Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του Astrovox, 

Άνοιξα αυτήν την συζήτηση για να σας ενημερώσω ότι ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) όπως μαθεύτηκε έχει γίνει φωτεινός πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν! Αυτήν την στιγμή ο κομήτης έχει φτάσει μέγεθος +8.7 και υπόσχεται πολλά. 

Κατά την γνώμη μου θεωρώ ότι εάν δεν σπάσει σε κομμάτια όπως έχουμε δει και με άλλους κομήτες, μπορεί ίσως να γίνει και φωτεινότερος  από τον κομήτη Neowise. 

Ας ελπίσουμε να είναι κάτι ξεχωριστό γιατί έχουμε συνηθίσει τους κομήτες που φτάνουν έως +6.

Κάτι όμως που με προβληματίζει είναι ότι το Stellarium και το Sky Safari 7 Plus δείχνει ότι ο κομήτης θα φτάσει έως +4 και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ισχύει αυτό.

Εσείς τι πιστεύετε?

Το επεξεργάστηκε ο Rend

"Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Βασίλη στα 12 χρόνια που παρατηρώ κομήτες,τις περισσότερες φορές οι αισιόδοξες προβλέψεις για "μεγάλες" φωτεινότητες δυστυχώς διαψεύστηκαν...

Δεν είναι εύκολο να μετρηθεί με ακρίβεια η φωτεινότητα ενός κομήτη,ακόμα πιο δύσκολο έως αδύνατο είναι να προβλεφθεί μακροπρόθεσμα η ακριβής φωτεινότητά του!

Έτσι και αλλιώς ο εν λόγω κομήτης αναμένεται να γίνει "φωτεινός" (mag~+5-6) τον Οκτώβριο,αλλά και πάλι θα βρίσκεται πολύ χαμηλά και θα δύει νωρίς για τα γεωγραφικά πλάτη της Ελλάδας.

Οπότε και να επαληθευτούν οι προβλέψεις για την φωτεινότητα,η χαμηλή θέση του και το μικρό χρονικό διάστημα,λίγο μετά τη δύση όπου επικρατούν συνήθως κακές συνθήκες seeing,δεν θα κάνουν εύκολο στόχο τον κομήτη για παρατήρηση με ευκρίνεια.

Οι αστροφωτογράφοι ίσως να πιάσουν καθαρό είδωλο,τους βοηθάει όχι μόνο η συλλογή περισσότερης πληροφορίας,αλλά και η επεξεργασία της εικόνας.

Για εμάς τους παρατηρητές είναι πιο δύσκολη η κατάσταση,καλύτερα να μην καλλιεργούμε προσδοκίες.

Το χαμηλό ύψος της θέσης ενός ουράνιου σώματος,αλλά και η έντονη ατμοσφαιρική διαταραχή που υπάρχει μέχρι τις 22:00-23:00 συνήθως,κάνουν τέτοιους στόχους προβληματικούς.

Είσαι πολύ νέος ακόμα,εύχομαι να  έχεις πολλά χρόνια παρατήρησης και θα δεις πολλούς κομήτες συναρπαστικούς!

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 2

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο

Τα SkySafari 6/7 Pro δίνουν για τον κομήτη φωτεινότητα mag=+5, (σε γεωγραφικό πλάτος 35-Ηράκλειο-Κρήτης),στις 20:00 στις 15/10/2024,όπου ο κομήτης μόλις ξεπροβάλλει στον ορίζοντα (ύψος σχεδόν 0ο). 

Όσο περνάει ο χρόνος τόσο μειώνεται η φωτεινότητα,ανεβαίνει μεν σε ύψος αλλά και πάλι είναι αρκετά χαμηλά...

Έτσι προβλέπεται για ώρα 20:00 (πολύ νωρίς για αξιοπρεπή παρατήρηση):

15/10/2024=>mag=+5 (ύψος 0ο στο Ηράκλειο-Κρήτης)

20/10/2024=>mag=+5.7

25/10/2024=>mag=+6.7

31/10/2024=>mag=+7.6 (και βρίσκεται σε ύψος μόλις 22ο).

Αν αλλάξει κάτι στην φωτεινότητα βλέπουμε.Το ύψος και η ώρα πάντως είναι ακατάλληλες δυστυχώς.

Αν έχεις υπολογιστή σε περιβάλλον windows κατέβασε στην πλήρη μορφή τους-είναι δωρεάν και σε ελληνικό μενού-τα Stellarium,Hallo Nothern Sky (HNSky),Cartes du Ciel.

Τα δύο τελευταία προγράμματα δίνουν ακριβέστατες θέσεις των κομητών,αστεροειδών και γενικά των μετακινούμενων αντικειμένων σε σχέση με τα άστρα του υποβάθρου,όπως έχουν και ακριβέστατους αστρικούς χάρτες!

Αξίζει να τα έχεις και να ενημερώνεις συχνά τα Minor Body Orbit data.

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ο συγκεκριμένος έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με τις καμπύλες μέχρι το Μάιο, όπου φαινόταν ότι θα γίνει ένα πολύ φωτεινό αντικείμενο (οι τωρινές εκτιμήσεις είναι σχεδόν 3 mag κάτω συγκριτικά). Τώρα μοιάζει να καλύπτει λίγο το χαμένο έδαφος, όμως σύντομα θα είναι δύσκολο να παρατηρηθεί. Προς το παρόν είναι στο νότιο ημισφαίριο και θα αρχίσει να φαίνεται στο βόρειο στα τέλη Σεπτέμβρη (αλλά θα είναι πολύ δύσκολος στόχος).

Ο όχι ιδιαίτερα κρυμμένος άσσος στο μανίκι του είναι ότι πρόκειται για ένα κομήτη με πολλή σκόνη και η γεωμετρία είναι τέτοια (ο κομήτης περνάει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο στις αρχές Οκτωβρίου) που λόγω της πρόσθιας σκέδασης θα γίνει πολύ λαμπρός, αποκτώντας αρνητικό μέγεθος αν και θα είναι πολύ κοντά στον Ήλιο τότε, λιγότερο από 5 μοίρες, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να παρατηρηθεί από τη Γη. Εκείνες τις ημέρες τα μάτια μας θα είναι το SOHO.

Στα μέσα Οκτωβρίου εγώ νομίζω ότι θα έχει μέγεθος κάπου μεταξύ +2 και +3, αλλά δυστυχώς εκείνες τις ημέρες θα έχει πανσέληνο. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι όμορφος στόχος για αστροφωτογράφηση, με φωτογραφική ουρά 10+ μοίρες, αλλά όχι εύκολος στο μάτι.

• Μου αρέσει 2
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δυστυχώς έτσι είναι οι κομήτες τι να κάνουμε, ελπίζω τουλάχιστον να προλάβω τον Χαλλευ 😅

Αν θα το παρατηρήσω θα είναι όταν πάει στον Οφιουχο αλλά τότε θα έχει γίνει mag 6-7. Είδα επίσης ότι στις 15/10/24 θα ερθει πολύ κοντά με τον κομητη Olbers και τον M5, ευκαιρία για μια φοβερή φωτογραφία. Ελπίζω οι προσδοκίες να γίνουν πραγματικότητα αλλά δύσκολο από ότι καταλαβαίνω . 

Ένας ακόμη κομήτης που θα φανεί κάποιους μήνες μετά θα είναι ο C/2024 G3 (ATLAS) αλλά η θέση του θα είναι ακόμα χειρότερη από του Tsuchinshan-ATLAS. Το Stellarium λέει ότι μπορεί να φτάσει και -1 αλλά τότε θα είναι ακριβώς πάνω  στον ήλιο. 

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αν είναι μέγεθος +5 μπορεί να είναι ωραία σύνοδος, αλλά αν είναι +2 και με 10+ μοίρες ουρά θα τους επισκιάζει. Επίσης ο κομήτης του Όλμπερς τότε θα έχει μέγεθος +12.5, πολύ αχνός (και μικρός).

Το επεξεργάστηκε ο dkate
Σύνδεσμος για σχόλιο

• 1 μήνα αργότερα...

Μιας απέχουμε μόλις 10 ημέρες από το περιήλιο και λιγότερο από μήνα από αυτό που προβλέπεται να είναι το πιο φωτογενές του κομήτη, ώρα για μια ενημέρωση. Ο κομήτης αυτή τη στιγμή έχει μέγεθος περίπου +4,5, λίγο λαμπρότερος από τις προβλέψεις του Ιουλίου και λαμπραίνει γρήγορα. Στα τέλη της εβδομάδας θα φανεί και χαμηλά στον ανατολικό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.

Κάτι άλλο ενδιαφέρον είναι ότι επειδή είναι ένας κομήτης με πολλή σκόνη λόγω του φαινομένου της πρόσθιας σκέδασης το φαινόμενο μέγεθός του θα ανέβει πολύ πάνω από τις προβλέψεις, οι οποίες συνήθως δεν το συνυπολογίζουν. Πόσο πολύ; Κατά τη κορύφωση του φαινομένου το μεσημέρι της 9ης Οκτωβρίου, όταν ο κομήτης θα απέχει μόλις 3,5 μοίρες από τον Ήλιο, μιλάμε για σχεδόν 7 (!) μεγέθη, με το φαινόμενο μέγεθος του κομήτη να φτάνει σχεδόν το -5! Περισσότερες πληροφορίες και πιο αναλυτικές προβλέψεις εδώ: https://skyandtelescope.org/astronomy-news/update-comet-tsuchinshan-atlas-might-outshine-predictions/.

• Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο

Στη πολύ νότια Ελλάδα (Ηράκλειο Κρήτης,γεωγραφικό πλάτος 35ο) το Σάββατο 21/09/2024 θα φαίνεται στον ανατολικό ουρανό, νωρίς το πρωί (λυκαυγές) στις 05:30,πολύ χαμηλά στις 3.5ο περίπου (3'41") πάνω από τον ορίζοντα.

Όσοι έχουν ανεμπόδιστη θέα τόσο χαμηλά,θα τον δουν-καιρού επιτρέποντος-με δεδομένο το mag=+4.5 (το SkySafari πολύ πρόσφατα ενημερωμένο δίνει mag=+5.4).

Θα δούμε λοιπόν στην πρωινή εμφάνιση τί θα φανεί,και έπεται στη συνέχεια από τα μέσα Οκτωβρίου η απογευματινή εμφάνιση στον δυτικό ουρανό,κατά το λυκόφως.

Μακάρι να επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη φωτεινότητά του!

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Σύνδεσμος για σχόλιο

Λοιπόν, έχει αρχίσει να φαίνεται για τα καλά από την Ελλάδα, αν και είναι (πολύ) χαμηλά στον ουρανό. Είναι σημαντικό να έχετε καθαρό ορίζοντα, ο κομήτης είναι μόλις 5-6 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα όταν αρχίζει το πολιτικό λυκόφως, οπότε και σχεδόν εξαφανίζεται, ενώ είναι 1-2 μοίρες περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου. Αν μπορείτε να ανεβείτε σε καμιά κοντινή κορυφή θα βοηθήσει πολύ.

Στο νότιο ημισφαίριο φαίνεται πολύ καλύτερα και υπάρχουν αναφορές ότι έχει παρατηρηθεί διά γυμνού οφθαλμού, με τις αναφορές για το σημερινό φαινόμενο μέγεθος να κυμαίνονται περί το 3.2. Μεθαύριο είναι το περιήλιο και στην συνέχεια είναι τα ωραία, καθώς ο κομήτης θα περάσει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο.

• Μου αρέσει 3
Σύνδεσμος για σχόλιο

Σήμερα ήταν ακόμη καλύτερος, αν και η επεξεργασία ήταν προβληματική γιατί ο κρυπτονίτης του DSS είναι τα κινούμενα σύννεφα. Παρόλα αυτά, με τον 135mm βγήκαν τουλάχιστον τρεις μοίρες ουρά. Προσπάθησα να τον εντοπίσω και με κιάλια, αλλά η απόπειρα ήταν ανεπιτυχής.

2024-09-26T08.41.35.png

Το επεξεργάστηκε ο dkate
  • Μου αρέσει 4
Σύνδεσμος για σχόλιο

Εγώ προσπάθησα στις 6:45 αλλά δεν έγινε κάτι. Καταπληκτική φωτογραφία, τι ώρα την έβγαλες?

Σύνδεσμος για σχόλιο

2 hours ago, Rend said:

Εγώ προσπάθησα στις 6:45 αλλά δεν έγινε κάτι. Καταπληκτική φωτογραφία, τι ώρα την έβγαλες?

Αυτή είναι γύρω στις 6:00. Μετά τις 6:20 είναι σχεδόν αδύνατον να δεις τον κομήτη ακόμη και φωτογραφικά. Η καλύτερη στιγμή είναι περίπου μία ώρα πριν ανατείλει ο Ήλιος, προς το παρόν. Τις επόμενες 5 ημέρες θα ανατείλει ελαφρώς νωρίτερα, οπότε δοκίμασε 1 ώρα ± 10 λεπτά πριν την ανατολή.

Το επεξεργάστηκε ο dkate
Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλησπέρα,

Σήμερα κατάφερα να τον δω με ευκολία κατά τις 6:25 οπτικά μεσα από κυάλια 7×35 και έπειτα από τηλεσκόπιο. Επίσης έβγαλα και μια φωτό με την DSLR μου. Θα την επισυναψω από κάτω

• Μου αρέσει 1

Σύνδεσμος για σχόλιο

Κάθε μέρα που περνάει ο κομήτης φαίνεται όλο και καλύτερα. Σήμερα κατάφερα να τον εντοπίσω δια γυμνού οφθαλμού (με πλάγια όραση πάντως), όταν ήταν 3,5-4 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, περίπου μία ώρα πριν ανατείλει ο Ήλιος, από μια κορυφή 700μ στην Κρήτη. Διακρινόταν επίσης το λαμπερότερο κομμάτι της ουράς, περίπου μήκους 15-20 λεπτών της μοίρας. Παρατηρητές από το νότιο ημισφαίριο αναφέρουν ότι έχει λαμπρότητα περίπου +2.5.

• Μου αρέσει 2
Σύνδεσμος για σχόλιο

Εδώ στην περιοχή μου επειδή έχει βουνά δεν μπορώ να το δω άμεσα αλλά μετά από λίγα λεπτά. Ίσως καταφέρω να το δω με το γυμνό μάτι 

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ο Κομήτης Tsuchinshan-ATLAS επιβίωσε το περιήλιο και αναμένεται ότι θα γίνει ορατό από εμάς στο νότιο ημισφαίριο προς τα μέσα το μήνα με το γυμνό μάτι, αυτήν την στιγμή έχει μέγεθος χαμηλότερο από +2 και αναμένεται να φτάσει και αρνητικό αριθμό 

Σύνδεσμος για σχόλιο

Εγώ περιμένω το τελος της επόμενης βδομάδας που θα φαίνεται λίγο μετά τη δύση καθώς ανατολικά έχω εμπόδια χαμηλά. Ελπίζω να παραμείνει λαμπρός.

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
Σύνδεσμος για σχόλιο

Για όποιον ενδιαφέρεται ο κομήτης αυτή τη στιγμή φαίνεται τόσο στον στεμματογράφο του SOHO (https://soho.nascom.nasa.gov/data/realtime/c3/512/), όσο και του STEREO (https://stereo.gsfc.nasa.gov/beacon/). Μια εκτίμηση μεγέθους σημερινή που είδα, με κιάλια, κάνει λόγω για φαινόμενο μέγεθος -1,8.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης