Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Τα 16" dob τύπου skywatcher απλά δεν μεταφέρονται εκτός αν έχεις γερανό ή βάν με ράμπα και του έχεις φτιάξει ειδικό καρότσι για να το φορτώνεις, γιαυτό στην αρχή ξεκίνησα με το να του χτίσεις το δικό του μόνιμο σπίτι, γιατί και ο Κώστας έχει δίκιο με την βάση τους που είναι φτιαγμένη απο νοβοπάν, θα την λύσεις 5-10 φορές και μετά θα τρέμει ολόκληρο ενώ τα ultra truss είναι από γυαλί και μέταλλο, τα λύνεις και τα δένεις όσες φορές θέλεις.
Η λύση για να το παίρνεις μαζί, να είναι ελαφρύ και να μην πιάνει χώρο είναι μόνο τα ultra truss,

7 hours ago, vagkaf said:

Για προσοφθάλμια σε γρήγορα νευτώνεια υπάρχουν πλεον και τα παρακάτω, έτοιμα με ενσωματωμένο κομμένο και ραμμένο διορθωτή κόμης με εξωτική απόδοση κατά τα ξένα φόρουμ. Καλύτερα και απο Nagler 22mm.

Screenshot_20250908_075937_Chrome.thumb.jpg.b4318ad6d6a2a7065c1ba4a6bb22780b.jpg

Δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν και αυτά, αλλά και πάλι σκέφτομαι: γιατί να μην χρησιμοποιήσεις έναν καλό coma corrector με οποιοδήποτε προσοφθάλμιο ήδη έχεις (ή αγοράσεις στο μέλλον) από το να δώσεις παραπάνω λεφτά για να έχεις διόρθωση αποκλειστικά μόνο σε ένα συγκεκριμένο προσοφθάλμιο;
Χωρίς να ξέρω την οπτική ποιότητα των παραπάνω, το 12mm π.χ. με πεδίο 86° είναι πιο ακριβό από το αντίστοιχο ES 14mm με πεδίο 100° οπότε το βλέπω και από θέμα ποιότητας πεδίου (100° > 82°) αλλά και από θέμα τσιγγουνιάς καθώς το coma corrector θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα προσοφθάλμια που έχουμε ενώ η αγορά (για οπτική παρατήρηση πάντα) μπορεί να γίνει και σε αργότερο χρόνο.

Δημοσιεύτηκε
14 minutes ago, draculas said:

Τα 16" dob τύπου skywatcher απλά δεν μεταφέρονται εκτός αν έχεις γερανό ή βάν με ράμπα και του έχεις φτιάξει ειδικό καρότσι για να το φορτώνεις, γιαυτό στην αρχή ξεκίνησα με το να του χτίσεις το δικό του μόνιμο σπίτι, γιατί και ο Κώστας έχει δίκιο με την βάση τους που είναι φτιαγμένη απο νοβοπάν, θα την λύσεις 5-10 φορές και μετά θα τρέμει ολόκληρο ενώ τα ultra truss είναι από γυαλί και μέταλλο, τα λύνεις και τα δένεις όσες φορές θέλεις.
Η λύση για να το παίρνεις μαζί, να είναι ελαφρύ και να μην πιάνει χώρο είναι μόνο τα ultra truss,

Δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν και αυτά, αλλά και πάλι σκέφτομαι: γιατί να μην χρησιμοποιήσεις έναν καλό coma corrector με οποιοδήποτε προσοφθάλμιο ήδη έχεις (ή αγοράσεις στο μέλλον) από το να δώσεις παραπάνω λεφτά για να έχεις διόρθωση αποκλειστικά μόνο σε ένα συγκεκριμένο προσοφθάλμιο;
Χωρίς να ξέρω την οπτική ποιότητα των παραπάνω, το 12mm π.χ. με πεδίο 86° είναι πιο ακριβό από το αντίστοιχο ES 14mm με πεδίο 100° οπότε το βλέπω και από θέμα ποιότητας πεδίου (100° > 82°) αλλά και από θέμα τσιγγουνιάς καθώς το coma corrector θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα προσοφθάλμια που έχουμε ενώ η αγορά (για οπτική παρατήρηση πάντα) μπορεί να γίνει και σε αργότερο χρόνο.

Γλιτώνεις έξτρα βάλε βγάλε εξαρτημάτων, ρύθμιση κάθε φορά του διορθωτή, επιπλέον βάρος, χώρο στη θήκη εξοπλισμού και έχεις ένα "διορθωτή" φτιαγμένο για το προσοφθάλμιο και δεν επηρεάζει το AFOV, θα είναι πάντα 86°.

Δες το σκέτο σαν προσοφθάλμιο σαν να μη σου ελεγε κάποιος οτι έχει διορθωτή χωρίς καθόλου κόμη. 

Αντίστοιχα όλα τα UW SWA 82 και 100 μοιρών έχουν ενσωματωμένο barlow.

Δημοσιεύτηκε
1 minute ago, vagkaf said:

Γλιτώνεις έξτρα βάλε βγάλε εξαρτημάτων, ρύθμιση κάθε φορά του διορθωτή, επιπλέον βάρος, χώρο στη θήκη εξοπλισμού και έχεις ένα "διορθωτή" φτιαγμένο για το προσοφθάλμιο και δεν επηρεάζει το AFOV, θα είναι πάντα 86°.

Δες το σκέτο σαν προσοφθάλμιο σαν να μη σου ελεγε κάποιος οτι έχει διορθωτή χωρίς καθόλου κόμη. 

Αντίστοιχα όλα τα UW SWA 82 και 100 μοιρών έχουν ενσωματωμένο barlow.

Ναι ισχύουν και αυτά, απλά προσπαθώ να δω αν θα με βόλευε μια τέτοια λύση ή όχι.
το θέμα coma corrector είναι λίγο φρέσκο για μένα αφού το 8" f/6 δεν είχε ποτέ τέτοιου είδους "προβλήματα" οπότε ψάχνω και εγώ να βρώ κάτι που να βολεύει και να μπορώ να χρησιμοποιήσω τα προσοφθάλμια που ήδη έχω.

Δημοσιεύτηκε

Το 12αρι είναι η χρυσή τομή μεσαίας προς μεγάλη διαμέτρου & "ευκολίας" μεταφοράς ακόμη και από ένα άτομο.

Επιπλέον πλεονέκτημα είναι ο μεγάλος εστιακός λόγος f/4.9 παρά τη μεγάλη διαμέτρο.

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
1 hour ago, vagkaf said:

Το 12αρι είναι η χρυσή τομή μεσαίας προς μεγάλη διαμέτρου & "ευκολίας" μεταφοράς ακόμη και από ένα άτομο.

Αυτό Βαγγέλη ισχύει για νέους σε ηλικία,που δεν έχουν προβλήματα μέσης.

Από μια ηλικία και μετά π.χ.45-50-60,αρχίζει να γίνεται δύσκολη η μεταφορά της βάσης.

Το SW 12" ήθελα να πάρω και εγώ όταν ξεκίνησα,όπως αργότερα ένα ORION 14" Dob,με στιβαρή βάση (όχι τη δική του),αλλά ευτυχώς έμεινα στο 10",που μπορώ χωρίς πρόβλημα να μεταφέρω και στα 60 μου.

Και από ό,τι βλέπω τόσα χρόνια στις αγγελίες,τα dob με απλή βάση πάνω από 12" δεν μεταπωλούνται εύκολα μεταχειρισμένα,λόγω φορητότητας.

Τέτοια μεγάλα απλά dob είναι καλά είτε για νέους-μεσήλικες με καλό μυοσκελετικό,ή όταν μπορούν να μένουν αποθηκευμένα με ασφάλεια (υγρασίας και ακραίων θερμοκρασιών) σε κάποια αποθήκη ταράτσας ή γκαράζ με αυλή,ώστε να βγαίνουν έξω πάνω σε βάσεις με ροδάκα.

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ Κώστα με όσα λες αλλα το 12άρι δεν παύει να είναι η χρυσή τομή πάνω απο την οποία ακόμη και για νέο είναι δύσκολα τα πράγματα 

Ξέχασα να προτείνω το πακέτο που τα περιέχει όλα. Σωλήνα truss που γίνεται κομμάτια και GoTo. Το σύστημα GoTo είναι της SkyWatcher (μάλλον συνεργάζονται) ολόιδιο μέχρι και το χειριστήριο και τα μοτέρ. Η βάση όμως μάλλον δεν αποσυναρμολογειται.

https://www.astroshop.eu/telescopes/orion-n-406-1800-skyquest-xx16g-truss-tube-dobsonian-goto-telescope/p,32948

Orion-N-406-1800-SkyQuest-XX16g-truss-tube-Dobsonian-GoTo-telescope.thumb.jpg.fed05fb8f291469cd5c78e93dbb728cb.jpg

Μια λύση για auto tracking σε dob είναι και οι ισημερινές πλατφόρμες.Είναι ανεξάρτητες μονάδες και μπορούν να σηκώσουν-οι πιο στιβαρές-πληθώρα τηλεσκοπίων.

Πρέπει να είναι κατάλληλες για το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής παρατήρησης και να έχουν κίνηση σε 2 άξονες.

Το μειονέκτημα είναι ότι η αυτόματη οδήγηση κρατάει κάτι λιγότερο από 60 λεπτά και χρειάζεται ρύθμιση εκ νέου κάθε φορά.

Δεν έχω προσωπική σχετική εμπειρία,ένα παλαιότερο μέλος του φόρουμ που έχει το SW Dob 14" πάνω σε πλατφόρμα,με διαβεβαίωσε ότι είναι αξιόπιστες οι ποιοτικές πλατφόρμες.

Κάνουν ομαλό auto tracking χωρίς προβλήματα,εκτός από την αρχή της κίνησης που λόγω αδράνειας παρουσιάζουν κάποιους θορύβους και τριξίματα,που σταματούν γρήγορα.

Η παρακάτω σηκώνει τηλεσκόπια μέχρι διαμέτρου 24" και βάρους 80 kgr:

https://planitario.gr/gr/equatorial-platform-for-dobsonian-telescopes-variable-polar-height.html

1 hour ago, fotodektis said:

Μια λύση για auto tracking σε dob είναι και οι ισημερινές πλατφόρμες.Είναι ανεξάρτητες μονάδες και μπορούν να σηκώσουν-οι πιο στιβαρές-πληθώρα τηλεσκοπίων.

Πρέπει να είναι κατάλληλες για το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής παρατήρησης και να έχουν κίνηση σε 2 άξονες.

Το μειονέκτημα είναι ότι η αυτόματη οδήγηση κρατάει κάτι λιγότερο από 60 λεπτά και χρειάζεται ρύθμιση εκ νέου κάθε φορά.

Δεν έχω προσωπική σχετική εμπειρία,ένα παλαιότερο μέλος του φόρουμ που έχει το SW Dob 14" πάνω σε πλατφόρμα,με διαβεβαίωσε ότι είναι αξιόπιστες οι ποιοτικές πλατφόρμες.

Κάνουν ομαλό auto tracking χωρίς προβλήματα,εκτός από την αρχή της κίνησης που λόγω αδράνειας παρουσιάζουν κάποιους θορύβους και τριξίματα,που σταματούν γρήγορα.

Η παρακάτω σηκώνει τηλεσκόπια μέχρι διαμέτρου 24" και βάρους 80 kgr:

https://planitario.gr/gr/equatorial-platform-for-dobsonian-telescopes-variable-polar-height.html

Καλησπέρα Κώστα,

Χρήσιμες μπορεί να είναι, αλλά είναι ογκοδέστατες. Προσθέτουμε ένα επιπλέον βαρύ κομμάτι στη μεταφορά χωρίς να γλιτώνουμε από άλλο. Και πολύ πιο κοπιώδη διαδικασία στησίματος-ευθυγράμμισης.

Το GoTo είναι πολύ καλύτερο, έχει tracking, είναι ενσωματωμένο στη βάση και είναι και φτηνότερο!

Για σκέτη λειτουργία tracking δεν απαιτείται καν ευθυγράμμιση του GoTo με αστέρια.

Ίσως μόνο για φωτογράφιση να αξίζουν οι ισημερινές πλατφόρμες, αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί.

Screenshot_20250910_163603_Chrome.jpg.567a03abfa50d41bc468ef0ed447f36e.jpg

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
7 hours ago, vagkaf said:

Καλησπέρα Κώστα,

Χρήσιμες μπορεί να είναι, αλλά είναι ογκοδέστατες. Προσθέτουμε ένα επιπλέον βαρύ κομμάτι στη μεταφορά χωρίς να γλιτώνουμε από άλλο. Και πολύ πιο κοπιώδη διαδικασία στησίματος-ευθυγράμμισης.

Το GoTo είναι πολύ καλύτερο, έχει tracking, είναι ενσωματωμένο στη βάση και είναι και φτηνότερο!

Για σκέτη λειτουργία tracking δεν απαιτείται καν ευθυγράμμιση του GoTo με αστέρια.

Ίσως μόνο για φωτογράφιση να αξίζουν οι ισημερινές πλατφόρμες, αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί.

Screenshot_20250910_163603_Chrome.jpg.567a03abfa50d41bc468ef0ed447f36e.jpg

Βαγγέλη καλημέρα.

Παρέθεσα την πληροφορία για τις ισημερινές,σαν συμπλήρωμα των ultra truss τηλεσκοπίων.

Για το ογκωδέστατες δεν θα συμφωνήσω,βάρος έχουν υπολογίσιμο,αλλά είναι ανεξάρτητες μονάδες.

Τό σύνολο ultra truss 16"+ πλατφόρμα είναι σαφώς πιο φορητό από το dob 12"  ή χειρότερα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο με την κλασική SW dob go-to βάση π.χ 16".

Επίσης υπάρχουν μικρότερες και φθηνότερες πλατφόρμες.

Αυτή που παρέθεσα σαν παράδειγμα σηκώνει και θηριώδη τηλεσκόπια 24",γι'αυτό είναι τόσο ακριβή και βαριά.

Επίσης τις χρησιμοποιούν κυρίως για παρατήρηση.

Έχουν και το  πλεονέκτημα ότι σηκώνουν διαφορετικά τηλεσκόπια και δεν σχεδιάστηκαν μόνο για ένα,όπως συμβαίνει με τις βάσεις SW go-to.

Αν έχεις ultra truss  που είναι η πιο φορητή λογική επιλογή μεγάλης διαμέτρου τηλεσκόπιου,τί αξιόπιστο  προτείνεις για auto tracking?

Δημοσιεύτηκε

Σκεφτόμουν για το 8" σοβαρά κάποτε την λύση της πλατφόρμας αλλά κατέληξα ότι είναι η χειρότερη δυνατή καθώς είναι πανάκριβες, βαριές/πιάνουν χώρο, και προσφέρουν περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με ένα κανονικό σύστημα go-to.
Εντωμεταξύ χοντρικά η διαφορά τιμής για ένα μεγάλο dob με έκδοση με Go-to και χωρίς είναι κάπου στα 1000-1500€ ενώ μια πλατφόρμα που μπορεί να σηκώνει τέτοια βάρη κοστίζει 800-1500€ άρα για εμένα προσωπικά η διαφορά τιμής πλατφόρμας/go-to δεν είναι υπέρ της πλατφόρμας αν σκοπεύουμε να αγοράσουμε καινούργιο τηλεσκόπιο, συμφέρει μόνο αν έχουμε ήδη τηλεσκόπιο και χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια λύση για tracking, οπότε τότε συμφέρει μόνο να την φτιάξουμε μόνοι μας!
Υπάρχουν αμέτρητα σχέδια  στο internet για να φτιάξουμε πλατφόρμα αλλά και αμέτρητες άλλες πατέντες και ιδιοκατασκευές, προσωπικά έχω δοκιμάσει με σχετική επιτυχία την φτηνότερη και ευκολότερη απο όλες: Βάζουμε στο έδαφος ένα τρίποδο, μονόποδο ή κομμάτι ξύλο να ακουμπάει στην κατάλληλη γωνία του rocker box και το σπρώχνουμε ελαφρά προς την σωστή κατεύθυνση, όσο πιο μεγάλος ο μοχλός τόσο πιο ομαλή η κίνηση, δεν είναι ακριβώς tracking αλλά κρατάει στον στόχο στο πεδίο για πολύ περισσότερο και μπορούμε ακόμα να κάνουμε και πλανητική φωτογράφιση, ο έλεγχος με το χέρι συνηθίζεται όπως π.χ. θα συνηθίζαμε να στρίβουμε τα χερούλια σε μια EQ2-EQ3. 😉

Συμφωνώ Παναγιώτη για τις χειροποίητες πλατφόρμες και ιδιοκατασκευές!

Για όσους έχουν γνώσεις, εργαλεία και χρόνο μπορεί να είναι η καλύτερη και η πιο οικονομική λύση!

Όπως επίσης και ιδιοκατασκευές go-to σε απλές βάσεις dob 8",10",12" κλπ.

Επίσης οι έτοιμες go-to δεν είναι πάντα αξιόπιστες,κάποιες έχουν θέματα με τριξίματα, θορύβους κλπ.που σημαίνει δονήσεις...

Για τον λόγο αυτό δεν αναβάθμισα το δικό μου 10" με go-to βάση.

Και οι απλές βάσεις dob δεν είναι όλες αξιόπιστες, ιδιαίτερα πάνω από τις 12".

Και όχι μόνο στις SW αλλά και σε άλλες εταιρείες π.χ.ORION κλπ.

Έτσι δεν πήρα ένα SW 16" μην πέσω σε προβληματική βάση.

Ήταν φυσικά και το θέμα της φορητότητας,που θα γινόταν πιο αισθητό με το πέρασμα του χρόνου και της ηλικίας.

Θεωρώ ότι τα ultra truss εκτός της φορητότητας,έχουν λιγότερες πιθανότητες να πέσεις σε αναξιόπιστη κατασκευή,έστω και αν έχουν και αυτά τα θεματάκια τους.

Για τις πλατφόρμες δεν έχω προσωπική εμπειρία,αλλά έμπειρο μέλος που χρησιμοποιούσε στο 14" ,με διαβεβαίωσε ότι λειτουργούσε μια χαρά.

Προσφέρθηκε να μου τη δανείσει για να πεισθώ.

Καλό θα ήταν να πάρουμε γνώμες από μέλη που έχουν χρησιμοποιήσει για καιρό ισημερινές πλατφόρμες,πριν τις καταδικάσουμε...

Δημοσιεύτηκε

Κώστα μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι οι ισημερινές δεν λειτουργούν μια χαρά, απλά αν κάποιος σκοπεύει να αγοράσει μεγάλο dob και να το συνδυάσει και με την αγορά μιας πλατφόρμας, θεωρώ ότι είναι πολύ προτιμότερο να πάει κατευθείαν σε λύση go-to ενσωματωμένη στο τηλεσκόπιο καθώς το συνολικό κόστος θα του βγει αν όχι ίδιο, ελάχιστα παραπάνω, αλλά τα οφέλη είναι πολλά περισσότερα.
Δεν τις αποκλείω εντελώς, κι εγώ αν δω ότι δεν με παίρνει αργότερα να αναβαθμιστώ σε 16" με go-to το πιο πιθανό είναι να φτιάξω μόνος μου μια ή ακόμα καλύτερα να βάλω μοτέρ alt/az στο rocker box για να κάνει tracking, αλλά το βλέπω εξαιρετικά μακρινή πιθανότητα να αγοράσω μια έτοιμη και πανάκριβη πλατφόρμα σαν λύση.
Για πιο ελαφριά dob υπάρχουν πάντως αρκετά φτηνές πλατφόρμες π.χ. βρήκα αυτήν για τηλεσκόπια μέχρι 30Kg που χοντρικά όμως κοστίζει όσο μια μεταχειρισμένη EQ5 pro οπότε για σωλήνες μέχρι 8" οπωσδήποτε δεν αξίζει και σωλήνες πάνω από 10" (π.χ. ακόμα και 12" ultra truss που είναι η πιο ελαφριά κατηγορία) απλά δεν τα σηκώνει λόγω βάρους.
Εγώ έτσι έλυσα και το "πρόβλημα" που είχα με το 8", τελικά μπήκε πάνω σε μια μεταχειρισμένη EQ5 pro, έχω όλα τα οφέλη του tracking και βγήκε και αρκετά πιο φτηνά από την αγορά μιας πλατφόρμας.

Δημοσιεύτηκε

Παναγιώτη για κάποιον που έχει ένα μεγάλο ultra truss όπως το ES 16" ,τί θα προτείνεις για αξιόπιστο auto tracking?

Προφανώς το σύστημα go-to με την ογκώδη και βαριά βάση της SW και τον αντίστοιχο σωλήνα,δεν αποτελεί λύση για συχνή μεταφορά με αυτοκίνητο.

Επίσης δεν είναι όλοι μάστορες για να τα καταφέρνουν σε απαιτητικές ιδιοκατασκευές.

Ποιά εφικτή λύση υπάρχει?

Δημοσιεύτηκε
8 hours ago, fotodektis said:

Παναγιώτη για κάποιον που έχει ένα μεγάλο ultra truss όπως το ES 16" ,τί θα προτείνεις για αξιόπιστο auto tracking?

Προφανώς το σύστημα go-to με την ογκώδη και βαριά βάση της SW και τον αντίστοιχο σωλήνα,δεν αποτελεί λύση για συχνή μεταφορά με αυτοκίνητο.

Επίσης δεν είναι όλοι μάστορες για να τα καταφέρνουν σε απαιτητικές ιδιοκατασκευές.

Ποιά εφικτή λύση υπάρχει?

Θεωρώ πως η πιο απλή λύση είναι μεν η ισημερινή πλατφόρμα, αλλά όταν μιλάμε για τηλεσκόπια βαρύτερα από 40-50-60 κιλά το κόστος αγοράς υπερβαίνει το χιλιάρικο και θα ξαναπώ ότι εγώ προσωπικά, επειδή έχω το ES 16", θα προτιμούσα να κάνω πατέντα με το να προσθέσω μοτέρ alt/az στην βάση (στην υπάρχουσα βάση, όχι να πάρω νέα βάση τύπου SW που έτσι κι αλλιώς το ES 16" δεν μπορεί να μπεί) ή να κάτσω να φτιάξω μια ισημερινή μόνος μου παρά να δώσω 1000-1500€ για να πάρω μια υπερκοστολογημένη έτοιμη επώνυμη πλατφόρμα.
Στο κάτω κάτω το κόστος του ES16" + το κόστος μιας μεγάλης πλατφόρμας = dob 16" με go-to! Δες και το Stargate 16" με go-to που δείχνει ο Βαγγέλης από πάνω! 😉
Όποιος έχει τέτοιο μεγάλο dob, θέλει οπωσδήποτε tracking αλλά δεν τα καταφέρνει σε κατασκευές ή δεν έχει διάθεση και χρόνο να ασχοληθεί, μια καλή λύση είναι να το πουλήσει, να συμπληρώσει και τα λεφτά που θα έδινε για την ισημερινή πλατφόρμα, και να πάει για go-to!

• Μου αρέσει 1

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης