Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Καλημέρα για άλλη μια φορά! Είναι αλήθεια, επιτέλους μετά από τόση αγωνία κατεύθασε σπίτι μου το Skywatcher 8' dob.1η παρατήρηση Σελήνη (είχε σύννεφα γαμώτο αλλά δεν πειράζει,ήδη ξετρελάθηκα) Είμαι πολύ χαρούμενος... με λίγα λόγια "πετάω στα άστρα"!! Όμως αλλού θέλω να καταλήξω.. Αγόρασα και ένα Telrad και δεν ξέρω πως να το τοποθετήσω πάνω στο σωλήνα... Μάλλον ξέρω απλώς επειδή δεν θέλω να κολλήσω και τις 2 ταινίες και μείνει μόνιμα πάνω, μπορεί κάποιος να μου προτείνει καμια μέθοδο πατέντα για να στήσω το telrad πάνω στο τηλεσκόπιο ώστε να στηρίζεται μια χαρά αλλά όταν θέλω να βγεί... να βγαίνει?

Ανάμεσα στο Βέγα,

τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρ

υπάρχει μία θέση του ουρανού

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

για κει σας κλείνω ραντεβού.

Δημοσιεύτηκε

Hi Gauss,

There should be two small holes on the mounting plate of the Telrad. You can use that as a template for drilling two small holes in youre tube-should you want to do that. Then it is simply a matter of using two machine screws, four washers (one between the screw head and the Telrad base and one between the tube inner wall and the nut) and two nuts and you are done. If you intend to go with a machine screw setup be cartain to keep you tube horizontal while drilling and installing the fasteners. That way if you drop anything it won't hit your mirror. You may also want to cover your secondary too, as a precaution. Hope this helps you out.

Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Gauss, καλωσήρθες στο club των Dobson-άδων και καλορίζικο το Skywatcher, έχω και εγώ το ίδιο θα μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος. Τοποθέτησα έναν Telrad δίπλα στο Finder, η βάση με τα αυτοκόλλητα που περιέχεται στο κουτί κολλάει πολύ κάλα πάνω στον σωλήνα (δεν χρειάζεται να κάνεις τρύπες) και φέρει δύο βίδες που ξεβιδώνεις με το χέρι όταν θέλεις να βγάλεις τον Telrad (και εδώ έκανες πολύ καλη επιλογή θα σε βοηθήσει πολύ ιδίως αν έχεις κατεβάσει και τους χάρτες του Caldwell. http://www.utahskies.org/deepsky/caldwell/charts/caldwellTelrad.htm ) επομένως πρέπει να κρατάς ήδη την λύση στα χέρια σου.

1614451626_telradbase.jpg.51c6fa93881790f979cc8f85100a665f.jpg

telrad on base

Δημοσιεύτηκε
Τέλεια... ναι δεν είχα σκεφτεί οτί μπορώ κάλλιστα να το βγάζω από τη βάση αν δεν θέλω να το έχω πάνω... και πείτε μου έναν σίγουρο τρόπο ευθυγράμμισης του telrad πριν κολλήσω την βάση και κάνω βλακεία και μετά δεν ξεκολλάει...

Ανάμεσα στο Βέγα,

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

Δημοσιεύτηκε

Το βασικό φίλε μου είναι να είναι σε θέση που θα σε βολεύει στην παρατήρηση. Εγώ αν σε βοηθάει τον έχω βάλει έτσι (βλέπε φοτο)

και είχα προσέξει απλά να είναι παράλληλος με την βάση του finder που είχε ήδη το τηλεσκόπιο.[/img]

DSCN1691.jpg.ec7e073f5a3695b311f63a31b86d488c.jpg

Hellooooooo, my name is Ηλίας. :-note

http://astrocom.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε

Φιλε magos βλεπω οτι το εχεις τοποθετησει δεξια απο το finder.

Μπορει να τοποθετηθει αναμεσα απο τον εστιαστη και το finder ή η μικρη αποσταση μεταξυ τους δεν το επιτρεπει?

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε
Τον ειχα και εκει δοκιμαστηκα μια περιοδο (τον ειχα κολισει με ταινια) αλλα δεν με βολευε να βλεπω απο τον finder του τηλεσκοποιου. Γενικα δεν με ενοχλουσε και ιδιαιτερα αλλα στο σημειο που τον εβαλα τωρα με βολεψε απο ολες τις αποψεις

Hellooooooo, my name is Ηλίας. :-note

http://astrocom.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε

Να μη σας φοβίζει η πρόταση του Fred για τρύπημα του σωλήνα με περαστές βίδες και παξιμάδια. Ο σωλήνας είναι από αλουμίνιο ,λίγη προσοχή θέλει μόνο να μην πέσουν τα γρέζια στο πρωτεύον . Καμμία σχέση από πλευράς σταθερότητας στο χρόνο. Το αυτοκόλλητο όταν ζεσταθεί μερικές φορές από τον ήλιο (πχ.στο αυτοκίνητο ) θα αρχίσει να μισοξεκολλάει και να "ξερνάει". Ασε που αν φάει κατά λάθος μερικά χτυπήματα (με τον αγκώνα πχ.) θα αποδυναμωθεί το κόλλημά του.Για το ίσιο, μπορείς να το πας στην άκρη του σωλήνα που εξέχει το χείλος λιγάκι και θα ακουμπήσεις εκεί. Καλό σημάδεμα και καλό τρύπημα.

Καλή επιτυχία και καλές παρατηρήσεις.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Δημοσιεύτηκε
Είστε όλοι καταπληκτικοί.. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ... Να στε καλά ρε παιδιά που βοηθάτε τόσο πολύ..

Ανάμεσα στο Βέγα,

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

Δημοσιεύτηκε
Να μη σας φοβίζει η πρόταση του Fred για τρύπημα του σωλήνα με περαστές βίδες και παξιμάδια. Ο σωλήνας είναι από αλουμίνιο ,λίγη προσοχή θέλει μόνο να μην πέσουν τα γρέζια στο πρωτεύον .

Ειδικά στον δικό μου σωλήνα,έχω κάνει συνολικά 6 τρύπες. 2 για την βάση του ερευνητή και 4 για την αράχνη!! Για να μη πέσουν γρέζια στο πρωτεύον,καλό θα είναι να βάλεις μια ανοιγμένη χαρτοπετσέτα απέναντι από την τρύπα που θα ανοίξεις και φυσικά ο σωλήνας οριζόντιος.

Και εγώ φοβόμουν στην αρχή,αλλά είναι απίστευτα απλό!

Ακόμα και αν πέσουν γρέζια στο πρωτεύον, βγάλτο και απομάκρυνέ τα με βαμβάκι.Εδώ θέλει προσοχή!! Πρέπει να τα σηκώσεις από το πρωτεύον αμέσως μόλις γατζωθούν πάνω στο βαμβάκι. Δε πρέπει με τίποτα να τα σύρεις στην επιφάνεια του πρωτεύοντος!!!!!!!

όταν βάλεις πάλι το πρωτεύον στη θέση του,πρέπει να το ευθυγραμμίσεις και αυτό κυριολεκτικά γίνεται σε 1 με 2 λεπτά!!!!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Φυσικά μπορείς να δουλεύεις (τρυπάς) με τον ΟΤΑ γερμένο μπροστά. Λίγο άβολο αλλά ασφαλές :P

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Δημοσιεύτηκε
Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει σε αυτό: Έχω κατεβάσει διάφορους χάρτες από το internet και θέλω να φτίαξω για τον καθένα μια διαφάνια με τους κύκλους του telrad για να με βοηθήσει και επίσης θέλω να φτίαξω συρμάτινους κύκλους telrad για κάθε έναν από τους χάρτες... Μπορεί κάποιος να μου πεί πως να το κάνω, δηλαδή τι πρέπει να ξέρω και τι να μετρήσω για να φτιάξω τους κύκλους?

Ανάμεσα στο Βέγα,

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

Δημοσιεύτηκε
δηλαδή τι πρέπει να ξέρω και τι να μετρήσω για να φτιάξω τους κύκλους?
Οτι ο telrad σου δείνει 3 κύκλους με 4, 2 και 0.5 μοίρες διάμετρο, και φυσικά την κλίμακα κάθε χάρτη (ώστε να βρεις τον λόγο mm/μοίρες του χάρτη σου). Αν δεν έχεις κλίμακα βρες τις μοίρες μεταξύ δύο αστεριών σε κάποιο πρόγραμμα υπολογιστή και μετά μέτρα την απόσταση σε mm πάνω στον χάρτη σου (απλή μέθοδος των 3, κλπ κλπ).
Δημοσιεύτηκε
roryt με συγχωρεις , μου το εξηγείς λίγο παραπάνω... Δεν έχω καταλάβει στα mm που "κολλάνε" οι μοίρες... Μπορεί να ναι απλό αλλά επειδή χάρτη πρώτη φορά εκτύπωσα (και δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει) δεν μπορώ να το πιάσω...

Ανάμεσα στο Βέγα,

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

Δημοσιεύτηκε
roryt με συγχωρεις , μου το εξηγείς λίγο παραπάνω... Δεν έχω καταλάβει στα mm που "κολλάνε" οι μοίρες... Μπορεί να ναι απλό αλλά επειδή χάρτη πρώτη φορά εκτύπωσα (και δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει) δεν μπορώ να το πιάσω...

Ξέρεις την απόκλιση και την ορθή αναφορά;Αν όχι,καλό θα είναι να καταλάβεις πρώτα τι είναι το καθένα μέσα από κάποιο εγχειρίδιο και μετά να ασχοληθείς με την εύρεση αντικειμένων μέσα από χάρτες :-k

Και το λέω αυτό,διότι όλοι οι χάρτες έχουν το "πάνω" και το "κάτω" τους ως προς τον ουράνιο ισημερινό,ενώ για εσένα που είσαι στη Γη,το δικό σου "πάνω" και "κάτω" είναι ως προς τον τοπικό σου ορίζοντα.Προσπάθησε να βρεις ένα αστέρι που βλέπεις στον χάρτη σου,δίπλα από κάποιο άλλο και θα καταλάβεις τι εννοώ.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
alepohori το διαβάζω αυτη τη στιγμή ευχαριστώ... πρόκειται για τις ουρανογραφικές συντεταγμένες του άστρου,αλλά που θέλεις να καταλήξεις?... αλλά και πάλι δεν μπορώ να καταλάβω αυτο που είπε ο φιλος roryt για mm/μοίρες... Πως βγαίνει αυτο και γιατί ισχύει?

Ανάμεσα στο Βέγα,

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

Δημοσιεύτηκε
Νομίζω ότι το κατάλαβα alepohori ! Η αναφορά σου στις ουρανογραφικές συντεταγμένες θα έγινε από μερους σου για να καταλάβω οτι η απόκλιση είναι το ύψος τών άστρων από τον ισημερινό! (αν είναι πάνω από αυτόν.. :lol: ) οπότε από κει θα μετράω την απόσταση τών άστρων ... θα βλέπω στο software το ύψος τους , θα βρίσκω την διαφορά σε μοίρες και μετά με χαρακάκι... σε mm... Πράγματι το ομολογώ, ήταν αφελής η ερώτηση περί mm / μοίρες! :lol: :lol: :lol: .... Αν μέχρι εδώ σωστά, τότε πάμε καλά... προβληματίζομαι σε κάτι... 1) στον χάρτη τα άστρα θα είναι αποτυπωμένα συγκεκριμένα... στο software όμως πώς θα γνωρίζω την ακριβή ώρα και μέρα για να βγάλω την ακριβή απόσταση των υψών τους για να ανταποκρίνεται στον χάρτη? 2) σε μερικούς χάρτες εκτός της απόκλισης που μπορεί να έχει, υπάρχει και πλέγμα που πάνω του γράφονται μέρες και ώρες... κάποιος να εξηγήσει στο νέο τι είναι αυτο βρε παιδιά!! :D :oops: :D (Αν τα θεωρείτε αυτά που ρωτάω εύκολα και σας κουράζω, απλά δώστε μου ένα link ή προτρέψτε με σε κάποιο βιβλίο..)

Ανάμεσα στο Βέγα,

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

Δημοσιεύτηκε
alepohori κάνε σαν να μην το είδες το παραπανω!! Το πλέγμα με τις μέρες είναι η ορθή επαναφορά!! Τώρα συνειδητοποιήσα οτί μετριέται σε ώρες και γιατί!! Ευχαριστώ, ήταν πολύ σπουδαία η αναφορά σου στις ουρανογραφικές συντεταγμένες!! Για οποιοδήποτε άλλο σχόλιο και αναφορά που έχεις να κάνεις και πιστεύεις ότι μου είναι άκρως αναγκαία και απαραίτητη (και ας την γνωρίζω ήδη).. μην διστάσεις, κάντην αμέσως! Ευχαριστώ και πάλι!

Ανάμεσα στο Βέγα,

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

Δημοσιεύτηκε

Hi Gauss,

I don't know if you have been successful in making a template to use in conjunction with your telrad and your star atlas. You are aware that the three illuminated circles of your telrad reticle show a true diameter of sky with the smallest circle showing 0.5-degrees, the middle circle showing 2-degrees and the largest circle showing 4-degrees.

What you need to do is examine your star chart and locate where the degrees are shown on it. Once you have located that, it is simply a matter of taking a scale and measuring on the star chart how many millimeters cover the distance of 4-degrees on your star chart. You can repeat the same to determine the 2 and 0.5-degree fields.

Say, for arguments sake, that a 35mm circle covers 4-degrees. By making a 35mm diameter template and placing it on your star atlas, you will know what will fit in the 4-degree circle of your telrad. I hope this helps you somewhat.

Clear Skies,

Fred

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Δημοσιεύτηκε
Δεν έχω καταλάβει στα mm που "κολλάνε" οι μοίρες..
Εστω ότι έχεις στον χάρτη σου δύο αστέρια με απόσταση μεταξύ τους 7 mm, και βρίσκεις με κάποιο τρόπο (πρόγραμμα υπολογιστή πχ το skycharts ή το kstars) ότι αυτά τα δύο αστέρια απέχουν 3 μοίρες και 30 λεπτά (δηλ. 3,5 μοίρες). Ολα τα νούμερα υποθετικά, αλλά θα σου δώσουν την ιδέα. Αρα έχεις 7/3,5 = 2 mm ανά μοίρα. Αρα οι κύκλοι του telrad θα πρέπει να έχουν διάμετρο πάνω στον χάρτη 1mm, 4mm και 8mm.

Υπόψη, πολλά προγράμματα (πχ τα ποιο πάνω) θα σου τυπώσουν χάρτες με τους κύκλους ήδη πάνω σε προεπιλεγμένα σημεία.

(βγήκαμε ολίγον off topic, αυτό το θέμα δεν είναι για αγορές)

Δημοσιεύτηκε
roryt τι εννοείς απόσταση? αυτο δεν έχω καταλάβει... εννοείς το αζιμούθιο που έχει ο ένας αστεράς και ο άλλος και αφαιρώ το μεταξύ τους αζιμούθιο και μετά το ίδιο κάνω στον χάρτη? Εννοεις το ύψος του αστέρα 1 και το ύψος του αστέρα 2 και πάλι βρίσκω την διαφορά τους? Εννοεις την απόκλιση από τον ισημερινό του κάθε αστέρα? Αντίστοιχα πάνω στο χάρτη φέρνω τις καθέτους (που περνανε από τους αστέρες) αν ένας αστερας ειναι πιο ψηλά από τον άλλο που θέλω να μετρήσω, και μετά φέρνω παράλληλη ευθεία με τον ορίζοντα ώστε να τέμνει τις 2 καθέτους που παιρνανε από τους αστέρες... Η απόσταση πάνω στην κάθετο από τον ψηλότερο αστέρα μέχρι την παράλληλη είναι η διαφορά ύψους... αυτό μετράω ή την απόσταση της παράλληλης από την μια κάθετο στην άλλη?Αυτό είναι το αζιμούθιο λογικά... Ποιό από τα δύο ή καμία σχέση?΄Εχω το cartes du ciel από software και βασικά μόνο αυτα μου βγάζει για το κάθε αστέρα (αζιμούθιο ύψος απόκλιση)ώστε να βρώ τη διαφορά τους σε μοίρες... Δεν μου έχει πουθενά επιλογή που να μου λέει κατευθείαν φαινόμενη απόσταση 2 επιλεγμένων αστερων...

Ανάμεσα στο Βέγα,

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

Δημοσιεύτηκε
Fred Ley thank you, but what if the map has no degrees? roryt τι εννοείς απόσταση? αυτο δεν έχω καταλάβει... εννοείς το αζιμούθιο που έχει ο ένας αστεράς και ο άλλος και αφαιρώ το μεταξύ τους αζιμούθιο και μετά το ίδιο κάνω στον χάρτη? Εννοεις το ύψος του αστέρα 1 και το ύψος του αστέρα 2 και πάλι βρίσκω την διαφορά τους? Εννοεις την απόκλιση από τον ισημερινό του κάθε αστέρα? Αντίστοιχα πάνω στο χάρτη φέρνω τις καθέτους (που περνανε από τους αστέρες) αν ένας αστερας ειναι πιο ψηλά από τον άλλο που θέλω να μετρήσω, και μετά φέρνω παράλληλη ευθεία με τον ορίζοντα ώστε να τέμνει τις 2 καθέτους που παιρνανε από τους αστέρες... Η απόσταση πάνω στην κάθετο από τον ψηλότερο αστέρα μέχρι την παράλληλη είναι η διαφορά ύψους... αυτό μετράω ή την απόσταση της παράλληλης από την μια κάθετο στην άλλη?Αυτό είναι το αζιμούθιο λογικά... Ποιό από τα δύο ή καμία σχέση?΄Εχω το cartes du ciel από software και βασικά μόνο αυτα μου βγάζει για το κάθε αστέρα (αζιμούθιο ύψος απόκλιση)ώστε να βρώ τη διαφορά τους σε μοίρες... Δεν μου έχει πουθενά επιλογή που να μου λέει κατευθείαν φαινόμενη απόσταση 2 επιλεγμένων αστερων...

Ανάμεσα στο Βέγα,

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

Δημοσιεύτηκε

Hi Gauss,

My Tirion 2000 star atlas shows 1-degree increments for Declination and 10-minute increments for Right Ascension on the border of each page. I do not know which star atlas you currently use, but it should have the RA and DEC showing somewhere. Even some of the photographic star atlases that I have seen in the past come with transparent overlays to help ascertain coordinates. Norton's star atlas has the RA and DEC showing for its charts-based on my memory. I currently just use the three versions of the Tirion-the color version, white stars on a black background and black stars on a white background. If you have any more questions, just write back. That's what these groups exist for-to share knowledge.

Clear Skies,

Fred

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Δημοσιεύτηκε
roryt τι εννοείς απόσταση?
Οταν μιλούσα για 7mm, φυσικά ενοούσα την γραμμική απόσταση πάνω στον χαρτη (δηλ. πάρε ένα χαρακάκι και μέτρα), όταν είπα για 3 μοίρες, ενοούσα την γωνιακή απόσταση μεταξύ των αστεριών (angular distance). Αν ο χάρτης σου έχει κλίμακα με μοίρες την χρησιμοποιείς για να δεις πόσα mm/μοίρα θες και τελείωσες. Αν όχι, και το πρόγραμμα σου δεν σου δείνει κατευθείαν γωνιακη απόσταση υπολόγισέ την: http://www.astronomycafe.net/qadir/q1890.html (αυτό είναι απο ένα απλό googling, στο δίκτυο βρίσκεις πολύ πράγμα αν ψάξεις)
΄Εχω το cartes du ciel
Και τότε γιατί το παιδεύεις το πράγμα; Φιάξε τους κύκλους σου με αυτό (τουλάχιστον στο 3b0.1.2 που έχω το κάνει αυτόματα) και τύπωσε χάρτες από αυτό - απλές λύσεις, ο σκοπός σου -θυμίσου- είναι η παρατήρηση (και είμαστε off-topic, αυτό το θέμα θα έπρεπε να ειναι στις "αστρονομικές παρατηρήσεις" ή στο "τηλεσκόπια και εξοπλισμός")

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης