Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα παιδια.

Τη Δευτερα το πρωι μου ηρθε το νεο μου αποκτημα. Ενα διαθλαστικο αχρωματικο 6", F=1200 mm (f/8) της SKY-WATCHER.

Η παραγγελια εγινε απο το Πλανηταριο εδω στην Αθηνα και ηρθε κατευθειαν με το courrier σπιτι μου. Εφτασε δεμενο τελεια μεσα στο κουτι του με ολα τα απαραιτητα αφρολεξ και καλυματα. Συνοδευοταν απο δυο προσοφθαλμιους PLOSSL 10 και 25 mm καθως επισης και απο ενα ανορθωτικο πρισμα 90 μοιρων. Ξεχωριστα μεσα στο κουτι ο ερευνητης 9x50. Το μοναδικο σημειο που σαστησα ηταν οταν κοιταξα τον αντικειμενικο ο οποιος απο τη μεσα πλευρα ειχε ρινισματα αλουμινιου πανω του. Απλα ξεβιδωσα το πωμα που τον κρατουσε και με ενα απαλο φυσημα φυγανε. Πολυ ομορφη κατασκευη απο αλουμινιο σε ενα υπεροχο μπλε βαθυ χρωμα. Πανεμορφο τηλεσκοπιο!

Xτες μολις για πρωτη φορα με το φιλο Παναγιωτη στη ταρατσα του σπιτιου του το στησαμε πανω σε μια EQ5. Το αντεξε πολυ καλα και μαλιστα ο χρονος αποσβεσης ταλαντωσης μας εξεπληξε μιας και αγγιζε το 1 δευτερολεπτο!! Ειχε λιγη υγρασια αλλα μπορω να πω πως το seeing για την Αθηνα ηταν σχετικα καλο. Οι ανεμοι ομως στα ανωτερα στρωματα (καθως επισης και στα κατωτερα-Παναγια μου τι κρυο ηταν αυτο!!) εκαναν τα αντικειμενα να βραζουν λιγο μεσα στο πεδιο. Περιμενα λοιπον το χρωματικο σφαλμα να ειναι αρκετα μεγαλο. Ομως προς μεγαλη μου εκπληξη δεν ηταν τοσο τραγικο οσο περιμενα. Κοινως με ενα color corrector της Baader η δουλεια γινεται μια χαρα. Κρονος αψογος μεσα στο πεδιο (οσο μπορουσε να ηταν βεβαια μεσα σ αυτες τις καιρικες συνθηκες) καθως επισης και το Μ57 πολυ ομορφο και πολυ λαμπρο για Αθηνα και 6αρι τηλεσκοπιο! Ο Αlbireo ομορφος με τα δυο αστρα να ξεχωριζουν υπεροχα μεσα στο πεδιο. Προς το παρον με τις πρωτες αυτες ενδειξεις το τηλεσκοπιο δειχνει αρκετα καλο. Περιμενω με αγωνια να βγω εκτος Αθηνων να το δοκιμασω σε deep sky με ενα color corrector και φυσικα ενα televue.

Θα δωσω περισσοτερες ποληροφοριες οσο θα περνα ο καιρος. Αλλωστε στο Παρνωνα θα το δειτε και απο κοντα οσοι ενδιαφερεστε. Ακομα δεν εχω βαση να το στηριξω. Ειμαι αναμεσα στην αγορα μιας EQ6 ή να χρησιμοποιησω ηδη αυτη που εχω και να φτιαξω ενα τερατωδη πυλωνα. Τερατωδη πυλωνα γιατι αυτος που εχω απο το starfinder equatorial σιγουρα δε κανει μιας και το υψος του δε ξεπερνα τα 60 εκατοστα και η εξωτερικη του διαμετρος τα 9,9 εκατοστα. Χρειαζομαι ενα πυλωνα αρκετα ψηλο αρα και μεγαλης διαμετρου και μεγαλου παχους για να εξαλειψω ολες τις ροπες που θα δημιουργουνται στη κορυφη αλλα και τις παραμορφωσεις που θα υποστει το σιδερο προς τα κατω. Επισης θα αναγκαστω να τροποποιησω και το πανω μερος της κεφαλης ετσι ωστε να δεχτει τα δαχτυλιδια που το συγκρατουν. Προφανως θα αναγκαστω να παω σε καποιο σιδερα να μου κανει καποια πατεντα. Ολα ειναι υπο σκεψη τη τελευταια βδομαδα και ομολογω οτι θα ηταν χαρα μου να ακουσω τις αποψεις ολων των φιλων.

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Ανεβασα μερικες φωτογραφιες που τραβηξα.

Με το Παναγιωτη στη ταρατσα παρατηρουμε Κρονο. Στο προσοφθαλμιο εγω, αυτος που αγναντευει τα συννεφα που ερχονται ο Παναγιωτης

http://www.supload.us/free/Picture_020-20070228121243.jpg/view/

Στο γραφειο μου ορθιος ο σωληνας με συνολικο μηκος 1.40

http://www.supload.us/free/Picture_010-20070228121251.jpg/view/

Μια φωτο απο κοντα στο φως της ημερας

http://www.supload.us/free/Picture_008-20070228121620.jpg/view/

Στημενο στην EQ5 ετοιμο για παρατηρηση. Προσεξτε ποσο πισω εχει τοποθετηθει ο σωληνας για να ισοροπιθει. Προτεινω ενα βαρακι απο αυτα που πουλανε στα ειδη φυσιοθεραπειας με το δερματινο λουρακι με χριτς-χρατς ακριβως μπροστα απο το focuser.

http://www.supload.us/free/Picture_014-20070228121628.jpg/view/

Δημοσιεύτηκε
Καλοριζικο Κωστα κ καλες αναζητησεις εκει ψηλα.Ειμαι σιγουρος πως θα το ευχαριστηθεις

Παναγιωτη ευχαριστω πολυ! Κι εγω ετσι πιστευω γιατι ειναι ενα πανεμορφο μωρο!

Δημοσιεύτηκε

Καλορίζικο και από εμένα και καλά ταξίδια.

Αν επιτρέπεται, συνολικό κόστος?

Δημήτρης.

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Φιλε KOTS να χαιρεσαι το καινουριο σου τηλεσκοπιο.

Εγω εχω το ιδιο αλλα απο την Celestron (οχι πως εχει σημασια Synta και τα 2).

Πιστευω οτι θα το χαρεις πολυ ιδιως στους πλανητες και στο φεγγαρι.

Σου προτεινω να αγορασεις ενα ορθοσκοπικο της Baader θα ενθουσιαστεις απο το αποτελεσμα. Εγω εχω το 7mm.

Αργοτερα ισως θελησεις να το βελτιωσεις.

Οταν ερθει ο καιρος σκεψου ενα Crayford εστιαστη δεν θα το μετανιωσεις.

Εγω εκανα και κατι αλλο: εντος του τηλεσκοπιου τοποθετησα ενα αντιβαρο δικης μου κατασκευης και ανεβηκε μερικες ιντσες το προσοφθαλμιο κανοντας απο την μια την παρατηρηση πολυ πιο ευκολη στα αντικειμενα που ειναι ψηλα και απο την αλλη ισορροπησε καλυτερα στην στηριξη.

Αν θελεις να μαθεις παρισσοτερα για το αντιβαρο πες μου.

Καλες παρατηρησεις,

Φιλικα Θεμης.

Δημοσιεύτηκε
Καλορίζικο και από εμένα και καλά ταξίδια.

Αν επιτρέπεται, συνολικό κόστος?

Δημήτρης.

Σ ευχαριστω πολυ φιλε Δημητρη! Φυσικα και επιτρεπεται. 500 ευρω το αγορασα. Η προσφορα ηταν δελεαστικη οπως διαπιστωσατε! :)

Δημοσιεύτηκε
Φιλε KOTS να χαιρεσαι το καινουριο σου τηλεσκοπιο.

Εγω εχω το ιδιο αλλα απο την Celestron (οχι πως εχει σημασια Synta και τα 2).

Σωστος!

Πιστευω οτι θα το χαρεις πολυ ιδιως στους πλανητες και στο φεγγαρι.

Εκ πρωτης οψεως τα αποτελεσματα στο Κρονο ηταν καλυτερα απο τα αναμενομενα! Συμφωνω επισης!

Αργοτερα ισως θελησεις να το βελτιωσεις.

Εχω ηδη ξεκινησει να προετοιμαζομαι απο πολλες αποψεις. Θελω να αγορασω αλλο ενα διαθλαστικο να το τοποθετησω πανω σ αυτο για να ξεκινησω και αστροφωτογραφηση. Αμην και ποτε... :P

Οταν ερθει ο καιρος σκεψου ενα Crayford εστιαστη δεν θα το μετανιωσεις.

Ηδη ειναι στο προγραμμα αγορων τον επομενο μηνα μαλλον. Το ειχα ψαξει απο πριν και τον ειδα και απο κοντα στο πλανηταριο και εμεινα με ανοιχτο το στομα. Ποιοτητα αλλο πραγμα! Υπεροχος εστιαστης. Υπεροχο φινιρισμα. Υπεροχη αισθηση απαλης εστιασης.

Εγω εκανα και κατι αλλο: εντος του τηλεσκοπιου τοποθετησα ενα αντιβαρο δικης μου κατασκευης και ανεβηκε μερικες ιντσες το προσοφθαλμιο κανοντας απο την μια την παρατηρηση πολυ πιο ευκολη στα αντικειμενα που ειναι ψηλα και απο την αλλη ισορροπησε καλυτερα στην στηριξη.

Ειναι μια πολυ καλη ιδεα απο το να εχεις ενα ματσουκι απανω στο τηλεσκοπιο και να το βγαζεις και να το βαζεις συνεχεια. Για εμενα ειναι πιστευω απαραιτητο να κανει κανεις κατι τετοιο στο συγκεκριμενο τηλεσκοπιο. Ο φακος ειναι πολυ βαρυς για να ισσοροπησει το μηχανημα πανω στη βαση.

Η σκεψη ομως ειναι συνεχως στη βαση. Δε ξερω που να καταληξω. Σκεφτομαι ομως οτι το να ξαναδωσω 1500 ευρω για την EQ6 ειναι σπαταλη. Απο την αλλη ομως δεν εχω στηριξη. Προσπαθω να βρω μια ακρη στο θεμα γιατι μου εχει γινει πονοκεφαλος τις τελευταιες μερες. #-o

Δημοσιεύτηκε

Κώστα καλορίζικο.Καλές παρατηρήσεις και ( γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε ) καλές αστροφωτογραφήσεις.

Το θέμα της βάσης ..βασάνισέ το λίγο. Καλύτερα μια βάση θηρίο και για το μέλλον παρά μια αδύναμη που σύντομα θα θέλει αντικατάσταση.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Δημοσιεύτηκε

Ναι Νικο. Σιγουρα πρεπει να το παιδεψω αρκετα. Η βαση ειναι το πρωτο πραμα σε ενα τηλεσκοπιο. Αυτη τη φορα απλα θελω να δημιουργησω κατι διαφορετικο και πιο στιβαρο. Θα ειναι ενα πανεμορφο τηλεσκοπιο σιγουρα!

Γιωργο σ ευχαριστω πολυ! Παρ ολη τη διαφωνια σου επι του θεματος το ρισκαρα και ειπα να το αποκτησω μιας και ενα διαθλαστικο ηταν παντα μια απο τις επιθυμιες μου. Οσο και να μη σ αρεσει ομως θα ριξεις μερικες ματιες στο Παρνωνα. Σου υποσχομαι οτι θα φτιαξω ενα τηλεσκοπιο που θα σου αρεσει πραγματικα πολυ και ειδικα σε σενα που εισαι κλασικος! :D

Δημοσιεύτηκε

Καλορίζικο Κώστα,καλές παρατηρήσεις,αλλά με στεναχώρησες!

Εδώ κάνουμε δεήσεις για καλό καιρό μεθαύριο ώστε να χαρούμε την έκλειψη και εσύ πήγες και πήρες τηλεσκόπιο...Ούτε την απαγόρευση που δημοσίευσα έλαβες υπόψην σου,ούτε τίποτα...Μετά αναρωτιώμαστε τί φταίει...

:wink: :wink: :wink:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Σίγουρα ένα πολύ καλό όργανο, σε σχέση με τα λεφτά του. Κ εγώ περίμενα περισότερο χρωματικό σφάλμα. Είχε όμως πολύ ικανοποιητικό σφάλμα! Το τηλεσκόπιο πάνω στην HEQ5 pro δεν είχε κανένα πρόβλημα. Από τη στιγμή που εστίαζες και μετά ήταν βράχος. Ταλαντώσεις στις 240 μεγενθύσεις εξαφανίστηκαν σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο! Τα σύνεφα έπεζαν άσχημο παιχνίδι αλλά από τα λίγα πράματα που είδαμε, εγώ προσωπικά, έμεινα ευχαριστημένος από την απόδοσή του. Περιμένω Κώστα να το βγάλουμε σε σκοτεινό ουρανό...

1419693802_Picture022.jpg.b851482c5b6b16ae134faf6e8b7289e7.jpg

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστω ολους. Υποσχομαι οταν θα το φερω στο Παρνωνα, θα ειναι κουκλα!!

Εχει κανεις ιδεες για τροποποιηση της ηδη υπαρχουσας βασης μου? θελω να τη σηκωσω στο 1.20 m ετσι ωστε το προσοφθαλμιο να φτασει σε ενα αποδεκτο υψομετρο για να μη μου βγαινει η μεση με το να σκυβω καθε φορα.

Δημοσιεύτηκε

Καλορίζικο και από μένα :D \:D/ :cheesy: Νομίζω ότι μπορείς να

αγοράσεις άλλον τρίποδα. Αν πάλι τα καταφέρνεις στα μαστορέματα

τότε μπορείς να κατασκευάσεις έναν τρίποδα

Αυτό που είναι ακατάληπτο σχετικά με το σύμπαν είναι ότι θα έπρεπε να είναι πέρα για πέρα

καταληπτό

Albert Einstein :!:

Δημοσιεύτηκε

Καλορίζικο φίλε, πανέμορφο τηλεσκόπιο.

καλές παρατηρήσεις, καθαρούς ουρανούς, και..

αν εχει συννεφιά στην έκλειψη, θα ξέρουμε ποιός θα φταίει..! :wink:

Δημοσιεύτηκε

Νικο για τριποδα δε το βλεπω εκτος αν παρω την EQ6. Εχω σκαλωσει με το πυλωνα. Θελω να φτιαξω πυλωνα. Θα παρω τις πληροφοριες μου και θα δω το κατα ποσο ευκολο ειναι.

Φιλε δρακουλα απο τη Καλαματα :mrgreen: θα το χρεωθω εγω το φταιξιμο? :D

Δημοσιεύτηκε

Φιλε KOTS Καλοριζικο και απο μενα.

Έχω το 150mm Meade LXD55 EMC - και τα δύο τηλεσκόπια είναι παρόμοια.

Για τους φωτεινότερους πλανήτες και αστέρια δοκιμασε το Sirius Optics Minus Violet ( MV1 ) Filter - θα κάνει αξιοπρόσεχτη διαφορά.

Επίσης η χρησιμοποίηση ενός 2in diagnol και 2in προσοφθαλμίων, 8x50 finder (και το βαρακι φυσιοθεραπειας) θα βοηθήσει να ισορροπήσει το τηλεσκόπιο υψηλότερα.

Καλες παρατηρησεις.

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

"Imagination is more important than Knowledge"

Δημοσιεύτηκε
Έχω το 150mm Meade LXD55 EMC - και τα δύο τηλεσκόπια είναι παρόμοια.

Eιναι ιδια. Αφου να φανταστεις εχουν το ιδιο focuser με το ιδιο ακριβως χρωμα. Ειναι και τα δυο SYNTA.

Για τους φωτεινότερους πλανήτες και αστέρια δοκιμασε το Sirius Optics Minus Violet ( MV1 ) Filter - θα κάνει αξιοπρόσεχτη διαφορά.

Που μπορω να το βρω αυτο? σε τι τιμη περιπου ερχεται?

Επίσης η χρησιμοποίηση ενός 2in diagnol και 2in προσοφθαλμίων, 8x50 finder (και το βαρακι φυσιοθεραπειας) θα βοηθήσει να ισορροπήσει το τηλεσκόπιο υψηλότερα.

Εχω δρομολογησει την αγορα ενος focuser απο το Πλανηταριο της BAADER. 8x50 finder εχει το τηλεσκοπιο. Σκεφτομαι να παω σε ενα καταστημα με αθλητικα ειδη και να αγορασω βαρακι 2 κιλων για τα ποδια και να το δεσω στο τηλεσκοπιο. Φτανουν 2 κιλα?

Δημοσιεύτηκε

MV1 filters ->

http://www.handsonoptics.com/flt_sirius.html

http://www.handsonoptics.com/flt_sirius.html#MinusViolet

http://www.perseu.pt/pt/dept_1.html

Τοποθετώ το 150mm μου στο Vixen Super Polaris Mount χωρίς το πρόσθετο βάρος (στα ποδια) του τρίποδου, για παρατήρηση είναι εντάξει, όταν τα ξύλινα πόδια επεκτείνονται πλήρως το OTA είναι σε μια άνετη απόσταση από το έδαφος.

Μερικοί φίλοι δεν έχουν choice αλλά για να παρατηρήσουν τα αντικείμενα ψηλά στον ουρανό (near zenith) κάθονταν στο έδαφος (or on a small stepstool). Μερικοί προτιμούν να παρατηρούν από αυτο το "position" παρα να προσθέσουμε περισσότερο βάρος στο OTA -

Δοκιμασε τα 2 κιλά και αποφασισε ποιο είναι καλύτερο με το CG5 μόνος σου. :cheesy:

Επειδή τα 150mm Refractor OTA's είναι κάπως βαριά, για την παρατήρηση τα CG5 είναι το ελάχιστο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με καλά αποτελέσματα.

πέστε μας τα αποτελέσματά σου. :D

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

"Imagination is more important than Knowledge"

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης