Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στα μέλη του forum.

Θα ήθελα τη γνώμη σας για το Bresser Messier 90/500 για δεύτερο grab and go τηλεσκόπιο. Έχω ψάξει αρκετά αλλά δεν έχω βρει κριτικές.

'Εχω ήδη το Bresser Messier 130/650 tabletop dobsonian με το οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος και θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ, αλλά μπορεί να μεταφερθεί μόνο με αυτοκίνητο. Έτσι αναζητώ ένα δεύτερο σούπερ φορητό που να μπορώ να μεταφέρω σε ένα σακίδιο, για χρήση σε ταξίδια, εκδρομές, κάμπινγκ, σε σκοτεινούς ουρανούς. Είμαι μεταξύ των Skywatcher Startravel 80/400 και Bresser Messier 90/500. Η αρχική μου επιλογή ήταν το Startravel 102 αλλά το κόστος του είναι διπλάσιο και δεν θέλω να δώσω τόσα χρήματα για δεύτερο τηλεσκόπιο.

Μεταξύ των δυο που αναφέρω το Bresser φαίνεται καλύτερο "στα χαρτιά" αλλά δεν γνωρίζω αν τα οπτικά του είναι το ίδιο καλά με του Skywatcher που είναι κλασικό και δοκιμασμένο από πολλούς.

Μερικά αρνητικά του Bresser είναι:

1) Δεν έχει dovetail για το finder και στηρίζεται σε δική του βάση. Δεν θα μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλα finders χωρίς πατέντες.

2) Το Dewshield δεν είναι αφαιρούμενο από τις πληροφορίες που βρήκα. Το συνολικό του μήκος ίσως είναι πρόβλημα σε μερικές περιπτώσεις (πχ. ως χειραποσκευή σε αεροπλάνο).

3) Έχω ήδη το Svbony 90 dielectric diagonal που θα χρησιμοποιήσω. Το Skywatcher έχει amici prism που μπορώ να χρησιμοποιήσω για επίγεια παρατήρηση, ενώ το διαγώνιο του Bresser θα μείνει αχρησιμοποίητο.

Το πλεονέκτημά του είναι φυσικά η λίγο μεγαλύτερη διάμετρος και ο λίγο μεγαλύτερος λόγος f. Δεν ξέρω όμως αν αυτό είναι αρκετό για να το επιλέξω. 

Χρειάζομαι μόνο οπτικό σωλήνα γιατί θα χρησιμοποιήσω βάση και στήριξη που έχω ήδη (ξύλινο τρίποδο ιδιοκατασκευή και pipe mount). Ούτε τα προσοφθάλμια που τα συνοδεύουν χρειάζομαι.

Να προσθέσω πως παρατηρώ κυρίως DSO. Θα ρίξω καμιά ματιά και στον Δια ή τον Κρόνο αν βρεθούν μπροστά μου αλλά μέχρι εκεί. Η χρωματική αλλοίωση γνωρίζω πως θα υπάρχει αλλά δεν με απασχολεί και πολύ. Τέλος με αστροφωτογραφία δεν ασχολούμαι και δεν θα ασχοληθώ ποτέ. :-)

Αν κάποιος το έχει ή έχει παρατηρήσει με αυτό, θα το εκτιμούσα αν μοιραζόταν τη γνώμη του. Διαφορετικά θα καταλήξω στο Startravel 80 που έχω βρει πολλές καλές κριτικές.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες κριτικές για το Bresser 90/500,από μια τυπική αναζήτηση που έκανα.

Βάζοντας την Α.Ι να ψάξει σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αφορούν την οπτική απόδοση και μετά από διορθωτικές διευκρινίσεις που έδωσα,μου έβγαλε κάτι που φαίνεται αρκετά σαφές:

-Ποιότητα αντικειμενικών φακών σε αχρωματικά τηλεσκόπια μικρής διαμέτρου

Συγκριτική θεώρηση: Bresser 90/500 και SkyWatcher 80/400

1. Εισαγωγή

Κατά την αξιολόγηση ενός τηλεσκοπίου,συχνά δίνεται υπερβολική έμφαση στα τυπικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά (διάμετρος, εστιακή απόσταση, λόγος f/). Ωστόσο, η πραγματική οπτική απόδοση καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως:

η ποιότητα του οπτικού γυαλιού

η ακρίβεια λείανσης και σχήματος των φακών

η σχεδίαση και συναρμογή του αντικειμενικού

η ομοιομορφία ποιότητας μεταξύ διαφορετικών μονάδων παραγωγής

Ιδιαίτερα στα entry-level αχρωματικά διοπτρικά, οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να υπερισχύσουν των θεωρητικών πλεονεκτημάτων διαμέτρου.

2. Οπτικός σχεδιασμός των δύο τηλεσκοπίων

Τόσο το Bresser 90/500 όσο και το SkyWatcher 80/400 είναι:

αχρωματικά διοπτρικά

με διπλό αντικειμενικό φακό (achromatic doublet)

σχεδιασμένα για χαμηλό κόστος και ευρύ πεδίο (short-focus refractors)

Δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές από τους κατασκευαστές για:

χρήση ειδικών τύπων γυαλιού (π.χ. ED, FPL-53 κ.λπ.)

μετρημένες τιμές Strehl ratio

interferometric tests

Αυτό είναι απολύτως αναμενόμενο για την κατηγορία τιμής (<200–250 €).

3. Ποιότητα οπτικού γυαλιού και λείανση

Γενική αρχή (οπτική θεωρία)

Σε αχρωματικούς φακούς μικρού f/:

η ποιότητα λείανσης (surface accuracy)

και ο έλεγχος σφαιρικής εκτροπής

είναι πολύ πιο κρίσιμα από μικρές διαφορές διαμέτρου.

Ακόμη και ένας φακός 90 mm:

αν έχει υποδιόρθωση / υπερδιόρθωση

ή κακή συναρμογή των δύο στοιχείων

μπορεί να αποδώσει χειρότερα από έναν καλά εκτελεσμένο φακό 80 mm.

4. Εμπειρικές αναφορές χρηστών (όχι εργαστηριακά τεστ)

⚠️ Σημαντική διευκρίνιση:

Οι παρακάτω πληροφορίες δεν προέρχονται από εργαστηριακές δοκιμές, αλλά από αναλυτικές εμπειρίες χρηστών σε μεγάλα διεθνή φόρουμ.

4.1 Bresser 90/500

Σε συζητήσεις στο Cloudy Nights (ένα από τα πιο αξιόπιστα διεθνή φόρουμ ερασιτεχνικής αστρονομίας):

Χρήστες που συνέκριναν το Bresser 90/500 με άλλα φθηνά refractors (π.χ. Meade, SkyWatcher) αναφέρουν:

=> χαμηλό contrast

=> μέτρια οξύτητα

=> έντονη χρωματική εκτροπή σε πλανητικές παρατηρήσεις

Έχουν διατυπωθεί υποψίες για αστάθεια ποιότητας μεταξύ παρτίδων, δηλαδή:

κάποιες μονάδες είναι αποδεκτές

=> άλλες εμφανίζουν αισθητά χειρότερη οπτική απόδοση

📌 Πηγή:

Cloudy Nights forum – thread “Cheap refractor moon fight: Meade 80/400 vs Bresser 90/500”

(ενότητα Refractors)

4.2 SkyWatcher 80/400

Για το SkyWatcher 80/400:

Υπάρχουν λιγότερες λεπτομερείς συγκριτικές αναφορές

Περιγράφεται συνήθως ως:

«τυπικό short-tube achromat»

χωρίς ιδιαίτερες αρετές

=> αλλά και χωρίς σοβαρά παράπονα για κακή λείανση ή έντονη αστοχία φακού

Σε φόρουμ όπως:

Stargazers Lounge

Cloudy Nights

το 80/400 θεωρείται οπτικά προβλέψιμο:

δείχνει αυτό που περιμένεις από ένα f/5 achromat — ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο.

5. Σύγκριση ποιότητας αντικειμενικών φακών

Παράμετρος

Bresser 90/500

SkyWatcher 80/400

Τύπος φακού

Achromatic doublet

Achromatic doublet

Ειδικό γυαλί (ED/APO)

Όχι

Όχι

Πιστοποιημένα optical tests

Όχι

Όχι

Αναφορές για μεταβλητή ποιότητα

Ναι (ανεπίσημες)

Λιγότερες

Γενική φήμη φακού

Ανομοιογενής

Σταθερή αλλά απλή

6. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τον παρατηρητή

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο φακός του ενός είναι κατασκευαστικά ανώτερος από τον άλλο.

Το Bresser 90/500 έχει θεωρητικό πλεονέκτημα διαμέτρου, αλλά:

αυτό μπορεί να εξουδετερωθεί από μέτρια λείανση

ή από κακή συναρμογή φακού

Το SkyWatcher 80/400:

δεν υπερέχει οπτικά

αλλά φαίνεται να παρουσιάζει λιγότερες ακραίες αποκλίσεις ποιότητας

7. Συμπέρασμα

Δεν υπάρχουν δημοσιευμένα, αξιόπιστα, αντικειμενικά συγκριτικά τεστ που να τεκμηριώνουν ανώτερη ποιότητα αντικειμενικού φακού στο Bresser 90/500 ή στο SkyWatcher 80/400.

Με βάση:

τη θεωρία οπτικής

και τις εμπειρικές αναφορές χρηστών από Cloudy Nights & Stargazers Lounge

τα δύο τηλεσκόπια πρέπει να θεωρηθούν οπτικά ισοδύναμα σε επίπεδο σχεδίασης, με πιθανές διαφορές να οφείλονται κυρίως σε:

ανοχές παραγωγής

ποιότητα λείανσης μεμονωμένης μονάδας

και όχι σε ανώτερο οπτικό γυαλί ή διαφορετικό σχεδιασμό.

Δεν ξέρω αν σε βοήθησε το παραπάνω...🙂

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Θα σου πρότεινα το startravel 102/500  είναι εξαιρετικό όργανο  για αυτήν την δουλειά   με εστιαστη 2"   , κεντάει πάνω σε μια  sv225   ή vixen porta ...

Διαφορετικά αν περιορίζεσε ανάμεσα στα δύο που είπες  πάνε στο 80/400   

Το επεξεργάστηκε ο τσιαγκας προδρομος

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Εδώ μια αναφορά για το Bresser 90/500 σε γερμανικό φόρουμ:

https://forum.astronomie.de/threads/neues-spielzeug-bresser-messier-ar-90-500-achromat.365933/

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο και σημαντικά καλύτερο SW 102/500,μπορεί να μεταφερθεί σε σακίδιο πλάτης χωρίς πρόβλημα.Οι διαφορές στο βάρος μεταξύ αυτών των βραχύσωμων διοπτρικών είναι σχετικά μικρές.Οι σωλήνες αυτοί είναι φορητοί.

Το 80/400 υπερτερεί σαφώς έναντι του 90/500 στο μεγαλύτερο οπτικό πεδίο που δίνει.

Αν είναι να αγοραστεί τηλεσκόπιο εστιακής 500mm,καλύτερα το SW 102/500 που είναι δοκιμασμένο και όσοι το έχουμε στην κατοχή μας είμαστε πολύ ευχαριστημένοι!

Μπορείς να ψάξεις υπομονετικά και στα μεταχειρισμένα για το SW 102/500,το έχω δει συχνά στις αγγελίες του φόρουμ.

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

Δημοσιεύτηκε

Δεν έχω χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, απλά βρέθηκα πρόσφατα σε παρόμοια αναζήτηση για ένα "φορητό" μικρό τηλεσκόπιο που να χωράει σε βαλίτσα και να είναι σχετικά ελαφρύ κυρίως για οπτική παρατήρηση και που και που δοκιμαστικά να μπαίνει και επάνω σε tracker για να αντικαταστήσω τον σκέτο τηλεφακό που χρησιμοποιώ με την φωτογραφική μηχανή.
Τελικά κατέληξα μεταξύ Startravel 102 και 120, θα αποφασίσω όταν έρθει η ώρα ανάλογα και τα οικονομικά μεν, αλλά επειδή αναφέρεις ότι σε ενδιαφέρει κυρίως deep sky θα σου πρότεινα να πάς στην πιο μεγάλη διάμετρο που μπορείς, δηλαδή στο Startravel 102, εξάλλου αν κατάλαβα καλά μιλάμε για αυτά τα δύο:
https://www.astroshop.eu/telescopes/bresser-telescope-ac-90-500-messier-ota/p,54712 
https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-telescope-ac-102-500-startravel-ota/p,21953 
Η διαφορά στην τιμή τους είναι μεν 100€, (μικρότερη απο το διπλάσιο, δεν ξέρω που είδες τις τιμές που αναφέρεις) αλλά αγοράζεις 10mm μεγαλύτερη διάμετρο (σημαντικό στην οπτική παρατήρηση) και μάλλον λίγο καλύτερη ποιότητα κατασκευής.
Επιπλέον το dew shield στο skywatcher στην περιγραφή των χαρακτηριστικών αναφέρει ρητά ότι όντως μπορεί να αφαιρεθεί (αν και πιστεύω ότι και στο bresser ισχύει αυτό, απλά ως συνήθως η Bresser εκτός απο τα υλικά τσιγκουνεύεται ακόμα και στις λέξεις που χρησιμοποιεί για την περιγραφή των χαρακτηριστικών στα προϊόντα της) και έχει και υποδοχή για ότι finder θέλεις, άσε που έχει και red dot, που αν δεν τα χωνεύω καθόλου, τα θεωρώ έτη φωτός ανώτερα απο το πλαστικό 6Χ30 finder που έχει το bresser.

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις και για τον κόπο που κάνατε να βρείτε τα στοιχεία.

Βλέπω πως επιβεβαιώνεται αυτό που είχα στο μυαλό μου, πως η λίγο μεγαλύτερη διάμετρος του bresser δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχη ποιότητα στα οπτικά του.

Το Startravel 102 που προτείνετε όλοι ήταν η αρχική μου επιλογή αλλά σκέφτηκα να κοιτάξω σε κάτι μικρότερο καθαρά λόγω κόστους. Πράγματι, δεν έχει τη διπλάσια τιμή, είναι περίπου 50% ακριβότερο από το Startravel 80 (αφού βγάλαμε από τη μέση το Bresser).

Ο λόγος που διστάζω να αποφασίσω για το 102 είναι οτι για 50% περισσότερα χρήματα θα μου δώσει 10-15% καλύτερη απόδοση και θα χρησιμοποιηθεί σχετικά λίγο. Από τη βεράντα του σπιτιού μου έχω ανεμπόδιστη θέα στον νότιο και δυτικό ουρανό. Εκεί έχω το 130/650 σαν κύριο τηλεσκόπιο. Πηγαίνω 5-6 φορές το χρόνο εκδρομές και κάμπινγκ σε περιοχές με σκοτεινό ουρανό και θα ήθελα να έχω ένα μικρό τηλεσκόπιο για αυτές τις φορές. Άσε που με ένα ακριβό τηλεσκόπιο θα φοβάμαι μην πέσει κάτω ή πάθει τίποτα, ενώ με ένα φτηνότερο θα είμαι πιο χαλαρός.

Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, Ghostdog said:

Άσε που με ένα ακριβό τηλεσκόπιο θα φοβάμαι μην πέσει κάτω ή πάθει τίποτα, ενώ με ένα φτηνότερο θα είμαι πιο χαλαρός.

Δεν χρειάζεται να πάρεις καινούργιο SW 102/500, μπορείς να βρεις και στις αγγελίες μεταχειρισμένο σε αρκετά χαμηλότερη τιμή.

Επίσης η μεταφορά του θα πρέπει να γίνει μέσα σε σακίδιο πλάτης για περισσότερη άνεση και ασφάλεια.

Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο θέμα μεταφοράς και ασφάλειας του οπτικού σωλήνα.

Επίσης η οπτική ποιότητα και η μεγαλύτερη διάμετρος του 102/500,όπως και η ποιότητα του στιβαρού εστιαστή των 2" (όπου μπορείς να βάλεις και φακούς 2" που θα δώσουν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο),είναι σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του 80/400.

Το πλεονέκτημα του 80/400 είναι το μεγαλύτερο οπτικό πεδίο που δίνει για φακούς 1.25" και το μικρότερο βάρος,αν αυτό είναι καθοριστικά σημαντικό για σένα.

Οπότε ξανασκέψου πιο προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης