μ1κυ Δημοσιεύτηκε χθες στις 11:28 AM Δημοσιεύτηκε χθες στις 11:28 AM Είμαι μαθητής γυμνασίου και μένω κοντά στην Αθήνα και θέλω να πάρω το πρώτο μου τηλεσκόπιο. Μου αρέσει το διάστημα από μικρός και ξέρω αρκετά πράγματα παρ'όλα αυτά η μόνη φορά που έχω κάνει αστροπαρατήρηση είναι η σελήνη με κιάλια. Μπωρώ να δώσω για το τηλεσκόπιο χωρίς εξαρτήματα πεντακόσια ευρώ. Με ενδιαφέρει τόσο το ηλιακό σύστημα όσο και οι γαλαξίες και τα νεφελώματα και τα αστρικά σμήνη θα παρατηρώ κυρίος από το μπαλκόνι και την ταράτσα αλλά θέλω κάτι φορητό για να πηγαίνω και κάποιες εκδρομές. τι μου προτείνεται για τηλεσκόπιο και εξαρτήμτα έχεται κάποια προειδοποίηση ή συμβουλή σας ευχαριστώ πολύ.
fotodektis Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:08 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:08 PM Καλώς ήλθες στο AstroVox και στην ερασιτεχνική αστρονομία! 🙂 Γράφεις ότι μπορείς να δώσεις για το τηλεσκόπιο χωρίς εξαρτήματα 500€. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε έξτρα προσοφθάλμιους φακούς κλπ. Πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις συνολικά για αρχή; Επίσης όταν λες φορητό τηλεσκόπιο για τις εκδρομές,τί ακριβώς εννοείς; Πώς θα μεταφέρεις το τηλεσκόπιο; Υπάρχει διαθέσιμο αυτοκίνητο; Ένα νευτώνιο (κατοπτρικό) με εστιακή απόσταση 1200mm,θα χρειαστεί όλο το πίσω κάθισμα ενός μέσου αυτοκινήτου. 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
μ1κυ Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:17 PM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:17 PM Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Όταν λέω φοριτό ενωώ να χωράει κατα προτήμιση στο πόρτ μπαγκάζ του αυτοκηνίτου.
μ1κυ Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:20 PM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:20 PM Μπωρώ να δώσω σύνολο εφτακόσια. Παίρνω κάτι τίμιο με αυτά ή όχι.
fotodektis Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:44 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:44 PM 23 minutes ago, μ1κυ said: Όταν λέω φοριτό ενωώ να χωράει κατα προτήμιση στο πόρτ μπαγκάζ του αυτοκηνίτου. Στο πόρτ-μπαγκάζ δεν βάζουμε ποτέ σωλήνα τηλεσκοπίου για λόγους προστασίας του! Μόνο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου,ξαπλωμένο ή όρθιο αν είναι συμπτυσσόμενο (truss). 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:49 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 01:49 PM 23 minutes ago, μ1κυ said: Μπωρώ να δώσω σύνολο εφτακόσια. Παίρνω κάτι τίμιο με αυτά ή όχι. Ναι μπορείς να πάρεις κάτι αξιόλογο,ειδικά αν είναι μεταχειρισμένο. Υπάρχουν συχνά αγγελίες στα μεταχειρισμένα του φόρουμ,όπου μπορείς να βρεις ευκαιρίες και να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα. Συνήθως τα μεταχειρισμένα είναι σε καλή κατάσταση και οι πωλητές ειλικρινείς. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσεις πλήρως το θέμα της φορητότητας,είναι πολύ σημαντικό για την επιλογή του τηλεσκοπίου! Φιλικά-Κώστας 🙂 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
μ1κυ Δημοσιεύτηκε χθες στις 02:12 PM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε χθες στις 02:12 PM (επεξεργάστηκε) Θέλω να χωράμε τρία άτομα. Άρα το τηλεσκόπιο να πιάνει δύο καθίσματα. Το επεξεργάστηκε χθες στις 02:12 PM ο μ1κυ
fotodektis Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:59 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:59 PM 2 hours ago, μ1κυ said: Θέλω να χωράμε τρία άτομα. Άρα το τηλεσκόπιο να πιάνει δύο καθίσματα. Οπότε δεν μπορείς να πάρεις σωλήνα νευτωνίου εστιακής 1200mm... Εκτός αν μπορείς να βάζεις στο πόρτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου την κούτα συσκευασίας του τηλεσκοπίου με τα φελιζόλ μέσα και τον σωλήνα κανονικά μέσα στην κούτα,όπως ήταν αρχικά στη συσκευασία. Και επιπλέον να τοποθετηθεί στο πόρτ-μπαγκάζ κάτω από την κούτα κάτι μαλακό για να απορροφηθούν οι κραδασμοί. Υπάρχει δυνατότητα να αποθηκευτεί η αρχική κούτα με τα φελιζόλ της στο σπίτι και να χρησιμοποιείται κάθε φορά που θα πηγαίνεις με αυτοκίνητο για παρατήρηση; 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε χθες στις 05:03 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 05:03 PM Είναι απολύτως απαραίτητο να προστατευθεί ο σωλήνας του τηλεσκοπίου από τους κραδασμούς! Για τον λόγο αυτό δεν συνιστάται το πόρτ-μπαγκάζ,εκτός αν τοποθετηθεί ο σωλήνας στην αρχική του συσκευασία και επιπλέον τοποθετηθεί και απορροφητικό υλικό κάτω από την κούτα. Και βέβαια γίνει προσεκτική οδήγηση μέχρι το σημείο παρατήρησης,ώστε να μην προκαλούνται έντονοι κραδασμοί. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα; 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
μ1κυ Δημοσιεύτηκε χθες στις 06:20 PM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε χθες στις 06:20 PM Ναι υπαρχει τετοια δυνατοτητα. Όταν χρειαστεί θα γίνει προσεκτική μεταφορά μέσα στην κούτα του.
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε χθες στις 08:01 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 08:01 PM (επεξεργάστηκε) Καλησπέρα και καλός όρισες στο Astrovox , Ένα τηλεσκόπιο dobson 8" είναι κλασικη δοκιμασμένη λύση που δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν , όμως δεν είναι βολικό για εκδρομές ,το μήκος του σωλήνα είναι 1200mm και 230mm διάμετρο ενώ η βάση του είναι περίπου 65 Χ 50 cm . Αν οι εκδρομές σου δεν είναι συχνές και δεν απαιτούν πολλές αποσκευές τότε ίσως μπορεί να σε καλύψει σε ένα μεσαίο προς μεγάλο αυτοκίνητο ... Πολύ ποιο βολικά σε μεταφορά είναι ένα σκαλοπάτι κάτω σε διάμετρο και απόδοση κάποιο νευτώνιο 6" (150/750) σε μια οικονομικη alt/az στήριξη τύπου vixen porta . Ακόμη ποιο φορητό είναι κάποιο τηλεσκόπιο ίδιας διαμέτρου 6" αλλά καταδιοπτρικο sct με μήκος σωλήνα κάτω από 40cm σε αντίστοιχη alt/az στήριξη . Υπάρχουν και οι eq ισημερινες στηρίξεις αλλά είναι λίγο ποιο πολύπλοκες σε χρήση στο στήσιμο και με περισσότερο βάρος . Αν η περισσότερη χρήση του θα είναι από το σπίτι και οι εξορμήσεις ελάχιστες με συμβιβασμούς σε αποσκευές τοτε θα ήταν ποιο οικονομική και αποδοτική λύση το donson 8" , ειδάλλως ένα μικρότερο τηλεσκόπιο θα είναι ποιο διασκεδαστικό και εύκολο σε περίπτωση όπου οι παρατήρησης σου γίνονται κυρίως από περιοχές των διακοπών Στις αγγελίες εδώ εμφανίζονται πάντα τηλεσκόπια σε καλή κατάσταση . . Από προσοφθάλμια θα χρειαστείς σίγουρα 3 καλύτερης ποιότητας από τα εργοστασιακά τους , . Διάβασε και κάποια θέματα που ήδη έχουν γραφτεί εδώ σχετικά με τηλεσκόπια και προσοφθάλμια , ενδεχομένως να σε βοηθήσουν να πάρεις τις αποφάσεις σου . Το επεξεργάστηκε χθες στις 08:25 PM ο τσιαγκας προδρομος 1 Καθαρούς ουρανούς
angelos Δημοσιεύτηκε χθες στις 08:55 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 08:55 PM Μπορείς να διερευνήσεις και το ακόλουθο: https://allaboutoffice.gr/product/τηλεσκοπιο-bresser-messier-6-dobson/?utm_source=Google Shopping&utm_campaign=Google Products Feed&utm_medium=cpc&utm_term=289710&srsltid=AfmBOoo1H8W4O80IMUcT31iEkMsM-CS--ziNYfsoZYjW70FdBUDT4UABuRs Είναι 6"/750mm, εστιακού λόγου f5, δηλαδή θα εχεις λιγη κόμη στα άκρα του πεδίου αλλά θεωρώ ότι δεν θα είναι πολύ σημαντικό. Επίσης μπορείς να αντικαταστήσεις τα προσοφθάλμια Kelner με καλύτερες επιλογές. Προσοχή όμως γιατί είνα table top. Θα χρειαστεί να έχεις μία στοιβαρή βάση ύψους περίπου μισό μέτρο όπου θα το τοποθετείς ώστε να μην σκύβεις πολύ. Κάτι σαν αυτό: 1
μ1κυ Δημοσιεύτηκε χθες στις 09:52 PM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε χθες στις 09:52 PM Ευχαριστώ πολύ. Αν κατάλαβα καλά μου πρωτείνεται ενα κατοπτρικό τηλεσκόπιο.
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Μπορείς να στραφείς και σε διοπτρικό αλλά αυτα είναι ποιο περιορισμένης διαμέτρου για να είναι φορητά και χωρίς έντονα χρωματικό σφάλμα . Αν μας πεις τι σε ενδιαφέρει περισσότερο να βλέπεις θα είναι ποιο εύκολο να βοηθήσουμε . Γενικά όμως με τηλεσκόπια διαμέτρου κάτω από 6" δύσκολα διακρίνεις γαλαξίες και αμυδρά αντικείμενα . Παράδειγμα με το διοπτρικό startravel 102/500 μου από επαρχιακό χωριό με μέτρια φωτορύπανση βλέπω οριακά καλά τα μεσαίου μεγέθους dso . Παρατηρείς όμως άνετα τους φωτεινούς πλανήτες και αστρικά σμήνη ... Με το νευτωνιο 150/760 μου βλέπω στον ίδιο ουρανό πολύ καλύτερα τα ίδια πράγματα και εντοπίζω ποιο αμυδρα αντικείμενα όπως Μ57. Υπάρχει και διοπτρικό 150/750 αλλά είναι βαρύ και αποδίδει καλά μόνο σε dso γιατί σε πλανήτες , φεγγάρι & φωτεινά αστέρια το χρωματικό σφάλμα είναι έντονο, Με 8" τα πράγματα γίνονται πολύ καλύτερα και είναι μια διάμετρος τηλεσκοπίου που λογο κόστους και βάρους περιορίζετε σε κατοπτρικά τηλεσκόπια , παλαιότερα κατηχα 8" Νευτώνεια και ήταν πολύ καλά , Τώρα έχω δοκιμάσει την τύχη μου με ένα καταδιοπτρικο τηλεσκόπιο sct 8" λόγο βαρους και όγκου είναι ελαφρύτερα και κοντύτερα από ένα νευτωνιο , εδώ όμως αξίζει να σημειωθεί πως τα sct έχουν μεγάλο εστιακό μήκος πράγμα που σου προσφέρει μεγαλύτερες μεγενθυσεις και σε περιορίζει σε σχετικά μικρό πεδίο δηλαδή δεν μπορεις να δεις παράδειγμα ολοκληρες τις Πλειάδες , το "πρόβλημα " αυτό λύνεται με την χρήση μείωτη εστιακού λόγου reducer 0,63x που μετατρέπει το τηλεσκόπιο σε f6 και με απόδοση όση ένα dobsonian 8" σε αυτήν την περίπτωση όμως είναι απαιτητική η χρήση προσοθαλμιων 2" πράγμα που δεν ισχύει σε ένα νευτωνιο 8" Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα. 😃 Το επεξεργάστηκε 7 ώρες πριν ο τσιαγκας προδρομος 1 Καθαρούς ουρανούς
μ1κυ Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Οχι δεν με μπερδεψες και ευχαριστω πολυ για την απαντηση κοιταξα καταδιοπτρικο αλλα ακομα και με διαμετρο 150'' είναι οι τιμές απλησίαστες οπότε σκεύτομαι το κατοπτρικό πολύ. Είπες ότι ειχες ένα μήπως μπορείς να μου πεις αν είναι δύσκολη η ευθυγράμιση και αν είναι ενοχλητικό το σφάλμα κόμης ευχαριστώ και πάλι. Το επεξεργάστηκε 8 ώρες πριν ο μ1κυ
draculas Δημοσιεύτηκε 7 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 7 ώρες πριν Καλως όρισες. Μπορείς με μια αναζήτηση τύπου "τι τηλεσκόπιο να πάρω" εδώ στο φόρουμ να βρείς δεκάδες ή και εκατοντάδες παρόμοιες συζητήσεις. Εγώ θα σου πω τα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Εφόσον θέλεις να βλέπεις και γαλαξίες, νεφελώματα κτλ, αυτά που λέμε deep sky δηλαδή, χρειάζεσαι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάμετρο στο τηλεσκόπιο. Όσο μεγαλύτερη η διάμετρος τόσο πιο αμυδρά αντικείμενα θα μπορείς να δείς, και όσο πιο μεγάλο σε μήκος (η εστιακή απόσταση) τόσο μεγαλύτερη μεγέθυνση θα σου δίνει, άρα και πιο "στενό" πεδίο. Για να δείς λεπτομέρειες σε πλανήτες έχε υπόψιν ότι θα χρειαστείς αρκετά μεγάλη μεγέθυνση. Η μεγέθυνση υπολογίζεται διαιρώντας την εστιακή απόσταση (π.χ. 1200mm) με τα χιλιοστά των προσοφθάλμιων, π.χ. ένα προσοφθάλμιο 20mm σε ένα τηλεσκόπιο 1200mm θα σου δώσει μεγέθυνση 1200/20=60x ενώ ένα προσοφθάλμιο 10mm θα σου δώσει 120x Σημαντικό είναι να έχεις υπόψιν ότι τα deep sky χρειάζονται όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό ουρανό, σε αντίθεση με τους πλανήτες και Σελήνη που λόγω της φωτεινότητά τους μπορείς να τους δείς και μέσα απο την Αθήνα. Τώρα, αφού ο σκοπός είναι οπτική παρατήρηση deep sky θα πρότεινα κι εγώ το κλασικό dob 8" καθώς λίγο πολύ είναι μονόδρομος, με το οποίο όμως θα έχεις σίγουρα δυσκολία στην μεταφορά του όχι τόσο για τον σωλήνα όσο για την ξύλινη βάση του που πιάνει πολύ χώρο. Ο σωλήνας αν το πίσω κάθισμα είναι διαιρούμενο και μπορεί να πέσει μόνο το μισό, χωράει άνετα με το μισό μέρος στο πόρτμπαγκάζ και το άλλο μισό στην καμπίνα για να χωρέσουν άνετα τα τρία άτομα, αλλά η ξύλινη βάση θα είναι πρόβλημα. Η αμέσως επόμενη εναλλακτική είναι ένα 8" επάνω σε τρίποδο, π.χ. ένα 200/1000 πάνω σε EQ5 όπως αυτό: https://telescopium.gr/product/sky-watcher-telescope-n-200-1000-explorer-200p-eq5/ το πλεονέκτημα είναι ότι δεν χάνεις κάτι από την διάμετρο, παραμένει 8" αλλά το μήκος του σωλήνα είναι 20cm πιο κοντός απο το κλασικό 8" dob, και επιπλέον δεν θα πρέπει να κουβαλάς την τεράστια και βαριά ξύλινη βάση αλλά την EQ5 που χωράει άνετα στο πορτμπαγκάζ και πιάνει σχετικά μικρό χώρο, επιπλέον αν στο μέλλον θελήσεις να ασχοληθείς με την αστροφωτογραφία η συγκεκριμένη βάση μπορεί να αναβαθμιστεί με ενα μοτέρ και κιτ go-to, ενώ αν κατάλαβα καλά είναι και εντός του budget σου. Το μειονέκτημα είναι πως η παραπάνω στήριξη δεν είναι τόσο εύχρηστη για αρχάριους, δεν στήνεται τόσο γρήγορα όσο μια βάση dobsonian και απαιτεί μια σχετική εκμάθηση και εμπειρία στην χρήση της, αλλά εφόσον την μάθεις, σε βάθος χρόνου μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα πράγματα με το τηλεσκόπιό σου απο ότι αν είχε μια απλή βάση τύπου dob. Τρίτη εναλλακτική είναι ένα collapsible dobsonian στα οποία ο σωλήνας είναι πτυσσόμενος και βολεύει πολύ στην μεταφορά, δεν βρήκα 8" αλλά βρήκα 10" εδώ: https://planitario.gr/gr/dobsonian-10-skyliner-anadiploumeno-dobson-truss.html Το μεγάλο μειονέκτημα με αυτά είναι ότι, λόγω του ανοικτού σωλήνα, όχι μόνο το παραμικρό φώς μπαίνει μέσα και καταστρέφει το κόντραστ και την ποιότητα της εικόνας, αλλά και το κάτοπτρο είναι εκτεθειμένο σε σκόνη, υγρασία, έντομα κτλ, οπότε χρειάζονται οπωσδήποτε ένα καλό κάλυμμα τύπου shroud όπως αυτό: https://www.firstlightoptics.com/dew-prevention/astrozap-light-shroud-for-skywatcher-flextube.html Η γνώμη μου, αν πάρεις καινούργιο τηλεσκόπιο και όχι απο αγγελία, μην ασχοληθείς για αρχή με επιπλέον προσοφθάλμια κτλ Αφού έχεις συγκεκριμένο budget, δώστο όλο για το τηλεσκόπιο, είναι πολύ προτιμότερο να επενδύσεις αρχικά σε όσο το δυνατόν καλύτερο τηλεσκόπιο μπορείς να αγοράσεις και αργότερα όσο το χρησιμοποιείς και μαθαίνεις καλύτερα την χρήση του και τι ανάγκες έχεις μπορείς να αρχίσεις να παίρνεις και τα σχετικά προσοφθάλμια, φακούς, φίλτρα κτλ που στο κάτω κάτω αν δεν βιάζεσαι μπορείς να βρείς και στις αγγελίες πολύ καλό εξοπλισμό και με πολύ καλύτερες τιμές απο ότι αν τα αγόραζες καινούργια. Τέλος, κλασσική συμβουλή και λίγο απαραίτητη, ψάξε στην περιοχή σου αν υπάρχουν ομάδες ή σύλλογοι που οργανώνουν παρατηρήσεις και πήγαινε να δείς από κοντά εξοπλισμό για να σχηματίσεις καλύτερη άποψη. π.χ. μια συχνή παρανόηση που έχουν πολλοί είναι ότι απο τα τηλεσκόπια θα δούν τις εικόνες που βλέπουν και στο ίντερνετ, κάτι το οποίο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, οι συνήθεις εικόνες που βλέπουν τα ανθρώπινα μάτια μέσα απο ένα τηλεσκόπιο είναι σκοτεινά συννεφάκια σε αποχρώσεις του γκρί, οπότε είναι καλό να δεις απο κοντά πρίν αγοράσεις ώστε και να ξέρεις τι να περιμένεις αλλά και να μην απογοητευτείς.
μ1κυ Δημοσιεύτηκε 6 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 6 ώρες πριν Ευχαριστώ πολύ αναρωτιέμαι αν είναι (αν πάρω ισημερινή στήριξη) το μοτέρ πολύ σημαντικό και αν χρειάζομαι φίλτρα (σελήνης, για την φωτορύπανση) επίσεις ποιές είναι οι απαραίτητες μεγεθύνσεις. Αν κάποιος έχει κατοπτρικό ποιά η γνώμη του για την ευθυγράμιση και το σφάλμα κόμης ξέρω ότι είναι πολλά αλλά εποπιδιώκω την μέγιστη δυνατή απόδωση για τα λεφτά που εχω να διαθέσω.
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε 5 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 5 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) 3 hours ago, μ1κυ said: Οχι δεν με μπερδεψες και ευχαριστω πολυ για την απαντηση κοιταξα καταδιοπτρικο αλλα ακομα και με διαμετρο 150'' είναι οι τιμές απλησίαστες οπότε σκεύτομαι το κατοπτρικό πολύ. Είπες ότι ειχες ένα μήπως μπορείς να μου πεις αν είναι δύσκολη η ευθυγράμιση και αν είναι ενοχλητικό το σφάλμα κόμης ευχαριστώ και πάλι. Η ευθυγράμμιση του δεν είναι δύσκολη είναι περισσότερο θέμα εξοικείωσης , αν την κάνεις με laser , προαπαιτούμενο είναι να είναι λίγο καλής ποιότητας και να είναι όσο το δυνατών ευθυγραμμισμένο και αυτό , έχει πολλά βίντεο στο youtube που μπορείς να δεις πως γίνετε είτε με laser είτε με ειδικό προσοφθάλμιο . Η ευθυγράμμιση στα κάτοπτρα σε ένα νευτώνιο σταθερού τύπου σωλήνα δεν χαλάει με το παραμικρό και κρατάνε την ευθυγράμμιση τους καλά αν τα προσέξεις, δεν πρέπει να εκτίθενται σε ταρακούνημα και δονήσεις , πχ μεταφορά στο πορτμπαγκάζ χωρίς το κουτί του και να πέφτεις σε λακούβες σε χωματόδρομο ή αν το ακουμπας κάτω στο δάπεδο απότομα . Αυτό που ανέφερα πως έχω είναι ένα meade sn 6" f5 (152/762) είναι ένας σύνθετος τύπος νευτώνιου τηλεσκοπίου που δεν πολύ κυκλοφορισε είναι κλειστό με μια οπτική διορθωτική πλάκα εμπρός και ονομάζεται Schmidt newton . Αυτα τα τηλεσκόπια επειδή χρησιμοποιούσαν κάτοπτρο λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα αυτής της εποχής εμφάνιζαν αρκετή κόμη και με αυτήν την πλάκα εμπρός διορθώνει το σφάλμα παρά πολύ και έχουν πολύ καλή απόδοση . Τα κλασικά νευτωνια τηλεσκόπια f6 f5 δεν έχουν ενοχλητικη Κομη στα άκρα , το φαινόμενο αυτό εμφανίζετε περισσότερο σε νευτωνια τηλεσκόπια που έχουν μικρό εστιακό λόγο αρχίζει να εμφανίζετε ποιο έντονα από το f 4,7 και κάτω . Παλαιότερα είχα ένα νευτωνιο 8" ίδιο τύπου με αυτό που έχω τώρα δηλαδή Schmidt newton και παρολου που ήταν f4 (203/800) λόγο την Schmidt πλάκας δεν εμφανίζε αισθητή Κομη (μετάνιωσα που το πούλησα ) . Το μειωνεκτιμα αυτου του τύπου Schmidt newton είναι ότι είναι πολύ βαρύτερα από αντίστοιχα απλά Νευτώνεια και ποιο απαιτητικά σε ευρύτερη ευθυγράμμιση πχ αλλαγή κάποιου εξαρτήματος που πρέπει να αποσυναρμολογήσεις την εμπρός πλάκα , τα απλά νευτωνια δεν έχουν τέτοια θέματα . Σε γενικές γραμμές ένα κλασικό νευτωνιο 6" σε μια az στήριξη όπως στην παρακάτω φωτογραφία είναι μια καλή λύση που συνδυάζει ικανοποιητική απόδοση , εύκολη μεταφορά και εύκολη ευχάριστη χρήση σαν ένα dobson . Καλό θα είναι να γνωρίζεις από τώρα ότι ένα νευτώνιο τηλεσκόπιο πάνω σε μια ισημερινη στήριξη όπως η δεύτερη φωτογραφία λόγο του τρόπου λειτουργίας της στήριξης και του ότι το προσοφθάλμιο είναι στο πλάι σε νευτωνιο , τότε ανάλογα σε ποιο σημείο του ουρανού είναι το αντικείμενο που παρακολουθείς φέρνει κάποιες φορές το προσοφθάλμιο σε δύσκολη θέση για παρατήρηση , αυτό το πρόβλημα διορθώνετε χαλαρώνοντας τα δαχτυλίδια συγκράτησης και περιστρέφοντας το σωλήνα και ξανά σφίξιμο τα δαχτυλίδια, αυτό δεν είναι ευχάριστο πάντα γιατί μπορεί να χάνεις το ζύγισμα . Εν ολίγης : Ένας συνδιασμός καλής απόδοσης χαμηλής σχετικά τιμής εύκολο και ευχάριστο στη χρήση είναι ένα νευτωνιο σε alt/az βάση είτε αυτήν είναι dobson είτε τρίποδο με az κεφαλή , το όριο βάρους για az κεφαλή είναι τα 6" . Το επεξεργάστηκε 5 ώρες πριν ο τσιαγκας προδρομος Καθαρούς ουρανούς
draculas Δημοσιεύτηκε 5 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 5 ώρες πριν Το σφάλμα κόμης στα κατοπτρικά αρχίζει να σε απασχολεί σε κοντά και "γρήγορα" τηλεσκόπια συνήθως κάτω απο f/5, π.χ. το κλασσικό 8" dob που είναι 200/1200 f/6 έχει αξιοπρεπέστατη εικόνα χωρίς πρόβλημα κόμης, αλλά το πιο κοντό 200/1000 f/5 (επάνω στην ισημερινή) ίίιιισως αρχίζει να εμφανίζει υποψία ή σημάδια κόμης, ενώ ένα ακόμα πιο γρήγορο 200/800 που είναι f/4 σίγουρα θα έχει θέμα. π.χ. εγώ με το κλασικό 8" δεν είχα ποτέ πρόβλημα κόμης, όταν όμως βάζω ακριβώς τα ίδια προσοφθάλμια στο άλλο τηλεσκόπιο που είναι f/4.5 το σφάλμα ενοχλεί αρκετά, οπότε η λύση που βρήκα ήταν να χρησιμοποιήσω έναν διορθωτή κόμης όπως αυτό: https://www.teleskop-express.de/en/astrophotography-and-photography-15/imaging-correctors-for-telescopes-138/baader-mpcc-mark-iii-v-1-newtonian-coma-corrector-set-visual-and-photographic-version-12257 Το μοτέρ είναι σημαντικό μόνο αν θέλεις δύο πράγματα: 1. Να χρησιμοποιήσεις την μέγιστη μεγέθυνση χωρίς να διορθώνεις συνεχώς την στόχευση του τηλεσκοπίου, δηλαδή να μένει ο στόχος εντελώς ακίνητος, εξαιρετικά χρήσιμο σε πλανήτες και Σελήνη. 2. Να ξεκινήσεις αστροφωτογραφία. Οι βασικές χρήσιμες μεγεθύνσεις εξαρτάται και απο το τι σκοπεύεις να δείς, για πλανήτες π.χ. αν θές να δείς λεπτομέρειες θα πρέπει να ανέβεις πάνω απο 180-200x ενώ για μερικά deep sky που είναι αρκετά εκτεταμένα θα χρειαστείς όσο μεγαλύτερο πεδίο γίνεται άρα θα πέσεις όσο χαμηλά μπορείς, ακόμα και 40x και 30x. Οπότε στην ουσία χρειάζεσαι και πολύ μικρή και πολύ μεγάλη μεγέθυνση. Στην ουσία η πρώτη καλή αγορά εξοπλισμού που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ένας καλός φακός barlow 2X, καθώς με αυτόν διπλασιάζεις την μεγέθυνση του προσοφθάλμιου που χρησιμοποιείς οπότε αν το συνδυάσεις με τα "εργοστασιακά" προσοφθάλμια έχεις αυτόματα περισσότερες μεγεθύνσεις να επιλέξεις, ανάλογα τον στόχο ή τι είδους λεπτομέρειες θέλεις να δεις. Συνήθως τα καινούργια τηλεσκόπια δίνουν ένα προσοφθάλμιο 10mm και ένα 25mm, διαίρεσε αυτά με την εστιακή απόσταση και θα δείς και τι μεγεθύνσεις θα παίρνεις, αν βάλεις και έναν barlow 2X θα έχεις το αντίστοιχο ενός προσοφθάλμιου 5mm και ενός 12.5mm, οπότε αυτόματα θα έχεις τέσσερις επιλογές μεγέθυνσης να χρησιμοποιήσεις. Για ευθυγράμμιση μην αγχώνεσαι ιδιαίτερα, ειδικά στα νευτώνεια που έχουν μονοκόματο συμπαγή σωλήνα, δεν χαλάνε τόσο εύκολα και αν μάθεις να την κάνεις είναι σχετικά εύκολο. Τα truss dob και τα collapsible είναι πολύ πιο επιρρεπή σε κακή ευθυγράμμιση καθώς η συναρμολόγηση και το συνεχές άνοιγμα-κλείσε όσο να'ναι επηρεάζει την ευθυγράμμιση πολύ περισσότερο απο αυτά με τον συμπαγή σωλήνα. Νομίζω ότι το πιο άχρηστο φίλτρο είναι αυτό της Σελήνης, ειδικά κάτι Κινέζικα του κιλού που απλά πρασινίζουν την Σελήνη είναι ότι πιο άχρηστο έχω δεί, νομίζω αν θέλεις οποσδήποτε να πάρεις κάτι για την Σελήνη αξίζει μόνο polarized φίλτρο, εκτός και αν έχεις φωτοευαισθησία και σε ενοχλεί τόσο πολύ το έντονο φως οπότε πάρε κάτι επώνυμο που απλά σκοτεινιάζει την εικόνα και δεν προσθέτει τεχνητό χρώμα Αν είσαι σε περιοχή με αρκετή φωτορύπανση νομίζω ένα φίλτρο UHC όπως αυτό: https://www.astroshop.eu/uhc-filters/astronomik-filters-uhc-2-/p,16766?_gl=1*lj61ku*_up*MQ..*_ga*MTk0MzkzMDIxOS4xNzcyNTU5NDg3*_ga_CG05FXP3L8*czE3NzI1NTk0ODckbzEkZzEkdDE3NzI1NTk0ODgkajU5JGwwJGg1NjQzMzE5NDA.*_ga_38NSSRQJL0*czE3NzI1NTk0ODckbzEkZzEkdDE3NzI1NTk0ODgkajU5JGwwJGg1MTk4NzUyNzk.*_ga_KTF4JLSR0L*czE3NzI1NTk0ODckbzEkZzEkdDE3NzI1NTk0ODgkajU5JGwwJGgxNTE4MjIyNTQ0 ή κάποιο άλλο αντίστοιχο θα είναι μια χαρά για να ξεκινήσεις.
μ1κυ Δημοσιεύτηκε 3 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 3 ώρες πριν Το φίλτρο σελήνης που μου πρωτείνεις είναι κάτι τέτοιο https://planitario.gr/gr/metablito-polotiko-filtro-1-25.html και πόσο θα μου χρησιμεύσει οσο για βαθύ ουρανό έχω δει και αυτό αν και μόνο από την τιμή φαντάζομαι θα έχουν μεγάλη διαφορά. Αυτός ο σωλήνας είναι https://telescopium.gr/product/sky-watcher-explorer-150-pl-2/ καλός είπες σε σχέση με την κόμη το μόνο που με απασχολεί είναι το τρέμουλο (λόγο της εκτεταμένης επιφάνιας) αν και πιθανότατα δεν παίζει ρόλο οι μεγεθυνσης των εργοστασιακών προσοφθαμίων (πόυ είναι 48χ 120χ αν δεν κάνω λάθος) καταλαβαίνω από όσα είπες ότι είναι επαρκείς αν πάρω barlow 2χ έστω για αρχή επίσης χρειάζομαι κάτι σε τέτοιο στύλ ή είναι δευτερεύον https://planitario.gr/gr/zeiss-lens-cleaning-kit.html και αυτό https://planitario.gr/gr/prosofthalmio-eythygrammisis-katoptron.html είναιποιοτικό αν μπορεί επίσης κάποιος να προτείνει ποιοτικό barlow 2χ όσο για το λέιζερ πάλι αν μπορεί κάποιος να μου προτείνει αν και άκουσα ότι αν χάσει την ευθυγράμιση του σου ευθυγραμίζει λάθος το τηλεσκόπιο.
μ1κυ Δημοσιεύτηκε 2 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 2 ώρες πριν Αυτή η στήριξη https://telescopium.gr/product/bresser-mount-messier-exos-1-eq-4/ ταιριάζει με τον σωλήνα https://telescopium.gr/product/sky-watcher-explorer-150-pl-2/ και αν όχι μου προτείνετε κάποια άλλη. Σας ευχαριστώ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα