Jump to content

Ύφασμα για φωτοχιτώνιο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχασα κατά τη μετακόμισή μου το φωτοχιτώνιο για το τηλεσκόπιο (dob) . Μπορείτε να μου πείτε τι είδους ύφασμα να αγοράσω για την κατασκευή ενός νέου ; Ευχαριστώ .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχουν πολλά υφάσματα. Εγώ αυτά που έχω χρησιμοποιήσει είναι η ελαστική καπαρντίνα και το ζέρσεϊ. Η ελαστική καπαρντίνα είναι πιο πυκνής ύφανσης σε σχέση με το ζέρσεϊ και συνεπώς είναι πιο αδιαφανής, όμως δεν είναι τόσο ελαστική όσο το ζέρσεϊ και μερικές φορές δεν εφαρμόζει καλά. Το ζέρσεϊ είναι πιο λεπτό ύφασμα και αφήνει λίγο το φως να περάσει αλλά είναι ελαστικό προς τις δύο κατευθύνσεις και δεν έχει θέμα εφαρμογής με το σώμα του τηλεσκοπίου. Κατά τα άλλα και τα δύο είναι μια χαρά υφάσματα. Το σημαντικό είναι να είναι και τα μαύρο ματ χρώμα για να μην έχεις αντανακλάσεις. Υπάρχει και το λύκρα αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει.

Πήγαινε και δες τα από κοντά και αποφάσισε.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα από ΕΛΛΑΔΑ 😂 (ναι, ήρθα για ολιγοήμερες διακοπές και άνοιξα το αστροβοξ στις αφιξεις του Βενιζελος)

εγώ έχω λύκρα στο δικό μου (ύφασμα για μαγιό πχ), "σηκώνει" λάθη στο πατρόν γιατί είναι ελαστικό, αφήνει λίγο φως να περάσει όπως λέει ο Μανούσος για το ζέρσει, κυρίως γιατί όταν το τεντώνεις γύρω από τα struts "ανοίγει" η ύφανση, αλλά νομίζω την κάνει τη δουλειά του. 

Πιστεύω ότι το καλύτερο (αν και όχι πιο καλαίσθητο) ύφασμα για τη χρήση αυτή είναι το "ριπστοπ" το οποίο είναι το ύφασμα από το οποίο φτιάχνονται τα πανιά ιστιοπλοϊας:

- είναι το πιο ελαφρύ από όλα τα άλλα υφάσματα. Γενικά το κάθε ύφασμα διατίθεται σε διαφορα πάχη, με ανάλογο βάρος. Το πάχος μετριέται σε "den" αν θυμάμαι καλά. Ένα ύφασμα με 100den κάνει δουλειά, 200den παραείναι χοντρό (και ΒΑΡΥ - που επηρεάζει και την κίνηση του "σωλήνα", και την ισορροπία του)

- είναι το πιο ανθεκτικό μηχανικά, δε σκίζεται "με τίποτα" και αν είναι καλά δεμένο, ακόμα και "καρέκλα" να του πετάξεις, τα οπτικά σου δεν κινδυνεύουν από κάτω.

- το πιο ανθεκτικό στην υγρασία, σούπερ αδιάβροχο, αντίθετα με τα άλλα (και η υγρασία κάνει τα φωτοχιτώνια ακόμα βαρύτερα άμα το "ψυρίσεις" το θέμα)

- κυρίως, το πιο αδιαφανές (σε μαύρο χρώμα βέβαια)

Μειονέκτημα του το ότι δεν έχει καθόλου ελαστικότητα και ή πρέπει να κάνεις το "τέλειο" πατρόν, ή να συμβιβαστείς αισθητικά με κάποια "τσαλακώματα".

 

Εγώ αν ξαναέκανα φωτοχιτώνιο, με ριπστοπ θα το έκανα. Πάντως, αυτός που μου έφτιαξε το τηλεσκόπιο, για το πρώτο φως που ανεβήκαμε μαζί στο βουνό, μου έκανε ένα φωτοχιτώνιο από κόψε - ράψε σκουπιδοσακούλες τζάμπο (τις είχε πιάσει με κολλητική ταινία συσκευασίας!), που άμα δε ντρεπόμουνα να "τις κυκλοφορώ" ακόμα μια χαρά θα την έκαναν τη δουλειά τους! Εδώ που τα λέμε, οι σκουπιδοσακούλες είναι και εξαιρετικό κόλπο για να κάνεις το τέλειο πατρόν, γιατί δεν κοστίζουν τίποτα και κάνεις όσες δοκιμές θές μέχρι να πετύχεις το τέλειο.

Όπως είπε ο Μανούσος, πας σε κατάστημα και βλέπεις ποιο ύφασμα σου ταιριάζει καλύτερα. Προσοχή στο "den", υπολογίζεις περιπου πόσα τετραγωνικά θα βγει το φωτοχιτώνιο κι από το den βρίσκεις το βάρος του (το den εκφράζεται σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο)

 

 

 

 

 

 

Το επεξεργάστηκε ο quarck
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης