Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα μετά από πολύ καιρό που είχα να γράψω στο astrovox, σήμερα όμως θα τα πω μαζεμένα :cheesy:

Πριν από τέσσερεις μέρες έφτασε στο νησί της Λέσβου το πρώτο 12-ιντσο(f/5) dob, παραγγελία από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, δυστυχώς όχι δικό μου :cry: ευτυχώς όμως ενός πολύ καλού φίλου και συμπαρατηρητή του ουρανού :lol: .

Τον επισκέφτηκα λοιπόν προχθές το πρωί στο εξοχικό του με σκοπό να το θαυμάσω, αλλά και να συναρμολογήσουμε τη βάση του καθώς και κάποια μέρη του τηλεσκοπίου. Πρώτη εντύπωση :shock: :shock: :shock: ](*,) :-note μια που στο νησί μέχρι πρότινος τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια που κυκλοφορούσαν ήταν 8-ιντσα.

Ξεκινήσαμε λοιπόν με τη συναρμολόγηση της βάσης δουλειά που, με τη βοήθεια του συνοδευτικού σχεδίου, μας πήρε περίπου μία ώρα , μία που εκτός από το πρώτο 12-ιντσο είναι και το πρώτο dob που ‘πατάει το πόδι του’ στο νησί. Η βάση ζυγίζει γύρω στα 13 κιλά αλλά μεταφέρεται πολύ εύκολα από μία χειρολαβή που έχει βιδωθεί στο μπροστινό μέρος της.

Αναγκαστική διακοπή το μεσημέρι και συνέχεια το απόγευμα για τοποθέτηση του δευτερεύοντος κατόπτρου, ευθυγράμμιση των κατόπτρων, ευθυγράμμιση του ερευνητή(8χ50) καθώς και τοποθέτηση και ευθυγράμμιση του telrad το οποίο είναι βέβαια πρόσθετο αξεσουάρ.

Προσοχή για τα δύο πρώτα βήματα ο σωλήνας πρέπει να βρίσκεται στην οριζόντια θέση προς αποφυγή ατυχημάτων :-note . Παρα δύο τρίχες και θα το εγκαινιάζαμε :-note

Ήμουν προετοιμασμένος για τα χειρότερα μια που για να ευθυγραμμίσω τα κάτοπτρα του δικού μου 8-ιντσου(f/5) έχω δεινοπαθήσει :evil: τέσσερεις - πέντε φορές από ένα τουλάχιστον τρίωρο τη φορά χωρίς να έχω μείνει ευχαριστημένος. Ω του θαύματος όμως με τη βοήθεια του Cheshire eyepiece και του Αντώνη, ο οποίος δεν είχε καθόλου εμπειρία από τη συγκεκριμένη διαδικασία, προσαρμόσαμε το δευτερεύον και ευθυγραμμίσαμε τα κάτοπτρα του τηλεσκοπίου σε λιγότερο από ένα τέταρτο 8) . Προσωπικά πρώτη φορά είδα τέλειους ομόκεντρους κύκλους μέσα από το Cheshire. Στη συνέχεια η ευθυγράμμιση του ερευνητή καθώς και η προσαρμογή και ευθυγράμμιση του telrad μεταξύ του εστιαστή και του ερευνητή ήταν παιχνίδι.

Αναμονή λοιπόν δύο ωρών 8) για να ξεκινήσουμε τη βραδινή παρατήρηση, χρόνος που μου έδωσε μεταξύ άλλων την ευκαιρία να επεξεργαστώ τον εστιαστή τύπου Crayford με microfocuser που διαθέτει το τηλεσκόπιο που όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της παρατήρησης διευκολύνει αφάνταστα την διαδικασία της εστίασης. Η βάση του κατόπτρου είναι εννέα σημείων και έχει ενσωματωμένο ανεμιστηράκη που λειτουργεί με 8 μπαταρίες ΑΑ που όμως δεν χρησιμοποιήσαμε αφού το τηλεσκόπιο βρισκόταν σε υπαίθριο χώρο τουλάχιστον τρεις ώρες πριν να ξεκινήσουμε την παρατήρηση. Το ζύγισμα επίσης του σωλήνα όταν αυτός σχηματίζει γωνία 40 μοιρών και πάνω σε σχέση με την οριζόντια θέση είναι άψογο παρόλο που προσαρμόσαμε το telrad και το βαρύ συνοδευτικό 2-ιντσο προσοφθάλμιο, για μικρότερες γωνίες ο σωλήνας γέρνει μπροστά οπότε και τοποθετήσαμε μία καρέκλα για να στηριχθεί ο σωλήνας στην οριζόντια θέση, χρειάζεται λίγο προσοχή αυτό για την αποφυγή ατυχημάτων.

Κατά τις οκτώ και μισή μεταφορά και στήσιμο του τηλεσκοπίου σε βολικό μέρος διαδικασία που μας πήρε δύο λεπτά ,ενώ για το δικό μου go to χρειάζομαι τουλάχιστον 20 λεπτά πράγμα που μερικές φορές είναι ανασταλτικός παράγοντας.

Ξεκινήσαμε λοιπόν την παρατήρηση στο εξοχικό του Αντώνη που ευτυχώς δεν έχει ενοχλητικά φώτα σε ακτίνα μικρότερη των διακοσίων μέτρων αν και είναι αισθητή η φωτορύπανση της Μυτιλήνης που απέχει καμιά δεκαπενταριά χιλιόμετρα από εμάς.Πάντως ποιο αργά με πλάγια διόπτευση η ορατότητα στην περιοχή του Πολικού ήταν της τάξης του 5.6

Πρώτος στόχος τι άλλο ο Κρόνος, τον έφερα στο πεδίο του προσοφθαλμίου (Hyperion 21 mm, 70x) με τη βοήθεια του telrad και στη συνέχεια χρησιμοποίησα το Hyperion 8 mm, 190x . Ο Άρχοντας των δακτυλιδιών άψογος :shock: μαζί με τέσσερεις πέντε δορυφόρους του μεταξύ των οποίων δέσποζε ο Τιτάνας στα αριστερά του πλανήτη όπως τον θαυμάζαμε από το προσοφθάλμιο. Χώρισμα Cassini, μία ζώνη στην επιφάνεια του πλανήτη, σκιά του πλανήτη στους δακτυλίους καθώς και ο σκοτεινός δακτύλιος εμπρόσθεν του πλανήτη εύκολα ορατά. Μπορώ να πω ότι η εικόνα του πλανήτη ήταν καλύτερη από αυτή που δίνει το δικό μου 4-ιντσο ED της Skywatcher. Η κίνηση κατά αζιμούθιο πολύ ομαλή μια που γίνεται με τη βοήθεια ρουλεμάν, μόνο όταν χρησιμοποίησα το Hyperion 5 mm, 300x με δυσκόλεψε λίγο πράγμα που μάλλον οφείλετε στο γεγονός ότι σφίξαμε λίγο παραπάνω τη βίδα της βάσης. Πάντως η εικόνα του πλανήτη παρέμεινε άψογη και στις τριακόσιες μεγεθύνσεις. Στη συνέχεια αφού απολαύσαμε τον Κρόνο έστρεψα το τηλεσκόπιο στον γειτονικό Algieba όπου ο διαχωρισμός του (4 arcsec) με το 8 mm (190x) ήταν πανεύκολος, με το δικό μου 8-ιντσο δεν μπορώ να καυχηθώ ότι τον έχω διαχωρίσει ξεκάθαρα γεγονός που μάλλον οφείλετε στην όχι και τόσο καλή ευθυγράμμιση. Μία από τα ίδια και για τον παραδιπλανό Κάστορα.

Εννέα και μισή και ας πούμε ότι ήλθε η ώρα για deep sky. Ανοιχτά σμήνη Μ35 και δίπλα του NGC2158 στους Διδύμους καθώς και τα Μ37 , Μ36 , Μ38 και το διπλανό του NGC1907 στον Ηνίοχο εντυπωσιακά και ανιχνεύσιμα σε ελάχιστο χρόνο αθόρυβα και πολύ γρηγορότερα από ότι κάνω με το δικό μου go to που συνήθως το χρησιμοποιώ χειροκίνητα. Στροφή στον Ταύρο και παρόλο που ο ουρανός δεν ήταν κατάμαυρος το Μ1 σαφώς ποιο ευδιάκριτο από την αμυδρή θαμπάδα που έχω συνηθίσει με το 8-ιντσο, μικρή βελτίωση με το UHC ενώ το O III σκοτείνιασε πολύ το πεδίο. Λέοντας και Μ65 -66 για πρώτη φορά είχα την αίσθηση ότι βλέπω γαλαξίες πέρα από την κεντρική περιοχή που είχα συνηθίσει να βλέπω με το 8-ιντσο και μάλιστα σε ποιο σκοτεινό ουρανό. Πανεύκολα ανιχνεύσιμοι και οι Μ95 - 96 - 105 στο ίδιο πεδίο αν και αμυδρότεροι από τους δύο προηγούμενους. Κόμη της Βερενίκης στους ‘Θρησκευτικούς Κύνες’ όπως είπε και κάποιος φίλος και ορατοί ένας δύο γαλαξίες που δεν ξέρω ποιοι είναι χωρίς να επιμείνω ιδιαίτερα. Μ81-82 στη Μεγάλη Άρκτο ακόμα και τυφλός θα αναφωνούσε το ίδιο και για το νεφέλωμα της κουκουβάγιας Μ97 για το οποίο πιστεύω ότι σε ποιο σκοτεινό ουρανό με πλάγια διόπτευση και ίσως χρήση φίλτρου μάλλον θα επαληθεύσουμε το όνομα του. Τέλος για επιδόρπιο Μ51, αν και διέκρινα δομή δεν μπορώ να πω ότι είδα σπείρες , ο λόγος όμως είναι ότι ήταν περίπου δέκα και τέταρτο και ο ουρανός δεν ήταν τόσο σκοτεινός όσο έπρεπε. Δυστυχώς κατά τις δέκα και μισή η παρατήρηση έλαβε τέλος και με άφησε γεμάτο ανυπομονησία για την επόμενη φορά. Α’ και για να μην ‘παρεξηγηθώ’ λέγοντας ότι βρήκα όλα αυτά τα αντικείμενα πολύ εύκολα και γρήγορα, δεν κάνω καθόλου star hopping αφού δεν χρησιμοποιώ προχωρημένους χάρτες, απλά πάω γεωμετρικά και με τη βοήθεια του telrad και του ερευνητή, όμως στο 12-ιντσο όλα τα παραπάνω που ανέφερα ‘έβγαζαν’ μάτι.

Εν κατακλείδι επειδή έγινα κουραστικός έμεινα εντυπωσιασμένος από την απόδοση του τηλεσκοπίου και την ευκολία χρήσης του, όταν πρόκειται μόνο για παρατήρηση σε σκοτεινό ουρανό ‘τύφλα’,συγνώμη για την έκφραση, να έχουν οι ισημερινές στηρίξεις και τα go to, τα ντομπσόνιαν είναι άπαιχτα. Μοναδικό σημαντικό μείον για το 12-ιντσο ο όγκος του σωλήνα που χρειάζεται αποθήκη και αγροτικό αυτοκίνητο για τη μεταφορά του, κατά τα άλλα μπορεί όμως να μεταφερθεί και από ένα άτομο αφού το βάρος του σωλήνα είναι γύρω στα 20 κιλά. Δεν ξέρω αν για τη μεταφορά του θα βοηθούσε ένα σακβουαγιάζ όπως αυτά που κατασκευάζει η Geoptik.

Το κερασάκι στην τούρτα η τιμή του κάτω από 1000 € :-({|= μαζί με τα μεταφορικά , μάλλον αν το παραγγείλει κάποιος απευθείας από Telescope service θα πληρώσει περισσότερα μαζί με τα μεταφορικά. Προσωπικά μου άνοιξε η όρεξη :-$ . Ευχαριστώ που είχατε την υπομονή να με ‘ακούσετε’.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Δημοσιεύτηκε

Καλορίζικο!!

 

Προσωπικά πιστεύω ότι με τις τωρινές τιμές οι 12" είναι πολύ καλή επιλογή για οποιονδήποτε θέλει να πάρει dob και δεν έχει πρόβλημα να δώσει τα, ούτως ή άλλως λίγα για την αξία του τηλεσκοπίου, λεφτά.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστούμε για την πολύ ωραία περιγραφή!!

Τα ταξίδια στους δρόμους του ουρανού, ακόμη και μέσα από τα μάτια άλλων δεν είναι ποτέ κουραστικά, κάθε άλλο!!!!!

Καλορίζικο το τηλεσκόπιο και καλές παρατηρήσεις.

Φιλικά

Γιώργος

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Δημοσιεύτηκε
Φιλε Σταυρο αψογη περιγραφη της εμπειριας σας , ολοζωντανη θα ελεγα!!! Πραγματι το dob εχει ολες αυτες τις ευκολιες κ ειναι κ πιο προσιτο αλλα δεν ενιωθεσ την αναγκη ολα αυτα που παρατηρουσες να τα ειχες φωτογραφησει γιατι απλα δεν περιγραφονται με λογια?? Οχι βεβαια πως η φωτογραφια συγκρινεται με την ζωντανη παρατηρηση αλλα μιας κ το φιλμ η το ccd αποτυπωνουν κ πραγματα που δεν βλεπουμε ε τοτε λες δεν παιρνω κ μια ισημερινη??? Κ αρχιζει το τριπακι ...!!!!! Σε συγκριση με ενα 8ιντσο πως ειδες στην πραξη την φωτοσυλλεκτικοτητα του 12''? Καλοριζικο κ καλες παρατηρησεις παιδια!!

Περιμενω να σχολασει ο ουρανος να συναντησω τα αστρα...

Δημοσιεύτηκε

Με γεια το εργαλειο και καλες παρατηρησεις!!! Αυτο ηταν μονο η αρχη!

 

δεν ενιωθες την αναγκη ολα αυτα που παρατηρουσες να τα ειχες φωτογραφησει γιατι απλα δεν περιγραφονται με λογια??

 

Δεν περιγραφεται με καμμια φωτογραφια η ζωντανη παρατηρηση.. ουτε η αστροφωτογραφηση αποτελει φυσικο επακολουθο.. καποτε αυτος ο μυθος πρεπει να καταριφθει μαζι με τον μυθο της ισημερινης στηριξης που ειναι "απαραιτητη" για "σοβαρη" δουλεια!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Δεν νομιζω οτι τιθεται θεμα μυθου περι ισημερινης η περι αστροφωτογραφησης!!! Ο καθενας απολαμβανει το χομπυ του μεχρι το σημειο που τον ενδιαφερει κ αναλογα με τα χρηματα κ τον χρονο που διαθετει.

Περιμενω να σχολασει ο ουρανος να συναντησω τα αστρα...

Δημοσιεύτηκε

Καλορίζικο το μακρύκανο και καλές παρατηρήσεις!

 

Σταύρο, καλά έκανες και τα έγραψες, για να παίρνουν ιδέες και τα νεότερα μέλη, που πρόσφατα απέκτησαν (dobsonian και όχι μόνο) τηλεσκόπιο.

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Το καλορίζικο δεκτό με μεγάλη ευχαρίστηση μια που μαζί με τον ιδιοκτήτη του θα το ευχαριστηθώ και εγώ αρκετές φορές. Οι εικόνες που δίνει το 12-ιντσο είναι σαφώς ανώτερες από αυτές που έχω δει με το 8-ιντσο σε σκοτεινότερο ουρανό.Πάντως με την πρώτη ευκαιρία θα αντιπαραβάλω τα δύο τηλεσκόπια για περαιτέρω συμπεράσματα.Φίλε Γιώργο με είχε συνεπάρει τόσο πολύ η παρατήρηση που ούτε καν πέρασε από το μυαλό μου η φωτογράφιση αυτών που έβλεπα ίσως αν είχα μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή να τραβούσα καμιά πρόχειρη φωτογραφία τον Κρόνο.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Δημοσιεύτηκε

Σταυρο, μόλις κανεις την αντιπαραβολή μεταξύ 8" και 12", ενημέρωσε γιατί με ενδιαφερει άμεσα... you know... το θελω και εγώ το 12".

:cheesy:

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημοσιεύτηκε

Μερικοί φίλοι θεωρούν ότι σε τηλεσκοπιο το 12in aperture είναι η αρχή της σοβαρής deep sky παρατήρησης -

 

Μόνο που θα βλέπεις faint 14+ mag Galaxies λέει πολλά :!:

 

Καλές παρατηρήσεις.

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Δημοσιεύτηκε

Η χρήση ενός μεγάλου DOB έχει μια μαγεία που κανένας άλλος τύπος τηλεσκοπίου δεν μπορεί να προσφέρει. Η dobsonian στήριξη στην ουσία αποτελεί μια ευφυέστατη στην απλότητά της τεχνολογική εξέλιξη, μια επαναστατική καινοτομία, που πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες παρατήρησης και επιταχύνει το ρυθμό απόκτησης εμπειρίας και γνώσης του ουρανού.

 

Εύχομαι πολλές χαρές!

Καλορίζικο και καθαρούς ουρανούς!!!

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Φίλε Γιώργο με είχε συνεπάρει τόσο πολύ η παρατήρηση που ούτε καν πέρασε από το μυαλό μου η φωτογράφιση αυτών που έβλεπα ίσως αν είχα μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή να τραβούσα καμιά πρόχειρη φωτογραφία τον Κρόνο.

 

Καλωσόρισες στο club των καταδύσεων βαθέως ουρανού!!!!Τι χάρτη έχεις;

 

Καλορίζικο και από μένα :cheesy:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Βαγγέλλη και Frank ευχαριστώ για τις ευχές, όντως αν ήταν να διαλέξω τώρα τηλεσκόπιο με την όποια εμπειρία έχω αποκτήσει ,ασχολούμενος 2,5 χρόνια με την αστρονομία ,για παρατήρηση θα διάλεγα dob 10-12 ίντσες με κλειστά μάτια.

Κώστα με την πρώτη ευκαιρία θα σε ενημερώσω.Πάντως μπορεί να μην είχα το 8-ιντσο δίπλα για σύγκριση αλλά από αυτά που θυμάμαι ότι έχω δει η διαφορά είναι αισθητή.

Δημήτρη ευχαριστώ έχω διάφορους χάρτες από βιβλία καθώς και τον sky atlas 2000.Εύχομαι να βρω την όρεξη να τελειώσω και αυτούς που είχα ξεκινήσει να φτιάχνω μέσα στον χειμώνα. Στην παρατήρηση πάντως που περιέγραψα χρησιμοποίησα απλά τους χάρτες από το nightwatch.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης