Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι,

η Α-Polaris σας παρουσιάζει εδώ το σήμα της! Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι που πέρασε οι ερασιτέχνες της Λάρισας ξεκινήσαμε τις ομαδικές δραστηριότητες μας από τις οποίες δημιουργήθηκε αυθόρμητα η ΑστροΠαρατηρησιακή Ομάδα Λάρισας. (Για το ιστορικό του ξεκινήματος δείτε κι εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3738&highlight=%C1%D0%CF%CB%C1%D1%C9%D3) Σκεφτήκαμε τότε ότι θα έπρεπε να έχουμε ένα λογότυπο-ταυτότητα της ομάδας που να δείχνει τον παρατηρησιακό προσανατολισμό της και την αγάπη μας για τις νύχτες με τα τηλεσκόπια κάτω από τον ξάστερο ουρανό. Έτσι φτιάχτηκε μια αρχική μακέτα με ...υψηλή χαρτοκοπτική (δημοτικού) την οποία υλοποίησε ψηφιακά ο Βασίλης Τριανταφύλλου, άρτι αφιχθείς από την Αγγλία με σπουδές Αστροφυσικής και τρομερό ταλέντο στο ψηφιακό σχέδιο. Απομένουν βέβαια κάποιες μικροδιορθώσεις για την οριστική μορφή του όπως μια μικρή παυλίτσα ανάμεσα στο Α και το Polaris.

Το σήμα απεικονίζει τον Πολικό Αστέρα όπως θα τον βλέπαμε σε έναν σύγχρονο αστρονομικό χάρτη, με δεδομένο ότι ο Πολικός είναι τριπλός κι όχι διπλός αστέρας. Εκτός από τα γνωστά μέλη του, τον "Α" και τον "Β", συμπεριλαμβάνει και τον πρόσφατα φωτογραφημένο από το Hubble "Αb" που μαζί με τον Α αποτελούν μεταβλητό, διπλό σύστημα (κίτρινο στο σήμα). Με γαλάζιο απεικονίζεται ο θερμότερος "Β". Για όσους δεν έχουν εξοικιωθεί ακόμα με τους χάρτες, o δακτύλιος και οι δύο αντιδιαμετρικές παυλίτσες συμβολίζουν αντίστοιχα τον μεταβλητό και τον διπλό (ή πολλαπλό) χαρακτήρα ενός άστρου.

Ελπίζουμε πως το σηματάκι θα σφραγίζει επιτυχημένες παρατηρήσεις και δραστηριότητες της A-Polaris για πολλά-πολλά χρόνια... Σας αρέσει;

309072362_A-Polaris1.jpg.fcb83abc95abbdb5803a2845cd3e4de3.jpg

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Πληροφορίες για το σύστημα του Πολικού Αστέρα

http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2006/02/

και παρακάτω η αρχική χάρτινη μακέτα του σήματος:

maketa.jpg.425f60fc49cd9fe0345e062966164bd8.jpg

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Πολύ όμορφο!Καλορίζικο!Αν φτιάξετε σηματάκια,ενδιαφέρομαι!

Ενδιαφέρομαι και για σηματάκια (κονκάρδες,αυτοκόλλητα κλπ) όλων των αστρονομικών συλλόγων της χώρας!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι που ο Στέφανος, από σεμνότητα και μετριοφροσύνη παρέλειψε. Το γεγονός δηλαδή ότι η ιδέα του εμβλήματος (το τι θα απεικονίζει) ήταν αποκλειστικά δική του.

Στέφανε μπράβο και σ΄ευχαριστούμε, όπως ευχαριστούμε και τον Βασίλη για την ψηφιοποίηση.

Φιλικά

Γιώργος O:)

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Δημοσιεύτηκε

Στέφανε,

καλορίζικο το σήμα και καλή επιτυχία στους σκοπούς της "Ομάδας".

Αν πάντως δεν έδινες αυτή την επιστημονική εξήγηση της απεικόνισης του αστρικού συστήματος του Polaris, με το πεζό μυαλό μου εξέλαβα το νέο σήμα ως την Γή με τον άξονα περιστροφής της και την Σελήνη!

ΟΚ, πάω να κρυφτώ τώρα που έγινα ρεζίλι... :oops:

Αγγελος

Δημοσιεύτηκε

Συγχαρητήρια για το σήμα, είναι πολύ ωραίο.

Μη δίνετε σημασία στο rama, ζηλεύει επειδή δε μπορεί να δει τον Ab με το 15ιντσο του!

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Στέφανε, πανέμορφο το σήμα σας, απλό και χρωματικά ισορροπημένο. Καλή συνέχεια!

Άγγελε, συνάδελφε, δεν θα το κρύψω, κι εγώ παρασύρθηκα προς στιγμήν, όταν πρωτοείδα το σήμα, μου φάνηκε σαν διατομή ενός… dobsonian με χερούλια στη βάση (!), όπως τουλάχιστον φαίνεται στο δικό μου τηλεσκόπιο, αλλά μετά σκέφτηκα, δεν μπορεί… ο Στέφανος δεν έχει τέτοια χερούλια στην orion του. Ντροπή! :oops: :oops: :oops:

Πάντα φανατικός των dobs… O:)

Γιώργος

Δημοσιεύτηκε

Τώρα που το βλέπω καλύτερα, θα ήθελα να προσθέσω κάτι ως προς το σήμα:

Μου αρέσει πολύ και το κυκλικό πλαίσιο με το λογότυπο της ομάδας σας. Μου μοιάζει με το άνοιγμα σωλήνα τηλεσκοπίου (αυτών που θα παρατηρείτε) που στοχεύει στον πολικό (και σε κάθε άλλο στόχο). Αν επιθυμείτε να δώσετε μια τέτοια εκδοχή στο σήμα σας, ίσως θα το πετυχαίνατε αν δίνατε με κάποιο τρόπο την αίσθηση του βάθους στην εικόνα του - λ.χ. το άβαταρ μου δεν δίνει μια κάποια αίσθηση του βάθους με τους διαφορετικούς τόνους του μπλε?

Δημοσιεύτηκε

Η πρώτη μου σκέψη όταν το είδα, ήταν πως μου θύμιζε τη διάβαση της Αφροδίτης το 2004.

Η αμέσως επόμενη σκέψη, που αναίρεσε σε κλάσματα δευτερολέπτου την προηγούμενη ήταν πως αποκλείεται ένας τόσο σχολαστικός άνθρωπος σαν τον κ. Σοφολόγη, να επέλεγε κάτι τόσο άσχετο με το όνομα του συλλόγου.

Μην έχοντας όμως καμμία διάθεση για αστρονομικές σπαζοκεφαλιές, για μάσημα φύλλων δάφνης και χρήση της κρυστάλλινης σφαίρας προτίμησα να διαβάσω την εξήγηση του σήματος απ τον ίδιον παρά να προσπαθήσω να το ανακαλύψω από μόνη μου ! :P =P~ :P

Το βρίσκω ευφυέστατο μέσα στην απλότητά του πλην όμως θα προτιμούσα για το φόντο αρκετούς τόνους πιο σκούρο μπλε, όπως στη χάρτινη μακέτα.

Δημοσιεύτηκε
Το ότι κέντρισε το ενδιαφέρον και ο καθένας έδωσε τη δική του ερμηνεία είναι μια πρώτη ένδειξη ότι είναι επιτυχημένο!!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Εγώ παραξενεύτηκα στιγμιαία αλλά στη συνέχεια προσέχοντας το μεταβλητό και διπλό σημάδι κατάλαβα ότι έχει σχέση με το σύστημα του Πολικού! Το βρίσκω ευφυέστατο, απλό, το οποίο εξάπτει την περιέργεια. Συμπερασματικά.. μου αρέσει πολύ αν και σημασία έχει να αρέσει & να εκφράζει τα μέλη της A-Polaris!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Δοκιμάζοντας χθές φωτογραφικά ένα καινούργιο coma corrector της Baader, χρησιμοποίησα τον Πολικό Αστέρα σαν στόχο για τον έλεγχο της εστίασης. Κατά ευτυχή συγκυρία, στις περισσότερες φωτό προέκυψε όμορφα και αναπάντεχα, το σήμα της Α-Polaris!!!

polaris.jpg.bce58a1dec432512459c553b1b596123.jpg

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Εμείς το δικό μας το βλέπαμε κάθε βράδυ δια γυμνού οφθαλμού!! Χωρίς το ρόπαλο βέβαια!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Εμείς το δικό μας το βλέπαμε κάθε βράδυ δια γυμνού οφθαλμού!! Χωρίς το ρόπαλο βέβαια!

Ε, δεν το βλέπετε και ΚΑΘΕ βράδυ.... Σε λίγο καιρό θα τον αποχαιρετήσετε...! :P

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Συγνώμη που επιμένω,αλλά επειδή είναι από τα καλύτερα σηματάκια που έχω δει,κυρίως διότι είναι αστρονομικής φύσεως αλλά και γιατί είναι σαν να βγήκε από τον καλύτερο αστρικό χάρτη,πότε θα βγάλετε σηματάκια;;;; :lol: :lol:

Καλορίζικο και πάλι!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη, τα σηματάκια είναι από τις πρώτες σκέψεις που κάναμε και πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε στα χέρια μας την πρώτη χιλιάδα, εεμ... πενηντάδα ήθελα να πώ. Θα σου στείλουμε αμέσως μόλις τα έχουμε. Χαίρομαι που σου αρέσει τόσο!

Φιλικά, Στέφανος

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

εγώ από την άλλη είδα ένα πλανήτη να περνάει μπροστά από τον ήλιο... καλά ότι θέλει βλέπει κανείς

Μπράβο! εξαιρετικό το σήμα και πολυ ενδιαφέρουσα η πληροφορία για τον Πολικό. Καλή συνέχεια!

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Δημοσιεύτηκε

Ρε παιδιά,υπάρχει κάποιος που διέκρινε αμέσως τον Πολικό,την στιγμή που είδε το σήμα πρώτη φορά και δεν είδε την Γη ή οτιδήποτε άλλο;

Εγώ λοιπόν είμαι ένας από αυτούς.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Ρε παιδιά,υπάρχει κάποιος που διέκρινε αμέσως τον Πολικό,την στιγμή που είδε το σήμα πρώτη φορά και δεν είδε την Γη ή οτιδήποτε άλλο;

Εγώ λοιπόν είμαι ένας από αυτούς.

Κι εγω αλλος ενας.Ομολογω πως αν δεν ηξερα οτι το σημα ηταν της Α-Polaris δε θα το καταλαβαινα

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης