Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

jpegix2.jpg

Εδω καταληγω μαγκες.

Εαν καποιος γνωριζει την τιμη ας την πει. Θα πεταχτω αυριο να το δω απο κοντα. Επιλεχτηκε για τους παρακατω λογους.

1) Ειναι 6ιντσο που προδιαθετει καλες παρατηρησεις και βαθεως ουρανου.

2) Ειναι διοπτρικο και ετσι δεν χρειαζεται συντηρηση καθως ειναι κλειστο.

3) Εχει εξαιρετικη αποδοση ευκρινειας και μαζευει περισσοτερο φως απο ενα κατοπτρικο. της εμβελειας του.

4) Εχει εστιακο λογο f/5 που το κανει ιδανικο για αστροφωτο αμυδρων αντικειμενων αλλα κανει και για επιγεια παρατηρηση.

5) Διαθετει βαση ισημερινη HEQ5 και εχει μεγιστη ωφελιμη μεγεθυνση 300Χ που ειναι πολυ καλη.

6) Καλη ανοχη για περιοχες με φωτορυπανση αφου ειναι διοπτρικο ενω ειναι και ευκολο στην μεταφορα.

κλπ κλπ.

Δημοσιεύτηκε
Καλή επιλογή αλλά, ένα τόσο κοντό αχρωματικό με τέτοια διάμετρο, θα βγάζει αρκετό χρωματικό σφάλμα.Θα σου πρότεινα να το δεις πρώτα απο κοντά προτού αποφασίσεις αν θες να το πάρεις.
Δημοσιεύτηκε

1)Για παρατήρηση deep sky ένα 6'' είναι μικρό.Το 8'' θεωρείτε η βάση.

2) Σωστά αλλά κ το Νευτωνια νομίζεις ότι έχουν πολύ δουλεία?Καθε 5 χρόνια ένα πλύσιμο του πρωτεύοντος κ κανα colimation πριν την παρατήρηση κ αυτό όχι πάντα.

3) Εχει καλύτερο κοντράστ αλλά δεν μαζεύει περισσότερο φως.Επίσης ένα μεγαλύτερο Νευτώνιο έχει μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα απλά γιατί είναι μεγαλύτερο.

4) Σωστά αλλά κ τα Νευτώνια βγαίνουν F5 κ χωρίς να έχουν χρωματικό σφάλμα.

5)Η HEQ5 είναι καλή αλλά για παραπάνω ίντσες θα χρειαστείς την 6άρα. 300Χ?Αφού μπορείς να έχεις 400Χ μ ένα 8'' κ 500Χ με ένα 10''

6) Την ίδια ανοχή έχουν όλλα τα τηλεσκόπια στην φωτορύπανση.Μάλιστα όσο μεγαλύτερο είναι ένα τηλεσκόπιο τόσο ποιο πολύ μαζεύει φωτορύπανση αλλά κ πάλι θα δίνει καλύτερη εικόνα απ το μικρότερο.

Και γιατί νομίζεις πως είναι εύκολο στην μεταφορά? 18 κιλά δεν είναι λίγα.Επειδή σπάει σε μικρότερα κομμάτια?Μα αυτό είναι το μειονέκτημα του.Βγάλε τρίποδα βγάλε βάση βίδωσε την πάνω βγάλε τηλεσκόπιο βάλτο πάνω σφίξε βίδες βάλε τα αντίβαρα ζύγισε το κάνε πολική.Ουφ κουράστηκα.Κ τα λέω απλά.Είναι κ δυσκολότερα με άλλα μεγαλύτερα συστήματα.

Κ ξέχασα πως μετά από τόση κούραση θα πρέπει κ να τα μαζέψεις.

Κ μην ξεχνάς αυτό που σου έγραψε ο Νίκος.Το χρωματικό σφάλμα.Είναι πολύ σημαντικό στην φωτογράφηση.

Με λίγα λόγια δεν σου λέω σώνει κ καλά να πάρεις Νευτώνιο.Απλά σου λέω να το ψάξεις λίγο ακόμη.Δεν είναι τα πράγμα όπως νομίζεις.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Μια παρατήρηση πάνω στα αχρωματικά που για κάποιο περίεργο λόγο δεν βλέπω να την έχει αναφέρει κανείς: Ένα από τα πρώτα πράγματα που έμαθα από το δικό μου (skylux lidl) είναι πως ο συνδιασμός κακό seeing+χρωματικό σφάλμα μετατρέπουν οποιοδήποτε στόχο, ιδιαίτερα τους λαμπρούς, σε φωτάκι disco. Ακόμα χειρότερα το καλοκαίρι(θερμικά ρεύματα?)!!!!!! Επρεπε να ανεβώ πολλές φορές τουλάχιστον 35-40 μοίρες για να μπορώ να δω κάτι.

Για παράδειγμα τον Αυγουστο ήθελα να δω τον Αρη που ανέβαινε από τις Πλειάδες και στην ουσία έβλεπα ένα φωτεινό κόκκινο δίσκο που ο μισός είχς διάφορα χρώματα σε αποχρώσεις του μπλε. Για μένα αυτό δεν είναι παρατήρηση...

Σπύρος
Δημοσιεύτηκε

Το έχουμε πει άλλωστε..

τα dob είναι υπεράνω...

ε Παναγιώτη?

:lol: :lol:

Πάντως αφού θέλεις να ασχοληθείς με αστροφωτογράφιση, το dob το ξεχνάς..

έχεις σκεφτεί την λύση ενος 8" κατοπτρικού, επάνω σε μια EQ5 ή έστω EQ-6? πιο φθηνά θα σου έρθει.. (και θα έχεις 8" αντί για 6"..)

Δημοσιεύτηκε
Μουαχαχαχα.

Κάθε φορά που θα θέλω να αμαρτήσω κ να πάρω ισημερινή αυτό θα βλέπω κ θα έρχομαι στα ίσα μου.

Αχχχχ,Παναγιώτη !!!!! Πώς θα σε πείσουμε ρε φίλε.....Θα σε δούμε στο συνέδριο; Εκεί να δεις τι προπαγάνδα έχεις να φας!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Μουαχαχαχα.

Κάθε φορά που θα θέλω να αμαρτήσω κ να πάρω ισημερινή αυτό θα βλέπω κ θα έρχομαι στα ίσα μου.

Αχχχχ,Παναγιώτη !!!!! Πώς θα σε πείσουμε ρε φίλε.....Θα σε δούμε στο συνέδριο; Εκεί να δεις τι προπαγάνδα έχεις να φας!

Εγώ θυμάμαι στον Πάρνωνα που λίγο έπιασες το δικό μου κ άρχισες να το σκέφτεσαι.Λίγο ακόμη να σε είχα κ θα είχες λυτρωθεί.Παίζεις γκίνια. :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Στο συνέδριο θα είμαι.Ελπίζω να σε ψήσω να πάρεις μία αντρική βάση.

Δημοσιεύτηκε
Oταν λες 14 ιντσες τι εννοεις? Κατοδιοπτρικο η νευτωνιο? Εχει τεραστια διαφορα. Μια βαση που σηκωνει 14αρι ειναι η EQ6 φυσικα!

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Eαν διαβασουμε το NIGHTWATCH λεει

1) Διοπτρικα απο 100μμ και πανω εχουν καλη διεισδυση στον βαθυ ουρανο. Εδω το 80 το αποχρωματικο και βρισκει νεφελωματα, γαλαξιες κλπ. Χωρια που εαν βαλεις και την CCD μπορει να φωτογραφησεις και αστερια 20ου μεγεθους εαν υπαρχει ορατοτητα.

2) Η σκονη παρουσιαζει προβληματα ευκρινειας στα νευτωνια ενω μετα απο διαστημα θελει και επαλουμινωση. Και τα ματια 14 την στιγμη που το καθαριζεις μην πιεσεις λιγο παραπανω το πανακι και το γδαρεις.

3) Εξηγει γιατι μαζευει περισσοτερο φως απο ενα κατοπτρικο 6 ιντσων.

4) 300Χ για 6ιντσων διοπτρικο ειναι τελεια μεγεθυνση. Χτυπαει το κατοπτρικο.

5) το μονο ειναι το χρωματικο σφαλμα που με απασχολει και που θα ρωτησω να μαθω τι παιζει και εαν διορθωνεται. Παντως διαβασα πως υπαρχει φιλτρο CHROMACORR το οποιο μπαινει στον εστιαστη και διορθωνει παρα πολυ τις χρωματικες αποκλισεις με οπτικο τροπο.

Kαι μια και το εψαξα παραπανω διαβαστε εδω.

SYNTA 6 ιντσών + CROMACORR

CHROMACORR

Μέχρι τώρα, ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί η χρωματική εκτροπή σε διοπτρικά τηλεσκόπια εστιακού λόγου ταχύτερου του f /15 ήταν η επένδυση σε κάποιο από τα αχρωματικά τηλεσκόπια της αγοράς. Υπάρχει πάντα η λύση των φίλτρων αλλά οπωσδήποτε το αποτέλεσμα δεν είναι συγκρίσημο.

Η Aries παρουσίασε το Chromacorr στην αγορά μέσα στο 2000 με τους εξής στόχους:

1 Μείωση (μέχρι εκμηδενισμού) του χρωματικού σφάλματος στα μεγάλα διοπτρικά (5 και 6 ιντσών της Celestron, Bresser, Skywatcher κ.α. – όλα με προέλευση την εταιρεία Synta-Kίνα.)

2. Βελτίωση του σφάλματος της σφαιρικής εκτροπής – όχι μόνον στο πράσινο τμήμα του φάσματος αλλά σχεδόν σε όλο το ορατό φάσμα (διόρθωση σφαιροχρωματικού σφάλματος.)

Πράγματι, το Chromacorr διορθώνει το χρωματικό σφάλμα - επιτυγχάνοντας εστιακή σύμπτωση σε 4 συχνότητες - και την σφαιρική (σφαιροχρωματική εκτροπή ) απόλυτα. Έτσι έχουμε πλήρη ικανοποίηση του κριτηρίου Αbbe σχετικά με τον ορισμό του αποχρωματικού τηλεσκοπίου.

[βλ. http://voltaire.csun.edu/tmb/definition.html ενώ για αναλυτικά στοιχεία www.apm-us.com]

ΧΡΗΣΗ

Παράγγειλλα το Skywatcher των 152,f /8 μέσω της ΑΚΤΙS από την APM στη Γερμανία. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι Chromacorr ανάλογα με το βαθμό του σφαιρικού σφάλματος του εκάστοτε διοπτρικού.. Προσωπικά συμβουλεύω τον υποψήφιο αγοραστή να παραγγείλει ένα πλήρες σύστημα διοπτρικό-chromacor, παρά ένα chromacor ξεχωριστά.

Δυστυχώς, το τηλεσκόπιο έφτασε με τον αντικειμενικό του εκτός collimation (μετακίνηση των στοιχείων). Επιστράφηκε για επισκευή στη Γερμανία. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι το παραπάνω πρόβλημα είναι συχνό, αλλά σε καμμία περίπτωση ο χρήστης δεν πρέπει να προχωρήσει σε αυτοσχέδια επισκευή. Η επιστροφή του συστήματος επιβάλλεται. Χρησιμότατο ως απαραίτητο είναι ένα Cheshire tool για τον έλεγχο της σωστής ευθυγράμμισης του αντικειμενικού, αλλά και του focuser. Σχετικά βλ. (Suiter. Star testing the astronomical telescope). Ειδικά η σωστή ευθυγράμμιση του focuser με τον αντικειμενικό είναι επιβεβλημένη.

Tο σύστημα επιστράφηκε διορθωμένο οπότε έφτασε η στιγμή της αλήθειας.

Το Chromacorr είναι σχεδιασμένο ώστε να χρησιμοποείται σε συνδυασμό με το αρίστης ποιότητας διαγώνιο 2 ιντσών της Ιντές που σε συνδυασμό με το 2-1.25 adapter της Synta. To Chromacorr βιδώνει στο εμπρόσθιο τμήμα του διαγωνίου (αυτό που μπαίνει στον εστιαστή.) Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Διευκρινίζεται ότι η χρήση των παραπάνω εξαρτημάτων είναι επιβεβλημένη ώστε να διατηρηθούν οι σχεδιαστικές παράμετροι του Chromacorr.

To Chromacorr τοποθετημένο στο εμπρόσθιο τμήμα ενός διαγωνίου κατόπτρου ΙΝΤΕS

Πρώτο αντικείμενο ήταν ο Δίας. Αν και σε χαμηλό ύψος από τον ορίζοντα, ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη. Μηδενικό χρωματικό σφάλμα, σε όλα τα διαθέσιμα προσοφθάλμια (από το 20mm Erfle έως στο 4mm Kasai και 3.5mm LVW της Vixen) !

Η εικόνα έχει τέλεια διόρθωση χρώματος, αντάξια κατοπτρικού, χωρίς ίχνος από την μπλέ άλω. Το σημαντικό ήταν οι πολλές λεπτομέρειες που ήταν ορατές, σε στιγμές με καλό seeing . To contrast ήταν καταπληκτικό και με αποζημίωσε τόσο για την επένδυση αλλά και την ταλαιπωρία της επισκευής.

Ο Κρόνος, χωρίς χρωματικό σφάλμα και με το πλεονέκτημα της μηδαμινής σφαιρικής εκτροπής, θύμιζε περισσότερο χαρακτικό σε μαύρο φόντο παρά ουράνιο σώμα.

Η Σελήνη, στην ορίζουσα, ήταν ολόλευκη και εκτυφλωτική. Ο δύσκολος Αρίσταρχος δεν παρουσίασε κανένα σφάλμα χρώματος, αλλα απεναντίας ένα εξαιρετικό εσωτερικό ανάγλυφο.

Το out-in focus star test επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του M. Ludes της ΑPM ότι το σύστημά μου έχει σφαιρική εκτροπή της τάξης τους 1/30P-V (αρχικό σφάλμα 1/6 P-V) μετά την χρήση του Chromacorr. Αυτό εξηγεί το άριστο contrast, και την αντοχή σε υψηλές (άνω των 300Χ) μεγεθύνσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Synta-Chromacorr αποτελεί καταπληκτική επιλογή με την προϋπόθεση ότι θα παραγγελθεί ως ολοκληρωμένο σύστημα μαζί με το διαγώνιο ΙΝΤΕS

Το σύστημα, σε συνδυασμό με μια equatorial GPDX της Vixen (με Skysensor 2000PC) αποτελεί ένα σύστημα, το οποίο αποτελεί κορυφαία επιλογή από άποψη τιμής-απόδοσης για τον ενημερωμένο ερασιτέχνη.

Τέλος, το Synta-Chromacorr έχει εξαιρετικές επιδόσεις στο imaging (35mm ή CCD). Σύντομα θα ακολουθήσουν σχετικές υποδείξεις.

Ως επίλογο αναφέρω ότι κάποιoς που θα επενδύσει στο Synta Chromacorr αγοράζει ΒΜW με κόστος ΤΟΥΟΤΑ !!!

YΓ. To chromacorr εστιάζει όλα τα μήκη κύματος , ενώ απεναντίας ένα ΜV φίλτρο αποκόπτει το κυανό. Προς επιβεβαίωση δείτε τις εικόνες πιο κάτω. Προέρχονται από ένα έγχρωμο digital είδωλο της Σελήνης το οποίο διαχωρίστηκε με τη βοήθεια του sosftware MaxIm DL στις τρείς συνιστώσες R ,G, B.

Αριστερά επάνω κόκκινο, δεξιά πράσινο, κάτω αριστερά μπλέ.

Δείτε πόσο καλά εστιασμένο είναι το μπλέ. To

Δημοσιεύτηκε
Μαλλον γιατι τα αποχρωματικα ειναι πανακριβα.

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

Για να υπαρχουν ρε φιλε παει να πει πως αγοραζονται.

Δεν υπαρχουν μονο νευτωνια η DOB.

Δεν βλεπω λοιπον τον λογο γιατι να παρω DOB επειδη κανει 300 ευρω και επειδη καποια εργοστασια θελουν να ............

Εξαλλου το διοπτρικο αχρωματικο και φθηνουλη ειναι, αλλα και πολυ καλυτερο κοντραστ εχει και μπορω να διορθωσω και το σφαλμα το χρωματικο με καποιες προσθηκες. Εξαλλου τα 150mm που διαθετει κανουν και για βαθυ ουρανο οποτε καλυπτομαι. Το f/ ειναι λιγο χαμηλο μονο, αλλα με καλα προσοφθαλμια δουλευει καλα. Εφοσον λοιπον στην πορεια παρω κανα 8ιντσο θα εχω και τα προσοφθαλμια.

Δημοσιεύτηκε

Το ότι αγοράζονται δεν είναι πάντα δείκτης αν κάτι είναι καλό ή όχι...

Anyway, δεν υπάρχει "τέλειο" τηλεσκόπιο. Άκουσες τις απόψεις όσων έχουν δει και χρησιμοποιήσει τέτοια τηλεσκόπια, καλό θα ήταν να δεις και εσύ από κοντά κάποια (όχι στο μαγαζί, στο βουνό) και να διαλέξεις. Όλα τα άλλα είναι φιλολογίες.

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
Εχεις σκεφτεί να πας σε κάποιο αστροπάρτυ?Εκεί θα σου λυθούν πολλές απορίες.Το κυριότερο θα δεις κ το χρωματικό σφάλμα.Αν δεν σε ενοχλεί προχώρα.Το CROMACORR νομίζω πως δεν συμφέρει οικονομικά.Ψάξτο κ άλλο.
Δημοσιεύτηκε
Φίλε THEO-007, αφού είδες περίπου τα υπέρ και τα κατά μερικών τηλεσκοπίων, πάρε ένα απο αυτά που σου κάθεται καλύτερα στο μάτι. Αν γουστάρεις διοπτρικό, πάρε διοπτρικό. Καλύτερα, γιατί άμα σου αρέσει σημαίνει ότι θα το χρησιμοποιήσεις και περισσότερο. Και το τηλεσκόπιο που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι το καλύτερο.
Δημοσιεύτηκε

Και τα DOB αγοραζονται αυτο δεν σημαινει οτι αξιζουν.

Λοιπον εγω βαση του NIGHTWATCH δεν χωρισα τα διοπτρικα σε αχρωματικα η αποχρωματικα.

Κοιταξα τα διοπτρικα σε mm. Τα εξετασα βαση ιντσας.

Και τα mm δινουν καλη διυσδειση στον βαθυ ουρανο. Σε ευρυ πεδιο. Κανω λαθος σε αυτο. Δεν χρειαζεται να τα εχω μεσα στο ματι μου τα ουρανια σωματα. ας τα εχω σε μια καλη αποσταση. Πχ οταν βλεπεις το νεφελωμα μεσα σε μαυρο ουρανο δεν αξιζει....?

Ποια η διαφορα σε ενα διοπτρικο αχρωματικο 150/750 και σε ενα νευτωνιο 150/750.

Το διοπτρικο θεωρω οτι ειναι πιο καλο σαν οργανο σε παρα πολλα σημεια μερικα απο τα οποια θεωρω πως ειναι τα πιο πανω.

Και να ρωτησω κατι ρε παιδια. Οταν ενα τηλεσκοπιο βλεπει αστερια μεγεθους 13,6 εσεις πως το βλεπετε. Ποσες χιλιαδες τετοια αστερια μπορει να παρατηρηση κανεις μεσα στον ουρανο. Εσεις τι λετε. Δεν αξιζει ενα τηλεσκοπιο με τετοιο ευρος μεγεθους.

Αυτο το διοπτρικο πιανει μεγιστο μεγεθος αστερα 13,6.

Τι πιστευετε δεν ειναι καλο το μεγεθος....?

Δημοσιεύτηκε
Και τα DOB αγοραζονται αυτο δεν σημαινει οτι αξιζουν.

Φίλε μου, μια χαρά είμασταν μέχρι που είπες το παραπάνω! Τα Dob είναι μακράν το καλύτερο εισαγωγικό όργανο για τον νεοεισερχόμενο στον χώρο (και όχι μόνο).Οι λόγοι αυτού είναι πλέον γνωστοί και δεν χρειάζεται να τους αναφέρω.Θα έλεγα να μην το κουράζουμε άλλο το θέμα, αφού έχεις καταλλήξει στο διοπτρικό και αυτό θα πάρεις έτσι και αλλιώς.

Δημοσιεύτηκε
Απορώ γιατί υπάρχουν ακόμα διοπτρικά, αχρωματικά!

Και εγώ!! Μου φαίνεται λόγο ιστορίας. Όπως κρατούσαν τον πλούτων στους πλανήτες.. Τέλος πάντων, όπως βολεύεται ο καθένας.Δεν θα μαλώσουμε κιόλας. Η αλήθεια είναι φίλε μου ότι τα παραλένε και λίγο τα φυλλάδια. Τόσο τις % παραπάνω φωτεινότητα, 300Χ (που με το 10'' που είναι 1200mm η εστιακή,αν βάλω 4mm προσοφθάλμιο και πάρω 300Χ δεν βλέπω καθαρά ούτε την σελήνη) , τόσο το ένα, τόσο άλλο, βάζουν και μια φωτογραφία μαζί με το φυλλάδιο ενός γαλαξία που τον τράβηξε το HUBBLE, και τρέχουν τα ''θύματα'' να πάρουν το οποιοδήποτε 6ιντσο και περιμένουν να δουν λούνα παρκ στον ουρανό!!!Αν μπορέσεις και πας σε κάποια αστροβραδιά θα κάνεις την καλύτερη δουλειά και τότε θα είσαι 100% σίγουρος για το τι πρέπει να πάρεις.

Κυριάκος Καβακλιώτης

41 . 05΄. 55΄΄ Ν

23 . 33΄. 25΄΄ Ε

Δημοσιεύτηκε
Υ.Γ. Αν εσύ πάρεις το 150mm και πας στο βουνό και δεις με το μάτι αστέρα 13,6 μεγέθους, θα πάρω το 10'' μου και θα το θάψω εδώ δίπλα στο νεκροταφείο!!!

Κυριάκος Καβακλιώτης

41 . 05΄. 55΄΄ Ν

23 . 33΄. 25΄΄ Ε

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης