Jump to content

ΔΙΑΓΩΝΙΟ ΠΡΙΣΜΑ 45 ° ή 90 ° ;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε όλη την παρέα.

Ονομάζομαι Κώστας και κατοικώ στην Κέρκυρα.Εδώ και ένα χρόνο περίπου άρχισα τα πρώτα δειλά βήματά μου στον χώρο.Ξεκίνησα με πολύ διάβασμα στην συνέχεια αγοράζοντας για αρχή κυάλια και συγκεκριμένα τα BRESSER SPEZIAL-ASTRO 20X80 PORRO μαζί με έναν καλό τρίποδα.Ακολούθησε το πρώτο τηλεσκόπιο μου ένα BRESSER VENUS 76/700 AZ REFLECTOR και πριν ένα μήνα περίπου αγόρασα και το πρώτο μου διοπτρικό,ένα SkyWatcher 90/900 AZ3.Ήθελα να μπω όσο ποιο ομαλά γίνονταν στο χώρο και να έχω μια γενική άποψη πριν κολυμπήσω στα βαθιά.Με το διοπτρικό λοιπόν για να μην σας κουράζω άλλο μου δημιουργήθηκαν οι εξής απορίες:

Πόσο σημαντικός είναι ένας Διαγώνιος 90 μοίρες σε σχέση με αυτόν που ήδη έχω ο οποίος είναι 45 μοίρες;Σύμφωνα με ότι έχω διαβάσει ο 45αρις δεν προτείνεται για αστρονομική χρήση.

Αυτό οφείλεται λόγω θέσης παρατήρησης και μόνο ή συντρέχουν και άλλοι λόγοι;

Διαγώνιος Πρίσμα ή Διαγώνιος Κάτοπτρο;O Διαγώνιος έχει να κάνει με την απόδοση του τηλεσκόπιου (αναφέρομαι στο 45 ή 90 και όχι στην ποιότητά του,καλύτερα οπτικά-πρίσματα κτλπ);

Συγνώμη αν σας κούρασα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

“The sky grew darker, painted blue on blue, one stroke at a time, into deeper and deeper shades of night.”
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήλθες στο astrovox Κώστα!

Το διαγώνιο πρίσμα 45ο ενδείκνυται για επίγεια παρατήρηση,διότι κάνει πλήρη ανόρθωση ειδώλου (πάνω-κάτω,δεξί-αριστερό),και η γωνία 45ο είναι η κατάλληλη για παρατήρηση σε ευθεία περίπου γραμμή,παράλληλα προς το οριζόντιο επίπεδο,με μικρές αποκλίσεις γωνίας πάνω-κάτω.

Στην αστρονομική παρατήρηση επειδή το τηλεσκόπιο στρέφεται προς τα πάνω και σε μεγάλες γωνίες,το διαγώνιο θα πρέπει να είναι 90ο για να μην κάμπτεται πολύ ο αυχένας και η μέση και δυσχεραίνει έτσι η παρατήρηση...

Αποφεύγουμε τα κοινά πρίσματα,διότι λόγω γυαλιού μειώνεται η ποιότητα του ειδώλου,προκαλούνται αντανακλάσεις απο φωτεινά αντικείμενα κλπ.

Υπάρχουν ποιοτικά διαγώνια 90ο με amici πρίσματα,τα οποία όμως είναι ακριβά...

 

Οπότε προτιμούμε τα διαγώνια κάτοπτρα 90ο για καλύτερη ποιότητα εικόνας που είναι πιο οικονομικά.Υπάρχουν και τα διηλεκτρικά κατοπρικά διαγώνια που είναι καλύτερα (έχουν λίγο περισσότερη ανακλαστικότητα),αλλά είναι πιο ακριβά.

 

Συνιστάται λοιπόν το διαγώνιο κάτοπτρο 90ο για αστρονομική παρατήρηση.

Καλύτερα να είναι 2",αν ο εστιαστής του τηλεσκοπίου είναι 2",για να δέχεται προσοφθάλμια 2" (φυσικά δέχεται και 1.25") και γιατί τα διαγώνια 2" έχουν αρκετά μεγαλύτερη αντοχή απο τα μικρότερα των 1.25".

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ για την άμμεση και πλήρως κατατοπιστική απάντησή σου Κώστα,με κάλυψες πλήρως.

Καλή συνέχεια να έχουμε με καθαρούς ουρανούς!!!

“The sky grew darker, painted blue on blue, one stroke at a time, into deeper and deeper shades of night.”
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πατριώτη καλώς μας ήρθες! Να βρεθούμε κι από κοντά!

Νομίζω πως το πλήρες διορθωμένο πεδίο του διαγωνίου 45 μοιρών δεν αποτελεί πρόβλημα όσο η γωνία θέασης. Δηλαδή σε αντικείμενα που βρίσκονται στο ζενίθ είναι αδύνατη η παρατήρηση τους.

 

Εγώ πάντως διέκρινα και αρκετά σφάλματα σε σημειακά αντικείμενα δλδ άστρα. Με το διαγωνίο 45 μοιρών σε πλήρη εστίαση τα αστρα εμφάνιζαν μια ευθεία οριζόντια γραμμή στο μέσο τους κι έτσι έκαναν δυσκολη την παρατήρηση διπλών άστρων. Νομίζω πως γενικά λόγω σχεδίασης υπολείπονται από τους διαγωνίους των 90 μοιρών.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς σας βρήκα,με μεγάλη μου χαρά να βρεθούμε και απο κοντά :D

 

Υ.Γ: Τα σφαλματάκια που προανέφερες σε πολύ φωτεινά αντικείμενα τα παρατήρησα και εγώ :(

“The sky grew darker, painted blue on blue, one stroke at a time, into deeper and deeper shades of night.”
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήρθες στην παρέα μας πατριωτάκι,και εγώ Κερκυραίος είμαι ,κάποια στιγμή να τα πούμε και από κοντά.Άκουσε με προσεκτικά,έχω 4 διοπτρικά,80/600 ed-100/1000-100/500-120/1000.To 45 για αστρονομική παρατήρηση το ξεχνάς.Το πρίσμα amici το ξεχνάς.Θα σου γράψω από το χειρότερο προς το καλύτερο.

1 Διαγώνιο κάτοπτρο 90 απλό

 

2 Διαγώνιο κάτοπτρο 90 διηλεκτρικό.

 

3 ΠΡΟΣΟΧΗ Αν το τηλεσκόπιο είναι πάνω από f8 διαγώνιο πρίσμα(όχι amici)βλέπεις όπως το κάτοπτρο

το πάνω-πάνω και το δεξιά-αριστερά.Ένα κλικ πάνω από το διηλεκτρικό.Ειδικά σε πλανήτες και διπλά είναι καλύτερο.Αν το τηλεσκόπιο είναι κάτω από f8 δείχνει λίγο περισσότερο χρώμα από το διαγώνιο κάτοπτρο.

Αυτά όχι θεωρητικά αλλά δοκιμασμένα στην πράξη.Φυσικά μιλάμε για ποιοτικά διαγώνια,από 100 και πάνω.

Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις θα σου προτείνω ένα κάτοπτρο και ένα πρίσμα και διαλέγεις οτι θες.

 

https://www.firstlightoptics.com/diagonals/william-optics-125-dura-bright-dielectric-diagonal.html

 

https://www.firstlightoptics.com/diagonals/takahashi-125-diagonal.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το καλό πρισμα για πανω απο f/8 τηλεσκόπιο είναι καλύτερο. Δεν πέφτει ποτέ η ανακλαστικότητα και προστατεύει και απο σκόνη κλπ να μπει στο σωλήνα. Τα τύπου amici που ανορθώνουν τα ειδωλα εχουν πολλές ανακλάσεις και χαμηλή ποιότητα και δεν είναι κατάλληλα για αστρονομία.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ όλους για τις τόσο άμεσες και κατατοπιστικες απαντήσεις.

Μου δώσατε όλοι πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες και αν μη τι άλλο τροφή για σκέψη και μελέτη.

Ευχαριστώ και πάλι :)

“The sky grew darker, painted blue on blue, one stroke at a time, into deeper and deeper shades of night.”
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα στην ομαδα και απο μενα. Το θεμα με ενδιαφερει μιας που αναζητω και εγω πρισμα για 90mm f/11 διοπτρικο. Εχει κανεις γνωμη / εμπειρια για το πρισμα Baader? https://www.astroshop.eu/diagonal-prisms/baader-zenith-prism-t-2-90-degree-32mm/p,10811
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα φίλε μου,το έχω εγώ,το χρησιμοποιώ με όλα τα διοπτρικά μου,πολύ καλό.Στους πλανήτες είδα κατευθείαν διαφορά σε σύγκριση με δυο διηλεκτρικά(skywatcher και william optics)Σε διάφορα site του εξωτερικού λένε οτι είναι σχεδόν ίδιο με το takahashi.(που είναι και αυτό καλή περίπτωση στα 100 ευρώ)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και επειδή το έφερε η κουβέντα και επειδή το έχω ψάξει αρκετά,παρακάτω σας βάζω το καλύτερο διαγώνιο πρίσμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή,όποιος έχει χρήμα μπορεί να το πάρει.

 

 

https://www.firstlightoptics.com/diagonals/baader-t-2-prism-stardiagonal-zeiss.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχουν λόγοι που τα πρίσματα πλήρους ανόρθωσης ειδώλου , είτε 45⁰, είτε 90⁰ (σχεδίασης amci) δεν αποδίδουν τα μέγιστα για αστρονομική χρήση. Κατ' αρχήν, επειδή οι απαιτούμενες εσωτερικές ανακλάσεις γίνονται σε μη επαργυρωμένες ή επαλουμινωμένες επιφάνειες (δηλ. μόνο με την ανάκλαση του γυαλιού), η φωτεινότητα της εικόνας πέφτει σημαντικά, ιδίως στα πρίσματα 45⁰. Επιπλέον, επειδή η δέσμη του φωτός ανακλάται σε κάποιο σημείο με ιδιαίτερο τρόπο (από δύο έδρες κάθετες μεταξύ τους οι οποίες ανακλούν η μία προς την άλλη το μισό κώνο φωτός - amici ή roof prism), η μεταξύ τους ακμή προκαλεί αναπόφευκτη περίθλαση που εμφανίζεται σαν μια φωτεινή γραμμή που διαπερνά τα φωτεινά άστρα, όπως ακριβώς προκαλούν οι λάμες στήριξης του δευτερεύοντος κατόπτρου στα νευτώνεια τηλεσκόπια.

Επειδή λοιπόν υπάρχουν ήδη δεδομένα αυτά τα οπτικά προβλήματα (και κάποια ακόμη), οι κατασκευαστές δεν έχουν λόγο να προσπαθήσουν με πρόσθετο κόστος να αποφύγουν και άλλες πιθανές κατασκευαστικές ανακρίβειες. Τα πρίσματα πλήρους ανόρθωσης λοιπόν, είναι σχεδόν καταδικασμένα να έχουν χαμηλότερη ποιότητα από τη βέλτιστη για την αστρονομική παρατήρηση. Εξαίρεση - εν μέρει - αποτελεί το amici prism της Baader που είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, αλλά παραμένει amici. Έτσι, τα παραπάνω πρίσματα χρησιμοποιούνται για επίγειες παρατηρήσεις, αφού το διαθέσιμο φως της ημέρας είναι αρκετό και άστρα δεν υπάρχουν για να ενοχλήσει η περίθλαση.

 

Για αστρονομική χρήση απομένουν οι δύο άλλες λύσεις: γωνιακά κάτοπτρα 90⁰ που μπορούν να φτάσουν σε κορυφαία ποιότητα εικόνας και γωνιακά πρίσματα που υπό συνθήκες μπορούν να φτάσουν και ίσως να ξεπεράσουν τα γωνιακά κάτοπτρα. Στα πρώτα, υπάρχει μόνο μία οπτική επιφάνεια που πρέπει να λειανθεί και να επιμεταλλωθεί με τελειότητα. Στα δεύτερα, τρεις επιφάνειες πρέπει να λειανθούν με τελειότητα. Το χρωματικό σφάλμα που προκαλούν τα δεύτερα, αποτρέπει τη χρήση τους σε "γρήγορα" τηλεσκόπια (δηλ. με μικρό f number) αλλά μπορούν να αγγίξουν την τελειότητα σε "αργά" τηλεσκόπια, όμως με μεγάλο κόστος. Τα γωνιακά κάτοπτρα με διηλεκτρικές επιστρώσεις φαίνεται να δίνουν άριστα αποτελέσματα με λογικό κόστος και γι αυτό προτιμώνται τόσο.

 

Σημ. Στα γωνιακά πρίσματα 45⁰ ή στα amici (90⁰) το πλήθος των ανακλάσεων είναι ζυγό κι έτσι επιτυγχάνεται ορθό είδωλο κι όχι κατοπτρικό (αντεστραμμένο). Στα γωνιακά κάτοπτρα και πρίσματα 90⁰ (πλην amici), η ανάκλαση είναι μία οπότε αναγκαστικά το είδωλο παραμένει αντεστραμμένο. Αυτός είναι και ο λόγος που η Baader κατασκευάζει ένα amici προσεγμένο για αστρονομική (όσο γίνεται) χρήση.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα φίλε μου,το έχω εγώ,το χρησιμοποιώ με όλα τα διοπτρικά μου,πολύ καλό.Στους πλανήτες είδα κατευθείαν διαφορά σε σύγκριση με δυο διηλεκτρικά(skywatcher και william optics)Σε διάφορα site του εξωτερικού λένε οτι είναι σχεδόν ίδιο με το takahashi.(που είναι και αυτό καλή περίπτωση στα 100 ευρώ)

 

Ευχαριστω για την απαντηση! Τι θα με συμβουλευες μεταξυ baader zenith prism 32mm και takahashi? Αν και εχεις το baader φαινεται οτι προτεινεις το takahashi. Ενα ωραιο review που ειδα εχει συγκριτικο μεταξυ takahashi αλλα με το ανωτερο baader zeiss prism... https://www.cloudynights.com/articles/cat/articles/mirror-vs-dielectric-vs-prism-diagonal-comparison-r2877

 

Για μενα το baader zeiss prism ειναι αρκετα ακριβο, σχεδον οσο και το τηλεσκοπιο μου, αρα θα κινηθω καπου στα 100 - 110 ευρω...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το baader,το takahashi δεν το έχω δοκιμάσει,λένε οτι σε απόδοση είναι σχεδόν ίδια.Το baader έχει μεταλλικό σώμα ενώ το takahashi πλαστικό.Επίσης το takahashi έχει ένα σύστημα που σφίγγει τα προσοφθάλμια,που πάλι λένε οτι αυτά που έχουν εγκοπή δεν τα σφίγγει καλά.Να ξέρεις γενικά τα takahashi ταιριάζουν με takahashi.Αλλά πιστεύω οτι όποιο και να πάρεις,σε απόδοση θα είναι το ίδιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτή η περίθλαση που λέει ο Στέφανος είναι πολύ (μα πολύ) εντονότερη από της αράχνης των Νευτωνίων. Και τη βλέπω με διαγώνιο της Williams Optics που είναι μάλλον πάνω από τον μέσο όρο. Αλλά και το φορτίο στον αυχένα δεν είναι ασήμαντο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης