Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα παιδιά! Σήμερα το πρωί έγινε δικό μου επιτέλους το πρώτο μου τηλεσκόπιο! Δεν είχα βέβαια μεγάλες απαιτήσεις, μιας κι είδα στο φόρουμ αρκετούς να το "θάβουν", αλλά ας περάσουμε στο θέμα μας: η σελήνη: φανταστική και με τους 3 φακούς! Προσπάθησα να εντοπίσω κάποιον πλανήτη και με τη βοήθεια του stellarium βρήκα το Δία. Έχω όμως μια ερώτηση. Ακόμα και με τον 4άρη φακό τον έβλεπα αρκετά μικρό. Όταν λέω μικρό, εννοώ ότι δε ξεχώριζα ζώνες, κηλίδες, χρώμα. Ίσως είναι φυσιολογικά όλα αυτά, αλλά είπα να ρωτήσω. Δεν είδα δηλ. τεράστια διαφορά ανάμεσα στους φακούς. Αυτά προς το παρών!
  • Απαντήσεις 179
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Οι ζωνες του Δια φαινονται, αλλα οριακα. Ειναι θεμα seeing και φωτορυπανσης. Για κηλιδα βεβαια ουτε λογος.

Βρες τις κινησεις των δορυφορων και παρακολουθησε τους. Ειναι πολυ ενδιαφερον ειδικα αν περναει κανενας πισω απο τον Δια.

Παρακαλαμε να μην βρεξει για να μην πνιγουμε...

παρακαλαμε να βρεξει να εχουμε νερο να πιουμε...

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση! Είναι φυσιολογικό δηλαδή να το βλέπω τόσο μικρό, σα μια μπαλίτσα; Δε ρωτάω επειδή περίμενα να δω και'γω δε ξέρω τι, απλά για να ξέρω ότι τα έκανα όλα σωστά. Πάντως η σκηνή, με τους δορυφόρους ακόμα και με μικρή μεγέθυνση, ήταν μαγευτική!
Δημοσιεύτηκε

το 4αρι που εχει μεσα, καθως και το 1.5χ μπαρλοου δεν αξιζει μια. Οποτε οτι κανεις με τα αλλα. Απο Πειραια παντως ζωνες φαινονται με σχετικη ανεση, καλες συνθηκες και χωρις σεληνη.

Παντως θα προτεινα και ενα ζευγαρι κυαλια.

Δημοσιεύτηκε

Εγώ χθες έτρεξα κατα τις 10 και να προλάβω τον κρόνο αλλά μέχρι καλά καλά να στήσω το τηλεσκόπιο είχε αγγίξει τον λυκαβυτό, σχεδόν τον κυνηγούσα πήγαινε πολύ γρήγορα, παρατήρησα ότι βρισκόταν σε φάση, και νομίζω φαντάστηκα λίγο και τα δαχτυλίδια (νομίζω).. Μετά στράφηκα στον Δία και τα 4 φεγγάρια του.. Φανταστικά.. Με τον 4mm ξεχώριζα την πιο έντονη κοκκινωπή ζώνη που έχει στο νότιο ημισφαίριο αν δεν κάνω λάθος.. Το καλύτερο ήταν ότι σκαρφαλώσαμε όλοι οικογενειακώς στην ταράτσα και κοιτούσαμε τα αστέρια.. Μετά δεν είχε κάτι ο ουρανός που να κέντριζε το ενδιαφέρον.. Η σελήνη δεν είχε βγει ακόμα, και μέχρι να βγει την είχα πέσει για ύπνο.. :-note

Υ.Γ.: Δεν ήξερα ότι η φωτορύπανση επηρεάζει και την παρατήρηση των λαμπερών ουράνιων σωμάτων (πλανήτες), νόμιζα ότι αυτό που κάνει είναι να "κρύβει" τα λιγότερα λαμπερα..

Δημοσιεύτηκε
Μετά δεν είχε κάτι ο ουρανός που να κέντριζε το ενδιαφέρον...

Κανε ενα ψαξιμο στο astrovox, sto ιντερνετ, ή παρε ενα βιβλιο να μαθεις τι υπαρχει εκει πανω να δεις και δεν θα το ξαναπεις αυτο, ειμαι σιγουρος!!!

Το καλύτερο ήταν ότι σκαρφαλώσαμε όλοι οικογενειακώς στην ταράτσα και κοιτούσαμε τα αστέρια..

Αυτο ειναι απολυτη επιτυχια :P

Δημοσιεύτηκε
Μετά δεν είχε κάτι ο ουρανός που να κέντριζε το ενδιαφέρον...

Κανε ενα ψαξιμο στο astrovox, sto ιντερνετ, ή παρε ενα βιβλιο να μαθεις τι υπαρχει εκει πανω να δεις και δεν θα το ξαναπεις αυτο, ειμαι σιγουρος!!!

Αφού δε φαινόταν κάτι άλλο !!! :shock:

Μόνο κάτι αστέρια από δω κι από κει αχνά που δεν έβρισκα νόημα να τα κοιτάω με το τηλεσκόπιο..

Δημοσιεύτηκε

Μόνο κάτι αστέρια από δω κι από κει αχνά που δεν έβρισκα νόημα να τα κοιτάω με το τηλεσκόπιο..

Χα, ακολούθησε την συμβουλή, και θα δεις ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα από όσο νομίζεις. Ακόμη και με κιάλια (πολύ περισσότερο με το τηλ. σου), ακόμη και μέσα από Αθήνα, το "ειδα Δια,Κρόνο,Σελήνη και μετά τα παράτησα" είναι λίγο άδικο. Αν μάλιστα πας και σε σκοτεινό ουρανό, εκεί να δεις γλέντια :) Δεν θα δεις τέρατα και σημεία, αλλά όλο και κάτι θα πάρεις μάτι. Μην τα παρατάς έτσι.
Δημοσιεύτηκε

Χα, ακολούθησε την συμβουλή, και θα δεις ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα από όσο νομίζεις. Ακόμη και με κιάλια (πολύ περισσότερο με το τηλ. σου), ακόμη και μέσα από Αθήνα, το "ειδα Δια,Κρόνο,Σελήνη και μετά τα παράτησα" είναι λίγο άδικο. Αν μάλιστα πας και σε σκοτεινό ουρανό, εκεί να δεις γλέντια :) Δεν θα δεις τέρατα και σημεία, αλλά όλο και κάτι θα πάρεις μάτι. Μην τα παρατάς έτσι.

Βρε δεν τα παρατάω.. Πάντως δίκιο έχεις ΄τι άμα θες βρίσκεις.. Όσο για τον σκοτεινό ουρανό.. χίλιες φορες σε σκοτείνο χωρίς τηλεσκοπιο, παρά στην αθηνα με τηλεσκόπιο.. Κι αυτό γιατί πιο πολύ μαρέσει η σκεψη που μου γεννα η παρατήρηση, παρά η παρατήρηση η ίδια..

Δημοσιεύτηκε
Όσο για τον σκοτεινό ουρανό.. χίλιες φορες σε σκοτείνο χωρίς τηλεσκοπιο, παρά στην αθηνα με τηλεσκόπιο.. Κι αυτό γιατί πιο πολύ μαρέσει η σκεψη που μου γεννα η παρατήρηση, παρά η παρατήρηση η ίδια..

Άντε επιτέλους, είπε κάποιος και μια σωστή κουβέντα εδώ μέσα. Naked eye+mag 6+ sky forevah!

Οι παρατηρήσεις που μου έχουνε μείνει περισσότερο είναι σε πολύ σκοτεινούς ουρανούς ή σε πιο νότα μέρη (Κούβα). Τώρα, ΟΚ, ωραίες και οι παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο/κυάλια, αλλά πιο πολύ μετρά να έχεις τη συνολική εικόνα!

(γι'αυτό και εγώ έχω βάλει στο μάτι το sky-90... να δούμε.... θα τα καταφέρω;; το πολύ πολύ με βλέπω με κάνα WO 66mm στη χειρότερη, που και πιο φορητό είναι, και πολύ λιγότερα λεφτά κάνει--οπότε δε θα το σκέφτομαι τόσο μήπως σπάσει/το κλέψουν/κλπ σε ένα ταξίδι/camping)

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε
Μην πετάτε λεφτά! Κρατήστε τα για κάποιο σοβαρό τηλεσκόπιο.

Είναι στην κατηγορία "τηλεσκόπια της πεντάρας" κατά Nightwatch.

Διοπτρικό κάτω απο 4" αγοράζουμε Vixen, Takahashi, Televue κλπ premium μάρκες.

Το ίδιο και κατοπτρικά κάτω των 6".

Η μόνη χρησιμότητα που θα μπορούσα να σκεφτώ για το τηλεσκοπιο του Lidl είναι σαν οδηγητικό για αστροφωτογράφηση.

Φίλε Jikibou πιο εύχρηστο είναι το 8" dob από το Bresser του Lidl.

Γεια,

Υπάρχει πουθενά τηλεσκόπιο μέχρι 100 €, για αρχάριους;

Ευχαριστώ

Manumanos

Δημοσιεύτηκε

Πάντως ένα είναι σίγουρο: Ότι εχθές η αστρονομία απέκτησε και νέους οπαδούς και ευχόμαστε να παραμείνουν. Μπράβο σtα Lidl!! =D> =D>

Και το λέω αυτό γιατί στην επαρχεία, δεν υπάρχουν αντιπροσωπίες ή μαγαζιά που να πουλάνε τηλ/πια, οπότε κάποιος δύσκολα θα πάρει την απόφαση να αγοράσει τηλ/πιο. Ενώ όταν το βλέπει κανείς μπροστά του έστω και από περιέργια (και αν του περισσεύουν 80 ευρώ), θα το πάρει. Και αν θέλει τελικά να ασχοληθεί σοβαρά, θα πάρει ένα μεγαλύτερο από αντιπρόσωπο. Έμεσα δηλαδή ανοίγει η αγορά και στους εδώ αντιπροσώπους (π.χ. Νομικός, Πλανητάριο Θεσ/νίκης κλπ.).

Και πάλι μπράβο στα Lidl! =D> =D>

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Δημοσιεύτηκε

Μπορει να κανει καλο στους εμπορους,μπορει ομως να κανει και κακο :? :? :?

Δεν ειναι και οτι καλυτερο για εναν εμπορο,ο νεος πελατης να μαθαινει κατ'ευθειαν τους εναλλακτικους τροπους αγορας παρακαμπτοντας τα παραδοσιακα "μονοπωλια".

Σημερα το Λιντλ,αυριο το αστρομαρτ,μεθαυριο αγορα απο εξωτερικο.....και ισως μεγαλο ποσοστο πελατων,τελικα καταληγει να αγνοει την Ελληνικη αγορα συστηματικα. :? :? :? :?

Τωρα ...αν αυτο ειναι καλο ή κακο???? :shock: :shock: :shock:

(μεγαλη ιστορια,και με ποιον να τα βαλεις ](*,) ](*,) ](*,) )

Δημοσιεύτηκε

Σημερα το Λιντλ,αυριο το αστρομαρτ,μεθαυριο αγορα απο εξωτερικο.....και ισως μεγαλο ποσοστο πελατων,τελικα καταληγει να αγνοει την Ελληνικη αγορα συστηματικα...

Αν είναι προς συμφέρον του καταναλωτή, γιατί οχι ?

Δημοσιεύτηκε
Δεν πηγα να κοιταξω στα lidl,αλλα ειμαι σιγουρος οτι ολο και καποιος πορωθηκε στα τρικαλα απο χθες.Θα ψαξω εξονυχιστικα :wink: :cheesy:

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε
Γεια σας παίδες , πήρα το Bresser του Lidl και διάβασα στο συνοδευτικό φυλλάδιο οτι η στήριξη του είναι EQ 3 , αλλά παρ' όλα αυτά κουνάει με το παραμικρό άγγιγμα. Πάντως για τα λεφτά του είναι πολύ καλό. Τι άλλα προσοφθάλμια μπορώ να αγοράσω , και τι φίλτρα; Τα λέμε :D
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Με γειά αλλα μην ξοδέψεις άλλα λεφτά για αυτό. Μάζεψε να πάρεις καλύτερο/μεγαλύτερο εφ όσον δεις πως σου αρέσει η αστρονομική παρατήρηση.

Ένας καλός προσοφθάλμιος ή ένα φίλτρο νεφελωμάτων κοστίζει περισσότερο από ολόκληρο το τηλεσκόπιό σου.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Εδω θα συμφωνησω με τον γιωργο :wink:

Μεχρι να παρεις ενα καλυτερο εκμεταλλευσου στο επακρο τον εξοπλισμο που τωρα εχεις

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε
Κι εγώ συμφωνώ. Κουνάει με το παραμικρό, ακόμα και τα πιο λαμπρά αντικείμενα του ουρανού δεν ξεχωρίζουν καθαρά, είναι ογκώδες και τα προσοφθάλμια που παρέχονται δεν είναι καθόλου καλά. Για να εντοπίζεις πλανήτες και άστρα καλό είναι. Για τη σελήνη, ακόμα καλύτερο. Για πιο μακρυά, Ανδρομέδα, βαθύ σύμπαν κλπ. ξεχάστε το. Εκτός κι αν αρκείστε στις μικρές φωτεινές κουκίδες.
Δημοσιεύτηκε
Για πιο μακρυά, Ανδρομέδα, βαθύ σύμπαν κλπ. ξεχάστε το. Εκτός κι αν αρκείστε στις μικρές φωτεινές κουκίδες.

Το οποίο ισχύει για οποιοδήποτε μικρό τηλεσκόπιο από την Αθήνα, όχι μόνο ογια το φτηνό bresser-άκι.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Καλη αγορα οπως ειπαμε ΑΛΛΑ:

Δεν πρεπει να παρασυρθει καποιος και να θεωρησει οτι επενδυοντας επανω του θα αποδοσει περισσοτερο.Και ισως εκει ερθει και η απογοητευση.

Ο Ντικινσον θα το περιεγραφε σαν "Οτι καλυτερο μπορεις να παρεις με μια πενταρα".

Χαρητε το οπως ειναι.Και το γεγονος οτι σας βαζει στον προβληματισμο για δαπανες,και στην ερευνα εξοπλισμου,σημαινει οτι σας εβαλε "στην πριζα",οποτε εχει κανει ηδη αποσβεση της τιμης του =D> =D> =D>

Μην το πολυζοριζεται,και αρχιστε σιγα-σιγα να σκεφτεστε το επομενο \:D/ \:D/ \:D/

Υπαρχουν ΠΟΛΥ καλες προτασεις στην Ελληνικη αγορα,ικανης αποδοσης και πολυ οικονομικες,καθως επισης και εξαιρετικες ευκαιριες στα μεταχειρισμενα.

Δημοσιεύτηκε

Εντυπώσεις και από εμένα:

1. Καθόλου σταθερή στήριξη. Ισορροπεί μετά από αρκετή ώρα αρκεί να μην το κουνούν ο 7χρονος ή ο 5χρονος γιος μου

2. Ο 4mm προσοφθάλμιος κάνει μόνο για την ημέρα

3. Ο ερευνητής έχει πολύ περίεργο τρόπο κεντραρίσματος και καθόλου σταθερή στήριξη (ισχύουν τα ίδια με το 1)

4. Το manual θέλει βελτίωση (στα Αγγλικά είναι πάρα πολύ καλό)

5. Είδα πολύ καλά την Αφροδίτη (φάση)

6. Είδα πολύ καλά τον Κρόνο και τους δακτυλίους του (όχι Κασίνι φυσικά)

7. Είδα πού καλά αστέρια μεγέθους ~5-6 στην Αθήνα

8. Τα παιδιά μου και η γυναίκα μου εντυπωσιάστηκαν

Συμέρασμα : Για 80 ευρώ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Υπάρχει λύση για την απληστία του ανθρώπου?

Πάν μέτρον άριστον

Δημοσιεύτηκε

Γιωργο,

Οταν ερθει η καλη η στιγμη και παρεις κατι καλυτερο, παλι θα ειναι χρησιμο το διοπτρικακι της Bresser .... το φορτωνεις πανω στο νεο σου τηλεσκοπιο επιδη θα υπαρχει χρηση και λογος.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
Εντυπώσεις και από εμένα:

1. Καθόλου σταθερή στήριξη. Ισορροπεί μετά από αρκετή ώρα αρκεί να μην το κουνούν ο 7χρονος ή ο 5χρονος γιος μου

2. Ο 4mm προσοφθάλμιος κάνει μόνο για την ημέρα

3. Ο ερευνητής έχει πολύ περίεργο τρόπο κεντραρίσματος και καθόλου σταθερή στήριξη (ισχύουν τα ίδια με το 1)

4. Το manual θέλει βελτίωση (στα Αγγλικά είναι πάρα πολύ καλό)

5. Είδα πολύ καλά την Αφροδίτη (φάση)

6. Είδα πολύ καλά τον Κρόνο και τους δακτυλίους του (όχι Κασίνι φυσικά)

7. Είδα πού καλά αστέρια μεγέθους ~5-6 στην Αθήνα

8. Τα παιδιά μου και η γυναίκα μου εντυπωσιάστηκαν

Συμέρασμα : Για 80 ευρώ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Εχω να πω τα ιδια για το συγκεκριμενο τηλε εκτος απο το πρωτο.Η στηριξη του μου εχει φανει σταθερη....

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε
Καλη αγορα οπως ειπαμε ΑΛΛΑ:

(...)Υπαρχουν ΠΟΛΥ καλες προτασεις στην Ελληνικη αγορα,ικανης αποδοσης και πολυ οικονομικες,καθως επισης και εξαιρετικες ευκαιριες στα μεταχειρισμενα.

Πήγα στα LIDL στις 12.00 προχθες στις 5 του μηνός, και όλα είχαν ξεπουλθεί από τις 9.00!!!

Συνεχίζω να ψάξω παρόμοιο τηλεσκόπιο, με τιμή μέχρι 100 €, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ;

Ευχαριστώ

Μάνος

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης