ilae Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Εχθές παρέλαβα το dobsonian Skywatcher 8'' (αυτό της γνωστής προσφοράς). Οπότε όσοι φίλοι το έχουν παραγγείλει να το περιμένουν από ώρα σε ώρα. Το συναρμολόγησα (τίποτα το ιδιαίτερα δύσκολο) και περίμενα να νυχτώση. Μόλις νύχτωσε το στήνω στην ταράτσα του σπιτιού μου κοιτάζω ψηλά και βλέπω καμιά δεκαριά αστέρια, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ. Ο καιρός βλέπεται ήταν χάλια, συν όλα τα γνωστά προβλήματα του ουρανού της Αθήνας (φωτορύπανση). Επειδή δεν έχω μάθει να το βάζω κάτω, λέω στον εαυτό μου "10 αστέρια βλέπεις με γυμνό μάτι θα τα δεις και από το τηλεσκόπιο και μετά θα κοιμηθείς". Έτσι και έκανα, ώσπου ένα από τα αστέρια όταν το έβαλα στο κέντρο του προσοφθάλμιου εμφανίστηκε αρκετά μεγάλο. Τρέχω, ανοίγω το laptop φορτώνω το κατάλληλο πρόγραμμα και συνειδητοποιώ ότι κοιτάζω μέσα από το τηλεσκόπιο μου τον Δία. Η χαρά ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ. Επιτέλους ένα παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα.Με γειά λοιπόν σε όσους παρέλαβαν ή θα παραλάβουν το τηλεσκόπιο τους, καλά ταξίδια στις θάλασσες του ουρανού και μακάρι όλοι να πραγματοποιούν τα παιδικά τους όνειρα, όπως το υλοποίησα εχθές εγώ. "Το παράδοξο του ψεύτη":Κάποιος λέγει "Είμαι ψεύτης". Αν αυτός είναι όντως ψεύτης, τότε αυτό που λέγει είναι ψέμμα, άρα δεν είναι ψεύτης. Αν δεν είναι ψεύτης, τότε αυτό που λέγει είναι αληθινό, άρα ψεύδεται. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
gbirsianis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Καλορίζικο το νέο σου τηλεσκόπιο.Παρατήρησες τις ισημερινές ζώνες αερίων και τους τέσσερις δορυφόρους του? Φιλικά Γιώργος 1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
ilae Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Τις ισημερινές ζώνες αερίων μόλις και μετα βίας μπόρεσα να τις διακρίνω για δορυφόρους ούτε λόγος. Ο καιρός ήταν πολύ άσχημος, φυσούσε αρκετά και είχε και αραιή νέφωση. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όταν δοκίμασα να δω τον Δία με το 10mm προσοφθάλμιο, η παρατήρηση μέχρι τότε γινόταν με το 25mm, φαινόταν και ένας φωτεινός σταυρός γύρω από τον πλανήτη. Άραγε να φταίει το κακό seeing ή η ευθυγράμμιση των κατόπτρων. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα το απόγευμα θα παίξω λίγο με την ευθυγράμμιση, πράγμα που ίσως έπρεπε να κάνω από την αρχή. "Το παράδοξο του ψεύτη":Κάποιος λέγει "Είμαι ψεύτης". Αν αυτός είναι όντως ψεύτης, τότε αυτό που λέγει είναι ψέμμα, άρα δεν είναι ψεύτης. Αν δεν είναι ψεύτης, τότε αυτό που λέγει είναι αληθινό, άρα ψεύδεται. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Φταιει το collimation για το σταυρο που ειδες. Πηγαινε κατευθειαν να το κοιταξεις το θεμα και προσπαθησε να ευθυγραμμισεις. Απο Αθηνα μη περιμενεις να δεις ουτε δορυφορους ουτε τρελες ζωνες. Εδω εγω στο εξοχικο μου και οταν το παω στο βουνο μονο και μονο η φωταυγια του Λουτρακιου και της Κορινθου δημιουργει προβληματα. Ποσο μαλλον η φωταυγια τησς Αθηνας και ο κακος καιρος. Παρτο εκτος Αθηνων. Μονο ετσι θα καταλαβεις τις δυνατοτητες του φιλε. Καλοριζικο αγορινα STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68 Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Βρε παιδια ειναι αδυνατον να μην βλεπει τους δορυφορους του Δια με 8" τηλεσκοπιο μην τρελαθουμε! Ο σταυρος που αναφερι ο φιλος ειναι μαλλον ακτινες περιθλασης απο την αραχνη (spider). Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/ Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 σε καταλαβαινω φιλε! εγω μολις πριν 15 μερεσ πηρα τηλεσκοπιο και θελησα απλως να το δοκιμασω,παρατηρωντας "το πιο λαμπρο αστρο του ουρανου" που ειδα μπροστα μου.μολις ειδα οτι αυτο που κοιταξα δεν ηταν αστρο,αλλα ο διας με τις περιφημες γραμμες στην επιφανεια του, κυριολεκτικα μου κοπηκε η αναπνοη καλες παρατηρησεις Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
ilae Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Ευχαριστώ όλους για τις εύχες. Αυτό που αναφέρεις giorgosgr, το φαινόμενο της περίθλασης, είναι πρόβλημα? επιδέχεται διόρθωση? Φιλικά Βαγγέλης. "Το παράδοξο του ψεύτη":Κάποιος λέγει "Είμαι ψεύτης". Αν αυτός είναι όντως ψεύτης, τότε αυτό που λέγει είναι ψέμμα, άρα δεν είναι ψεύτης. Αν δεν είναι ψεύτης, τότε αυτό που λέγει είναι αληθινό, άρα ψεύδεται. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Οχι ειναι φυσιολογικο για λαμπρα αντικειμενα.Για να μην εχεις ακτινες περιθλασης χρειαζεσαι αραχνη (spider) με καμπυλογραμμες ακτινες. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/ Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Απο προσωπικη εμπειρια οταν ειχα το πρωτο μου τηλεσκοπιο που δεν ηξερα τι σημαινει ευθυγραμμιση οταν εβλεπα φωτεινα αντικειμενα παντα ετσι τα εβλεπα με ενα σταυρο φωτεινο! Πικρα!! STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68 Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Vegan Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Ευχαριστώ όλους για τις εύχες. Αυτό που αναφέρεις giorgosgr, το φαινόμενο της περίθλασης, είναι πρόβλημα? επιδέχεται διόρθωση? Φιλικά Βαγγέλης. Δεν αποτελεί πρόβλημα.Τα διοπτρικά τηλεσκόπια υπερτερούν στην πλανητική παρατήρηση(και φωτογράφιση) κυρίως λόγω της απουσίας αυτού του φωτεινού σταυρού(Λόγω κατασκευής τους). Πριν ελέγξεις την ευθυγράμμιση προσπάθησε πάλι μια καλύτερη νύχτα.Είσαι σίγουρος ότι είχες εστιάσει σωστά ? Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Τα διοπτρικά τηλεσκόπια υπερτερούν στην πλανητική παρατήρηση(και φωτογράφιση) κυρίως λόγω της απουσίας αυτού του φωτεινού σταυρού(Λόγω κατασκευής τους). Λογω της απουσιας περιθλασης μιας και δεν υπαρχει δευτερευον κατοπτρο και κεντρικη παρεμποδιση.... η περιθλαση απο τις ακτινες της αραχνης ειναι πολυ μικροτερη.Παλιοτερα μαλιστα τα αστρα σταυροι ηταν και χρησιμα στην αστρομετρια.Βοηθουσαν στην ακριβη μετρηση της θεσης ενος αστερα πανω στις φωτογραφικες πλακες. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/ Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
ilae Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2006 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2006 Εχθές το βράδυ δοκίμασα ξανά και τα αποτελέσματα ήταν αρκετά καλύτερα χωρίς να ασχολήθω με την ευθυγράμμιση τψν κατόπτρων. Ο Δίας φαινόταν λίγο καλύτερα και με την χρήση του 10mm προσοφθαλμίου μπόρεσα να δω και αρκετούς δορυφόρους του (περίπου 7). Η βραδυά βέβαια ήταν αρκετά καλύτερη από την προχθεσινή και το φαινόμενο της περίθλασης υπήρχε μεν αλλά σαφώς πιο περιορισμένο. Άραγε αράχνη με καμπυλόγραμμες ακτίνες πουλάνε τα τρία γνωστά καταστήματα? Ευχαριστώ Βαγγέλης. "Το παράδοξο του ψεύτη":Κάποιος λέγει "Είμαι ψεύτης". Αν αυτός είναι όντως ψεύτης, τότε αυτό που λέγει είναι ψέμμα, άρα δεν είναι ψεύτης. Αν δεν είναι ψεύτης, τότε αυτό που λέγει είναι αληθινό, άρα ψεύδεται. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
DeepBlue Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2006 Βρε παιδια ειναι αδυνατον να μην βλεπει τους δορυφορους του Δια με 8" τηλεσκοπιο μην τρελαθουμε! Ουτε λογος!! Φαινονται ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ με 15Χ70 κυαλια, ποσο μαλλον με το 8ιντσο! Μαλλον δεν θα τα προσεξε ο ανθρωπος μεσα στον ενθουσιασμο του!! PS Με γεια τo τηλεσκοπιο ilae! Καλες παρατηρησεις! Aut dosce, aut disce, aut discede(Ή δίδαξε, ή μάθε, ή φύγε...) Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
george2 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13, 2006 Ο Δίας φαινόταν λίγο καλύτερα και με την χρήση του 10mm προσοφθαλμίου μπόρεσα να δω και αρκετούς δορυφόρους του (περίπου 7) Είναι αδύνατον να είδες 7 δορυφόρους.Βέβαια ο Δίας έχει περισσότερους από 7 δορυφόρους αλλά δεν φαίνονται με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.Συχνά όμως όταν ο Δίας βρίσκεται στο ίδιο οπτικό πεδίο με άλλα αστέρια αυτά τα αστέρια φαίνονται σαν δορυφόροι του. Φιλικά,Γιώργος Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
ilae Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13, 2006 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13, 2006 Η αλήθεια είναι ότι οι τέσσερις ήταν αρκετά φωτεινοί, οι υπόλοιποι τρεις ήταν πολύ αμυδροί άρα έχεις απόλυτο δίκιο φίλε Γίωργο.Τον αύγουστο έρχομαι Τρίκαλα (Γόμφοι) οπότε Γιώργο "george2" μπορείς να με ενημερώσεις για το seeing της περιοχής μιας και απ' ότι βλέπω κατάγεσαι/μένεις κοντά (Καρδίτσα)? "Το παράδοξο του ψεύτη":Κάποιος λέγει "Είμαι ψεύτης". Αν αυτός είναι όντως ψεύτης, τότε αυτό που λέγει είναι ψέμμα, άρα δεν είναι ψεύτης. Αν δεν είναι ψεύτης, τότε αυτό που λέγει είναι αληθινό, άρα ψεύδεται. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
george2 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13, 2006 Φίλε ilae,μένω σε μία περιοχή της Καρδίτσας σχετικά μακριά από το κέντρο της πόλης.Έτσι φαίνονται πολύ περισσότερα αστέρια απ'ότι στο κέντρο της πόλης η φωτορύπανση όμως είναι πάλι αισθητή.Όταν η Σελήνη δεν φαίνεται μπορείς να διακρίνεις αστέρια με φαινόμενο μέγεθος 3-4 ανάλογα με τη βραδιά.Πάντως σε πιο ορεινές περιοχές ή σε απομακρυσμένα χωριά ο ουρανός είναι πολύ πιο καθαρός και μπορείς να διακρίνεις ακόμα και το γαλαξία μας. Φιλικά,Γιώργος PS Καλορίζικο το τηλεσκόπιο και καλές παρατηρήσεις!!! Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα