Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χαζευω το πλανηταριο και βλεπω οτι οι Hyperion εχουν την ιδια τιμη με τους Genuine Ortho. Εσεις αν καναμε μια υποθετικη ερωτησ μιας και τα λεφτα ειναι τα ιδια τι θα συνιστουσατε για γεικη χρηση (και πλανητες αλλα και για βαθυ ουρανο). Επειδη διαβαζω οτι και οι δυο τυποι ειναι πολυ καλοι αναρωτιομουν.

Λοιπον : Baader Hyperion ή GENUINE ORTHO?

Εχουν και οι δυο τιμη στα 99 ευρω...

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Και βασικα αυτο τον καιρο 3 πραγματα περιστρεφονται γυρω απο το κεφαλι μου κσι μου εχουν κανει εντυπωση...

1) Το Baader Hyperion 8-24mm Clickstop Zoom (Θα αντικαθιστουσε λετε για εναν μεσο χρηστη σαν εμενα εως και αρχαριο την αγορα ενος καλου προσοφθαλμιου?) (169ευρω)

2) TeleVue Barlow 3x , 31.8mm (1 1/4"). Αυτος και ενας Hyperion 8-24mm Clickstop Zoom δεν πιστευετε οτι θα ηταν το καλυτερο value for money?) (149ευρω)

3) Micro Stage 6030 φωτογραφικος ανταπτορας της Baader. (49ευρω)

Τελος και ενας καλος προσοφθαλμιος στα 20>mm.

Παραθετω και τις φωτογραφιες τους ετσι για να ονειρευομαστε...

(Αγιε Βασιλη με ακους?) :)

ZoomhyperionCompl.jpg.443a2df03b6cc0835668fe2c894b9777.jpg

746.jpg.f952536d95d9f0cb6618199a74adc5b3.jpg

MicroStage_Tak_Med3.jpg.5c4cca759723447863a12c784f7e625a.jpg

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Μα καμμία σχέση δεν έχει ο ορθοσκοπικός με τον Υπερίωνα. Ο ορθοσκοπικός έχει πολύ λίγα στοιχεία και πολύ μικρό πεδίο, είναι καλός ΜΟΝΟ για πλανήτες. Δεν έχει νόημα να τον χρησιμοποιήσεις για deep sky.

Ο υπερίωνας πάλι είναι για πιο all around χρήση, για deep sky είναι απείρως καλύτερος, για πλανήτες θα σου προσφέρει μεγαλύτερο πεδίο και eye relief, άρα μεγαλύτερη άνεση, ειδικά με στηρίξεις DOB. Όμως θα έχεις μικρότερο contrast λόγω των περισσότερων στοιχείων από έναν ορθοσκοπικό.

Όσον αφορά τον zoom, εμένα προσωπικά δεν με εντυπωσιάζει αλλά ίσως είναι η χρυσή τομή για κάποιον που ξεκινάει και θέλει να δει ποιες μεγεθύνσεις τον βολεύουν κτλ κτλ κτλ. :-note

Όσο για τον barlow, Κοίταξε τι σε βολεύει να είναι 2x ή 3x...

Δημοσιεύτηκε

Οι Υπεριων δεν αποδιδουν στους πλανητες (εχουν πολλα στοιχεια,),ενω ειναι πολυ καλοι σε βαθυ ουρανο,λογω καλου κοντραστ,και μεγαλου πεδιου.

Οι ορθοσκοπικοι ειναι αριστη επιλογη για πλανητες.Δεν κανουν ομως για βαθυ ουρανο,λογω στενου πεδιου.

Ισως για αρχη,σε καλυπτε ενας ζουμ Υπεριων,και ενας ορθοσκοπικος.

Επισης να αναφερω το πολυ καλο και αρκετα επιπεδο πεδιο των Υπεριων.

Εχουν μια αντιληπτη παραμορφωση στα ακρα,αλλα τους θεωρω την καλυτερη αγορα,σε σχεση με τα χρηματα που διατιθενται.

8) 8)

Δημοσιεύτηκε

Planetma thank you thank you thank you!

Με βοηθησατε αφανταστα γιατι τελικα μαλλον κατεληξα στον 8-24mm ζοομ και στον Barlow 3x(ή και τον 2x). Και γω σκεφτομαι οτι ο Click zoom ετσι οπως ειμαι τωρα ειναι η καλυτερη επιλογη για προσοφθαλμιο.

Τον ορθοσκοπικο μονο για πλανητες για την ωρα δεν τον θελω. Ισως αργοτερα, θα δειξει.

Αν τωρα συγκριναμε μεταξυ του 8-24mm click zoom και ενος υπεριωνα (Hyperion πχ. στα 20mm) θα λεγαμε οτι γενικα (με μικρες διαφορες) εχουν την ιδια αποδοση σε βαθυ και κοντινο ουρανο)? Εννοωντας φυσικα και τα δυο α ειναι συγκρινομενα στα ιδια mm. Δηλ. φωτεινοτητα, contrast, πεδιο κτλ..

Κατι μου λεει οτι θα παρω πρωτα τον Barlow και μετα τον Click zoom. Συνετες οι επιλογες μου και με αυτην την σειρα. Τι λετε ρε guys (and girls) ? :P

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε
Πάντως όσον αφορά για καθαρά πλανητική παρατήρηση, αν όντως έχεις σκοπό να πάρεις 3Χ barlow, εχώ θα σου πρότεινα να πάρεις τον 18αρη Ορθοσκοπικό της Baader και χρησιμοποιόντας τον μαζί με τον barlow να φτάνεις στις 200Χ.Καλό eye-relief, άριστο πλανητικό είδωλο! 8)
Δημοσιεύτηκε
Η εμπειρία μου με τον Hyperion zoom είναι οτι στις μικρότερες μεγενθύσεις από 20mm εως 24mm έχει πολύ μικρό πεδίο και στα άκρα του εμφανίζονται σφάλματα αυτό ίσως να είναι ενοχλητικό για κάποιον που έχει συνηθήσει σε πεδία panoptic και nagler. Το πρόβλημα δε αυτό δεν φαίνεται όταν βλέπεις αλλά όταν προσπαθείς να εντοπίσεις κάτι. Από 20mm και κάτω, δηλαδή σε μεσαίες και μεγάλες μεγενθύσεις είναι αρκετά καλός τόσο σε Deep Sky όσο και σε πλανήτες. Έχω εντοπίσει αρκετά δύσκολους στόχους στα 16mm-18mm για αυτό και χρησιμοποιώ αυτές τις μεγενθύσεις περισσότερο. Πιστέυω οτι είναι μια καλή αρχή γιατί έχεις όλες τις μεγενθυσεις από 8mm - 24mm και αυτό σε βοηθάει να επενδύσεις αργότερα σε κάτι καλύτερο. Για barlow θα σου πρότεινα έναν 2x.
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω Μανουσο. Και εγω πιστευω οτι με τον Click Zoom θα εχω μια αρκετα καλη και ευρεια γκαμα απο mm προσοφθαλμιων οποτε σε συναρτησει με τον barlow θα εχω και την μεγενθυνση , οποτε και οπου την θελω (βλεπε πλανητες.

Τωρα για τον barlow 3χ τον θελω και οχι τοσο τον 2χ γιατι απλα οταν θα θελησω μεγαλη μεγενθυνση θα την εχω ανα πασα στιγμη (εως και 450χ) παροτι θα χασω σε φωτεινοτητα και κοντραστ, αλλα δεν με απασχολει γιατι με ενα προγραμμα επεξεργασιας μπορω να φωτησω και να δωσω κοντραστ.

Και φυσικα με τον Click Zoom οταν θα θελω μικρη μεγενθυνση θα εχω 1200/24*30=144 με τον Βαρλοου ή μονο του τον Click Zoom με ρυθμιση στα 24mm.

νομιζω οτι για μενα μανουσο και Planetman ειναι η πιο οικονομοτεχνικη λυση...

Μετα εχουμε καιρο για ανταπτορα φωτογραφικης της Baader και τελος εναν ανορθωτη ειδωλου της Skywatcher , ο οποιος ειναι στα 49 ευρω και θα μου κραταει συντροφια το χειμωνα οταν δεν θα εχει καλο καιρο κανοντας επιγεια παρατηρηση.

Τι λετε, σωστο το σκπτικο μου;

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε
Όπως έγραψε παραπάνω ο Παναγιώτης δεν θα μπορείς να εκμεταλευτείς τόσο μεγάλες μεγενθύσεις. Το maximum που μπορείς να έχεις σε μεγένθυση είναι 300Χ κάτω από τέλειες συνθήκες (μεγάλο υψόμετρο, άριστο seeing, τέλεια ευθυγράμιση κατόπτρων). Μεγαλύτερη μεγένθυση δεν μπορείς να πετύχεις. Ο barlow 2X σου δίνει στη ρύθμιση των 8mm του zoom 1200 δια 8 επι 2=300X. Κατα την άποψή μου ο Barlow 3X δεν σου χρειάζεται.
Δημοσιεύτηκε
Όπως έγραψε παραπάνω ο Παναγιώτης δεν θα μπορείς να εκμεταλευτείς τόσο μεγάλες μεγενθύσεις. Το maximum που μπορείς να έχεις σε μεγένθυση είναι 300Χ κάτω από τέλειες συνθήκες (μεγάλο υψόμετρο, άριστο seeing, τέλεια ευθυγράμιση κατόπτρων). Μεγαλύτερη μεγένθυση δεν μπορείς να πετύχεις. Ο barlow 2X σου δίνει στη ρύθμιση των 8mm του zoom 1200 δια 8 επι 2=300X. Κατα την άποψή μου ο Barlow 3X δεν σου χρειάζεται.

Σωστά! Το ίδιο ακριβώς ήθελα να πω :!: Κι εγώ τώρα περιμένω έναν Radian 4mm. Από αυτόν περιμένω να έχω το καλύτερο είδωλο πλανητών που μπορώ με το τηλεσκόπιό μου. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα για μεγαλύτερες μεγεθύνσεις.

ΥΓ: Ένας barlow 3x ή παραπάνω θα σου χρησίμευε περισσότερο για πλανητική φωτογράφηση με webcam. Εγώ τώρα αυτό βλέπω. :-k

Δημοσιεύτηκε

Παιδια αντιπαραθετω το post που εκανα σε αλλο thread πριν απο λιγο σχετικο με το θεμα.

Γιατι να μην παρω τον 3χ? Ιδια ακριβως τιμη εχει με τον 2χ της Televue και επιπλεον θα ειναι τρομερος για την Σεληνη αν θελω να βγαζω αργοτερα κοντινες φωτογραφιες της. Αν τελος θελω Να μην εχω τοση μεγαλη μεγενθυνση (με τον 3χ) και για να μην ξεπερασω τα 300χ που μου λες απλα θα θετω τον Click Zoom σε πιο μεγαλα mm... Ετσι θα εχω οτι μεγενθυνση (μικρη) αλλα και οσο μεγαλη χρειαζομαι....

Σχετικα με τα 450χ δεν τα χρειαζομαι εννοειται αλλα εστω και αν καποια στιγμη θα εχω καλο seeing θα ηθελα να βγαλω οσο πιο κοντινες φωτογραφιες μπορω με μια φωτογραφικη ή με μια Webcam, καταλαβατε?

Και παλι κουβεντα κανουμε παιδια και ευχαριστω και μονο που μπαινετε στον κοπο και μου γραφετε... =D>

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Γιατι να μην παρω τον 3χ? Ιδια ακριβως τιμη εχει με τον 2χ της Televue και επιπλεον θα ειναι τρομερος για την Σεληνη αν θελω να βγαζω αργοτερα κοντινες φωτογραφιες της. Αν τελος θελω Να μην εχω τοση μεγαλη μεγενθυνση (με τον 3χ) και για να μην ξεπερασω τα 300χ που μου λες απλα θα θετω τον Click Zoom σε πιο μεγαλα mm... Ετσι θα εχω οτι μεγενθυνση (μικρη) αλλα και οσο μεγαλη χρειαζομαι....

Κ πάλι σωστά.Δεν το είχα σκεφτεί έτσι.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Okkkkkkaaaaayyyyy filiatra!!!!

Αααααα δεστε ενα site βουλγαρικο που βρηκα στην Σοφια απο το Ιντερνετ.

http://www.astronom-bg.com/

Λετε να υπαρχει τιποτα φτηνο?

Εναν Televue 3x που ειδα εκαμνε λεει 129 ευρω, ενω το πλανηταριο το εχει 149ευρω... Λετε να αξιζει να το παρεις απο εκει. Εγω εχω αδερφο που δουλευει στις βαλκανικες χωρες και πηγαινοερχεται και το σκεφτομουνα βασικα.... Αλλα εγγυηση και τεετοια και για μια διαφορα της ταξεως των 20 ευρω δεν ξερω αν αξιζει....

Τι λετε? Δειτε πρωτα το site...

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Και ιδου η συγκεκριμενη σελιδα... με την τιμη του 3χ

http://www.telescope-service.com/televue/eyepieces/eyepieces.html#barlow

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε
Σωστό αυτό το σκεπτικό αλλά να ξέρεις ότι όταν έχεις τον barlow 3x μαζί με τον ζουμ και θα θες π.χ. 200x μεγέθυνση, θα πρέπει να έχεις τον ζουμ στα 18mm, πράγμα το οποίο θα σου δίνει μικρό πεδίο.
Δημοσιεύτηκε

Κοιτα νομιζω ειναι απλο. Οταν θα κοιταω για βαθυ ουρανο απλα ... δεν χρησιμοποιεις τον Barlow και χρησιμοποιεις μονον τον Click Zoom 8-24mm.

Απλα τα πραγματα νομιζω. Θα εχεις τον πεδιο που δινει το προσοφθαλμιο μονο του στα 24mm και αυτο ειναι... Μετα αν θελεις να παιξεις με μεγαλυτερες μεγενθυνσεις επανω στο νεφελωμα πχ. που βρηκες απλα γυρνας τον Zoom σε μεγαλυτερες μεγενθυνσεις. Και αααααανννν θελεις και ακομα μεγαλυτερες τοτε βαζεις και Barlow. Τον Barlow δεν θα τον εχω βρε παιδια και καρφωμενο μονιμα στον εστιαστη. Ημαρτον! Ειπαμε ο Barlow θα ειναι κυριος για το ηλιακο συστημα...

Αυτη ειναι η σκεψη μου και πιστευω θα συμφωνησετε οτι ειναι μια αρκετα καλη για να εισαι καπως μεσα στα πραγματα. Σωστος? :wink:

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά θα συμφωνήσω οτι είναι ένας πολύ καλός zoom για γενική χρήση.Για πιο εξιδεικευμένη όμως, ανάλογα με τα αντικείμενα παρατήρησης, παίρνεις και τους ανάλογους προσοφθάλμιους (βλέπε Ορθοσκοπικούς για πλανητική και WA για Deep Sky).

Υ.Γ Πολλές φορές τα αντικείμενα Βαθέος Ουρανού εκτός απο μικρή μεγένθυνση, θέλουν και μεγαλύτερο πεδίο, κάτι που ο zoom Υπερίωνας δεν σου προσφέρει με μόλις 50 μοίρες AFOV.

Δημοσιεύτηκε
Φίλε Altinakis για αρχή καλά είναι ο ζουμ.Στο κάτω κάτω μπορεί κ οι απαιτήσεις σου αργότερα να μην είναι μεγάλες κ να βολευτείς για πάντα με αυτόν.Τώρα αν τον μπάρλοου τον θέλεις για να μπορείς να ανεβάζεις μεγέθυνση κ μόνο για πλανήτες νομίζω πως κάνεις λάθος.Εκεί πολύ σωστά ο Νίκος σου προτείνει ορθοσκοπικό.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Παιδια ευχαριστω και παλι για τις συμβουλες νομιζω οτι κατεληξα σε αυτα που ελεγα, διοτι ειναι σημαντικο να κανω μελετημενα βηματα ωστε να κανω οσο το δυνατον πιο οικονομοτεχνικα την επιλογη μου. Πιστευω με την κατασταση που βρισκομαι τωρα (σχεδον αρχαριος πρακτικα αλλα οχι τοσο θεωρητικα) θα ειναι οι καλυτερες επιλογες μου. Σκοπος μου ειναι οσο το δυνατον να μην δινω σκορπια χρηματα για πολλα προσοφθαλμια γιατι ερχεται και το νεο μελος της οικογενειας μου [-( .

Ετσι επελεξα αυτα τα συγκεκριμενα εξαρτηματα και πιστευω θα μεινω αρκετο καιρο ικανοποιημενος.

Μετα αν θελει ο θεος παιρνουμε και τα υπολοιπα (βλεπε Radian, Panoptic, Nagler).

Μεχρι τοτε νομιζω εχω αρκετο καιρο να εξασκηθω με αυτα που σας ελεγα...

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Παιδια αν θελετε, βοηθηστε σε κατι ακομα.

Να παρω πρωτα τον Barlow ή να παρω τον Click Zoom?

Τον Barlow θα τον εχω κυρια για κοντινες αποστασεις οπως οι πλανητες αλλα

αυτον τον καιρο ολοι ειναι σχεδον αφαντοι. Μηπως ειναι καλυτερα να παρω πρωτα τον Click Zoom για να εξοικειωθω με τον ουρανο ψαχνοντας για τα νεφελωματα?

Εξαλλου για τους πλανητες θα μπορω αργοτερα ευκολα να εστιαζω πανω τους με τον Barlow.

Τι λετε?

Απλα μπορω να παρω μονον τον ενα αυτην την περιοδο γιαυτο...

Thnks in Adv.

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Και μια και μιλουσα για τον barlow 3x της Televue που σκεφτομαι να αγορασω αργοτερα διαβαστε αυτα τα λινκς για οποιον ενδιαφερεται.

http://www.excelsis.com/1.0/section.php?sectionid=27&lastsort=&findtext=&cond=&range=&archive=-1&sort=wavg+desc%2cwcount+desc

http://www.excelsis.com/1.0/entry.php?sectionid=27&entryid=5

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Altinakis, 450Χ σε φωτογράφηση δεν θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις εύκολα εκτός εάν έχεις καλή οδήγηση. Δηλαδή το 8άρι επάνω σε μία ισημερινή καλή με μοτέρ.

Για πλανητική παρατήρηση κάποιες φορές μπορείς να δείς και με 350Χ, όταν το seeing είναι πολύ καλό. Τουλάχιστον με το 10ιντσο μου.

Για barlow θα σου πρότεινα 2Χ, διότι με το 3Χ θα πρέπει να είσαι στον zoom στα μεγάλα mm που έχουν μικρότερο πεδίο. Με όσο μικρότερα mm τον χρησιμοποιήσεις τόσο μεγαλύτερο πεδίο θα έχεις. Με 3Χ στα 16mm θα παίρνεις 225Χ. Με 2Χ θα παίρνεις 200Χ στα 12mm που θα έχει μεγαλύτερο πεδίο.

starrynights.blog

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης