Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας!

Είμαι νέο μέλος αν και καιρό παρακολουθώ το site το οποίο βρίσκω πάρα πολύ ωραίο!

Ενδιαφέρομαι να κάνω μια αγορά ενος τηλεσκοπίου και επειδή διαπιστώνω οτι οι συμβουλές σας είναι προσεγμένες και τεκμηριωμένες θα ήθελα τη γνώμη σας.

Με ενδιαφέρει η αστροφωτογράφηση αλλα και η παρακολούθηση γενικά. Θέλω ένα τηλεσκόπιο το οποιο να συνδέεται με υπολογιστή καθώς επίσης να έχει και την λειτουργία go-to.

'Εχοντας τα παραπάνω υπόψιν και με λίγη έρευνα σκέφτικα να αγοράσω το celestron nextstar 8 SE.

Θα ήθελα την γνώμη σας αν αυτή η αγορά αξίζει και αν τελικά καταλήξω να το αγόρασω θα ήθελα να μάθω τι επιπλέον θα χρειαστώ.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσιεύτηκε

Φιλη el καλωσορισες!!

Δεν μας ειπες τι εμπειρια εχεις απο παρατηρηση κ γνωση του ουρανου , αν εχεις δει μεσα απο τηλεσκοπιο κλπ. Αν ειναι η πρωτη φορα κ δεν εχεις τις βασικες γνωσεις οπως θα εχεις δει κ σε αναλογα θεματα ιδανικο ειναι το βιβλιο Nightwatch που υπαρχει κ στα ελληνικα.Απλο κ κατανοητο θα σου δωσει τα ''απαραιτητα'' για την ενασχοληση σου με την αστρονομια.

Τωρα οσον αφορα το τηλεσκοπιο οι περισσοτερες αποψεις για αρχαριο θα συγκλινουν προς την αγορα dobsonian δηλαδη τηλεσκοπιου Νευτωνιου πανω στην dobson βαση.Εγω δεν ξεκινησα ετσι , πηγα σε νευτωνιο σε ισημερινη κ τωρα εχω κατοδιοπτρικο σαν αυτο που σκεφτεσαι ν α αγορασεις. Η λογικη ειναι να πας σε ικανοποιητικη διαμετρο με μικρο κοστος κ χειροκινητα με την βοηθεια χαρτων να παρατηρεις. Αυτο διευκολυνει την εκμαθηση του ουρανου.

Το goto δεν ειναι απαραιτητο στην αρχη αλλα σιγουρα σου δινει αρκετες δυνατοτητες.

Την αστροφωτογραφηση ασε την καλυτερα για πιο μετα αφου θα εχεις αποκτησει εμπειρια στην παρατηρηση.

Απο εξοπλισμο θα χρειαστεις προσοφθαλμια για μικρες μεγαλες κ μεσαιες μεγενθυσεις κ εναν φακο barlow που διπλασιαζει την ισχυ του προσοφθαλμιου.

Αααααα κ να παρακολουθεις το ΑSTROVOX !!!!!!!! Εαν κανεις ενα search στα θεματα θα λυσεις τις περισσοτερες αποριες σου!!! =; =;

Περιμενω να σχολασει ο ουρανος να συναντησω τα αστρα...

Δημοσιεύτηκε

Καλωσόρισες και από μένα. Έχει περάσει από τα χέρια μου παλαιότερα ένα nexstar 8i, το οποίο όπως ίσως ξέρεις είναι το προηγούμενο μοντέλο από το 8 SE. Θα προσπαθήσω ν περιοριστώ στο ερώτημά σου και να σου μεταφέρω τις εντυπώσεις που αποκόμισα όσον καιρό είχα το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο στην κατοχή μου, χωρίς να επεκταθώ σε άλλα ζητήματα (τιμή, αντιπροτάσεις κλπ).

Κατ' αρχάς πρόκειται για ένα πολύ ελαφρύ και εύκολο στις μεταφορές τηλεσκόπιο. Δεν αναφέρομαι μόνο στο βάρος αλλά και στον όγκο. Το ρίχνεις σε ένα σακίδιο και στη θέση των ποδιών του συνοδηγού και τελείωσες. Σε αυτές τις ίντσες δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ ελαφρύτερο.

Το goto του 8i (παλιό 2 star alignment) ήταν ικανοποιητικό για οπτική παρατήρηση. Από όσο ξέρω το νέο firmware με το οποίο έρχονται πια αυτά τα τηλεσκόπια είναι πολύ ακριβέστερο ακόμα και για αστροφωτογραφία.

Ωστόσο, στην περίπτωση της αστροφωτογραφίας βαθύ ουρανού - φαντάζομαι σε αυτό αναφέρεσαι όταν λες ότι σε ενδιαφέρει η φωτογραφία- τα χαλάμε καθώς το όλο σύνολο είναι πρακτικά *ακατάλληλο*. Για τέτοια δουλειά θέλεις ένα βαρύ, στιβαρό και σταθερό σύστημα και μοτέρ ακριβείας, χαρακτηριστικά που δεν έχει το nexstar 8SE. Τα μοτέρ του είναι κάθε άλλο παρά ακριβή, έχει πολύ μεγάλο backlash, ενώ το όλο σύστημα είναι πολύ ελαφρύ. Αν δε τοποθετηθεί σε σφήνα (wedge) - απαραίτητη προϋπόθεση για αστροφωτογράφιση και εκθέσεις άνω του μισού λεπτού - η αστάθεια και οι κραδασμοί μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο.

Αν η πρόθεσή σου είναι παίρνοντας το 8SE να τα πάρεις "όλα σε ένα πακέτο" θα απογοητευθείς. Το 8SE είναι εξαιρετικό για οπτική παρατήρηση και πλανητική φωτογράφιση και *ίσως* για ένα παιχνίδι και μια εισαγωγή στην αστροφωτογραφιση DSO, αλλά για τίποτα παραπάνω. Είναι εξαιρετική επίσης λύση για δεύτερο τηλεσκόπιο, αν επιλέξεις αργότερα ένα μεγαλύτερο όργανο για μόνιμη εγκατάσταση και κρατήσεις το 8SE για εκδρομές και αστροπάρτυ.

Σίγουρα πρέπει να σταθμίσεις και τον παράγοντα τιμή.

Ελπίζω να βοήθησα.

Καλές αποφάσεις και αγορές.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Καθώς είμαι κάτοχος ενός nexstar8se, θα επιβεβαιώσω αυτά που λεει ο φίλος eliasg2004 και να προσθέσω τα παρακάτω:

1)Ευκολία στην μεταφορά / αποθήκευση. Είναι 8ίντσες και μεταφέρεται πιο εύκολα από τα μικρότερα dobs.

2)Ευκολία παρατήρησης. Το στήσιμο είναι υπόθεση 2 λεπτών, τα οπτικά του θέλουν σπανιότερα collimation, η ευθυγράμμιση άλλα 3', πατάς Μ13 στο goto, το τηλεσκόπιο εντοπίζει και στην συνέχεια παρακολουθεί τον πρώτο σου στόχο σε 6 λεπτά από τον χρόνο μηδέν. Planet, Saturn, enter, και σε δευτερόλεπτα παρακολουθείς τον Δία. Καθόλου άσχημος χρόνος για 8 ίντσες και αρχάριο χρήστη.. Ξέρω ότι πολλοί διαφωνούν με την χρήση goto, καθώς «αφαιρεί» ένα μέρος από την γνώση του ουρανού και από την χαρά της ανακάλυψης. Εγώ πιστεύω το αντίθετο. Μπορεί να βοηθήσει τους φίλους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Δεν έχουν όλοι την υπομονή, την ικανότητα, ή τον χρόνο να μάθουν να κάνουν starhopping και παρακολούθηση με ένα dob. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι είναι καλύτερη η «νοθευμένη» χαρά ενός goto, από ένα dob που μαζεύει σκόνη μετά την 3η έξοδό του.

3)Αστροφωτογραφία. Παίξε λίγο με καμία toucam ή nexvision για το φεγγάρι ή τους πλανήτες. Αυτοί οι φωτεινοί στόχοι είναι σχετικά εύκολοι με το nexstar. Αν αργότερα αποφασίσεις ότι θέλεις να μπεις πιο βαθιά στην αστροφωτογραφία, θα πρέπει να χαιρετήσεις τα 2 παραπάνω θετικά του nexstar8se και να πάρεις α) ακριβή κάμερα (500€+) και β) άλλο τρίποδο που θα περάσεις πάνω του τον οπτικό σωλήνα του nexstar (700€+ κοίτα τις αγγελίς.-->plug για τον φίλο Δ.Σοφούλη :) ) Αν τώρα θέλεις να ξεκινήσεις από την αρχή με το σύστημά σου να είναι έτοιμο 100% για αστροφωτογραφία deep sky, τότε το nexstar δεν σου κάνει. Πάρε ένα 8sct πάνω σε ισημερινή βάση με goto. Δεν στο συμβουλεύω όμως..

Αν χρειαστείς κάτι άλλο, μην διστάσεις να μας ρωτήσεις.

ΦΧ

Γ

ΥΓ: Όταν λες «να συνδέεται με υπολογιστή» τι ακριβώς θέλεις να κάνεις με την παραπάνω σύνδεση? Να καθοδηγείς το τηλεσκόπιο από ένα πρόγραμμα (γίνεται με το nexstar) ή να βλέπεις ότι βλέπει το τηλεσκόπιό σου (αυτό μπορείς να το κάνεις με όλα τα τηλεσκόπια, αρκεί να έχεις συνδέσει μία κάμερα στη θέση του προσοφθάλμιου φακού. Τα αποτελέσματα δεν είναι ποτέ όσο καλή είναι η οπτική παρατήρηση.)

Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με αξεσουάρ που θα χρειαστείς: Άποψή μου είναι ότι δεν αξίζει να δώσεις χρήματα γι αυτά τα βαλιτσάκια που κυκλοφορούν με σετ προσοφθαμίων/φίλτρων. Αν επιλέξεις το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, στη θέση σου θα έπαιρνα ένα καλό 30άρη ή 32άρη, ίσως ένα 20άρη προσοφθάλμιο - δεδομένου ότι έρχεται ήδη με έναν καλούτσικο 25άρη - και οπωσδήποτε έναν καλό 2χ barlow (Celestron ultima ή ακόμα καλύτερα televue). Mια σειρά ορθοσκοπικών για πιο υψηλές μεγεθύνσεις και ένας focal reducer (αδιάφορο αν είναι Celestron ή Meade) είναι επίσης χρήσιμες αγορές.

Για οποιοδήποτε αξεσουάρ - ιδιαίτερα αν είσαι εξοικειωμένη με αγορές μέσω internet - θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά στο www.astromart.com.

Δημοσιεύτηκε

Καλως όρισες και απο μένα. Θα συμφωνήσω με τον φίλο Γιώργο (kanenas) μιας και είχα την χαρα να μοιραστουμε ένα πολύ ωραίο βράδυ με τα δύο τηλεσκόπιά μας. Το 8se είναι ένα πραγματικά πολύ καλό οργανο, εύκολο στη χρήση (σχετικό πάντα αυτό καθώς έχει να κάνει με την εμπειρία του χρήστη του αλλα οπωσδήποτε πιό εύκολο απο τη δική μου ισημερινή) που σε συνδιασμό με καλους προσοθφάλμιους θα σου χαρίσει νύχτες αλησμόνητες. Η διάμετρός του και η ποιότητα των οπτικών του θα σου δείξει πολλά και θα στα δείξει καλά (Τώρα βέβαια.....αν βάλεις Planet-Saturn και σου δείξει τον Δία, μιλάμε και για Γ......ώ τα τηλσκόπια μιας και Saturn είναι ο Κρόνος......ΓΙΩΡΓΟ #-o ).

Βέβαια πρέπει να ληφθεί υποψη οτι είναι ακριβούτσικο (2000 Ε΅περίπου) αλλα εγώ ωφείλω να πώ ότι εντυπωσιάστηκα

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Γειά και από μένα,

Θα έκανα κι έγώ την ερώτηση για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο το

οποίο βρίσκω δελεαστικό λόγω μεταφοράς μιάς και είμαι άσχετος για να

έχω οποιαδήποτε άποψη αλλά ευτυχώς πρόλαβε η φίλη el.

Ρωτάω κι'εγώ λοιπόν:

Αν η σημαντικότερη προϋπόθεση για την αγορά τηλεσκοπίου

είναι η ευκολία μεταφοράς και δεν ειναι διαπραγματεύσιμη, (3ος όροφος χωρίς ασανσέρ+ 300μ απόσταση από το σπίτι στο παρκινγκ) και

δεδομένου ότι:

1) Μου αρέσει η παρατήρηση πάνω απ'όλα με όσο καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα γίνεται.

2) Ξεχνάω την αστροφωτογράφηση (Θαυμάζω τις υπέροχες των masters του astrovox)

3) Το go-to δεν το βρίσκω ενδιαφέρον μιας και έχω πορωθεί με την μαγεία της αναζήτησης και τους χάρτες (ό,τι μπορω να δω με τα κιάλια...) αλλά αφού το 8 SE το έχει καλό είναι.

4) Ακόμα και κάποιο τηλεσκόπιο με ισημερινή στήριξη να έπαιρνα, η στήριξη και όλο το σύστημα θα έμενε στο αυτοκίνητο μέχρι την επόμενη παρατήρηση. Νομίζω του 8 SE τρίποδας κλπ ειναι γύρω στα 4 κιλά.

5) Θεωρώ σημαντικότερο για μένα την ευκολία της πιό συχνής απόδρασης με φίλους σε σκοτεινό ουρανό ακόμα μόνο και με τους χάρτες από το σκέφτομαι πως θα κουβαλήσω το τέρας.

6) Το κόστος του παραπάνω είναι μέσα στα δικά μου πλαίσια και για οτιδήποτε χρειαστεί για αργότερα. (Αν σκεφτεί κανείς ότι θα ήμουν δαιτεθημένος να αγοράσω κιάλια της ταξεως των 1500 ευρω μονο για λόγους μεταφοράς)

Παίρνοντας υπ'όψη τα παραπάνω έχετε κάτι άλλο εκτός του 8SE να προτείνετε;

Προσοχή!! Μέχρι 10 κιλά (βάρος tube)

Και... φίλε kanenas μήπως θα έρθεις στην Πάτρα τον Οκτώβρη; :-k

Γιάννης

Υ.Γ. Συγνώμη αν σας κούρασα με την παραπάνω ανάλυση.

Δημοσιεύτηκε
Τώρα βέβαια.....αν βάλεις Planet-Saturn και σου δείξει τον Δία, μιλάμε και για Γ......ώ τα τηλσκόπια μιας και Saturn είναι ο Κρόνος......ΓΙΩΡΓΟ #-o ).

:D Ξέρω γιατί με πειράζεις τώρα Δημήτρη..

Ζηλεύεις!

Γιατί το 8αράκι μου το πάτησε το 9.25 σου στον Δία.. 8) :D (άντε μην αρχίσω και για την ευκολία που κάνεις ευθυγράμιση με το AltAz μου)

Θα είμαι Ελλάδα στις εκλογές, αν είσαι στο εξοχικό σου, ίσως να έχουμε ένα rematch :) Collimate, βγάλε το focal reducer, πάρε την EQ6 Skyscan και ίσως καταφέρεις κάτι ](*,) O:) O:) :D (πλάκα κάνουμε..)

Δημοσιεύτηκε
[

:D Ξέρω γιατί με πειράζεις τώρα Δημήτρη..

Ζηλεύεις!

Γιατί το 8αράκι μου το πάτησε το 9.25 σου στον Δία.. 8) :D (άντε μην αρχίσω και για την ευκολία που κάνεις ευθυγράμιση με το AltAz μου)

Θα είμαι Ελλάδα στις εκλογές, αν είσαι στο εξοχικό σου, ίσως να έχουμε ένα rematch :) Collimate, βγάλε το focal reducer, πάρε την EQ6 Skyscan και ίσως καταφέρεις κάτι ](*,)' O:) O:) :D (πλάκα κάνουμε..)

Τέτοιος είσαι ρε σύ; Δεν σε παίζω και κόψε. Αλλα έπρεπε να σε έχω σε βίντεο όταν έκλαιγες που είδες το Hercules Cluster με το 9,25 μου...Ααντε μη στα βγάλω στη φόρα :-#

(ΥΓ Πιθανόν να είμαι επάνω το ΣΚ των εκλογών, πάρε τηλέφωνο να τα πούμε, θα κεράσω και ουζάκι αυτή τη φορά αν βρεθούμε, όχι όπως την προηγούμενη που τη βγάλαμε στεγνά. Γειά σου φιλαράκο)

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Και... φίλε kanenas μήπως θα έρθεις στην Πάτρα τον Οκτώβρη; :-k

Γιάννης

Φίλε Γιάννη δυστυχώς εργάζομαι στο εξωτερικό, και αν και έρχομαι πολύ συχνά στην Ελλάδα, είναι για μετρημένες ώρες/ημέρες. Αν συμπέσουν οι ημερομηνίες, θα χαρώ πολύ να έρθω.

ΦΧ

Γ

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι του Astrovox,

Σας ευχαριστώ παρα πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σας. Η εμπειρία σας με βοηθάει αρκετά. Σύμφωνα με αυτα που διαβάζω ενα τέτοιο τηλεσκόπιο δεν ειναι το πλέον κατάλληλο για αστροφωτογράφηση που όμως με ενδιαφέρει αρκετά.

Εναλλακτική προταση για ενα τηλεσκόπιο κατάλληλο για αστροφωτογραφηση αν είναι δυνατόν θα μπορούσατε να μου προτείνετε?

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανταπόκρισή σας!

Δημοσιεύτηκε
Αγαπητοί φίλοι του Astrovox,

Σας ευχαριστώ παρα πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σας. Η εμπειρία σας με βοηθάει αρκετά. Σύμφωνα με αυτα που διαβάζω ενα τέτοιο τηλεσκόπιο δεν ειναι το πλέον κατάλληλο για αστροφωτογράφηση που όμως με ενδιαφέρει αρκετά.

Εναλλακτική προταση για ενα τηλεσκόπιο κατάλληλο για αστροφωτογραφηση αν είναι δυνατόν θα μπορούσατε να μου προτείνετε?

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανταπόκρισή σας!

Καινούργιο μέλος και γω, αρχικά μπήκα εδώ μέσα ψάχνοντας πόσο

πρέπει να ψάξω για να καταλάβω αν θέλω να πάρω τηλεσκόπιο.

Τελικά, από ότι βλέπω θα κάνω υπομονή, κ' θα σκεφτώ σοβαρά

οποιαδήποτε κίνηση.

Δεν ξέρω πόσο συνειδητοποιημένη είσαι για τις επιθυμίες σου, ή αν

έχεις εμπειρίες για αστροφωτογράφιση. Ίσως θα'ταν καλό να πας

σε κάποιο αστροπάρτυ (ή και στην συνάντηση στην Πάτρα τον Οκτώβρη)

για να δεις έμπρακτα τι παίζει.

Συγγνώμη για τυχόν "δασκαλίστικο" ύφος μου, μπορεί κάλλιστα

να ασχολείσαι χρόνια με τηλεσκόπια φίλων κ' σχετικό φωτογραφικό

εξοπλισμό και να έχει ωριμάσει στο μυαλό σου ακριβώς τι σου αρέσει.

Εδώ έχει γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ελπίζω να την έχεις διαβάσει.

Τέλος προσωπικά με προσγείωσε πάρα πολύ το pdf που ανέβασε ο Heal.

Και επειδή φημίζομαι για το πόσο δύσκολος είμαι στις αγορές

(Scrooge Mc Duck is my hero) μάλλον θα περιμένω.

Sorry και πάλι, ελπίζω να μην έγινα πολύ σπαστικός :roll: .

Σου εύχομαι να επιλέξεις αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει. :D

δS>=0 (c.s.)
Δημοσιεύτηκε

Εγω ως κατοχος του 8ι (το "πρωην" του Ηλια),θα συμφωνησω 100% με αυτα που αναφερθησαν.

Ειναι το απολυτο φορητο ρομποτικο.Δεν μπορω να καταλαβω πως η Celestron καταφερε να στησει ενα 8'' S-C σε ενα τοσο ελαφρυ και ολιγαρκες(σε θεματα διαδικασιας-προετοιμασιας)συνολο βασης -τηλεσκοπιου.Ειναι παρα πολυ ανθεκτικο,αξιοπιστο,και προσβασιμο σε επεμβασεις-συντηρηση.Θα σε καλυψει απολυτα στην παρατηρηση,και θα σε απογοητευσει στην αστροφωτογραφηση μεγαλων εκθεσεων(οριο τα 15''-20'').

Δεν αξιζει να δωσεις χρηματα για ισημερινη βαση,και δεν χρειαζεται αναβαθμιση,εκτος απο τα λεγομενα Bob's knobs,τα οποια ειναι παμφθηνα.Λιγο ασαφης ο εστιαστης,αλλα οχι τιποτα σοβαρο.

Αν θες αστροφωτογραφηση με αξιωσεις,ετοιμασου για αλλη κατηγορια δαπανης ](*,) .

Για πλανητικη-Σεληνη ειναι μια χαρα.

Προσωπικα,του εχω μια σχετικη....αδυναμια :D :D .

Δημοσιεύτηκε

Το 8se είναι ένα πραγματικά πολύ καλό οργανο, εύκολο στη χρήση (σχετικό πάντα αυτό καθώς έχει να κάνει με την εμπειρία του χρήστη του αλλα οπωσδήποτε πιό εύκολο απο τη δική μου ισημερινή) που σε συνδιασμό με καλους προσοθφάλμιους θα σου χαρίσει νύχτες αλησμόνητες.

Ωραία μέχρι εδώ..ενα 8" που κουβαλάς άνετα κλπ στήνεις εύκολα,

οι σημαντικότεροι για μένα παράγοντες αγοράς.

Βγάλτε και ενα σετ προσοφθάλμιων που χρειάζονται για αρχή (mm και εταιρεία)

συν το barlow και τι αλλο νομίζετε...(φίλτρα και άλλα) για να

υπολογίσουμε την καταστροφή 8-[ 8-[

Και κάτι άλλο.

Αν χαλάσει το παιχνιδάκι goto,

φαντάζομαι ότι δουλεύει χωρίς αυτό.

Δημοσιεύτηκε
Βγάλτε και ενα σετ προσοφθάλμιων που χρειάζονται για αρχή (mm και εταιρεία) συν το barlow και τι αλλο νομίζετε...(φίλτρα και άλλα) για να υπολογίσουμε την καταστροφή 8-[ 8-[

Και κάτι άλλο.

Αν χαλάσει το παιχνιδάκι goto,

φαντάζομαι ότι δουλεύει χωρίς αυτό.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΊΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.......................

Barlow.... H ultima-Celestron ή Televue. Ο δεύτερος είναι ακριβότερος αλλα (λένε) καλύτερος. Εγώ έχω τον πρώτο και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Φίλτρα.....Ενα UHC (Ultra High Contrast) ή αντίστοιχο μείωσης

φωτορύπανσης Televue η Baader.

Ενα Σελήνης ή μία σειρά πλανητικά (Celestron έχει σετάκι)

Μην πάς ακόμα για πιό βαριά (Ο ΙΙΙ ή UV-IR) θεωρώ ότι είναι

νωρίς αλλα εσύ θα κρίνεις.

Προσοφθάλμιοι.... Εδώ θα σου πώ τι μου αρέσει εμένα.

Hyperion 13mm και 5mm, Ultima Celestron 7,5 και

18, Plossl 40mm, Baader Orthoscopic 6mm).Απο αυτό

το τηλε έχω δεί με έναν 16WO Wide Angle (ή ήταν

19mmδεν θυμάμαι καλά τωρα, -Γιώργη για βοήθα)και

ήταν πολλά λεφτά ή απόδοση. O Γιώργος (kanenas)

πάντως δεν έμεινε ευχαριστημένος απο τους Hyperion το

δικό του (8SE) ενώ του άρεσαν στο δικό μου (9,25)...

Σε γενικές γραμμές, καλή άπόδοση, καλές τιμές, σε

σχέση πάντα με Naglers, Panoptics κλπ που

κοστίζουν έναν περίδρομο λεφτά.Εγώ είμαι πολύ

ευχαριστημένος απο το σύνολό μου.

Μη σκάζεσαι με τα λεφτά. Κάλλιο αργά και καλά, παρά αλλοιώς και να τα ΄ξεσκονίζεις. Πάρε 3 (Μεγάλο Μεσαίο Μικρό) και με τον Barlow θα έχεις 6...Μία χαρά σε βλέπω για αρχή. Εχεις εξ άλλου και τον standard 25mm που σου δίνει.

Θα σου πρότεινα να πάρεις και έναν κλασσικό ερευνητή (6χ30 ή 9χ50) καθώς το τηλε σου θα έρθει αν δεν απατώμαι με έναν red-dot-finder μόνο και σε dso δεν βοηθάει πολύ.

Είδες που δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου; Σαν γενικότερη συμβουλή πάντως (αν μου επιτρέπεται φυσικά) καλό θα είναι οι αγορές σου σε εξοπλισμό να καλύπτουν τις ανάγκες σου όπως αυτές θα προκύψουν τώρα και στο μέλλον και όχι απο μία Good-to-have λογική που μπορεί και να βγαίνει απο τους παλαιότερους-εμπειρότερους-καταναλοτικότερους υμών. Εαν ήρθες για να μείνεις, το AP θα έρθει με τον καιρό του (λέμε τώρα).

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη,

Ευχαριστώ για το χρόνο που αφιέρωσες για

τη λίστα της "καταστροφής". :lol:

Η αλήθεια είναι ότι όσο καιρό διαβάζω για αγορά τηλεσκοπίου

κάπως έτσι τα φανταζόμουνα τα πράγματα.

Οι συμβουλές σας πάντως είναι πολύτιμες και απαραίτητες

για όλους εμάς που ανακαλύπτουμε -μπορεί λιγο αργά- την τρέλλα

του ουρανού.

Πάντως δεν βιάζομαι... μετά την Πάτρα οι τελικές αποφάσεις ](*,)

Δημοσιεύτηκε

--snip--

το τηλε έχω δεί με έναν 16WO Wide Angle (ή ήταν

19mmδεν θυμάμαι καλά τωρα, -Γιώργη για βοήθα)και

ήταν πολλά λεφτά ή απόδοση. O Γιώργος (kanenas)

πάντως δεν έμεινε ευχαριστημένος απο τους Hyperion το

δικό του (8SE) ενώ του άρεσαν στο δικό μου (9,25)...

Σε γενικές γραμμές, καλή άπόδοση, καλές τιμές, σε

σχέση πάντα με Naglers, Panoptics κλπ που

κοστίζουν έναν περίδρομο λεφτά.Εγώ είμαι πολύ

ευχαριστημένος απο το σύνολό μου.

Καλά θυμάσαι Δημήτρη. Είναι το 16UWAN της William Optics. Πολύ καλό πεδίο, μεγάλο, καθαρό μέχρι την άκρη.. Και οι 82μοίρες του είναι άλλη αίσθηση. Στην μεγέθυνση αυτή, και με όλο το φεγγάρι να χωράει στο πεδίο σου, είναι εντυπωσιακό... Στην τιμή του, βέβαια, παίρνεις 2 hyperion, το οποίο θα ήταν και δική μου επιλογή, αν μου είχαν καθίσει στο μάτι καλύτερα. Τελικά αποφάσισα ότι ο συνδυασμός μεγέθυνσης 127Χ και μεγάλου οπτικού πεδίου, θα μου έδιναν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φακό. Καλύτερα διπλό κόστος στο πιο χρησιμοποιούμενο μήκος, παρά διπλοί φακοί που δεν θα χρησιμοποιούνταν το ίδιο συχνά.

--snip--

Θα σου πρότεινα να πάρεις και έναν κλασσικό ερευνητή (6χ30 ή 9χ50) καθώς το τηλε σου θα έρθει αν δεν απατώμαι με έναν red-dot-finder μόνο και σε dso δεν βοηθάει πολύ.

Το red dot το χρησιμοποιώ μόνο για την ευθυγράμμιση. Από εκείνη την στιγμή, αν η ευθυγράμμιση είναι σωστή, δεν χρειάζεται άλλο. Το goto με καλύπτει με το παραπάνω.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης