Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
31 minutes ago, μ1κυ said:

Να είμαι ειλικρινείς έχω υπομονή για τις ρυθμίσεις αλλά ίσως να χρειαστώ μοτέρ ναι θελω την μεγιστη απόδοση. Το βάρος δεν με ενοχλεί γιατί θα βοηθούν οι γονείς μου η dobsonian υπολογίζω ότι θα είναι καλή λόγο ευκολίας και στιβαρότητας αλλά τα αντικείμενα θα τρέχουν και φοβάμε ότι δεν θα βλέπω λεπτομέριες και δεν θα βγάζω φοτογραφίες έστο με το κινητό τι λετε.

Το θέμα της αστροφωτογραφίας είναι κάτι που δεν συνιστάται για κάποιον αρχάριο,είναι απαιτητικό και θέλει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Θα σου έλεγα να το αφήσεις προς το παρόν.

Δεν μπορείς να έχεις με σχετικά χαμηλό προϋπολογισμό και απαιτητική παρατήρηση και φωτογράφιση.

Με απλά dob και κινητό οι φωτογραφίες θα περιοριστούν μόνο σε Σελήνη και ίσως και Δία,αλλά θα είναι θολές...

Και με αξιόπιστη ισημερινή με μοτέρ θα περιοριστείς σε μικρή διάμετρο τηλεσκοπίου για τα χρήματα που διαθέτεις,εκτός αν ανεβάσεις το μπάτζετ.

Υπάρχουν χιλιάδες εξαιρετικές φωτογραφίες στο ίντερνετ,με ελάχιστα κλικ τις βλέπεις.

Μην μπλέξεις με φωτογράφιση σε αυτή τη φάση με τα χρήματα που διαθέτεις.

Αργότερα ίσως να θελήσεις να ασχοληθείς με αστροφωτογραφία,ανάλογα και με τις απαιτήσεις σου και τα χρήματα που θα μπορέσεις να διαθέσεις.

Αν έχεις απαιτήσεις από την παρατήρηση,θα πρέπει να πάρεις και τηλεσκόπιο με ικανή διάμετρο και επαρκή οπτική ποιότητα.

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι έχεις δίκιο εξάλου φωτογραφίες με κινητό ουτε θα πλησιάζουν αυτες στο διαδίκτιο. Παρ όλα αυτά μήπως αν κουνιέται το αντικείμενο δεν θα βλεπω λεπτομέριες τι πιστεύεις και για τα αξεσοοαρ τι προτεινετε.

Δημοσιεύτηκε

Όχι μην μπλέξεις με φωτογραφία  ακόμη    ,  πρώτα  πρέπει να  εναρμονιστείς  με τον εξοπλισμό να κατανοήσεις τον τρόπο λειτουργίας του  και να μάθεις να εντοπίσεις τα ουράνια αντικείμενα  με τον  εξοπλισμό σου  και όταν αποκτήσεις εμπειρία  και θες να  ξοδέψεις χρήματα  για  τορε το ξανασκεφτείς για φωτογραφία 

• Μου αρέσει 1

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε

Βλέπω να επιμένεις σε μεγάλες μεγένθυσης  πράγμα που θα σε απογοήτευσει σύντομα  αν επιμένεις σε  αυτό   .

Οι μεγάλες μεγεθύνσεις   αφενός ότι δεν αποδίδουν πάντα λόγο της κακής ατμοσφαιρικής  διαύγειας,   κυρίως   απαιτούν πολύ σταθερό εξοπλισμό  για να αποφευχθούν δονήσεις   οι οποίες κάνουν την παρατήρηση σε μεγάλη μεγένθυση  εκνευριστικη . 

Οι σταθερωρητα του εξοπλισμού   εξαρτάτε  πρωτίστως από   το σωστό στήσιμο  (πάντρεμα του εξοπλισμού )   τι θέλω να πω  με αυτό ;     Το τηλεσκόπιο που έδειξες πριν   το skywatcher  150/1200 είναι ένας μακρύς σωλήνας  με βάρος 6 κιλά ο οποίος θα έχει αρκετές τάσης ροπής λόγο του μήκους του   στην ήδη  μικρών  δυνατοτήτων στήριξη exos 1   η οποία φέρει προδιαγραφές για 7κιλα  ,   σε αυτήν την στήριξη  θα  συνεργαζόταν από άποψη σταθερότητας  ένα  ίδιο skywatcher 150   αλλά 750      θα είναι  αφενός ποιο ελαφρύ  5 κιλά  αλλά  πολύ ποιο σταθερό στην παρατήρηση   λόγο του  κοντητερου μήκους θα έχει λιγότερες  τάσης ροπής   .

Το 150/1200 με προσοφθάλμιο 5mm θα σου δώσει  240χ    ακόμη και αν το επιτρέψει η ατμοσφαιρική διαύγεια  πραγματικά αυτήν ή μεγένθυση είναι ανέφικτη για σωστή  παρατήρηση  με αυτό το τηλεσκόπιο   θα έχεις ένα ειδολο θολό  ,   

Απεναντίας ο σωλήνας 150/750  https://planitario.gr/gr/tilesk-skywatcher-150-750-only-tube.html?utm_source=google&utm_source_platform=Google+Ads&utm_medium=cpc&utm_campaign=Sales_Performance_Max_1&utm_id=16949314689&gad_source=1&gad_campaignid=16949387271&gbraid=0AAAAADpei7fM9BIqTHC0XI61SDEXC-jO1&gclid=CjwKCAiAzZ_NBhAEEiwAMtqKy5lp35ETQFrqCj4ER8WsQH4jogIMWRXR65F1ZVLp94ooiYYsebj1TxoCpLkQAvD_BwE  ή παρόμοιος με διαστάσεις σαν αυτό που σου έδειξα   στην φωτογραφία μου   θα σου δώσει με προσοφθάλμιο 5mm  μια μεγένθυση 150χ  η οποία είναι αποδεκτή και προσφέρει πολύ καθαρή εικόνα σε πλανήτες   δια - Κρόνο  βλέπεις λεπτομέρες   , μπορεί να είναι σε μέγεθος λίγο μικρότερα  αλλά βλέπεις λεπτομέρειες  ,    

Αν επιλέξεις ισημερινή στήριξη   όπως την exos 1    ή   eq2-3     οι οποίες έχουν πάνω κάτω το ίδιο  ωφέλιμο φορτίο 7 κιλά   τοτε   ο σωλήνας που 150/750 μαζί με το βάρος του εξοπλισμού  προσοφθάλμιο ή barlow  θα είναι κάτω από το όριο του ωφέλιμου φορτίου  . 

Πληροφοριακά να αναφέρω για να καταλάβεις πως συμπεριφέρεται ένας σωληνας επάνω σε στήριξη  είτε alt/az  είτε ισημερινή   ποιο σταθερό θα είναι αν τοποθετήσεις ένα sct τηλεσκόπιο    που είναι ποιο compact  σε διαστάσεις .  

Ένα τηλεσκόπιο όπως το 150/1200 που έδειξες θα ήταν ποιο σταθερό επάνω σε μια βάση τύπου dobsonian   αλλά αυτό προϋποθέτει διαρκούς χειροκίνητη  οδήγηση 

Αν σε βοηθάει αυτό να σου αναφέρω ότι εγώ προσωπικά αποφάσισα να επιλέξω το 150/750 για εύκολη παρατήρηση  δουλεύεται άνετα  και στους 2 τύπους  στηρίξεων όπως έδειξαν στις φωτογραφίες μου  .    

• Μου αρέσει 1

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Σε ένα τηλεσκόπιο  εστιακου μήκους   750  f5   ένα προσοφθάλμιο  24-25mm  αποδίδει πολύ καλά  σαν προσοφθάλμιο  για μεγάλο πεδίο 2°  σάρωση του ουρανού  και μεγάλα αστρικα  σμηνη  όπως Μ45 (Πλειάδες)    Μ44   ,Μ6   κτλπ ,    ένα προσοφθάλμιο μεταξύ 10-15mm  θα είναι το ιδανικό για κύριο προσοφθάλμιο dso  ( καλύτερα κάποιο 10-13 )     και ένα προσοφθάλμιο   γυρο από τα 5mm   για  πλανήτες      . 

Το επεξεργάστηκε ο τσιαγκας προδρομος
  • Μου αρέσει 1

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε

Αν ήταν να επιλέξω ανάμεσα στο δύο θα επέλεγα το δοκιμασμένο επί σειρά ετών skywatcher   μπορεί να έχει  λίγο ποιο ογκώδη βάση σε ύψος  αλλά μάλλον είναι ποιοτικότερο σε κατασκευή,εργονομία, ποιότητα , κάτοπτρα  .   

• Μου αρέσει 1

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε
6 hours ago, τσιαγκας προδρομος said:

Το 150/1200 με προσοφθάλμιο 5mm θα σου δώσει  240χ    ακόμη και αν το επιτρέψει η ατμοσφαιρική διαύγεια  πραγματικά αυτήν ή μεγένθυση είναι ανέφικτη για σωστή  παρατήρηση  με αυτό το τηλεσκόπιο   θα έχεις ένα ειδολο θολό

Ένα τηλεσκόπιο όπως το 150/1200 που έδειξες θα ήταν ποιο σταθερό επάνω σε μια βάση τύπου dobsonian   αλλά αυτό προϋποθέτει διαρκούς χειροκίνητη  οδήγηση 

Το SW 150/1200 είναι ένα από τα καλύτερα τηλεσκόπια 6",με πρακτικά ισοδύναμη οπτική ποιότητα αρκετά ακριβότερων καταδιοπτρικών.

Λόγω του μεγαλύτερου εστιακού λόγου και της μικρότερης κεντρικής παρεμπόδισης από το δεύτερον κάτοπτρο και των λιγότερων συνεπαγόμενων φαινομένων περίθλασης,έχει σαφώς καλύτερη οπτική ποιότητα από το 150/750.

Σωστά ανέφερες Πρόδρομε ότι αποδίδει καλύτερα σε μια dob βάση,παρά στις ισημερινές που έχουν αναφερθεί,λόγω των μεγαλύτερων ρόλων που προκαλεί κυρίως λόγω μήκους.

=> Γιατί όμως έχουν αποκλειστεί οι dob βάσεις;

=> Ο φίλος μας δεν έχει καμία παρατηρησιακή εμπειρία με dob βάση και χειροκίνητη οδήγηση,απλώς εντελώς θεωρητικά και υποθετικά ανησυχεί μήπως δεν τα καταφέρει...

Πριν ξεκαθαριστεί οριστικά το θέμα της οδήγησης,πιστεύω είναι άκαιρο να μπλέκεται από τώρα όντας τελείως αρχάριος με συνδυασμούς σωλήνων και ισημερινές βάσεις.

Τα 240Χ σε συνθήκες καλής διαύγειας και seeing (εκτός Αθηνών) είναι εφικτή για το 150/1200 και θα δώσει καλύτερες εικόνες από τα 150Χ,διότι θα αναδειχθούν περισσότερες λεπτομέρειες με πολύ καλή οξύτητα σε Σελήνη Δία,Κρόνο,Άρη.

Όχι βέβαια σε DSO, αλλά μόνο σε φωτεινά με υψηλότερο κοντράστ αντικείμενα.

Εφ'όσον έχει σκοπό να παρατηρεί σε εξόδους εκτός Αθηνών,θα έχει λογικά καλύτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Αλλά και μέσα στην πόλη τα 150Χ με το 150/1200 σε dob βάση θα δώσουν οξύτερη εικόνα από τα 150Χ του 150/750 σε ισημερινή βάση,υπό τις ίδιες καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες.

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης