nivam Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2007 Εχει τύχει να βρεθώ νύχτα χωρίς φεγγάρι σε απομακρυσμένη περιοχή της Σερίφου (μακριά απο τη Χώρα) και το φώς των άστρων φώτιζε το περιβάλλον γύρω μου. Οι μορφές των λόφων γύρω μου, τα δέντρα και το μονοπάτι μπροστά μου ηταν ευδιάκριτα. Οδηγούσα το "παπι" χωρίς φώτα! Ο δε ουρανός και ο γαλαξίας δε μπορουσε να συγκριθεί με τιποτα αλλο που έχω δει σε άλλες περιοχές. Το αμέσως καλυτερο που θυμάμαι ήταν στον Παρνωνα. Οσοι θέλετε να επενδύσετε, επενδύστε σε νησί! 8" Meade LX90 LNT5" Celestron Nexstar SEZenithStar 66 F/5.9 SD Doublet Apo 9x63 Bresser Binos
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2007 Οσοι θέλετε να επενδύσετε, επενδύστε σε νησί! Αυτό τι το ήθελες τώρα; Θέλεις να γίνει η Σέριφος κλίμακας 8;; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2007 Η θέαση του NGC 3873 με το 8" οπτικού μεγέθους 13,1 , είναι αδιάψευστος μάρτυρας! Όχι Δημήτρη δεν είναι! Για να είσαι σίγουρος για το οριακό μέγεθος χρησιμοποίησε τα μεγέθη αστέρων σύγκρισης από χάρτες της AAVSO. Τα μεγέθη που δίνουν κατάλογοι για αντικείμενα deep sky δεν είναι αξιόπιστα.Από το μπαλκόνι μου σε καλές νύχτες έχω δει έως 13.2-13.3 με το 8" και 12.8-13.0 με το 6". Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2007 Γιώργο,υπάρχουν κατάλογοι και κατάλογοι. Αλλά αυτός http://nedwww.ipac.caltech.edu/forms/byname.html τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης μου! Και εν πάση περιπτώσει,θα υπάρχει κάποιος μέσος όρος,ο οποίος πιστεύω ότι αποτελεί μέτρο καθαρότητας του ουρανού,με τον ίδιο τρόπο που αποτελεί και η θέαση του Μ33 με γυμνό μάτι. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2007 Δεν είναι μόνο το ότι δεν είναι αξιόπιστα τα μεγέθη, αλλά και το ότι σε εκτεταμένα αντικείμενα ίδιου μεγέθους λαμπρότητας αυτο με τις μεγαλύτερες διαστάσεις θα είναι αμυδρότερο στον προσοφθάλμιο λόγω χαμηλότερης επιφανειακής λαμπρότητας.Το να φαίνεται το Μ33 είναι απλώς ένας εμπειρικός κανόνας που χρησιμοποιείται στην επίσης εμπειρική κλίμακα Bortle ως σημείο αναφοράς. Για να συνεννοούμαστε στο οριακό μέγεθος τηλεσκοπίου καλύτερα να περιοριζόμαστε σε αστέρες απά χάρτες της AAVSO. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Anyone_anywhere Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Πολυ καλη σκεψη η συγκεντρωση στοιχειων! Να προσθεσω κι εγω σχετικα με τους τοπους παρατηρησης μου : Ζωγραφου (Αθηνα) : 9 καρφωτο. Μεγεθη +4.0 με προσπαθεια. Μεσολογγι (καλοκαιρια): 5-6. Ο ζ Λυρας μεγεθους +5.70 διπλα στον Βεγα φαινεται με καποια προσπαθεια.Φυτειες (Αιτωλοακαρνανια) : 4. Δε θα πω 3, γιατι δεν εχω δει ποτε +6.50 με γυμνο ματι. Nα ρωτησω και οσους ισχυριζονται οτι ο τοπος παρατηρησης τους κλιμακολογηται στο 2, πραγματικα εχετε δει αστρα μεγεθους +7.00 με γυμνο ματι? Μακαρι παντως να ισχυει αυτο για ελληνικο εδαφος. Να αναφερω καποιες φρασεις απ'το αρχικο αρθρο :the presence of Jupiter or Venus in the sky seems to degrade dark adaptationThe Scorpius and Sagittarius region of the Milky Way casts obvious diffuse shadows on the ground. The zodiacal light is still bright enough to cast weak shadows just before dawn and after dusk, and its color can be seen as distinctly yellowish when compared with the blue-white of the Milky Way Γενικα δεν ζηλευω αλλα οι παραπανω φρασεις μ'εκαναν να ζηλεψω λιγακι. www.myspace.com/astrovoxgr
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Μέρη όπως τα παραπάνω δεν υπάρχουν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες...Ακόμα και για 2 της κλίμακας Bortle προβληματίζομαι. Όσο για τα οριακά μεγέθη o Bortle προφανώς αναφέρεται σε έμπειρους παρατηρητές όπως ο ίδιος.Πάντως στον Πάρνωνα αλλά και στον Άκοβο Αρκαδίας ο R Βορείου Σεφάνου, που χρόνια τώρα είναι στο μέγιστο ταλαντευόμενος από 5.9-6.1, είναι εύκολος συνεχώς με γυμνό μάτι. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
koyote Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Εχω εναν προβληματισμο που θελω να εκφρασω....Ειστε σιγουροι οτι δεν υπαρχουν μερη που να εχουν 2 ??Μου φαινεται καπως περιεργο.Δηλαδη ακομα και στα πιο απομακρυσμενα μερη δεν υπαρχει τοσο καλος ουρανος?Στα βουνα για παραδειγμα,στις ψηλες κορφες της Πινδου που δε βλεπουν σε μεγαλες πολεις και δεν εχουν χωρια.Ουτε εκει Υ.Γ.:Αχ βρε Αφρικη Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!! Φιλικα, Βαλογιαννης Γιωργος
nivam Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Εχω εναν προβληματισμο που θελω να εκφρασω....Ειστε σιγουροι οτι δεν υπαρχουν μερη που να εχουν 2 ? Yπάρχουν... κοιτα την λίστα 8" Meade LX90 LNT5" Celestron Nexstar SEZenithStar 66 F/5.9 SD Doublet Apo 9x63 Bresser Binos
koyote Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Εννοω ακομη και 1...... Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!! Φιλικα, Βαλογιαννης Γιωργος
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Στα βουνα για παραδειγμα,στις ψηλες κορφες της Πινδου που δε βλεπουν σε μεγαλες πολεις και δεν εχουν χωρια.Ουτε εκει; Κατ' αρχήν καμμία κορυφή δεν είναι τόσο μακριά απο πόλεις.. ίσως μάλιστα και στις βουνοκορφές της Πίνδου να φαίνονται πιο οι θόλοι φωτορύπανσης των πόλεων μιας και θα είμαστε σε αρκετά μεγάλο ύψος.Ωστόσο ας υποθέσουμε πως δεν φαίνονται και ας υποθέσουμε πως όντως είναι 2 ή ακόμα και 1 της κλίμακας Bortle ο ουρανός... Πως κουβαλάς τηλεσκόπιο σε υψόμετρο 2000+ μέτρα σε μέρη που δεν υπάρχει καν δρόμος; Χμμ με ελικόπτερο!!!! (άμα είναι 1 ψήνομαι να ναυλώσουμε!) Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
koyote Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Το να ειναι και προσβασιμα τετοια μερη πιστευω ειναι πολυτελεια.Αλλα πιστευω οτι υπαρχουν,εστω και λιγοστα.... Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!! Φιλικα, Βαλογιαννης Γιωργος
zantespear Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Στα μικρονήσια μας? Κάσος, Κάρπαθος, Ψαρά, Γαυδος κλπ? Σπύρος
magos_ Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Ιωάννινα δυστυχως 9 . Σε ολους τους κεντρικους δρομους παντως ουρανο δεν βλεπεις καν οποτε δεν υπαρχει προβληματισμος για το τι αστρα φαινονται. Hellooooooo, my name is Ηλίας. http://astrocom.wordpress.com/
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2007 έξω από το σπίτι μου είναι γύρω στο 3-4. Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
dimidour Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2007 Τώρα πήρα χαμπάρι το thread....Κάλιο αργά παρά ποτέ.... Συμπληρώνω και εγώ με χαρά τα δικά μου στοιχεία.... Νέα Ιωνία Αττικής......9 δαγκωτό..... (Αφού βλέπω και το φεγγάρι πάλι ευχαριστημένος να είμαι....) Αύγουστο θα είμαι σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ευρυτανίας τα Τοπόλιανα....(ας είναι καλά η γυναίκα μου που κατάγεται από εκεί) και θα έρθω και με την εκεί μέτρηση τον Σεπτέμβριο. Περιμένω πως και πως!!!!Εννοείται πως αν είναι όπως περιμένω....το αγόρασα το οικοπεδο εκεί!!!! Και εγένετω φως....
Darkchilde Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2007 Δίπλα είμαστε dimidour... Ν. Ηράκλειο Αττικής - άλλο ένα 9 δαγκωτό. Το ιστιολογιόν μου: The Dark Side of the Force and Other StoriesΕλληνικό Forum για Science Fiction και FantasyΟ Κόσμος της Επιστήμης
nio22 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2007 Κυθηρα 2 meade sn6 f/5_BRESSERmount:skywatcher eq6
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2007 Class 2: Typical truly dark site - GrayAirglow may be weakly apparent along the horizon. M33 is rather easily seen with direct vision. The summer Milky Way is highly structured to the unaided eye, and its brightest parts look like veined marble when viewed with ordinary binoculars. The zodiacal light is still bright enough to cast weak shadows just before dawn and after dusk, and its color can be seen as distinctly yellowish when compared with the blue-white of the Milky Way. Any clouds in the sky are visible only as dark holes or voids in the starry background. You can see your telescope and surroundings only vaguely, except where they project against the sky. Many of the Messier globular clusters are distinct naked-eye objects. The limiting naked-eye magnitude is as faint as 7.1 to 7.5, while a 32-cm telescope reaches to magnitude 16 or 17. Αυτός είναι ουρανός 2 στην κλίμακα Bortle.Συγνώμη αλλά βλέπετε αστέρες 7+ μέγεθος και το ζωδιακό φώς έντονα κίτρινο και να ρίχνει σκιές κάπου στην Ελλάδα του 2007; Χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν αμφιβάλλω πολύ για ύπαρξη τέτοιων τοποθεσιών στην Ελλάδα πλέον... Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Από Την Πόλη Της Κέρκυρας Είναι Περίπου 6-7 39°37'28.87"N, 19°55'28.38"E Από Το "Εξοχικό Μου" 5 39°41'17.37"N, 19°49'1.56"E Από Το Κτήμα Μου Στην Κορυφή Του Λόφου Εχει 4 (Οπου Στηνω Και Το Τηλεσκοπιό μου) 39°41'17.46"N, 19°48'50.48"E Περιοχη Κασσιωπη ( Αυλάκι - Αγιο Στέφανο - Κερασια) Εχει 3, 39°46'36.71"N, 19°57'12.64"E Θα Παω Και Στην ΒοριοΔυτικη Κερκυρα Για Παρατηρηση Οπου Περιμενω Καλύτερο Ουρανο. Περιμενω Ακομα Καλυτερα Σε Οθονους Ερικουσα Μαθρακι (Αλλα Πως Θα Παρω Μαζι Μου Το Τηλεσκοπιο Μου ). Το Καλοκαίρι Υπάρχουν Μέρες Που Μπορεί Να Ανέβει ~ +1 Σε Όλα Τα Σημεία. Και Τον Χειμωνα Εχει ~ -1 Στα Παραπανω Σημεία Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
ngc4565 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 - Έως το 2000 παρατηρούσα 7,1 Magnitude αστέρια (από τη δυτική πλευρά) του ακρωτήριου "Akritas" (Μεσσηνία). Το 2002 δυστυχώς έχτισαν ένα μεγάλο Camping - ίσως καλό για τον τουρισμό αλλά καταστροφή για την Aστρονομία. Ευτυχώς Υπάρχουν ακόμα μερικές περιοχές στη Μεσσηνία που έχουν Magnitude 6.0+ ουρανούς. Φιλικά, Frank http://www.oaog.ca/ http://www.rascmontreal.org/ "Imagination is more important than Knowledge"
draculas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Ανανέωση λοιπόν: Σέριφος: 2 Νάξος: 2 Κυθηρα: 2Φορτόσι (χωριό στα Κατσανοχώρια στην Ήπειρο): 2 Πάρνωνας: 3 Πηγαδακια (Αρκαδια): 3 Λευκοχώρι Θεσ/νικης: 3 Κασσιωπη ( Αυλάκι - Αγιο Στέφανο - Κερασια): 3Δεσκατη Γρεβενων 3Οροπέδιο Λαθισίου: 3-4 Γκούρα (όρος Κυλλήνη): 3-4 Τριπόταμος Ημαθίας: 3-4Φυτειες (Αιτωλοακαρνανια) : 4Άκοβος Αρκαδίας: 4 Αλεποχώρι Δυτ. Αττικής: 4Αχλαδοκαμπος (Αργολιδα): 4 Βάχλια, Δάφνη (φράγμα Λάδωνα): 4 Τουριστικό Ταυγέτου: 4 Πραστείο (Μεσσηνιακή Μάνη): 4-5 Αγ. Δημήτριος Αργολίδας: 4-5 Δερβενάκια Αργολίδας: 4-5 Καραθώνα (παραλία έξω από το Ναύπλιο): 5 Ν Αγχίαλος Βόλου: 5 Κορώνη Μεσσηνίας: 5 Αρχοντικό Αβίας (μερικά χιλ. έξω από Καλαμάτα): 5-6 Κιούρκα Αττικής: 5-6 Άργος: 5-6 Καλαμάτα: 6-7 Νέα Μάκρη: 6-7 Ναύπλιο: 6-7 Άρτα: 6-7 Κέρκυρα: 6-7Ηράκλειο Κρήτης: 7 Θεσ/νίκη: 9 Καλλιθέα ( Αθήνα) 9 Γαλάτσι (Αθήνα): 9 Κυψέλη (Αθήνα): 9Ταύρος ( Αθήνα): 9 Νέα Ιωνία ( Αθήνα)......9Ν. Ηράκλειο ( Αθήνα): 9Ζωγράφου (Αθήνα) : 9 Κατα τις 20 του Μήνα θα σας πω και τι μπορεί να δεί κανείς απο την κορυφή του Ταϋγέτου (2400m) αφού θα.. διανυκτερεύσω εκεί..!
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2007 Ανανέωση λοιπόν: Σέριφος: 2 Νάξος: 2 Κυθηρα: 2 Φορτόσι (χωριό στα Κατσανοχώρια στην Ήπειρο): 2 Πάρνωνας: 3 Πηγαδακια (Αρκαδια): 3 Λευκοχώρι Θεσ/νικης: 3 Κασσιωπη ( Αυλάκι - Αγιο Στέφανο - Κερασια): 3 Δεσκατη Γρεβενων 3 Οροπέδιο Λαθισίου: 3-4 Γκούρα (όρος Κυλλήνη): 3-4 Τριπόταμος Ημαθίας: 3-4 Φυτειες (Αιτωλοακαρνανια) : 4 Άκοβος Αρκαδίας: 4 Αλεποχώρι Δυτ. Αττικής: 4 Αχλαδοκαμπος (Αργολιδα): 4 Βάχλια, Δάφνη (φράγμα Λάδωνα): 4 Τουριστικό Ταυγέτου: 4 Πραστείο (Μεσσηνιακή Μάνη): 4-5 Αγ. Δημήτριος Αργολίδας: 4-5 Δερβενάκια Αργολίδας: 4-5 Καραθώνα (παραλία έξω από το Ναύπλιο): 5 Ν Αγχίαλος Βόλου: 5 Κορώνη Μεσσηνίας: 5 Αρχοντικό Αβίας (μερικά χιλ. έξω από Καλαμάτα): 5-6 Κιούρκα Αττικής: 5-6 Άργος: 5-6 Καλαμάτα: 6-7 Νέα Μάκρη: 6-7 Ναύπλιο: 6-7 Άρτα: 6-7 Κέρκυρα: 6-7 Βόρεια Κέρκυρα: 3-4Κεντρικη κ Νοτια Κέρκυρα: 4-5Ηράκλειο Κρήτης: 7 Θεσ/νίκη: 9 Καλλιθέα ( Αθήνα) 9 Γαλάτσι (Αθήνα): 9 Κυψέλη (Αθήνα): 9 Ταύρος ( Αθήνα): 9 Νέα Ιωνία ( Αθήνα)......9 Ν. Ηράκλειο ( Αθήνα): 9 Ζωγράφου (Αθήνα) : 9 Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
dimpap Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2007 Και μία ταξινόμηση γιατί αρχίζουμε να μεγαλώνουμε Αγ. Δημήτριος Αργολίδας: 4-5Άκοβος Αρκαδίας: 4Αλεποχώρι Δυτ. Αττικής: 4Άργος: 5-6Άρτα: 6-7Αρχοντικό Αβίας (μερικά χιλ. έξω από Καλαμάτα): 5-6Αχλαδοκαμπος (Αργολιδα): 4Βάχλια, Δάφνη (φράγμα Λάδωνα): 4Βόρεια Κέρκυρα: 3-4Γαλάτσι (Αθήνα): 9Γκούρα (όρος Κυλλήνη): 3-4Δερβενάκια Αργολίδας: 4-5Δεσκατη Γρεβενων 3Ζωγράφου (Αθήνα) : 9Ηράκλειο Κρήτης: 7Θεσ/νίκη: 9Καλαμάτα: 6-7Καλλιθέα ( Αθήνα) 9Καραθώνα (παραλία έξω από το Ναύπλιο): 5Κασσιωπη ( Αυλάκι - Αγιο Στέφανο - Κερασια): 3Κεντρικη κ Νοτια Κέρκυρα: 4-5Κέρκυρα: 6-7Κιούρκα Αττικής: 5-6Κορώνη Μεσσηνίας: 5Κυθηρα: 2Κυψέλη (Αθήνα): 9Λευκοχώρι Θεσ/νικης: 3Ν Αγχίαλος Βόλου: 5Ν. Ηράκλειο ( Αθήνα): 9Νάξος: 2Ναύπλιο: 6-7Νέα Ιωνία ( Αθήνα)......9Νέα Μάκρη: 6-7Οροπέδιο Λαθισίου: 3-4Πάρνωνας: 3Πηγαδακια (Αρκαδια): 3Πραστείο (Μεσσηνιακή Μάνη): 4-5Σέριφος: 2Ταύρος ( Αθήνα): 9Τουριστικό Ταυγέτου: 4Τριπόταμος Ημαθίας: 3-4Φορτόσι (χωριό στα Κατσανοχώρια στην Ήπειρο): 2Φυτειες (Αιτωλοακαρνανια) : 4 Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
koyote Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2007 Νομιζω πως ξεχασατε τα τρικαλα Σας υπενθυμιζω 6-7 Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!! Φιλικα, Βαλογιαννης Γιωργος
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα