alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Χθες 24-25/3 μπόρεσα επιτέλους μετά από 2,5 μήνες να πάω Αλεποχώρι για παρατήρηση.Την είχα λαχταρίσει πολύ μετά από τόσο καιρό και δε θα την έχανα με τίποτα!Επιτρέψτε μου λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου!!! Όλο το διάστημα των 5,5 περίπου ωρών αναλώθηκε στο εκ βαθέων ξεσκόνισμα του Λέοντα,γιατί είχα ανοιχτούς λογαριαμούς πολύ καιρό τώρα.Όσο και αν φαίνεται περίεργο είδα μόνο 10 γαλαξίες (όλοι NGC) όλο αυτό το διάστημα των 5,5 ωρών συν 1 αστέρι άνθρακα.Είμαι από εκείνους που βλέπουν πολύ ώρα κάποιο αντικείμενο,όταν έχουν αφιερώσει πολύ ώρα για να το βρουν. Από όσουν γαλαξίες βρήκα,2 ξεχωρίζω: NGC 3338 : Ο χάρτης μου (SkyAtlas) δεν επιτρέπει πάντα αστροάλματα για τον εντοπισμό αμυδρών αντικειμένων,διότι περιορίζεται στο mag8,5 . Γι'αυτό το λόγο,χρησιμοποιώ μία μέθοδο που έχει να κάνει με άλματα γωνιών ανάλογα με το TFOV του εκάστοτε προσοφθάλμιου.Τελικά τον είδα με πλάγια όραση. O δεύτερος γαλαξίας που ξεχωρίζω , θα μου μείνει για πολύ καιρό,αν όχι για πάντα,στην μνήμη.Είναι ο NGC 3842 και τον είχα βάλει στο μάτι,έπειτα από αναφορά που είχα διαβάσει στο AstronomyNow. Είναι η καρδιά του σμήνους Abell 1367 το οποίο,συμφωνα με το περιοδικό,βρίσκεται σε απόσταση 350 εκατομμυρίων ετών φωτός στα βάθυ του διαγαλαξιακού διαστήματος: "Where lies the vast cosmological structure known as the "Great Wall"". Αξίζει να παραθέσω και αυτό : "This is a concentration of galaxy clusters spanning a large swathe of sky......representative of the largest-scale structures of our Universe,study of which may afford cosmologists an understanding of its formation". Θεώρησα μεγάλη πρόκληση τον εντοπισμό ενός γαλαξία,που ανήκει σε σμήνος μιας τέτοιας περιγραφής!!!!!!!!Το περιοδικό΄συνεχίζει λέγοντας ότι είναι ορατός με διάμετρο 250mm με καθαρή ατμόσφαιρα και πλάγια όραση.ΜΥΘΟΣ!!!! .Τελικά τον εντόπισα με πλάγια όραση με το 8"! Είχα απορροφηθεί τόσο που δεν ξέρω πόση ώρα τον αναζητούσα! Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Το AstronomyNow δίνει τον NGC 3842 με mag11,8. Εγώ μετά από ψάξιμο στο διαδίκτυο,τον είδα με mag14,39b !!! Πού οφείλεται αυτή η διαφορά;;; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Heal Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 H βάση δεδεμένων της ΝΑSA για αυτό το αντικείμενο δίνει 12.78. Δεν ξέρω να σου πω που οφείλεται αυτή η διαφορά
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Μάλλον θα πρόκειται για φωτογραφικό ή οπτικό μέγεθος.Αλλά δεν είμαι σίγουρος. Γνωρίζει κανείς κάτι παραπάνω; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
ΙΑΝΟΣ Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Μπράβο Δημήτρη! Συνέχισε την εξάσκηση στην πλάγια όραση πάνω σε παρόμοιους στόχους. Σύντομα θα διαπιστώσεις πως θα βλέπεις πολλούς αμυδρούς γαλαξίες με σημαντικές λεπτομέρειες. Το μέγεθος που βρήκες στο διαδίκτυο είναι το b= blue magnitude που δίνει φωτογραφικά πάντα αμυδρότερα μεγέθη. Το v= visual magnitude, (φαινόμενο μέγεθος) του ngc 3842 (radio galaxy) είναι 12.5 περίπου όσο γράφει και ο φίλος Κώστας.Οι βάσεις δεδομένων δε συμφωνούν σχεδόν ποτέ με τα φαινόμενα μεγέθη. Ψάξε και τους ngc 3884, 3816 στο ίδιο σμήνος, και τον 3883 στα βόρεια όρια του σμήνους πολύ κοντά στον διπλό 93 Leo.Είμαι βέβαιος πως αν παρατηρήσεις από μεγάλο υψόμετρο με καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες, θα τους δεις. Για σχετικές πληροφορίες ngc/ic εδώ: http://www.ngcic.org/pubdb.htm Φιλικά, Θανάσης The stars that have most glory, have no rest.www.spartastronomy.gr
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2007 Κώστα και Θανάση,ευχαριστώ! Θανάση,οι γαλαξίες που ανέφερες,ήδη σημειώθηκαν στους στόχους για το επόμενο..... χτύπημα! Εύχομαι μόνο να τους αναφέρει ο SkyAtlas ,γιατί αλλοιώς θα πρέπει να πάρω άλλο χάρτη!!! (βλ. Uranometria) Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2007 Αύριο 12/5/2007 θα συνεχίσω το όργωμα στον Λέοντα (και όχι μόνο) από Αλεποχώρι! Θέλει κανείς να έρθει;;; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
alepohori Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2007 Γεια σας! Σήμερα 18/8/2007 θα πάω Αλεποχώρι. Θέλει κανέις να έρθει; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2007 Αύριο 10/11/2007 λέω να πάω Αλεποχώρι,μετά από πολύ καιρό,επιτέλους! Όσοι θέλετε...ξέρετε.... Θα ενημερώσω για τα τελικά,αύριο. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
planetman Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2007 Εγώ θα ήθελα να ρθω αλλά είμαι μακριά ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
sevax Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2007 Αύριο 10/11/2007 λέω να πάω Αλεποχώρι,μετά από πολύ καιρό,επιτέλους! Όσοι θέλετε...ξέρετε.... Θα ενημερώσω για τα τελικά,αύριο. Δημήτρη αυτές είναι οί ιστοσελίδες http://www.freemeteo.com/default.asp?pid=23&gid=257365&la=2http://www.meteo.gr/cf.asp?city_id=89http://www.meteo.gr/SailingMapF.asp Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2007 Το meteo λέει ότι στις 20:00 καθαρίζει. Θα πάω από νωρίτερα να επιβεβαιώσω τον χώρο της παρατήρησης. Θα ήθελα να σας δείξω ένα μικρό πινακάκι που το είδα στην AAVSO (βέβαια θα υπάρχει και οπουδήποτε αλλού) το οποίο βοηθά πολύ στη δημιουργία προγράμματος παρατήρησης.Δείχνει ποιες γραμμές Ορθής Αναφοράς (RA) μεσουρανούν στις ώρες που γίνεται η παρατήρηση. Έτσι,με την βοήθεια χάρτη,μπορούμε να δούμε ποιοι αστερισμοί βρίσκονται μέσα στις γραμμές Ορθής Αναφοράς οι οποίες μεσουρανούν τον μήνα που γίνεται η παρατήρηση,χωρίς να χρειαστούμε την βοήθεια προγράμματος στον υπολογιστή. Μπορούμε να κολλήσουμε το πινακάκι στο οπισθόφυλλο του χάρτη μας,ώστα ανά πάσα στιγμή,να ξέρουμε ποιοι αστερισμοί θα μεσουρανούν,για να βγάλουμε προγραμμα.Ισχύει για τις 15 κάθε μήνα, και για το χρονικό διάστημα των 2 ωρών μετά την δύση μέχρι τα μεσάνυχτα.Προφανώς,αν η παρατήρηση συνεχιστεί και μετά τα μεσάνυχτα,θα προχωρήσουμε στις επόμενες hRA (ώρες Ορθής Αναφοράς).Βολεύει πολύ όταν είμαστε ήδη σε βουνό,μακριά από υπολογιστή και δεν έχουμε επιπεδόσφαιρο. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2007 Το δικό μου πρόγραμμα βγήκε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, μιας και αποφάσισα να βλέπω μέσα απ τα τηλεσκόπια των alepohori και Τσακαλή! (Τι έχεις να τραβήξεις σήμερα έρμε alepohori.....)
sevax Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2007 Μήν βάλετε τά κλάματα εγώ ανεβαίνω Αγιο Πέτρο (στόν επείγιο ετσι!)καλή παρατήρηση. :) Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
Planetary Assault Systems Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2007 Καλά να περάσετε όσοι φύγετε για αστροπαρατήρηση απόψε παιδιά! Καθαρό ουρανό να έχετε! (λέω να τσεκάρω τη θέα απ' το μπαλκόνι μου σήμερα =minimum risk but minimum field) plz keep the sky clear!!
angelos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 11, 2007 Δημήτρη, Δες και τον κατωτέρω σύνδεσμο: http://galaxyzoo.org/ Πιστεύω ότι μπορείς να προσφέρεις αρκετά με την εμπειρία σου στην παρατήρηση γαλαξιών. Φιλικά, angelos
alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 12, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 12, 2007 Δημήτρη, Δες και τον κατωτέρω σύνδεσμο: http://galaxyzoo.org/ Πιστεύω ότι μπορείς να προσφέρεις αρκετά με την εμπειρία σου στην παρατήρηση γαλαξιών. Φιλικά, angelos Άγγελε,νομίζω ότι όλοι μπορούμε να προσφέρουμε στην έρευνα αυτή.Είχα διαβάσει σχετικά στο AstronomyNow.Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο που καλείται να απαντήσει ο χρήστης σχετικά με τη ταξινόμιση διαφόρων γαλαξιών που βλέπει σε φωτογραφίες.Πρώτα πρέπει να περάσει με επιτυχία ένα πολύ εύκολο τεστ και στη συνέχεια ταξινομεί γαλαξίες ανάλογα με το σχήμα τους. Προσφέρει έτσι στην επιστημονική κοινότητα χρήσιμες πληροφορίες ,διότι οι γαλαξίες που υπάρχουν στο project αυτό είναι τόσοι πολλοί,που ακόμα και η ίδια η επιστημονική κοινότητα περιμένει την βοήθεια των ερασιτεχνών όλου του κόσμου για να βγάλει μια άκρη. Είναι πολύ διασκεδαστικό και προπάντων χρήσιμο! Άγγελε,αξίζει να ανοίξεις ειδικό θέμα. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 12, 2007 Ναι ειναι ωραιο θεμα . Εχει γινει μια συζητηση εδω περα http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=58763&sid=d0eff5758966cd7563e3ed50f816484e Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2007 Ημερομηνία είπαμε; Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
alepohori Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2007 Ημερομηνία είπαμε; Ο κύριος Γιάννης Ευφραιμίδης προφανώς έχει μπλέξει κατά πού πέφτουν το Αλεποχώρι,ο Κιθαιρώνας και το Νοβοσιμπίρσκ. Δε μπορώ να φανταστώ άλλη πιθανή αιτία για αυτό το πρωτοφανές παραλλήρημά του. Μήπως κύριε Γιάννη Ευφραιμίδη νομίζετε ότι το μονοπάτι σκιάς της επικείμενης εκλείψεως περνά από το Αλεποχώρι και τον Κιθαιρώνα;;;; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 1) alepohori αν δεν κάνεις σωστές επενδύσεις στα bonus δεν φταίμε εμείς οι υπόλοιποι!! 2) Δεν έχω μπερδέψει τίποτα και κακώς προσπαθείς να με διασύρεις σε ολο το astrovox. και 3) Κανόνισε μια ημερομηνία να πάμε για παρατήρηση, αν βοηθήσει και ο καιρός, Αλεποχώρι ή Κιθαιρώνα μέσα στις γιορτές που θα έχουμε χρόνο για ξενύχτι λόγω αργιών. Περιμένουμε την πρόταση σου Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
vtsamis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Alepohorie, Δες την Έκλειψη σαν ΑΠΟΚΡΥΨΗ (του Ήλιου από τη Σελήνη)!Occultation of the SUN by the MOON! ΥΓ: Θα μπορείς να το βάλεις και στην υπογραφή σου. https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Παρακαλω τον Δημητρη να δειχνει τον απαραιτητο σεβασμο στον συντονιστη του Νοβοσιμπιρσκ και τον Γιαννη να μην παταει τον καλο του Δημητρη με θεματα οπως η σωστη επενδυση των μπονους.Για παρατηρηση λιγων ωρων προσφερονται τα Χριστουγεννα(νομιζω στις 23 εχουμε πανσελληνο). Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Συγνωμη αλλα καθε μερα βλεπω Αλεποχώρι ....Αλεποχώρι...Αλεποχώρι αλλα Το Αλεποχώρι που ειναι ακριβως; Εψαξα στο google αλλα Αλεποχώρι υπαρχουν αρκετα....Αν γινεται δωστε μου συντεταγμενες να δω στο Google Earth.....Thank U Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
vtsamis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Το Αλεποχώρι είναι μια ΙΔΕΑ.Είναι το ΤΑΞΙΔΙ. https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 oops.... ασχετοςany way Thanks Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα