Jump to content

Αγορά τηλεσκοπίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί φίλοι,

Σκέφτομαι μόλις τελειώσω με τις εξετάσεις στο σχολείο να πάρω καινούριο τηλεσκόπιο.Είμαι ανάμεσα στο TS-GSO Dobson 8'' και TS-GSO Dobson 10''.

Ποιο να πάρω;(Ο ουρανός στην περιοχή μου δεν είναι και πεντακάθαρος)

Επίσης είναι καλύτερο να πάρω την απλή έκδοση ή αυτή με το ανεμιστηράκι;

Αν κάποιος έχει ένα απ'αυτά τα τηλεσκόπια θα ήθελα να μου πεί εντυπώσεις.

 

Με εκτίμηση,

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 63
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Επίσης είναι καλύτερο να πάρω την απλή έκδοση ή αυτή με το ανεμιστηράκι;

 

Προτιμησε το 10" εφοσον δεν εχεις προβλημα με τα λεφτα. Αν υπαρχει αρκετη διαφορα στην τιμη των εκδοσεων με ανεμηστηρα αποφυγε το, μπορεις πολυ ευκολα και με κοστος κατω απο 4-5 ευρω να τοποθετησεις ανεμηστηρακι στο τηλεσκοπιο σου..υπαρχει σχετικο θεμα στο mastrovox.

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Γιωργο, οπως εχω ξαναπει, εαν δεν εχεις δει τα τηλεσκοπια απο κοντα, κανε το! Ειδικα το 10ιντσο ειναι αρκετα μεγαλο!!

Καλες αγορες!

Aut dosce, aut disce, aut discede

(Ή δίδαξε, ή μάθε, ή φύγε...)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οπωσδήποτε πρόσεξε το θέμα του μεγέθους. Το καλό τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιείς συχνά και αν είναι το μέγεθος να σε περιορίζει στη χρήση καλύτερα να πάρεις κάτι μικρό! Μην σε εξαπατούν οι φωτό, τα όργανα αυτά είναι πολύ ογκώδη. Επίσης μην ξεχάσεις να σκεφτείς με τι θα το μεταφέρεις (αυτοκίνητο) και μέσα σε τι (κουτί ή σάκο). Η συσκευασία αποστολής θεωρώ ότι είναι απολύτως ακατάλληλη για μεταφορές για παρατήρηση. Σκέψου μια λύση με μαλακιά θήκη (σάκο) για τόσο μεγάλους σωλήνες. Μπορώ να προτείνω τις θήκης της Orion USA, έχω μία για το 8-ιντσο μου και είναι εξαιρετική.
"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε George2,

 

Καταρχήν, καλά τελειώματα με τις εξετάσεις και καλά αποτελέσματα!

 

Τα συγκεκριμένα TS-GSO είναι μια χαρά τηλεσκόπια για κάποιον που εισέρχεται στον κόσμο της αστρονομικής παρατήρησης. Θα σου κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον για τον ουρανό, για αρκετά χρόνια.

 

Το 10” είναι κομματάκι μεγάλο και μεταφέρεται με σχετικό κόπο και γιαυτό, σωστά ειπώθηκε, πρέπει να το δεις πριν το αγοράσεις για να το αξιολογήσεις. Αν θα παρατηρείς από το σπίτι σου, ίσως να μην σε πειράζει. Αν μένεις μέσα στην Καρδίτσα, έχεις φωτορύπανση, μπορείς να αρκεστείς και στο 8”, το οποίο για μένα αποτελεί την χρυσή τομή μεταξύ όγκου / βάρους και δυνατοτήτων. Επιπλέον, το «πετάς» μέσα σε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο και πηγαίνεις σε σκοτεινό ουρανό μαζί με την οικογένειά σου ή τους φίλους σου. Το 10”, το «ξαπλώνεις» μέσα σε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο, που οδηγεί ο γονέας σου ή ένας φίλος σου, κι αν χωράς κι εσύ, πηγαίνεις σε σκοτεινό ουρανό μαζί του!

 

Καλή επιλογή

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένας σημαντικός παράγοντας επιλογής τηλεσκοπίου είναι ο διαθέσιμος χρόνος, που έχει, ο υποψήφιος αγοραστής. Πέραν του χρόνου μεταφοράς και συναρμολόγησης του τηλεσκοπίου (ευθυγράμμιση κλπ.) σημαντικός παράγοντας είναι και ο χρόνος, που απαιτείται για να βρεθεί κάποιος στην κατάλληλη τοποθεσία παρατήρησης. Εάν ένα σκοτεινό "ορεινό" (μη παραθαλάσσιο) σημείο είναι σχετικά κοντά στον τόπο διαμονής σου, τότε θα σύστηνα ένα dobsonian (αν και συμφωνώ με τον προβληματισμό σχετικά με το χώρο αποθήκευσης ενός τέτοιου τηλασκοπίου - Έχεις μεγάλο σπίτι?).

 

Διαφορετικά, θα σύστηνα, ειδικά για αρχή, ένα μικρό διοπτρικό ή ένα νευτώνιο, το πολύ μέχρι 6''.

 

Το πρώτο μου τηλεσκόπιο ήταν ένα φτηνό Newtonian SkyWatcher 6'' με ισημερινή στήριξη το οποίο και χρησιμοποίησα ελάχιστα. Αντιθέτως, χρησιμοποιώ πολύ συχνά τα επόμενα, μικρότερης διαμέτρου, τηλεσκόπια, που αγόρασα, λόγω της ευκολίας τους στη μεταφορά και στη χρήση. Εάν με ρωτήσει κανείς ποιόν εξοπλισμό χρησιμοποιώ περισσότερο θα έλεγα τα Ultima της Vixen (10x50) τα οποία και θεωρώ εξαιρετικά.

 

Ακόμα και με το μικρότερο εξοπλισμό (π.χ. κιάλια) υπάρχουν πολλά πράγματα να δει κανείς, εξασφαλίζοντες πολλές ώρες απόλαυσης.

 

Εάν δεν είστε εισοδηματίες ή αργόσχολοι, προσπαθείστε να πάρετε τον πιο χρηστικό για την περίπτωσή σας εξοπλισμό.

 

Σχετικά με τα φτηνά (αλλά "καλά") τηλεσκόπια, θα πρότεινα, ο,τι αγοράζετε να μην αποτελεί συμβιβασμό. Κατά την άποψή μου, καλύτερα ένα τηλεσκόπιο μικρότερης διαμέτρου αλλά καλών οπτικών, παρά ένα τηλεσκόπιο μεγαλύτερης διαμέτρου, κακών ή μέτριων οπτικών, το οποίο θα αντικατασταθεί σύντομα.

 

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος αρχάριος αγοραστής έχει πάρει ζεστά το ζήτημα της αστροπαρατήρησης και δεν είναι ένα περιστασιακό χόμπυ.

 

Φιλικά, chder

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι,

 

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

 

Κατ'αρχάς έχω ήδη τηλεσκόπιο(Skywatcher 130 EQ-2)γι'αυτό τώρα θέλω να αγοράσω ένα μεγαλύτερο.Δεν μένω μέσα στην πόλη της Καρδίτσας και έτσι ο ουρανός έχει μεν φωτορύπανση αλλά είναι πολύ καθαρότερος απ'ότι μέσα στην πόλη.

 

Σκέφτομαι περισσότερο το 10-ιντσο αλλά θα ήθελα να αποφύγω την ακριβότερη έκδοση.Εκτός από το ανεμιστηράκι και τη βάση υπάρχει διαφορά στα οπτικά των δύο εκδόσεων;

 

Φιλικά,

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε george2,

 

Από όσο γνωρίζω, μόνο σε περιπτώσεις εξαιρετικού seeing μπορείς να φτάσεις μεγενθύνσεις της τάξεως του 300x. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και εάν οι προδιαγραφές του τηλεσκοπίου σου επιτρέπουν μία τέτοια μεγένθυνση, οι συνθήκες περιβάλλοντος πολύ δύσκολα θα την επιτρέψουν (ακόμα και σε μία πολύ ορεινή τοποθεσία).

 

Είσαι σίγουρος ότι το τηλεσκόπιο, που έχεις δε σε καλύπτει (τουλάχιστον προς το παρόν?)

 

Tα dobson είναι στη μόδα (ο Dickinson τα χαρακτηρίζει ως δεξαμενές φωτός) αλλά πέρα από τη φωτοσυλλεκτικότηταν και το χαμηλό κόστος, που είναι σημαντικά πλεονεκτήματα, πολύ δύσκολα μπορώ να βρω κάτι άλλο.

 

Φιλικά, chder

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις το 8", αυτό έχω και είμαι ΑΠΟΛΥΤΑ ικανοποιημένος...

 

Στο 10" δεν θα δείς κάποια σημαντική διαφορά, εκτός απ'αυτήν της μέσης σου φυσικά... ](*,)

 

Διαφορές απο 8" σε 10" μόνο σε deep sky, κυρίως σφαιρωτά σμήνη, και εκεί όχι τιποτε σπουδαίο, σε πλανήτες δεν υπάρχουν διαφορές που να αξίζουν τα χρήματα και τα κιλά...

 

Η άποψη μου, παίρνεις το TS-GSO 8" που έχει ρουλεμάν στα καινούρια μοντέλα αντι για τεφλόν για να γυρίζει στο αζιμούθιο(αριστερα-δεξιά), και με τα λεφτά που σου περισσεύουν παίρνεις προσοφθάλμια (συνιστώ Ploss 6mm) και έναν barlow (ίσως και αποχρωματικό) για να φτάσεις μέγιστη μεγέθυνση τα 400x...

 

Σου συνιστώ να το πάρεις απο τον AKTIS, θα το έχεις μεθαύριο!

 

http://www.aktistar.com Στην Θεσσαλονίκη είναι και στέλνει με αντικαταβολή παντού. Τηλ: 2310 694342

 

Για να γίνω ακόμα πιο συγκεκριμένος, σου συνιστώ να παραγγείλεις

 

TS-GSO Dobsonian 8"-----------------360 euros

Vixen Ploss 6mm-----------------------35 euros νομίζω

Orion Shorty Barlow(αποχρωματικός)----99 euros

 

Τώρα για το ανεμιστηράκι, όντως είναι κατι που κάνεις και μόνος σου, και δεν ξέρω κατα πόσο είναι απαραίτητο γενικότερα...Εγώ δεν έχω και δεν χρειάστηκα...

 

Απ'όσο βλέπω είσαι ακόμα στην ανάπτυξη, που σημαίνει οτι μπορείς να κάνεις ζημιά στην σπονδυλική σου στήλη σηκώνοντας το 20κιλο θηρίο, και είναι και πιθανό να διακόψεις την ανάπτυξή σου! Καλό θα είναι να ξέρεις πως υπάρχει κάποιος ενήλικας να στο σηκώνει (το τηλεσκόπιο :mrgreen: ) η να το σηκώνετε μαζί με κάποιον φίλο σου!

 

Πριν κάνεις το οτιδήποτε για τηλεσκόπιο καλό θα είναι να πάρεις το βιβλίο Nightwatch του Terence Dickinson, και να το συμβουλευτείς και όσον αφορά την αγορά του τηλεσκοπίου και την παρατήρηση αργότερα (χάρτες, συμβουλές κλπ)

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απ'όσο βλέπω είσαι ακόμα στην ανάπτυξη, που σημαίνει οτι μπορείς να κάνεις ζημιά στην σπονδυλική σου στήλη σηκώνοντας το 20κιλο θηρίο, και είναι και πιθανό να διακόψεις την ανάπτυξή σου! Καλό θα είναι να ξέρεις πως υπάρχει κάποιος ενήλικας να στο σηκώνει (το τηλεσκόπιο :mrgreen: ) η να το σηκώνετε μαζί με κάποιον φίλο σου!ές κλπ)

 

Ε οχι κ 20 κιλα το 10".

Το skywatcher 10" που ξερω ζυγιζει 15 κιλα κ απ οσα εχω ακουσει (χωρις να ειμαι σιγουρος) τα gso ειναι ελαφρυτερα.

Μιλαω παντα για τον σωληνα

 

Μ ενα τηλεφωνο μπορεις να μαθεις ακριβως το βαρος του

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To 8" είναι 9 ο σωλήνας και 11 η βάση! Μη μου πεις οτι ολη την ώρα θα το λύνεις...Το θέμα είναι να πάρει κατι ο ανθρωπος να μπορεί να το κουβαλήσει μέχρι το μπαλκόνι!

 

 

Τι να πω εγω πιστεύω οτι δεν αξίζει το μέγεθος και τα λεφτα το 10"...Το 8" είναι η χρυσή τομή μεταξύ απόδοσης βάρους και χρημάτων!

 

Τώρα είδα την τιμή της έκδοσης με ανεμιστηράκι! Κοντα 200 ευρώ πάνω! ΜΑΚΡΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ! Έχει και εστιαστή Crayford δεν ξέρω αν είναι σημαντικό!

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σου συνιστώ να το πάρεις απο τον AKTIS, θα το έχεις μεθαύριο!

 

Νομίζω ότι θα ήταν καλό να μην προτείνουμε συγκεκριμένα μαγαζιά όταν υπάρχουν ανταγωνιστικά ή ίδια μοντέλα και από αλλού, γιατί έτσι δίνουμε την εντύπωση ότι υποστηρίζουμε κάποιον. Νομίζω ότι εδώ ο ρόλος μας είναι να συζητάμε για τον εξοπλισμό και το χόμπυ μας και όχι να "πουλάμε" για συγκεκριμένο αντιπρόσωπο, όσο και αν αυτός μας έχει βοηθήσει.

"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι,

 

Πρόβλημα μεταφοράς δεν νομίζω ότι θα έχω.

Όταν θέλω να παρατηρώ στο σπίτι θα το κουβαλάει ο μπαμπάς μου \:D/

ενώ όταν θέλω να πάω σε μία σκοτεινή τοποθεσία θα το μεταφέρω με το αυτοκίνητο(είναι πολυμορφικό οπότε χωράει άνετα)

Όσον αφορά τα προσοφθάλμια μπορώ να τα πάρω κι αυτά καθώς μαζί με το τηλεσκόπιο.Κοστίζουν περίπου 610 ευρώ.Πάντως έχω ένα barlow Skywatcher.Αξίζει να δώσω 99 ευρώ για καινούριο;

Μάλον το 10-ιντσο θα πάρω.Στις επόμενες 3-4 μέρες θα το παραγγείλω.

Το βιβλίο Nightwatch το έχω.Το είχα πάρει μαζί με το πρώτο μου τηλεσκόπιο.

 

Φιλικά,

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε dkef ο φίλος george2 ρώτησε για ένα συγκεκριμένο μοντέλο γι'αυτό και του απάντησαν έτσι, αν και η αλήθεια είναι πως ο φίλος Αχιλλέας.... το παράκανε λιγάκι... :wink: :wink: :lol: :lol:

Βεβαίως ο ρόλος μας εδώ είναι να συζητάμε για τον εξοπλισμό και το χόμπυ μας, αλλά δεν είναι κακό να προτείνουμε κάποιον έμπορο ειδικά αν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτόν... Ούτε αυτό σημαίνει πως "τον προωθούμε"...

Στην Ελλάδα έχουμε τρεις εισαγωγείς (ο τέταρτος είναι η www.arcus-sa.gr και μόλις μπήκε στο παιχνίδι) οι οποίοι είναι:

www.telescopeshop.gr

www.astronomy.gr

www.aktistar.com

Ελπίζω να επανέφερα τις... ισορροπίες! :wink:

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μα έλεος! Μην τα εκλαμβάνουμε όλα όπως θέλουμε!

Φίλτατε dkef ΔΕΝ με πληρώνει ο AKTIS αν αυτή είναι η απορία σου!

Εγώ είπα στο φίλο μας το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κατάστημα στο Ελλαδιστάν που μπορεί να αγοράσει το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ τηλεσκόπιο που διάλεξε (διορθώστε με αν κάνω λάθος), αντι να τον "χάσουμε" στο e-bay.com. Του είπα πως θα βρεί το τηλεσκόπιο γρήγορα, εύκολα και φθηνά, και αυτός είναι ο λόγος που είμαι στο Astrovox, να βοηθάω, και όχι για να μυρίζω τα νύχια μου αν το post μου θα θεωρηθεί διαφήμηση!

 

Είχα συναλλαγές με τον AKTIS, έμεινα ικανοποιημένος, και δεν θα το κρύψω! [-X

 

Πιστεύω έγινα σαφής...

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα σας ενημερώσω μόλις το παραγγείλω αν και τελικά θα το παραγγείλω στις

16 Ιουνίου(τότε τελειώνουν οι εξετάσεις στο σχολείο)

Εύχομαι μόνο να καλυτερέψει ο καιρός γιατί τις τελευταίες μέρες συνέχεια βρέχει.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Γιώργο,

εγώ δεν θα δώσω απαντήσεις στις ερωτήσεις σου,καθώς όπως έχεις ήδη διαπιστώσει, υπάρχουν αρκετοί έμπειροι ερασιτέχνες αστρονόμοι που προθυμοποιήθηκαν και θα προθυμοποιηθούν να σε βοηθήσουν στα τεχνικά θέματα που σε προβληματίζουν.

 

Από τα γραφόμενά σου διακρίνω μεγάλη αγάπη για τον έναστρο ουρανό και θα ήθελα γι΄αυτό να σε συγχαρώ θερμά. Είναι σίγουρο ότι η αστρονομία θα σε βοηθήσει σε πολλούς τομείς της ζωής σου και με πολλούς τρόπους.

 

Συγχαρητήρια και πάλι και καλά αποτελέσματα στα μαθήματά σου.

 

Φιλικά Γιώργος O:)

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χθες πήρα τηλέφωνο στην Aktistar για να παραγγείλω το τηλεσκόπιο.Δυστυχώς πρέπει να περιμένω περίπου άλλες 15 μέρες γιατί περιμένουν να τους φέρουν καινούρια(το TS-GSO 10'' είχε τελειώσει)

:cry:

Παρείγγειλα επίσης από το Πλανητάριο ένα προσοφθάλμιο για ευθυγράμμιση κατοπτρικών τηλεσκοπίων.

 

Φιλικά

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς πρέπει να περιμένω περίπου άλλες 15 μέρες γιατί περιμένουν να τους φέρουν καινούρια(το TS-GSO 10'' είχε τελειώσει)

:cry:

Φιλικά

Γιώργος

 

Που να δείς ποσο θα περίμενες για Skywatcher! ](*,)

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά, καλή υπομονή και καλώς να τα δεχθείτε!

 

Στον χρόνο που μεσολαβεί, ερευνήστε περισσότερο στο internet το ζήτημα του σωστού τρόπου collimation για νευτώνεια τηλεσκόπια και ελέγχου των (ευθυγραμμισμένων) οπτικών τους με star test. Όταν φθάσει το νέο σας απόκτημα, θα γνωρίζετε ήδη με ποιο τρόπο θα το κάνετε πραγματικό κυνηγό ουράνιων θηραμάτων!

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παναγιώτη, τι έγινε με εκείνο το 10” (Orion?) που έλεγες? Παίζει ακόμα, ή προσανατολίζεσαι κάπου αλλού? Όχι τίποτα άλλο, να μην μείνει αναξιοποίητο και εκείνο το… «σκοτεινό» σου οικόπεδο! O:)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης