Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια χαρά,

 

Πριν από μερικές μέρες έπαιζα με μια webcamera και έβγαλα το IR φίλτρο, οφείλω να ομολογήσω με αρκετή βιαιότητα. Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκή και επειδή νομίζω ότι έχει περιγραφεί σε παλιότερη δημοσίευση δε θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες.

 

Σήμερα είπα να δοκιμάσω πως φαίνεται ο κόσμος στο υπέρυθρο και έκανα μερικές δοκιμές

Δημοσιεύτηκε

Αρχικά κατασκέυασα ένα φίλτρο που κόβει το ορατό φως αυτή τη φορά και αφήνει μόνο το υπέρυθρο να περάσει. Το υπερπολίτιμο υλικό που θυσίασα είναι ή άκρη από ένα εμφανισμένο φίλμ η οποία έχει πάρει φως και φαίνεται κατάμαυρη.

 

Για να ελέγξω ότι δουλεύει έβγαλα και δυο φωτογραφίες από ένα τηλεκοντρόλ που δουλεύει με υπέρυθρες. Φυσικά όταν πατάω κάποιο κουμπί στο τηλεκοντρόλ δε φαίνεται να ανάβει κανένα λαμπάκι.

 

000123.jpg.ef216b08ec26717ca74e35c319888c5c.jpg

Με φίλτρο

 

000308.jpg.dadd58210c4cafa9eabe16a782d0e52c.jpg

δίχως φίλτρο

Δημοσιεύτηκε

Οι παραπάνω φωτογραφίες, επιβεβαιώνουν ότι αυτή η διάταξη κόβει το ορατό -κοιτώντας μέσα από το μαύρο φίλμ δεν έβλεπα τίποτα- και αφήνει να περάσει το υπέρυθρο.

 

Πως σας φαίνεται η επόμενη φωτογραφία;

 

Η σκοτεινή μπάλα είναι ο Ηλιος. Μέσα από αυτή τη διάταξη η επιφάνεια του είναι πλήρως αόρατη, ενώ η γύρω περιοχή είναι λαμπρότατη. Το γιατί ακριβώς συμβαίνει θέλει λίγο ψάξιμο -πρέπει να δούμε και την απόκριση του ccd σε πολύ έντονο φως, αλλά σίγουρα έχει ενδιαφέρονο.

 

Αυτά είναι μια πρώτη γεύση, θα συνεχίσω τις δοκιμές και ελπίζω να επανέλθω δριμύτερος!

 

135143.jpg.656fa7d7f04110cfd0d39123591abd27.jpg

Ο Ηλιος στο υπέρυθρο

Δημοσιεύτηκε
Φοβερό!!! :shock: :shock: :cheesy:

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Δημοσιεύτηκε
Aλέξανδρε, ακόμη είμαι στο ψάξιμο σχετικά με το υπέρυθρο. Ειδικά το ότι ο Ηλιος βγαίνει σκοτεινός σε σχέση με τον γύρω ουρανό φωτεινό με προβληματίζει λιγο, αλλά θα βρούμε μια άκρη.
Δημοσιεύτηκε

κώστα μπορείς να φωτογραφίσεις τον ήλιο και με το IR cut αλλά και με το φίλτρο που έφτιαξες ταυτόχρονα μπροστα από το ccd να δούμε αν περνάει τίποτα?

 

το αναμενόμενο μάλλον :-k είναι να σου βγεί μια μαύρη φωτό...

Δημοσιεύτηκε
Θανάση, αυτό περιμένω και εγώ, αλλά ποτέ δε μπορείς να πεις αν δεν πειραματιστείς. Οσο για τον Ηλιο που φαίνεται μαύρος, το πιθανότερο είναι να οφείλεται στο λογισμικό της webcamera, μιας και ο Ήλιος εκπέμπει στο υπέρυθρο, τα πειράματα πάντως θα συνεχιστούν.
Δημοσιεύτηκε

Επειδη ο Ηλιος εχει διαστασεις και δεν φαινεται οπως τα αλα αστερια ως σημειακη πηγη ... λεω ισως να χρειαζεται καποια σχισμη οπως στους φασματογραφους . Τι φακο εχεις βαλει μπροστα απο τη καμερα ?

Το παραξενο ομως γι ατη φωτεινη γυρω περιοχη παραμενει .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Σε μια σελιδα που βρικα έλεγε τα εξής:

 

Unexpected Brightness Shifts

Near Infrared

 

Keep in mind that objects that appear quite dark at visible wavelengths may be very bright in the near IR. Foliage is the classic example. The opposite may also obtain. Clear skies that look bright blue to you will usually photograph quite dark with an IR filter in place because the atmosphere scatters little NIR. These intensity shifts can lead to unexpected exposure variations in IR shots, especially with spot metering.

 

Η σελιδα αυτή ειναι:http://dpfwiw.com/ir.htm

ισως εδώ να βρίσκεται η απάντηση στο πρόβλημα.... :-k

 

επίσεις αξιζει να δειτε :-note:http://infrareddreams.com/

Δημοσιεύτηκε

Διαβασα καποιο μερος απο τη πρωτη ιστοσελιδα .

Εγραφε οτι οι συνηθυσμενες καμερες ειναι ευαισθητες μεταξυ 700-1200 nm .Κι αυτο αντιστοιχει στο ανακλωμενο φως και οχι σε πηγες .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
  • 7 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Ωραία ιδέα αλλά στην παρατήρηση του Ηλίου δεν είναι λίγο επικίνδυνο για το τηλεσκόπιο; Εννοώ ότι αφού το φιλμ τοποθετείται στο μέρος του προσοφθάλμιου, όπου θα βρίσκεται η κάμερα, όλη η θερμότητα και η ενέργεια του ήλιου, θα περνάει μέσα από το τηλεσκόπιο μέχρι να φιλτραριστεί. Αυτό -νομίζω- πως αντίκειται στις γενικότερες οδηγίες…

Καθώς το φιλμ είναι μικρό για να καλύψει οποιαδήποτε διατομή τηλεσκοπίου, υπάρχει κάποιο μαγαζί που να πουλάει κάποιο αντίστοιχο υλικό ή μεγάλα κομμάτια φιλμ;

:wink:

cjferoussis
Δημοσιεύτηκε

Μερικά σχόλια μιας και επανήλθε αυτό το θέμα στο προσκήνιο μετά από πολύ καιρό.

 

Οι φωτογραφίες που παρουσίασα δεν ήταν μέσα από το τηλεσκόπιο αλλά με ένα κομμάτι φίλμ που κάλυψε την κάμερα. Εν γένει η χρήση τηλεσκοπίου για προβολή του Ήλιου σε πέτασμα δίχως φίλτρα δεν παρουσιάζει κάποιο κίνδυνο -υπό την προυπόθεση ότι ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΜΕΣΑ αλλά θα βλέπουμε μόνο το είδωλο του. Γενικά πάντως δε πειραματίστηκα παραπάνω σε αυτό το θέμα οπότε δυστυχώς δεν έχω κάποιες επιπλέον πληροφορίες να δώσω.

Δημοσιεύτηκε
Κώστα, εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι από τον ηλιακό δίσκο προέρχεται πολύ περισσότερη υπέρυθρη ακτινοβολία από οποιοδήποτε άλλο γειτονικό του σημείο στη φωτογραφία. Το ότι ο δίσκος μαύρισε είναι σίγουρα κάποιο φαινόμενο υπερκορεσμού της κάμερας (αν η προέλευση είναι στον αισθητήρα ή στο λογισμικό δεν ξέρω). Ελπίζω βέβαια να μην οφείλεται σε κάψιμο των pixels σε εκείνο το σημείο.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Έτσι πιστεύω και εγώ Στέφανε, και το έχω γράψει και παραπάνω. Πρόκειται για κάτι που προέρχεται από την κάμερα (υλικό ή λογισμικό) γιατί ο Ήλιος εκπέμπει στο υπέρυθρο.
Δημοσιεύτηκε
Κα κάτι άλλο ενδιαφέρον: Τα μάτια μας αντιλαμβάνονται μιά ελάχιστη λάμψη από τα led των τηλεκοντρόλ! Χρειάζεται σκοτάδι και το led σχεδόν σε επαφή με το μάτι. Είναι άραγε μιά ελάχιστη ευαισθησία του ματιού στο κοντινό υπέρυθρο ή μια ελάχιστη «διαρροή» των υπέρυθρων led στο ορατό; :-k

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Κα κάτι άλλο ενδιαφέρον: Τα μάτια μας αντιλαμβάνονται μιά ελάχιστη λάμψη από τα led των τηλεκοντρόλ! Χρειάζεται σκοτάδι και το led σχεδόν σε επαφή με το μάτι. Είναι άραγε μιά ελάχιστη ευαισθησία του ματιού στο κοντινό υπέρυθρο ή μια ελάχιστη «διαρροή» των υπέρυθρων led στο ορατό; :-k

Νομιζω οτι ειναι το Δευτερο. Μπορει τα συγγεκριμενα leds να να ειναι ετσι ωστε να βλεπουμε ποτε λειτουργουν και ποτε δεν εχουν πολυ μπαταρια. Δεν νομιζω το ματι μας να εχει καποια αντιληψη του υπερυθρου (μεγαλη αντηλιψη ωστε να το βλεπεις κοκκινο...). Παντως ειχα την εντυπωση οτι δεν πρεπει να ριχνουμε υπερυθρη ακτινοβολια απο τα τηλεκοντρολ στα ματια μας, γιατι κανουν ζημια (μικρη/μεγαλη δεν γνωριζω).

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Η ακτινοβολία από ένα τηλεκοντρόλ είναι ακίνδυνη (είναι αόρατο φως με ένταση όχι μεγαλύτερη από το φως ενός μικρού φακού με led). Όταν κοιτάμε ένα καλοριφέρ από κοντά, η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι πολύ μεγαλύτερη (τη νιώθουμε να ζεσταίνει κάθε σημείο στο δέρμα μας).

Όμως η υπέρυθρη ακτινοβολία από τον ηλιακό δίσκο είναι τεράστια σε σχέση με τα παραπάνω. Γι΄αυτό όταν τον παρατηρούμε την υποβιβάζουμε (και κάθε άλλη ακτινοβολία) με φίλτρα περισσότερο από 100.000 φορές.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
:-note =; σε ευχαριστω.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Καλή ερώτηση, γενικά η ευαισθησία του ματιού δεν είναι σταθερή και πέφτει απότομα, αλλά βαθμιαία καθώς εισερχόμαστε στο υπέρυθρο. Τα φάσματα των LED παρομοίως δεν είναι γραμμικά, αλλά παρουσιάζουν μια καμπύλη περίπου γκαουσσιανή, οπότε πιθανόν να υπάρχει κάποια περιοχή αλληλοεπικάλυψης.

 

Ξεθάβοντας τα σχετικά αρχεία είδα και κάτι αρκετά ενδιαφέρον. Στην πρώτη εικόνα είναι το φάσμα του ηλιακού φωτός μέσα από ένα πρίσμα όπως αυτό φωτογραφήθηκε από την κάμερα όταν αυτή είχε το φίλτρο υπερύθρου πάνω της, οπότε και έβλεπε μόνο στο οπτικό. Οι δύο γραμμές είναι τα όρια του φάσματος όπως αυτό το έβλεπα εγώ. Ήδη είναι φανερό ότι η κάμερα παίρνει και ένα μέρος του υπέρυθρου και το ερμηνεύει ως κόκκινο.

optic.JPG.f1c2af54a48441da3855b9752f998c27.JPG

Δημοσιεύτηκε
Στην παρακάτω εικόνα έχω αφαιρέσει το φίλτρο υπέρυθρων και η κάμερα βλέπει πλέον και στο ορατό μέρος του φάσματος και στο υπέρυθρο. Είναι φανερό ότι το φωτισμένο κομμάτι είναι πολύ εκτενέστερο από αυτό που έβλεπα με τα μάτια μου, το οποίο και περιέχεται μεταξύ των δύο γραμμών.

optiko_ypery8ro.JPG.ba1e14d957ac81c848a69cea074ffdd5.JPG

Δημοσιεύτηκε
Επίσης η δεύτερη φωτογραφία φαίνεται πολύ πιο φωτισμένη διότι αν και έχω αφήσει τον ίδιο χρόνο έκθεσης, το διάχυτο υπέρυθρο φως που υπάρχει αν και αόρατο στα μάτια, φτάνει στην webcamera μας κάνει την εικόνα πιο λευκή.
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Όταν κοιτάμε ένα καλοριφέρ από κοντά, η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι πολύ μεγαλύτερη (τη νιώθουμε να ζεσταίνει κάθε σημείο στο δέρμα μας).

 

Χμ ναι, αλλά εδώ ανακατεύεις το NIR (700-5k nm) με το μεσαίο και άπω υπέρυθρο (5k-200k nm). Το "θερμικό υπέρυθρο" που αντιλαμβανόμαστε π.χ. από το καλοριφέρ είναι στα 8-12 μm, ενώ το υπέρυθρο π.χ. του τηλεκομάντερ είναι στα 1200-1700 nm

 

Γιατί το λέω αυτό; Μα γιατί η (πραγματικά πολύ ωραία ιδέα) του Heal μας δίνει μεν εικόνες στο υπέρυθρο, όχι όμως στο "θερμικό υπέρυθρο" όπως διάφοιροι thermal imagers κοκ. Και αυτό απλά για αποφυγή παρεξηγήσεων

 

Heal, έχεις δοκιμάσει να συγκρίνεις τις λαμπρότητες των πιο λαμπρων από τα άστρα του ουρανού στο ΝΙR?? Είχα διαβάσει παλία π.χ. ότι στο υπεριώδες το ζPup είναι καμιά 70αριά φορές πιο λαμπρό από το Σείριο, φαντάζομαι παρόμοια ενδεχομένως να ισχύουν για το κοντινό υπέρυθρο που πιάνει η κάμερά σου....

Σκόρπιες σκέψεις:

 

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε
Κα κάτι άλλο ενδιαφέρον: Τα μάτια μας αντιλαμβάνονται μιά ελάχιστη λάμψη από τα led των τηλεκοντρόλ! Χρειάζεται σκοτάδι και το led σχεδόν σε επαφή με το μάτι. Είναι άραγε μιά ελάχιστη ευαισθησία του ματιού στο κοντινό υπέρυθρο ή μια ελάχιστη «διαρροή» των υπέρυθρων led στο ορατό; :-k

 

τα όρια ανάμεσα στις ακτινοβολίες παίζουν αλλά ουσιαστικά υπέρυθρες είναι πέρα από το κόκκινο ότι βλέπεις είναι ακτινοβολίες που παρασύρονται ας πούμε μαζί με τις υπέρυθρες και πολύ πιθανό να μεταφέρουν και αυτές κάποιες ποσότητες ενέργειας.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
μια αφελης ερωτηση τα μαυρα γιαλινα φιλτρα απο τις μασκες της ηλεκτροκολισης ειναι κατι παρομοιο;;; δηλαδη αφηνει να περασουν οι υπερυθρες ακτινες;;

Καθαρούς ουρανούς 

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης