vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Σήμερα στην Αθήνα ο ουρανός ήταν πεντακάθαρος από το πρωί. Όλη τη μέρα ήλπιζα να μείνει έτσι και το βράδυ, και δε μου χάλασε το χατίρι! Έτσι, κατά τις 7 το απόγευμα βγήκα στο μπακόνι με το θηριώδες Skylux 3 ιντσών με το ζόρι! Γενικά, έχω καταλήξει πως σε αυτή τη διάμετρο και από αυτή την τοποθεσία, το μόνο που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος αξιοπρεπώς είναι διπλοί αστέρες... Έτσι κι εγώ, έχοντας μια λίστα με κάμποσους από αυτούς και θέα στον Β μέχρι ΝΑ ουρανό είπα να δοκιμάσω την τύχη μου... Το φεγγάρι ήταν αρκετά ψηλά ακόμα, αλλά είπα να μην πτοηθώ! Μάλιστα το μόνο που δεν παρατήρησα απόψε ήταν η Σελήνη, αφού εκείνη την ώρα πέρασε πάνω από το μπαλκόνι μου και προς τη δύση, οπότε τη χαιρέτησα και άρχισα το διπλο-κυνήγι! Μετά από αρκετές ώρες αποφάσισα να μπω μέσα γιατί είχε πιαστεί η πλάτη μου από το σκύψιμο και την ορθοστασία. Με χαρά όμως διαπίστωσα πως είχα παρατηρήσει καμιά 15αριά διπλούς συν τον Κρόνο που σήμερα φαινόταν πολύ καλά! Δε θυμάμαι με ποια σειρά ακριβώς τους είδα αλλά ήταν οι εξής: δ, θ_1,θ_2, λ,ζ,ι,σ Ωρίωνα καθώς και το Σ747 στον Ωρίωνα, α,κ,ν,σ Διδύμων, ε,ν_3 Μεγάλου Κυνός γ,54 Λέοντα α Θηρ.Κυνών (Cor Caroli) Από αυτούς σίγουρα ξεχωρίζω τους 54 Leo και α CVn! Είδικα ο τελευταίος ήταν καταπληκτικός, κάτι ήξερε ο Hubble που το ονόμασε έτσι για το γιο του! Τέλος, όπως ανέφερα και παραπάνω, ο Κρόνος ήταν εκπληκτικός καθώς και μπόρεσα να διακρίνω δύο δορυφόρους του, τον Τιτάνα και τη Ρεα, για πρώτη φορά! Επίσης, πιο νωρίς, το νεφέλωμα του Ωρίωνα διακρινόταν εύκολα και σε μεγαλούτσικι έκταση, καθώς και τα τέσσερα αστέρια του θ_1 (τραπεζίου). Εν κατακλείδι, έμεινα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, καθώς και από το γεγονός ότι όλο και κάαατι μπορεί να δει κανείς με αυτό το τηλεσκόπιο, ακόμα και μέσα από την Αθήνα. Επίσης το νέο star pointeraki έκανε θαύματα, αν και σε σκοτεινό ουρανό θα αποδίδει πιο πολύ, αφού δεν έχεις πολλά ορατά αστέρια να στοχεύσεις από εδώ! Τέλος, επιχείρησα και δύο σκιτσάκια, σαν αναμνηστικό της παρατήρησης. Δεν είναι και υπέρτατης ακρίβειας, κάντε τα στραβά μάτια... Αργότερα τα σχεδίασα με βάση αυτό που είχα στο χαρτί στο Photoshop:
Canopus Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Χέχε καλά λέει ο φίλος από απάνω, απόψε ήταν πολύ καθαρή βραδιά (εγώ τώρα μαντρώθηκα). Γιαπλανητική παρατήρηση βέβαια δεν έλεγε πολλά (ο Κρόνος και ο Δίας "βράζανε" ακόμα και στο 40x. Πάντως, τον Τιτάνα και τη Ρέα τους παρακολουθούσανε παραπάνω από δύο μάτια το απόγευμα Εγώ επιχείρησα απόψε σε δύο στάδια να κάνω πιο.. deep-sky καταστάσεις. Αρχικά, είδα το Μ42 (wow, στον 40άρη plossl χωράει όλο το ξίφος!!), για πρώτη φορά τον Πορφυρό αστέρα του Hind αλλά από εκεί και ύστερα το κ%λοφέγγαρο δεν άφηνε περιθώρια για πολλά πράγματα. Έστι, έβαλα το ξυπνητήρι για τις 4:00 μπας και έβλεπα τίποτε της προκοπής. Αυτό που διαπίστωσα στη δεύτερη βάρδια ρε γμτ είναι ότι πλέον έγει παραγίνει το κακό με τη φωτορρύπανση εδώ στη Νέα Μάκρη. Αν και το limiting magnitude ήταν.. ανεκτό απόψε (~>5) η γενικότερη φωτεινότητα του ουρανού πια δε σου αφήνει πολλά περιθώρια για deep sky. Εννοώ δλδ ότι ενώ πριν από 4-5 χρόνια έστρεφες το τηλεσκόπιο σε ένα random σημείο στα σύνορα Παρθένου-Κόμης και έβλεπες 5-6 ξέμπαρκους γαλαξίες (και έπρεπε να δεις χάρτη για να τους αναγνωρίσεις) τώρα πια βλέπεις στο ίδιο σημείο έναν ωραίο ανοιχτό μαύρο-γκρι ουρανό (γαλαξίες? χαχαχαχα με λίγο πλάγια όραση...). Και ήθελα να δω και τον ΝGC 5128 ο θρασύς!!! Πάλι καλά που προς το βορρά φαίνονται (ακόμα) αξιοπρεπώς τα Μ81/82, κανα-δυο σφαιρωτά και το dumbell/ring πάνω από την έυβοια αλλιώς θα ξύπναγα άδικα PS0:Tι θα γίνει πλέον, να τους ξεχάσουμε τους γαλαξίες από την Αττική???PS1: Η θερμοκρασία πριν από μισή ώρα >2 ΒαθμώνPS2: Προς τους πιο έμπειρους: άραγε,κάνα βράδυ χωρίς φεγγάρι, σε περιοχή εκτός Αττικής (Κύμη) θα καταφέρω να δε τη Ροζέτα (αμυδρά, ως συννεφάκι εννοείται!!) με τον 40άρη plossl? Το τηλεσκόπιό μου είναι ένα TAL-120PS3: Πάω να δω την ανατολή!! Κάψιμο!!!PS4-edit: (τώρα που σηκώθηκε ο ήλιος )Ενδεινκτικό του πόσο καθαρή (αλλά ασταθής) είναι η ατμόσφαιρα: από τολυκαυγές φαινόταν στον ορίζοντα χαλαρά η Γυάρος,αλλά ακόμα και με γυμνό μάτι, το περίγραμμα τη Εύβοιας κοντά στο σημείο ανατολής του ηλίου "έβραζε". Γμτ, άμα δεν είχαμε τόσα κ%λοφώτα εδώ κοντά,θα έπιανα mag6 απόψε Σκόρπιες σκέψεις: http://ngc253.blogspot.com/travel... without movement...
Despet Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Βαγγέλη πολύ ώραια η παρουσίαση της χθεσινή σου <Παρατήρησης> και ο καιρός... πολύ καλός.Πράγματι ο Κρόνος έχει χορό με τα ...παιδιά του εδώ και καιρό.... Πέτρος Δεσύπρης Corvus Eye ObservatoryATHENS / S Y R O S http://www.pdesypris.com/http://www.ceo-despet.blogspot.com/
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Βαγγέλη,δοκίμασε να βρεις S Cep και R Lep Και πες μου εντυπώσεις! Σαν να βλέπεις φάρους στον αστρικό ωκεανό! Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Όντως χθες είχε πολυ καλο seeing. Είδα Κρόνο και φαινόταν χώρισμα Cassini και 2 ζώνες στο Ν.Ημισφαίριο. IK Observing System
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Δημήτρη, τον S Cep τον έχω δει ακόμα και με κιάλια, θα θυμηθώ να τον κοιτάξω και με το τηλεσκόπιο. Για τον R Lep, τον έχω υπόψιν, αλλά χθές την ώρα που το θυμήθηκα είχε πάει πίσω από πολυκατοικία... Πλέον έχει αρκετή φεγγαρορύπανση και μάλλον (δυστυχώς) θα αργήσω πολύ να ξανακάνω παρατήρηση... Καλεί η μαμά πατρίδα!
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Πλέον έχει αρκετή φεγγαρορύπανση και μάλλον (δυστυχώς) θα αργήσω πολύ να ξανακάνω παρατήρηση... Καλεί η μαμά πατρίδα!Αυτό δεν είναι εκ προοιμίου κακό, αν βρεθείς να υπηρετείς κάτω από σκοτεινούς ουρανούς. Τότε, και τα γερμανικά νούμερα γίνονται απόλαυση!
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Αυτό που διαπίστωσα στη δεύτερη βάρδια ρε γμτ είναι ότι πλέον έγει παραγίνει το κακό με τη φωτορρύπανση εδώ στη Νέα Μάκρη. Η περιοχή της Νέας Μάκρης έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπως συμβαίνει με όλες τις περιοχές της Αττικής. Πέρυσι το καλοκαίρι, που έτυχε να ξαναβρεθώ στο Ζούμπερι, το μόνο κομμάτι του ουρανού που ήταν σχετικά ανεκτό (δηλαδή όχι απαράδεκτο) ήταν αυτό προς την θάλασσα. Κρίμα, γιατί κι εγώ έχω σαφώς καλύτερες αναμνήσεις από τον ουρανό εκεί. Πιο πολύ ευχαριστήθηκα το βραδινό μου μπάνιο, επιπλέοντας ανάσκελα σε μια θάλασσα «λάδι», υπό το αμυδρό φως του Κύκνου και της Λύρας! … Τι???! Δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα? Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε! Αυτό θα πει (εναλλακτική) παρατήρηση!
Canopus Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Πέρυσι το καλοκαίρι, που έτυχε να ξαναβρεθώ στο Ζούμπερι, το μόνο κομμάτι του ουρανού που ήταν σχετικά ανεκτό (δηλαδή όχι απαράδεκτο) ήταν αυτό προς την θάλασσα. Κρίμα, γιατί κι εγώ έχω σαφώς καλύτερες αναμνήσεις από τον ουρανό εκεί. lol στο Ζούμπερι μένω και όντως το κομμάτι του ουρανού που δεν είναι μπάχαλο πλέον είναι ανατολικά (να'ναι καλά η θάλασσα). Στο Lacosta ή στο Divers Club έκανες μπάνιο?? Σκόρπιες σκέψεις: http://ngc253.blogspot.com/travel... without movement...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Ωραιες οι παρατηρησεις Βαγγελη Προχωρα ακαθεκτος!!! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2007 Στο Lacosta ή στο Divers Club έκανες μπάνιο??Στο Lacosta Πράγματι, θα έπρεπε κι εγώ να το είχα επισημάνει προηγουμένως, οι ολοκληρομένες αναφορές στο astrovox για παρατηρήσεις και ειδικά αυτές των διπλών και πολλαπλών αστρικών συστημάτων δεν είναι τόσο συχνές, ενώ (συνήθως) οι τελευταίες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της παρατήρησης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μπράβο και καλή συνέχεια! Φιλικά PapGeo
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 30, 2007 Καλεί η μαμά πατρίδα! Πότε παρουσιάζεσαι; Καλή θητεία!! ΨΑΡΑ!!!! Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2007 Άσε, την Τρίτη που μας έρχεται...
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2007 Ωραία η παρουσίαση!... Αν είχα και εγώ τηλεσκόπιο από εδώ στο σπίτι μου στην Πάφο (πόλη Δυτικά της Κύπρου) θα έβλεπα πάρα πολλά πράγματα και αν και πόλη.. έχουμε μικρή φωτορύπναση...(άσε κι'όλας ότι το χωριό μου είναι μόλις ένα 20λεπτο από το σπίτι μου στο πρώτο βουνό πάνω από την πόλη)Δεν πιράζει..για τώρα....με τα κυάλια που έχω βλέπω και εγώ κάποια πράγματα Δέστε από το έδαφος της αυλής του σπιτιού μου πόσο χαμηλά βλέπω την Δύση (στην φώτο η Αφροδίτη). 'Ελπις Έλπις
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα