dkate Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1 Εγώ να προσθέσω ότι αν είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις τόσο τη δυνατότητα οπτικής παρατήρησης όσο και τη δυνατότητα αναβάθμισης της πλατφόρμας (πέρα από μια ισημερινή σφήνα), μπορείς να πάρεις ένα Seestar S50, ένα μικρό, φορητό ρομποτικό τηλεσκόπιο που τραβάει φωτογραφίες τον ουρανό και είναι ικανοποιητικό για νεφελώματα, αστρικά σμήνη και γαλαξίες (όχι τόσο για πλανήτες, οι πλανήτες είναι πολύ μικροί).
fotodektis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9 (επεξεργάστηκε) On 3/3/2026 at 6:09 ΜΜ, μ1κυ said: ...επιδιώκω την μέγιστη δυνατή απόδωση για τα λεφτά που εχω να διαθέσω. Με βάση αυτά που έγραψες,οτι θέλεις παρατήρηση ηλιακού συστήματος αλλά και βαθέως διαστήματος (DSO) και με τη μέγιστη δυνατή απόδοση για τα χρήματα που διαθέτεις,θα επανέλθω στην πρότασή μου για τη βέλτιστη σχέση διαμέτρου- οπτικής ποιότητας-επαρκούς φορητότητας-τιμής: => SW Dob 10" (254/1200) ή το αντίστοιχο της GSO. Προς το παρόν δεν έχει αυξηθεί η τιμή του: https://telescopium.gr/product/sky-watcher-dobson-telescope-n-254-1200-pyrex-skyliner-classic-10/ Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έχει εξαιρετικό value for money,το έχουμε πολλοί στην κατοχή μας και θεωρώ οτι ήταν η πλέον εύστοχη αγορά αστρονομικού υλικού που έκανα. Εδώ και 15 χρόνια που το χρησιμοποιώ έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος! Εξακολουθεί να είναι φορητό,παρά τα 61 μου χρόνια και με προβλήματα στη μέση μου... Αν είχα πάρει μικρότερης διαμέτρου θα το είχα μετανιώσει λόγω ανεπάρκειας,αν είχα πάρει μεγαλύτερης διαμέτρου θα είχα μετανιώσει επίσης λόγω φορητότητας. Εκτός αν έπαιρνα ultra truss,όπως ανέφερα παραπάνω. Το επεξεργάστηκε Απρίλιος 9 ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9 (επεξεργάστηκε) Να επαναλάβω και σε αυτή τη συζήτηση οτι υπάρχει και η αγορά των μεταχειρισμένων σε πιο συμφέρουσες τιμές! Με γρήγορη αναζήτηση,είδα αυτό π.χ: Δεν γνωρίζω την κατάσταση του παραπάνω τηλεσκοπίου και της βάσης,αναφέρω την αγγελία σαν ενδιαφέρον παράδειγμα. Σημαντική επισήμανση: Αν τα κάτοπτρα των μεταχειρισμένων τηλεσκοπίων είναι σε πολύ καλή κατάσταση,χωρίς γρατσουνιές και θάμπωμα που προέρχεται απο φθορά των επιστρώσεων,λόγω συχνού και όχι εξαιρετικά προσεκτικού πλυσίματος,οι εστιαστές τους σε επίσης πολύ καλή κατάσταση,καθώς και οι στηρίξεις τους επίσης,είναι πολύ καλές περιπτώσεις για αγορά! Ανάλογα και σε προσοφθάλμιους υπάρχουν συχνά ευκαιρίες! Αν έχεις υπομονή και ψάχνεις καθημερινά τις αγγελίες,μπορείς να βρεις πολύ καλές ευκαιρίες,όπως έχουμε βρει πολλοί που αγοράσαμε μεταχειρισμένα αστρονομικά από εδώ! Καλή Ανάσταση σε όλους σας! 🙂 Το επεξεργάστηκε Απρίλιος 9 ο fotodektis 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
μ1κυ Δημοσιεύτηκε Πέμπτη στις 06:52 PM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Πέμπτη στις 06:52 PM (επεξεργάστηκε) Ήθελα να ρωτήσω τα flex tube σίγουρα βοηθούν στην μεταφορά αλλά έχουν και το κόστος του καλύμματος επίσης με προβληματίζει η σκόνη και η ευθυγράμιση στα κάτοπτρα. Πόσο ισχύουν όλα αυτά αν έχει κάποιος μπορεί να μου πει αν είναι καλά. Το επεξεργάστηκε Πέμπτη στις 06:53 PM ο μ1κυ
fotodektis Δημοσιεύτηκε χθες στις 02:08 AM Δημοσιεύτηκε χθες στις 02:08 AM (επεξεργάστηκε) Φίλε μ1κυ τα συμπτυσσόμενα (flex tube) έχουν μοναδικό πλεονέκτημα την μείωση του μήκους του σωλήνα.Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε σωλήνες με εστιακή απόσταση πάνω απο 1200mm. Σε μικρότερες εστιακές δεν είναι τόσο σημαντικό,εκτός αν υπάρχουν σοβαρά και αντικειμενικά προβλήματα στο χώρο μεταφοράς του αυτοκινήτου ή και αποθήκευσης στο σπίτι. Τα μειονεκτήματα των σωλήνων αυτών είναι οτι είναι πιο ανοιχτοί σε σχέση με τους ενιαίους σωλήνες (μιλάμε πάντα για νευτώνια τηλεσκόπια). => Το πιο σημαντικό μειονέκτημα είναι η γρήγορη εισροή σκόνης στα κάτοπτρα! Μαζί με την περίσσεια υγρασία που θα εισρεύσει επίσης θα κάνει μια "κρούστα" που θα κολλήσει στα κάτοπτρα μειώνοντας γρήγορα την οπτική απόδοση του τηλεσκοπίου. => Το δεύτερο σημαντικό μειονέκτημα είναι η είσοδος παρείσακτου επιπλέοντος φωτός απο τα πλάγια,μειώνοντας το κοντράστ και την φωτεινότητα των ειδώλων... => Άρα είναι επιβεβλημένη η άμεση κάλυψη του κενού με φωτοχιτώνιο,που μπορεί να είναι και ιδιοκατασκευή με αρκετά μικρότερο κόστος απο το έτοιμο. => Τα τηλεσκόπια που έχουν το σύστημα truss tube,λόγω των ατσάλινων σωλήνων τείνουν να γίνονται εμπροσθοβαρή,δηλαδή να γέρνουν προς τα εμπρός,ειδικά σε μεγάλες διαμέτρους άνω τω 10".Το πρόβλημα χειροτερεύει όταν τοποθετούνται σχετικά βαριά προσοφθάλμια.Αυτό διορθώνεται με την τοποθέτηση αντίβαρων (π.χ μαγνητών) στο πίσω μέρος του σωλήνα. => Σε μικρές διαμέτρους 5"-6" τα truss tube-ανάλογα και με την παρτίδα-μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα αξιοπιστίας και σωστής λειτουργίας και ακρίβειας της κίνησης του συμπτυσσόμενου μπροστινού μέρους,μετά απο κάποιο χρονικό διάστημα χρήστης,ιδιαίτερα αν δεν είναι πολύ προσεκτική η ανάπτυξη και σύμπτυξη του σωλήνα. => Και φυσικά κατά κανόνα με αυτές τις μετατοπίσεις χαλάει η ευθυγράμμιση των κατόπτρων,οπότε χρειάζεται σχεδόν πάντα ευθυγράμμιση πριν την παρατήρηση. Το επεξεργάστηκε χθες στις 02:13 AM ο fotodektis 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
μ1κυ Δημοσιεύτηκε χθες στις 05:09 PM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε χθες στις 05:09 PM (επεξεργάστηκε) σκεφτικα τα καταδιοπτρικα για το προβλημα της μεταφορας αλλα ειναι αρκετα ακριβα και ακουσα οτι θελουν ωρα να κρυωσουν μετα τα διοπτρικα εχουν πολυ μικρη διαμετρο και ετσι κατεληξα στα κατοπτρικα αλλα με ανυσυχουν οι μετακυνισεις που θα ειναι απαραιτητες αφου μενω στην πολη Το επεξεργάστηκε χθες στις 05:11 PM ο μ1κυ
fotodektis Δημοσιεύτηκε χθες στις 05:44 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 05:44 PM 30 minutes ago, μ1κυ said: ετσι κατεληξα στα κατοπτρικα αλλα με ανυσυχουν οι μετακυνισεις που θα ειναι απαραιτητες αφου μενω στην πολη Τί ακριβώς σε ανησυχεί; Έχω γράψει για την μεταφορά.Ακόμα και αν δεν μπορεί να μπει ο σωλήνας στο πίσω κάθισμα,μπορεί να μπει στο πόρτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου μόνο μέσα στην αρχική του κούτα με τα φελιζόλ κλπ. Αν προστατευθεί απο τους κραδασμούς,δεν υπάρχει πρόβλημα. "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
μ1κυ Δημοσιεύτηκε χθες στις 06:22 PM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε χθες στις 06:22 PM αν χωραει δεν ξερω επισης στην περιπτοση του καταδιοπτρικου αργει οντος παρα πολυ να κρυωσει μου το συστηνεται
fotodektis Δημοσιεύτηκε 23 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 23 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) 9 hours ago, μ1κυ said: αν χωραει δεν ξερω επισης στην περιπτοση του καταδιοπτρικου αργει οντος παρα πολυ να κρυωσει μου το συστηνεται Αυτό μπορεί να μετρηθεί.Καταδιοπτρικό στα χρήματα που διαθέτεις,όχι. Ζήτησες μέγιστη δυνατή απόδοση για το τηλεσκόπιο,για τα χρήματα που διαθέτεις,σου τα έχω γράψει αναλυτικά σε προηγούμενα post.Ξαναδιάβασέ τα προσεκτικά για να ξεκαθαρίσεις ποιά αγορά σου δίνει τις περισσότερες δυνατότητες! Το επεξεργάστηκε 16 ώρες πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε 16 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 16 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Για να σε βοηθήσω πάλι να ξεκαθαρίσεις τα γραφόμενα,επαναλαμβάνω ένα δικό μου post: Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9 (επεξεργάστηκε) On 3/3/2026 at 6:09 ΜΜ, μ1κυ said: Με βάση αυτά που έγραψες,οτι θέλεις παρατήρηση ηλιακού συστήματος αλλά και βαθέως διαστήματος (DSO) και με τη μέγιστη δυνατή απόδοση για τα χρήματα που διαθέτεις,θα επανέλθω στην πρότασή μου για τη βέλτιστη σχέση διαμέτρου- οπτικής ποιότητας-επαρκούς φορητότητας-τιμής: => SW Dob 10" (254/1200) ή το αντίστοιχο της GSO. Προς το παρόν δεν έχει αυξηθεί η τιμή του: https://telescopium.gr/product/sky-watcher-dobson-telescope-n-254-1200-pyrex-skyliner-classic-10/ Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έχει εξαιρετικό value for money,το έχουμε πολλοί στην κατοχή μας και θεωρώ οτι ήταν η πλέον εύστοχη αγορά αστρονομικού υλικού που έκανα. Εδώ και 15 χρόνια που το χρησιμοποιώ έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος! Εξακολουθεί να είναι φορητό,παρά τα 61 μου χρόνια και με προβλήματα στη μέση μου... Αν είχα πάρει μικρότερης διαμέτρου θα το είχα μετανιώσει λόγω ανεπάρκειας,αν είχα πάρει μεγαλύτερης διαμέτρου θα είχα μετανιώσει επίσης λόγω φορητότητας. Εκτός αν έπαιρνα ultra truss,όπως ανέφερα παραπάνω. Το επεξεργάστηκε 16 ώρες πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε 16 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 16 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Ένας σωλήνας με εστιακή 1200mm,όπως το SW Dob 10" (254/1200),έχει φυσικό μήκος κάτι λιγότερο απο 1.20m. => Μέσα στην κούτα του έχει μήκος συνολικά 1250mm,δηλαδή 1.25m. Στα χαρακτηριστικά του δες τις διαστάσεις του χαρτοκιβωτίου 2 (το 1 αφορά την dob βάση): Καθ.Βάρος (γρ.) 27000 Οπτικός Σχεδιασμός Κατοπτρικό Newtonian (Νευτώνιο) Διάμετρος (mm)=254 Εστιακή Απόσταση - F (mm)=1200 Εστιακός Λόγος (f/)=4,7 Στήριξη Αλταζιμουθιακή Ερευνητής 9x50 Μέγιστη Ωφέλιμη Μεγέθυνση (x)=500 Προσοφθάλμιο Super 25mm & Super 10mm, Ø31.8mm Χαρτοκιβώτιο 1: 660 x 100 x 770 mm ( 16 Kg ) Χαρτοκιβώτιο 2: 1250 x 460 x 500 mm ( 18 Kg ) Οπότε μπορείτε με τον πατέρα σου να μετρήσετε το μήκος που χωράει το πόρτ μπαγκάζ,ώστε να χωρέσει ολόκληρη την κούτα,για να μεταφέρεται το τηλεσκόπιο με ασφάλεια. Η κούτα χωράει και στο πίσω κάθισμα τυπικού οικογενειακού μικρομεσαίου αυτοκινήτου 1400 κυβικών.Το έχω μεταφέρει σε μετακόμιση έτσι. Ανάλογα ισχύουν περίπου και για νευτώνια με εστιακή 1200mm. Το επεξεργάστηκε 16 ώρες πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε 16 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 16 ώρες πριν 9 hours ago, μ1κυ said: αν χωραει δεν ξερω επισης στην περιπτοση του καταδιοπτρικου αργει οντος παρα πολυ να κρυωσει μου το συστηνεται Για το αν χωράει ή όχι ήδη σου απάντησα πιο πάνω. Για τα καταδιοπτρικά και γενικά τους κλειστούς σωλήνες,όντως αργούν περισσότερο να "κρυώσουν" δηλαδή να εξισορροπηθεί η εξωτερική με την εσωτερική θερμοκρασία,ώστε να μειωθούν τα θερμικά ρεύματα μέσα στον σωλήνα και άρα οι στρεβλώσεις των ειδώλων που θα πάρεις απο το τηλεσκόπιο. Υπάρχουν και συστήματα ψύξης (π.χ ανεμιστήρες) που επιταχύνουν την ψύξη, όμως μαζί με το πολύ αυξημένο κόστος ενός καταδιοπτρικού για την ίδια διάμετρο,δεν σε συμφέρει.Είναι πολύ πιο πάνω απο το χρηματικό ποσό που διαθέτεις. Μην ξεχνάς οτι σιγά σιγά θα πρέπει να αγοράζεις και ποσοφθάλμιους μετά την αγορά του τηλεσκοπίου. Να σου επαναλάβω οτι υπάρχει και η αγορά των μεταχειρισμένων. 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
μ1κυ Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν πολυ ενδιαφερουσα η προταση σου θα μετρησω της διαστασεις του αμαξιου αλλα πως ειναι απο το σφαλμα κομμης επισης αργει το κατοπτρο να προσαρμοστει στην εξωτερικη θερμοκρασια και τελος ειναι ευχριστο
μ1κυ Δημοσιεύτηκε 6 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 6 ώρες πριν Ακουω για τις διαμετρους αλλα δεν εχω καμια εικονα τι σημαινουν αυτα πρακτικα παρ ολα αυτα εχω καταλαβει οτι με τα λεφτα που διαθετω μονο ενα κατοπτρικο θα εχει μεγεθος αρκετο να μου διξει αρκετα καλα τα αντικειμενα βαθεως ουρανου. Ενα οκτω ιντσων ομως εχει αρκετα μεγαλη φωτοσυλεκτικη ικανοτητα διοτι δεν ξερω αν το δεκα ιντσων βγαινει τελικα πολυ ακριβο.
fotodektis Δημοσιεύτηκε 3 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 3 ώρες πριν 2 hours ago, μ1κυ said: Ακουω για τις διαμετρους αλλα δεν εχω καμια εικονα τι σημαινουν αυτα πρακτικα παρ ολα αυτα εχω καταλαβει οτι με τα λεφτα που διαθετω μονο ενα κατοπτρικο θα εχει μεγεθος αρκετο να μου διξει αρκετα καλα τα αντικειμενα βαθεως ουρανου. Ενα οκτω ιντσων ομως εχει αρκετα μεγαλη φωτοσυλεκτικη ικανοτητα διοτι δεν ξερω αν το δεκα ιντσων βγαινει τελικα πολυ ακριβο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να διαθέσω χρόνο να σου απαντήσω.Για να καταλάβεις κάποια βασικά,θα πρέπει να διαθέσεις χρόνο και διάθεση να διαβάσεις αρκετά, όπως κάναμε όλοι μας, όντας αρχάριοι στην αρχή. Έχεις αυτή τη διάθεση να ασχοληθείς πιο σοβαρά; Αλλιώς θα είσαι πάντα σαν ένας μαθητής που προσπαθεί με την ελάχιστη προσπάθεια να κατανοήσει τα μαθήματα μόνο από την παράδοση... Φαίνεσαι πάντως να σου αρέσει η ακρίβεια,η λεπτομέρεια και το βάθος των πραγμάτων,ή κάνω λάθος; "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα