Jump to content

Ολική έκλειψη Σελήνης - 07 Σεπτεμβρίου 2025

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το βράδυ της Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα να παρατηρήσουμε μια ολική έκλειψη Σελήνης για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια!

Η μερική φάση της έκλειψης θα έχει αρχίσει πριν την ανατολή της Σελήνης που συμβαίνει λίγο πριν τις 20:00 (ανάλογα την περιοχή). Κατά την ανατολή της η Σελήνη θα έχει ήδη εμφανές σκοτείνιασμα λόγω της μερικής φάσης.

Το φαινόμενο της ολικότητας, δηλαδή η πλήρης είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης, θα ξεκινήσει στις 20:30 ώρα Ελλάδας. Η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος λίγων μοιρών στον ανατολικό ουρανό. Η ολικότητα θα διαρκέσει έως τις 21:52.

Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής σε θερινή ώρα Ελλάδας:

Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 18:28 (Σελήνη κάτω από τον ορίζοντα)

Έναρξη μερικής έκλειψης: 19:27 (Σελήνη κάτω από τον ορίζοντα)

Ανατολή Σελήνης: ~ 19:50

Έναρξη ολικότητας: 20:30

Μέγιστο έκλειψης: 21:12

Τέλος ολικότητας: 21:52

Τέλος μερικής έκλειψης 22:56

Τέλος έκλειψης παρασκιάς 23:55

Οι παρατηρητές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα ανατολικά ώστε να δουν όλα το φαινόμενο, ειδικά στην αρχή όταν και η Σελήνη θα είναι πολύ χαμηλά.

• Μου αρέσει 2
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους. Μια φορά μόνο έχω δει μερική έκλειψη Σελήνης με γυμνό μάτι. Θα ήθελα να ρωτήσω αν αξίζει να το δεις το φαινόμενο με 8αρι Νευτώνειο. Θα είναι δηλαδή ωραίοι οι κρατήρες και θα φαίνονται αρκετές σκιές; Ή παιρνεις την μεγαλύτερη εμπειρία και μόνο που το βλέπεις με το μάτι;

Ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

καλησπέρα, θεωρώ ότι με όλα τα τηλεσκόπια και με μικρή  μεγέθυνση  είναι ωραία η παρακολούθηση χρωματικών μεταβολών κατά τη διάρκεια του φαινομένου.

Η παρακολούθηση με κιάλια όμως είναι αξεπέραστη....τη βλέπεις τρισδιάστατη....έχω δει με κιάλια την ολική του 2018

Το επεξεργάστηκε ο vasilis.d.3

Πιστεύω όση μεγέθυνση γίνεται, αρκεί να την έχεις ολόκληρη στο πεδίο μαζί με αρκετό φόντο ουρανού γύρω γύρω (και ειδικά σε μη ρομποτική στήριξη).

Προσωπικά πρώτη φορά θα  παρακολουθήσω ολική έκλειψη Σελήνης με τηλεσκόπιο. Θα δοκιμάσω διάφορες μεγεθύνσεις. Βοηθά και η αρκετά μεγάλη διάρκεια του φαινομένου.

Ελπίζω να μη φάμε κανένα πακέτο από σύννεφα όπως με τον κομήτη πέρισυ τον Οκτώβρη στη μέγιστη λαμπρότητα του.

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Μου αρέσει 1
4 hours ago, 0xDEADBEEF said:

Καλησπέρα σε όλους. Μια φορά μόνο έχω δει μερική έκλειψη Σελήνης με γυμνό μάτι. Θα ήθελα να ρωτήσω αν αξίζει να το δεις το φαινόμενο με 8αρι Νευτώνειο. Θα είναι δηλαδή ωραίοι οι κρατήρες και θα φαίνονται αρκετές σκιές; Ή παιρνεις την μεγαλύτερη εμπειρία και μόνο που το βλέπεις με το μάτι;

Ευχαριστώ.

90 λεπτά κύριες φάσεις. Έχεις όλον τον χρόνο να τη δεις με όλους τους διαθέσιμους τρόπους. Μια χαρά είναι και με Νευτώνιο. Με φακό 10mm 68° θα τη βλέπεις ολόκληρη στο πεδίο με λίγο ουρανό γύρω - γύρω στα 120x. Εντυπωσιακή εικόνα. 

Σκιές όμως δεν θα έχεις. Και λόγω της γωνίας πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός στην πανσέληνο και λόγω της παρεμβολής της γήϊνης σκιάς. 

Το επεξεργάστηκε ο kkokkolis
  • Μου αρέσει 2

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Στο σπίτι που μένω τώρα δεν δύναται να μεταφερθεί το 12" στην ταράτσα! Απίστευτο και όμως η βάση δεν χωράει να περάσει την (ταρατσό)πορτα. Να την αποσυναρμολογησω με βίδωμα-ξεβίδωμα δεν παίζει. Οι βάσεις Dob της SW είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να συναρμολογηθούν μία φορά αλλιώς μπορεί να φαγωθεί κάποια βόλτα ή σπείρωμα βίδας σε κάποιο από τεμάχια ξύλου-κόντρα πλακέ που τις αποτελούν. 

Έτσι το μικρό αιλουροειδές Vixen Porta ΙΙ-ED80 είναι μονόδρομος.

Αν κάποιος δει μέσα απο μεγάλο νευτώνειο ας ανεβάσει καμία φώτο να μελαγχολήσουμε. Αν μπορούσα να το χρησιμοποιήσω θα είχα τη δυνατότητα για θέαση στις 125x και 0.74° και με τις λεπτομέρειες-φωτοσυλλεκτικότητα 12 ιντσών..

Δημοσιεύτηκε
11 hours ago, kkokkolis said:

90 λεπτά κύριες φάσεις. Έχεις όλον τον χρόνο να τη δεις με όλους τους διαθέσιμους τρόπους. Μια χαρά είναι και με Νευτώνιο. Με φακό 10mm 68° θα τη βλέπεις ολόκληρη στο πεδίο με λίγο ουρανό γύρω - γύρω στα 120x. Εντυπωσιακή εικόνα. 

Σκιές όμως δεν θα έχεις. Και λόγω της γωνίας πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός στην πανσέληνο και λόγω της παρεμβολής της γήϊνης σκιάς. 

Ο χρόνος είναι αρκετός όντως αλλά αυτό που με περιορίζει πραγματικά είναι ότι προσπαθώ να σκεφτώ αν αξίζει να βυσματώσω κάποιον φίλο να με βοηθήσει στην μεταφορά γιατί από το σπίτι δεν έχω καθαρό ορίζοντα γενικά πόσο μάλλον προς ανατολικά.

Ίσως πάω με κιάλια για παρατήρηση και φωτογραφική με τρίποδο για να καταγράψω βίντεο.

Δημοσιεύτηκε

Και εγώ πρέπει να ανέβω στην ταράτσα. Λέω να βάλω το Seestar σε time- lapse, να πάρω τα Canon 18x50 IS και το ερώτημα είναι αν έχει νόημα να κουβαλήσω και την Porta με ένα Maksutov 6" ή ένα διοπτρικό. Με το Mak και Ethos 13 έχω 0.7 μοίρες στα 140x, με Nagler 12 0.54 μοίρες στα 150x. Τα διοπτρικά θα παίξουν στα 60-100x με μεγαλύτερο πεδίο. 

Ίσως μείνω με τα κιάλια και τραβήξω και κανένα σκηνικό στα 30x. 

• Μου αρέσει 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ το AstroVox για την ενημέρωση 

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε

Πιστεύω καλύτερα θα είναι πεδίο απο 1 μοίρα και πάνω (δηλαδή καλύτερα διοπτρικό). Η πολύ μεγάλη μεγέθυνση δε θα ωφελήσει κάπου, αφού το κυρίως θέαμα θα ειναι το χρώμα της Σελήνης και η εναλλαγές του και όχι λεπτομέρειες του αναγλύφου.

Έτσι τοποθετεί κανείς τη Σελήνη στην μια άκρη του πεδίου και την αφήνει να σαρώσει το πεδίο για αρκετή ώρα, από το να μικροδιορθώνει συνεχώς (π.χ. σε πεδίο 0.5 εως 0.7). Με ρομποτική στήριξη και tracking αλλάζει το πράγμα.

Προσωπικά ενώ θα κανω δοκιμές με διάφορα προσοφθάλμια, με βλέπω να καταλήγω στο 12mm 92° που δίνει 50x στις 1.84 μοίρες, πεδίο που χωράει 3.5 φορές τη Σελήνη.

Δημοσιεύτηκε

Αν και δεν νομίζω εγώ να κάνω δοκιμές με φίλτρα. Αλλά από περιέργεια έχει κανένας εμπειρία σε αυτό;

Και αν ναι τότε ποια φίλτρα δίνουν ωραίο αποτέλεσμα;

5 μέρες μετά την ολική έκλειψη, η Σελήνη μας χαρίζει ένα ακόμη θέαμα.

Θα περάσει πάνω από τις Πλειάδες (απόκρυψη).

Screenshot_20250903_154749_SkySafari6Pro.thumb.jpg.090fb3e3183ad569acd09c9bfef9c6a0.jpg

Screenshot_20250903_154544_SkySafari6Pro.thumb.jpg.f23cfa830f99ee74a0ad62a91e58c712.jpg

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Μου αρέσει 2

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης