Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Απορία!. Τα αναδιπλούμενα dobsonian είναι πιο ευάλωτα στο collimation λόγο του κλείσε άνοιξε ή είναι το ίδιο σταθερά με τα συμπαγή; Θέλουν οπωσδήποτε κάλυψη στο άνοιγμα; Ευχαριστώ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι πιο "ευάλωτα" όπως λες αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Όσο αφορά την κάλυψη ναι είναι προτιμότερο να καλυφθεί το κενό αρχικά για λόγους προστασίας του κατόπτρου αλλά και καλύτερου contrast γιατί θα μπλοκάρει εξωτερικές πηγές φωτισμού που ενδεχομένως να παρεμβαίνουν στο οπτικό μονοπάτι.

Collimation θα πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν έχουμε νευτώνειο κλειστού σωλήνα. Είναι μέρος της διαδικασίας στο στήσιμο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να γίνω πιο ακριβής, με προβληματίζει αν έχουν τζόγο τα κολωνάκια η προκαλείται μια σχετική στρέψη και λόγω αυτών αν είναι ευάλωτα. Πρόκειται να αγοράσω ένα 10" και δεν ξέρω τι να διαλέξω. Εννοείται ότι η φορητότητα είναι καλύτερη αλλά αν είναι πρόβλημα να πάρω σταθερή σωλήνα 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η φορητοτητα ειναι το παν σε ενα τηλεσκοπιο. Συνεπαγεται την συχνοτητα της χρησεως του. 
Ακολουθει η aperture. 
Το collimation, ιδιαιτερως για ενα dob, ειναι απλουστατο. 

  • Μου αρέσει 2
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχω το 10¨ truss goto Skywatcher .Μπορεί να μην είναι τεράστια η διαφορά σε μέγεθος του σωλήνα αλλά πιάνει λιγότερο χώρο στη μεταφορά ιδιαίτερα με αυτοκινητο .Οσο για το collimation είναι πανεύκολο και ποτέ δεν με απασχόλησε ιδιαίτερα . Κάθε φορά που το βγάζω έξω βγάζω πρώτα την βάση και μετά τον σωλήνα. Τα έχω πάρει και πακέτο αλλά είναι ζόρι για την μέση.  Είχα αγοράσει το light shield της astrozap από την 1η στιγμή για την προστασία αλλά και για καλύτερα  views. Πολύ καλό ποιοτικός αλλά ιδιαίτερα ακριβό 200+ ευρό. Μπορείς να φτιάξεις και μόνος κάτι αντίστοιχο  . Με τα κολονάκια ποτέ δεν είχα θέμα. Όταν κλειδώσουν είναι αρκετά στιβαρά και σταθερά κατά την χρήση.

  • Μου αρέσει 2

254 Skyliner FlexTube goto, 200PDS, 130PDS, StarTravel 120, EvoStar 72 ED DS, EvoStar 120 ED DS.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά σε όλους!

Έχω το SW 10" Dob,254/1200 ενιαίου σωλήνα 12 χρόνια.Έχει πολύ στιβαρή κατασκευή και αξιοπιστία σαν καινούργιο!

Το χρησιμοποιώ για παρατηρήσεις από την ταράτσα.Με αυτή την χρήση,χωρίς δηλ.μεταφορά σε αυτοκίνητο,κρατά την ευθυγράμμισή του για όλη την παρατηρησιακή σεζόν (γίνεται μια φορά τον Ιούνιο και κρατάει μέχρι και τον Οκτώβριο).Εννοείται ότι γίνεται προσεκτικός έλεγχος κάθε φορά πριν βγει για παρατήρηση.

Αν υπάρχουν μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ χώρου αποθήκευσης και παρατήρησης,τότε μπορεί να απευθυγραμμιστεί λίγο.

Το ενιαίου σωλήνα χωράει άνετα στο πίσω κάθισμα τυπικού αυτοκινήτου.

Αν όμως υπάρχει σοβαρό θέμα χώρου στο αυτοκίνητο,τότε το truss είναι η βέλτιστη λύση.

Βέβαια το truss χρειάζεται: 1)ευθυγράμμιση σε κάθε στήσιμο,ακόμα και χωρίς να μεταφερθεί με αυτοκίνητο,2)φωτοχιτώνιο για προστασία από την σκόνη που θα καθίσει πολύ πιο γρήγορα στα κάτοπτρα από το ενιαίου σωλήνα,και προστασία από τυχόν παρείσακτο φως,και 3)ίσως χρειαστεί προσθήκη αντίβαρων στο πίσω μέρος,διότι τα truss είναι λίγο εμπροσθοβαρή,δηλ.τείνουν να γέρνουν προς τα εμπρός,ιδιαίτερα αν μπουν πιο βαριά προσοφθάλμια.

Στα συν του ενιαίου σωλήνα είναι και το μικρότερο κόστος.

Ζυγίζεις τα υπέρ και τα κατά και αποφασίζεις τί σε συμφέρει.Εννοείται ότι η μεταφορά και το στήσιμο του τηλεσκοπίου σε κάθε περίπτωση,γίνεται πάντα σε δύο στάδια: πρώτα μεταφέρεται η βάση και μετά ο σωλήνας.

Μέχρι τις 12" τα ενιαίου σωλήνα νευτώνια είναι φορητά,ανάλογα και με τον διαθέσιμο χώρο στο αυτοκίνητο.Απο 14" και πάνω φυσικά τα truss είναι η ενδεδειγμένη επιλογή,όσο αφορά την φορητότητα.

Έχουν αναφερθεί πάντως σε μικρά truss πχ.130/650 προβλήματα τζόγου μετά απο χρόνια συστηματικής χρήσης.Βέβαια παίζει ρόλο και το πόσο προσεκτικά γίνεται η ανάπτυξη-σύμπτυξη του σωλήνα...

Επίσης σε προϊόντα μαζικής παραγωγής,παρουσιάζονται σε κάποια ατέλειες και αστοχίες,ιδιαίτερα σε "ευαίσθητες" κατασκευές.

Επίσης παίζει ρόλο και το τί απαιτήσεις έχει κάποιος από την σταθερότητα του σωλήνα.Για παρατηρητές βαθέως διαστήματος (DSO) που κινούνται σε μικρές-μεσαίες μεγεθύνσεις,ένας ελάχιστος τζόγος δεν θα επηρεάσει αισθητά το είδωλο,για παρατηρητές όμως Σελήνης-πλανητών που θέλουν μεγαλύτερες μεγεθύνσεις στον κατάλληλο ουρανό (διαύγειας και seeing),η μη απόλυτη σταθερότητα-στιβαρότητα του σωλήνα,ιδιαίτερα σε ελαφρύ αεράκι,θα αποτελέσει πρόβλημα.

Φιλικά-Κώστας 🙂

 

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 1
  • Ευχαριστώ 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης