Jump to content

Φτάνοντας το 8" στα όριά του. Ή μήπως όχι ακόμα;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μου έκαναν πολύ εντύπωση αυτά που είδα στον Πάρνωνα προχθές και χθες με τον φίλο Θανάση.Γιαυτό και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας.

 

Βασικά το διήμερο αυτό δεν πήγε τόσο καλά η παρατήρηση.Το πρόγραμμα που είχα βγάλει έμεινε στα χαρτιά ](*,)

 

Θα αρχίσω από το πλανητικό PN G55.5-0.5 στην Αλεπού. Έχει διάμετρο 4" και οπτικό μέγεθος 13,9v.

 

Ο εντοπισμός του πεδίου του ήταν αρκετά εύκολος,αφού έπρεπει να προεκτείνουμε την ευθεία των α Sge και β Sge προς τα πάνω για να φτάσουμε στον 9 Vul μεγέθους 5 και από εκεί να αρχίσουμε να αναζητούμε το στόχο μας.Δοκιμάζω πρώτα με τον Konig 12mm. Προσπαθούσα πάρα πολύ ώρα να το βρω με το OIII αλλά μάταια.Το λάθος μου ήταν ότι δεν άλλαξα γρήγορα προσοφθάλμιο για μεγαλύτερη μεγέθυνση και πάλευα με το Konig,ξοδεύοντας πολύτιμο χρόνο.Ένα άλλο στοιχείο που δυσκόλεψε πολύ τον εντοπισμό του PN G55.5-0.5 ήταν ότι η στενή περιοχή γύρω του έχει πολύ αμυδρά άστρα,τόσο που δεν υπάρχουν στην Uranometria ώστε να γίνουν αστροάλματα.Έπρεπε λοιπόν να γίνει σάρωση με τον Konig και με το OIII μπας και έβλεπα τίποτα!!

 

Αφού είδα και απόειδα με τον Konig (χωρίς να θέλω να τον μειώσω καθόλου,ίσα ίσα) θυμήθηκα να βάλω Nagler 7mm. Τα πράγματα απλουστεύτηκαν πολύ,λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν το μικρότερο πεδίο και την κατάλληλη προσαρμογή για τα αστροάλματα.Τελικά το βρήκα.Ήταν κοντά σε ένα πολύ αμυδρό αστέρι,το οποίο,χωρίς το OIII ήταν ελάχιστά λαμπρότερο από το πλανητικό (με πλάγια όραση). Με το OIII όμως οι λαμπρότητες των 2 αντικειμένων ΕΞΙΣΏΘΗΚΑΝ .Εγώ περίμενα το πλανητικό να ξεπεράσει το αστεράκι σε λαμπροτητα,αλλά τελικά απλώς έγινε το ίδιο λαμπρό!

 

Το άλλο αντικείμενο ήταν ο γαλαξίας NGC1259 που γειτονεύει με τον NGC1260. Ανήκει στο σμήνος Abell 426 στον Περσέα.Τα αστροάλματα μέσα από τον 8Χ50 ξεκίνησαν από τον Algol και ήταν έυκολο να μπω στην περιοχή του σμήνους.Ευτυχώς η περιοχή έχει λαμπρά άστρα και τα αστροάλματα συνεχίστηκαν με το Radian 18mm και όχι με τον 8X50.Όταν έφτασα κοντά στο πεδίο του αντικειμένου,άλλαξα σε Konig 12mm και μετά σε Nagler 7mm. Όντας σίγουρος ότι βρίσκομαι στο πεδίο των 2 γαλαξιών άρχισα να προσπαθώ να τους δω με πλάγια όραση. ΤΙΠΟΤΑ!! Αντε πάλι από την αρχή. 8X50, Konig 12mm και τέλος Nagler 7mm.Πάλι τίποτα! Με τα πολλά είδα τον NGC1260 μεγέθους 13.3v και διαστάσεων 1.1'X 0.5',αφού με βοήθησε ο Θανάσης λέγοντάς μου ότι βρίσκεται ακριβώς εκεί που κοιτούσα τόση ώρα!!!!

 

Δεν έμενε παρά να βρούμε την απόλυτη πρόκληση! Τον γείτονα του NGC1260 που ακούει στο όνομα NGC1259!Έχει μέγεθος 14,3v και διαστάσεις 0.7Χ0.7'! Τον είδα με full πλάγια όραση και ο Θανάσης το ίδιο. Βρίσκεται ανάμεσα σε πολύ αμυδρά αστέρια (αμυδρότερα από 11,5) που δεν υπάρχουν στην Uranometria ούτε καν στους ειδικούς χάρτες κλίμακας A. Γιαυτό παραθέτω μια φωτογραφία του.Θανάση βεβαιώθηκες τώρα έτσι;;; Και εις ανώτερα!!!

 

n1259.jpg.822f0251715616998209819b2dc6f094.jpg

Θανάση,βλέπες το τριγωνάκι που βλέπαμε και από το τηλεσκόπιο; Εγώ μετά την φωτογραφία αυτή,βεβαιώθηκα,αφού η Uranometria δε μπορούσε να βοηθήσει άλλο!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 81
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Βασικά το διήμερο αυτό δεν πήγε τόσο καλά η παρατήρηση.Το πρόγραμμα που είχα βγάλει έμεινε στα χαρτιά

 

Ητανε που είχες εμένα δίπλα σου. :mrgreen: :mrgreen:

Περαν της πλάκας ήτανε η πρώτη φορά που ανέβηκα Πάρνωνα και ειλικρινά σε χάρηκα Δημήτρη.Είσαι από τους ανθρώπους(λίγους) με μεράκι για αυτό που κάνεις.Αρκετή υπομονή(επιμονή) για τον εντοπισμό του αντικειμένου που ψάχνεις αλλά τις περισσότερες φορές με θετική εξέλιξη.Πάντα τέτοια και ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Δημήτρη! =D>

Πάντα τέτοιες καλές παρατηρήσεις!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανδρέα,Γιώργο ευχαριστώ! Ξέχασα να αναφέρω ότι τα αντικείμενα αυτά ήταν τα μόνα αντικείμενα που είδα από το πρόγραμμά μου (μαζί με ένα σκοτεινό νεφέλωμα στον Κύκνο)!

 

Προχωράω (πολύ) αργά αλλά σταθερά!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραία παρουσίαση Δημήτρη, από τις λίγες φορές που διάβασα ένα κείμενο για βαθύ και με απορρόφησε. :wink:

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

...βεβαιώθηκα,αφού η Uranometria δε μπορούσε να βοηθήσει άλλο!

 

Γεια σου Δημήτρη,

 

Συγχαρητήρια για την περιγραφή που έκανες. Μου έκανε εντύπωση αυτό που έγραψες για την Uranometria και σκέφτηκα να ψάξω τους συγκεκριμένους γαλαξίες στο πρόγραμα sky6 professional.

 

Παραθέτω την αντίστοιχη φωτογραφία!

 

Κώστας

StarChart.thumb.jpg.18e1cd31100b0f25de4aefd15b4fde8d.jpg

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα ευχαριστώ! Όταν είδαμε πρώτα τον NGC1260 άλλαξα το Nagler 7mm σε Konig 12mm ώστε να έχω μεγαλύτερο πεδίο και να δω την πιθανή θέση του NGC1259 σε σχέση με τον ήδη εντοπισμένο 1260 και με άστρα που υπήρχαν στον χάρτη Α της Uranometria.Μόλις βεβαιώθηκα για το πεδίο,χωρίς να κουνήσω ούτε χιλιοστό το σωλήνα, "σκοτώσαμε" και τον 1259 με πλάγια όραση και με Nagler 7mm.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η πλαινή φωτορύπανση του Πάρνωνα από Τρίπολη και από νότια με εμπόδιζε και έβαλα τα χέρια μου σαν σκίαστρα!

 

Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη και φυσικά δεν την εξέφρασα τουλάχιστον πολύ!!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σας παιδιά!

 

Δημήτρη είναι αλήθεια πως μέρα με τη μέρα αχρηστεύεις και από ένα χάρτη! Σε λίγο καιρό, έτσι όπως πας και το DSS θα είναι ανεπαρκές!

Κάθε φορά η ίδια ιστορία. Κάθε παρατήρηση και μια πρόκληση! Το κακόμοιρο το 8άρι απ’ όταν έπεσε στα χέρια σου ΤΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΟΛΑ! Δούλευέ το σε πιο χαμηλές στροφές ρε φίλε. Θυμάσαι τι έγινε το Σαββατόβραδο στον Πάρνωνα; Ζεστάθηκε τόσο πολύ, που άρχισε να βγάζει καπνούς. Και χάθηκαν οι αστέρες του ουρανού…

 

Εκπληκτική παρατήρηση φίλε. ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ! Υπερπολύτιμη εμπειρία για κάθε παρατηρητή που έχει το κουράγιο να σκαρφαλώνει τακτικά στις βουνοκορυφές αναζητώντας κόσμους ασύλληπτα μακρινούς.

 

Το πεδίο που αποκαλύπτεται στις φωτογραφίες συμφωνεί απόλυτα με αυτό που παρατηρήθηκε στον Πάρνωνα. Όλα είναι σωστά. Ο ngc1260 ήταν από την αρχή και όσο πιο πολύ τον παρατηρούσες ξεκάθαρα στη σωστή θέση και ήταν μάλιστα αναγνωρίσιμο και το σχήμα του με πλάγια όραση. Όσον αφορά τον 1259, όπως ασφαλώς θα θυμάσαι, σου είχα πει πως είχα κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τον αν υπήρχε κάτι κοντά του, μη καταγεγραμμένο στους χάρτες (π.χ ζεύγος αμυδρών αστέρων) που ήταν πιθανό να προκαλεί την ψευδαίσθηση παρατήρησης του ακραία αμυδρού 1259. Δημήτρη, αν και αυτό που έβλεπα μέσα από τον προσοφθάλμιο ήταν πολύ γνώριμο σε μένα, θα ήθελα να επαναλάβω την παρατήρηση του 1259 στην επόμενη εξόρμηση και με το δικό μου τηλεσκόπιο αλλά και με κάποιο μεγαλύτερο, οπωσδήποτε με την βοήθεια της φωτογραφίας.

 

Σ’ ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να παρατηρήσω κάτι τόσο ενδιαφέρον.

 

Καλές παρατηρήσεις σε όλους!

 

Φιλικά, Θανάσης

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσον αφορά τον 1259, όπως ασφαλώς θα θυμάσαι, σου είχα πει πως είχα κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τον αν υπήρχε κάτι κοντά του, μη καταγεγραμμένο στους χάρτες (π.χ ζεύγος αμυδρών αστέρων) που ήταν πιθανό να προκαλεί την ψευδαίσθηση παρατήρησης του ακραία αμυδρού 1259. Δημήτρη, αν και αυτό που έβλεπα μέσα από τον προσοφθάλμιο ήταν πολύ γνώριμο σε μένα, θα ήθελα να επαναλάβω την παρατήρηση του 1259 στην επόμενη εξόρμηση και με το δικό μου τηλεσκόπιο αλλά και με κάποιο μεγαλύτερο, οπωσδήποτε με την βοήθεια της φωτογραφίας.

 

Ασφαλώς και θυμάμαι αυτό που είπες για το αστέρι δίπλα!Αυτός ήταν ο λόγος που συνέχισα να παρατηρώ ή να προσπαθώ να διακρίνω πολλές φορές τον 1259.Θανάση,είδαμε ένα στρογγυλό συννεφάκι φαινόμενης διαμέτρου και όχι φωτεινό σημείο.

 

Θα ξέρεις ότι σε τόσο ακραίες θεάσεις και τόσο αμυδρά αντικείμενα,η πλάγια όραση προσφέρει θέαση του αντικειμένου μόνο λίγες στιγμές και όχι συνέχεια.Γιαυτό και το αντικείμενο "εμφανίζεται" ξαφνικά για ελάχιστο χρόνο και αμέσως μετά χάνεται.Αυτή για μένα είναι η απερίγραπτη μαγεία που προσφέρει η πλάγια όραση.Γιαυτό η θέαση του αντικειμένου απαιτείται να γίνει αρκετές φορές.Όσες φορές λοιπόν εγίνε,κατέδειξε το ίδιο συννεφάκι, με τις ίδιες διαστάσεις και στην ίδια θέση!

 

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Εύχομαι να συνεχίσουμε έτσι :cheesy:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ καλή παρουσίαση Δημήτρη. Η πρόοδος σου είναι παράδειγμα για όλους μας.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ καλή παρουσίαση Δημήτρη. Η πρόοδος σου είναι παράδειγμα για όλους μας.

 

Ευχαριστώ Τάκη! Ειλικρινά εύχομαι να μπορούμε πάντα να προσπαθούμε να πάρουμε από την αστρονομία τέτοιες χαρές!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη σου λέω κι εγώ ότι από πέρυσι στον Πάρνωνα που έψαχνες το Μ51 και τέλος το βρήκες θριαμβευτικά, έχεις στην κυριολεξία μεταμορφωθεί.Εχεις μεράκι, πείσμα και καλούς δασκάλους. Σου εύχομαι φίλε , τί να πω, να σ'έχω δάσκαλό μου =D> =D>

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη σου λέω κι εγώ ότι από πέρυσι στον Πάρνωνα που έψαχνες το Μ51 και τέλος το βρήκες θριαμβευτικά, έχεις στην κυριολεξία μεταμορφωθεί.Εχεις μεράκι, πείσμα και καλούς δασκάλους. Σου εύχομαι φίλε , τί να πω, να σ'έχω δάσκαλό μου =D> =D>

Φιλικά

 

Τι μου θύμισες Νίκο.... Δεν ήταν ο M51 ,αλλά ο Μ101. Ο πρώτος μου γαλαξίας. Πόσες ώρες τον γύρευα με το 5άρι.... Από πού να αρχίσω... Μικρή διάμετρος,χωρίς dot finder (ούτε που ήξερα τι ήταν αυτό) ,ερευνητής 6Χ30 , χάρτης μονόφυλλος με αστέρια μέχρι 5ου μεγέθους ,μηδενική πείρα........ Θυμάσαι με τι φωνή φώναξα τον Χασιώτη όταν τον βρήκα;

 

Οι δάσκαλοι μου είναι γνωστοί σε όλους και τα "μαθήματά" τους μέσα από τα posts του Astrovox,είναι πάντα σωσμένα σε ειδικό φάκελο!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη, τρομερή παρουσίαση!

Δείχνεις ότι ζεις και απολαμβάνεις την παρατήρηση του Έναστρου Ουρανού, και μας μεταφέρεις και εμάς στο ωραίο ταξίδι.

 

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν ξερω για τα ορια του τηλεσκοπιου σου,αλλα τα δικα σου πολυ δυσκολα θα εξαντληθουν.Επειδη σε εκτιμω και προσωπικα σαν ανθρωπο,χαιρομαι διπλα για τις επιτυχιες σου.Με τον Θαναση κανατε ενα εκπληκτικο δυδιμο παρατηρητων. :D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια και απο εμένα, θέλω και εγω μέχρι του χρόνου να έχω φτάσει να βρίσκω γαλαξίες μεγέθους 14.3!

Και να σκεφτείς ήμουν ακριβώς δίπλα, και δεν έριξα μια ματιά.. :(

(τουλάχιστον έμαθα απ'έξω το S κηφέα..

:wink: )

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βαγγέλη,Λεωνίδα,Παναγιώτη σας ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνω την παρατήρηση στον Πάρνωνα ,αλλά είμαι τόσο αφοσιωμένος σε αυτή ,που θα έχετε παρατηρήσει ότι δε μιλάω σχεδόν καθόλου.Ξέρω όμως ότι δε με παρεξηγείτε!!Τουλάχιστον μιλάω την ημέρα!

 

Παναγιώτη, εξάσκηση στα αστροάλματα και στην πλάγια όραση, πολλή υπομονή ,καλό χάρτη και όλα θα έρθουν σταδιακά. Θυμάμαι τα πανηγύρια που έκανα όταν πρωτοείδα από Αλεποχώρι τον NGC3842 στο Abell 1367 στον Λέοντα, μεγέθους 12,5v μόλις τον περασμένο Μάρτιο,όταν το Astronomy Now έθετε ελάχιστη διάμετρο 10".

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη, έχεις ολες τις προσδοκίες να γίνεις ενας θαυμάσιος παρατηρητής.Όχι οτι δεν είσαι και τώρα βέβαια. :wink:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνω την παρατήρηση στον Πάρνωνα ,αλλά είμαι τόσο αφοσιωμένος σε αυτή ,που θα έχετε παρατηρήσει ότι δε μιλάω σχεδόν καθόλου.Ξέρω όμως ότι δε με παρεξηγείτε!!.

 

Γιατί να σε παρεξηγήσουμε καλέ; Άλλωστε είναι γνωστό πως μετά τον τίτλο του "Mister Png 2007", διεκδικείς και τον τίτλο του "Μιστερ Άλαλος 2007" :P :P :P

Συνέχισε με τον ίδιο ζήλο, είσαι αξιέπαινος :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ε όχι κ άλαλος ρε παιδιά.Τον προηγούμενο μήνα του φώναξα:

-Δημήτρη.Δημήτρη.Ρε Δημηηηηηηηηηηηητρη.

-Ελα.

-Μου δίνεις το αλενάκι?

Κ μου το έδωσε. :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο,Κατερίνα σας ευχαριστώ πολύ!!!

 

Παναγιώτη,πολύχρονος,φίλε!!! Ό,τι επιθυμείς!!!

Θα μας κεράσεις ένα διήμερο το τηλεσκόπιό σου τον Σεπτέμβριο; Kέρασέ μας, και θα ανακαλύψουμε μαζί τα όριά του! Οι κατάλογοι NGC, MCG, PN G,UGC, ESO, θα γίνουν δικοί μας!!!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σ ευχαριστώ για τις ευχές Δημήτρη.

Εννοείτε τον Σεπτέμβριο ραντεβού στον Πάρνωνα.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια!! Μακάρι να έχεις πάντα την ίδια όρεξη και μεράκι!

=D> =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια!! Μακάρι να έχεις πάντα την ίδια όρεξη και μεράκι!

=D> =D>

 

Ευχαριστώ Ηλία!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτριε συγχαρητήρια

Προχωράς όχι με μικρά βήματα, αλλά με

πετυχημένα άλματα ! !

 

Μπράβο πάντα τέτοια =D> =D>

Φιλικά

Δημήτρης

 

CELESTRON Dob

 

www.medicalmarket.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης