akmakas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Και η πρώτη επαφή έγινε μέσα σε ένα κλίμα αγωνίας χαράς και γενικά ανάμεικτων συναισθημάτων...Μένω Θεσσαλονίκη αλλά το στήσιμο έγινε στην Αγία Τριάδα λίγο έξω από την πόλη..Αν και αρχάριος μπορώ να πω πως η ρύθμιση του σκόπευτρου έγινε στο άψε σβήσε..Πρώτος στόχος προς το σούρουπο η Αφροδίτη...Στην διάθεση μου είχα τα εργοστασιακά προσοφθάλμια των 25mm αν θυμάμαι καλά και των 10 χιλιοστών.Τελείως άσχετος στα πρακτικά αλλά αρκετά μελετημένος πνευματικά πλησίασα το μάτι μου στο προσοφθάλμιο των 25mm γεμάτο δέος και είπα...για να δούμε τι θα δούμε!!!!Το πρώτο πράγμα που είδα ήταν μια μουτζούρα η οποία σε μπέρδευε..Με λανθασμένη την ρύθμιση μπορούσες να δεις ένα πλανήτη με κρατήρες και κύματα..Μπα!!Αποκλείεται κάποιο λάθος θα έγινε..Πράγματι μόλις διόρθωσα το μεταλλικό ρυθμιστή η εικόνα καθάρισε και η μουτσούρα έγινε ένα μικρό δυνατό αστέρι..Δοκίμασα το προσοφθάλμιο τω 10mm σαφώς με ποιο δυνατή μεγέθυνση.Πράγματι η Αφροδίτη μου αποκαλύφθηκε σαν μισοφέγγαρο με μέγεθος περίπου 4 χιλιοστά..Δεν μπόρεσα να διακρίνω τίποτα αφού ούτως συ αλλιώς ο ήλιος δεν είχε δύσει ακόμα...Το βράδυ ο κήπος φωτίστηκε από μια λάμπα της δεή και μου χάλασε τα σχέδια..Τελικά πήγα στην πίσω πλευρά του σπιτιού και το ξαναέστησα..Χωρίς να ξέρω πολλά για τις θέσεις των πλανητών στόχευσα το τηλεσκόπιο μου σε ένα δυνατό αστέρι το οποίο ήταν αριστερά μου και φαντάστηκα ότι θα ήταν ο Δίας ή ο Κρόνος ..Ξανάέβαλα το προσοφθάλμιο των 25mm και κοίταξα με αγωνία...Το αστέρι τώρα είχε γίνει μια πολύ μικρή σφαίρα και δεν ήταν μόνο του όπως περίμενα αλλά είχε και γύρω του πολύ μικρά αστέρια κάτι που με το μάτι ήταν αδύνατο να το δω.Αμέσως άλλαξα προσοφθάλμιο και ξανατοποθέτησα το 10mm..Αυτό που είδα ήταν η αρχή ενός έρωτα ο Δίας μου αποκαλύφθηκε.Τώρα πια μπορούσα να τον δω μεγαλύτερο,μπορούσα να διακρίνω εύκολα την ατμόσφαιρα του με ψιλές γκρίζες γραμμές όπως και μια μικρή καταιγίδα στον βόρειο του πόλο.Γύρω του οι τέσσερις δορυφόροι του σε μικρές αποστάσεις!!!!Μπόρεσα να δω κάτι που φαντάζομαι πριν από 15 χρόνια έπρεπε να στάξω πολλά λεφτά..Έμεινα εκεί τρεις ώρες να χαζεύω διάφορα αλλά τίποτα που να μου τραβήξει την προσοχή..Τελικά σταμάτησα όταν είδα πως πονούσε η μέση μου από το καμπούριασμα!!!Έμεινα πολύ ευχαριστημένος και ανυπομονώ να ξαναπάω στο χωριό αυτή την φορά με barllow και όλο το σετ των προσοφθαμίων.Χε χε.Επίσης έβαλα στόχο μελλοντικά για ένα ρομποτικό βραχίονα ισημερινής στήριξης με τρίποδα πιστεύω η σωλήνα να ταιριάζει σε κάποιο γιατί δεν την βλέπω καλά την μέση μου. www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
akmakas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Και κάτι ακόμη...Τα ρομποτικά από τι τιμές ξεκινούν?Ευχαριστώ. www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Καλορίζικο!! Έλεγξες την ευθυγράμμιση των οπτικών; Με το 8" μπορείς να δεις πάρα πάρα πολλά πράγματα!!!!!! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
akmakas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Δεν έλεγξα τίποτα εκτός και αν εννοείς τον ρυθμιστή που καθαρίζει την εικόνα στο προσοφθάλμιο.. www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Γεια ! Η κηλιδα πώς φαινοτανε ? Οσο γι ατα ρομποτικα που ρωτας ςυτο εξαρταται κι απο τη μαρκα και την αντιπροσωπεια . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Δεν έλεγξα τίποτα εκτός και αν εννοείς τον ρυθμιστή που καθαρίζει την εικόνα στο προσοφθάλμιο.. Όχι,δεν εννοώ αυτό! Αυτό που λες είναι ο εστιαστής. Κάνε ένα ψάξιμο με τη λέξη collimation και θα καταλάβεις. Είναι πολύ βασικό. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
akmakas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Βολιώτη η κηλίδα φαινόταν σαν μια γκρίζα τελεία...δεν μιλάω για την γνωστή τεράστια κηλίδα του που μάλλον ήταν στην άλλη πλευρά.. alepohori..collimation δεν έχω ιδέα τι είναι...ευχαριστώ για την πληροφορία! www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
Diamanto K. Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Ευθιγράμμηση κατόπτρων, αφορά τα νευτώνια τηλεσκόπια. Κυκλοφορούν ειδικά εργαλεία και προσοφθάλμια για αυτό το σκοπό. Προσωπικά δεν θα πρότεινα να αγοράσεις κάτι παρόμοιο. Αν ταλαιπωρηθείς λιγουλάκι παραπάνω τα καταφέρνεις και με ευτελή υλικά!
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Πράγματι η Αφροδίτη μου αποκαλύφθηκε σαν μισοφέγγαρο με μέγεθος περίπου 4 χιλιοστά..Δεν μπόρεσα να διακρίνω τίποτα αφού ούτως συ αλλιώς ο ήλιος δεν είχε δύσει ακόμα... Με γειά το τηλεσκόπιο αγαπητέ φίλε!Όμως μην μπερδεύεσαι, δεν μετριέται η φαινόμενη διάμετρος ενός πλανήτη σε χιλιοστά εφ ενός και αφ εταίρου ειδικά για την Αφροδίτη που είναι τόσο λαμπερή προτιμάμε κι όλας να την παρατηρούμε μέρα! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
draculas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Καλορίζικο το τηλεσκόπιο.Θα το χαρείς για πολύ καιρό ακόμα, αλλα και ακόμα περισσότερο, αν μάθεις και λίγο τον ουρανό.Δεν θα βλέπεις μόνο τον Δία, αλλα και νεφελώματα, σφαιρικά σμήνη, γαλαξίες..σημασία έχει να ξέρεις που να κοιτάξεις! (Ρίξε μια ματιά και στην Σελήνη)
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Φίλε akmakas, καλορίζικο το νέο σου τηλεσκόπιο! Μην πτοείσαι από τις όποιες δυσκολίες. Έχεις πολλά να μάθεις ακόμα, αλλά κυρίως να γευτείς. Γιαυτό, διάβασμα (η αστρονομία είναι και διανοητική ενασχόληση), υπομονή και όσο γίνεται σκοτεινό ουρανό (εξαιρούνται οι φωτεινότεροι από τους πλανήτες). Τώρα, ως προς το καμπούριασμα και τους πόνους στη μέση, συμπάσχω μαζί σου. Όμως λύση υπάρχει. Μπορείς καθιστός να «οργώνεις» περιορισμένα τμήματα του ουρανού, που δεν απαιτούν μεγάλες κινήσεις του σωλήνα, λχ να εντοπίζεις ό,τι μπορείς να δεις μέσα σε έναν αστερισμό. Τώρα, για μεγαλύτερες σαρώσεις του ουρανού και γενικά ελευθερία κινήσεων, μπορείς να ανεβάσεις την βάση του dob πάνω σε ένα μικρό και σταθερό τραπεζάκι, ή να κατασκευάσεις ένα μόνο σου, όπως έκανα εγώ και κυριολεκτικά μου απογείωσε τις παρατηρήσεις. Περισσότερα εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1538&highlight=%F4%F1%E1%F0%E5%E6%DC%EA%E9+dobson Φιλικά PapGeo
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2007 Φίλε akmakas καλορίζικο ! !Σίγουρα με ένα τραπεζάκι (35-40 εκ ύψος) θα κάνειςπολύ ξεκούραστη παρατήρηση.Αν ξανασημαδεψεις την Αφροδίτη να ξέρεις ότι αυτή την εποχή το αστεράκι που βλεπεις λίγο πιοκάτω και δεξιά είναι ο Κρόνος (αν και λίγο χάλια επειδή είναιχαμήλά στο ορίζοντα) Δες και να δεις πλάκα που θα πάθεις ! ! Καλώς ήρθες στο dobsonclub ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
akmakas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2007 Ευχαριστώ Δημήτρη για την πληροφορία δεν πρόκειται να χάσω χρόνο!!! www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
seti Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2007 Καλοριζικο Βρε θηριο(Με την καλη ενοια παντα)μου εδωσεs μια καλη απο τοτε που αγορασα το bresser μου r152s ποτε δεν εβγαλα απο πανω το barlow.oποτε με τηs συγκρισηs τηs δικεs σου που ηταν παρα πολυ παραστατικεs θα καταλαβω και τηs δυνατοτητεs του 6"ιντσου τηλεσκοπιου μου.Σ'ευχαριστω,φιλικα seti
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2007 Δοκιμασες να παρατηρησεις καθιστος? Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18, 2007 Θέλω να σε ρωτήσω από πού το πήρες και πόσο. Επίσης, έχεις δει τον Κρόνο και πόσο καθαρά; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
iorant Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18, 2007 βλεπω οτι ο κρονος ειναι το σημειο αναφορας για τους πολυ νεους αστρονομους.. και εγω το πρωτο πραγμα που ρωτησα αυτο ηταν.. Θελω να ζητησω συγνωμη απο τους ανθρωπους ,γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει θεος Θελω να ζητησω συγνωμη απο τον θεο γιατι ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχουν ανθρωποι
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18, 2007 βλεπω οτι ο κρονος ειναι το σημειο αναφορας για τους πολυ νεους αστρονομους.. και εγω το πρωτο πραγμα που ρωτησα αυτο ηταν.. Κοίτα, ξέρω ότι θα δω τον Δία και τους 4 μεγάλους του δορυφόρους τον οποίο βλέπω και με το δικό μου 60mm. Ο Κρόνος είναι πιο δύσκολη περίπτωση, είναι και εντυπωσιακός, οπότε είναι ένα καλό πιστεύω σημείο αναφοράς. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
akmakas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2007 Ευχαριστώ παιδιά!!!Πράγματι καθιστός απόλαυσα την σελήνη..Άλλες φορές βολεύει και παρατηρώ ξεκούραστα άλλες φορές πάλι όχι.Λοιπόν το συναρπαστικό μου ταξίδι συνεχίζεται......Πριν λίγες μέρες πήγα στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης για την αγορά ενός barlow...Ρώτησα διάφορα πράγματα εκεί και ζήτησα τιμές για τα barlow.Οι τιμές για τα 2Χ ξεκινούν με την Skywatcher στα 59Ε και προχωρούν σε ποιο ακριβά όπως τα celestron με 120Ε όπα λέω πολύ ακριβά!!!Τσίμπησα το Sky αφού δε ήθελα να δώσω περισσότερα (πολύ ακριβά ρε παιδιά!).Την επόμενη μέρα πήγα στην Αγία Τριάδα και έστησα το τηλεσκόπιο μου ξανά γεμάτος αγωνία!Να και η σελήνη άρχισε πάλι να φαίνεται..ότι πρέπει είπα και με το 2Χ barlow θα δω αρκετά πράγματα...Πρώτος στόχος όμως ήταν και πάλι ο Δίας...barlow 2X και προσοφθάλμιο 25 mm μου έδωσαν ωφέλιμη μεγέθυνση 96Χ Ο Δίας εμφανίστηκε πεντακάθαρα σαν να είχα μόνο του το προσοφθάλμιο των 10 mm επάνω...Η επόμενη μου κίνηση ήταν ασφαλώς να βάλω τον 10mm...και ωφέλιμη μεγέθυνση πλέον στα 240Χ ο Δίας μεγάλωσε έγινε περίπου λίγο μικρότερος από ένα νόμισμα 10λεπτών Απίστευτο η μεγέθυνση ήταν πολύ καλή και πολύ καθαρή..Η ατμόσφαιρα τώρα φαινόταν καλύτερα...Έμεινα εκεί να παρατηρώ κανένα μισάωρο και μετά στράφηκα...στην σελήνη!!!! Εκεί έγινε το έλα να δεις !!!!το τηλεσκόπιο αυτό δεν έχει όρια το ρημάδι..Η σελήνη φαίνεται άριστα σαν να είσαι εκεί για να μην πω με 240Χ τι βλέπεις....κρατήρες φαράγγια βουνά όλα πεντακάθαρα..Ελπίζω να μην σας έπρηξα αλλά πράγματι σαν αρχάριος είμαι πολύ εντυπωσιασμένος....πάλι ο Κρόνος μου ξέφυγε και δεν μπόρεσα να τον βρω αλλά καλά να πάθω αφού δεν αγόρασα το βιβλίο που μου πρότειναν στο κατάστημα!!!! Ευχαριστώ τα παιδιά που μου άνοιξαν τα μάτια και μου πρότειναν να αγοράσω αυτό το μοντέλο είναι πράγματι η καλύτερη επιλογή για τα χρήματά του! www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
akmakas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2007 Θέλω να σε ρωτήσω από πού το πήρες και πόσο. Επίσης, έχεις δει τον Κρόνο και πόσο καθαρά; Το αγόρασα από το πλανητάριο Θεσσαλονίκης με τιμή προσφοράς από 499Ε στα 300Ε..Τον κρόνο δεν μπόρεσα να τον βρω αλλά είμαι σίγουρος πως θα φαίνεται αρκετά ικανοποιητικά!!!κοίτα εδώ http://www.planitario.gr/index2.cfm?page=main.cfm&CFID=2303767&CFTOKEN=36122980 www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2007 Τον Κρόνο χαιρετίστε τον για τώρα παιδιά, είναι ήδη πολύ χαμηλά, κάτω απο την Αφροδίτη, η οποία είναι πιά αρκετά χαμηλά στον ορίζοντα. Δημήτρης
akmakas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2007 Πότε Θα τον ξαναδούμε?!! www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2007 Πότε Θα τον ξαναδούμε?!! Απο Οκτώβριο που θα φαίνεται νωρίς το πρωί και μετά.
DistalPsalm Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2007 Πρώτα απ' όλα να συστηθώ γιατί είμαι καινούριο μέλος. Δεν ήθελα να ανοίξω νέο τόπικ για την αφεντιά μου. Κώστας λοιπόν 27 ετών από Πεύκη. Επίσης θα ήθελα να σας ευχαριστήσω (ωχ φαίνεται ότι έχω ενθουσιαστεί με το όλο θέμα!) διότι πριν πάρω το τηλεσκόπιο το οποίο πλέον έχω (!!!) άντλησα αρκετές πληροφορίες από το φόρουμ αυτό, που με βοήθησαν πολύ. Σχέση με την αστρονομία δεν έχω πολύ καλή. Πιτσιρικάς ταξίδευα με τα βιβλιαράκια του Ασίμοφ και μετά διάβαζα κάτι ακατανόητα για το Βαθύ Σύμπαν ώστε να πουλάω τρέλα σε κοριτσάκια. Πάντα με γοήτευε όμως ο ουρανός. Και πλέον, αν και δυστυχώς δουλεύω πολλές ώρες, είπα να σοβαρευτώ και να κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου. Έτσι πήρα το SkyWatcher το 8'' με την Dobsonian βάση από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης. Χθες το έστησα, με σχετική ευκολία, και εντυπωσιασμένος από την τάξη που υπήρχε στο κουτί. Όλα τα εργαλεία, αναλυτικές οδηγίες κλπ. Το στησα λοιπόν και δίχως να συμβουλευτώ τα βιβλιαράκια που μελετώ τον τελευταίο καιρό (nightwatcher, monthly sky guide) ταξίδεψα για λίγο στη Σελήνη και μετά ''χτύπησα'' Δία με το 10mm. Εντάξει, να πω ότι δεν συγκινήθηκα που έκανα ένα παιδικό μου όνειρο πραγματικότητα? Τέλος πάντων, να μη σας κουράσω άλλο. Απλά να πω το Καλώς σας βρήκα, και να ξαναπώ χαίρομαι πολύ που σε αυτό το φόρουμ βλέπω ότι, οι άνθρωποι δε μοιράζονται τη γνώση, την εμπειρία και τη μαγεία, με έπαρση και ύφος. (αυτό ήταν πρόλογος για το ότι λυπάμαι πως θα σας ζαλίσω στις ερωτήσεις!!! ) Να 'στε καλά όλοι παίδες. Και από δω και μπρος θα τα λέμε. Κώστας Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς... Μ.Χ.
akmakas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2007 Καλώς ήρθες στο φόρουμ φίλε και καλές παρατηρήσεις με το καινούριο σου εργαλείο! www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα