Jump to content

«Επαναστατικές» εικόνες της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία αναμένονται την Πέμπτη


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έρχονται «επαναστατικές» εικόνες της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία.

Διεθνής ερευνητική κοινοπραξία ετοιμάζεται να παρουσιάσει την πρώτη άμεση εικόνα της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Μίλκι Ουέι.

Έρχονται «επαναστατικές» εικόνες της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία | tanea.gr
Το αθέατο τέρας που καταπίνει αέρια, σκόνη και ολόκληρα άστρα στο κέντρο του Γαλαξία αναμένεται να αποκαλυφθεί την Πέμπτη με τις πρώτες άμεσες εικόνες που κατέγραψε παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων.Οι «επαναστατικές» άμεσες παρατηρήσεις της κεντρικής μαύρης τρύπας του Μίλκι Ουέι έρχονται τρία χρόνια μετά την πρώτη άμεση παρατήρησης μιας μαύρης τρύπας σε έναν γειτονικό γαλαξία, μια ιστορική εικόνα που δείχνει τη σκιά του αντικειμένου κόντρα στη λάμψη του υπέρθερμου αερίου που στροβιλίζεται γύρω του.Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι γαλαξίες κρύβουν στο κέντρο τους μαύρες τρύπες με μάζα εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου. Πιστεύεται ότι σχηματίζονται νωρίς στη διαδικασία εξέλιξης των γαλαξιών και με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν και μεγαλώνουν.Η μελέτη του 2019 αφορούσε την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γειτονικού γαλαξία Messier 87, σε απόσταση περίπου 54 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η μάζα της εκτιμάται ότι είναι 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.
20190410-78m-800x466-600x350.jpg

To ιστορικό πορτέτο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία M87. To φως προέρχεται από το υπέρθερμο υλικό που κινείται γύρω της (ΕΗΤ Collaboration)

Την ιστορική απεικόνιση επέτρεψε το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ETH), ένα παγκόσμιο δίκτυο κεραιών που λειτουργούν σαν ενιαίο, γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο. Παίρνει το όνομά του από τον ορίζοντα των γεγονότων, την νοητή σφαίρα γύρω από μια μαύρη τρύπα μέσα από την οποία τίποτα, ακόμα και το φως, δεν μπορεί να αποδράσει.Η μελέτη επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων μια πρόβλεψη που προκύπτει από τη θεωρία της σχετικότητας, σύμφωνα με την οποία η σιλουέτα, ή σκιά, της μαύρης τρύπας είναι σχεδόν τέλειος κύκλος.H ερευνητική ομάδα του ΕΤΗ δεν διευκρίνισε τι θα ανακοινώσει την Πέμπτη, υποσχέθηκε όμως ένα «επαναστατικό αποτέλεσμα για το κέντρο του Γαλαξία μας».Στην αστρονομική κοινότητα επικρατεί πάντως η βεβαιότητα ότι θα παρουσιαστεί το πρώτο πραγματικό πορτρέτο του Τοξότη Α* (SgrA*), όπως ονομάζεται η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Μίλκι Ουέι.Ο Τοξότης Α* έχει μάζα πολύ μικρότερη από τη μαύρη τρύπα του Messier 87, μόλις 4 εκατομμύρια ηλιακές μάζες, βρίσκεται όμως πολύ πιο κοντά, περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη.Ενδεικτικό της σημασίας της νέας μελέτης είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου σε ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα, Μεξικό, Χιλή, Ιαπωνία και Ταϊβάν.

 

Μπορείτε να παρακολουθείστε την ανακοίνωση ΕΔΩ:

 

 https://www.tanea.gr/2022/05/10/science-technology/erxontai-epanastatikes-eikones-tis-mayris-trypas-sto-kentro-tou-galaksia/

  • Μου αρέσει 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βουαλά! Η μαύρη τρύπα στο Κέντρο του Γαλαξία μας γνωστή και ως Sagitarrius A*!

 

 

Μπορεί να είναι κοντινή λήψη

  • Μου αρέσει 3

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Φωτογράφισαν την μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας!

(νεώτερη ενημέρωση 12/5/2022)

Αυτή είναι η πρώτη εικόνα της τεράστιας μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας (Τοξότης A* ή Sgr A* για συντομία):

avgimage_afmhot_us_edit.png?w=1024

Είναι η πρώτη άμεση οπτική απόδειξη ύπαρξης αυτής της μαύρης τρύπας. Καταγράφηκε από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (EHT), μια συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων σε διάφορα μέρη της Γης που αποτελούνν ένα εν δυνάμει ενιαίο τηλεσκόπιο στο «μέγεθος της Γης». Το τηλεσκόπιο πήρε το όνομά του από τον «ορίζοντα γεγονότων», το όριο της μαύρης τρύπας πέρα από το οποίο δεν μπορεί να διαφύγει ούτε το φως.Αν και δεν μπορούμε να δούμε την ίδια τη μαύρη τρύπα, η ύπαρξή της αποκαλύπτεται από το αέριο που ακτινοβολεί γύρω της – την σκοτεινή κεντρική περιοχή (που ονομάζεται σκιά) περιβαλλόμενη από μια δακτυλιοειδή φωτεινή δομή. Το φως φαίνεται να κάμπτεται από την ισχυρή βαρύτητα της μαύρης τρύπας, η οποία έχει μάζα πάνω 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας.

Εστιάζοντας στην μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας:

Σύγκριση των μεγεθών των δυο μαύρων τρυπών (M87*και Sgr A*) που απεικόνισε το Event Horizon Telescope (EHT):

eso2208-eht-mwe.jpg?w=1024

Η μαύρη τρύπα M87*, στο κέντρο του γαλαξία Messier 87, και η μαύρη τρύπα Sagittarius A* (Sgr A*), στο κέντρο του Γαλαξία μας.

Στην εικόνα φαίνεται το μέγεθος της τροχιάς του Ερμή, του Πλούτωνα και η τωρινή θέση του διαστημικού σκάφους Voyager – το πιο μακρινό διαστημικό σκάφος από τη Γη. Η μαύρη τρύπα M87*, που βρίσκεται σε απόσταση 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, είναι μια από τις μεγαλύτερες γνωστές μαύρες τρύπες. Η μαύρη τρύπα Sgr A*, βρίσκεται σε απόσταση 27000 έτη φωτός από τη Γη, και έχει μάζα περίπου 4,3 εκτατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο. Οι δύο μαύρες τρύπες μοιάζουν εντυπωσιακά, παρόλο που η μαύρη τρύπα του γαλαξία μας έχει μικρότερο μέγεθος και μάζα. Έχουμε δύο εντελώς διαφορετικούς τύπους γαλαξιών και δύο πολύ διαφορετικές μάζες μαύρων τρυπών, αλλά οι εικόνες τους μοιάζουν εκπληκτικά.

  Η κίνηση της ύλης κοντά στην μαύρη τρύπα Sgr A*

Η «φωτογραφία» της μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας εκτός του ότι μας επιβεβαιώνει (για άλλη μια φορά) ότι η θεωρία της βαρύτητας του Αϊνστάιν λειτουργεί πολύ καλά, αποδεικνύει ότι η μαύρη τρύπα περιστρέφεται και ότι ο άξονας περιστροφής της κατευθύνεται περισσότερο προς τη Γη, παρά προς τον άξονα περιστροφής του Γαλαξία μας.

Οι επιστημονικές εργασίες που βρίσκονται πίσω από την νέα φωτογραφία της ερευνητικής ομαδας του EHT δημοσιεύονται σήμερα στο περιοδικό The Astrophysical Journal Letters.

sgra_human_infographicv4.jpg?w=791

διαβάστε περισσότερα:

Additional material

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τζέφρι Μπάουερ: O «φωτογράφος» της μαύρης τρύπας του γαλαξία μας μιλά στη «Ν»

geoffrey-bower.jpg
 
Τον γύρο του κόσμου κάνει από χθες το απόγευμα η ανακοίνωση της φωτογράφησης της μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας. Το επίτευγμα που
έγινε με τη χρήση του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (ΕΗΤ) είναι αποτέλεσμα προσπάθειας που διήρκεσε πέντε χρόνια και συμμετείχαν περισσότεροι από 300 ερευνητές 80 ερευνητικών φορέων πολλών χωρών.Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση αυτής της ιστορικής στιγμής για την αστρονομία και την επιστήμη γενικότερα η «Ν» επικοινώνησε με τον Τζέφρι Μπάουερ, Project Scientist του ETH ο οποίος επέβλεπε και συντόνιζε τους ερευνητές,«Αυτή η φωτογραφία είναι το τελικό αποτέλεσμα δεκαετιών έρευνας. Αποτελεί την πρώτη απευθείας εικόνα της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας και παρέχει ισχυρές αποδείξεις επιβεβαίωσης της θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας του Αΐνστάιν» δήλωσε στη «Ν» ο Μπάουερ.Στην εικόνα που κατέγραψε το ETH διακρίνεται ο δακτύλιος κοσμικής ύλης που περιβάλλει τον Τοξότη Α*, την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας που βρίσκεται σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς.Η μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του δακτυλίου είναι φυσικά απόλυτα σκοτεινή και δεν υπάρχει τρόπος οπτικής καταγραφής της όμως από προηγούμενες μελέτες γνωρίζουμε ότι έχει μάζα περίπου 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.
fotografia-apo-mauri-trupa-ston-milky-way.jpg
VIA REUTERS/EHT COLLABORATION/NATIONAL SCIEN

Αυτή είναι η πρώτη εικόνα από την μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας. Η μαύρη τρύπα περιβάλλεται από ένα δακτύλιο κοσμικής ύλης που φωτοβολεί.

THE SECRETS OF THE UNIVERSE
 

Η πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας στο Σύμπαν είχε καταγραφεί και πάλι από το ETH πριν από τρία χρόνια και ήταν μια μαύρη τρύπα στον γαλαξία Μ87 που βρίσκεται σε απόσταση 54 εκατ. ετών φωτός από εμάς.Παρά το γεγονός ότι ο Τοξότης Α* βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Γη και άρα θεωρητικά ήταν πιο εύκολη δουλειά η φωτογράφηση του εντούτοις στην περιοχή που βρίσκεται η μαύρη τρύπα υπάρχει πολύ σκόνη η οποία δημιουργεί ένα πέπλο που εμποδίζει την παρατήρηση της.

https://naftemporiki.gr/story/1862303/tzefri-mpaouer-o-fotografos-tis-mauris-trupas-tou-galaksia-mas-mila-sti-n

  • Μου αρέσει 2

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης