roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Έχω μικρή εμπειρία στον χώρο, καθώς τους τελευταίους μήνες παιδεύομαι με παρατήρηση με τα 12x50 κιάλια μου και μπόλικο διάβασμα, από βιβλία και Internet. Είρθε η ώρα να πάρω τηλεσκόπιο. Εχω παρακολουθήσει διάφορα threads και εδώ και αλλού, λίγο ή πολύ ξέρω τα υπέρ και τα κάτα της κάθε λύσης. Εχω πάθει όμως μπλοκάρισμα και χρειάζομαι γνώμες. Βασικότατο: μικρός όγκος και βάρος. Τόσο η αποθήκευση, αλλά κυρίως η μεταφορά είναι πρόβλημα. Πάνες + παρκοκρέβατο + καρότσι + μπόμπιρες + μπιμπερό + ρούχα = πάει το πορτ-μπαγκάζ, το πίσω κάθισμα και η μπαγκαζιέρα οροφής. Λεφτά : ή δυνατών κάπου στα 1000 ευρώ. Οπτικά: τα καλύτερα δυνατά. Διάμετρος: όσο περισότερο μπορώ. Goto : δεν με χαλάει, αλλά δεν σκοτίστικα κιόλας. Αστροφωτογράφηση : ίσως στο μέλλον, όχι όμως και σπουδαία πράγματα. Τύπος : όχι αχρωματικό refractor 60-80mm, ούτε στηρίξεις της πλάκας. Διαθεσιμότητα: ε, να προλάβω το καλοκαίρι. Μέλλον: ότι κάνω θα το κάνω με αυτό, δεν το βλέπω να αλλάζουν τα δεδομένα σύντομα, ούτε να αγοράζω άλλο. Θα λάτρευα να πάρω ένα Dobs 6'' ή 8'', αλλά είναι πολύ "μπαζούκας¨ βρε παιδί μου. Γενικά τα περισσότερα "σοβαρά" είναι πολύ μεγάλα. Έχω καταλήξει ότι περιορίζομαι σε 5'' Cassegrain, πιθανών μάλιστα μόνο MAK. 1) είτε ένας συνδιασμός σωλήνα (πχ Celestron 130mm MAK) με κάποια καλή βάση/τρίποδο (πχ Vixen), που θα το "ταίσω" σιγά - σιγά ,2) είτε κάτι του στυλ ETX-125 που θα ξεχειλώσει λίγο το budget, αλλά θα ξεμπερδέψω μια και καλή, τουλαχιστον όσο αφορά το βασικό εξοπλισμό. Γνώμες - προτάσεις Ευχαριστώ
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Παρε ενα νευτωνιο 6" f/5 σε ισημερινη στηριξη. Ετσι εισαι μεσα στον προυπολογισμο σου, μπορεις να κανεις βασικη αστροφωτογραφια αν το θελησεις, εχεις δυνατοτητα να βλεπεις ευρυτερα πεδια απο οτι με τα δυο maksutov που ανεφερες. Οσο για τον ογκο ο σωληνας θα χει μηκος γυρω στα 65 εκατοστα δεν νομιζω πως αποτελει προβλημα για την μεταφορα και αποθηκευση.Σαν extra bonus μπορεις και μονος να φτιαξεις μια βαση dobsonian για αυτο και να το μεταφερεις ακομα πιο ευκολα για συντομες εξορμησεις παρατηρησης. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Foehammer Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Συμφωνω με τον Γιωργο.. Θα σου μεινουν και λεφτα για προσοφθαλμια, barlow, μοτερ(αν δεν εχει ηδη πανω) κ.λ.π. Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
johndouk Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Κατ'αρχήν καλωσήλθες Έτσι όπως τα έθεσες, νομίζω ότι ο giorgosgr πιο πάνω σου πρότεινε την πιό ενδεδειγμένη λύση. Καλή συνέχεια λοιπόν! Αγάπιε, πολύ κλάμα βρε παιδί μου... Astrophoto Album
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Ναι, το σκέφτηκα και εγώ για 6'' f/5, και μάλιστα ξεροσταλιάζω το Orion Europa, αλλά έχω δύο προβλήματα: 1) Ο σωλήνας μπορεί να είναι ~ 70cm μήκος, αλλά είναι και > 15 cm διάμετρο, και στην πράξη πως μεταφράζεται αυτό σε κουτιά συσκευασιάς (που να χωρέσει στο αμάξι φορτωμένο όπως έλεγα και δεν θα "τσακίσει" ; ). 2) Διαθεσιμότητα. Όσο για την βάση μόνο στο σπίτι (Αθήνα) θα είναι χρήσιμη, γιατί από θέμα όγκου δεν παίζει για μεταφορά. Ευχαριστώ
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Δεν ειναι προβλημα η μεταφορα.. η συσκευασια του ETX-125 πχ μπορει να ναι και ογκωδεστερη (μην ξεχνας πως ο σωληνας του ειναι μονιμα στερεωμενος στη βαση πηρουνι και το συνολικο "παχος" μεγαλυτερο = πιο ογκωδες κουτι). Εξαλλου τριποδα θα χρειαστεις πανω κατω τον ιδιο αν παρεις το Celestron mak και βαση Vixen πχ. Μην ξεχνας πως ο τριποδας θα μαζευτει και η ισημερινη κεφαλη θα αποσυναρμολογηθει αν θελεις για μεταφορα.Τον σωληνα του νευτωνιου τον βαζεις σε ενα χαρτοκουτο με λιγο αφρολεξ και εισαι οκ .. ενα αναγκη τυλιγμενο με μια κουβερτα στο πισω καθισμα. Αν δεν εχεις καθολου μα καθολου χωρο ουτε αυτα που αναφερεις με τα κουτια συσκευασιας τους και τους τριποδες τους μπορεις να μεταφερεις.Εγω στην θεση σου θα ακολουθουσα τον δρομο που προειπα.. η τελικη επιλογη ειναι φυσικα δικη σου. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 ΟΚ, σχεδόν πείστηκα, άλλωστε δεν θέλω και πολύ, προτιμάω και εγώ ένα καλό 6'' Newton από τα 5'' ΜΑΚ. Πρέπει τώρα να δω τι θα κάνω με το θέμα της διαθεσιμότητας (το Orion πχ η Ακτις μου είπε 2-3 μήνες από την παραγγελεία). Μάλλον πρέπει να βγω πάλι στην γύρα να δω τι παίζει από 6'' f/5. Ευχαριστώ παιδιά
MARINOS Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 ΟΚ, σχεδόν πείστηκα, άλλωστε δεν θέλω και πολύ, προτιμάω και εγώ ένα καλό 6'' Newton από τα 5'' ΜΑΚ. Πρέπει τώρα να δω τι θα κάνω με το θέμα της διαθεσιμότητας (το Orion πχ η Ακτις μου είπε 2-3 μήνες από την παραγγελεία). Μάλλον πρέπει να βγω πάλι στην γύρα να δω τι παίζει από 6'' f/5. Ευχαριστώ παιδιάΦίλε rorytειδικά για το mak της Celestron δεν έχω ακούσει καλά λόγια.Τα άλλα Mak της αγοράς με προέλευση την Κίνα έχουν αποσπάσει πολύ καλύτερες κριτικές, αλλά η σχεδίαση από μόνη της έχει κάποιους περιορισμούς -όπως το μικρό πεδίο. Ως προς τον συνολικό όγκο, δε γλυτώνεις τίποτα με ένα Mak αν συμπεριλάβεις και τη στήριξή του, μόνο ότι μπορείς να τον "διαμοιράσεις" σε περισσότερο από ένα κομμάτια. Μιά πιό "μαζεμένη" λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσεις υψοαζιμουθιακή στήριξη -πχ. Vixen Porta- αλλά κι αυτή έχει κάποιο ελάχιστο όγκο. Ίσως το πιό σημαντικό πλεονέκτημα στη "λύση" Mak είναι ότι συγχωρεί φθηνούς προσοφθάλμιους, ιδίως όταν είναι wide-angle. Αλλά ένα 6άρι dob θα σου δείξει περισσότερα πράγματα με λιγότερη "φασαρία" (και μεγαλύτερη οικονομία) όπως είπαν και τα παιδιά. Χρήστος Μαρινός
antony Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Φίλε rorytΚαλή σκέψη το ETX και φορητότητα και μέγεθος -όγκος .Μην σου διαφεύγει όμως: MEADE λ/2 ΟRION λ/4 και απο ότι ξέρω υπάρχει τώρα προσφορά της ORION, με την παραγγελία τηλεσκοπίου , στο παραδίδουν με καθρέπτη λ/6 ( περίπου 250 e κέρδος ). Mήπως αξίζει να περιμένεις να ερθει η παραγγελία σου αλλά να έχεις καλύτερα οπτικα ; "blackjanuaryout"
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Δεν ειναι προβλημα η μεταφορα.. η συσκευασια του ETX-125 πχ μπορει να ναι και ογκωδεστερη (μην ξεχνας πως ο σωληνας του ειναι μονιμα στερεωμενος στη βαση πηρουνι και το συνολικο "παχος" μεγαλυτερο = πιο ογκωδες κουτι). Και όμως, δεν είναι έτσι. Μόλις γύρισα από το telescopeshop. Ένα 6'' f/5 που είχαν (LDX75) είναι 27'' μήκος, ενώ το ETX είναι 19''-υποφερτό. Το τελευταίο χωράει άνετα σε μια μαλακιά φωτογραφική τσάντα, ενώ το πρώτο μου έδωσε την εντύπωση που είχα αναφέρει στην αρχή: -μικρό μεν αλλά - μπαζούκας. Πολύ φοβάμαι ότι είτε είμαι στην αρχική κατάσταση, είτε πρέπει να αναθεωρήσω τις ιδέες μου για το πότε και που θα πρέπει να τo μεταφέρω - "άσε τα παιδιά και την γυναίκα σπίτι και πηγαινε μόνος σου κ.ο.κ.
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2006 Χωρις να ειναι πραγματικα"ριχτο στην τσαντα και φυγε"εγω δεν αντιμετωπισα προβλημα στην μεταφορα ,ακομα και με μηχανη.Στις αραιες επισκεψεις μου στην υπαιθρο,ο αυτοματισμος βοηθουσε παρα πολυ γιατι παντα συναντουσα διαφορετικο ουρανο(οποιος εμαθε τον ουρανο μεσα απο την Αθηνα να μου το πει και εμενα).Αριστα οπτικα,ΑΛΛΑ:Πολυ ευαισθητο ,και ιδιαιτερα απαιτητικο στις συνθηκες μεταφορας.Μην ξεχνας οτι δουλευει ωραιοτατα και χωρις τριποδα.(οποτε το θεμα ογκου παιρνει αλλη τροπη).Μην ξεχνας επισης την ευκολια παρατηρησης-φωτογραφησης(καταπληκτικες φωτο Σεληνης-Πλανητων).Ολα αυτα φυσικα με κοστος δυσαναλογο της διαμετρου.Παντως οπως εχεις διαπιστωσει,προκειται για best seller,χωρις να ανησυχει για θεωριες και "λ".1.gadget μεν,(ομως καλοοοοο δε) 2.κοστος 3.αντιπροσωπια 4.αποδοση 5.αξιοπιστια 6.αξεσουαρ 7.ευκολια λειτουργιας
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2006 ...Αριστα οπτικα,ΑΛΛΑ: Πολυ ευαισθητο ,και ιδιαιτερα απαιτητικο στις συνθηκες μεταφορας.Μην ξεχνας οτι δουλευει ωραιοτατα και χωρις τριποδα.(οποτε το θεμα ογκου παιρνει αλλη τροπη).Μην ξεχνας επισης την ευκολια... Οπα, ακριβώς το είδος του feedback που χρειαζόμουνα. Πληροφορίες από πρώτο χέρι - χίλια ευχαριστώ. Δεν μπορώ ακόμη να βγάλω άκρη πάντως. Ειλικρινά σκέφτομαι να αρχίσω να αλλάζω τις προϋποθέσεις: π.χ ότι το θέμα "μεταφορά" ίσως το υπερ-εκτίμησα, τουλάχιστον στην παρούσα φαση, μια-δυο φορές τον χρόνο θα είναι, οπότε γιατί να το βάλω σαν βασικό κρητίριο ? Το ξέρω ότι από Αθήνα πολλά που θα δω, αλλά τελικά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου από το σπίτι θα γίνονται οι παρατηρήσεις. Μέχρι που άρχισα να ξανασκέφτομαι για Dobs 6'' ή 8'' και ας είναι ογκός, κιάλια στις διακοπές, και αργότερα βλέπουμε. Ευχαριστώ πολύ όλους για τις γνώμες σας.
SATI Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2006 Ίσως είναι καλό στην παρούσα να ξεχωρίσεις το χομπι και την οικογένεια . Νομίζω ειναι δύσκολο να κανεις και τα δύο εξίσου καλά . Τα κύαλια είναι μια εξαιρετική λύση για ...διακοπές μετην οικογένεια και όχι μόνο . ένα 8αρι dob είναι τέλειο για... ιδιαίτερες βραδυές και για αργ’οτερα όταν μεγαλώσουν λίγο τα πιτσιρίκια και δεν έχεις πάνες ,παρκοκρέβατα κ.λ.π Thinking is not a crime....! φιλικά Νίκος Λουρίδης
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2006 Παρακαλω,υποχρεωση μου να γραψω την υποκειμενικη μου αποψη.Επισης:1.Το μονο πραγματικα φορητο ειναι το κυαλια.2.Ειχα και 6" Κινεζικο Νευτωνιοκαι ειμουν ΠΟΛΥ ευχαριστημενος.Καλη επιλογη.3.Εγω ειχα καταργησει τελειως τον τριποδα στο ΕΤΧ με τη βοηθεια της παρακατω κατασκευης:(ενα τραπεζι βεραντας, ή ενα βαρελι,ή μια μαντρα,ή οτιδηποτε σχετικα επιπεδο και σταθερο,και ετοιμο για .....ζαπινγκ)
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2006 Λοιπόν, μάλλον με κάνατε να δω το φως το αληθινό Αφήνω λοιπόν κατά μέρος (για την ώρα) το θέμα μεταφοράς και πάω και εγώ για Dobsonian. Εχω κάποιες απορείες για αυτά, αλλά θα ανοίξω νέο θέμα. Και πάλι ευχαριστώ για την βοήθεια.
SATI Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2006 Πολύ καλα πράτεις Σώθηκε άλλος ένας. Οι σωματοφύλακες του άστροβοξ στην πράξη... Thinking is not a crime....! φιλικά Νίκος Λουρίδης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα