Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Την Παρασκευή που πήγα για παρατήρηση είχε πάρα πολύ υγρασία. Το Σαββάτο λοιπόν το πρωϊ είπα να καθαρίσω το πρωτεύον κάτοπτρο. Είχε κολήμενη σκόνη πάνω του από την υγρασία και γενικά ήταν χάλια και από προηγούμενες παρατηρήσεις. Παίρνω λοιπον ένα πιστολάκι, το ξεσκονίζω με αέρα και μετά παίρνω ένα κομάτι χαρτί υγείας και το ψεκάζω με AZAX. Με πολύ απαλές κινήσει σκούπισα σιγά σιγά το κάτοπτρο. Αποτέλεσμα: Έγινε λαμπίκο. Ούτε γρατζουνιές ούτε υπολοίματα. Μήπως έκανα λάθος και κατέστρεψα το κάτοπτρο. Πάντως το βράδυ που ξαναπήγα για παρατήρηση δεν είχα κανένα πρόβλημα. Μήπως έκανα μ******; :-k
Δημοσιεύτηκε
Πρέπει να προσέχουμε τι υγρά χρησιμοποιούμε... Το ΑΖΑΧ κ κάθε τέτοιο μπορεί να χαλάσει τις επιστρώσεις του φακού ή του κατόποτρου αν υπάρχουν. Ο ποιο απλός τρόπος καθαρισμού είναι αφού τον ξεμοντάρεις τον καθρέφτη τον βάζεις κάτω από τη βρύση και τον ξεπλένεις. Μέσα σε πλυμένη λεκάνη βάζεις νερό με λίγο σαπούνι πιάτων χωρίς οξέα, κτλ. και βάζεις τον καθρέφτη μέσα αφήνοντάς τον για λίγο (2-3 λεπτά) να μουλιάσει. Τον βγάζεις κ τον ξεπλένεις με απεσταγμένο νερό. Μετά απλώνεις χαρτομάντηλα (δεν ξεφτάνε κ δεν αφήνουν χνούδι) πάνω στο κάτοπτρο κ με ένα βαμβάκι το πιέζεις απαλά για να τον στεγνώσεις. Είσαι έτοιμος..
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Εγώ τρόμαξα και μόνο με τη σκέψη να σου πω την αλήθεια! Ο φόβος είναι για το αν έπαθαν κάτι οι επιστρώσεις του. Φυσικά το αν έπαθε κάτι μόνο εσύ μπορείς να το δεις, δεν ξέρω ομως αν όλες οι πιθανές ζημιές βγαίνουν άμεσα ή μπορεί να έγινε μια κακή αρχή...
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Μανούσος δεν ξερω αν εκανες @#$% αλλα σε καταστηματα οπτικων και σε φωτογραφεία πουλανε κατι ειδικα σπρει για τον καθαρισμο φακων (για φωτογραφικες), γυαλιων κ.τ.λ οπου μπορεις να το χρεισιμιοποιησης και στα προσοφθαλμια, κατοπτρα κ.τ.λ

Οσο αναφορα το Azax μπορει να εχει τιποτα χημικα και.... :?: :?:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Μετά απλώνεις χαρτομάντηλα (δεν ξεφτάνε κ δεν αφήνουν χνούδι) πάνω στο κάτοπτρο κ με ένα βαμβάκι το πιέζεις απαλά για να τον στεγνώσεις.

Βασικα εμενα ολα μου αφηνουν ενα μικρο χνουδι + οτι μου κανουν... ενα ειδος χρωματκης αλλαγης ( ~ ) οποτε χρησιμοποιω ενα μεταξωτο πουκαμισο :oops: εχει μεγαλο μεγεθος (το πουκαμισο) και σκουπιζει πολυ μεγαλη επιφανια χωρις να μου κανει χρωματικη αλλαγη.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Αν όντως έχει συμβεί κάτι τέτοιο τότε με την πάροδο του χρόνου ίσως δω όπως λέτε κάποια αλλοίωση. Πως μπορώ να καταλάβω οτί έχει αλλοιωθεί (υπάρχει κάποιο τεστ που μπορώ να κάνω) και τι μπορώ να κάνω για να διορθώσω το πρόβλημα; Πάντως όσο αφορά τις επιστρώσεις δεν νομίζω τα GSO και γενικότερα όλα τα κινεζοειδή κάτοπτρα να έχουν. Αυτό ίσως να συμβαίνει με κάτοπτρα Orion UK ή Obssession, για αυτό και τόσο ακριβά. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε
Καλο θα ηταν να παρεις ενα "καθαριστικο" και να ξανακαθαρισεις το κατοπτρο σου ωστε να φυγουν τυχων χημικα απο πανω του.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Ναι Μανούσο, δεν το είπα πριν, τα τηλεσκόπια της σειράς συνήθως δεν έχουν επιστρώσεις, οπότε λογικά δεν έχει συμβεί τίποτα. Μη φοβάσαι, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα...
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Παιδια οταν καθαριζετε κατοπτρα ΜΟΝΟ ΝΕΡΟ ΒΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΣΤΑΓΜΕΝΟ!!!

Οι επιστρωσεις δεν ειναι παιξε γελασε!

Αυτο με το Νερο Βρυσης "δεν το καταλαβαινω". Συνηθως το νερο της βρυσης Εδω στην Ελλαδα δεν κανει ουτε για ποτισμα, στο κατοπτρο θα το βαλω? Χιλιες φορες να πληρωσω κατι παραπανω και παρω απεσταγμενο.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη, η καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος για να καθαρίσεις τον κάτοπτρο, πιστεύω είναι πρώτα να το αφήσεις να μουλιάσει για λίγες ώρες μέσα σε απιονισμένο νερό, και έπειτα με υγρό καθαριστικό φακών και χρησιμοποιόντας κάτι πολύ μαλακό (πχ βαμβάκι), να ξεπλύνεις και σκουπίσεις την επιφάνεια του.Μπορείς μέσα στο απιονισμένο νερό να βάλεις και μια σταγόνα υγρό AVA.Αλλά προς θεού, ΜΗΝ χρησιμοποιήσεις κανονικό νερό τη βρύσης! Εδώ το νερό στο Ηράκλειο είναι πολύ σκληρό και τα άλατα θα αχρηστέψουν το κάτοπτρο :!: Τέλος, μην σε νοιάζει για το AZAX, τα κινέζικα κάτοπτρα δεν έχουν επιπλέον επιστρώσεις εκτός του τυπικού λιωμένου αλουμινίου.Απλά μην το ξανακάνεις! :mrgreen:
Δημοσιεύτηκε
Έλεος!!! Δεν ήξερες δεν ρώταγες; ](*,)

Τι το πέρασες για τζαμαρία ή για πλακάκι μπάνιου;

Επίσης δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτηση εκ των υστέρων.

Φίλε μου giorgosgr δεν καταλαβαίνω το ύφος σου και γιατί είσαι τόσο επιθετικός. Μια ερώτηση έκανα να μου πείτε τη γνώμη σας αν έπραξα καλά. Δεν είσαι υποχρεωμένος να απαντήσεις. Το αν το πέρασα για τζαμαρία ή πλακάκι μπάνιου όπως λες είναι δικαίωμά μου. 'Οπως επίσης δικαίωμά μου είναι να ρωτάω είτε εκ των υστέρων είτε εκ των πρωτέρων.

Δημοσιεύτηκε
Αποτέλεσμα: Έγινε λαμπίκο. Ούτε γρατζουνιές ούτε υπολοίματα. Μήπως έκανα λάθος και κατέστρεψα το κάτοπτρο. Πάντως το βράδυ που ξαναπήγα για παρατήρηση δεν είχα κανένα πρόβλημα. Μήπως έκανα μ******; :-k

Αφου δεν ειχες κανενα προβλημα στην επομενη παρατηρηση...κανε το σταυρο σου και ολα καλα,απλα μην το ξανακανεις.... :D :D :D

"Nowadays in science there is no EUREKA!There is only ...hmm that''s funny..."
Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη, η καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος για να καθαρίσεις τον κάτοπτρο, πιστεύω είναι πρώτα να το αφήσεις να μουλιάσει για λίγες ώρες μέσα σε απιονισμένο νερό, και έπειτα με υγρό καθαριστικό φακών και χρησιμοποιόντας κάτι πολύ μαλακό (πχ βαμβάκι), να ξεπλύνεις και σκουπίσεις την επιφάνεια του.Μπορείς μέσα στο απιονισμένο νερό να βάλεις και μια σταγόνα υγρό AVA.Αλλά προς θεού, ΜΗΝ χρησιμοποιήσεις κανονικό νερό τη βρύσης! Εδώ το νερό στο Ηράκλειο είναι πολύ σκληρό και τα άλατα θα αχρηστέψουν το κάτοπτρο :!: Τέλος, μην σε νοιάζει για το AZAX, τα κινέζικα κάτοπτρα δεν έχουν επιπλέον επιστρώσεις εκτός του τυπικού λιωμένου αλουμινίου.Απλά μην το ξανακάνεις! :mrgreen:

Νίκο πριν λίγο μπήκα στη σελίδα της Guan Sheng Optical και γράφει τα εξής:

All mirrors have an aluminum reflective coating, reflectivity is approximately 91%. The aluminum coating is protected by a properly applied protective coating (SiO2).

Το SiO2 δεν είναι τίποτε άλλο από απλό γυαλί το οποίο μπαίνει πάνω από την επίστρωση του αλουμινίου για προστασία. Εν πάση περιπτώση δεν νομίζω να το πείραξε το AZAX. Τώρα σε άλλου είδους κάτοπτρα ή προσοφθάλμια σίγουρα είναι απαγορευτικό.

Δημοσιεύτηκε
'Οπως επίσης δικαίωμά μου είναι να ρωτάω είτε εκ των υστέρων είτε εκ των πρωτέρων.

Φυσικά και δικαίωμά σου! Και δική μου απορία δεν ρώταγες πριν καταφύγεις στο azax;

Ποιός δεν θα σου απάνταγε; Χώρια που κατ' επανάληψη έχουμε πει πως καθαρίζουμε κάτοπτρα άσε που μια ματιά στο google θα σε διαφώτιζε.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Φυσικά και δικαίωμά σου! Και δική μου απορία δεν ρώταγες πριν καταφύγεις στο azax;

Ποιός δεν θα σου απάνταγε; Χώρια που κατ' επανάληψη έχουμε πει πως καθαρίζουμε κάτοπτρα άσε που μια ματιά στο google θα σε διαφώτιζε.

Σωστό αυτό που λες αλλά ο τρόπος σου ήταν πολύ απότομος και λες και σε έπιασα απ' το λαιμό. Εντάξει δεν σκότωσα και κανένα. Εν πάση περιπτώση τα λάθη είναι ανθρώπινα. Όπως είπα παραπάνω δεν νομίζω να έπαθε τίποτα το κάτοπτρο γιατί το δοκίμασα το ίδιο βράδυ και μπορώ να πω οτι ήταν από τις καλύτερες παρατηρήσεις που έχω κάνει (αυτό ωφείλεται περισσότερο στον καιρό). Πάντως το σίγουρο είναι πως δεν το ξανακάνω.

Δημοσιεύτηκε

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να ρωτήσω αν ήταν μπλέ, ή λευκό το Azax..!

(κεκτημένη ταχύτητα λόγω δουλειάς..)

μετά θυμήθηκα οτι δεν καθαρίζουν έτσι τα κάτοπτρα!

όλοι οι φίλοι παραπάνω σου απάντησαν για τον τρόπο που τα καθαρίζουμε,

εδω είναι παρόμοια θέματα..

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=2769

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=2051

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1593

Δημοσιεύτηκε

Να σου πω εχεις δει προσφατα τη ταινια:

Γαμος αλα Ελληνικα?

Εκει ο Ελληνας πεθερος βαζει ενα αντιστοιχο αzax και τα φτιαχνει ολα!

Ενταξει δικιο ειχε ο Γιωργος που απαντησε ετσι,διοτι οταν εχεις ενα τηλεσκοπιο 12 ιντσων εχεις και καποια ευθυνη γενικα.

Η προληψη ειναι οτι καλυτερο,

θυμαμαι ο Γιωργος κιολας ειχε γραψει ενα αριστο ποστ καθαρισμου πρωτευοντος.

Anyway,αzax ποτε ξανα οπως καταλαβαινεις.

Τωρα για το αν θα παθει κατι το κατοπτρο δε νομιζω οτι ξερει κανεις να σου απαντησει,

εκτος εαν εχει χρησιμοποησει τα ιδια χημικα με εσενα.

Σωστα ειπε ο Ηλιας οτι τρωει το χρωμα το azax.

Φιλικα Νικος

Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,

εκει θα βρεις τη λυση...

www.orionas.gr

Δημοσιεύτηκε
Συμφωνω απολυτα με Γιωργο. Δε καθαριζες τζαμι ρε φιλε μου. Κατοπτρο τηλεσκοπιου καθαριζες. Και στο κατω κατω της γραφης εχουμε κανει πολλα ποστ εδω μεσα που αναφερομαστε στο τροπο. Anyway, δε πειραζει. Δε νομιζω να δημιουργηθει τεραστια ζημια.

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Πάντως στο δικό του το έβαλε ο άνθρωπος, όχι στο δικό σας οπότε μην τον φάμε κι όλας! :cheesy:
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης