Jump to content

Γνώμες για bresser mezier 5'' dobson

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στην ομάδα σκέφτομαι για την αγορά του σιγκεκριμενου τηλεσκοπίου ποια η γνώμη σας; 

https://planitario.gr/gr/tileskopio-bresser-messier-5-dobson.html?srsltid=AfmBOoqj0gaB-Gjae5Ekqh3Sw76iYEt6j81v54ryGpuRj44_OCznN6GmRu0

Να αναφέρω ότι στο παρελθόν είχα το skywacher dobsonian 8'' το οποίο το είχα πουλήσει επειδή μου φενοταν αρκετα μεγάλο για να το μετακινω και να το στηνω.οπότε σκέφτομαι να ξανααγορασω ένα μικρότερο το όποιο δεν θα με αποθαρρύνει το μέγεθος του για να κάνω παρατήρηση...θα βλέπω κυρίως μέσα από πόλη οπότε με ενδιαφέρουν κυρίως πλανήτες σελήνη ήλιος και ότι αχνοφενεται από βαθύ ουρανό..τι λέτε; Σε αυτά τα χρήματα είναι μια καλή αγορά; Με ενδιαφέρει η πρακτικότητα και η ευκολία δεν ενδιαφέρομαι για αστροφωτογραφηση

Ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΛΑ ΜΕΣΑ ΣΟΥ!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα gospel,

Γενικά εγώ δεν θα σου πρότεινα να πάρεις κάποιο τηλεσκόπιο από τη Bresser και ειδικά 5", ενώ κοστίζει κάτω από 300€. Εφόσον από ότι καταλαβαίνω θες διάμετρο, φορητότητα και ποιότητα θα σου πρότεινα κάποιο 6", αν σε βολεύει Dobsonian πάλι.

• Μια καλή επιλογή είναι αυτό το 6" dob της Omegon 

https://www.astroshop.eu/telescopes/omegon-dobson-telescope-advanced-x-n-152-1200/p,79799?utm_medium=cpc&utm_term=79799&utm_campaign=2408&utm_source=froogle&gclid=Cj0KCQjwrKu2BhDkARIsAD7GBot3whXDg8IjTV1vrGIZ2RnNF6KVFqNIEHiZdirfPZTDKVuAP5dqpaUaAs7uEALw_wcB&utm_content=

Είναι μια φτηνότερη επιλογή αλλά ικανοποιητική από άποψη οπτικών κλπ.

• Μια καλύτερη επιλογή που θα σου πρότεινα λόγω των οπτικών και της βελτιωμένης φορητότητας σε σχέση με το 8" είναι το Skywatcher 6" DOB.

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-dobson-telescope-n-150-1200-skyliner-classic-dob/p,15559?utm_medium=cpc&utm_term=15559&utm_campaign=2408&utm_source=froogle&gclid=Cj0KCQjwrKu2BhDkARIsAD7GBou5HyshW79k5YyGv-C55a8KFHhKWxYPsR62hJMQpHyX8boeM8AEf6oaAvAAEALw_wcB&utm_content=

Πάντα όταν επιλέγεις ένα όργανο μην πηγαίνεις για φτηνά τηλεσκόπια που υπόσχονται πολλά άλλα στην τελική δεν κάνουν δουλειά, καλύτερα δώσε κάποια χρήματα παραπάνω και αγόρασε ένα ποιοτικό και εύκολα φορητό. Ως χρήστης 6" τηλεσκόπιου με ισημερινή στήριξη μπορώ να μεταφέρω εύκολα το τηλεσκόπιο με τον τρίποδα και την στήριξη με μια τσάντα μεταφορας και σε διαβεβαιώνω ότι το Dobsonian ίδιας διαμέτρου θα είναι η καλύτερη επιλογή για παρατήρηση όμως. Εφόσον εσύ δεν ενδιαφέρεσαι για αστροφωτογραφια, επιλέξε αυτό που σε εξυπηρετεί για την παρατήρηση.

Βασίλης 

Σύνδεσμος για σχόλιο

37 minutes ago, Rend said:

Καλησπέρα gospel,

Γενικά εγώ δεν θα σου πρότεινα να πάρεις κάποιο τηλεσκόπιο από τη Bresser και ειδικά 5", ενώ κοστίζει κάτω από 300€. Εφόσον από ότι καταλαβαίνω θες διάμετρο, φορητότητα και ποιότητα θα σου πρότεινα κάποιο 6", αν σε βολεύει Dobsonian πάλι.

• Μια καλή επιλογή είναι αυτό το 6" dob της Omegon 

https://www.astroshop.eu/telescopes/omegon-dobson-telescope-advanced-x-n-152-1200/p,79799?utm_medium=cpc&utm_term=79799&utm_campaign=2408&utm_source=froogle&gclid=Cj0KCQjwrKu2BhDkARIsAD7GBot3whXDg8IjTV1vrGIZ2RnNF6KVFqNIEHiZdirfPZTDKVuAP5dqpaUaAs7uEALw_wcB&utm_content=

Είναι μια φτηνότερη επιλογή αλλά ικανοποιητική από άποψη οπτικών κλπ.

• Μια καλύτερη επιλογή που θα σου πρότεινα λόγω των οπτικών και της βελτιωμένης φορητότητας σε σχέση με το 8" είναι το Skywatcher 6" DOB.

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-dobson-telescope-n-150-1200-skyliner-classic-dob/p,15559?utm_medium=cpc&utm_term=15559&utm_campaign=2408&utm_source=froogle&gclid=Cj0KCQjwrKu2BhDkARIsAD7GBou5HyshW79k5YyGv-C55a8KFHhKWxYPsR62hJMQpHyX8boeM8AEf6oaAvAAEALw_wcB&utm_content=

Πάντα όταν επιλέγεις ένα όργανο μην πηγαίνεις για φτηνά τηλεσκόπια που υπόσχονται πολλά άλλα στην τελική δεν κάνουν δουλειά, καλύτερα δώσε κάποια χρήματα παραπάνω και αγόρασε ένα ποιοτικό και εύκολα φορητό. Ως χρήστης 6" τηλεσκόπιου με ισημερινή στήριξη μπορώ να μεταφέρω εύκολα το τηλεσκόπιο με τον τρίποδα και την στήριξη με μια τσάντα μεταφορας και σε διαβεβαιώνω ότι το Dobsonian ίδιας διαμέτρου θα είναι η καλύτερη επιλογή για παρατήρηση όμως. Εφόσον εσύ δεν ενδιαφέρεσαι για αστροφωτογραφια, επιλέξε αυτό που σε εξυπηρετεί για την παρατήρηση.

Βασίλης 

Φίλε μου Σε ευχαριστώ για την απάντηση σίγουρα αυτά που μου πρότεινες είναι καλύτερες επιλογές όμως είναι σχεδόν το ίδιο μεγάλα σε μέγεθος με  το οχταρι που είχα...από ότι κατάλαβα δεν γίνεται να κάνω αξιόλογη παρατήρηση με κάτι αρκετά μικρότερο σε μέγεθος.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλησπέρα και από μένα..Τα αντίστοιχα 6ιντσα dob δεν διαφέρουν και πολύ σε μέγεθος  καθώς μιλάμε για το ίδιο μήκος σωλήνα ..Σίγουρα θα έχουν λιγότερο βάρος αλλά από την στιγμή που έφτασες σε σημείο να πουλήσεις το 8ιντσο τότε σίγουρα δεν θα σε βολεψουν και τα αντίστοιχα 6ιντσα..

Όμως αφού θέλεις να ασχοληθείς με την παρατήρηση αγόρασε αυτό που πρότεινες..Στην τιμή που κοιτάς , και ειδικά σε καινούριο ,  δεν νομίζω να υπάρχει κάτι πιο φορητό ..Για την ποιότητα των οπτικών του δεν μπορώ να εκφέρω άποψη..

Παρ'ολα αυτά , να ξέρεις ότι το συγκεκριμένο είναι επιτραπέζιο που σημαίνει ότι θα πρέπει να κουβαλάς μαζί σου και τραπεζάκι για να το τοποθετήσεις ..Οπότε κάπου χάνει και στην φορητότητα..Εκτός αν οι παρατηρήσεις σου γίνονται από την αυλή σου που θα υπάρχει ήδη τραπέζι εκεί ..Αλλά θα πρέπει να είναι και σχετικά στιβαρό γιατί οποιαδήποτε κίνηση θα θολώνει την εικόνα σου .

Σύνδεσμος για σχόλιο

Επίσης αν πιστέυεις οτι μπορείς να μαζεψεις λίγα ακόμα χρήματα  , μια καλή λύση για εσένα θα ηταν  αυτή.Για να κερδίσεις μία ίντσα ..Αν και πάλι χρειάζεσαι τραπεζάκι 

https://planitario.gr/gr/dobsonian-truss-150mm-heritage.html

Για να καταλάβεις το μέγεθός του , δες εδω 

Σύνδεσμος για σχόλιο

11 minutes ago, tryf_math said:

Καλησπέρα και από μένα..Τα αντίστοιχα 6ιντσα dob δεν διαφέρουν και πολύ σε μέγεθος  καθώς μιλάμε για το ίδιο μήκος σωλήνα ..Σίγουρα θα έχουν λιγότερο βάρος αλλά από την στιγμή που έφτασες σε σημείο να πουλήσεις το 8ιντσο τότε σίγουρα δεν θα σε βολεψουν και τα αντίστοιχα 6ιντσα..

Όμως αφού θέλεις να ασχοληθείς με την παρατήρηση αγόρασε αυτό που πρότεινες..Στην τιμή που κοιτάς , και ειδικά σε καινούριο ,  δεν νομίζω να υπάρχει κάτι πιο φορητό ..Για την ποιότητα των οπτικών του δεν μπορώ να εκφέρω άποψη..

Παρ'ολα αυτά , να ξέρεις ότι το συγκεκριμένο είναι επιτραπέζιο που σημαίνει ότι θα πρέπει να κουβαλάς μαζί σου και τραπεζάκι για να το τοποθετήσεις ..Οπότε κάπου χάνει και στην φορητότητα..Εκτός αν οι παρατηρήσεις σου γίνονται από την αυλή σου που θα υπάρχει ήδη τραπέζι εκεί ..Αλλά θα πρέπει να είναι και σχετικά στιβαρό γιατί οποιαδήποτε κίνηση θα θολώνει την εικόνα σου .

Η αλήθεια είναι ότι το έχω σκεφθεί το ζήτημα με το τραπέζι όμως υπάρχει τραπέζι πάντα στο μπαλκόνι μιας και από εκεί θα το χρησιμοποιώ κυρίως αν τελικά το πάρω. Η μία ιντσα πιστεύεις ότι θα κάνει μεγάλη διαφορά για πλανητικη παρατήρηση και σελήνη; Όσο αφορά την εμπειρία θέασης που είχα με το οχταρι ειμουν τέρμα ικανοποιημένος όμως το μέγεθος του με έκανε να μην το χρησιμοποιώ μετά από.λιγο.καιρο γι'αυτό και σκέφτηκα να πάρω κάτι μικρότερο το οποίο όμως θα το χρησιμοποιώ.και θα μπορώ να το περνώ εύκολα μαζί μου μιας και ταξιδεύω αρκετά εκτος πόλης και για μεγάλα διαστήματα. βεβαια δεν έχω δει ποτέ μέσα από 5ιντσο για να καταλάβω το πόσο πιο αδύναμο θα είναι 

Σύνδεσμος για σχόλιο

Γενικά στην παρατήρηση παίρνουμε όσες ίντσες αντέχει η τσέπη μας...Κάθε παραπάνω ίντσα αυξάνει την φωτοσυλλεκτική ικανότητα του τηλεσκοπίου..Άρα τα αντικείμενα γίνονται πιο φωτεινά και έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες ..Τώρα το πόση διαφορά θα έχει είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς ..

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαφορά με το dob 8 που έιχες θα σου φανεί μεγαλύτερη στο 5ιντσο απ'ότι στο 6ιντσο.

• Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο

Σκοτεινο ουρανο να εχεις πραγμα που κοντευει να εκλειψει και με ενα πενταιντσο θα δεις ενα σωρο πραγματα στον ουρανο...το κυριο ζητημα δεν ειναι τι ποσες ιντσες τηλεσκοπιο αλλα ποσο καλος και σκοτεινος ειναι ο ουρανος η καλη προσαρμογη των ματιων  στο σκοταδι και μετα ερχεται το τηλεσκοπιο...πρωτα τα ματια μετα τα κυαλια κι επειτα το τηλεσκοπιο ολα αυτα βεβαιως οπως προειπα με σκοτεινο ουρανο...και δυστυχώς πολλα χιλιομετρα για να τον βρουμε εδω στην αθηνα

• Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο

Οι περισσότεροι παθιαζόμαστε με το μέγεθος, θυσιάζοντας την πρακτικότητα υπέρ των επιδόσεων. Υπάρχει όμως και η χαμηλού προφίλ αστροπαρατήρηση, όπως την περιγράφουν το Turn Left at Orion, το Astronomy with Binoculars Και το Astronomy with an Opera-glass. Ένα τέτοιο τηλεσκόπιο (έχω το Skywatcher με το ίδιων χαρακτηριστικών κάτοπτρο) είναι ανώτερο από τα όργανα που χρησιμοποιούν αυτά τα τρία συγγράμματα, όπως και από το τηλεσκόπιο του Γαλιλαίου και του Νεύτωνα, αλλά και από τους οφθαλμούς του Μπράχε και του Πτολεμαίου. 

Απλώς πρέπει να γνωρίζεις τι θα βλέπεις με το κάθε τι. Με αυτό ας πούμε θα δεις το νεφέλωμα του Ωρίωνα και τον πυρήνα της Ανδρομέδας ακόμη και από την Ομόνοια. Και ό, τι άλλο περιγράφουν τα 3 βιβλία που προανέφερα. Δεν είναι το ιδανικό για τους πλανήτες, αλλά θα τους δεις. 

Για τα μηχανικά μέρη δεν γνωρίζω. Πόσο ομαλή είναι η άρθρωση στη βάση, πόσο καλός είναι ο εστιαστής (που είναι πιο τυπικός από του Skywatcher). Αλλά στην κατηγορία πτηνού που ανήκει αυτό, είναι δεύτερεύοντα και αυτά. Και δεν θα χρειαστεί να φτιάξεις φωτοχιτώνιο. Ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά κοίτα και τα Skywatcher και τη γκάμα της Orion. 

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο

1 hour ago, kkokkolis said:

Οι περισσότεροι παθιαζόμαστε με το μέγεθος, θυσιάζοντας την πρακτικότητα υπέρ των επιδόσεων. Υπάρχει όμως και η χαμηλού προφίλ αστροπαρατήρηση, όπως την περιγράφουν το Turn Left at Orion, το Astronomy with Binoculars Και το Astronomy with an Opera-glass. Ένα τέτοιο τηλεσκόπιο (έχω το Skywatcher με το ίδιων χαρακτηριστικών κάτοπτρο) είναι ανώτερο από τα όργανα που χρησιμοποιούν αυτά τα τρία συγγράμματα, όπως και από το τηλεσκόπιο του Γαλιλαίου και του Νεύτωνα, αλλά και από τους οφθαλμούς του Μπράχε και του Πτολεμαίου. 

Απλώς πρέπει να γνωρίζεις τι θα βλέπεις με το κάθε τι. Με αυτό ας πούμε θα δεις το νεφέλωμα του Ωρίωνα και τον πυρήνα της Ανδρομέδας ακόμη και από την Ομόνοια. Και ό, τι άλλο περιγράφουν τα 3 βιβλία που προανέφερα. Δεν είναι το ιδανικό για τους πλανήτες, αλλά θα τους δεις. 

Για τα μηχανικά μέρη δεν γνωρίζω. Πόσο ομαλή είναι η άρθρωση στη βάση, πόσο καλός είναι ο εστιαστής (που είναι πιο τυπικός από του Skywatcher). Αλλά στην κατηγορία πτηνού που ανήκει αυτό, είναι δεύτερεύοντα και αυτά. Και δεν θα χρειαστεί να φτιάξεις φωτοχιτώνιο. Ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά κοίτα και τα Skywatcher και τη γκάμα της Orion. 

Ευχαριστώ πολύ  για την απάντηση  για εμένα αυτή τη περίοδο της ζωής μου είναι πολύ σημαντική η πρακτικότητα και το να μπορώ να έχω μαζί μου ένα τηλεσκόπιο στα ταξίδια μου που να κουβαλιεται εύκολα..εχθές πέρασα από το πλανητάριο Θεσσαλονίκης και το είδα από κοντά μου άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις μου άρεσε και ο εστίαστης του που φένεται να είναι πολύ ομαλός όπως και η βάση του. Αυτό που με "κλώτσησε" λίγο είναι ο ερευνητης του ο οποίος είναι κόκκινης κουκίδας αλλά έχει ένα μικρό τζόγο όταν πας να τον ανοίξεις. Είδα και το heritage το όπιο σίγουρα θα χρειαστεί φωτoχιτονιο αλλά και ο εστίαστης του μου φάνηκε πολύ υποδεεστερος.. θα ρίξω μια ματιά και στα οrion

Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλημέρα φίλε Αποστόλη!

Με όσα περιγράφεις σχετικά με τη φορητότητα,η επιλογή ενός μικρού βάρους και μήκους τηλεσκοπίου για εσένα είναι μονόδρομος.

Το θέμα είναι να έχει οπωσδήποτε παραβολικό κάτοπτρο,αξιόπιστο εστιαστή και βάση.

Δυστυχώς έχουν γίνει εκπτώσεις στην ποιότητα των SW Heritage 150/750,130/650 και γενικά σε προϊόντα μαζικής παραγωγής και σχετικά φθηνά.

Προκειμένου να μειωθεί το κόστος και το βάρος αυτών των truss τηλεσκοπίων,έβαλαν κοχλιωτό (helical) εστιαστή,οποίος τουλάχιστον στις παρτίδες των πρώτων χρόνων είχε τζόγο και χρειαζόταν μαστόρεμα.Κάποιες αναφορές των τελευταίων 2 χρόνων λένε ότι το πρόβλημα διορθώθηκε και δεν υπάρχει πλέον τζόγος.

Ωστόσο δεν είναι στιβαροί και ιδιαίτερα αξιόπιστοι εστιαστές στην ακρίβεια της εστίασης,ή αν μπει ένα βαρύ προσοφθάλμιο.

Οι οδοντωτοί (τύπου κρεμαγιέρας) ήταν καλύτεροι,αν και έχω δει και κακής ποιότητας σε τέτοιους.

Οπότε το Bresser και τα Orion είναι υποψήφια για αγορά,αφού εξεταστεί και σε αυτά το θέμα της οπτικής και μηχανικής ποιότητας.

Το θέμα της φορητότητας βέβαια έχει να κάνει και με το αν χρειαστεί να κουβαλάς και το απαραίτητο τραπεζάκι ή σκαμπώ,που πρέπει να είναι και αυτό μικρό,ελαφρύ και κυρίως σταθερό και στιβαρό.

Φιλικά-Κώστας 🙂 

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο

22 minutes ago, fotodektis said:

Καλημέρα φίλε Αποστόλη!

Με όσα περιγράφεις σχετικά με τη φορητότητα,η επιλογή ενός μικρού βάρους και μήκους τηλεσκοπίου για εσένα είναι μονόδρομος.

Το θέμα είναι να έχει οπωσδήποτε παραβολικό κάτοπτρο,αξιόπιστο εστιαστή και βάση.

Δυστυχώς έχουν γίνει εκπτώσεις στην ποιότητα των SW Heritage 150/750,130/650 και γενικά σε προϊόντα μαζικής παραγωγής και σχετικά φθηνά.

Προκειμένου να μειωθεί το κόστος και το βάρος αυτών των truss τηλεσκοπίων,έβαλαν κοχλιωτό (helical) εστιαστή,οποίος τουλάχιστον στις παρτίδες των πρώτων χρόνων είχε τζόγο και χρειαζόταν μαστόρεμα.Κάποιες αναφορές των τελευταίων 2 χρόνων λένε ότι το πρόβλημα διορθώθηκε και δεν υπάρχει πλέον τζόγος.

Ωστόσο δεν είναι στιβαροί και ιδιαίτερα αξιόπιστοι εστιαστές στην ακρίβεια της εστίασης,ή αν μπει ένα βαρύ προσοφθάλμιο.

Οι οδοντωτοί (τύπου κρεμαγιέρας) ήταν καλύτεροι,αν και έχω δει και κακής ποιότητας σε τέτοιους.

Οπότε το Bresser και τα Orion είναι υποψήφια για αγορά,αφού εξεταστεί και σε αυτά το θέμα της οπτικής και μηχανικής ποιότητας.

Το θέμα της φορητότητας βέβαια έχει να κάνει και με το αν χρειαστεί να κουβαλάς και το απαραίτητο τραπεζάκι ή σκαμπώ,που πρέπει να είναι και αυτό μικρό,ελαφρύ και κυρίως σταθερό και στιβαρό.

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Καλησπέρα φίλε Κώστα όντος η φορητότητα είναι πολύ σημαντική για εμένα οπότε κινούμε με γνώμονα αυτήν. Το bresser  το είδα από κοντά  και βγενει σε δύο έκδοσεις πέντε και έξι ιντσες αντίστοιχα με 650mm μήκος σωλήνα το πρώτο και 750 το δεύτερο όσο αφορά τον εστιαστη μου φένεται αρκετά καλυτερος σε σχέση με του sw οι βάσεις τους στην ίδια ποιότητα με τη διαφορά ότι το bresser έχει και μια μικρή πυξίδα ενσωματωμένη στη βάση συν ότι το bresser δίνει μαζί στο πακέτο δώρο ηλιακό φίλτρο και Φίλτρο σελήνης το κάτοπτρο είναι πάραβολικο.οσο αφορά τραπέζι οι περισσότερες παρατηρήσεις θα γίνονται από το μπαλκόνι μου οπότε υπάρχει ένα στιβαρό τραπέζι.όσο αφορά τις εξορμισεις έξω σκέφτηκα ότι θα μπορώ να το ακουμπω πάνω στο καπό του αυτοκίνητου δεν το έχω δοκιμάσει αλλά νομίζω δεν θα έχω θέμα. Επίσης έχω τραπέζι και στο μπαλκόνι του δωματίου που μου παραχωρεί η επιχείρηση που εργάζομαι όταν λείπω από την πόλη μου δυστοιχος στο πλανητάριο δεν είδα κάπιο orion οπότε δεν μπορώ να έχω γνώμη..αυτό που με κρατάει και δεν έχω προχωρήσει στην αγορά ακόμη είναι ότι δεν ξέρω το πόσο πολύ χειρότερη θα είναι η παρατήρηση σε σχέση με το 8αρι που είχα και πούλησα...

Σύνδεσμος για σχόλιο

Φίλε Αποστόλη καλημέρα!

Το Bresser έχει καλές κριτικές απο ό,τι διάβασα,υπάρχουν κάποια θέματα αξιοπιστίας με τη βάση τους,όπως συμβαίνει και με τα SW αυτής της κατηγορίας.

Υπάρχει επίσης σοβαρό θέμα με την σταθερότητα του red dot finder.

Από παρτίδα σε παρτίδα ενδεχομένως να έχουν θεματάκια που ίσως διορθώνονται με μαστορέματα,πχ.σφίξιμο βιδών.Επίσης κάποια έρχονται απευθυγραμμισμένα.

Με μικρό φύσημα του αέρα,όλα αυτά τα μικρά τηλεσκόπια παρουσιάζουν ταλαντώσεις.Αυτό μπορεί να διορθωθεί με σταθεροποίηση της βάσης πάνω στο τραπέζι ή και στο καπό του αυτοκινήτου, βάζοντας ένα μαλακό κολλητικό υλικό,εύκολα αφαιρούμενο-χωρίς να αφήνει υπολείμματα-όπως το blu tack:

https://www.skroutz.gr/c/644/kolles.html?keyphrase=blue+tack

Είναι θετικό ο καλύτερος εστιαστής σε σχέση με τον helical των SW και το ότι ο ενιαίος σωλήνας εξασφαλίζει καλή μακροχρόνια λειτουργία σταθερότητας του σωλήνα,σε σχέση με τον συμπτυσσόμενο SW,που έχει θέματα σε κάποιες παρτίδες με την παρουσίαση τζόγου μετά από μακροχρόνια χρήση.

Και φυσικά δεν χρειάζονται φωτοχιτώνιο.

Θα προσπαθήσω να βρω και συγκριτικά τεστ για ενδεχόμενες διαφορές στην οπτική απόδοση μεταξύ Bresser και SW.

Τα κοινά ORION made in China (όχι τα UK που αρχίζουν από 6" και είναι ακριβά) είναι αξιόπιστα,αλλά πλέον δεν βλέπω ποικιλία στα καταστήματα.

Πάντως δεν μπορείς να αγνοήσεις προσφορές στα μεταχειρισμένα όπως αυτή:

https://www.ebay.com/itm/395608075588?itmmeta=01J6ANR866VXB004R6TK66FSWX&hash=item5c1c142d44:g:c2MAAOSwfrpmxP2v&amdata=enc%3AAQAJAAAAwMxmj%2BiGvOveHXEBClPb29jBD07%2BOj7SBLGzMJ9xpLs2Y7%2BIv%2FqVy9HKwLa5f%2FM0qYhYD2CIPPyk9YkrNf7fUInOleg3oV5Yy7BBV8ZBRZPrPRztCNhuT3nv9L5ZxAzptFxdRiap%2FrrvZeXY%2BDPlhHYXhxeSXLc3DDaAecsPBFYw8OgECwoTQ1bxY8qki4O%2BV7qQVTazWEt8ovsN2H4f0HSUnmUXvNMjD45uyTVvMGXet3EKn4C9A0a3imtny9gENw%3D%3D|tkp%3ABk9SR5yD4dWyZA

Εδώ το SW 130/650 με πολύ καλύτερο εστιαστή gear rack (από τον helical) και σε πολύ καλύτερη βάση σε σχέση με το dob:

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-telescope-n-130-650-explorer-130ps-az-5/p,55150

Και ένα πολύ καλό 6" με καλύτερο crayford εστιαστή και οπτική ποιότητα σε σχέση με τα Bresser:

https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/dobsonian-telescopes-2/gso-dobsonian-telescope-150c-6-inch-aperture-with-fine-crayford-focuser-7222

Επειδή έχω δει και το εξαιρετικό SW Dob 6" (150/1200) από κοντά,είναι μεν μακρύς ο σωλήνας όπως στο 8",10" αλλά είναι αρκετά ελαφρύτερο συνολικά (σωλήνας και βάση).

Δεν έχουν σίγουρα θέμα φορητότητας τα 6" αυτά (150/1200),ο σωλήνας μπαίνει στο πίσω κάθισμα των περισσότερων μικρομεσαίων αυτοκινήτων.

Η οπτική ποιότητα των 6" 150/1200 (SW,GSO,ORION) είναι αρκετά καλύτερη από τα μικρότερα 150/750,λόγω μεγαλύτερου εστιακού λόγου και μικρότερης κεντρικής παρεμπόδισης από το δευτερεύον κάτοπτρο,που εξασφαλίζει αρκετά λιγότερα φαινόμενα περίθλασης (που σημαίνει καλύτερη οξύτητα) και λίγο μεγαλύτερη φωτεινότητα και κοντράστ.

Οπότε σκέψου το και το θέμα αγοράς ενός 150/1200,θα δώσει αρκετά καλύτερη οπτική ποιότητα από ένα 150/750 και ακόμα καλύτερη (οξύτητα,φωτοσυλλεκτικότητα και διακριτική ικανότητα) από ένα 130/650.

Αν τώρα το μέγεθος είναι τόσο σημαντικό και απαγορευτικό για να πάρεις 150/1200,δες και το Bresser 150/750 πριν καταλήξεις στο 130/650.

Πάντως η προσφορά στο ebay του ORION 150/1200 είναι άκρως δελεαστική.

Αν θέλεις ψάξε το περισσότερο από πού πωλείται και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες.

Η τιμή είναι πάρα πολύ χαμηλή...

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

Σύνδεσμος για σχόλιο

1 hour ago, fotodektis said:

Φίλε Αποστόλη καλημέρα!

Το Bresser έχει καλές κριτικές απο ό,τι διαβασα,υπάρχουν κάποια θέματα αξιοπιστίας με τη βάση τους,όπως συμβαίνει και με τα SW αυτής της κατηγορίας.

Από παρτίδα σε παρτίδα ενδεχομένως να έχουν θεματάκια που ίσως διορθώνονται με μαστορέματα,πχ.σφίξιμο βιδών.Επίσης κάποια έρχονται επευθυγραμμισμένα.

Με μικρό φύσημα του αέρα,όλα αυτά τα μικρά τηλεσκόπια παρουσιάζουν ταλαντώσεις.Αυτό μπορεί να διορθωθεί με σταθεροποίηση της βάσης πάνω στο τραπέζι ή και στο καπό του αυτοκινήτου, βάζοντας ένα μαλακό κολλητικό υλικό,εύκολα αφαιρούμενο-χωρίς να αφήνει υπολείμματα-όπως το blu tack:

https://www.skroutz.gr/c/644/kolles.html?keyphrase=blue+tack

Είναι θετικό ο καλύτερος εστιαστής σε σχέση με τον helical των SW και το ότι ο ενιαίος σωλήνας εξασφαλίζει καλή μακροχρόνια λειτουργία σταθερότητας του σωλήνα,σε σχέση με τον συμπτυσσόμενο SW,που έχει θέματα σε κάποιες παρτίδες με την παρουσίαση τζόγου μετά από μακροχρόνια χρήση.

Και φυσικά δεν χρειάζονται φωτοχιτώνιο.

Θα προσπαθήσω να βρω και συγκριτικά τεστ για ενδεχόμενες διαφορές στην οπτική απόδοση μεταξύ Bresser και SW.

Τα κοινά ORION made in China (όχι τα UK που αρχίζουν από 6" και είναι ακριβά) είναι αξιόπιστα,αλλά πλέον δεν βλέπω ποικιλία στα καταστήματα.

Πάντως δεν μπορείς να αγνοήσεις προσφορές στα μεταχειρισμένα όπως αυτή:

https://www.ebay.com/itm/395608075588?itmmeta=01J6ANR866VXB004R6TK66FSWX&hash=item5c1c142d44:g:c2MAAOSwfrpmxP2v&amdata=enc%3AAQAJAAAAwMxmj%2BiGvOveHXEBClPb29jBD07%2BOj7SBLGzMJ9xpLs2Y7%2BIv%2FqVy9HKwLa5f%2FM0qYhYD2CIPPyk9YkrNf7fUInOleg3oV5Yy7BBV8ZBRZPrPRztCNhuT3nv9L5ZxAzptFxdRiap%2FrrvZeXY%2BDPlhHYXhxeSXLc3DDaAecsPBFYw8OgECwoTQ1bxY8qki4O%2BV7qQVTazWEt8ovsN2H4f0HSUnmUXvNMjD45uyTVvMGXet3EKn4C9A0a3imtny9gENw%3D%3D|tkp%3ABk9SR5yD4dWyZA

Εδώ το SW 130/650 με πολύ καλύτερο εστιαστή gear rack (από τον helical) και σε πολύ καλύτερη βάση σε σχέση με το dob:

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-telescope-n-130-650-explorer-130ps-az-5/p,55150

Και ένα πολύ καλό 6" με καλύτερο crayford εστιαστή και οπτική ποιότητα σε σχέση με τα Bresser:

https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/dobsonian-telescopes-2/gso-dobsonian-telescope-150c-6-inch-aperture-with-fine-crayford-focuser-7222

Επειδή έχω δει και το εξαιρετικό SW Dob 6" (150/1200) από κοντά,είναι μεν μακρύς ο σωλήνας όπως στο 8",10" αλλά είναι αρκετά ελαφρύτερο συνολικά (σωλήνας και βάση).

Δεν έχουν σίγουρα θέμα φορητότητας τα 6" αυτά (150/1200),ο σωλήνας μπαίνει στο πίσω κάθισμα των περισσότερων μικρομεσαίων αυτοκινήτων.

Η οπτική ποιότητα των 6" 150/1200 (SW,GSO,ORION) είναι αρκετά καλύτερη από τα μικρότερα 150/750,λόγω μεγαλύτερου εστιακού λόγου και μικρότερης κεντρικής παρεμπόδισης από το δευτερεύον κάτοπτρο,που εξασφαλίζει αρκετά λιγότερα φαινόμενα περίθλασης (που σημαίνει καλύτερη οξύτητα) και λίγο μεγαλύτερη φωτεινότητα και κοντράστ.

Οπότε σκέψου το και το θέμα αγοράς ενός 150/1200,θα δώσει αρκετά καλύτερη οπτική ποιότητα από ένα 150/750 και ακόμα καλύτερη (οξύτητα,φωτοσυλλεκτικότητα και διακριτική ικανότητα) από ένα 130/650.

Αν τώρα το μέγεθος είναι τόσο σημαντικό και απαγορευτικό για να πάρεις 150/1200,δες και το Bresser 150/750 πριν καταλήξεις στο 130/650.

Πάντως η προσφορά στο ebay του ORION 150/1200 είναι άκρως δελεαστική.

Αν θέλεις ψάξε το περισσότερο από πού πωλείται και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες.

Η τιμή είναι πάρα πολύ χαμηλή...

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Φίλε Κώστα ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και την έρευνα που έκανες επειδή η φορητότητα παίζει μεγάλο ρόλο για εμένα  λόγο του ότι ταξιδεύω τελικά κατέληξα στο bresser των 6 ιντσών  750  mm από το πλανητάριο Θεσσαλονίκης με μια καλή εκπτωση.είναι οριακά στο μέγεθος που μπορώ να περνώ μαζί μου τώρα μένει να το δοκιμάσω :) επιπλέον. Δεν είχα την πολυτέλεια του χρόνου για να περιμένω παραγγελία από εξωτερικό μιας και σε δύο μέρες ταξιδεύω  οπότε το θέμα μπορεί να κλείσει.σε πρώτη φάση φένεται καλό κατασκευασμένο το μόνο που δεν μαρεσε είναι ο ερευνητής κόκκινης κουκίδας που έχει δεν φένεται ποιοτικός ο εστίαστης φένεται και αυτός τίμιος και μπορεί να πάρει και δύο ινστσες προσοφθάλμια κατά την χρήση θα έχω άποψη και για την βάση του.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Φίλε Αποστόλη,να είσαι καλά και να το χαρείς το νέο σου τηλεσκόπιο!

Φαίνεται καλή επιλογή το Bresser 150/750 ενιαίου σωλήνα και με εστιαστή 2",που είναι στιβαρότερος από τους 1.25" και δέχεται φυσικά και φακούς 2".

Ο ερευνητής red dot έχει όντως πρόβλημα,όπως και στο μικρότερο 130/650...Ίσως μπορεί να γίνει μαστόρεμα με σφίξιμο βιδών ή ανακατασκευή της βάσης του,για να γίνει πιο σταθερός.

Επίσης η προσθήκη άλλου κανονικού ερευνητή πχ.9Χ50 θα πρόσθετε βάρος,εκτός το κόστος.

Κάποιοι βρίσκουν καλή λύση την χρήση ενός ισχυρού πράσινου laser για finder.Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας προστασίας των ματιών και να μην στοχεύει αεροπλάνα.

Περιμένουμε εντυπώσεις από το νέο σου τηλεσκόπιο!

Καλορίζικο-Κώστας 🙂

Σύνδεσμος για σχόλιο

34 minutes ago, fotodektis said:

Φίλε Αποστόλη,να είσαι καλά και να το χαρείς το νέο σου τηλεσκόπιο!

Φαίνεται καλή επιλογή το Bresser 150/750 ενιαίου σωλήνα και με εστιαστή 2",που είναι στιβαρότερος από τους 1.25" και δέχεται φυσικά και φακούς 2".

Ο ερευνητής red dot έχει όντως πρόβλημα,όπως και στο μικρότερο 130/650...Ίσως μπορεί να γίνει μαστόρεμα με σφίξιμο βιδών ή ανακατασκευή της βάσης του,για να γίνει πιο σταθερός.

Επίσης η προσθήκη άλλου κανονικού ερευνητή πχ.9Χ50 θα πρόσθετε βάρος,εκτός το κόστος.

Κάποιοι βρίσκουν καλή λύση την χρήση ενός ισχυρού πράσινου laser για finder.Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας προστασίας των ματιών και να μην στοχεύει αεροπλάνα.

Περιμένουμε εντυπώσεις από το νέο σου τηλεσκόπιο!

Καλορίζικο-Κώστας 🙂

Σε ευχαριστώ φίλε Κώστα

Δυστοιχος εδώ που είμαι Περαία Θεσσαλονίκη έχει συννεφιά το απόγευμα ευθυγράμμισα ερευνητή οκ παρόλο που δεν είναι καλός ποιοτικα φένεται τη δουλειά του  να την κάνει.βρηκα ένα παραθυράκι από την συνεφια και πρόλαβα και είδα Αρκτούρο m13 να αχνοφενεται και πρόλαβα και να σπασω τον μιζαρ αν δεν κάνω λαθος στην Άρκτο. δυστοιχος  ξανάεβγαλε συνεφα οπότε δεν προλαβα κάτι αλο...

Σαν πρώτη εμπειρία χρήσης ο εστίαστης δουλεύη καλά απλά είναι λίγο "σφιχτός"θεωρώ ότι με την χρήση θα μαλακώσει αυτό βέβαια δεν επηρέασε σε κάτι στην παρατήρηση  η βάση για το λίγο που τη δούλεψα δεν με δυσκόλεψε σε κάτι η οριζοντια κίνηση είναι πολύ σμουθ όσο αφορά την κάθετη εκεί είχα σφίξει αρκετά την βίδα με αποτέλεσμα να θέλει λίγο δύναμη και έτσι γινόταν απότομα η κίνηση την χαλάρωσα λίγο και ήταν μια χαρά χωρίς να χάνω τον στόχο όταν αλαζα προσοφθάλμια.. χρησιμοποίησα τα εργοστασιακά προσοφθάλμια κυρίως των 25mm και ήταν οκ γενικά η πρώτη χρήση μου άφησε θετικές εντυπώσεις σίγουρα δεν είναι το sw 8dob που είχα όμως κατάφερε να μου δημιουργήσει ένα χαμόγελο  την ώρα της παρατήρησης και αυτό είναι το σημαντικότερο για εμένα και το πιο σημαντικό οι διαστάσεις και το βάρος του μου επιτρέπουν να το περνώ μαζί μου το διάστημα που λείπω από την πόλη και εργάζομαι.. θα επανέλθω μόλις το χρησιμοποιήσω ξανά και για περισσότερη ώρα 

Σύνδεσμος για σχόλιο

4 minutes ago, kkokkolis said:

Μήπως έχει κάποιο βιδάκι ρύθμισης της τριβής ο εστιαστής; 

Γεια χαρά! Ναι ναι έχει και το είχα χαλαρό δεν είμαι αρκετά έμπειρος και το μόνο τηλεσκόπιο που είχα επαφή είναι το παλιό μου sw σε σχέση με εκείνο μου φένεται πιο σκληρός όμως νομίζω εκείνο φορούσε και άλλου τύπου εστιαστη 

Σύνδεσμος για σχόλιο

Φίλε Αποστόλη καλησπέρα!

Χαίρομαι που το 6" σου κάνει από άποψη φορητότητας,χωρίς να κάνεις σοβαρούς συμβιβασμούς στην ποιότητα!

Εδώ είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τηλεσκοπίου σου:

Features:

Optical design: reflector telescope

Mirror diameter: 150 mm / focal length: 750 mm / F/5

Maximum recommended magnification: 300x

telescope for night and solar observation

2.0'' rack & pinion focuser

primary mirror made from optical glass

large 55mm secondary mirror 

many accessories included - ready to use

pre-assembled ex-factory

easy to move the tube

optics can be attached to other mountings

Specifications:

Optical Design: Newtonian Reflector

Max Recommended Magnification: 300x

Secondary Mirror Diameter: 55mm

Main Mirror Diameter: 150mm

Focal Length: 750mm

Focal Ratio: F5

Max Angular Resolution: 0.92 Arc Seconds

Finderscope: LED Red Dot Finder

What's in the box:

Parabolic Newtonian reflector

Aperture solar-filter

Dobsonion Telescope mount 

LED viewfinder (battery included)

25mm and 9mm Kellner eyepieces (Ø 31.7 mm / 1.25'')

Moonfilter (Ø 31.7 mm / 1.25'')

1 eyepiece adapter Ø 31.7 to 50.8 mm (Ø 1.25''/2.0'')

2 tube clamps with GP dovetail adapter

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο εστιαστής του Bresser Messier Dob 150/750 είναι Rack & Pinion 2",δηλ.οδοντωτός.Συνήθως τέτοιοι εστιαστές των 2" είναι στιβαροί και αξιόπιστοι.

Όμως καθώς είναι προϊόντα μαζικής παραγωγής,το τελικό φινίρισμα δεν είναι ό,τι καλύτερο...Οπότε υπάρχουν συνήθως υπολείμματα ρινισμάτων μαζί με γράσο κατά μήκος του οδοντωτού "σιδηροδρόμου",στο κάτω μέρος του εστιαστή.

Χαλάρωσε και άλλο τη βίδα σύσφιξης που υπάρχει από κάτω,έκτεινε τελείως προς τα έξω τον εστιαστή και έλεγξε προσεκτικά από κάτω με δυνατό φως,για τυχόν ρινίσματα που εκτός από τη δυσκολία κίνησης,θα φθείρουν πιο γρήγορα τα γρανάζια.

Προσεκτικά με μια λεπτή μπατονέτα ή κάτι ανάλογο,αφαίρεσε με πολύ λεπτές κινήσεις ώστε να μην φύγει το γράσο,όλα τα ρινίσματα που τυχόν υπάρχουν.

Όταν τελειώσεις,πήγαινε μπρός-πίσω μέχρι τέρμα τον εστιαστή μαλακά και όχι γρήγορα,ώστε να δεις αν υπάρχουν δυσκολίες στην κίνηση και κυρίως αναπηδήσεις!

Έλεγξε ξανά επαναλαμβάνοντας ό,τι έκανες με το καθάρισμα.

Σφίξε όσο χρειάζεται με την κάτω βίδα τον εστιαστή,ώστε να έχει ομαλή κίνηση.

Είναι σημαντικό να μην είναι πολύ σφιχτός ιδιαίτερα όταν μπαίνουν βαριά προσοφθάλμια!

Αυτοί οι εστιαστές φθείρονται με απρόσεκτη χρήση.

Ιδιαίτερα αν σφιχτεί τελείως η βίδα,προκειμένου να "κλειδώσει" η εστίαση και κατά λάθος κινήσουμε και πάλι τον εστιαστή,ενώ είναι σφιγμένος....η ζημιά έτσι θα γίνει σίγουρα!

Τις βίδες αυτές τις σφίγγουν οι αστροφωτογράφοι προκειμένου να μείνει κλειδωμένη η εστίαση και να μην χαλάσει,όσο το τηλεσκόπιο κινείται για να φωτογραφίσει.

Εμείς οι παρατηρητές δεν χρειάζεται να σφίγγουμε και να ξεσφίγγουμε,παρά μόνο αν η κίνηση του εστιαστή δεν γίνεται ομαλά.

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Σύνδεσμος για σχόλιο

19 minutes ago, fotodektis said:

Φίλε Αποστόλη καλησπέρα!

Χαίρομαι που το 6" σου κάνει από άποψη φορητότητας,χωρίς να κάνεις σοβαρούς συμβιβασμούς στην ποιότητα!

Εδώ είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τηλεσκοπίου σου:

Features:

Optical design: reflector telescope

Mirror diameter: 150 mm / focal length: 750 mm / F/5

Maximum recommended magnification: 300x

telescope for night and solar observation

2.0'' rack & pinion focuser

primary mirror made from optical glass

large 55mm secondary mirror 

many accessories included - ready to use

pre-assembled ex-factory

easy to move the tube

optics can be attached to other mountings

Specifications:

Optical Design: Newtonian Reflector

Max Recommended Magnification: 300x

Secondary Mirror Diameter: 55mm

Main Mirror Diameter: 150mm

Focal Length: 750mm

Focal Ratio: F5

Max Angular Resolution: 0.92 Arc Seconds

Finderscope: LED Red Dot Finder

What's in the box:

Parabolic Newtonian reflector

Aperture solar-filter

Dobsonion Telescope mount 

LED viewfinder (battery included)

25mm and 9mm Kellner eyepieces (Ø 31.7 mm / 1.25'')

Moonfilter (Ø 31.7 mm / 1.25'')

1 eyepiece adapter Ø 31.7 to 50.8 mm (Ø 1.25''/2.0'')

2 tube clamps with GP dovetail adapter

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο εστιαστής του Bresser Messier Dob 150/750 είναι Rack & Pinion 2",δηλ.οδοντωτός.Συνήθως τέτοιοι εστιαστές των 2" είναι στιβαροί και αξιόπιστοι.

Όμως καθώς είναι προϊόντα μαζικής παραγωγής,το τελικό φινίρισμα δεν είναι ό,τι καλύτερο...Οπότε υπάρχουν συνήθως υπολείμματα ρινισμάτων μαζί με γράσο κατά μήκος του οδοντωτού "σιδηροδρόμου",στο κάτω μέρος του εστιαστή.

Χαλάρωσε και άλλο τη βίδα σύσφιξης που υπάρχει από κάτω,έκτεινε τελείως προς τα έξω τον εστιαστή και έλεγξε προσεκτικά από κάτω με δυνατό φως,για τυχόν ρινίσματα που εκτός από τη δυσκολία κίνησης,θα φθείρουν πιο γρήγορα τα γρανάζια.

Προσεκτικά με μια λεπτή μπατονέτα ή κάτι ανάλογο,αφαίρεσε με πολύ λεπτές κινήσεις ώστε να μην φύγει το γράσο,όλα τα ρινίσματα που τυχόν υπάρχουν.

Όταν τελειώσεις,πήγαινε μπρός-πίσω μέχρι τέρμα τον εστιαστή μαλακά και όχι γρήγορα,ώστε να δεις αν υπάρχουν δυσκολίες στην κίνηση και κυρίως αναπηδήσεις!

Έλεγξε ξανά επαναλαμβάνοντας ό,τι έκανες με το καθάρισμα.

Σφίξε όσο χρειάζεται με την κάτω βίδα τον εστιαστή,ώστε να έχει ομαλή κίνηση.

Είναι σημαντικό να μην είναι πολύ σφιχτός ιδιαίτερα όταν μπαίνουν βαριά προσοφθάλμια!

Αυτοί οι εστιαστές φθείρονται με απρόσεκτη χρήση.

Ιδιαίτερα αν σφιχτεί τελείως η βίδα,προκειμένου να "κλειδώσει" η εστίαση και κατά λάθος κινήσουμε και πάλι τον εστιαστή,ενώ είναι σφιγμένος....η ζημιά έτσι θα γίνει σίγουρα!

Τις βίδες αυτές τις σφίγγουν οι αστροφωτογράφοι προκειμένου να μείνει κλειδωμένη η εστίαση και να μην χαλάσει,όσο το τηλεσκόπιο κινείται για να φωτογραφίσει.

Εμείς οι παρατηρητές δεν χρειάζεται να σφίγγουμε και να ξεσφίγγουμε,παρά μόνο αν η κίνηση του εστιαστή δεν γίνεται ομαλά.

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Φίλε Κώστα ευχαριστώ για όλες αυτές τις πληροφορίες από ότι είδα τα γρανάζια του είναι μεταλλικά μάλλον από αλουμίνιο γράσο είδα ρινίσματα δεν είδα καθώς επίσης δεν εντόπισα καπιου είδος αναπήδηση η βίδα τριβής είναι από πάνω και την έχω τέρμα χαλαρή  απλά είδα ότι ερχετε σε επαφή ο σωλήνας του εστιαστη με τον οδηγο-βαση τα οποία είναι από  σκληρό πλαστικό  ίσως δεν είναι κάπιο πρόβλημα αυτό που περιγράφω απλά σε σχέση με το swdob 8 που είχα αυτός φένεται πιο "σκληρός" στη χρήση επεισης δεν φένεται να τζογαρει καθόλου σε όλη τη διαδρομή του ίσως έτσι είναι η λειτουργία του απλά θα δείξει αν θα μαλακώσει με την χρήση 

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δηλαδή ο σωλήνας του εστιαστή και ο οδηγός-βάση μέσα στον οποίο κινείται ο σωλήνας είναι από σκληρό πλαστικό;

Και μόνο ο "σιδηρόδρομος" και τα γρανάζια της ροδέλας εστίασης είναι μεταλλικά από αλουμίνιο;

Τότε χρειάζεται πολύ προσοχή ο χειρισμός του εστιαστή.Εστίαση με απαλές και ευγενικές κινήσεις.

Πλαστικό εστιαστή είχε και 10" Meade dob αρκετά παλαιό.

Αν τον προσέχεις θα λειτουργεί για πολλά χρόνια,μη φοβάσαι.Θέλει προσοχή όμως ιδιαίτερα με βαριά προσοφθάλμια.

Φιλικά -Κώστας 🙂 

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δηλαδή ο σωλήνας του εστιαστή και ο οδηγός-βάση μέσα στον οποίο κινείται ο σωλήνας είναι από σκληρό πλαστικό;

Και μόνο ο "σιδηρόδρομος" και τα γρανάζια της ροδέλας εστίασης είναι μεταλλικά από αλουμίνιο;

Τότε χρειάζεται πολύ προσοχή ο χειρισμός του εστιαστή.Εστίαση με απαλές και ευγενικές κινήσεις.

Πλαστικό εστιαστή είχε και 10" Meade dob αρκετά παλαιό.

Αν τον προσέχεις θα λειτουργεί για πολλά χρόνια,μη φοβάσαι.Θέλει προσοχή όμως ιδιαίτερα με βαριά προσοφθάλμια.

Φιλικά -Κώστας 🙂 

Ναι έτσι είναι προς το παρρον δεν έχω βαριά προσοφθάλμια βασικά δεν έχω κάτι πέρα από τα εργοστασιακά και έναν Barlow*2 έχεις να προτείνεις κάπιο προσοφθάλμιο που θα μπορούσα να αγοράσω αργότερα; Σχετικά οικονομικό αν ναι θα με βοηθούσε να έχω κάποια υποψήφια για αγορά κατά νου είμαι αρχάριος οπότε οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες ακόμη 

Σύνδεσμος για σχόλιο

Έχεις κάποιο άνω όριο στο ποσό που μπορείς να διαθέσεις;

Σε ενδιαφέρει πιο πολύ το βαθύ διάστημα ή το ηλιακό σύστημα;

Πόσο καλή είναι η ατμόσφαιρα (καθαρή και σταθερή) εκεί που θα παρατηρείς συνήθως;

Θα σου έλεγα να πάρεις έναν πολύ καλό zoom όπως ο Baader Zoom Hyperion Mark IV,8-24mm:

https://planitario.gr/gr/baader-hyperion-universal-zoom-mark-iv-8-24mm-eyepiece-1-2.html

Μαζί με τον Barlow θα έχεις πληθώρα φακών ευρυγώνιων μάλιστα μέχρι τα 12mm,που θα σε καλύψουν στα περισσότερα αντικείμενα του ουρανού,με πολύ καλή ποιότητα.

Επίσης πολύ καλός είναι και ο Vixen LV 8-24mm:

https://www.astroshop.eu/eyepieces/vixen-lv-eyepiece-zoom-8-24-mm-1-25-/p,5881

Φιλικά-Κώστας 🙂

Σύνδεσμος για σχόλιο

Έχεις κάποιο άνω όριο στο ποσό που μπορείς να διαθέσεις;

Σε ενδιαφέρει πιο πολύ το βαθύ διάστημα ή το ηλιακό σύστημα;

Πόσο καλή είναι η ατμόσφαιρα (καθαρή και σταθερή) εκεί που θα παρατηρείς συνήθως;

Θα σου έλεγα να πάρεις έναν πολύ καλό zoom όπως ο Baader Zoom Hyperion Mark IV,8-24mm:

https://planitario.gr/gr/baader-hyperion-universal-zoom-mark-iv-8-24mm-eyepiece-1-2.html

Μαζί με τον Barlow θα έχεις πληθώρα φακών ευρυγώνιων μάλιστα μέχρι τα 12mm,που θα σε καλύψουν στα περισσότερα αντικείμενα του ουρανού,με πολύ καλή ποιότητα.

Επίσης πολύ καλός είναι και ο Vixen LV 8-24mm:

https://www.astroshop.eu/eyepieces/vixen-lv-eyepiece-zoom-8-24-mm-1-25-/p,5881

Φιλικά-Κώστας 🙂

Ευχαριστώ φίλε Κώστα για τις προτάσεις θα θελα ένα καλό.ζοομ.η αλήθεια είναι στην τιμή αυτή είναι σα να αγοράζω Πόλλα ποιοτικά προσοφθάλμια  συν ότι έχεις την πρακτικότητα του θέματος δηλαδή δεν έχεις βάλε βγαλε

Σύνδεσμος για σχόλιο

1 minute ago, gospel said:

Ευχαριστώ φίλε Κώστα για τις προτάσεις θα θελα ένα καλό.ζοομ.η αλήθεια είναι στην τιμή αυτή είναι σα να αγοράζω Πόλλα ποιοτικά προσοφθάλμια  συν ότι έχεις την πρακτικότητα του θέματος δηλαδή δεν έχεις βάλε βγαλε

Το vixen είναι το οικονομικότερο αξιόλογο ζουμ; Η υπάρχει και αλο αξιόλογο ζουμ οικονομικότερο;

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης