Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εχει δοκιμάσει κάποιος binoviewer σε dobsonian τηλεσκόπιο,θέλω να μάθω αν εστιάζει η χρειάζεται κάποιο barlow, επισεις της εντυπώσεις του,σε πλανήτες η νεφελώματα,γαλαξίες Ευχαριστώ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η γρήγορη απάντηση είναι ότι δεν εστιάζει, αλλά υπάρχει τρόπος να λυθεί.
Εγώ έχω το κλασικό dob 200/1200 και το Binoviewer της William optics το οποίο δεν εστίασε ποτέ σωστά.
Ο λόγος είναι ότι τα bino αυξάνουν την εστιακή απόσταση, την απόσταση δηλαδή του κατόπτρου απο το προσοφθάλμιο, οπότε ο εστιαστής τερματίζει χωρίς να μπορέσει ποτέ να φέρει πιο κοντά το προσοφθάλμιο για να εστιάσει, η προφανής λύση είναι να χρησιμοποιούνται πάντα με κάποιο barlow, ανάλογα και το τηλεσκόπιο πάντα, άλλοι χρειάζονται barlow 2x άλλοι 2.5x ή 3x κτλ, για να μειωθεί η απόσταση.
Ενημερωτικά, το bino της William Optics έρχεται μαζί με barlow 1.6x μέσα στο πακέτο, αλλά στην περίπτωσή μου και πάλι δεν εστίαζε.
Το πρόβλημα με τους barlow είναι ότι, ειδικά στα dob, μεγαλώνουν την μεγέθυνση (ειδικά αν τελικά δουλέψει με barlow 2x ή 3x) και εκτός ότι δεν μπορείς πλέον να έχεις το ευρύ πεδίο που θα είχες χωρίς τον barlow, θα πρέπει συνεχώς να διορθώνεις την στόχευση για να ακολουθείς τον στόχο.
Η φτηνή και "δύσκολη" λύση είναι να μετακινηθεί ολόκληρο το κάτοπτρο λίγα εκατοστά πιο ψηλά, αλλά αυτό σημαίνει τρύπημα σωλήνα κτλ
Εγώ απλά αγόρασα έναν νέο εστιαστή "low profile" που έχει ακόμα μικρότερο "ύψος" απο τον κανονικό και φέρνει το προσοφθάλμιο αν θυμάμαι καλά 2 ή 3 εκατοστά πιο "μέσα" στον σωλήνα, οπότε το bino (πάντα με τον barlow 1.6x) πλέον εστιάζει κανονικότατα, επιπλέον έχει ενσωματωμένο extension tube για να εστιάζουν όλα τα προσοφθάλμια στην κανονική τους απόσταση, ενώ και η mirrorless μηχανή που έχω εστιάζει απευθείας πάνω στον εστιαστή.
O εστιαστής που πήρα είναι αυτός https://www.astroshop.eu/focusers/skywatcher-dual-speed-2-low-profile-crayford-focuser-for-newtonian-reflectors/p,16119

Σύνδεσμος για σχόλιο

• 3 εβδομάδες αργότερα...

Διάβασα κάτι πολύ ενδιαφέρον. Στα truss Dobsonians της Sky-Watcher καθώς γίνεται ανάπτυξη του σωλήνα εκτός από το τελικό σημείο κλειδώματος, υπάρχει λίγο πριν και ακόμη ένα σημείο που "σκαλώνει" κατά την ανάπτυξη του. Το είχα πάντα απορία γιατί συμβαίνει. Διάβασα λοιπόν ότι σε εκείνο το σημείο δε γίνεται αυτό τυχαία, αλλά μπορεί να κλειδωθεί και εκεί για χρήση binoviewer χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στην εστίαση. Μπορεί κάποιος να το επιβεβαιώσει αν το έχει δοκιμάσει ?

.thumb.PNG.307b98a4fb5f7ec44fbd521ad295c607.PNG

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο

Θα το δοκιμάσω,αλλά νομιζω ότι δεν θα σταθεροποιηθεί ο σωλήνας  πάντος με την αλλαγή που έκανα στον εστιαστή  βάζοντας Baader ClickLock clamp  και με barlow 1.85 εστιάζει με αρκετές μεγένθυσης

Σύνδεσμος για σχόλιο

19 minutes ago, ΣΕΙΡΙΟΣ1978 said:

Θα το δοκιμάσω,αλλά νομιζω ότι δεν θα σταθεροποιηθεί ο σωλήνας  πάντος με την αλλαγή που έκανα στον εστιαστή  βάζοντας Baader ClickLock clamp  και με barlow 1.85 εστιάζει με αρκετές μεγένθυσης

Truss έχετε?

Γιατί να μην σταθεροποιηθει? Θα σφιξετε τα τρια βιδακια στο πρώτο κλικ που θα κάνει πριν τερματίσει. Ήδη "φρενάρει" από μόνο του σε εκείνο το σημείο.

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
Σύνδεσμος για σχόλιο

5 hours ago, vagkaf said:

Διάβασα κάτι πολύ ενδιαφέρον. Στα truss Dobsonians της Sky-Watcher καθώς γίνεται ανάπτυξη του σωλήνα εκτός από το τελικό σημείο κλειδώματος, υπάρχει λίγο πριν και ακόμη ένα σημείο που "σκαλώνει" κατά την ανάπτυξη του. Το είχα πάντα απορία γιατί συμβαίνει. Διάβασα λοιπόν ότι σε εκείνο το σημείο δε γίνεται αυτό τυχαία, αλλά μπορεί να κλειδωθεί και εκεί για χρήση binoviewer χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στην εστίαση. Μπορεί κάποιος να το επιβεβαιώσει αν το έχει δοκιμάσει ?

.thumb.PNG.307b98a4fb5f7ec44fbd521ad295c607.PNG

ισχύει αυτό, σε ένα 14" που είχα είχε και δεύτερο σημείο, δεν θυμάμαι κατά πόσο σκάλωνε καθώς δεν το είχα χρησιμοποιήσει νομίζω.

πιστεύω όμως να κάνει μία χαρά τη δουλειά του.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ναι σίγουρα θα σφιξουν τα φιδάκια αλλά το τηλεσκόπιο αν το βάλεις σε οριζόντια θέση θα γύρει προς τα κάτω,στο πρωτευων κάτοπτρο που είναι βαρύ. Δεν θα ζυγίζεται. Εκεί που κουμπώνει είναι ζυγισμένο.

Σύνδεσμος για σχόλιο

1 hour ago, ΣΕΙΡΙΟΣ1978 said:

Ναι σίγουρα θα σφιξουν τα φιδάκια αλλά το τηλεσκόπιο αν το βάλεις σε οριζόντια θέση θα γύρει προς τα κάτω,στο πρωτευων κάτοπτρο που είναι βαρύ. Δεν θα ζυγίζεται. Εκεί που κουμπώνει είναι ζυγισμένο.

Είναι λίγο πριν την πλήρη ανάπτυξη εκείνη η θέση που φρενάρει. Γενικά στην πλήρη ανάπτυξη το Truss έχει περισσότερη ροπή προς τη μεριά του δευτερευοντος κατόπτρου. Πιστεύω είναι υπολογισμένο. Δε θα υπάρχει θέμα. Ειδικά όταν θα μπει και το bino.

Σύνδεσμος για σχόλιο

βάλε ελαφριά προσφοφθάλμια κ θα είσαι μία χαρά. μισό κιλό το bino και από 60-100γρ το καθε προσοφθάλμιο

είσαι στο όριο των μεγάλων 2" (αυτών που είναι σαν χειρομπομπίδες-:))))

γενικά δεν είναι τραγικό το βάρος εκτός εάν αρχίζεις να βάζεις βαριά προσφοφθάλμια.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης