manosb68 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 καλημερα σε ολουςενημερωθηκα απο το φορουμ οτι για σωστες αστροφωτογραφιες πρεπει να χρησημοποιουμε wedge για το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο η ερωτηση μου ειναι οτι η meade εχει βγαλει και το Field De-rotater που το τοποθετουν πισω απο το τηλεσκοπιο μαζι με το focuser και thn ccd camera και λογικα ειναι πιο ευκολο το στησιμο απο το wedge εχει κανενας στο φορουμ χρησιμοποιησει το Field De-rotater ? θα εχω τα ιδια αποτελεσματα με το wege?ευχαριστω
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2006 Νομιζω πως η "φυσικη" αντιμετωπιση(ισημερινη σφηνα) του φαινομενου ειναι καλυτερη,αποτελεσματικοτερη και πιο αξιοπιστη απο την "ηλεκτρονικη".Επιπλεον αποφευγεις υπερφορτωμα του τηλεσκοπιου,μια που το derotator,ειναι βαρυ και εχει μεγαλο ογκο.Η λειτουργια του derotator δε,αναστελει αλλες λειτουργιες του τηλεσκοπιου(νομιζω το PEC).Επισης,απαιτειται και η προσαρμογη συστηματος αντιβαρων(πραγμα για το οποιο ενημερωνεσαι μολις ανοιξεις την εργοστασιακη συσκευασια!)οποτε πρεπει να βαλεις ξανα το χερι στην τσεπη,και να εχεις αλλη μια ομορφη εμπειρια του τι σημαινει Ελληνικο "customer support"."Ultra wedge"λοιπον,(το φθηνοτερο "super wedge"απο οτι εχω διαβασει δεν ειναι και πολυ της προκοπης) για να ξεμπερδευεις.(Το μονο κακο ειναι οτι ειναι πολυ ακριβο.Υπαρχουν και εναλλακτικες λυσεις απο αλλες εταιριες,αλλα ειναι ακριβοτερες)Το μεγαλο πλεονεκτημα του derotator οπως ανεφερες,ειναι η ευκολια χρησης.Φιλικα Κωστας
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2006 και το απλό wedge της meade για το LX90 μια χαρά είναι. Εγώ το χρησιμοποιώ χωρίς πρόβλημα. IK Observing System
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2006 Ναι,και εγω ειχα LX-90 με wedge,με παρα πολυ καλα αποτελεσματα.Απλως στην περιπτωση LX-200,υπαρχουν σαφεστατες διαφορες ως προς τα βαρη,και φυσικα στις απαιτησεις.
manosb68 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 ΜΕ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΑΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ WEDGE? ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΒΑΖΕΙΣ ΑΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΕΣ?ΡΩΤΑΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΣΤΗΝΩ ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΘΑ ΘΕΛΩ?ΦΑΝΤΑΣΤΗΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΗΝΩ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΗς ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΦΙΛΙΚΑ ΜΑΝΟΣ
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 Μπορεις να εχεις την σφηνα μονιμως επανω στο τριποδο,και να μην "επιβαρυνεσαι" χρονικα.(δηλ.στηνεις κανονικα το τριποδο,και ακουμπας το τηλεσκοπιο πανω στην σφηνα,ακολουθωντας την διαδικασια)Αλλιως υπολογιζε γυρω στα 5' επιπλεον(αναλογα φυσικα και με την εξοικιωση).Παντως δεν τιθεται θεμα χρονου και πολυπλοκοτητας γιατι αν στηθει σωστα,τα αποτελεσματα ειναι θεαματικοτατα.
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 Φρόντισε επίσης να σημειώσεις με μαρκαδόρο ή σπρέι που τοποθέτησες τα πόδια μετά την πολική (δηλαδή με το ένα πόδι να κοιτάει το νότο, και το άνοιγμα τον άλλων δύο τον πολικό), ώστε να μη πρέπει να περιμένεις κάθε φορά να νυχτώσει ώστε να φανει ο πολικός, γιατι χάνεις πολύτιμο χρόνο. Έτσι την έπαθα εγώ αρκετές φορές. IK Observing System
manosb68 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 συγνωμη αν γινομαι κουραστικος και κατι αλλο γιατι ειμαι νεος στο αντικειμενο ....αν εχω το wedge μονιμα απανω θα μπορω να παρατηρω και να φωτογραφιζω και πλανητες? εκτος απο deep sky objects?
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 Φρόντισε επίσης να σημειώσεις με μαρκαδόρο ή σπρέι που τοποθέτησες τα πόδια μετά την πολική (δηλαδή με το ένα πόδι να κοιτάει το νότο, και το άνοιγμα τον άλλων δύο τον πολικό), ώστε να μη πρέπει να περιμένεις κάθε φορά να νυχτώσει ώστε να φανει ο πολικός, γιατι χάνεις πολύτιμο χρόνο. Έτσι την έπαθα εγώ αρκετές φορές. έχεις δοκιμάσει να κάνει πολική ευθυγράμμιση χωρίς τον πολικό να φαίνεται αλλά με την βοήθεια 2 άλλων αστέρων;;εγώ το δοκίμασα το σάββατο και τα αποτελέσματα ήταν ακριβέστατα.. ερώτηση προς όλους!! ξέρει κανείς τρόπο πολικής ευθυγράμμισης με 3 αστέρια; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 Λοιπον....Τη σφηνα τη χρησιμοποιουμε για να παρακολουθει καλυτερα και ακριβεστερα το τηλεσκοπιο μας ΟΛΑ τα ουρανια αντικειμενα(Ηλιακο συστημα,Βαθυς Ουρανος).Το τηλεσκοπιο σου θα κανει ακριβως την ιδια δουλεια(παρακολουθηση),ειτε εχει σφηνα,ειτε δεν εχει..Απλως,με τη σφηνα θα την κανει ακριβεστερα(πραγμα που θα σε απασχολησει μονο αν ψαχνεσαι για αστροφωτογραφηση).Επισης αποφευγουμε την εμφανιση του φαινομενου των γραμμων στα αστρα λογω της περιστροφης της γης.καλα νεα:κανει δουλειακακα νεα:κοστοςΣυμπερασμα....
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 Ο ενδεικνυομενος τροπος τοποθετησης ενος καταδιοπτρικου τηλεσκοπιου σε στηριξη πηρουνι (fork) ειναι σε σφηνα (wedge) ειτε φωτογραφιζουμε ειτε απλως παρατηρουμε.Αν δεν εχουμε wedge το derotator δεν εχει διορθωση περιοδικου σφαλματος και δεν μπορουμε να κανουμε ουτε φωτογραφηση piggyback!Ακομα και ρομποτικο τηλεσκοπιο οταν τοποθετηθει σε wedge ως ισημερινο και ευθυγραμμιστει σωστα η βαση με τον βορειο ουρανιο πολο και η παρακολουθηση ειναι πιο ομαλη και τα "goto" ακριβεστερα απο οτι σε υψοαζιμουθιακη στηριξη.Επισης το wedge ειναι ενα κομματι μεταλλο και ως εκ τουτου δεν θα παθει βλαβη ποτε.Συμπερασματικα το wedge ειναι καλο να το εχουμε ειτε εχουμε σκοπο την αστροφωτογραφια ειτε οχι! Το derotator δεν εχει κανενα πλεονεκτημα εναντι του wedge.Ουτε πρεπει να ξεγελιεται κανεις με επιχειρηματα τα μεγαλα τηλεσκοπια εχουν derotator, απλως δεν ειναι δυνατον (η οικονομικα εφικτο) να κατασκευαστουν τεραστια τηλεσκοπια ως ισημερινα ουτε φυσικα τα συστηματα διορθωσης της περιστροφης του πεδιου που χρησιμοποιουν εχουν σχεση με τα προιοντα που εχει στην διαθεση του ο ερασιτεχνης. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2006 έχεις δοκιμάσει να κάνει πολική ευθυγράμμιση χωρίς τον πολικό να φαίνεται αλλά με την βοήθεια 2 άλλων αστέρων;; εγώ το δοκίμασα το σάββατο και τα αποτελέσματα ήταν ακριβέστατα.. Τις πρώτες 2 φορές έτσι έκανα πολική και τα αποτελέσματα σε μένα ήταν τελείως αρνητικά. Το τηλεσκόπιο δεν οδηγούσε καθόλου καλά, τα αστέρια έφευγαν σε μισό λεπτό απο το πεδίο όσο και να το προσπάθησα. Αντίθετα με ευθυγράμιση με τον πολικό όλα έγιναν όπως έπρεπε και το τηλεσκόπιο οδήγησε τέλεια. IK Observing System
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα