Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια στην ομάδα!

Αστροφυσικός εδώ, απόφοιτος 2006 από ΕΚΠΑ , θεωρητικό υπόβαθρο υπάρχει και ήρθε η ώρα για αστρονομία και παρατήρηση με το πρώτο μου τηλεσκόπιο.

Θέλω να αποφύγω βαριά τηλεσκόπια εφόσον θα τα μετακινω μόνος μου, δεν θέλω αστροφωτογραφια (τουλάχιστον για τώρα!), collimation is not my friend επισης, και για αρχή θα ήθελα κάτι φιλικό αλλά και ισχυρό. Προσανατολίζομαι στο 8 ιντσών Evolution της Celestron, δεν είναι από τα φθηνότερα τηλεσκόπια αλλά μου αρέσει η ψηφιακή βοήθεια που παρέχει και η αρκετα καλή στήριξη σε σχέση με το 8SE.

Ίσως η επιλογή να φαίνεται κάπως αφελής γιατί παρακάμπτω πολύ καλά τηλεσκόπια ίσως και μισής τιμής από αυτό που σκέφτομαι να αγοράσω. Η αναζήτηση ήταν στο δίκτυο μέχρι στιγμής και σύντομα θα απευθυνθώ σε φίλους που έχουν εμπειρία από αστρονομική παρατήρηση.

Υπάρχουν εδώ χρήστες του συγκεκριμένου τηλεσκόπιου που μπορούν να εκφέρουν άποψη; Προφανώς κάθε βοήθεια καλοδεχούμενη όσον αφορά συμβουλές αγοράς.

Ευχαριστώ!

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Καλησπέρα φίλε μου  ,  

Η επιλογή ενός καταδιοπτρικού  είναι πολύ καλή επιλογή   συνδιάζει  το μισό βάρος και μήκος  από ένα αντίστοιχο   κατοπτρικό νευτώνιο τηλεσκόπιο  και επίσης  έχει λιγότερα σφάλματα όπως κόμη  ( αν και σε ένα 8" νευτώνιο f6  δεν ενοχλει  ιδιαίτερα ) απλά  αυτο έχει δύο κύρια περιοριστικά  σημεία που αξίζει να σημειωθούν  σε σχέση με τα νευτωνια . 

1 )  μεγάλο εστιακό μήκος  είναι f10  με εστιακή απόσταση  2030mm   αυτό αυτόματος σε περιορίζει σε μικρότερο οπτικό πραγματικό πεδίο   περίπου 0,76° (μιάμιση Σελήνη )   , δηλαδή αν θες να δεις τις Πλειάδες ολόκληρες μέσα στο πεδίο  ή το Μ44    δεν θα μπορέσεις  σε προσοφθάλμιο 1,25"   .

2)  επιπλέων περιορισμός πεδίου κατά κάποιο τρόπο  λόγο του εσωτερικού σωλήνα baffle tube  38mm   σε προσοφθαλμια  2"    δηλαδή   με διαγώνιο 2" και προσοφθάλμιο 2"   θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις άνετα προσοφθάλμια 2"  μόνο όσα έχουν field stop ως 38mm  χωρίς  βινοεταρισμα στα άκρα  (εμπειρικά  δουλεύει  και λίγο παραπάνω ως 40mm  χωρίς αισθητά προβλήματα )   αυτό θα σου δώσει πραγματικό πεδίο παρατηρησης  από 1,07°   ως 1,13°  ..    

Πρακτικά  σχετικά λίγα αντικείμενα  βαθέως ουρανού έχουν  επιφάνεια πάνω  από 1°   αλλά αξίζει να σημειωθεί ..

Λύση στο "πρόβλημα " του πεδιου  αντιμετωπίζεται με χρήση reducer 0,63 x    σε εξοπλισμό  1,25" (διαγώνιο - προσοφθάλμιο ) θα σου δώσει πεδίο   1,20° ( αξιοπρεπές  (χωράει άνετα το Μ44)  κάνοντας το sct σου f6      επίσης θα λυτουργει και λίγο ως διορθωτής εγγενους καμπυλότητας    ..     

Σε εξοπλισμό  2"  αρχίζουν τα προβλήματα  με το back focus  του reducer ( ιδανικό 105mm  συγχωρεί ως 125 με συμβιβασμούς )  από εκεί και πάνω  θα σου εμφανίζουν βινιεταρισμα τα μεγάλα προσοφθάλμια  .. 

Προχωρά  το !   Είναι ένα πολύ καλό όργανο   βολικό   με πολύ καλή απόδοση και σαφώς  περισσότερο ανθεκτικό  στην ευθύγραμμη . 

Αν δεις ότι  στο μέλλον ζητάς περισσότερο πεδίο  εξοπλιζεσε με  ενα reducer   ή  αγοραζεις ένα   μικρό βραχύσωμο  πχ st 102 /500    χρωματικό  για μεγάλα απολαυστικά πεδία 

Το επεξεργάστηκε ο τσιαγκας προδρομος

Καθαρούς ουρανούς 

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης