Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2006 Καλησπέρα σε όλους Κάποιες μικρές ερωτησούλες έχω.... 1)Για το exit pupil που έχουνε τα κυάλια..........Έχουμε π.χ. ένα ζευγάρι κυάλια με exit pupil 4mm, ένα άλλο με 5mm και ένα άλλο με 7mm. Αυτά τα παραπάνω 2mm ή 3mm του exit pupil...πόση διαφορά θα κάνουν σε ένα νεαρό άτομο? (όπως είμαι εγώ - 23) Πόσα παραπάνω πράγματα θα βλέπεις? 2) Πέστε ότι έχουμε ένα ζευγάρι κυάλια 7x50, ένα άλλο 8x56 και ένα άλλο 9x63...Ποιο είναι το καλύτερο από τα τρία? (δεν λέω μάρκες κλπ κλπ γιατί θεωρητικά το ρωτάω) Το πρώτο με exit pupil 7.14mm, το δεύτερο και το τρίτο με 7mm. Θα ''μαζεύουν'' και τα τρία το ίδιο φως ή αυτό με την μεγαλύτερη διάμετρο (στην περίπτωση μας αυτό με το 9x63)? Tο exit pupil παίζει ρόλo μόνο στο πόσο φώς θα δεχτεί το μάτι μας?Π.χ. τα κυάλια 15x70 έχουν ναι μεν διάμετρο φακού x70 αλλά exit pupil 4.66mm(και όπως είπα είναι σχετικά μικρός...23ών) 3) Το ξέρω ότι τα ''τέλεια'' κυάλια (μα και ακριβά) είναι αυτά που έχουν ρύθμιση focus και στα δύο μάτια ξεχωριστά.'Ομως θέλω να ρωτήσω για τα άλλο είδος κυαλιών που έχουν center focus (αν το λέω σωστά)...Διάβασα σε ένα βιβλίο παρατήρησης ουρανού-αστεριών με κυάλια ότι για καλύτερο focus κλείνεις το δεξί μάτι και γυρίζεις το κεντρικό ρυθμιστή και μετά κλείνεις το αριστερό μάτι και γυρίζεις το ρυθμιστή που υπάρχει στο δεξί μάτι..Όσον και ας σας φανεί παράξενο... εγώ ουσιαστικά...και πραγματικά βλέπω ''μόνο'' με το δεξί μάτι ....το αριστερό μου έχει κάποια ''σπάνια'' ασθένεια και τα βλέπω όλα θολά....'Αρα θα ακολουθώ την πιο πάνω διαδικασία μόνο για το δεξί μου μάτι? Ευχαριστώ και sorry αν έγραψα πολλά 'Ελπις Έλπις
chder Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2006 Με κάθε επιφύλαξη, γιατί πάει καιρός, που ασχολήθηκα με τα συγκεκριμένα ζητήματα (δεν έχω αγοράσει κυάλια τα τελευταία χρόνια): 1. Η ίριδα ενός νέου ατόμου σε συνθήκες απόλυτου σκότους μπορεί να φτάσει τα 7-8mm, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση το ανθρώπινο μάτι εμφανίζει τη μέγιστη φωτοσυλλεκτική ικανότητα. Η ικανότητα αυτή μειώνεται αυξανομένης της κόπωσης ενός ατόμου και της ηλικίας του, φτάνοντας τα 3-4 mm για τους ηλικιωμένους, αλλά σε γενικές γραμμές δεχόμαστε μία μέση τιμή 5mm. Αν τα κυάλια σου έχουν exit pupil 7mm αλλά το μάτι σου φτάνει μέχρι τα 5mm, τότε το επιπλέον φως, που τα μάτια σου δεν μπορούν να δεχτούν (στη συγκεκριμένη περίπτωση 28% = 2/7*100), πάει χαμένο. Άρα χάνεις το 30% περίπου του φωτός, που συλλέγουν τα κυάλια σου (άσχετα εάν τα κυάλια σου είναι μεγάλα ή μικρά). Μία μέση τιμή είναι τα 5mm exit pupil. 2. Τα "μεγαλύτερα" κυάλια είναι αυτά, που έχουν τη μεγαλύτερη διάμετρο. Αυτό καθορίζει τη φωτοσυλλεκτικότητα τους, αρκεί να είσαι βέβαιος ότι όλο αυτό το φως που συλλέγουν τα κυάλια σου φτάνει τελικά στα μάτια σου (διάλεξε exit pupil 5mm για να είσαι μέσα). Προσοχή όμως, όσο μεγαλύτερη η διάμετρος, τόσο μεγαλύτερο το βάρος, πράγμα που σημαίνει, ότι όταν κρατάς τα κυάλια σου θα υπάρχει τρέμουλο και θα χρειάζεσαι τρίποδα.Μία καλή επιλογή από κάθε άποψη είναι τα 10x50 (exit pupil = 50/10 = 5) 3. Κάνεις μία αρχική πρόχειρη εστίαση και με τα δύο μάτια ανοιχτά. Μετά κλείνεις το δεξί για να κάνεις ρύθμιση αριστερά. Αφού εστιάσεις σύμφωνα με το τι βλέπεις από το αριστερό σου μάτι, κλείνεις το αριστερό και με ανοιχτό το δεξί κάνεις εστίαση με το μικρό ρυθμιστή. Τέλος ανοίγεις και τα δύο μάτια και κάνεις μία τελική μικρορύθμιση από τον κεντρικό ρυθμιστή.Κάνοντας όλα αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις το ... φως σου. Για αγορά σου συστήνω τα Vixen Ultima 10x50
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2006 Αγαπητέ Gliko Dakri, To exit-pupil ή αλλιώς «κόρη εξόδου» καθορίζει απόλυτα τη φωτεινότητα των εκτεταμένων αντικειμένων στο οπτικό πεδίο, με άλλα λόγια την επιφανειακή λαμπρότητα των αντικειμένων.Παράδειγμα: έστω ότι έχουμε δύο ζευγάρια κιάλια, ένα 7Χ50 και ένα 10Χ50. Η κόρη εξόδου (e.p.) θα είναι στο πρώτο 50/7=7,1mm και στο δεύτερο 50/10=5mm. Έτσι, η επιφάνεια ενός γαλαξία (ή ενός ...τοίχου) θα φαίνεται λαμπρότερη στο πρώτο ζευγάρι κι ας έχουν την ίδια διάμετρο φακού. Όμως στο δεύτερο ζευγάρι ο γαλαξίας θα φαίνεται λίγο μεγαλύτερος αντισταθμίζοντας σε σημαντικό βαθμό το έλλειμμα επιφανειακής λαμπρότητας. Στα σημειακά αντικείμενα όμως (αστέρια) η φωτεινότητα εξαρτάται μόνο από τη διάμετρο του φακού. (Εφ΄όσον οι επιστρώσεις και τα πρίσματα των δύο ζευγαριών είναι παρόμοια). Έτσι, τα δύο κιάλια του παραδείγματος θα δείχνουν τα αστέρια το ίδιο φωτεινά. Μάλιστα, λόγω των παραπάνω, ο ουρανός θα είναι πιο σκοτεινός στο ζευγάρι με το μικρότερο e.p. (και τη μεγαλύτερη μεγέθυνση) αναδυκνείοντας τα αμυδρά αστέρια καλύτερα. Στην ηλικία σου, οι κόρες των ματιών σου ανοίγουν άνετα μέχρι το μέγιστο των 7mm και θα ανοίγουν τουλάχιστον μέχρι τα 35 σου, (αν υποθέσουμε ότι τα δικά μου μάτια αντιπροσωπεύουν το σύνηθες). Σαν «χρυσή αγορά» θα πρότεινα τα εξαιρετικά και δοκιμασμένα Ultima 8X56 (από τη Vixen ή τη Celestron) αλλά εξίσου θα χαιρόσουνα και ένα καλό ζευγάρι 7Χ50 ή 10Χ50. Μήν αγοράσεις μεγέθυνση μεγαλύτερη από 10Χ γιατί το κούνημα της εικόνας όταν κρατιούνται στο χέρι θα σε κουράζει γρήγορα. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2006 Για σε όλους (και ευχαριστώ για τις απαντήσεις) Πάω λοιπόν προχθές το βραδυ μπροστά σε ένα καθρέφτη....κλείνω τα φώτα.....παίρνω ένα φαναράκι και ένα μέτρο..........ανάβω το φαναράκι..όχι όμως μεσα στα μάτια μου, και μετράω την διάμετρο της κόρης του ματιού...Ουάου λέω...έπιασα τα 7mm Διαβάζοντας και τα πιο πανω σχόλια σας.....ή και από διάφορα αστρονομικά site....ότι όση μεγαλύτερη διάμετρο φακού έχουμε τόση μεγαλύτερη θα είναι η φωτοσυλλεκτικότητα.Σκέφτηκα.......... πρέπει να συνδιάσω το ότι το μάτι μου (ενός νέου) δέχεται περισσότερο φως και να έχω όμως και μεγάλη διάμετρο φακού... ...........Για να μπω στο ψητό....έτσι κατέληξα στα Vixen ARK Giant 12x80mm ότι πρέπει.... 6.7mm exit pupil και 80mm φακός σαν ''θηρίο'' Βέβαια τα έσκασα (εννοώ κάπως ψηλή τιμή) ...........αλλά θα μου μείνουν μια ζωή και όπως διαβάζω εδωμέσα....ότι πληρώνεις παίρνεις...και επίσης το σημαντικότερο......θα μου πείτε γιατί δεν πήρες τηλεσκόπιο..υπάρχει και εδώ απάντηση.......είμαι Κύπριος φοιτητής στην Αθήνα και αν πάρω ένα ογκώδες τηλεσκόπιο ούτε θα μπορώ να το χαρώ στην φωτορύπανση της Αθήνας ούτε θα μπορώ να το μεταφέρω Κύπρο... Πρώτες εντυπώσεις (μόλις πρίν λίγο τα πήρα)....μιλάμε ΓΙΑ ΤΑ κυάλια!...-στιβαρά-κράτημα εξαίσιο-μικρό βάρος για τον όγκο του..μόλις 2.390Κg ...εντάξει θέλει τρίποδο αλλά δεν είναι τήποτα το φοβερό το βάρος για τέτιο όγκο.-Καταπράσινοι φακοί......αφού είναι πλήρως πολυεπιστρωμένα ακόμη και στα πρίσματα... ..............για ενtυπώσεις νύχτας...μόλις νυχτώσει...αλλά μόλις φύγει (και αν φύγει) η συννεφιά που έχουμε στην Αθήνα Τα κυάλια σε φωτογραφία Έλπις
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2006 Να ρωτήσω κάτι, έχετε καμία εικόνα για το πώς πρέπει τα κυάλια να βλέπουν ένα αστέρι?για να κάνω test το λέω... Έλπις
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2006 Ένα αστέρι μέσα από κιάλια φαίνεται σχεδόν όπως και με το γυμνό μάτι, απλά πιο φωτεινό... Η μεγέθυνση φυσικά δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο.
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2006 Eυχαριστώ για την άμεση απάντηση... ....Σήμερα (δηλαδή ξημερώματα της σημερινής ημέρας) επειδή κάπως βαριόμουνα να στήσω τρίποδο ...κάθησα στην βεράντα μου και είπα να τα κρατήσω με τα χέρια ...2.390Κg κυάλια σίγουρα θα σε πονέσουν σε λίγα λεπτά....απλά ήθενα να δω την συμπεριφορά τους πάνω στην σελήνη....//// τώρα που έφυγε η πανσέληνος βλέπεις πιο όμορφα τους κρατήρες......εντομεταξεί κάτι πολύ πολύ θετικό που δεν το ανέφερα είναι ότι τα κυάλια αυτά της σειράς ΑRK διαθέτουν ενσωματωμένα κάτι σαν τα lens hood των φωτογραφικών φακών που κόβουν το ανεπύθητο πλαϊνό φως...και όταν δεν τα χρειάζεσαι απλά τα κλείνεις... ......Πάντως η σελήνη είχε τρομερή λεπτομέρεια εν συγκρίση με κάτι παλαιά (χρονολογικά εννοώ) 7x50 κυάλια που έχω......και οι άκρες της σελήνης ήταν ''καθαρές'' από τα διάφορα χρώματα που βλέπεις από τα διάφορα φθηνά κυάλια..(νομίζω μπλε-μωβ-κόκκινο κάτι τέτια χρώματα)Θα μου πεις.................. 539 ευρώ κυάλια.....περίμενες κάτι χειρότερο? Και μία σημείωση:Φαίνεται ήμουνα τυχερός σήμερα (έκανα και την ευχή μου )........μάλλον είδα μία Διδυμίδα (από την λέξη Διδυμίδες - αυτές δεν είναι τον Δεκέμβρη? ) που έπεσε..... έβλεπα προς βορρά (εκεί έχει θέα η βεράντα μου και λίγο Δυτικο-Ανατολικά)....και είδα κάτι να πέφτει και στο κλείσιμο βγήκε μία παχιά γραμμή, όχι πολύ μακριά. Έλπις
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2006 Καλορίζικα τα κιάλια! Στήριξη σκέφτηκες να πάρεις; Τέτοιου μεγέθους κιάλια θα πάρουν άλλη διάσταση με μια καλή στήριξη/τρίποδο. ΥΓ: Μια μικρή παρατήρηση φίλε μου, οι διάττοντες αστέρες (Περσείδες, Διδυμίδες κτλ) είναι γένους αρσενικού! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
alepohori Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2006 Να ρωτήσω κάτι, έχετε καμία εικόνα για το πώς πρέπει τα κυάλια να βλέπουν ένα αστέρι?για να κάνω test το λέω... Ένα τεστ για κυάλια που ξέρω είναι ο εντοπισμός του αστεριού που συνοδεύει τον ε του Πηγάσου. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2006 Ευχαριστώ και συγνώμη αν του άλλαξα φύλο ...''προχθές'' γράφτηκα στο astrovox και μαθαίνω Aυτό που έχω είναι ένας αλουμινένιος φωτογραφικός τρίποδας των 40 ευρώ.είναι λίγος?θα πρέπει να πάρω τα επαγγελματικά που είναι πιο βαριά?θα χρειαστώ και κάποιο άλλο εξάρτημα? όπως ασπούμε απομάκρυνση τους από την κεφαλή του τρίποδα για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων? Έλπις
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2006 chder: αν και αργά σου το λέω... κυριολεκτούσα ότι δεν βλέπω από το αριστερό μάτι...αν κλείσω το δεξί μου μάτι,που δεν μπορώ να το κλείσω, θα τα βλέπω όλα θολά. Για κάποια άλλη συζήτηση που διάβασα εδωπέρα...ότι η Ελλάδα είναι ακριβή...................δεν διαφωνώ......αλλά έχω να σας δόσω ένα παράδειγμα με τα δικά μου κυάλια....για κάτι που το έψαξα.... δέστε εδώ:http://cgi.ebay.co.uk/Grossfernglas-Vixen-Ark-12x80-OVP-Neu_W0QQitemZ160056927507QQihZ006QQcategoryZ30366QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem?hash=item160056927507 τα κυάλια μου στο ebay που μόνο εδώ μπορείς να τα βρείς (για ebay εννοώ)...τιμή?... 729 περίπου! Και είναι Γερμανία... ...εδώ στην Ελλάδα τα πήρα 539 ευρώ.... η Αμερική....για όποιον πάει είναι όντως ευκαιρία...τα δικά μου τα είδα 550 δολλάρια κάπου....αλλά να τα παραγγείλεις από Ελλάδα νομίζω δεν γίνετε..... Έλπις
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2006 Παιδιά συγνώμη αν με πιάννει η συγκίνηση...Δεν θα ξανα-επαναληφθεί αλλά είναι η πρώτη μου φορά που παρατηρώ ουρανό και συγκεκριμένα τον Ωρίωνα πάνω από την Αθηναική πόλη...είδα τα τρία αστέρια στο κέντρο που είναι δίπλα δίπλα..είδα τον πορτοκαλο-καφέ Betelgeuse....τον Rigel................και φαινόταν και το Νεφέλωμα του Ωρίωνα που δεν μπορούσα να το δω με τα μάτια μου....α!...είδα και τον Κρόνο που λέτε πώς είναι πάνω από την Σελήνη...είναι και αυτός χρωματιστός 'Ελπις Έλπις
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2006 Δεν ξέρω (..και ούτε πιστεύω) αν κάποιος επό εδωμέσα έχει κυάλια από την σειρά Vixen ARK.. (12x80 - 16x80 - 20x80)....γιατί το λέω?.. ..μου φαίνεται ότι τα κυάλια μου θέλουν κάποια ρύθμιση....το λεγόμενο collimation?εντάξει....το αριστερό μου μάτι βλέπει θολά (από κάποια ασθένεια που έχει).... αλλά κάτω από το καθαρό αντικείμενο που εστιάζω...είτε ειναι η σελήνη είτε κάποιος πλανήτης είτε ένα αστέρι.........βλέπω και ένα θολό είδωλο......................................πράγμα που με τα πιο φθηνά κυάλια 7x50 δεν βλέπω! Αν ξέρει κάποιος τι να κάνω....ή πώς να τα ευθυγραμμίσω είτε ακόμη καλύτερα να έχει κυάλια από την συγκεκριμένη σειρά ARK..............ας με βοηθήσει.. (και κάποιο link καλό είναι)(*η φώτο των κυαλιών είναι από πάνω) Ευχαριστώ,'Ελπις Έλπις
ΓΡΑΤΣΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2006 Λυπάμαι για το πρόβλημα υγείας σου και ελπίζω όλα να πάνε καλά.Έχω τα 30Χ80 και δεν σηκώνουν collimation, εκτός αν τα έχεις χτυπήσει, οπότε μιλάμε για επισκευή.Μήπως δεν κοιτάζεις στο άξονα ? (το συνηθέστερο). Τότε θα βλέπεις εσωτερικές αντανακλάσεις.Μήπως το είδωλο δημιουργείται από το άλλο μάτι?Ενημέρωσέ μας.Φιλικά, Α. Γρατσίας Nothing to say, so much to show
ΓΡΑΤΣΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2006 Επικοινώνησες με την AKTIS? Ο κ. Ηλιόπουλος ίσως μπορεί να σε βοηθήσει. Nothing to say, so much to show
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2006 Καλημέρα....(thanx για την απάντηση) Η ΑΚΤΙΣ δεν είναι αυτή που πουλάει τα κυάλια?...εγώ τα δικά μου τα πήρα από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης.....(όταν έρθω Ελλάδα από τις διακοπές θα επικοινωνήσω μαζί τους) Για το πρόβλημα στο μάτι μου.......απλά ''χρησιμοποιώ'' (όχι εγώ) το ένα μου μάτι και βλέπω κανονικά...Απλά έχω παρει από ebay κάποια φθηνά κυάλια αμερικάνικου τύπου 7x50 και βλέπω κανονικά το καθαρό είδωλο σαν να βλέπω και με τα δύο μάτια..Τώρα όμως που πήρα αυτά τα πολύ πολύ πολύ ακριβότερα κυάλια τα Vixen ARK ...κάτω από το καθαρό είδωλο βλέπω και ένα άλλο θολό (σαν ''διαφανές'')..........και σκέφτηκα μήπως είναι το collimation Ολοκαίνουργια είναι μέσα στην θήκη...ούτε μισό μήνα δεν έχει που τα πήρα. Όταν λες δεν κοιτάω στο άξονα....τι εννοείς? Έχω δει διάφορες εικόνες στο internet πώς για το collimation σηκώνεις το ελαστικό περίβλημα (αν το λέω σωστά) των κυαλιών..και βρίσκεις κάποιες βίδες....αλλά στα κυάλια που έχω το ελαστικό αυτό περίβλημα είναι καλά κολλημένο και φοβάμαι μην τα καταστρέψω Ευχαριστώ,'Ελπις Έλπις
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ και πάλι..... Τελικά τον ουρανό με Vixen ARK θα το βλέπω Ανακαλύφθηκε τελικά το πρόβλημα στα κυάλια μου και θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης...Απλά πρέπει να χαλάρωσε ένα κρύσταλλο.... Τώρα πλέον είναι τέλεια!!!..και ανακουφίστηκα (με 539 ευρώ μπορούσα να πάρω τηλεσκόπιο).......και τα αστρικά σμήνη με περιμένουν 'Ελπις *****υπόψην ότι αυτά που έλεγα στην προηγούμενη σελίδα σε ένα post μου ότι παρατηρούσα.........ήταν με τα μικρά αμερικάνικου τύπου 7x50 που έχω.....//.... Από την αρχή παρατήρησα το ''πρόβλημα'' στα Vixen με το σχεδόν διπλό είδωλο...αλλά πίστευα ότι φτέει η ασθένεια του ματιού μου. Έλπις
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα