Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πράγα

 

Ο μικρός και μακρινός Πλούτωνας χάνει τον τίτλο του ως πλανήτης αν η Διεθνής Αστονομική Ένωση υπερψηφίσει την Πέμπτη την πρόταση στην οποία οδήγησαν πολυήμερες διαμάχες και διαπραγματεύσεις.

 

Η ασυμφωνία μεταξύ των ειδικών στην προσπάθεια να δημουργηθεί ο πρώτος ορισμός για τους πλανήτες ήταν τόσο έντονη, ώστε οι οι αστρονόμοι αποφάσισαν τελικά να περιοριστούν στα σώματα του Ηλιακού Συστήματος και να μην περιλάβουν στον ορισμό τους δεκάδες πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλα συστήματα του Γαλαξία.

 

Οι 2.500 σύνεδροι στη συνάντηση της Ένωσης στην Πράγα καλούνται να ψηφίσουν το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, έπειτα από τν απόσυρση δύο προηγούμενων προτάσεων που προκάλεσαν αντιδράσεις.

 

Η τελευταία πρόταση ορίζει ως πλανήτες τα σώματα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, διαθέτουν αρκετή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχουν αποκτήσει σφαιρικό σχήμα και κυριαρχούν στην τροχιακή ζώνη στην οποία κινούνται.

 

Ο Πλούτωνας βγαίνει εκτός λίστας, αφού η τροχιά του τέμνει την τροχιά του πολύ μεγαλύτερου Ποσειδώνα.

 

Με τον ορισμό αυτό οι επιστήμονες ξεχωρίζουν σαφώς τους οκτώ «κλασσικούς πλανήτες» -κατά σειρά από τον Ήλιο, Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Αρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας- από τα πολυάριθμα παγωμένα σφαιρικά σώματα που κινούνται στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος, τη λεγόμενη Ζώνη του Κούιπερ.

 

Ο Πλούτωνας -με μέγεθος μικρότετο από της Σελήνης- θα λογίζεται πλέον ως «πλανήτης νάνος», όπως εξάλλου και ο μεγαλύτερος δορυφόρος του, ο Χάροντας. Στην ίδια ομάδα κατατάσσεται επίσης η Δήμητρα, που είχε ονομαστεί πλανήτης τον 19ο αιώνα αλλά αργότερα πέρασε στο «κλαμπ» των αστεροειδών, καθώς και το 2003 UB313, ένα σώμα λίγο μικρότερο από τη Σελήνη που ανακαλύφθηκε πριν από τρία χρόνια.

 

Τα τρία αυτά σώματα θα είχαν ταξινομηθεί στους πλανήτες αν είχε γίνει δεκτή η πρώτη πρόταση της Ένωσης, που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη. Όριζε ως πλανήτη κάθε σφαιρικό σώμα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο.

 

Όμως αστρονόμοι που συμμετέχουν στο συνέδριο και δεκάδες συνάδελφοί τους που έστειλαν επιστολές και email διαμαρτυρήθηκαν, επιμένοντας ότι ένας πλανήτης πρέπει να είναι το κυρίαρχο σώμα στη «γειτονιά» του.

 

Μετά την αποδοχή της απαίτησης αυτής, οι πλανήτες μένουν οκτώ, ενώ τα μικρότερα σώματα είναι είτε «νάνοι πλανήτες», όπως ο Πλούτωνας, είτε «μικρά σώματα του Ηλιακού Συστήματος», όπως οι αστεροειδείς και οι κομήτες.

 

Δεδομένου όμως ότι πολλοί αστρονόμοι και εκπειδευτικοί δεν επιθυμούσαν να χάσει ο Πλούτωνας όλο το ιστορικό του γόητρο, πρότειναν να θεωρηθεί τουλάχιστον το «πρότυπο» μιας ομάδας παγωμένων σωμάτων πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.

 

Αντικείμενο των τελικών διαπραγματεύσεων είναι ο όρος που θα χρησιμοποιηθεί για αυτά τα σώματα. Οι όροι «pluton», «plutonoid», και «plutoid» φαίνεται ότι έχουν απορριφθεί, ενώ τις λιγότερες αντιδράσεις συναντά ο όρος «plutonian object» (πλουτώνειο αντικείμενο).

 

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Παρακάτω παραθέτω το πρωτότυπο κείμενο πάνω στο οποιο καλούνται να αποφασίσουν τα μέλη της IAU. Οι παράγραφοι 5 και 6 έχουν δυο διαφορετικές διατυπώσεις για το τι είναι πλανήτης.

 

Πάντως οδεύουμε τελικά προς ένα Ηλιακό σύστημα 8 πλανητών.

RESOLUTION 5A

The IAU therefore resolves that planets and other bodies in our Solar System be defined into three distinct categories in the following way:

 

(1) A planet(1) is a celestial body that (a) is in orbit around the Sun, (b) has sufficient mass for its self-gravity to overcome rigid body forces so that it assumes a hydrostatic equilibrium (nearly round) shape, and © has cleared the neighbourhood around its orbit.

 

(2) A dwarf planet is a celestial body that (a) is in orbit around the Sun, (b) has sufficient mass for its self-gravity to overcome rigid body forces so that it assumes a hydrostatic equilibrium (nearly round) shape(2), © has not cleared the neighbourhood around its orbit, and (d) is not a satellite.

 

(3) All other objects(3) orbiting the Sun shall be referred to collectively as "Small Solar System Bodies".

 

(1)The eight planets are: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune.

(2)An IAU process will be established to assign borderline objects into either dwarf planet and other categories.

(3)These currently include most of the Solar System asteroids, most Trans-Neptunian Objects (TNOs), comets, and other small bodies.

 

_____________________________________________________________________

RESOLUTION 5B

Insert the word "classical" before the word "planet" in Resolution 5A, Section (1), and footnote 1. Thus reading:

 

(1) A classical planet1 is a celestial body . . .

 

and

 

1The eight classical planets are: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune.

 

 

______________________________________________________________________

IAU Resolution: Pluto

 

RESOLUTION 6A

The IAU further resolves:

 

Pluto is a dwarf planet by the above definition and is recognized as the prototype of a new category of trans-Neptunian objects.

 

 

_______________________________________________________________________

RESOLUTION 6B

The following sentence is added to Resolution 6A:

 

This category is to be called "plutonian objects."

Δημοσιεύτηκε

Θα μου άρεσε ένα ηλιακό σύστημα με περισσότερους πλανήτες. Πάντως η λύση που αποφασίστηκε είναι πιο λογική γιατί και σωστό είναι ένας πλανήτης να είναι ο άρχοντας της ζώνης του και αποφεύγουμε τα μελλοντικά προβλήματα με τη ζώνη Kuiper και το νέφος Oort. Κάθε φορά που θα βρήσκανε ένα νέο μεγάλο αντικείμενο θα είχαμε την ίδια ιστορία.

Θυσιάσανε λοιπόν έτσι τον Πλούτωνα :( και όλα καλά!

Δημοσιεύτηκε
Και εγω συμφωνω με την τελευταια εξελιξη. Το ηλ. συστημα φαινεται να αποκτα πλεον ξεκαθαρη μορφη με πιο σωστες κατηγοριες σηματων που περιβαλλουν τον Ηλιο. Φανταστειτε να ισχυσει η προηγουμενη προταση: Σχεδον καθε 1 με 2 χρονια θα ανακοινωνεται ενα νεο μελος στο πλανητικο συστημα... κοκ.

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ και εγω.. ο Πλούτωνας ήταν λίγο "ξεκάρφωτος" σαν πλανήτης, αλλα με ενοχλεί το γεγονός, πως πρέπει να μάθω να τον υπολογίσω σαν πλανήτη-νάνο..

τόσα χρόνια συνήθεια.. :-s

Δημοσιεύτηκε
Και το άρθρο της ερτ

 

Αιώνια, αθάνατη, ελληνική δημοσιογραφία!!! Παραθέτω τα συγκλονιστικότερα μαργαριτάρια περί Πλούτωνα...

 

(1) "Το βασικό στοιχείο που τον διαφοροποιεί είναι το γεγονός ότι έχει ελλειπτική τροχιά."

 

Ενώ είναι γνωστό ότι όλοι οι άλλοι κινούνται σε κυκλικές...

 

(2) "περιστρέφεται ακανόνιστα γύρω από τον Ήλιο"

 

Περιστρέφεται? Δεν έχει ακούσει το ρήμα περιφέρομαι?

Ακανόνιστα? Δηλαδή τη μια έτσι, την άλλη γιουβέτσι?

 

(3) "και βρίσκεται τόσο μακριά που ακόμη και το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ δυσκολεύεται να τον εντοπίσει"

 

Χμ... Το κακόμοιρο το Hubble που δυσκολεύεται...

 

Έλεος ρε φωστήρες της ΕΡΤ!!!

Δημοσιεύτηκε

Α ώστε έτσι η ελληνική δημοσιογραφία... μωρε τι μας λες... :!:

 

 

Για να δούμε όμως τι έχει να πει και η αμερικάνικη δημοσιογραφία για το θέμα.... :mrgreen:

 

cnn_shuttle.jpg

 

:mrgreen:

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Δημοσιεύτηκε
Α ώστε έτσι η ελληνική δημοσιογραφία... μωρε τι μας λες... :!:

 

 

Για να δούμε όμως τι έχει να πει και η αμερικάνικη δημοσιογραφία για το θέμα.... :mrgreen:

 

cnn_shuttle.jpg

 

:mrgreen:

 

ΑΜΑΝ ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΟΥ!!!! #-o ](*,) :-#

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Kαλά!

 

Ούτε καν το τελευταίας τεχνολογίας Enterprise 1701-D του 24ου αιώνα δεν ποιάνει 18 φορές την ταχύτητα του φωτός...

 

Mεχρι Warp 9.6 ποιάνει και αυτό με τους κινητήρες διλιθίου στο μάξιμουμ μεταβίας και μόνο για 12 ώρες! :mrgreen:

 

ncc1701d-2.jpg

 

GALAXY CLASS ENTERPRISE 1701-D SPECS

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Δημοσιεύτηκε
(d) is not a satellite.

Υπάρχει σαφής ορισμός για το τι είναι δορυφόρος ή προκύπτει με κάποιο τρόπο απο τον οριοσμό του πλανήτη? Τελικά ο Χάροντας τι είναι?

 

Nai, doryforos einai kati (aneksartitos sximatos) pou peristrefetai gyro apo ena planiti (anikei diladi barytika se ayton) me tin proypothesi oti to koino kentro mazas brisketai mesa ston planiti. An brisketai ektos, opos stin periptosi tou Xaronta, mallon tha to onomazoume diplo systima nanon planiton i kati paromoio...

Δημοσιεύτηκε
Οπότε, αφού ο Χάροντας ΔΕΝ είναι δορυφόρος του Πλούτωνα, το λανθασμένο είναι που τόσα χρόνια λέγαμε τον Πλούτωνα πλανήτη, όχι που τώρα θέλουμε να του αφαιρέσουμε αυτό το όνομα...

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
Κ εγω θα συμφωνησω πως ενα ηλιακο συστημα με 8 πλανητες ειναι το πιο σωστο.Θα ηθελα ομως μονο κ μονο για την παραδοση που εχει δημιουργηθει ο Πλουτωνας να ειναι η εξερεση του κανονα.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Πολλες φορες οταν εδω στη Γη προσπαθουμε με τα δικα μας συμβατικα σταθμα και μετρα να ορισουμε το συμπαν και τις διαταξεις του, χανουμε την ουσια και κολλαμε στους ορισμους και την τυπολατρεια... αφου λοιπον καποιους ενοχλουσε ο μικρος και περιφρονημενος απο την πρωτη ημερα της ανακαλυψης του Πλουτωνας και διαμαρτυρηθηκαν ωστε να πετυχουν τον αφορισμο του , εχω κι εγω δικαιωμα να διαμαρτυρηθω με τη σειρα μου και να υπερασπιστο τον 9ο πλανητη , που οτι κι αν γραψουν στα βιβλια τους , τιποτα δε θα μπορεσει ποτε να αμαυρωσει τη γοητεια του... ο Πλουτωνας θα παραμεινει αυτο που ηταν παντα : το μυστηριωδες και μαγευτικο αγνωστο οριο της οικειας μας εικονας για το ηλιακο μας συστημα. Οχι , δεν ηττηθηκε ο Πλουτωνας , αλλα η Αστρονομια ! Μια μεγαλη Ηττα για την Αστρονομια , απο τη στιγμη που οχι μονο δεν καταφερε να "επεκτεινει" τα ορια του αστρικου μας συστηματος (ολα οσα ακουγαμε για "νεους" πλανητες ηταν φουμαρα) , αλλα απο την αλλη με μια στυγνη δογματικη λογικη , τραβαει τα συνορα της , μικραινει το ηλ.συστημα και αναιρει τον εαυτο της. ειναι ασχημο να μιλαμε με τετοιους ορισμους για την επιστημη που αγαπαμε , αλλα επειδη ακριβως αγαπαμε ολοι μας την αστρονομια οφειλουμε και να την υπερασπιζομαστε απο τη μεσαιωνικη λογικη ! ενοχλουσε κανεναν ο Πλουτωνας τοσ αχρονια εκει που βρισκεται? εμενα παντως οχι.ευχαριστω.
Δημοσιεύτηκε

Astral-Force, μπορεί να μην ενοχλούσε κανέναν ο Πλούτωνας εκεί που ήταν, αλλά όχι ότι χρησίμευε και σε κάτι. Και βασικά, αν θες να τον δεις ακόμα εκεί είναι, δεν τον ανατινάξανε κιόλας... Τι σε πείραξε το πως θα ονομάζεται;

 

Νομίζω πως αν δε χωράει στην Αστρονομία και γενικά στις επιστήμες η στυγνή, όπως τη λες, λογική, τότε πραγματικά δεν ξέρω που είναι η θέση της! :roll:

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
[...] Οχι , δεν ηττηθηκε ο Πλουτωνας , αλλα η Αστρονομια ! Μια μεγαλη Ηττα για την Αστρονομια , απο τη στιγμη που οχι μονο δεν καταφερε να "επεκτεινει" τα ορια του αστρικου μας συστηματος [...] αλλα απο την αλλη με μια στυγνη δογματικη λογικη , τραβαει τα συνορα της , μικραινει το ηλ.συστημα και αναιρει τον εαυτο της.

 

Φίλε Astral-Force μήπως υπερβάλλεις λιγάκι?

 

Μεγάλη ήττα για την Αστρονομία? Αναιρεί η Αστρονομία τον εαυτό της?

 

Επειδή είπε, το απόλυτα λογικό κατ' εμέ και μάλιστα ούτε καν στυγνό και δογματικό, ότι ο Πλούτωνας ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία αντικειμένων από τους άλλους πλανήτες?

 

Και γιατί δηλαδή θα έπρεπε να επεκτείνει τα όρια του ηλιακού συστήματος? Και επίσης, γιατί θεωρείς ότι μικραίνει το ηλιακό σύστημα με τον υποβιβασμό του Πλούτωνα? Δε σταματήσαμε να θεωρούμε ότι είναι μέλος του συστήματος...

Δημοσιεύτηκε

Το Ηλιακό Σύστημα δεν αποτελείται μόνο από τον Ήλιο και τους πλανήτες. Μην ξεχνάς και τους κομήτες που σχηματίζουν το νέφος Όορτ.

 

.jpg.99e3735505b14953ffc5e43b7698670b.jpg

Το μέγεθος του Ηλιακού Συστήματος

 

.jpg.41ab4e554e8e2b84d2fad765a34d20ff.jpg

Το νέφος Όορτ

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Χμμμ, για να ελαφρύνω την συζήτηση θα ήθελα να παρατηρήσω ότι τώρα βιβλία του στυλ " Ο δέκατος πλανήτης" παύουν να ισχύουν αφού θα πρέπει να βρούμε πρώτα τον ένατο.....
Και εγένετω φως....

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης