Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

γεια σας..

 

μηπως γνωριζει κανεις την τιμη του celestron nexstar 4 SE ??

και αν γενικα ειναι ενα καλο τηλεσκοπιο για τα λεφτα του..

ξερω οτι ειναι μικρο αλλα το go-to πιστευω οτι θα μου χρειαστει να βρισκω τα αντικειμενα

οπως καταλαβατε ειμαι αρχαριος.... :)

Δημοσιεύτηκε
Φίλε μου θα σου πω κάτι.Μπορεί με το go-to όπως λες να βρίσκεις εύκολα τους διάφορους στόχους αλλά υπάρχει και η άλλη μεριά του νομίσματος. Και αυτή είναι το γεγονός οτι απο την στιγμή που θα μπλέξεις με ρομποτικά τηλεσκόπια, θα τραβάς τα μαλλιά σου!
Δημοσιεύτηκε

Για να μην κλαίς τα λεφτά σου λοιπόν ασε τα αναξιόπιστα ηλεκτρονικά και πάρε κάτι απλό στα μέτρα σου :D Dobson φίλε μου! :wink:

Μπες εδω και κάνε την αστρονομική σου ζωη εύκολη και ευχάριστη http://www.aktistar.gr/ Στο Τηλεσκόπια/TS-GSO θα βρείς πολύ καλά μοντέλα σε χαμηλές τιμές! :wink: Βέβαια το Go-To πρέπει να το ξεχάσεις.

Δημοσιεύτηκε
Δεν λέω οτι είναι αλλά ελαττωματικά αλλά οσο να ναι οτιδήποτε ηλεκτρονικό δεν είναι απόλυτα αξιόπιστο.Δεν θα ήθελες καλύτερα να έχεις κάτι απλό σε χρήση και να είσαι απόλυτα σίγουρος για την ποιότητα του :?: Dobson είναι μια ξύλινη βάση που θα σου κάνει την ζωή πολύ εύκολη!
Δημοσιεύτηκε

Νομίζω πρέπει να ξεδιαλύνεις κάποια πράγματα στο μυαλό σου πρωτου αγοράσεις τηλεσκόπιο ώστε να μην κλαις τα λεφτά σου (εν γένει η συνεπαγωγή ρομποτικό= προβληματικό ειναι υπερβολικη).

1. Θεμα τοποθεσιας παρατηρησης. Αν προκειται να παρατηρεις κατα βαση από άλλη τοποθεσια απο την διαμονη σου, σε νοιαζει ο ογκος του τηλεσκοπιου - αρα θα θυσιασεις ιντσες ωστε να παρεις κατι πιο συμαζεμενο αλλα ελαφρυ και ευκολο στη μεταφορα.

2. Στο μυαλο σου πως φανταζεσαι την παρατηρηση? Θα μπορεις να αφιερωνεις πολυ χρονο σε ένα βράδυ ή οχι. Γιατί αν θες να παρατηρεις σε συντομο χρονικο διαστημα οσο το δυνατον περισσοτερα αντικειμενα , αυτο μονο ενα goto τηλεσκοπιο μπορει να στο προσφερει.

Αν στα παραπανω φυσικά εχεις αρνητικη απαντηση (σχεδον σταθερη τοποθεσια παρατηρησης, ευχαιρεια χρονου αλλα και θεληση να βρισκεις αντικειμενα "χειροκινητα") τότε οπως είπε ο φίλος nickthegreek13_7, ενα dobson ειναι οτι χρειαζεσαι.

Γιώργος Μπαλτόγλου

------------------------

8'' LX90 UHTC

Δημοσιεύτηκε

με τον ογκο του τηλεσκοπιου δεν αντιμετωπιζω προβλημα γιατι και dob να παρω , εχω σκεφτει το lightbridge 8'' που σπαει σε κομματια οποτε μπορω ευκολα να το μεταφερω..

το θεμα ειναι θα μπορεσω να το αξιοποιησω δηλαδη θα βρισκω τα αντικειμενα που μπορω να δω η' θα ψαχνω ολο το βραδυ και τελικα δεν θα δω τιποτα?????

Δημοσιεύτηκε
Αν δεν ξέρεις τίποτα από τον ουρανό και δεν έχεις δουλέψει ποτέ έστω με επιπεδόσφαιρο, τότε νομίζω θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα.

Γιώργος Μπαλτόγλου

------------------------

8'' LX90 UHTC

Δημοσιεύτηκε
Επιπλεον να σου πω ότι θα πρέπει να σκεφτεις το κόστος ανα ιντσα, τους χρονους στησιματος των διαφορετικων τυπων τηλεσκοπιου, θέματα παροχής ενέργειας και γενικά να είσαι οσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που εχεις στο μυαλό σου. Μονον ετσι θα βγαινεις συχνα για παρατηρηση και θα ευχαριστηθεις τον εξοπλισμο σου.

Γιώργος Μπαλτόγλου

------------------------

8'' LX90 UHTC

Δημοσιεύτηκε

aristhdis, όχι απλως νομιζω πως θα εχεις προβλημα, ειμαι σιγουρη πως θα εχεις προβλημα :(

Ακομα και ρομποτικο να παρεις αν δεν ξερεις τα στοιχειωδη απο αναγνωριση βασικων αστερισμων και λαμπρων αστεριων δε θα μπορεσεις να κανεις alignment.

Ο λογος ειναι απλος. Οταν εχεις στα χερακια σου το χειριστηριο, εκτος απο τα δεδομενα που πρεπει να εισαγεις για τοπο και ωρα, θα σου ζητησει να αναγνωρισεις εσυ 3 αστρα στον προσοφθαλμιο σου τα οποια και πρεπει να κεντραρεις (ή εστω 2 αν επιλεξεις το easy alignment).

 

Αλλιως εσυ θα θελεις να δεις κατι στον ουρανο κι αυτο θα κατεβει στον πρωτο οροφο του απεναντι κτιριου και θα βλεπεις στον προσοφθαλμιο την ωραιοτατη γαρδενια της γειτονισσας !!!

(Ρωτα κι εμενα τι γλαστρες και μπουγαδες εχω δει... :mrgreen: )

 

Κατανοω τη θερμη και την ανυπομονησια να παρεις τηλεσκοπιο αλλά μηπως καλυτερα να ξεκιναγες λιγο διαβασμα πρωτα, που θα σε βοηθουσε να παρεις κι ενα τηλεσκοπιο που σου ταιριαζει και δε θα γινει σε μικρο χρονικο διαστημα κρεμαστρα σε καποιο δωματιο ; :D

Δημοσιεύτηκε

Τα goto και τα ηλεκτρονικα δεν ειναι λυσεις για τους νεους στο χωρο αυτο. Πες οτι παιρνεις ολα τα ηλεκτρονικα αυτα και το συνδεεις με τον υπολογιστη! Ωραια.. και τι εγινε? καταφερες τιποτα?

 

Ξερεις πως λειτουργει ενα τηλεσκοπιο μεσω υπολογιστη? οχι

Ξερεις τα βασικα πραγματα του ουρανου ωστε να εχει νοημα η συνδεση αυτη? οχι

Γνωριζεις τον ουρανο και να ευθυγραμιζεις το τηλεσκοπιο σου ετσι ωστε να μπορεις να κανεις δουλεια μεσω του υπολογιστη? οχι

Περιμενεις να δεις κεντραρισμενα αυτα που ζητας? δε γινεται που να χτυπιεσαι κατω λογω ελειψης εμπειριας.

Θα δεις αυτα που νομιζεις μεσα απο το celestron 4se? οχι

Θα ειναι γρηγορη και ευκολη η τοποθετηση προετοιμασια παρατηρησης? οχι

Θα πιανει λιγοτερο απο 1 ωρα? οχι

 

 

Βλεπεις λοιπον οτι πριν κανεις μια τετοια κινηση πρεπει να ξερεις καποια στοιχειωδη πραγματακια. Για να αποκτησεις τετοια ηλεκτρονικα συστηματα με οδηγηση, goto, αστροστατες κλπ πρεπει να ξερεις πως να ελισεσαι απανω σε ενα τηλεσκοπιο. Το τηλεσκοπιο σου πρεπει να ειναι η προεκταση των χεριων σου. Δηλαδη.. σου χαλαει το goto? "δε μας πειραζει, στοχευουμε με το ματι". Στοχευεις με το ματι και βρισκεις αμυδρα νεφελωματα σε μισο λεπτο το πολυ!

 

Τα ηλεκτρονικα συστηματα θα σε κανουν μαλθακο και μη γνωστη. Αρα και μη ερασιτεχνη αστρονομο. Ουτε καν παρατηρητη. Ασε τις ευκολιες αυτες για αργοτερα. Οταν θα εισαι εμπειρος παρατηρητης και θα κουβαλας στη πλατη σου χρονια εμπειριας και θα θες να ξεκινησεις μετρησεις και αστροφωτογραφηση. Πολυ απλουστερα αν θες να στο πω, εαν παρεις ενα τετοιο τηλεσκοπιο, κατα 99% θα παει αχρηστο για πεταμα το ηλεκτρονικο συστημα αφου δε θα ξερεις τη τυφλα σου απο αυτα που σου ζηταει να καταχωρησεις για να ξεκινησεις ευθυγραμμισεις (ουτε καν παρατηρηση φιλε μου)!!! Αρα πετας ενα σοβαροτατο χρηματικο ποσο. Κοινως το κλαις...

 

Παρε ενα απλο τηλεσκοπιο. Πολυ ευστοχη συμβουλη το GSO απο την ακτιςταρ η αγορασε το lightbridge σε 8 ιντσες. Με τις 8 ιντσες θα δεις πραματα και θαυματα ενω με τις 4 ιντσες δε θα δεις τιποτα. Μετα την αγορα, ριξου στο διαβασμα ενω ταυτοχρονα θα παιζεις με το τηλεσκοπιο σου και θα πειραματιζεσαι σε ολους τους τομεις (καντο βιδες μια μερα και ξαναδεστο απο την αρχη, ανακαλυψε το, εξερευνησε το να μαθεις πως αντιδρα, πως κινειται, πως συμπεριφερεται, που φτανει, τι δυνατοτητες εχει, πως ειναι φτιαγμενο... τα ΠΑΝΤΑ!).

 

Και κατι τελευταιο. Δε ξερω την ηλικια σου αλλα μην εχεις στο μυαλο σου την ευκολια μεταφορας. Τι σημαινει ευκολια μεταφορας? ολο αυτο το κολπο με τα βηματα μεταφορας απο την αποθηκη στο αμαξι δε στεκουν εαν εισαι κατω απο 40 εκτος αν εχεις περασει καποιο σοβαρο ιστορικο υγειας, νοσοκομειο κλπ (εκει σιγουρα χρειαζεσαι ευκολια και γρηγορη). Εγω εχω κανει μεχρι και 15 διαδρομες για να κουβαλησω τηλεσκοπιο 80 κιλων. Σε πληροφορω οτι δε γυμναζομαι και ομως μετα απο το στησιμο του που κρατησε σχεδον 1μιση ωρα (συνολο) ενιωθα τοσο ακμαιος που εκανα 5 ωρες παρατηρηση χωρις διαλειμμα. Μη σκεφτεσαι το μεγεθος και πως θα κουβαλιεται. Ολα κουβαλιουνται. Ακομη και το LX200R 14" MEADE κουβαλιεται με ανεση μεσα σε ενα TOYOTA η ενα μικρο A-class MERCEDES για πλακα. Λοιπον, μη σε αγχωνουν τετοιου ειδους ανοησιες. Και να στραβωσει η μεση για μια μερα δεν εγινε τιποτα.

 

Μπροστα στη παρατηρηση και την ικανοποιηση που θα παρεις απο μια τετοια εμπειρια μεσα στη κρυα νυχτα του χειμωνα κατω απο τα αστερια η κουραση και το πιασιμο ειναι ουτε δευτερευον. Μετα θα κοιμηθεις ουτως η αλλως.

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Και κατι τελευταιο. Δε ξερω την ηλικια σου αλλα μην εχεις στο μυαλο σου την ευκολια μεταφορας. Τι σημαινει ευκολια μεταφορας? ολο αυτο το κολπο με τα βηματα μεταφορας απο την αποθηκη στο αμαξι δε στεκουν εαν εισαι κατω απο 40 εκτος αν εχεις περασει καποιο σοβαρο ιστορικο υγειας, νοσοκομειο κλπ (εκει σιγουρα χρειαζεσαι ευκολια και γρηγορη). Εγω εχω κανει μεχρι και 15 διαδρομες για να κουβαλησω τηλεσκοπιο 80 κιλων. Σε πληροφορω οτι δε γυμναζομαι και ομως μετα απο το στησιμο του που κρατησε σχεδον 1μιση ωρα (συνολο) ενιωθα τοσο ακμαιος που εκανα 5 ωρες παρατηρηση χωρις διαλειμμα. Μη σκεφτεσαι το μεγεθος και πως θα κουβαλιεται. Ολα κουβαλιουνται. Ακομη και το LX200R 14" MEADE κουβαλιεται με ανεση μεσα σε ενα TOYOTA η ενα μικρο A-class MERCEDES για πλακα. Λοιπον, μη σε αγχωνουν τετοιου ειδους ανοησιες. Και να στραβωσει η μεση για μια μερα δεν εγινε τιποτα.

 

Με αυτό δεν συμφωνώ. Αν ο τόπος παρατηρησης περιλαμβανει ανεβασμα ενος η δυο οροφων από σκάλες (οι οποιες εννιοτε ειναι και στενες) τοτε ο ογκος και το βαρος του εξοπλισμου παιζουν ρολο. Οχι φυσικα οτι δεν θα μπορει καποιος να το αντεξει, αλλα οτι σταδιακα θα τον αποτρεψουν απο το να κανει συχνες παρατηρησεις. Το θεμα δηλαδη με την μεταφορα δεν ειναι μονο αν χωραει στο αμαξι. Ουτε αν στραβωσει η μεση λογο βαρους. Ειναι αν η κατ' επαναληψη διαδικασια αποθαρρυνει καποιον απο επικειμενες παρατηρησεις (και αυτο ειναι αρκετα σοβαρο).

 

Γενικα aristhdis μελετησε τα ολα. Μεχρι και τα manual απο τα τηλεσκοπια που θες κατεβασε τα και διαβασε τα προσεκτικα.

Γιώργος Μπαλτόγλου

------------------------

8'' LX90 UHTC

Δημοσιεύτηκε

Βασικές συμβουλές που θα τις βρεις σε πολλά παρόμοια threads:

 

Nightwatch και κιάλια για αρχή.

Αν μπορείς να πας σε κανένα αστρο-πάρτι κάντο, να πάρεις πραγματικά μια ιδέα τι θα δεις και τι να περιμένεις. Εγω δεν μπορούσα και το μετανοιώνω ακόμη.

Αν και με περιορισμένες δυνατότητες για εξορμήσεις (και 40ρης και με προβλήματα μέσης - ωχ KOTS με έθαψες :( ), έχω καταλήξει να λέω τι καλά αντί για 8'' να είχα κανένα lightbridge 12'' (και το 16'' λουκούμι μου φαίνεται). Τον σκόπελο του collimation για έναν αρχάρειο τον θεωρώ μύθο, μαθαίνεται. Από την άλλη η διαφορά στα λεφτά είναι σημαντική.

 

Ελεγα όμως ότι δεν με ενδιαφέρει η φωτογράφηση και επίσης το μετάνοιωσα, και τώρα σκέφτομαι και για μια EQ6.

 

Είναι θέμα να σταθμίσεις, τι θες πράγματι να κάνεις (που δυστυχώς μόνο στην πορεία το βρίσκεις), τι λεφτά θες να διαθέσεις, τι περιμένεις να πετύχεις.

 

Καλή αρχή

Δημοσιεύτηκε
γεια σας..

 

μηπως γνωριζει κανεις την τιμη του celestron nexstar 4 SE ??

και αν γενικα ειναι ενα καλο τηλεσκοπιο για τα λεφτα του..

ξερω οτι ειναι μικρο αλλα το go-to πιστευω οτι θα μου χρειαστει να βρισκω τα αντικειμενα

οπως καταλαβατε ειμαι αρχαριος.... :)

 

Έχω την αίσθηση (και μιλάω σαν νέος στο χώρο) οτι τα goto ναι μεν είναι καλα, βολικά, εξηπηρετικά αλλά δεν αγοράζεις το τηλεσκόπιο γι' αυτά. Το αγοράζεις για να μπορείς να δεις/φωτογραφήσεις τον ουρανό και όχι για τα όμορφα γκατζετακια. Άρα νομίζω πως μια σωστή προσέγγυση στην αγορά ενα τηλεσκοπίου είναι "τι θέλω να κάνω με το τηλεσκόπιο".

 

Αν σκοπεύεις να σχοληθείς σοβαρά με το άθλημα τότε ένα 8" είναι καλή αρχική αγορά (και μιλάω εξ ιδίας πείρας). Αν προτίστως θέλεις να μπορείς δεις όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα και όσο το δυνατόν καλύτερα τότε οι επιπλέον ιντσες του 8" μετράνε πολυ.

 

Αν όχι, αν απλά θέλεις να ρίχνεις μια γρήγορη ματιά σε φωτεινά αντικείμενα (και να βγάζεις καμιά φωτογραφία από την μέρα 1), τότε το ρομποτικό είναι τέλειο. Όπως έίναι τέλειο και στην περίπτωση που θέλεις να κυρίως να πειραματιστείς συνδέοντας το τηλεσκόπιο στον υπολογιστή.

 

Αν όμως ο μόνος λόγος που θέλεις το ρομποτικό είναι το να βρήσκεις αυτο που θες να δεις, νομίζω ότι δεν πρέπει να το πάρεις. Γιατί, ο ουρανός μαθαίνεται, οπότε μετά από λίγο θα μπορείς αξιοπρεπώς γρήγορα να βρήσκεις αυτό που θέλεις και χωρίς goto.

 

Από την άλλη μπορeίς πάντα αργότερα να μετατρέψεις ένα dob ακόμα και σε goto...

 

Νομίζω πως ένας σημαντικό θέμα που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι ότι με τα ίδια χρήματα που θα έδινες για ένα ρομποτικό μπορείς να πάρεις επιπλέον εξοπλισμό (καλούς προσοφθάλμιους πχ) αν διαλέξεις μη ρομποτικό.

38° 05' 01,77" , 23° 48' 56,79"
Δημοσιεύτηκε

Δε τιθεται θεμα ζυγισης. Μια χαρα ειναι.

 

roryt δε σε εθαψα καμια σχεση. Απλα ειναι λογικο σε μια τετοια ηλικια να μην εχεις την ορεξη που εχει κανεις στα 15 η στα 20. Λογικο ειναι. Εχεις καποια χρονια δουλειας και δεν εχεις και το χρονο που σιγουρα εχει τριπλασιο και βαλε ενας μικρος.

 

geobalt οι στενες σκαλες ειναι οντως προβλημα. Ομως το καλοκαιρι δε θα μπορεις να βγαζεις το τηλεσκοπιο σου εκτος αθηνων για παρατηρησεις?

 

Επισης κατι που δε συμπληρωσα στο προηγουμενο μυνημα μου. Δυσκολια επισης υπαρχει οταν καποιος δεν εχει εξοχικο εκτος αθηνων.

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Αριστείδη,

Δες το και αλλοιώς. Ενα 4αρι τηλεσκόπιο έχει ημερομηνία λήξης, με την έννοια ότι τα πράγματα που θα ξέρεις ότι είναι εκεί αλλα δεν μπορείς να τα δείς σχετικά συντομα θα ξεπεράσουν εκείνα που μπορέις. Αν σου μείνει το "ψώνιο" αναγκαστικά θα περάσεις σε μεγαλύτερες διαμέτρους και αστα να πάνε...

Σκέψου καλά τι θέλεις να κάνεις, και κυρίως πόσο πολυ θέλεις να το κάνεις.

Τωρα για το go-to, καλό θα ήταν πρωτα να εξοικειωθείς με την ευγενή τέχνη του "μου βγήκε η ψυχή να το βρώ αλλα τα κατάφερα" που θα σου δώσει και την μεγαλύτερη χαρά παρα να το βάζεις να στο ψάχνει μόνο του και τελικά να απογοητεύσαι κίολας.

Ένα Dobson είναι πολύ καλό για αρχή (περα απο την μελέτη και την εξοικείωσή σου με τον νυχτερινό ουρανό).

Και όσο για το κουβάλημα, είμαι 47 χρονών, καπνίζω σαν μαύρος και παρ'ολα αυτά έπαιρνα το 10" Dob μου επ ώμου και ανέβαινα 250 μέτρα ανηφόρα (κύριε Κωνσταντίνε!).

Καλή αρχή

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Αριστείδη,

Δες το και αλλοιώς. Ενα 4αρι τηλεσκόπιο έχει ημερομηνία λήξης, με την έννοια ότι τα πράγματα που θα ξέρεις ότι είναι εκεί αλλα δεν μπορείς να τα δείς σχετικά συντομα θα ξεπεράσουν εκείνα που μπορέις. Αν σου μείνει το "ψώνιο" αναγκαστικά θα περάσεις σε μεγαλύτερες διαμέτρους και αστα να πάνε...

Σκέψου καλά τι θέλεις να κάνεις, και κυρίως πόσο πολυ θέλεις να το κάνεις.

Τωρα για το go-to, καλό θα ήταν πρωτα να εξοικειωθείς με την ευγενή τέχνη του "μου βγήκε η ψυχή να το βρώ αλλα τα κατάφερα" που θα σου δώσει και την μεγαλύτερη χαρά παρα να το βάζεις να στο ψάχνει μόνο του και τελικά να απογοητεύσαι κίολας.

Ένα Dobson είναι πολύ καλό για αρχή (περα απο την μελέτη και την εξοικείωσή σου με τον νυχτερινό ουρανό).

Και όσο για το κουβάλημα, είμαι 47 χρονών, καπνίζω σαν μαύρος και παρ'ολα αυτά έπαιρνα το 10" Dob μου επ ώμου και ανέβαινα 250 μέτρα ανηφόρα (κύριε Κωνσταντίνε!).

Καλή αρχή

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Και όσο για το κουβάλημα, είμαι 47 χρονών, καπνίζω σαν μαύρος και παρ'ολα αυτά έπαιρνα το 10" Dob μου επ ώμου και ανέβαινα 250 μέτρα ανηφόρα (κύριε Κωνσταντίνε!)

 

ΜΠΡΑΒΟ!!!

 

Εισαι αξιος προς παραδειγματισμο! (δεν ειρωνευομαι καθολου)

 

Τα βλεπετε ο ανθρωπος? 45 χρονων γεματος ορεξη. Αριστειδη λοιπον μη τα σκεφτεσαι καθολου.

 

 

Υ.Γ. Ρε παιδια δεν υπονοησα τιποτα για τα 40 και τα 45 προς Θεου. Απλα οτι αν καποιος ειναι σ αυτη την ηλικια και πει οτι δε μπορει να κουβαλαει τοτε ειναι απολυτα κατανοητος. Ειμαι υπερβολικα παρεξηγημενος. Ηρεμιστε λιγο :P

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Δεν είσαι παρεξηγημένος φίλε Κωνσταντίνε. Μάλλον παρεξηγησιάρης είσαι. Βρε σύ, χιούμορ κάνουμε, να σπάει λίγο και το "επιστημονκόν" του πράγματος.

ΥΓ Μου έκανες και μείωση (απο 47 στα 45). Να σε κεράσω με την πρώτη ευκαιρία

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Οπως καταλαβες φιλε πρεπει να προσεξεις παρα πολυ. Εγω νομιζω οτι αν παρεις ενα go-to απο την αρχη θα χασεις την ''μαγεια'' του ουρανου. Κ αυτη η μαγεια ειναι η ομορφια του.ΠΡΩΤΑ πρεπει να αγορασεις ενα βιβλιο για να μαθεις τους αστερισμους καλα (NIGHTWATCH - Terence Dickinson).Να βγαινεις το βραδυ και να ψαχνεις τους πλανητες η τα πιο φωτεινα αστερια με τα ματια.Επειτα να παρεις ενα ζευγαρι κυαλια. Οταν εξαντλησεις και την παρατηρηση αυτη, παρε ενα φθηνο 4-5 ιντσο.Η διαφορα με ενα 8-ιντσο δεν ειναι μεγαλη. Αν ξερεις τον ουρανο καλα με το μικρο τηλεσκοπιο θα σου ειναι πανευκολο να χειριστεις το μεγαλο και να επικεντρωθεις περισσοτερο σε βαθυ ουρανο (νεφελωματα-σμηνοι βασικα).Το να παρεις μεγαλο τηλεσκοπιο η ακομα χειροτερα go-to απο την αρχη ειναι σαν να βγαζεις διπλωμα και το πρωτο αμαξι που αγοραζεις ειναι μια FERRARI. Χανεις την μαγεια...

Κυριάκος Καβακλιώτης

 

41 . 05΄. 55΄΄ Ν

23 . 33΄. 25΄΄ Ε

Δημοσιεύτηκε
Οταν εξαντλησεις και την παρατηρηση αυτη, παρε ενα φθηνο 4-5 ιντσο.Η διαφορα με ενα 8-ιντσο δεν ειναι μεγαλη.

 

Μη λέμε τέτοια πράγματα και μπερδευουμε τον κόσμο.Δεν είναι μεγάλη διαφορά οι 5" με τις 8";Πού αρχίζει να γίνεται αισθητή η διαφορά;Στις 10";

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης