Jump to content

Ελάχιστη κόρη εξόδου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους,

Έχει νόημα η αγορά προσοφθαλμίου 3,5-4mm για το SW ED 80/600 για τη μέγιστη μεγέθυνση ? Για διπλά άστρα σίγουρα αξίζει αλλά στους πλανήτες μήπως είναι υπερβολικά μεγάλη μεγέθυνση για διάμετρο 80mm ? Επίσης η κόρη εξόδου 0,47-0,53mm παρά είναι μικρή λέτε ?

Ποιο θεωρείτε πως πρέπει να είναι το κατώτερο σε εστιακή προσοφθάλμιο ?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βαγγέλη καλησπέρα!

Κόρη εξόδου ~0.5mm γενικά θεωρείται οριακή.

Σε φωτεινούς πλανήτες όμως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα,όσο αφορά τη φωτεινότητα.

Το πρόβλημα υπάρχει στην οξύτητα.Και βέβαια η μεγέθυνση που επιχειρείς θα θέσει όρια,με καίριο ρόλο να παίζει και η ατμόσφαιρα!

Έτσι σε μικρές-μεσαίες μεγεθύνσεις με καλή ατμόσφαιρα θα έχεις καλό είδωλο,στις μεγάλες όμως έχεις πρόβλημα!

Παράδειγμα παρατηρησιακά-σε καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες-ελεγμένο:

Με το γνωστό αχρωματικό (σαφώς κατώτερο οπτικά απο το δικό σου ED 80/600) SW 102/500 στα 200x (κόρη εξόδου 0.51mm),(5mm+barlow 2x) μια καλή βραδιά είχα πολύ καλό είδωλο στον Άρη σε φωτεινότητα και οξύτητα.Φαινόταν οι πάγοι των πόλων οξύτατοι.Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες όμως "συμπιεσμένες",τα 200x είναι ανεπαρκή να τις αναδείξουν.

Με τις ίδιες συνθήκες στο SW 254/1200,στα 500x (κόρη εξόδου 0.51mm),(6mm+Powermate 2.5x),καλό είδωλο του Άρη στη φωτεινότητα αλλά χάλια στην οξύτητα...

Οπότε η "οριακή" κόρη εξόδου 0.5mm στα φωτεινά αντικείμενα είναι εντάξει,η μεγέθυνση όμως εξαρτάται τί οξύτητα θα σου δώσει ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες (με δεδομένα καλά οπτικά).

Αν πας σε καλό σε διαύγεια και seeing ουρανό (εκτός Αθηνών) με το ED σε Σελήνη,Δία,Κρόνο,Άρη θα πάρεις καλή εικόνα στα θεωρητικά όριά του περίπου 150-170x επειδή η μεγέθυνση είναι μεσαία και δεν απαιτεί τις καλύτερες δυνατές ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Αν επιχειρήσεις όμως με το 12" να πιάσεις τα όριά του είναι πολύ πιο δύσκολο!Θέλεις εξαιρετικές συνθήκες διαύγειας και seeing!

Γνώμη μου να μην πάρεις μικρής εστιακής προσοφθάλμιο,μπορείς με συνδυασμούς φακών και barlows να έχεις ευελιξία στις μεγεθύνσεις,μέχρι να κατασταλάξεις τί μεγεθύνσεις επιτρέπει συνήθως η ατμόσφαιρα του ουρανού που παρατηρείς!

Ένας καλός barlow 2x,είναι πολύ καλή επένδυση!

Το ΠΟΙΟΤΙΚΟ επιπλέον γυαλί δεν έχει αντιληπτές απώλειες σε οξύτητα στους φωτεινούς πλανήτες.

Οι πλανήτες και η Σελήνη έχουν επαρκή φωτεινότητα και κοντράστ ώστε να αντέχουν plossl (ή ορθοσκοπικούς) προσοφθάλμιους+barlows χωρίς πρόβλημα.

Φιλικά-Κώστας

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση κ. Κώστα. Και εγώ αυτό σκέφτομαι ότι είναι οριακά. Μάλλον θα το δοκιμάσω με barlow όπως είπατε να δω αν αξίζει. Στον Άρη δε περιμένω και πολλά, είναι ανεπαρκές σε διάμετρο άρα και μέγιστη μεγέθυνση το τηλεσκόπιο. Για τους Δία και Κρόνο πήγαινε πιο πολύ η ερώτηση.

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις καλό barlow?

Τί άλλους φακούς έχεις?

Στην πλανητική παρατήρηση μικρή διαφορά στη μεγέθυνση,μπορεί να αναδείξει λεπτομέρειες στην επιφάνεια πλανητών,που αλλιώς θα παρέμεναν "συμπιεσμένες" για το μάτι.

Πχ.υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ανάδειξη του Valles Marineris  μεταξύ 300x και 375x (ελεγμένο μια υπέροχη σε διαύγεια και seeing βραδιά) με το  SW 254/1200.

Αν μπορείς να βγείς το καλοκαίρι εκτός Αθηνών,πάρε το 12" για πλανήτες (ιδιαίτερα για τον Άρη).

Υπάρχουν  κάποιες ενδείξεις οτι σε κάποιες περιοχές της Κορίνθου μάλλον ο ουρανός έχει καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες,δεν είμαι βέβαιος.

Φιλικά-Κώστας 

  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν έχω barlow και γενικά χρησιμοποιώ φακούς μεγάλου eye relief όπως Morpheus για αυτό και δεν είχα σκοπό να πάρω barlow και λόγω των πολλών οπτικών στοιχείων που έχουν αυτοί οι προσοφθάλμιοι. Προτιμώ να έχω για αλλαγή μόνο το προσοφθάλμιο και όχι να προσθέτω κι άλλα "εξαρτήματα". Δύο-τρεις ορθοσκοπικοί ή plossl καλό είναι να υπάρχουν πάντως απ' ότι έχω καταλάβει.

Προς Κόρινθο εννοείται πηγαίνω όταν μπορώ, δεν έχω δοκιμάσει ακόμη τον Άρη από τέτοιους ουρανούς, λογικά φέτος. Πάντως όπως έχω ξανά πει επειδή ο φορές που βγαίνω εκτός Αθήνας είναι μετρημένες στα δάχτυλα, δεν σπαταλάω πολύ χρόνο σε πλανήτες. Τους παρατηρώ ικανοποιητικά και μέσα στην πόλη, ειδικά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο που δεν έχει ούτε πολύ ζέστη αλλά ούτε έχουν ανοίξει ακόμη θερμάνσεις, πετυχαίνω συχνά εξαιρετικά είδωλα και σε μεγάλες μεγεθύνσεις γύρω στα 250x.

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

5 hours ago, vagkaf said:

Δεν έχω barlow και γενικά χρησιμοποιώ φακούς μεγάλου eye relief όπως Morpheus για αυτό και δεν είχα σκοπό να πάρω barlow και λόγω των πολλών οπτικών στοιχείων που έχουν αυτοί οι προσοφθάλμιοι.

Οι Morpheus,πολύ καλοί φακοί βέβαια,έχουν πολλά οπτικά στοιχεία (ο 9mm έχει 8).

Συνήθως οι ποιοτικοί barlow 2x έχουν πολύ λιγότερα,όπως ο Celestron X-Cel που έχει 3 στοιχεία:

https://www.planitario.gr/gr/barlow-x-cel-2x-o-31-8mm.html

Αυτό που μετράει πιο πολύ απο τον αριθμό των στοιχείων,είναι η ποιότητα του γυαλιού,η λείανσή του,οι επιστρώσεις,η σχεδίαση,το μαύρισμα στις άκρες του γυαλιού,το αποτελεσματικό μαύρισμα του "βαρελιού" προς αποφυγήν αντανακλάσεων.

Αν ένας φακός με λίγα στοιχεία δεν έχει και τόσο ποιοτικό γυαλί...θα αποδώσει σημαντικά χειρότερα απο έναν ποιοτικό με περισσότερα!

Σε αντικείμενα που έχουν επάρκεια φωτεινότητας και κοντράστ,όπως η Σελήνη και οι πλανήτες,ο συνδυασμός ποιοτικού barlow+ποιοτικού προσοφθάλμιου ΔΕΝ δημιουργεί κανένα αντιληπτό πρόβλημα!

Σε κάποια πιο αμυδρά αντικείμενα πχ.DSO,κομήτες,ναι εκεί μπορεί να δείς διαφορά κυρίως στη μείωση της φωτεινότητας και του κοντράστ.

Είσαι τυχερός πάντως όπως αναφέρεις,να έχεις συχνά καλά είδωλα στα 250x μέσα στην Αθήνα.Η περιοχή σου μάλλον έχει καλύτερο μικροκλίμα απο άλλες περιοχές της Αθήνας, όπου ο ουρανός συνήθως "βράζει"...

Φιλικά-Κώστας 🙂

 

  • Μου αρέσει 2

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σας! Πολύ ενδιαφέρον thread! Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την κόρη εξόδου (που είναι το exit pupil αν έχω καταλάβει σωστά). 

1) Τι θεωρείται "ιδανικό"?

2) Πως υπολογίζεται? 

3) Είναι κριτήριο όσον αφορά την αγορά προσοφθαλμίων/barlow?

 

Επίσης,όντας απο Κόρινθο,είναι φανταστικά αυτή την περίοδο. Απίστευτα καθαρά είδωλα εδώ και 4 συνεχόμενα βράδια. Για όποιον δεν έχει πρόβλημα με το να οδηγήσει λίγο,έχω ενημερωθεί για Καλέντζι ως μια τρομερή περιοχή. Εγώ ο ίδιος μένω 15 λεπτά έξω απο Κόρινθο και ακόμα και έτσι,τα είδωλα είναι φανταστικά,πραγματικά φανταστικά. Δεν έχω βρει τον χρόνο να πάω ακόμα Καλέντζι,αλλά σκοπευώ να το κάνω!

 

Καθαρούς ουρανούς!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σε όλους - πολύ ενδιαφέρον θέμα 

Εν συντομία νομίζω η απάντηση για 80mm είναι «θεωρητικά οριακό, αλλα εξαρτάται» 
 

Θεωρητικά για πλανήτες κλπ παραθέτω το σχετικό πινακάκι από το άριστο “Telescope Optics” των Rutten & Van Venroooj. Οι κύριοι αυτοί - γενικά - προτείνουν 0.8mm κόρη την ελάχιστη για τους πλανήτες… όποτε 7.5 η εστιακη σου επι 0.8 μας κάνει 6mm. Ωστόσο όπως ανέφεραν και άλλοι συνφορουμίτες, μεγαλύτερες μεγεθύνσεις βοηθούν πολύ στην ανάδειξη αυτού που βλέπεις και επίσης τα αποχρωματικά μπορείς να τα πιέσεις πάντα λίγο παραπάνω 

Η δίκη μου εμπειρία σε πλανητες με 5” f/6 αποχρωματικό (Borg 125SD) είναι η εξής με «κοντά» προσοφθαλμια:

*XW 3.5 mm (0.58mm κόρη): ειδωλα εξαιρετικά, αρκεί τα αντικειμενα να είναι ψηλά και να συνεργάζεται η ατμόσφαιρα εν γενεί 

*TOE 2.5 mm (0.42mm κόρη): είδωλα αρκετά οκ, αλλά το μικρότερο πεδίο και η μη Ισημερινή/ όχι πολύ στιβαρή  στήριξη κάνουν την παρατήρηση κάπως δύσκολη 

*HR 1.6 mm (0.26mm κόρη, πήγαινα γυρεύοντας το ξέρω :cheesy:)  :αρκετό σκοτείνιασμα στα είδωλα και αίσθηση απώλειας οξύτητας… που φαίνεται να προκαλείται κυρίως από την ατμόσφαιρα. Να βρεις το αντικείμενο με starhopping και να το κρατήσεις στο πεδίο δύσκολο, το δε τρεμούλιασμα της βάσης είναι σαν να γίνεται σεισμός… αλλά και πάλι στη Σελήνη πχ η εικόνα είναι πολυ καλή (αν εξαιρέσουμε το «βράσιμο» της ατμόσφαιρας και το τρεμούλιασμα της στήριξης)

Εν κατακλείδι: νομίζω θα είσαι οκ με 3.5-4mm. Σε εμένα το πιο βασικό θέμα σε πολύ υψηλές μεγεθύνσεις είναι (α) η ατμόσφαιρα 9/10 φορές, (β) η στήριξη που είναι πολύ φορητή αλλά προφανώς χάνει σε στιβαρότητα, και τέλος το πόσο μπορεί να «δώσει» το τηλεσκόπιο. Παραδόξως, αν και γενικά βλέπω floaters δε φαίνεται να με πειράζουν ιδιαίτερα με τα παραπάνω και πολύ λιγότερο με το HR

ΕΝΤΙΤ: όσον αφορά το ερώτημα Barlow ή όχι… χωρίς να έχω εμπειρία από «καλούς» Barlow/ Powermates, και παρότι αντιλαμβάνομαι την ευελιξία και το cost efficiency που αυτά προσφέρουν, εγώ κλίνω προς το «όχι» για τρεις λόγους:

1. Βόλεψη. Άλλο να αλλάζεις ένα προσοφθαλμιο άλλο βάλε βγάλε και τον Barlow και μετά το προσοφθαλμιο από πάνω 

2. Βάρος. Ειδικά στα διοπτικα που το βάρος των προσοφθαλμιων/διαφωνιών κλπ ασκεί μεγάλη ροπή (λόγω απόστασης) στο σύστημα, μεγαλύτερο βάρος (Barlow+eyepiece vs eyepiece only) σημαίνει μεγαλύτερη αστάθεια στη στήριξη (και ανάγκη για πιο στιβαρό εστιαστή) κλπ 

3. (και σημαντικότερος) οπτικός. Ακούγεται παράξενο καθώς τα περισσότερα «κοντά» προσοφθαλμια μεγάλου πεδίου έχουν συνήθως έναν ενσωματωμένο Barlow (πχ όλα τα XW κάτω από τα 14mm, τα SLV κλπ), αλλά έσω υπάρχει η ουσιώδης διαφορά: ο Barlow που είναι ενσωματωμένος στο προσπφθαλμιο είναι optimized (από άποψη καμπυλότητας πεδίου, αστιγματισμού κλπ) για το συγκεκριμένο προσοφθαλμιο, και μπορεί να εξαλείφει και κάποια κακά χαρακτηριστικά του συστήματος φακών που είναι πιο κοντά στο μάτι. Ένας «αυτόνομος» Barlow, όσο καλός και αν είναι, είναι πιο “generic” οπότε υπάρχει και εδώ μια απώλεια…

 

σορι για το σεντόνι, ελπίζω να βοήθησα!

 

 

56911433-59CE-4FEB-8519-3F2C775F3DBD.jpeg

Το επεξεργάστηκε ο Canopus
  • Μου αρέσει 2

Σκόρπιες σκέψεις:

 

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

22 hours ago, Tripp said:

Καλησπέρα σας! Πολύ ενδιαφέρον thread! Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την κόρη εξόδου (που είναι το exit pupil αν έχω καταλάβει σωστά). 

1) Τι θεωρείται "ιδανικό"?

2) Πως υπολογίζεται? 

3) Είναι κριτήριο όσον αφορά την αγορά προσοφθαλμίων/barlow?

 

Επίσης,όντας απο Κόρινθο,είναι φανταστικά αυτή την περίοδο. Απίστευτα καθαρά είδωλα εδώ και 4 συνεχόμενα βράδια. Για όποιον δεν έχει πρόβλημα με το να οδηγήσει λίγο,έχω ενημερωθεί για Καλέντζι ως μια τρομερή περιοχή. Εγώ ο ίδιος μένω 15 λεπτά έξω απο Κόρινθο και ακόμα και έτσι,τα είδωλα είναι φανταστικά,πραγματικά φανταστικά. Δεν έχω βρει τον χρόνο να πάω ακόμα Καλέντζι,αλλά σκοπευώ να το κάνω!

 

Καθαρούς ουρανούς!

Ιάσονα διάβασε το παρακάτω θα σε βοηθήσει στο τι είναι exit pupil, πως τη μετράμε κτλ 

https://explorescientificusa.com/pages/how-do-i-measure-exit-pupil 

18 hours ago, Canopus said:

Καλησπέρα σε όλους - πολύ ενδιαφέρον θέμα 

Εν συντομία νομίζω η απάντηση για 80mm είναι «θεωρητικά οριακό, αλλα εξαρτάται» 
 

Θεωρητικά για πλανήτες κλπ παραθέτω το σχετικό πινακάκι από το άριστο “Telescope Optics” των Rutten & Van Venroooj. Οι κύριοι αυτοί - γενικά - προτείνουν 0.8mm κόρη την ελάχιστη για τους πλανήτες… όποτε 7.5 η εστιακη σου επι 0.8 μας κάνει 6mm. Ωστόσο όπως ανέφεραν και άλλοι συνφορουμίτες, μεγαλύτερες μεγεθύνσεις βοηθούν πολύ στην ανάδειξη αυτού που βλέπεις και επίσης τα αποχρωματικά μπορείς να τα πιέσεις πάντα λίγο παραπάνω 

Η δίκη μου εμπειρία σε πλανητες με 5” f/6 αποχρωματικό (Borg 125SD) είναι η εξής με «κοντά» προσοφθαλμια:

*XW 3.5 mm (0.58mm κόρη): ειδωλα εξαιρετικά, αρκεί τα αντικειμενα να είναι ψηλά και να συνεργάζεται η ατμόσφαιρα εν γενεί 

*TOE 2.5 mm (0.42mm κόρη): είδωλα αρκετά οκ, αλλά το μικρότερο πεδίο και η μη Ισημερινή/ όχι πολύ στιβαρή  στήριξη κάνουν την παρατήρηση κάπως δύσκολη 

*HR 1.6 mm (0.26mm κόρη, πήγαινα γυρεύοντας το ξέρω :cheesy:)  :αρκετό σκοτείνιασμα στα είδωλα και αίσθηση απώλειας οξύτητας… που φαίνεται να προκαλείται κυρίως από την ατμόσφαιρα. Να βρεις το αντικείμενο με starhopping και να το κρατήσεις στο πεδίο δύσκολο, το δε τρεμούλιασμα της βάσης είναι σαν να γίνεται σεισμός… αλλά και πάλι στη Σελήνη πχ η εικόνα είναι πολυ καλή (αν εξαιρέσουμε το «βράσιμο» της ατμόσφαιρας και το τρεμούλιασμα της στήριξης)

Εν κατακλείδι: νομίζω θα είσαι οκ με 3.5-4mm. Σε εμένα το πιο βασικό θέμα σε πολύ υψηλές μεγεθύνσεις είναι (α) η ατμόσφαιρα 9/10 φορές, (β) η στήριξη που είναι πολύ φορητή αλλά προφανώς χάνει σε στιβαρότητα, και τέλος το πόσο μπορεί να «δώσει» το τηλεσκόπιο. Παραδόξως, αν και γενικά βλέπω floaters δε φαίνεται να με πειράζουν ιδιαίτερα με τα παραπάνω και πολύ λιγότερο με το HR

ΕΝΤΙΤ: όσον αφορά το ερώτημα Barlow ή όχι… χωρίς να έχω εμπειρία από «καλούς» Barlow/ Powermates, και παρότι αντιλαμβάνομαι την ευελιξία και το cost efficiency που αυτά προσφέρουν, εγώ κλίνω προς το «όχι» για τρεις λόγους:

1. Βόλεψη. Άλλο να αλλάζεις ένα προσοφθαλμιο άλλο βάλε βγάλε και τον Barlow και μετά το προσοφθαλμιο από πάνω 

2. Βάρος. Ειδικά στα διοπτικα που το βάρος των προσοφθαλμιων/διαφωνιών κλπ ασκεί μεγάλη ροπή (λόγω απόστασης) στο σύστημα, μεγαλύτερο βάρος (Barlow+eyepiece vs eyepiece only) σημαίνει μεγαλύτερη αστάθεια στη στήριξη (και ανάγκη για πιο στιβαρό εστιαστή) κλπ 

3. (και σημαντικότερος) οπτικός. Ακούγεται παράξενο καθώς τα περισσότερα «κοντά» προσοφθαλμια μεγάλου πεδίου έχουν συνήθως έναν ενσωματωμένο Barlow (πχ όλα τα XW κάτω από τα 14mm, τα SLV κλπ), αλλά έσω υπάρχει η ουσιώδης διαφορά: ο Barlow που είναι ενσωματωμένος στο προσπφθαλμιο είναι optimized (από άποψη καμπυλότητας πεδίου, αστιγματισμού κλπ) για το συγκεκριμένο προσοφθαλμιο, και μπορεί να εξαλείφει και κάποια κακά χαρακτηριστικά του συστήματος φακών που είναι πιο κοντά στο μάτι. Ένας «αυτόνομος» Barlow, όσο καλός και αν είναι, είναι πιο “generic” οπότε υπάρχει και εδώ μια απώλεια…

 

σορι για το σεντόνι, ελπίζω να βοήθησα!

 

 

56911433-59CE-4FEB-8519-3F2C775F3DBD.jpeg

Όχι απλά με βοήθησες έμαθα και πράγματα που δεν είχα προσέξει/αντιληφθεί όπως ότι ο ενσωματωμένος "barlow" των wide field μικρών εστιακών προσοφθάλμιων όντως ακούγεται λογικό να είναι προσαρμοσμένος για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Min 3,5mm λοιπόν για το ED80 και εγώ εξ αρχής εκεί έκλεινα. Αν και σπάνια θα χρησιμοποιείται. 

On 22/6/2022 at 12:40 ΜΜ, fotodektis said:

Σε αντικείμενα που έχουν επάρκεια φωτεινότητας και κοντράστ,όπως η Σελήνη και οι πλανήτες,ο συνδυασμός ποιοτικού barlow+ποιοτικού προσοφθάλμιου ΔΕΝ δημιουργεί κανένα αντιληπτό πρόβλημα!

Θα δοκιμάσω βέβαια και με barlow σε πλανήτες και Σελήνη. Έχω 9mm προσοφθάλμιο άρα θα τεστάρω πως είναι στα 4,5mm με 2x barlow και θα κρίνω αν μπορώ και παρακάτω.

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν και τα έχουμε ξανασυζητήσει πολλές φορές, ας καταγραφούν κι εδώ:

- Το ελάχιστο exit pupil που χρειάζεται για να αξιοποιηθεί πραγματικά η ανάλυση του ανθρώπινου ματιού στην παρατήρηση πλανητών/Σελήνης είναι στην περιοχή του 0,7-1,0mm - κι αυτό για σχετικά μικρά, αποχρωματικά τηλεσκόπια και άριστο seeing. Φυσικά αν θέλει μπορεί κανείς να δοκιμάσει και με μικρότερο exit pupi, (δηλ. μεγαλύτερη, υπερβολική μεγέθυνση). Αν είναι συστηματικός και υπομονετικός παρατηρητής σύντομα θα ανακαλύψει ότι οι απολύτως μικρότερες και σχεδόν αδιόρατες από τις λεπτομέρειες που καταφέρνει και βλέπει στην παραπάνω περιοχή, αρχίζουν να χάνονται αν το exit pupil πέσει κάτω από 0,6mm περίπου.

- Όχι μόνο δεν αναδεικνύονται νέες λεπτομέρειες στα 0,5mm, αρχίζουν να χάνονται κι αυτές που ήταν μόλις ορατές στα 0,6-0,7mm. Αυτά κυρίως για τους πλανήτες, επειδή έχουν το φτωχότερο κοντράστ απ' όλα τα παρατηρούμενα σώματα (αναφέρομαι στο κοντράστ επιφανείας τους, όχι στο κοντράστ με τον ουρανό). Η Σελήνη, αντίθετα, με το πολύ ισχυρό κοντράστ που εμφανίζει λόγω των σκιών του αναγλύφου της αλλά και λόγω τις γραμμικής μορφής κάποιων σχηματισμών της, είναι Η ΜΟΝΗ που μπορεί να μας εκπλήξει ακόμη και σε exit-pupil 0,5-0,7mm. Ούτε λόγος βέβαια για πλανητική παρατήρηση σε τέτοια exit-pupil με τηλεσκόπια 10" και άνω, υπό την έννοια ότι μπορεί με άριστο seeing να βλέπουμε μεν καλή και χορταστική εικόνα, αλλά θα έχει χάσει πλέον τις οριακά ορατές μικρολεπτομέρειες πολύ χαμηλού κοντράστ. Ως γνωστό και αναπόφευκτο, με τη μεγέθυνση μειώνεται και η φωτεινότητα των εκτεταμένων (μη αστρικών) αντικειμένων και το κοντράστ της επιφάνειά τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συστηματική πλανητική παρατήρηση με τέτοια τηλεσκόπια γίνεται κυρίως με exit pupil 1,0mm και πάντως όχι κάτω από 0,7mm.

- Ότι μπορεί να δείξει ποτέ το 80ED/600 στην πλανητική παρατήρηση, θα το δείξει είτε με έναν προσοφθάλμιο φακό 5/6mm είτε με 10/12mm+barlow 2X. Με έναν 3,5mm θα δείξει τελικά λιγότερες λεπτομέρειες αλλά ωστόσο, μεγαλύτερες. Πάντως, η μεγέθυνση αυτή, αλλά και ακόμη μεγαλύτερη, μπορεί να χρειαστεί για το πολύ βαθύ σκοτείνιασμα του οπτικού πεδίου, ώστε να γίνουν ορατοί πολύ αμυδροί αστέρες που δεν θα φαίνονταν με ελάχιστα φωτεινό υπόβαθρο. Έτσι, είναι πιο χρήσιμο να έχουμε πχ έναν barlow 2X για διάφορες "υπερβολικές" μεγεθύνσεις σε συνδυασμό με φακούς της περιοχής 12 ως 5mm παρά έναν μοναδικό φακό 4mm η 3,5mm που δεν θα έχει άλλη χρήση.

  • Μου αρέσει 1
  • Ευχαριστώ 1

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασικά έχετε δίκιο, είναι ουσιαστικά η ίδια συζήτηση που έχει γίνει πολλές φορές με τη μεγέθυνση. Στα 0,5mm κόρη εξόδου έχουμε μεγέθυνση διπλάσια της διαμέτρου σε mm. Άρα 0,5mm exit pupil μόνο για αποχρωματικά.

Κατοπτρικά που έχουν κεντρική παρεμπόδιση σίγουρα ανεβαίνουμε (>0,5mm) και για κάθε τηλεσκόπιο η ελάχιστη κόρη εξόδου που δίνει τις περισσότερες δυνατές λεπτομέρειες είναι ίση με 1mm δηλαδή προσοφθάλμιο εστιακής ίσης με τον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου που δίνει μεγέθυνση ίση με τη διάμετρο σε mm. Από εκεί και κάτω αρχίζουμε να χάνουμε αισθητά  σε κοντράστ και να "χάνονται" λεπτομέρειες.

Εξαίρεση οι διπλοί αστέρες *

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης