thasumm Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 07:16 PM Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 07:16 PM (επεξεργάστηκε) Γεια χαρά παίδες! Πρώτο μου post εδώ και καλώς σας βρήκα! Είπα να μπω και εγώ στο τρυπάκι της αστροφυσικής! Δυστήχως δεν έχω και πάρα πολλές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο αυτό αλλά σαν παιδί και εγώ πάντα ήθελα να δω το φεγγάρι και ίσως όλο το ηλιακό μας σύστημα :P Θα ήθελα να μου δώσετε τα φώτα σας ψάχνοντας και εγώ στα χαμένα να βρώ ενα τηλεσκόπιο της προκοπής για να κάνω την αρχή, έχετε να μου προτείνετε κάτι; Το επεξεργάστηκε Σάββατο στις 07:19 PM ο thasumm 1
fotodektis Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 06:05 AM Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 06:05 AM Καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία! 🙂 Πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις?Εκτός απο το τηλεσκόπιο θα χρειαστείς και προσοφθάλμιους φακούς,καθώς και άλλα παρελκόμενα. Σε τί περιοχή θα κάνεις τις παρατηρήσεις σου συνήθως?Πόλη ή επαρχία? Έχει καθοριστική σημασία η φωτορύπανση και η ποιότητα της ατμόσφαιρας! Ο χρυσός κανόνας είναι να μην βιάζεσαι στις αγορές αστρονομικών ειδών,γιατί με τη βιασύνη γίνονται λάθη που κοστίζουν σε χρήματα,απογοητεύσεις και στεναχώριες. Φιλικά-Κώστας 🙂 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
thasumm Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 06:25 PM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 06:25 PM (επεξεργάστηκε) Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Θα ήθελα ένα budget το πολύ μέχρι 300 ευρώ μιας και είναι η πρώτη μου φορά. Τις παρατηρήσεις θα τις κάνω από πόλη, έχω μια ταράτσα στον 3ο όροφο δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό. Επίσης αν μπορείς και έχεις κάτι να μου προτείνεις κάτι και στα εξωτερικά εξαρτήματα του τηλεσκοπίου όπως ανέφερες. Και όχι δεν βιάζομαι καθόλου, θέλω να κάνω μια καλή αγορά που δεν θα το μετανιώσω γι' αυτό τον λόγο απευθύνθηκα σε εσάς! Το επεξεργάστηκε Κυριακή στις 06:28 PM ο thasumm
fotodektis Δημοσιεύτηκε 22 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 22 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Εντάξει αφού δεν βιάζεσαι και έχεις και ταράτσα! Η πόλη σου έχει πολύ φωτορύπανση? Η ταράτσα είναι στο κέντρο της πόλης ή σε προάστιο? Έχει μεγάλη σημασία εκτός από τη φωτορύπανση,η ποιότητα του ουρανού όσο αφορά τις ατμοσφαιρικές συνθήκες,δηλαδή πόσο καθαρή και σταθερή είναι (δηλαδή να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα θερμικά ρεύματα, μακριά από πολύ μπετόν, άσφαλτο, εργοστάσια,καμινάδες κλπ.). Τα 300€ που διαθέτεις είναι λίγα για αξιόλογο τηλεσκόπιο. Μόνο στις αγγελίες μεταχειρισμένων του φόρουμ θα βρεις κοντά σε αυτή την τιμή ένα dob 8",που είναι πολύ καλό για να αρχίσεις. Και φυσικά καλύτερα είναι να πάρεις μια και καλή ένα 10",που θα το κρατήσεις μια ζωή. Χρειάζεσαι και προσοφθάλμιους φακούς που μπορείς να τους αγοράζεις σταδιακά. Το επεξεργάστηκε 22 ώρες πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε 22 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 22 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Εναλλακτικά μπορείς να ξεκινήσεις με ένα μικρής εστιακής τηλεσκόπιο,κάτω από 500mm που θα δώσει μεγάλα οπτικά πεδία, αντί να πάρεις κιάλια με υποδεέστερη οπτική ποιότητα,θα μάθεις τον ουρανό, θα βρίσκεις πιο εύκολα τους στόχους,θα βλέπεις μεγάλα αστρικά πεδία και θα μείνει και σαν βοηθητικός εξοπλισμός χρησιμοποιούμενο παράλληλα με μεγαλύτερο μελλοντικό τηλεσκόπιο. Δηλαδή δεν θα παροπλιστεί όπως γίνεται με πολλά εισαγωγικά τηλεσκόπια,αλλά θα μείνει για μια ζωή για αστρονομική και επίγεια παρατήρηση. Ένα τέτοιο είναι το SW Startravel 102/500 σε ΑΖ-3 βάση. Αυτή την περίοδο στην Ευρώπη ίσως υπάρχει ακόμα κάτω από 300€ καινούργιο,σε προσφορά. Το επεξεργάστηκε 22 ώρες πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
thasumm Δημοσιεύτηκε 19 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 19 ώρες πριν Όχι δεν βιάζομαι καθόλου. Έχω δει βέβαια κάποια post τύπου που λένε μην βιαστείς να πάρεις τηλεσκόπιο, ξεκίνα διαβάζοντας, μαθαίνοντας τον ουρανό κλπ ναι οκ. Δεν ήμουνα ποτέ λάτρεις της θεωρίας όχι ότι απαραίτητα αυτό σημαίνει ότι δεν μου αρέσει το διάβασμα και η γνώση. Στην πόλη μου ύπαρχει αρκετή θα έλεγα φωτορύπανση και μένω καρακέντρο. Τα 300 ευρώ που διαθέτω ναι είναι λίγα αλλά δεν θέλω από τώρα να ρίξω λεφτά σαν ερασιτέχνης. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να μπορώ να βλέπω το φεγγάρι και όσους πλανήτες καταφέρω να εντοπίσω και να δω. Έχω διαβάσει γι' αυτά τα dob "8 οι περισσότεροι λένε πως είναι πολύ καλά τηλεσκόπια. Θα ήθελα την γνώμη σου για τα παρακάτω τηλεσκόπια που έχω βάλει στο μάτι, χώρις να ξέρω βέβαια τι παίζει: 1. Celestron Astromaster 70AZ 2. Sky-Watcher 130/900 EQ2 3. Celestron AstroMaster 114EQ 4. Celestron Starsense Explorer LT 127AZ Ωστόσο έχω και στο νου μου αυτό που μου πρότεινες, αλλά θα ήθελα να μου πεις την γνώμη σου και γι' αυτά, κάποια είναι 100 ευρώ επιπλέον.
fotodektis Δημοσιεύτηκε 17 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 17 ώρες πριν Κανένα απο τα παραπάνω τηλεσκόπια που παρέθεσες μην πάρεις!Κακό value for money!Μακριά και αλάργα...🙂 Στην αστρονομία θα χρειαστεί ιδιαίτερα στην αρχή να διαβάσεις αρκετά και ευχάριστα πιστεύω βασικά πράγματα,για να αποκτήσεις μια ασφαλή και σαφή άποψη για το τί γίνεται στον χώρο. Συνήθως το ξεκίνημα γίνεται,εκτός απο τα πολλά άρθρα εδώ στο φόρουμ,με βιβλία εισαγωγικά και πρακτικά όπως: 1) Για να μάθεις τον ουρανό το παρακάτω πολύ πρόσφατο βιβλίο είναι εξαιρετικό: https://planitario.gr/gr/to-biblio-toy-nyxterinoy-oyranoyegxeiridio-astroparatirisis.html 2) Το κλασικό εισαγωγικό βιβλίο NightWatch: https://planitario.gr/gr/nightwatch-enas-praktikos-odigos-gia-na-deite-to-sumpan.html Κιάλια έχεις? 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε 16 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 16 ώρες πριν Επίσης απαραίτητα είναι πλέον και τα αστρονομικά προγράμματα,για να μαθαίνεις τον ουρανό,να καταστρώνεις πλάνα παρατήρησης και να βρίσκεις πιο εύκολα τα ουράνια αντικείμενα. 1) Σε windows υπάρχουν στην πλήρη μορφή τους,δωρεάν και με ελληνικό μενού: Stellarium (το πιο εύχρηστο για αρχάριους),Hallo Nothern Sky,Cartes du Ciel 2) Σε android το καλύτερο είναι το: SkySafari 7 Pro που βγαίνει τακτικά σε προσφορά (μην δώσεις πάνω απο 20-25 ευρώ,κανονικά κάνει $50). Δωρεάν υπήρχε (δεν ξέρω τώρα) το Mobile Observatory Pro (MO Pro). 3) Υπάρχουν και καλοί αστρικοί χάρτες δωρεάν σε μορφή pdf,μπορώ να σου δείξω αργότερα αν ενδιαφερθείς. Σιγά-σιγά θα μαθαίνεις ολοένα και περισσότερα,θα χρειαστείς βέβαια να διαθέσεις τον απαραίτητο χρόνο. 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
draculas Δημοσιεύτηκε 16 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 16 ώρες πριν Καλό ξεκίνημα! θα επαναφέρω το dob 8" στην συζήτηση κυρίως γιατί θεωρώ ότι είναι και εύκολο στην χρήση από αρχάριους αλλά και σοβαρό εργαλείο για να το κρατήσεις πολλά χρόνια, οι τιμές σε καινούργια ξεκινάνε απο 500€ και εφόσον δεν βιάζεσαι νομίζω θα άξιζε να μαζέψεις λίγα χρήματα παραπάνω για να πας κατευθείαν σε κάτι τέτοιο. Στο κάτω κάτω αν απογοητευτείς ή βαρεθείς ή θέλεις αργότερα να πας σε κάτι άλλο μεγαλύτερο, τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια είναι ανάρπαστα στις αγγελίες! Η δεύτερη εναλλακτική είναι ενα dob 6" που είναι και πολύ πιο κοντά στο όριο του budget σου. Απο την λίστα που δίνεις θα αφαιρούσα επιτόπου το Νο1 καθώς θεωρώ ότι τέτοιου είδους τηλεσκόπια είναι ακατάλληλα για σοβαρή αστρονομική χρήση και έχουν διώξει πολύ κόσμο από το χόμπυ, μπορεί οπτικά να είναι ΟΚ αλλά η διάμετρος του φακού (70mm) είναι πολύ μικρή, θα δεις μεν φεγγάρι και πλανήτες, άντε και κανένα φωτεινό σφαιρωτό σμήνος, αλλά απο μακριά, και νεφελώματα, γαλαξίες κτλ τα ξεχνάς... Έχω διοπτρικό 70/700 πάνω σε EQ2 και πραγματικά είναι από τις πιο κακές και περιττές αγορές που έχω κάνει ποτέ. Γενικά ο σκοπός σου στην οπτική παρατήρηση είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάμετρος, η βάση εφόσον δεν σε ενδιαφέρει η φωτογράφιση παίζει δευτερεύον ρόλο μεν, αλλά αν είναι επιρρεπής σε ταλαντώσεις και κουνιέται με το παραμικρό (όπως οι βάσεις που έχουν τα τηλεσκόπια στην λίστα σου) θα σε δυσκολέψουν και θα κάνουν τη ζωή σου δύσκολη, σύν του ότι σαν αρχάριος είναι πολύ πιο περίπλοκο και δύσκολο να ξεκινήσεις με ισημερινή βάση τύπου EQ1-EQ2 που θέλουν σωστή ευθυγράμμιση για να δουλέψουν σωστά παρά με μια βάση σαν των dob που είναι πολύ πιο φτηνή, απλή, στιβαρή και εύκολη στον χειρισμό. Απο την λίστα σου μόνο το Νο2 μοιάζει καλή επιλογή αλλά η EQ2 που το έχουν βάλει επάνω μοιάζει τόσο λεπτή και κακοφτιαγμένη που αν αναπνέεις κοντά του βάζω στοίχημα θα αρχίσει να τρέμει. Θα συμπληρώσω ότι αναγκαστικά χρειάζεται και θεωρία και διάβασμα όχι μόνο για να διαλέξεις εξοπλισμό σωστά αλλά και για να καταφέρνεις να βρίσκεις τους στόχους που ψάχνεις! Τέλος αν στην πόλη σου υπάρχει κάποιος σύλλογος ή ομάδα που έχουν και οργανώνουν εξορμήσεις με τηλεσκόπια θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο ΠΡΙΝ αγοράσεις να δεις από κοντά και τον εξοπλισμό αλλά και τι είδους εικόνες βλέπεις από το κάθε τηλεσκόπιο ώστε να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα πριν προχωρήσεις.
thasumm Δημοσιεύτηκε 7 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 7 ώρες πριν Καλημέρα! Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και των 2. Συνοπτικά καλό διάβασμα σχετικά με τον ουρανό θα βοηθήσει απ' ότι κατάλαβα και Dob "8, θα μπορούσα να το αγοράσω μεταχειρισμένο λέει;
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε 3 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 3 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Θα συμφωνήσω 100% με τους προλαλήσαντες . Από προσωπική εμπειρία , σαν εξοπλισμό με τηλεσκόπιο ξεκίνησα από ένα δημοφιλές διοπτρικό Bresser 70/700 , όργανο πολύ φτηνό και εντελώς εισαγωγικό που πρακτικά εξυπηρετούσε μόνο στην παρατήρηση της Σελήνης και ίσα ίσα να αντιληφθεί κανείς ότι βλέπει τον Δία & Κρόνο , ταχέως με συνοπτικές διαδικασίες παραμερίστηκε και αγόρασα ένα 8” dobson από εδώ από αγγελία σε συνδιασμό με το βιβλίο Night watch . Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν με την μία , οι 8" είναι ικανοποιητικές στο να δεις και να διακρίνει κανείς εύκολα μακρινούς γαλαξίες και αστρικά σμήνη ,όπως επίσης και τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος . Ένα 8" dob πραγματικά δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν είτε αυτός είναι αρχάριος είτε έμπειρος παρατηρητής πολλών ετών , είναι τόσο όσο που συνδιάζει φορητότητα, διακριτική ικανότητα ,ευκολία χρήσης και φυσικά προσιτή τιμή ιδίως εδώ στις αγγελιες . Όπως επίσης και το διοπτρικό 102/500 σε ΑΖ στήριξη που προτάθηκε (και κατέχω ) είναι ένα όργανο που δεν πάει χαμένο ευχάριστο πολύ φορητό και ελαφρύ , σαφώς πολύ ποιο αδύναμο σε διακριτική ικανότητα σχετικά με το 8" λόγο της μισής διαμέτρου από το 8" αλλά είναι ένα ευχάριστο οργανο ευρέως πεδίου με πολύ καλή κατασκευή και απόδοση στα οπτικά του που εύκολα κάνεις παρατηρήσεις από το παράθυρο ή μπαλκόνι ικανό για φωτεινά αντικείμενα βαθέως Ουρανού αλλα και καλή απόδοση σε ηλιακό σύστημα στους φωτεινούς πλανήτες . Υπάρχουν και οι ενδιάμεσες λύσεις όπως τα μικρά dob 6" αλλά νομίζω πως δεν αξίζει τον κόπο σε σύγκριση με ένα dob8" Σεν καθε περίπτωση για να βελτιώσεις την παρατηρησιακή σου εμπειρία θα χρειαστείς και κάποιους έξτρα προσοφθάλμιους φακούς εκτός από τους βασικούς του οποίου τηλεσκοπίου που θα επιλέξεις , όπως : 1 μεγαλου εστιακου μήκους προσοφθάλμιο για μικρή μεγένθυση και ανοιχτό πεδίο τέτοια είναι τα προσοφθάλμια πάνω από 24 mm με πρακτικό όριο τα 32mm για τα τηλεσκόπια που συζητάμε , συνιστώνται fov πάνω από 60° 1 μεσαίου εστιακου μήκους από 9mm έως 14mm (ανάλογα το τηλεσκόπιο που θα επιλέξεις) κυρίως για χρήση dso πχ γαλαξίες και σφαιροτα σμηνη , συνιστώνται fov πάνω από 65° 1 μικρού εστιακου μήκους για πλανήτες κάτι μεταξύ του 3,5mm και 6mm (ανάλογα το τηλεσκόπιο που θα επιλεξεις ) ... Εδώ σου παραθέτω και ένα lik για να κατανοήσεις κάποια τεχνικά πράγματα που θα σε βοηθήσουν ... https://agenaastro.com/articles/choosing-eyepieces-for-your-telescope.html Σορυ αν γενίκευσα λίγο το θέμα αλλά πιστεύω πως είναι χρήσιμες πληροφορίες που καλό είναι να ξέρεις από πριν καθώς ενδεχόμενος να σε βοηθήσουν να επιλέξεις και κάποιο εξοπλισμό από τις αγγελίες εδώ . Το επεξεργάστηκε 3 ώρες πριν ο τσιαγκας προδρομος Καθαρούς ουρανούς
thasumm Δημοσιεύτηκε 2 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 2 ώρες πριν Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ίσα ίσα μου αρέσει να ακούω γνώμες και διάφορες απόψεις. Απλά αν αγοράσω μόνο το dob “8 για αρχή μόνο του θα είμαι οκ; Επίσης είναι τόσο μεγάλο όσο το βλέπω σε βίντεο;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα