Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χάρτες για εύρεση Ekard 6 - 10 Ιανουαρίου

Ιανέ, καλό βόλι.

Ekard_in_Hydra.jpg.f8697e225259cb9a6cfebc7925f0013d.jpg

Ekard_Alphard_INV.jpg.44c762025390f96e123d81329ed60e13.jpg

Ekard_2deg_INVERT.jpg.8b24158b9e1e0eb6e04600d3fbd1ca84.jpg

Ekard_1deg-INVERT.jpg.d5c65603e47d553b69d8f32e165ed7be.jpg

Ekard_30arcsec-INVERT.jpg.f8f168474f4b1628825d966d15a35736.jpg

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

• Απαντήσεις 98
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Βαγγέλη, σ'ευχαριστώ για τους αναλυτικότατους χάρτες!

Θα προσπαθήσω να τον εντοπίσω με την πρώτη ευκαιρία.

Στην ομάδα θα είναι και ο takis 63.

Καλές παρατηρήσεις σε όλους!

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Γειά σου αδελφέ μου Βαγγέλη!!

Κάτι οι γιορτές κάτι η δουλειά χαθήκαμε.

Μετα απο την προτροπή του Θανάση όμως ελπίζω να τα πούμε ΚΙ απο κοντά.

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Βαγγέλη ευχαριστούμε πολύ για τους χάρτες!έχει να γίνει μεγάλο πανηγύρι!

Είμαι στην αναμονή για την παραλαβή του radio clock.

Χθες ήμουν Βυτίνα.Δεν υπήρχε ίχνος πάγου,παρά το υψόμετρο που ήταν 1000 μέτρα.Που σημαίνει ότι αν ο Πάρνωνας δεν είναι προσπελάσιμος,η Βυτίνα είναι ένας από τους εναλλακτικούς τόπους για την παρατήρηση της απόκρυψης,εκτός από την Σπάρτη!!!Θα δούμε....

ΥΓ.έχει δει κανένας λίγο έξω από την Βυτίνα,ένα σπίτι με 2 λευκούς θόλους;;O άνθρωπος έχει φτιάξει έναν θόλο μέσα στο σπίτι του και έναν μεγαλύτερο σε ξεχωριστό κτίριο!!!! :shock: :shock: :shock:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Μακάρι να είναι καλός ο καιρός και πράγματι θα γίνει μεγάλο πανηγύρι! Ήδη υπάρχουν 4-5 άτομα που ενδιαφέρονται από Πάτρα.

Την Τετάρτη 10/1 στον "Ωρίωνα" έχουμε συνάντηση παρατηρησιακής ομάδας (όπου γίνονται 2-3 παρουσιάσεις) θα κάνουμε μία παρουσίαση με τον Νίκο/Skywalker για την απόκρυψη, τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τα σχέδια εξόρμησης. Ελπίζω να ενδιαφερθούν και άλλοι.

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μετακινηθούμε ιδιαίτερα νότια και παραμείνουμε στη ζώνη της απόκλισης, εκτός και αν αλλάξουν τα σχέδια! Περισσότερα σε λίγες μέρες όπου θα κάνουμε και κάποιες δοκιμές.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Παναγιώτη, πολύ χαίρομαι, και ελπίζω να αποζημιωθούμε όλοι. Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά "συγκρατημένα αισιόδοξοι".

Είμαι βέβαιος πως θα έχετε ήδη -ή μπορείτε να βρείτε- και τις δικές σας πηγές πληροφορίας για το θέμα, αλλά αν υπάρχει κάτι για διευκρίνηση από μέρους μου, ευχαρίστως. Θα είμαστε σε επικοινωνία, είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια.

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Είμαι βέβαιος πως θα έχετε ήδη -ή μπορείτε να βρείτε- και τις δικές σας πηγές πληροφορίας για το θέμα, αλλά αν υπάρχει κάτι για διευκρίνηση από μέρους μου, ευχαρίστως. Θα είμαστε σε επικοινωνία, είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια.

Σε ευχαριστούμε Βαγγέλη, για ότι χρειαστούμε θα σε ενοχλήσουμε! Εξάλλου ήδη μας έχεις εφοδιάσει με τόσες πληροφορίες!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Παναγιωτη (filiatra), παρόλες τις οικογενειακες υποχεωσεις, θα προσπαθησω και την Πεμπτη θα ειμαι εκει! :wink:

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημοσιεύτηκε
Βαγγέλη,

Θα χρειαστεί και μαγνητόφωνο για την χρονομέτρηση ή μόνο το radio clock;

Με μαγνητόφωνο τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα:

α) Με μαγνητόφωνο και Radio Controlled Clock

- Βάζεις το alarm* να χτυπήσει στο λεπτό** της αναμενόμενης απόκρυψης.

- Βάζεις το μαγνητοφωνάκι, ψηφιακό ή συμβατικό (tape), να αρχίσει να γράφει λίγα λεπτά πριν.

- Μόλις δεις την απόκρυψη, φωνάζεις "ΝΑΑΑ!" (ή κάτι ανάλογο, κοφτό και σύντομο)

- Μόλις δεις την επανεμφάνιση, φωνάζεις "ΤΟΟΟ!" (ή κάτι ανάλογο, κοφτό και σύντομο)

- Όταν κάνεις απομαγνητοφώνηση, μετράς τα "μπιπ-μπιπ" του alarm και υπολογίζεις, με όση ακρίβεια μπορεις, μεταξύ ποιων δύο "μπιπ" φώναξες κάθε φορά!

--- Έχεις ακριβείς χρόνους του φαινομένου σε UT!!!

β) Χωρίς μαγνητόφωνο, αλλά με Radio Controlled Clock ΚΑΙ χρονόμετρο

- Χρειάζεσαι χρονόμετρο που να μετράει lap-times, δηλ. γύρους, δηλ. μετά την έναρξη της χρονομέτρησης, να μπορείς να πατήσεις κάποιο πλήκτρο δύο (2) φορές, για να καταγράψεις δύο (2) χρόνους (έναρξη και λήξη, Disappear και Reappear).

- Αρκετά λεπτά πριν την απόκρυψη, κοιτάζοντας το Radio Controlled Clock***, προσπαθείς να ξεκινήσεις το χρονόμετρο, σε συγχρονισμό με το ρολόι, στην έναρξη οποιουδήποτε λεπτού (ακριβώς στο "0 seconds").

Θέλει αρκετές προσπάθειες, αν έχεις αποκλίσεις ξαναδοκιμάζεις.

- Όταν το πετύχεις, σημειώνεις ή γράφεις κάπου σε ποιο λεπτό ακριβώς ξεκίνησες το χρονόμετρο.

- Κατά την απόκρυψη, αν όλα πάνε καλά, κοιτάζοντας στον προσοφθάλμιο, καταγράφεις τους δύο χρόνους στο χρονόμετρο.

- Μετά φυσικά, προσθέτεις τις ενδείξεις του χρονομέτρου στο λεπτό έναρξης της χρονομέτρησης, και...

--- Έχεις ακριβείς χρόνους του φαινομένου σε UT!!!

* ΠΡΟΣΟΧΗ: Μόνο για Radio Controlled Clocks

** H αβεβαιότητα στο χρόνο για τον Ekard (1 sigma uncertainty interval [seconds]) = +/- 3.6, άρα, στο λεπτό, είσαι μέσα.

*** Χωρίς Radio Controlled Clock, GPS ή άλλη αξιόπιστη συσκευή χρόνου UT, αλλά μόνο χρονόμετρο, μπορεί κάποιος να δώσει αξιόπιστη μέτρηση χρονικής διάρκειας, αλλά όχι και αξιόπιστους χρόνους UT.

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Βρήκα ότι το ΤYC 4892-11-1 απέχει σχεδόν ακριβώς 0,5 μοίρες από το 23 της Ύδρας,πάνω στην ευθεία που ενώνει το 23 Ύδρας με το 21 Ύδρας.

Αν έχετε προσοφθάλμιο με πραγματικό οπτικό πεδίο 1 μοίρα,ο εντοπισμός του TYC 4892-11-1 λογικά πρέπει να είναι αρκετά εύκολος ,αν ο 23 Ύδρας τοποθετηθεί στο κέντρο του πεδίου:-k

Δυστυχώς δε θα μπορέσω να κάνω δοκιμές για τον εντοπισμό του TYC4892-11-1,οπότε θα πρέπει να τον εντοπίσω γρήγορα λίγες ώρες πριν την απόκρυψή του στο σημείο της παρατήρησης... :-k [-o<

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, πάμε καλά από παρατηρητές!

Δίνω μια ενδεικτική εικόνα της διασποράς στην παρακάτω απεικόνιση. οι κόκκινες βούλες καλύπτουν αρκετά καλά το κεντρικό μονοπάτι, αλλά λείπει κάποιος/κάποιοι παρατηρητές στην ευθεία με το ερωτηματικό (πχ στην περιοχή Τρίπολης-Άργους-Ναυπλίου.

Την ομάδα Ωρίωνα την έβαλα αυθαίρετα τόσο κάτω, εντελώς ενδεικτικά!

Ekard_multiloc_greece2.doc :

- Για όσους Ωριονείδες επιχειρήσουν από την πόλη της Πάτρας (κέντρο), η πιθανότητα επιτυχίας είναι 24%. Όσο πιο νότια, τόσο το καλύτερο.

- από Αθήνα (κέντρο) 34%

- Πύργος 48%

- Άργος 49%

- Φιλιατρά και Σπάρτη 58% (ανώτατη πιθανότητα επιτυχίας)

- Καλαμάτα και Άγιος Πέτρος 57%

- Ηράκλειο Κρήτης 4%

- Λάρισσα 0% (σόρυ)

Ekard_multiloc_greece2.doc

GoogleEarth_Ekard_Observers2.jpg.32def4d3ac251d4a56e4f10392a423b8.jpg

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Βαγγέλη το Ναύπλιο όπως έχει αναφερθεί, συμμετέχει και από ότι βλέπω έχει και καλά ποσοστά 49% :D

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη, πολύ χαίρομαι!!

Ανέβασα μια ενημερωμένη έκδοση του από πάνω χάρτη και σε συμπεριλαμβάνω.

Επιπλέον, το Ναύπλιο υπολόγισα ότι έχει 51% πιθανότητα.

Τα 2 ερωτηματικά τώρα αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και της Αττικής.

Ελπίζω να έχουμε και εδώ συμμετοχές.

Σήμερα θα κάνω μια παρουσίαση στη συνάντηση της ΕΑΕ (Ίδρυμα Ευγενίδου, 6μμ) για το θέμα αυτό.

http://www.astronomia.org.gr/meeting.htm

Όποιος φίλος παρευρεθεί, μπορούμε να συζητήσουμε από κοντά λεπτομέρειες και τεχνικές παρατήρησης, χρονομέτρησης και καταγραφής της απόκρυψης.

Βαγγέλης

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Βαγγέλη η δικιά μας ομάδα θα προσπαθήσει (εκτός απροόπτου) να παρατηρήσει/καταγράψει την απόκρυψη από σκοτεινή περιοχή έξω από την Πάτρα.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Επειδή ο μόνος χάρτης της ευρύτερης περιοχής που έχω είναι ενας μέχρι 8.5mag

που μπορώ να βρω ενα πιο αναλυτικό?

βοηθάνε και οι φωτο βέβαια, αλλα επειδή δεν είμαι και πολύ σίγουρος για το τι βλέπω, ενας χάρτης θα βοηθούσε..

παρακάτω εχω μια εικόνα απο τον δικό μου χάρτη.

Υποθέτω οτι κοιτάω εκεί που δείχνει το κόκκινο βελάκι, σωστά? :?

.JPG.90b6c6cb70a93ebdacf91ec3d71847f3.JPG

Δημοσιεύτηκε

Αν δεν κάνω λάθος οι χάρτες είναι για 6-10 Ιανουαρίου, και ακολουθούν την τροχιά του αστεροειδή (?).

απλώς ψάχνω ενα κοντινό της περιοχής του 23 και του 21, που να τους περιλαμβάνει και τους δυο, ωστε να εχω ενα μέτρο σύγκρισης, για να βρω ακριβώς το αστέρι που ψάχνω.

Δημοσιεύτηκε
Αν δεν κάνω λάθος οι χάρτες είναι για 6-10 Ιανουαρίου, και ακολουθούν την τροχιά του αστεροειδή (?).

απλώς ψάχνω ενα κοντινό της περιοχής του 23 και του 21, που να τους περιλαμβάνει και τους δυο, ωστε να εχω ενα μέτρο σύγκρισης, για να βρω ακριβώς το αστέρι που ψάχνω.

0119_694_8177_Finder2.gif.c3c925f3730844c4dd3786ffd051569a.gif

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης