Jump to content

Είναι ο C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) ο καλύτερος κομήτης που έχετε δει;  

95 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Είναι ο C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) ο πιο εντυπωσιακός κομήτης που έχετε δει;

• Ναι, είναι ο καλύτερος που έχω δει!
      20
    • Όχι, έχω δει πιο εντυπωσιακό κομήτη
      54
    • Είναι ο μόνος κομήτης που έχω δει
      13
    • Δεν είμαι σίγουρος
      8

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χαίρομαι πάρα πολύ! Όντως είναι εκθαμβωτικος!!!

• Μου αρέσει 1

"Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο"

"Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις"

"Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"

Δημοσιεύτηκε

Είναι η πρώτη μου φορά που με γυμνό οφθαλμό κατάφερα να δω κομήτη, και μάλιστα μέσα από αστική - ημιαστική περιοχή. Κατάφερα και τράβηξα μερικές φωτογραφίες, με τη βοήθεια του ASIAIR, με την asi485mc, κουμπωμένη σε έναν χαρισμένο παλιό ρώσικο helios 44m-4 58mm f2, που έδινε πεδίο λίγο παραπάνω από 10°,όσο δηλαδή είναι και το μήκος της ουράς του κομήτη. Τράβηξα καμιά 20αριά φώτο των 10 δευτερολέπτων, με ορθάνοιχτο διάφραγμα. Τα σύννεφα μου τα χάλασαν βέβαια, αλλά τότε ακριβώς ήταν που γύρισα το βλέμμα μου στον ουρανό και δεν πιστεύα στα μάτια μου :μια αραχνοΰφαντη μακρυά πινελιά με κλίση προς τα νότια, ορατή περισσότερο με πλάγια όραση, και όλο αυτό μέσα στη φωτορρύπανση της πόλης. Αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ... 

• Μου αρέσει 2
...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
Δημοσιεύτηκε

!!🛑 ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ 🛑!!

Αύριο 15 Οκτωβρίου, ο κομήτης Tsuchinshan-ATLAS θα έρθει πολύ κοντά με το Messier 5 και τον Κομήτη Olbers, προσφέροντας μια μοναδική φωτογραφική ευκαιρία. Μπορείτε λοιπόν αυτόν τον περιορισμενο χρόνο να στρέψετε τους φακούς, τα κυάλια, τα τηλεσκόπια σας σε αυτήν την περιοχή για να δείτε ένα ακόμη θέαμα!

Καλό βράδυ!

Βασίλης

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
On 11/10/2024 at 5:20 ΜΜ, vagkaf said:

Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου μετά την παρατήρηση του κομήτη, περίπου στις 20:30, η Σελήνη πλησιάζει τον Κρόνο 0,7 μοίρες.

Άσχετο με τον κομήτη, αλλά συνέπεσε και δεν είναι κάτι που γίνεται κάθε μέρα.

Ας μείνει στο αρχείο ότι συνέβησαν την ίδια μέρα.

(Καμμένη Σελήνη για να φανεί -όσο γίνεται με το κινητό- ο Κρόνος)

.thumb.jpg.3f1fc9ee54a83520647686640a57af8e.jpg

Και έπειτα από επεξεργασία στην πλατφόρμα του κινητού

Screenshot_20241015_000719_Instagram.thumb.jpg.f0c5dc6572731f9e7f00c91ba7733fb3.jpg

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Μου αρέσει 2

Πολύ ωραία φωτογραφία, ορίστε και η δικιά μου πολύ γρήγορη απεικόνιση 

20241014_232545.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Rend

Δημοσιεύτηκε
17 hours ago, vagkaf said:

Άσχετο με τον κομήτη, αλλά συνέπεσε και δεν είναι κάτι που γίνεται κάθε μέρα.

Ας μείνει στο αρχείο ότι συνέβησαν την ίδια μέρα.

(Καμμένη Σελήνη για να φανεί -όσο γίνεται με το κινητό- ο Κρόνος)

.thumb.jpg.3f1fc9ee54a83520647686640a57af8e.jpg

Και έπειτα από επεξεργασία στην πλατφόρμα του κινητού

Screenshot_20241015_000719_Instagram.thumb.jpg.f0c5dc6572731f9e7f00c91ba7733fb3.jpg

Το κινητό πίσω από τηλεσκόπιο;

1 hour ago, Dart said:

Το κινητό πίσω από τηλεσκόπιο;

Από το προσοφθάλμιο με το χέρι χωρις αντάπτορα.. Για την ακρίβεια εδώ είχα τον Pentax XW 10mm.

Ψάχνω για αντάπτορα για να μπορώ να βγάζω καμία φώτο φαινόμενα όπως εκλείψεις ή τέτοια πλησιάσματα αλλά όλα μου τα προσοφθάλμια είναι αρκετά πλατιά-χοντρά. Μόνο για τα Pentax XW ίσως κάνει η βάση Celestron Nexyz λίγο που το έχω ψάξει.

Εδώ ήμουν τυχερός. Για την ακρίβεια έβγαλα πολλαπλές λήψεις και μετά διάλεξα την πιο καλή και σταθερή φωτογραφία από το πακέτο. Άλλη λύση που έχω δοκιμάσει είναι η λήψη βίντεο και μετά screenshot το καλύτερο σημείο. Τώρα κάποιες ρυθμίσεις που έχει το κινητό με άνοιγμα κλειστρου έκθεσης,  iso κτλ είναι αδύνατο με το ένα χέρι να κρατάω το κινητό και το άλλο να ρυθμίζω. Χάνω και από την κάμερα το είδωλο. Ακόμη και να το κρατήσω στο φόντο, το παραμικρό παραπάνω κλάσμα του δευτερόλεπτου διάρκειας λήψης αποτυπώνεται σαν κούνημα στη φώτο.

Επίσης η live εικόνα σε σχέση με την φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση. Ειδικά σε αυτή τη φάση που η Σελήνη ήταν τόσο φωτεινή.

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
Δημοσιεύτηκε

Επιτέλους έφυγαν τα σύννεφα. Από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φαινόταν με γυμνά ματιά και με  πλάγια όραση φαινόταν και η ουρά. 

Χρησιμοποίησα και τα κιάλια 25x100 APO που έχουν εγκατεστημένα στο φάρο. Τέλειος ο κομήτης.

Δημοσιεύτηκε

Κατάφερα να βγάλω την μεγάλη σύνοδο όπου να ναι θα σας δείξω και την φωτό!

Δημοσιεύτηκε

23Autosave_GraXpert (1).jpg

• Μου αρέσει 4

Δημοσιεύτηκε

Μετά από 2 μέρες σύννεφων που κάθισαν για τα καλά πάνω από τον ορίζοντα, σήμερα καθάρισε ο ουρανός,αλλά όχι εντελώς.

Παρέμεινε διάχυτη πολύ ελαφριά θολούρα,που μείωσε τη διαύγεια η οποία άρχισε να επιδεινώνεται μετά τις 20:10.

Ακόμα και έτσι φαινόταν ο κομήτης διά γυμνού οφθαλμού οριακά και με τα κιάλια 15Χ70 εντυπωσιακός,με μεγάλη ουρά που έπιανε όλο το πεδίο των 4.2ο των Skymaster και περίσσευε,ίσως να ήταν και πάνω από 5ο.

Από αύριο καιρού επιτρέποντος θα βγει και το τηλεσκόπιο 102/500.

Καλή παρατήρηση σε όλους πριν χαλάσει πάλι ο καιρός.🙂

• Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Είναι φοβερός με τα κιάλια .

Επίσης στα δικά μου 10Χ50 δεν χωρούσε στο πεδίο ..Εγώ είχα πεντακάθαρο ουρανό αλλά με 5 μποφόρ που με δυσκόλεψε στο να κρατήσω την κάμερα σταθερή 

Δημοσιεύτηκε

Ισχύει, είναι πολύ όμορφος και δείχνει όμορφη δομή μέσα από κυάλια!

Δημοσιεύτηκε

Με ένα μικρό τηλεσκόπιο διαμέτρου 100-80mm κάτω από 500mm εστιακή και φακό 30-32mm μεγάλου πεδίου,θα δείχνει καλύτερα ο κομήτης!

Ελπίζω να μας κάνει το χατίρι ο καιρός για δύο μέρες τουλάχιστον,γιατί χαλάει σε πολλές περιοχές και από την Παρασκευή και στα νότια της χώρας...

Είναι και η φωτορύπανση της Σελήνης που οδεύει προς την Πανσέληνο,που μειώνει τη φωτεινότητα του κομήτη,εκτός από την δική του συνεχή μείωση!

Μετά θα αναλάβουν τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια καθώς η φωτεινότητα του κομήτη θα μειώνεται,τουλάχιστον θα ανέβει πιο ψηλά.

Να δούμε και τί θα επιτρέψει ο καιρός... 🌤️

• Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΑΠΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 20:00 ΜΜ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΟΥΡΑΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΥΑΛΙΑ, OLYMPUS 10X50 ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ .ΕΛΠΙΖΩ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ.

Δημοσιεύτηκε

Απαντήστε και στο δημοψήφισμα που προστέθηκε σχετικά με το αν ο C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) είναι ο καλύτερος κομήτης που έχετε δει!

• Μου αρέσει 2
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

Βρήκα ότι έχει διαστάσεις 200.000 χλμ με μήκος ουράς που ξεπερνά τα 29.000.000 χλμ.

Δημοσιεύτηκε
17 minutes ago, Rend said:

Καλημέρα,

Βρήκα ότι έχει διαστάσεις 200.000 χλμ με μήκος ουράς που ξεπερνά τα 29.000.000 χλμ.

Και εγώ είδα κάτι τέτοιο σε αναζήτηση στο google, αλλά αυτό σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερος μέχρι και από το Δία ?! (Διαμ. περ 140.000 χλμ)

Για αυτό ρώτησα για έγκυρη πηγή

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης