ThomasGollosis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 (επεξεργάστηκε) Καλημέρα στην ομάδα! Πρόσφατα άρχισα να ψάχνω για αστροπαρατηρηση μαθαινοντας σε πρωτη φαση να μπορω να εντοπιζω καποιους βασικους αστερισμους στον ουρανο και θα ήθελα σιγά σιγά να κάνω τα πρώτα βήματα στην παρατήρηση και κυρίως ενδιαφέρομαι για αστροφωτογραφια. Θα ήθελα την βοήθεια ενός πιο έμπειρου να με καθοδηγήσει κυρίως σε αγορά ( θα κινηθώ σε budget 600-800ε) γιατι έχω μπερδευτεί λίγο με τα τηλεσκοπια. Καθώς έψαχνα στο ίντερνετ για ψηφιακά τηλεσκοπια έπεσα πάνω στο Seestar s50. Είδα ότι είναι ένα compact τηλεσκόπιο, βγάζει ικανοποιητικα καλές φωτογραφίες για έναν αρχαριο σαν εμένα που θέλω βοήθεια και κατά τον εντοπισμό των άστρων και των σωμάτων γενικά στο βαθύ διάστημα. Υπάρχει κάποιο αντίστοιχο που υπερτερεί αυτού? Η απορία όμως μου είναι ποια η διαφορά αυτού, με ενός τηλεσκοπίου όπως για παράδειγμα το SKYWATCHER MAK 102AZ-GO2. Με το συγκεκριμένο θα χρειαστώ χωριστά κάποια DSLR? Και τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορώ να βλέπω αντικείμενα όπως πλανήτες του ηλιακου συστηματος και να τα φωτογραφιζω από ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας( Λυκαβηττό κοντα) ή αν θα πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνομαι από τη φωτορυπανση για παρατήρηση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!! Το επεξεργάστηκε Φεβρουάριος 17 ο ThomasGollosis
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 Καλώς όρισες! Με το seestar δεν θα βλεπεις καλα τους πλανητες. Ρίξε μια ματιά κι εδώ. Ίσως να σε ενδιαφέρει. 1 Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
ThomasGollosis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 6 hours ago, βολιωτης said: Καλώς όρισες! Με το seestar δεν θα βλεπεις καλα τους πλανητες. Ρίξε μια ματιά κι εδώ. Ίσως να σε ενδιαφέρει. Ευχαριστώ πολύ! Μπήκα έριξα μια ματιά αλλά μπερδεύτηκα ακόμα περισσότερο. Απ οτι καταλαβα, υπάρχουν ειδικές κάμερες που γίνονται mount σε τηλεσκοπια. Το seestar s50 μεταφέρει απευθείας τη φωτογραφία στο τηλεφωνο/υπολογιστή. Η απορία ωστόσο παραμένει τηλεσκοπια τυπου celestron nextstar 5 slt, που λένε ότι συνδέονται με wifi, συνδέονται και για τη φωτογράφηση η θα χρειαστεί ξεχωριστή κάμερα και είναι για αστροπαρατηρηση?
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 Το wifi ειναι για να χειρίζεσαι την στήριξη. Δεν έχουν κάμερα, όπως και τα πιο πολλά τηλεσκόπια (δηλαδή όχι τα smart telescopes). Αν πάρεις κάποιο nexstar ή κάτι παρόμοιο θα χρειαστεί και κάμερα, για αυτό και ανέφερα το νήμα της βιντεοαστρονομίας. Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
filim Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 (επεξεργάστηκε) Καλημέρα και απο εμένα Το seestar s50 είναι φοβερό τηλεσκόπιο για τς χρήματα του. Εγώ στην θέση σας θα το αγόραζα ασυζητητί. Νομίζω πιο φτηνά για Ελλάδα έρχεται απο εδώ https://telescopium.gr/product/seestar-s50/ που είναι και με δωρεάν μεταφορικά. Τώρα στα όσα αναφέρεις SKYWATCHER MAK 102AZ-GO2 1) Είναι τηλεσκόπιο που δέχεται προσοφθάλμιο. ( Το seestar δεν δέχεται) 2) Δεν έχει κάμερα. Θα πρέπει να πάρεις 3) αν βάλεις κάμερα θα πάρεις κάποια καλά αποτελέσματα για πλανήτες θα δυσκολευτείς όμως παρά πολύ για ( αντικείμενα βαθέως ουρανού) Seestar s50 1) Πολύ συμπαγής τηλεσκόπιο 2) Με πάρα πολύ προγραμματιστική βοήθεια μέσω δικού του app ( τι εννοώ) - απο μόνο του στακαρει τις εικόνες την μια πανό στην άλλη και μπορείς να έχεις ζωντανά αποτελέσματα, τα οποία οπτικά δεν θα μπορούσες μα τα έχεις ούτε με μεγάλα τηλεσκόπια. - αυτόματη εστίαση - δεν θέλει ευθυγράμμιση. Στα άλλα τηλεσκόπιο πρέπει να βρεις 2-3 συγκεκριμένα αστέρια για να προσανατολιστούν ενώ αυτό βγάζει φωτογραφίες και καταλαβαίνει μόνο του που είναι - τα κάνει όλα μόνο του. - έχουν βγάλει και mode για καλύτερα αποτελέσματα σε πλανήτες Κτλ. Για να τα κάνεις όλα αυτά με άλλο τηλεσκόπιο πρέπει να έχεις και υπολογιστή και ένα σωρό προγράμματα. Και θα σου βγεί σίγουρα τα διπλάσια χρήματα και λίγα λέω. Επιπλέον ερώτησεις 1) Οσον αφορά το wifi που ανέφερες. Τα τηλεσκόπια όπως το SKYWATCHER MAK 102AZ-GO2 το χρησιμοποιούν για να μπορείς να στέλνεις το τηλεσκόπιο κάπου με το κινητό Επίσης πρέπει να ξέρεις ότι το seestar επειδή καταλαβαίνει που είναι βγάζοντας φωτογραφίες καταφέρνει να κεντραρει στο απόλυτο τον στόχο. Στα υπόλοιπα τηλεσκόπια επειδή η ευθυγράμμιση γίνεται με αστέρια παίζει ρόλο πια αστέρια θα επιλεγούν που θα είναι ο στόχος και τελικά μπορεί να σε πάει στον στόχο ή σε κάποιες περιπτώσεις κοντά στον στόχο (που σημαίνει οτι μπορεί να χρειαστεί και λίγο να τον ψάξεις) 2) το seestar όμως εκτός απο αυτό έχει και ένα σορό άλλες δυνατότητες. (Staking, autofocus, autoalighn, νομίζω κάνει και denoise στις εικόνες) 3) Μέσα απο Αθήνα - συμβατικά τηλεσκόπιο με προσοφθάλμιο Μπορούν να παρατηρήσουν πλανήτες, νεφέλωμα Ωρίωνα, δίπλα άστρα - συμβατικά τηλεσκόπιο με κάμερα Μπορούν μα παρατηρήσουν περισσότερα αντικείμενα με φτωχά αποτελέσματα. Για καλύτερα αποτελέσματα χρειάζονται και υπολογιστής και προγράμματα - seestar s50 Καταφέρνει να δώσει καλύτερα αποτελέσματα απο (οποιοδήποτε τηλεσκόπιο στην κατηγορία κάτω απο 1000 ευρώ + κάμερα + υπολογιστή) 4) SKYWATCHER MAK 102AZ-GO2 κάνει σχεδόν μόνο για πλανήτες λόγο της μεγάλης εστιακής του Επίσης αν θέλεις κάνε μια βόλτα και το Telescopium αφου είσαι απο Αθήνα. Θα σε βοηθήσει σε οτι και αν επιλέξεις. Έχει όλων των ειδων τα τηλεσκόπια https://maps.app.goo.gl/UVy6txLogG5Zykao9?g_st=ac Το επεξεργάστηκε Φεβρουάριος 18 ο filim
ThomasGollosis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 On 18/2/2025 at 11:04 ΠΜ, filim said: Καλημέρα και απο εμένα Το seestar s50 είναι φοβερό τηλεσκόπιο για τς χρήματα του. Εγώ στην θέση σας θα το αγόραζα ασυζητητί. Νομίζω πιο φτηνά για Ελλάδα έρχεται απο εδώ https://telescopium.gr/product/seestar-s50/ που είναι και με δωρεάν μεταφορικά. Τώρα στα όσα αναφέρεις SKYWATCHER MAK 102AZ-GO2 1) Είναι τηλεσκόπιο που δέχεται προσοφθάλμιο. ( Το seestar δεν δέχεται) 2) Δεν έχει κάμερα. Θα πρέπει να πάρεις 3) αν βάλεις κάμερα θα πάρεις κάποια καλά αποτελέσματα για πλανήτες θα δυσκολευτείς όμως παρά πολύ για ( αντικείμενα βαθέως ουρανού) Seestar s50 1) Πολύ συμπαγής τηλεσκόπιο 2) Με πάρα πολύ προγραμματιστική βοήθεια μέσω δικού του app ( τι εννοώ) - απο μόνο του στακαρει τις εικόνες την μια πανό στην άλλη και μπορείς να έχεις ζωντανά αποτελέσματα, τα οποία οπτικά δεν θα μπορούσες μα τα έχεις ούτε με μεγάλα τηλεσκόπια. - αυτόματη εστίαση - δεν θέλει ευθυγράμμιση. Στα άλλα τηλεσκόπιο πρέπει να βρεις 2-3 συγκεκριμένα αστέρια για να προσανατολιστούν ενώ αυτό βγάζει φωτογραφίες και καταλαβαίνει μόνο του που είναι - τα κάνει όλα μόνο του. - έχουν βγάλει και mode για καλύτερα αποτελέσματα σε πλανήτες Κτλ. Για να τα κάνεις όλα αυτά με άλλο τηλεσκόπιο πρέπει να έχεις και υπολογιστή και ένα σωρό προγράμματα. Και θα σου βγεί σίγουρα τα διπλάσια χρήματα και λίγα λέω. Επιπλέον ερώτησεις 1) Οσον αφορά το wifi που ανέφερες. Τα τηλεσκόπια όπως το SKYWATCHER MAK 102AZ-GO2 το χρησιμοποιούν για να μπορείς να στέλνεις το τηλεσκόπιο κάπου με το κινητό Επίσης πρέπει να ξέρεις ότι το seestar επειδή καταλαβαίνει που είναι βγάζοντας φωτογραφίες καταφέρνει να κεντραρει στο απόλυτο τον στόχο. Στα υπόλοιπα τηλεσκόπια επειδή η ευθυγράμμιση γίνεται με αστέρια παίζει ρόλο πια αστέρια θα επιλεγούν που θα είναι ο στόχος και τελικά μπορεί να σε πάει στον στόχο ή σε κάποιες περιπτώσεις κοντά στον στόχο (που σημαίνει οτι μπορεί να χρειαστεί και λίγο να τον ψάξεις) 2) το seestar όμως εκτός απο αυτό έχει και ένα σορό άλλες δυνατότητες. (Staking, autofocus, autoalighn, νομίζω κάνει και denoise στις εικόνες) 3) Μέσα απο Αθήνα - συμβατικά τηλεσκόπιο με προσοφθάλμιο Μπορούν να παρατηρήσουν πλανήτες, νεφέλωμα Ωρίωνα, δίπλα άστρα - συμβατικά τηλεσκόπιο με κάμερα Μπορούν μα παρατηρήσουν περισσότερα αντικείμενα με φτωχά αποτελέσματα. Για καλύτερα αποτελέσματα χρειάζονται και υπολογιστής και προγράμματα - seestar s50 Καταφέρνει να δώσει καλύτερα αποτελέσματα απο (οποιοδήποτε τηλεσκόπιο στην κατηγορία κάτω απο 1000 ευρώ + κάμερα + υπολογιστή) 4) SKYWATCHER MAK 102AZ-GO2 κάνει σχεδόν μόνο για πλανήτες λόγο της μεγάλης εστιακής του Επίσης αν θέλεις κάνε μια βόλτα και το Telescopium αφου είσαι απο Αθήνα. Θα σε βοηθήσει σε οτι και αν επιλέξεις. Έχει όλων των ειδων τα τηλεσκόπια https://maps.app.goo.gl/UVy6txLogG5Zykao9?g_st=ac Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που αφιερωσατε! Οπότε αποτι καταλαβαίνω τα τηλεσκοπια είναι η πλανητικα η για βαθύ διάστημα? Το μόνο που με στεναχωρεί με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι ότι χάνει τη μαγεία της διοπτρας και της προσωπικής επαφής με τη μαγεία αυτή.
filim Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 (επεξεργάστηκε) Βασικά χρειάζεσαι διαφορετικά τηλεσκόπια για - φωτογράφιση πλανητών - φωτογράφηση αντικειμένων βαθέως ουρανού - παρατήρηση Η παρατήρηση θέλει μεγάλα τηλεσκόπια τα οποία είναι και βαριά. Επίσης θέλει σκοτεινό ουρανό. Και δεν δίνει αποτελέσματα τα οποία τα παίρνεις με τις φωτογραφίες σε καμία περίπτωση. Αυτό που δίνει όμως είναι η ζωντανή προβολή. Υπάρχουν αυτήν την στιγμή πολύ καλά τηλεσκόπιο για παρατήρηση τα οποία όμως δεν κάνουν για φωτογράφιση. Πχ 1) 2) Αν όμως θέλεις φωτογράφιση τότε το seestar είναι μονόδρομος για εμένα. Ναι δεν είναι ιδανικό για πλανήτες αλλά έχει ένα mode που βγάζει αξιοπρεπή αποτελέσματα Παρόμοια αποτελέσματα για να έχεις πρέπει να δώσεις 1500 ευρώ τουλάχιστον. Και εκτός αυτού το seestar είναι all in one. Δηλαδή δεν θέλει υπολογιστή και προγράμματα μπορεί να τα κάνει όλα μέσα απο το δικό του app. Το επεξεργάστηκε Φεβρουάριος 19 ο filim
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 Όπως σου είπαν, δεν υπάρχει λύση "όλα σε ένα". Αν ξεκινήσεις από το Seestar S50, δεν θα γνωρίσεις τον ουρανό. Οπότε πάρε και ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο 66-100mm f/5 ή f/6 και το βιβλίο του Μυλωνά https://planitario.gr/gr/to-biblio-toy-nyxterinoy-oyranoyegxeiridio-astroparatirisis.html και μαζί με το SkySafari ή την εφαρμογή του Seestar προσπάθησε να εξερευνήσεις τους αστερισμούς και τον Γαλαξία. Με κάτω από 1000 ευρώ τα παίρνεις όλα αυτά μαζί, ενώ για αστροφωτογραφία δεν επαρκούν τα χρήματα αυτά. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
filim Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 (επεξεργάστηκε) Καλησπέρα, Αν έπερνα 2 τηλεσκόπια θα έπερνα 1) dob 8 μεταχειρισμένο (κόστος περίπου 300 ευρώ) --- πρόκειτε για ένα απο τα καλύτερα εισαγωγικά τηλεσκόπια για παρατήσηση 2) seestar s50 (κόστος 630 ευρώ) https://telescopium.gr/product/seestar-s50/ --- πρόκειστε για το απόλυτο vfm για εισαγωγή στην αστροφωτογράφιση 3) βιβλίο κ. Άρη Μυλωνά (κόστος 24 ευρώ) https://planitario.gr/gr/to-biblio-toy-nyxterinoy-oyranoyegxeiridio-astroparatirisis.html Σύνολο 300+630+25+μεταφορικά < 1000 και έχεις τέλεια αποτελέσματα και σε παρατήρηση και σε φωτογράφιση. Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα να ξέρεις οτι έχω πάρει πολλές φορές απο άτομα μέσα απο το astrovox και γενικά δεν είχα ποτέ θέμα. Επίσης ότι πάρεις μεταχειρισμένο μπορείς να το ξαναπουλήσεις περίπου στα ίδια χρήματα οπότε δεν χάνεις και τα λεφτά σου. Όσον αφορά το dob 8 δεν ξέρω αν είναι ακόμα διαθέσιμο αλλά και να μην είναι σύντομα θα βγει. Ελπίζω να βοήθησα. Το επεξεργάστηκε Φεβρουάριος 20 ο filim
fotodektis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 (επεξεργάστηκε) Φίλε Θωμά καλώς ήλθες στο Astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!🙂 Πριν διαθέσεις χρήματα για κάποιο τηλεσκόπιο,μη βιαστείς να πάρεις αποφάσεις πριν εξετάσεις καλά το θέμα! Η ερασιτεχνική αστρονομία απαιτεί στην αρχή τουλάχιστον,αρκετό ευχάριστο διάβασμα για να μάθεις τα βασικά και να αποκτήσεις άποψη,χωρίς να μπερδεύεσαι και να πελαγώνεις. Άρχισε πρώτα με παρατήρηση με ένα οπτικό μέσο που θα σου δίνει μεγάλα οπτικά πεδία,όπως κιάλια 10Χ50 ή 8Χ56 ή καλύτερα βραχύσωμο τηλεσκόπιο,πχ.SW 102/500+βάση AZ-3 ή 80/400,που θα δώσει καλύτερη οπτική ποιότητα για τα ίδια χρήματα σε σχέση με τα κιάλια και θα επιτρέψει επιλογή πολλών μεγεθύνσεων και οπτικών πεδίων. Στις αγγελίες του φόρουμ υπάρχουν συχνά τέτοια τηλεσκόπια μεταχειρισμένα σε πολύ καλή κατάσταση και πολύ συμφέρουσες τιμές. Το μεγάλο οπτικό πεδίο θα σε βοηθήσει να μάθεις τον ουρανό και να βρίσκεις πιο εύκολα και γρήγορα διάφορους στόχους. Η οπτική παρατήρηση θα απαιτήσει πολύ λιγότερο χρόνο και κόπο από ό,τι η αστροφωτογραφία,έστω και με ένα βολικό και εύχρηστο ηλεκτρονικό τηλεσκόπιο όπως το Seestar S50.Θα δώσει μέτριες εικόνες λόγω μικρού και φθηνού αισθητήρα μόλις 2 ΜΡ, και μέτρια (μετριότατη για κάποιους) ποιότητα κατασκευής,που δεν διασφαλίζει ότι θα λειτουργεί σωστά μετά από κάποια χρόνια... Διάβασε προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά τέτοιων τηλεσκοπίων και μην ενθουσιάζεσαι... Εκτός αν η μεγάλη φορητότητα και η ευκολία χρήσης του είναι επιτακτική ανάγκη και δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ποιότητα φωτογραφιών και τηλεσκοπίου. Θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να μάθεις τη σωστή χρήση του και πολύς χρόνος στις εκθέσεις και στην επεξεργασία της εικόνας,για να πάρεις αξιοπρεπή αποτελέσματα. Επίσης χρειάζεται να μελετήσεις πολλές αστροφωτογραφίες γενικά,για να εκτιμήσεις ποιές είναι καλές και ποιές μέτριες... Υπάρχει και η ομάδα A.V.A.T μελών του φόρουμ που ασχολούνται χρόνια με την αστροφωτογραφία και έχουν μεγάλη εμπειρία,συμβουλέψου τους! Επίσης χρήσιμο είναι και το νήμα της βιντεοαστρονομίας που προτάθηκε πιο πάνω. Θα χρειαστείς χρόνο και αρκετό διάβασμα και σε βιβλία που έχουν προταθεί για να σχηματίσεις μια ασφαλή άποψη. Μη βιάζεσαι λοιπόν!🙂 Το επεξεργάστηκε Φεβρουάριος 21 ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
ThomasGollosis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 Παιδιά πραγματικά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας και τη βοήθεια που μου προσφέρετε μέσω τον σχολίων σας! @kkokkolis @filim @βολιωτης@fotodektistodektis Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας ενθουσιασμός για την αγορά αυτή αν και είναι να προβώ σε αγορά μολις στρωσει λιγο ο καιρος Η φορητοτητα και κυρίως ο ογκος είναι ένα θέμα για μένα λόγω χώρων διοτι σκέφτομαι πως αν βρεθει ευκαιρία να πάω κάπου σκοτεινά δεν θα μπορέσω να το μεταφέρω εύκολα γιαυτο και στο μυαλο μου τα dobsonian δεν είναι μέσα στις επιλογές μου. Δεν θα ήθελα να με δεσμευσει ο ογκος του. Οπότε όπως καταλαβαίνω όλοι με ωθειτε πρώτα προς την οπτικη παρατήρηση και ύστερα από αρκετή μελέτη να κινηθώ σε κάτι τόσο πιο περίπλοκο όπως η αστροφωτογραφια.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 53 minutes ago, ThomasGollosis said: Οπότε όπως καταλαβαίνω όλοι με ωθειτε πρώτα προς την οπτικη παρατήρηση και ύστερα από αρκετή μελέτη να κινηθώ σε κάτι τόσο πιο περίπλοκο όπως η αστροφωτογραφια. Είναι πολύ ικανοποιητικό να υψώνεις το βλέμμα στον ουρανό και να μην βλέπεις μια χαοτική κατανομή αστέρων (την πραγματικότητα δηλαδή), αλλά αναγνωρίσιμα σχήματα και μορφές (όσα έπλασε η φαντασία του ανθρώπου). Και να πεις στο amore σου με βαθιά, ρομαντική φωνή "αγάπη μου, θέλεις να σου δείξω τα αστέρια;" (ή στα παιδιά σου, ή σε όποιον έχει τη διάθεση να ακούσει) και κατόπιν να το υλοποιήσεις, ξεκινώντας από τους πλανήτες, κατόπιν τους κύριους αστερισμούς (συμπεριλαμβανομένου του ζωδιακού) και άλλους ενδιαφέροντες σχηματισμούς, παραθέτοντας πλήθος μυθολογικών, ιστορικών, αστρονομικών και κοσμολογικών πληροφοριών, μαζί με στοχαστικά υπαρξιακά και αξιακά φιλοσοφικά ερωτήματα, μέχρι ο όποιος ακροατής να επιδοθεί σε παροξυσμό ακατάσχετων χασμημάτων, σαν να έχει καταναλώσει τριπλή δόση μελατονίνης. Εν τω μεταξύ, μπορείς να εξοικειωθείς ανέξοδα με την επεξεργασία φωτογραφιών που έχουν τραβήξει άλλοι, ειδικά τις ακατέργαστες του νήματος για το S50. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
fotodektis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 Το θέμα της φορητότητας και του όγκου είναι ένα θέμα που μετράει διαφορετικά για κάθε άνθρωπο,αλλά πριν απορρίψεις τα dob καλύτερα είναι να τα δεις από κοντά σε κάποιον αστρονομικό σύλλογο ή σε κάποια παρέα ερασιτεχνών που βγαίνουν για παρατήρηση. Ένα dob 10" (254/1200) είναι φορητό ακόμα και για 60ρηδες με μέτρια προβλήματα στη μέση όπως εγώ. Ο σωλήνας τοποθετείται στο πίσω κάθισμα ενός τυπικού αυτοκινήτου (όχι στο πόρτ μπαγκάζ για λόγους ασφαλείας του τηλεσκοπίου),η βάση μπορεί να μεταφερθεί με κατάλληλο τρόπο χωρίς πρόβλημα (από τις 12" και πάνω υπάρχουν κάποια θέματα στην άνεση μεταφοράς της βάσης). Η επιλογή του τηλεσκοπίου έχει να κάνει και με τις απαιτήσεις και προσδοκίες του παρατηρητή. Η μεγαλύτερη διάμετρος θα δώσει μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα και διακριτική ικανότητα,δηλαδή θα βλέπεις πιο αμυδρά αντικείμενα και με περισσότερες λεπτομέρειες σε όλα τα αντικείμενα (Σελήνη,πλανήτες,βαθύ διάστημα) και σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις,εφ'όσον το επιτρέπουν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες (διαύγεια και seeing). Τα βραχύσωμα τηλεσκόπια-μικρής εστιακής απόστασης,όπως το 102/500 κλπ εκτός από την φορητότητα δίνουν με τους κατάλληλους φακούς μεγαλύτερα οπτικά πεδία,που βοηθούν πολύ στην εκμάθηση του ουρανού και στην αναζήτηση και εύρεση των αντικειμένων.Έτσι ένα τέτοιο τηλεσκόπιο θα παραμείνει χρήσιμο και ενεργό και όταν αργότερα αγοραστεί μεγαλύτερο! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για βιντεοαστρονομία με την προσθήκη κατάλληλου εξοπλισμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επίγεια παρατήρηση με πολύ καλά αποτελέσματα! Μελέτησε καλά όλες τις παραμέτρους,ψάχνε και στις αγγελίες μεταχειρισμένων και μη ξεχνάς το πιο σημαντικό: => Μη βιάζεσαι στις αγορές αστρονομικών ειδών,διότι έτσι γίνονται τα λάθη που κοστίζουν οικονομικά και ψυχολογικά!! 🙂 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
terrain_inconnu Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 (επεξεργάστηκε) Ένας επιπλέον και βασικός παράγοντας που θα σε βοηθήσει στην επιλογή είναι να λάβεις υπόψη σου το σημείο από το οποίο θα κάνεις τις παρατηρήσεις (αναφέρομαι στην κατοικία σου, όχι στις τυχόν εξορμήσεις). Έχεις απρόσκοπτη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα (π.χ. ταράτσα) ή μόνο προς συγκεκριμένα σημεία (μπαλκόνι που βλέπει νότια, δυτικά κτλ); Επίσης, θα είναι εύκολη η μεταφορά του τηλεσκοπίου από και προς τον χώρο αποθήκευσής του (ή θα πρέπει ας πούμε να το ανεβάζεις από το υπόγειο); Το επεξεργάστηκε Φεβρουάριος 21 ο terrain_inconnu
ThomasGollosis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 @kkokkolis ποιητικο! Όπως η ιδια η αστροπαρατηρηση εξάλλου που ο η αλήθεια είναι ότι για φιλοσοφικους/ υπαρξιακους λόγους ξεκίνησε και εξελίχθηκε στο να θέλω να ξεκινήσω να παρατηρώ τον ουρανό και το ηλεκτρονικό τηλεσκοπιο αφαιρει τη προσωπική επαφή με αυτό. @fotodektis είναι πολλαπλά το προβλήματα από όλες τις πλευρες όπως για παράδειγμα ο χώρος αποθήκευσης. Μένω σε διαμέρισμα στο κέντρο οπότε αποθήκη δεν υπάρχει για όταν δεν θα το χρησιμοποιώ καθώς επίσης γνωρίζοντας με φοβάμαι ότι μπορώ να το φοβηθω ξεκινώντας με κάτι τόσο ογκώδες. Παρολαυτα έχω δει για κατοδιοπτρικα και ότι υπάρχει ένας ανταπτορας (sv body 205) που μεταφέρει την εικόνα σε υπολογιστή για να αποθανανατισω μια στιγμή. @terrain_inconnuΑυτό ήταν το πρώτο μου μεγάλο άγχος και όχι τόσο ο χώρος όσο η φωτορυπανση της Αθήνας. Ευτυχώς μένω σε ρετιρέ στην Αθήνα οπότε έχω περιμετρική ελευθερία απ όλες τις πλευρες πέρα από Βόρεια που αν ανέβω στην ταράτσα πιάνω και Βόρεια ουρανο.
terrain_inconnu Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 Δεδομένης της περιμετρικής πρόσβασης σε όλες τις κατευθύνσεις μπορείς να παρατηρήσεις πλανήτες και σελήνη όλο το χρόνο και χωρίς κανένα πρόβλημα (δεν σε επηρεάζει η φωτορύπανση). Τα αντικείμενα βαθέως ουρανού υποφέρουν σημαντικά από την φωτορύπανση, οπότε θα είναι ακόμα πιο αμυδρά και θα μπορείς να διακρίνεις λιγότερες λεπτομέρειες και πολλά απλά θα χάνονται εντελώς μέσα στις διάχυτο φως του αστικού τοπίου. Δεν πειράζει, it's part of the fun. Με βάση το budget που αναφέρεις πιο πάνω, το σημείο εκκίνησής σου καθώς και την προτίμηση για προσωπική επαφή με τα φωτόνια θα προτείνω και εγώ την δοκιμασμένη λύση ενός dobsonian (κλειστού τύπου ή truss, αναλόγως με το πόσο χώρο έχεις διαθέσιμο μέσα στο διαμέρισμα και πόσο εύκολα θέλεις να μπορείς να το μεταφέρεις σε μια εξόρμηση). Για να πάρεις μια εικόνα των σχετικών μεγεθών (από τα αριστερά προς τα δεξιά: Dob SW Heritage 150P, Seestar S50 και SW StarTravel 102/500 AZ3):
fotodektis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 (επεξεργάστηκε) 2 hours ago, ThomasGollosis said: @kkokkolis @fotodektis είναι πολλαπλά το προβλήματα από όλες τις πλευρες όπως για παράδειγμα ο χώρος αποθήκευσης. Μένω σε διαμέρισμα στο κέντρο οπότε αποθήκη δεν υπάρχει για όταν δεν θα το χρησιμοποιώ καθώς επίσης γνωρίζοντας με φοβάμαι ότι μπορώ να το φοβηθω ξεκινώντας με κάτι τόσο ογκώδες. @terrain_inconnu Τα dob αποθηκεύονται με τον σωλήνα κατακόρυφο πάνω στη βάση του,οπότε πιάνουν ελάχιστο χώρο (στο πάτωμα μόνον όσο είναι το εμβαδόν της βάσης τους) όπως βλέπεις και στη φωτογραφία με το 150/750 (μαύρο χρώμα στην λευκή βάση).Το ύψος ενός νευτώνιου με 1200mm εστιακή απόσταση μαζί με την βάση του όρθιο,είναι κάτω από 1.5 m. Ο μόνος λόγος να σου δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα,είναι κάποια γκρινιάρα σύντροφος/σύζυγος ή και μαμά,που δεν θέλει τίποτα να προεξέχει σύμφωνα για την αισθητική της...🙂 Αν είσαι μόνος σου καλύτερα να δεις από κοντά τέτοια τηλεσκόπια,πριν αποφασίσεις.Και να ζυγίσεις προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά. Άλλου τύπου τηλεσκόπια,όπως το 102/500,καταδιοπτρικά,τηλεσκόπια σε ισημερινές στηρίξεις κλπ.μπορούν να αποσυνδεθούν από τη βάση,η βάση να συμπτυχθεί και να μειωθεί ο χώρος. Μην βιαστείς να φοβηθείς τίποτα,πριν δεις από κοντά περί τίνος πρόκειται,ώστε να σχηματίσεις μια σαφή άποψη. Το επεξεργάστηκε Φεβρουάριος 21 ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
ThomasGollosis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22 @fotodektis καλημερα και καλο σαββατοκυριακο να εχουμε!!Όχι ευτυχώς τέτοια θέματα δεν έχω με γκρινιάρα σύντροφο, παρολαυτα δεν γνώριζα ότι βγαίνουν τόσο μικρά και compact dob όπως το heritage του Κου @terrain_inconnu . Όσα είχα δει( σε μεγάλες ίντσες ) επιδαπεδια δεν θα με βολέψουν φοβαμαι γιατί δεν θα μπαίνω εύκολα στην διαδικασία να το μεταφέρω, ενώ ένα τηλεσκοπιο σε καβαλετο πιστεύω θα το αρπάξω να το στήσω στο μπαλκόνι. Δυστυχώς φοβάμαι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της παρατήρησης θα γίνεται από το διαμέρισμα και όταν θα πηγαίνω διακοπές επαρχία θα καταφέρνω να παρατηρώ και σε πιο σκοτεινά μέρη λόγω βεβαρυμένου ωραρίου στην εργασία. Σίγουρα πρέπει να ψάξω κιαλλο και να ψαχουλεψω στα άρθρα του φόρουμ!
fotodektis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22 Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο επίσης Θωμά! Καταλαβαίνω την ευκολία μεταφοράς και στησίματος που σε απασχολεί. Η φορητότητα έχει να κάνει με αντικειμενικούς (βάρος,όγκος,τρόπος μεταφοράς) αλλά και υποκειμενικούς παράγοντες,όπως η διάθεση του καθενός να κάνει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι η διάθεση αυτή μπορεί να αλλάξει με τα χρόνια και να επιλέξει κάποιος τελικά τον πιο εύκολο τρόπο. Χρειάζεται όμως ειδικά ο νεοεισερχόμενος να γνωρίζει όλες τις παραμέτρους του θέματος της επιλογής του εξοπλισμού του. Έτσι θα πρέπει να αξιολογηθεί μαζί με τα άλλα και το πολύ σημαντικό θέμα της οπτικής και μηχανικής ποιότητας του τηλεσκοπίου. -Μεγαλύτερη διάμετρος σημαίνει: 1)περισσότερη φωτοσυλλεκτικότητα,δηλαδή βλέπεις περισσότερα και πιο αμυδρά αντικείμενα. 2) μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα,δηλαδή βλέπεις περισσότερες λεπτομέρειες σε όλα τα αντικείμενα και με μεγαλύτερη μεγέθυνση αν το επιτρέπει η διαύγεια και το seeing της ατμόσφαιρας,όπως και η φωτεινότητα και το κοντράστ του στόχου. -Μεγαλύτερος εστιακός λόγος f (=εστιακή απόσταση/διάμετρος) σημαίνει καλύτερη οπτική ποιότητα,διότι περιορίζονται οπτικά σφάλματα πχ.σφάλμα κόμης,σημαίνει μικρότερη κεντρική παρεμπόδιση από το δευτερεύον κάτοπτρο=>λιγότερα φαινόμενα περίθλασης=>καλύτερη οξύτητα και κοντράστ. Έτσι ένα SW 150/1200 (ή το αντίστοιχο της GSO) θα δώσει σημαντικά καλύτερη οπτική και μηχανική ποιότητα από το compact SW Heritage 150/750 που έχει πολύ κατώτερο εστιαστή,λιγότερο στιβαρή βάση και ποιότητα κατασκευής και χρειάζεται σταθερό τραπεζάκι για να τοποθετηθεί πάνω του. Επίσης λιγότερη χρωματική εκτροπή (χρωματικό σφάλμα) και λοιπά οπτικά προβλήματα στα διοπτρικά τηλεσκόπια. Τα μειονεκτήματα είναι το μικρότερο οπτικό πεδίο που κάνει την εύρεση στόχων πιο δύσκολη.Έτσι ένα Maksutov με διάμετρο 102mm λόγω μεγαλύτερης εστιακής,θα δυσκολέψει αρκετά περισσότερο στην αναζήτηση και εύρεση στόχων και στην εκμάθηση του ουρανού έναν αρχάριο,σε σχέση με το 102/500 που θα δώσει αρκετά μεγαλύτερο οπτικό πεδίο και μικρότερους χρόνους έκθεσης αν χρησιμοποιηθεί για φωτογράφιση. Υπάρχουν λοιπόν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στις επιλογές τηλεσκοπίων,κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις! Το θέμα είναι πόσο μετράει για τον καθένα το κάθε πλεονέκτημα και μειονέκτημα. Έτσι χρειάζεται αρκετή μελέτη και σκέψη πριν έρθει η ώρα της αγοράς. Φιλικά-Κώστας 🙂 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα