Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Πολλοί είναι της άποψης ότι ο αρχάριος δεν μπορεί ή δεν πρέπει να ασχοληθεί με την αστροφωτογραφία από νωρίς.. αλλά πρέπει να ξεκινήσει με στήριξη dob και μετά «βλέπει τι θα κάνει»… Ποτέ δεν πίστεψα και δεν πιστεύω σε αυτή την άποψη και θέλω να παρουσιάσω τα επιχειρήματα μου και την προσωπική μου εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα η οποία πιστεύω ότι θα είναι αρκετά διδακτική για πολλά άτομα, και θα μπορέσουν να δουν και μια άλλη άποψη εκτός του «Πάρε dob, παρατήρησε και αν σου αρέσει το ανεβάζεις σε ισημερινή». Αρχικά να τονίσω ότι η άποψη για το dob για αρχή, είναι πολύ καλή και σε καμία περίπτωση δεν την αντιμάχομαι . Προσωπικά θα πρότεινα dob σε αρχαρίους οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν με αστροφωτογραφία. Πολλοί προτιμούν απλά να παρατηρούν το μεγαλείο του ουρανού. Τώρα θα μου πείτε, μπορεί να κολλήσουν το μικρόβιο αργότερα, αυτό όμως είναι άλλη ιστορία. Ας έρθουμε τώρα στον αρχάριο που θέλει να ασχοληθεί με την αστροφωτογραφία. Θέλει εκτός από παρατήρηση να «καταγράφει» στο φιλμ ή στο ccd τα φωτόνια που παρατήρησε. Θέλει κάτι για να θυμάται. Δεν μιλάω σε καμία περίπτωση να βγάλει μια εξαίσια φωτογραφία. Η φωτογραφία ενός αρχαρίου μπορεί να μην είναι καν άξια σχολιασμού στο astovoxAlbum αλλά για τον αρχάριο είναι «Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΥ!!!» και αυτό της δίνει μεγάλη σημασία. Προσωπικά από τότε που ξεκίνησα, ΠΟΤΕ δεν διαχώρισα την παρατήρηση από τη φωτογράφηση!!!Και αυτή είναι η νέα ιδέα που θέλω να περάσω.Τοποθετώ πλέον τη «φωτογραφική μηχανή κάθε είδους» στο βασικό εξοπλισμό ενός τηλεσκοπίου και εισάγω την έννοια του Ε.ΠΑ.Φ.Ο. (ερασιτέχνη παρατηρητή-φωτογράφο του ουρανού). Προχωράω σε αυτή τη κίνηση γιατί από την αρχή θεωρούσα ότι πρέπει να μου μένει και κάτι χειροπιαστό μετά από μια παρατήρηση μου, εκτός των ωραίων αναμνήσεων. Γιατί λοιπόν ο αρχάριος να μην δοκιμάσει το χέρι του στην αστροφωτογραφία με τον ίδιο τρόπο που θα δοκιμάσει να χειριστεί ένα τηλεσκόπιο, να σκοπεύσει μέσα από τον ερευνητή, να εστιάσει κλπ. Για τον αρχάριο όλα είναι πρωτόγνωρα. Από την εστίαση, μέχρι το πώς κινείται το τηλεσκόπιο, γιατί λοιπόν να του στερήσουμε τη χαρά να δει πως είναι να προσπαθεί να φωτογραφήσει αυτό που βλέπει; Και τώρα ερχόμαστε στον αντίλογο που λέει «μα πως θα μπορέσει να φωτογραφήσει π.χ. ένα DSO;»Και απαντώ με ένα άλλο ερώτημα:Γιατί ποιος αρχάριος μπόρεσε να βρει και να παρατηρήσει ένα DSO στη πρώτη βραδιά παρατήρησης του; Τα πάντα γίνονται σταδιακά. Μπορεί λοιπόν να μην μπορέσει ο αρχάριος να φωτογραφήσει ένα DSO αλλά θα μπορέσει έναν αστερισμό! Το δεύτερο βράδυ θα εντοπίσει έναν πλανήτη, θα τον παρατηρήσει με το τηλεσκόπιο του και θα τον φωτογραφήσει με μια απλή μηχανή σε τρίποδο. Δεν θα εμφανιστούν λεπτομέρειες αλλά στη φωτογραφία θα φαίνεται μια λαμπρή κουκίδα που θα είναι ο πλανήτης που παρατήρησε. Αυτό, κατά την άποψη μου τουλάχιστον, συναρπάζει!! Κάποιος άλλος θα έλεγε ότι τουλάχιστον για DSO ο αρχάριος δεν έχει καμία ελπίδα να το φωτογραφήσει. Και εγώ θα απαντούσα ότι και για ΠΟΛΛΑ DSO δεν θα γνωρίζει καν την ύπαρξη τους μέχρι να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός του σε ίντσες. Με τον ίδιο τρόπο ο αρχάριος δεν θα μπορέσει να φωτογραφήσει στην κύρια εστία κάποιο DSO μέχρι να πάρει κάτι ανώτερο σε εξοπλισμό, αλλά θα το φωτογραφίσει piggyback. Ένας ΕΠΑΦΟ αναπτύσσει σταδιακά τις ικανότητες του στη παρατήρηση και στη φωτογράφηση ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τον απλό παρατηρητή με dob ο οποίος αναπτύσσει μόνο την ικανότητα του στη παρατήρηση. Και ξανά λέω ότι αυτό δεν είναι καθόλου κακό αν ο αρχάριος δεν θέλει να ασχοληθεί με την αστροφωτογραφία. Αν θέλει όμως, γιατί να μην δοκιμάζει από την αρχή; Γιατί δηλαδή ενώ είναι αρχάριος, να δοκιμάζει να βρει κάποιο αμυδρό DSO και να μην δοκιμάσει να κάνει μια piggyback φωτογράφηση; Ποια η διαφορά; Και τα δύο του φαίνονται το ίδιο πρωτόγνωρα και συναρπαστικά.. Εύκολα μπορεί να ξεκινήσει κανείς με τα ίδια σχεδόν χρήματα που θα έδινε για ένα dob. Tι θα χρειαστεί λοιπόν από εξοπλισμό ένας αρχάριος ΕΠΑΦΟ. 2 είναι τα βασικά μέρη του εξοπλισμού. Πρώτον ένα τηλεσκόπιο σε ισημερινή στήριξη, σχετικά στιβαρή,(καλύτερα με διόπτρα και μοτέρ). Δεν μιλάω για τις βαριές στιβαρές στηρίξεις οι οποίες ξεφεύγουν αρκετά και σε τιμή αλλά για μια του τύπου EQ3-2. Δεύτερον μια φωτογραφική μηχανή, θα την έλεγα καλύτερα έναν καταγραφέα φωτονίων ώστε να συμπεριλάβω οτιδήποτε καταγράφει φως από μια ζενιτ ή μια compact ως μια CCD. Το τι είδους τηλεσκόπιο και τι είδους καταγραφέα φωτονίων θα πάρει ο καθένας εξαρτάται από το τι ενδιαφέρει περισσότερο τον καθένα. Το θέμα είναι ότι με όχι πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που θα έδινε κάποιος για ένα dob μπορεί να έχει έναν εξοπλισμό με τον οποίο θα μπορεί να παρατηρεί, να φωτογραφίζει και ταυτόχρονα να μυείται στο χώρο της αστροφωτογραφίας και φυσικά σταδιακά να εξελίσσεται!! Παραδείγματα συνδυασμών των δυο τμημάτων του εξοπλισμού; Άπειρα.π.χ.Με ένα απλό κατοπτρικό σε ισημερινή και μία ζενίτ με φιλμ, ο ΕΠΑΦΟ μπορεί να παρατηρήσει πλανήτες, ήλιο, σελήνη και λαμπρά DSO και ταυτόχρονα να φωτογραφίσει σε τρίποδο star trails, αστερισμούς και πλανήτες καθώς μετακινούνταιαπό τον ένα αστερισμό στον άλλο. Επίσης μπορεί να δοκιμάσει Piggyback, και φυσικά φωτογράφηση κύριας εστίας τη σελήνη ή τον ήλιο. Και τι κερδίζει από όλα αυτά; Εκτός από τη χαρά της δημιουργίας που στην περίπτωση της αστροφωτογραφίας είναι τεράστια μαθαίνει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει κάποιος για να βγάλει φωτογραφίες του ουρανού. Μαθαίνει το τι δουλειά κάνει η ισημερινή στήριξη και γιατί πρέπει να είναι στιβαρή και τα τόσα άλλα μυστικά που δεν θα είχε ιδέα καν για την ύπαρξη τους αν μετά από κάποια χρόνια παρατήρησης με ένα dob βρισκόταν μπροστά σε μια ισημερινή και προσπαθούσε να φωτογραφήσει. Το dob είναι πιο εύκολος δρόμος σίγουρα, αλλά με την ευκολία του θυσιάζεται η μαγεία και η χρησιμότητα της ισημερινής που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ στην αστροφωτογραφία. Αυτή λοιπόν είναι μια πορεία που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας αν έχει διάθεση εκτός από παρατήρηση να καταγράφει και αυτά που παρατηρεί στο επίπεδο που μπορεί βέβαια και σταδιακά μέσω της εμπειρίας πρώτον και της αναβάθμισης του εξοπλισμού δεύτερον να μπορέσει να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για προσωπική ευχαρίστηση και ψυχική πληρότητα!!! Ότι δηλαδή ασχολείται με κάτι που αγαπάει και αυτό τον γεμίζει. Μετα χαράς να μου πειτε την άποψη σας για την αντιμετώπιση μου αυτή...
Despet Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Tηλέμαχε πολύ ωραίο το ΘΕΜΑ που ανέβασες Ελπίζω να υπάρξουν και πολύ <ΚΑΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ>..!!!!! Πέτρος Δεσύπρης Corvus Eye ObservatoryATHENS / S Y R O S http://www.pdesypris.com/http://www.ceo-despet.blogspot.com/
sheliak Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Ας έρθουμε τώρα στον αρχάριο που θέλει να ασχοληθεί με την αστροφωτογραφία. Θέλει εκτός από παρατήρηση να «καταγράφει» στο φιλμ ή στο ccd τα φωτόνια που παρατήρησε. Θέλει κάτι για να θυμάται. Δεν μιλάω σε καμία περίπτωση να βγάλει μια εξαίσια φωτογραφία. Η φωτογραφία ενός αρχαρίου μπορεί να μην είναι καν άξια σχολιασμού στο astovoxAlbum αλλά για τον αρχάριο είναι «Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΥ!!!» και αυτό της δίνει μεγάλη σημασία. Συμφωνώ απόλυτα.Με αυτή την άποψη. Αν κατάλαβα έχεις μια αντίρρηση με την άποψη αρχάριος = dobson Μήπως όμως ξέκινωντας με μια στήριξη Dob. μπορείς να μάθεις πιο εύκολα το πως λειτούργει ο ουρανός? Ρωταω χωρις να ξέρω πως είναι να ξεκινάς με μια ισημερινή στήριξη, γιατί κ εγώ με Dob ξεκίνησα.. Απο την άλλη η σχετικη δυσκολία (καθε ειδους) που μπορει να αντιμετωπίσει ενας αρχαριος με μια ισημερινή στηριξη συγκριτικα με ενα dobson δεν μπορει να ειναι σε καποιες περιπτωσεις αποθαρυντικη για την συνεχεια?
sheliak Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Δηλαδη ναι μεν συμφωνω με την αποψη σου αλλα απο την αλλη σκεφτομαι μηπως η σωστη εισαγωγη στον χωρο, πρεπει να γινει σταδιακα ξεκινωντας ισως με ενα dobson που θα σου δωσει καποιες εμπειριες και επειτα να προχωρησεις σε κατι αλλο.. και μετα σε κατι αλλο.. Γιατι αμα απο την αρχη προσπαθησεις να τα κανεις ολα (εστω και προχειρα, εστω και για αναμνησεις) σιγουρα θα χασεις κατι και ποτε δεν θα ολοκληρωθεις.. Γιατι οι εμπειριες ειναι αυτες που σε κανουν καλυτερο και με μια σταδιακη εισαγωγη μπορεις να αποκτησεις περισσοτερς απο αυτες... Υ.Γ.Ελπιζω να μην ειμαι εκτος θεματος..
Altinakis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Ωραιο αρθρο, ωραιο layout, in a sense quite educative! ομως οι αποψεις ειναι τοσες πολλες και η καθε μια εχει και δικαιωμα υπαρξης στα πλαισια της Δημοκρατιας και του ελευθερου λογου. Να πω και γω με την σειρα μου την "δικη μου αποψη" για το θεμα; Αν μου επιτρεπετε θα ηθελα να πω οτι δεν εχω την πολυχρονη εμπειρια καποιων απο το site, αλλα την εκτιμω και την σεβομαι αφανταστα. Σε 1 1/2 μηνα εχω αφιερωσει σχεδον καθημερινα και χωρις κυριολεξια πανω απο 5 ωρες στον Internet διαβαζοντας αρθρα, συγκρινοντας και συζητωντας με ελληνες και ξενους... Ολοι εχουν ενα κοινο (one common thing): Την αληθινη αγαπη για το Συμπαν. και για αυτο θυσιαζουμε ωρες για να μαθουμε και να γινουμε καλυτεροι και σοφοτεροι... η δικη μου αποψη λοιπον σχετικα με το θεμα αστροφωτογραφιας δεν αναιρει και κατηγοριοποιει τους χρηστες των τηλεσκοπιων. Επειδη οπως ειπες σωστα η φωτογραφια πρεπει να ειναι δικαιωμα για ολους και ειναι υποκειμενικη θα πρεπει να τονισω οτι η ποιοτητα της αστροφωτογραφησης μπορει να διαφερει απο ανθρωπο σε ανθρωπο... Ετσι ενας που εχει ενα απλο και μικρο τηλεσκοπιο σε μικρη στηριξη να νιωθει χαρουμενος με τις απλες και μικρες φωτογραφιες που βγαζει οπως και αυτος με τον ακριβο εξοπλισμο ο οποιος μπορει να βγαζει ποιοτικοτερες φωτογραφιες και να εχει συνηθισει σε αλλο επιπεδο ποιοτητας. Ακομα και ενα Dobson λοιπον (εκει θελω να φτασω) μπορει να δωσει αυτην την "προσωπικη ικανοποιηση" σε φωτογραφιες των πλανητων ή και καποιων μεγαλων νεφελωματων. Με ή χωρις στηριξη, ισημερινη ή και με πλατφορμα για Dobson η χαρα και η δυνατοτητα υπαρχει. Απλα αλλαζει το επιπεδο ποιοτητας. Αν ετσι καποιος ειναι ευχαριστημενος με αυτο που βλεπει δε θα πρεπει να θεωρειται παραλυτος επειδη δεν εχει το καλυτερο μηχανημα ή τον καλυτερο φωτογραφικο εξοπλισμο... Money is all that counts. Και επεισερχομαι στον κυριοτερο παραγοντα που προσδιοριζει την ποιοτητα στην αστροφωτογραφηση. Η παροιμια λεει "Οτι πληρωσεις αυτο παιρνεις" και στις περισσοτερες φορες αυτο ειναι και σωστο. Ετσι ενας ερασιτεχνης αστρονομος κινειται παντα με βαση την οικονομικη του ευχερεια. Δεν μπορει να κανει ανοιγματα, οταν πχ. εχει οικογενεια και ειναι μισθωτος. Ειναι σαν να λεμε οτι θελω αυτοκινητο αλλα επειδη η Φερραρι τρεχει πιο γρηγορα και μου αρεσει θα παρω φερραρι παρολο που ειμαι φτωχος. Ολη η ζωη σου θα μεινει πισω απ τα δανεια. Υπαρχει λοιπον μια κοινη λογικη για το τι θα παρει ο καθενας και φυσικα αυτο ισχυει και για την αστρονομια. Ετσι ολοκληρωνοντας την σκεψη μου θα ελεγα οτι δεν ειναι κακο οσοι αγοραζουν πρωτα ενα κομματι του "ονειρου" τους - βλεπε καποιο Dobson - και το μαθαινουν αρχικα βγαζοντας ισως και απλες φωτογραφιες επανω σε βασης για προσοφθαλμια. εχουν κανει και αυτοι ενα βημα προς την αστροφωτογραφηση και ας μην το καταλαβαινουν οι πολλοι. Αργοτερα και αν εχουν ορεξη και ισως και χρηματα θα μπορεσουν να αξιοποιησουν το τηλεσκοπιο τους, χωρις να το αλλαξουν με αλλο, αγοραζοντας ή και φτιαχνοντας μια δικη τους στηριξη. Εγω προσωπικα θα εμπαινα στην διαδικασια να εκαμνα μια τετοια στηριξη (Round platform for Dobs). Και εκει που θα εδινα ολα τα χρηματα μαζι ( πανω απο 1000ευρω), χωρις να χασω καμια αξια απο την αγορα του τηλεσκοπιου μου θα μπορεσω οποτε θελω και μπορω να το τοποθετησω επανω σε μια στηριξη που θα θελω. Και επαναλαμβανω οτι η ικανοποιηση του καθενος ειναι υποκειμενικη. Δεν σημαινει οτι ολοι πρεπει να χαιρονται με τα high end μηχανηματα απο την αρχη. Λενε οτι "σιγα σιγα γινεται η αγουριδα μελι". κατι θα ξερουν... Αλλα αν καποιος θελει και μπορει να αγορασει κατι πιο αξιολογο τοτε ειναι ελευθερος να το πραξει... In the end, it's all about the money my friends! Αυτα και ελπιζω να μην σας κουρασα. Και πιστεψτε με ηδη εχω σκεφτει να αγορασω μια βαση για afocal φωτογραφηση και πιστευω οτι θα εχω την ικανοποιηση που προσδοκω χωρις να μπω απο τωρα στα πολλα εξοδα... Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
astrovox Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Τηλέμαχε πολύ ενδιαφέρουσα άποψη με την οποία ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ, ανάλογα σε ποια πλαίσια τα βάζει κανείς. Η βασική παράμετρος που διαφοροποιεί τα πράγματα είναι κατά τη γνώμη μου το προφίλ του υποψήφιου αστροπαρατηρητή (ή ΕΠΟΦ ). Για πολλούς το "dob και άσε την αστροφωτογράφηση για το μέλλον" είναι η σωστή συμβουλή. Είναι σημαντικό να γίνει η διαφοροποίηση ανάμεσα σε έναν "φανατικό" που θα πάρει τηλεσκόπιο, μηχανή, θα μπαίνει στα αστρονομικά φόρουμ και θα διαβάζει αστρονομικά περιοδικά και σε έναν "λιγότερο φανατικό" που θα πάρει ένα τηλεσκόπιο και θα παρατηρεί μια φορά κάθε τόσο με τον ίδιο τρόπο που πολλοί από εμάς έχουμε ένα δευτερεύον ή ακόμα λιγότερο σημαντικό για εμάς χόμπι το οποίο εξασκούμε επίσης μια φορά στα τόσα. Διαισθάνομαι ότι με την ευρεία, πλέον, διάθεση των τηλεσκοπίων (με διαφημίσεις σε εφημερίδες και περιοδικά) και τη μεγάλη πτώση των τιμών η ερασιτεχνική αστρονομία απευθύνεται πλέον μαζικά και σε ανθρώπους που θα την έχουν ως περιστασιακό χόμπι. Η αναλογία φανατικών προς μη φανατικών ερασιτεχνών αστρονόμων αλλάζει συνέχεια. Κατά συνέπεια πιστεύω πως σίγουρα μια γενική συμβουλή προς όλους δεν μπορεί να είναι το να αφήσουν την αστροφωτογράφιση. Εικάζω, όμως, πως η συμβουλή αυτή είναι μια συμβουλή που δεν έχει κανένα αρνητικό κόστος. Κανένα 8-άρι dob δεν είναι άχρηστο και όλοι, ακόμα και αν ανακαλύψουν πως τους αρέσει η αστροφωτογράφιση, μπορούν να απολαύσουν ένα 8-άρι dob στην παρατήρηση και να προσπαθήσουν με τον ίδιο εξοπλισμό έστω και για afocal Σελήνη! Αντίθετα έχω δει με τα μάτια μου πολλούς να ταλαιπωρούνται και να προβληματίζονται σε σημείο να μην παρατηρούν πια λόγω του τυπικού 5" νευτώνειου σε ισημερινή στήριξη και απαίσιο πλαστικό ερευνητή. Σα γενικό συμπέρασμα συμφωνώ ότι η συμβουλή να πάρουν dob και να αφήσουν την αστροφωτογράφιση για λίγο πιο μετά δεν είναι σωστή για όλους αλλά πιστεύω ότι είναι σωστή για περισσότερους από ότι η αντίθετη. Ιδανικά, σε κάποιον πρέπει να εξηγηθούν αναλυτικά και οι δύο όψεις και να επιλέξει (κάτι που γίνεται πολλάκις σε αυτό το φόρουμ, μόνο να είχε ένας καινούριος την υπομονή να διαβάσει αναλυτικά τα σχετικά θέματα πριν αποφασίσει!!) «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Altinakis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Σωστος και συ σε ολα τα σημεια σου Astrovox... Δεν εδωσες ομως βαση και στον οικονομικο τομεα που ολοι οι.... Ελληνες εχουν και κατεχουν και τον ξερουν και καλα!!! Τωρα σχετικα με αυτο που ειπες για 4' νευτωνεια θα σου πω και θα σας πω το αλλο... Ποσοι αραγε ειναι αυτοι που εχουν τα λεφτα και εχουν αγορασει ακριβα τηλεσκοπια, προσοφθαλμια, μοτερ, καμερες μονο και μονο για να το λενε στους τριτους ή να βγαινουν στις συνστησεις και να ικανοποιουν το εγω τους; Ή που το αγοραζουν για να το εχουν στο σαλονι τους και το χρησιμοποιουν μια φορα το χρονο; Αρα δεν ειναι πανακεια το να εχεις τα πιο ακριβα μηχανηματα για να πεις οτι θα κανεις σωστη δουλεια πιστευω... Οπως ανεφερες και συ υπαρχουν χρηστες και χρηστες... Πιστευω οτι αυτος που αγαπαει αυτο το hobby και Bresser της Lidl να εχει αν αγαπαει τον ουρανο θα βρει τον δρομο του. Και δεν χρειαζεται να φωτογραφιζει αμεσως με την πιο καλη στηριξη και την πιο καλη καμερα... Μονος του ωριμαζει στο "δικο του ταξιδι" με τα αστρα και αποφασιζει οποτε αυτος μπορει και θελει. Και οπως πολυ σωστα λενε οι φιλοι μας οι αγγλοι: "Life always finds a way... " Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2007 Αναμφίβολα το "πάρε dobsonian" δεν είναι πανάκεια. Ο John Nunn, Άγγλος γκραν μετρ στο σκάκι, πρωην διεκδικητής του παγκόσμιου τίτλου, φέτος σταμάτησε το σκάκι και αγόρασε ένα LX200. Πήρε και μια CCD και άρχισε να τραβά DSO αντικείμενα. Για αυτόν η συμβουλή να πάρει dobsonian θα ήταν ανώφελη. Πιστεύω πως η συντριπτική πλειοψηφία των αρχάριων ονειρεύονται να ξεκινήσουν κάποτε την αστροφωτογράφηση. Οπότε, ο Τηλέμαχος έχει ένα δίκιο. Αν υπάρχει η δυνατότητα, ας ξεκινήσει κανείς κατευθείαν. Υπάρχουν όμως και περιπλοκές. Θεωρώ πως ένας αρχάριος πρέπει να ξεκινά με ενθαρρυντικές πρώτες επιτυχίες, έστω και μικρές. Ο αστρονομικός εξοπλισμός, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι τεχνικά πολύ δύσκολος. Για τον εντελώς αρχάριο όμως περιέχει συχνά δυσάρεστες εκπλήξεις και δυσεπίλυτα προβλήματα. Αν δεν επιλυθούν, θα τον απομακρύνουν από το χόμπι. Ας θυμηθεί ο καθένας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα πρώτα του βήματα. Το να ξεκινήσεις κατευθείαν με την αστροφωτογράφιση κατά τη γνώμη μου είναι, ας το πω, κακή συμβουλή για τον εξής λόγο: το ποσοστό αποτυχίας στην αστροφωτογράφηση είναι πολύ υψηλό, ειδικά αν ο εξοπλισμός είναι ανεπαρκής. Ίσως άλλοι βρίσκουν χαρά καμαρώνοντας τις αποτυχίες τους (δεν ειρωνεύομαι - ο Χένρυ Μίλλερ είπε για το πρώτο του βιβλίο, που δε δημοσιεύτηκε ποτέ, "είμαι περήφανος για αυτή μου την αποτυχία", εννοώντας πως τουλάχιστον είχε καταφέρει να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο), εγώ όμως δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος και σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εμένα. Η αστροφωτογράφιση έχει πολύ υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Ιδίως με φιλμ. Και τραγικές αποτυχίες. Και οι αποτυχίες αποθαρρύνουν. Ο Τηλέμαχος γράφει πως ένας αρχάριος θα καταφέρει να τραβήξει στην πρώτη του βραδυά έστω έναν αστερισμό. Είναι υπεραισιόδοξος. Ας καταφέρει πρώτα να εστιάσει και τα ξαναλέμε... Αυτό που μένει είναι πως οι απανωτές αποτυχίες αποκαρδιώνουν και διώχνουν από το χόμπυ. Όντως στην αρχή τα πράγματα πρέπει να γίνονται βήμα - βήμα. Μόνο που δε ζητάμε από ένα παιδί που μαθαίνει κολύμβηση να κάνει με την πρώτη πανελλήνιο ρεκόρ. Επίσης, το αντεπιχείρημα του Τηλέμαχου "Και τώρα ερχόμαστε στον αντίλογο που λέει «μα πως θα μπορέσει να φωτογραφήσει π.χ. ένα DSO;» Και απαντώ με ένα άλλο ερώτημα: Γιατί ποιος αρχάριος μπόρεσε να βρει και να παρατηρήσει ένα DSO στη πρώτη βραδιά παρατήρησης του; Τα πάντα γίνονται σταδιακά. Μπορεί λοιπόν να μην μπορέσει ο αρχάριος να φωτογραφήσει ένα DSO αλλά θα μπορέσει έναν αστερισμό!" Έξι DSO ήταν το σκόρ μου την πρώτη μου βραδυά με το 5ιντσο. Φυσικό, αφού πιο πριν είχα περάσει δύο χρόνια με τα κυάλια. Επίσης, υπάρχει ένα σφάλμα λογικής. Είναι σα να λέμε "Μα πώς θα μπορέσει ένα νήπιο να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στο ύπτιο; Μα ποιο νήπιο έμαθε ύπτιο από την πρώτη του βουτιά; Αφού λοιπόν δε μπορεί να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ, θα το βάλω να προσπαθήσει για το πανελλήνιο". Τραβάω στα άκρα το επιχείρημα για να φανεί το λογικό σφάλμα. Σε ένα βαθμό η επιτυχία είναι θέμα γνώμης. Η επιτυχημένη πρώτη προσπάθεια για έναν, στα μάτια κάποιου άλλου είναι "αχ, τα άστρα σου βγήκαν λίγο αυγουλάκια" (έχει ειπωθεί πρόσφατα). Αυτό που κάποιον θα τον ενθαρρύνει, κάποιον άλλο θα τον αποκαρδιώσει. Η καλή στήριξη του ενός είναι το παλιοσίδερο του άλλου. Από ένα σημείο και πέρα όμως, η επιτυχία είναι πιο αντικειμενικό ζήτημα. Η αστροφωτογράφιση είναι τεχνικό ζήτημα, που περιλαμβάνει την αρμονική χρήση μιας πλειάδας συσκευών, και η επιτυχής χρήση όλων των συστατικών μερών του αστροφωτογραφικού συστήματος απαιτεί εκμάθηση του εξοπλισμού. Θέλει το χρόνο της. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι πως το τι θα πετύχει κανείς στην αστροφωτογράφιση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον εξοπλισμό που διαθέτει – ας πούμε η φωτογραφική μηχανή: μια compact της σειράς μπορεί να εγγυηθεί σχεδόν μόνο αποτυχίες. Είμαι σίγουρος πως το όνειρο κάθε επίδοξου αστροφωτογράφου είναι ποιότητα αντίστοιχη με τις φωτογραφίες του Sky & Telescope. Όλοι ονειρεύονται νεφελώματα με ζωηρά χρώματα, pinpoint άστρα και κατάμαυρο background. Μόνο ένας αξιοπρεπής εξοπλισμός μπορεί να πετύχει τέτοια αποτελέσματα. Δυστυχώς κοστίζει, και για τον αρχάριο είναι περίπλοκος. Τελευταίο, ένα πιο σημαντικό: η αστροφωτογράφιση και η οπτική παρατήρηση είναι δύο πολύ διαφορετικές ιδιότητες, που επί του πεδίου ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Η οπτική παρατήρηση είναι τεχνικά πιο απλή, όμως έχει τις εντελώς δικές της απαιτήσεις και διαδικασίες και απολαύσεις. Η αστροφωτογράφιση δεν υποκαθιστά την παρατήρηση, ούτε η παρατήρηση είναι η ενασχόληση όσων δεν έχουν τα μέσα για αστροφωτογράφιση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Νομίζω πιο σώφρον είναι για τον αρχάριο να ασχοληθεί μα την παρατήρηση πρώτα. Την βρίσκω πιο ουσιαστική! Δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες φυσικά. Κάποιοι ξεκινούν από τα βαθιά κατευθείαν. Πολύ καλά κάνουν αν το μπορούν. Επειδή όμως δεν είναι όλοι το ίδιο αποφασισμένοι ή επίμονοι, δε μπορούμε να δίνουμε σα γενική οδηγία το δύσκολο δρόμο. Εγώ τα κατάφερα μια χαρά με το Konus 130, δε θα το άλλαζα, όμως η συμβουλή μου είναι περισσότερες ίντσες, όσο γίνεται και επιτρέπει η τσέπη. Τώρα, η αστροφωτογράφιση, αν είναι να έρθει, θα έρθει μόνη της. Με EQ3-2 ή Paramount ME, θα έρθει μόνη της. Υ.Γ. Altinakis νομίζω γίνεσαι υπερβολικός. Είμαι σίγουρος πως κανείς δεν αγοράζει πανάκριβους οπτικούς σωλήνες και στηρίξεις - μαμουθ για να την πει στους άλλους. Και πέραν πάσης αμφιβολίας, κανείς δεν τα αγοράζει όλα αυτά για να γίνουν έπιπλα του σαλονιού. Εντάξει, έχουν τα λεφτά, έχουν όμως και το μικρόβιο. Κι εσύ αν τα είχες θα αγόραζες ακριβώς τα ίδια πράγματα. Τώρα, ναι, ακόμα και με το Bresser της Lidl, αν αγαπαει τον ουρανο θα βρει τον δρομο του. Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό. Δεν είναι ο εξοπλισμός που κάνει τον αστρονόμο. Σκέψου πως ο Γαλιλαίος είχε τηλεσκόπιο χειρότερο κι από το Bresser της Lidl (είχε όμως σκοτεινούς ουρανούς ο τυχεράκιας)...
Altinakis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2007 Και συ Νικο πολυ σωστα τα λες (Βασικα ολοι κατι σωστο εχουμε να πουμε πιστευω). Ισως να ημουν υπερβολικος στο θεμα των "ψωνιων" αλλα ηθελα να δειξω οτι ο εξοπλισμος δεν ειναι κατα αναγκην πανακεια και εξασφαισμενη επιτυχια. Εγω ακουσα ολους εδω στο φορουμ να ΦΩΝΑΖΟΥΝ ενα πραγμα και αυτο εκανα αρχικα με το πενιχρο βαλαντιο που ειχα... ΠΑΡΕ ΟΣΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΙΝΤΣΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ. και αυτο ακριβως εκανα. Ουτε χαλασα τα λεφτα μου ουτε τιποτα. Εθεσα μαλιστα μια γερη βαση για το μελλον μου σαν ερασιτεχνης αστρονομος. Και παντα με το οικονομικο του καθενος ετσι? Πηρα λοιπον οσο aperture μπορουσα να διαθεσω για τα λεφτα μου και αυτο ειναι για αρχη. Μια πολυ καλη αρχη. Τα υπολοιπα ισως να ειναι καλης ποιοτητας προσοφθαλμια - Barlow, και τελος μια καποια στηριξη. Δεν σημαινει ομως οτι δεν εχω (χωρις στηριξη) την δυνατοτητα να χαρω βγαζοντας καποιες φωτογραφιες με το Dob. Οσο χαλια μπορει να βγουν απο μια afocal ή μια piggyback αποπειρα, η χαρα το να προσπαθησω θα μεινει. Οπως σωστα ειπες αλλος δινει τα κερατα του για εξοπλισμο και παλι δεν εχει το τελειο αποτελεσμα... Σιγα σιγα ειναι η συμβουλη μου και οπως ειπες και εσυ καλο ειναι να αρχισεις με παρατηρηση και μετα οταν μαθεις τον ουρανο θα ρθει και το αλλο... Η κουβεντα ειναι πολυ ομορφη και δεν νομιζω να υπαρχουν διχονοιες παιδια. Εδω πρεπει απλα να λεμε αποψεις, σκεψεις και να σεβομαστε ολους. Ακομα και αν αυτος μπορει να λεει το αντιθετο απο εμας. Ετσι δεν εκανε και ο Γαλιλαιος? Καποια στιγμη και το μαυρο μπρει να γινει και αυτο ασπρο. Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
draculas Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2007 Ολοι δίκιο έχουμε..Αν κάποιος πάρει ενα dob, δεν σημαίνει οτι ξεχνάει για πάντα την αστροφωτογράφηση..Και εγω στην αρχή έβγαζα την Σελήνη με το κινητό, και ανέβασα και φωτογραφίες..Θα μπορούσα άνετα, να του πάρω μια EQ-5 και να τραβάω deep sky..Δεν βλέπω κάτι απαγορευτικό ως προς την δυνατότητά μου για αστροφωτογράφιση, παρα μόνο την έλειψη μιας βάσης.. Αν ήθελα να πάρω απο την αρχή ρομποτικό, τώρα πιθανότατα θα είχα "ξεμείνει" με ενα 4άρι, και θα ήξερα λιγότερα για τον Ουρανό, απ'ότι ξέρω τώρα. Απο την άλλη ίσως να είχα τραβήξει μερικές πολύ ωραίες φώτο. Τέλος, για να μην γίνω κουραστικός, μετά απο περίπου 1.5 χρόνο με το 8άρι dob, καταλήγω, οτι το μόνο λάθος που έκανα στην αγορά μου, ήταν που δεν πήρα 12άρι dob..
Αργύρης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2007 Τέλος, για να μην γίνω κουραστικός, μετά απο περίπου 1.5 χρόνο με το 8άρι dob, καταλήγω, οτι το μόνο λάθος που έκανα στην αγορά μου, ήταν που δεν πήρα 12άρι dob.. Φίλε δράκουλα και ακριβώς αυτό κάνουν πολλοί ως δεύτερη κίνηση και αφήνουν την ισημερινή στήριξη για τρίτη!! Όλοι δίκιο έχουμε.. Τα έχουμε ξαναπεί: Χρήμα, χρόνος, αποθηκευτικός χώρος και φυσικά τι θέλει να κάνει ο καθένας! ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Altinakis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2007 draculas (των καρπαθιων εισαι ή απο αλλο βουνό; ) προτεινω στην Παγκοσμια Ενωση Ερασιτεχνων Αστρονομων το ονομα σου για μια νεα κατηγορια Αστροφωτογραφησης... Και το ονομα αυτης : Mobile Astrophotography!!! Ρε φιλε δεν σε ξερω αλλα με εκανες και γελασα οταν διαβασα κατι Comments που ειχαν κατι φωτο σου με το κ750i. Μιλαμε ξεσκιστηκα στο γελιο οταν σου λεγανε αν εχεις χρονοκαρτα ή παγιο. Και ο αλλος σου λεει οτι η Vodafone εχει καλυτερο αποτελεσμα στους πλανητες και τετοια.... Ολα τα λεφτα μεγαλε!! Και γω το Κ750i εχω και μιας και ειπα να γελασω και εισαι πλεον .....ο ειδικος να σε ρωτησω αν υπαρχουν καποια κρυφα "χαρτια" ή αλλιως tips που μπορει να τα μοιραστεις με το εδω ποιμνιο σου... Κανενα hint σχετικα με αναλυσεις, καρτες μνημης, ειναι καλοδεχουμενα...! (Κανο πλακα ετσι μην με παρεξηγησεις γιατι πλακα πλακα βγηκαν πολυ γ....τες με το κινητο. Τυφλα να εχει το Registax. Θα το δωσω καμια 1500 frames video απο το κινητο και θα το στειλω αδιαβαστο. Ουτε η Nasa δεν θα εχει στειλει τοσο μεγαλο ογκο δεδομενων.... (Χαχαχαχα!!! ) Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
PapGeo Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2007 Τηλέμαχε, το ζήτημα που καταπιάνεσαι είναι πάντα επίκαιρο και είμαι σίγουρος ότι έχει απασχολήσει την συντριπτική πλειοψηφία των ερασιτεχνών, αν όχι πρακτικά, τουλάχιστον θεωρητικά. Προσωπικά θα πω τα εξής, χωρίς να νιώθω την ανάγκη να αντικρούσω απαραίτητα αυτά που παραθέτεις: Η λύση «πάρε dob για αρχή» είναι και οικονομική και συμφέρουσα. Ο αρχάριος παίρνει την μέγιστη δυνατή διάμετρο με τα λιγότερα χρήματα. Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιηθεί ο σωλήνας τελικά για αστροφωτογράφηση, το κόστος απόκτησης ενός dob είναι μικρό σε σχέση με τις απαιτήσεις για την απόκτηση ενός μέτριου συνόλου αστροφωτογράφησης (φωτογραφική μηχανή – στήριξη – αξεσουάρ και συσκευές υποστήριξης). Και γράφω για μέτριο σύνολο, γιατί θεωρώ ότι αυτός που θα αποφασίσει να μπει στο παιχνίδι της αστροφωτογράφησης θα έχει την πρόθεση να φθάσει κάπου μακρύτερα από το να παίρνει λήψεις από αστερισμούς (γίνεται και με μια απλή φωτογραφική μηχανή χωρίς τηλεσκόπιο) ή λήψεις από το φεγγάρι, τον ήλιο και τους λαμπρότερους πλανήτες (γίνεται και με dob). Πέραν της οικονομικής διάστασης του ζητήματος, υπάρχει όμως και μιαν άλλη, αυτή της διάθεσης του αναγκαίου χρόνου. Όποιος αστροφωτογραφίζει δεν παρατηρεί. Βέβαια, θα μου πεις ότι μπορεί να κάνει και τα δύο μαζί, ναι, σίγουρα, αλλά η προετοιμασία, οι υπολογισμοί, η εγρήγορση καθ’ όλη την διάρκεια, οι φωτογραφικές λήψεις και η αναμονή για κάθε μία από αυτές, καταναλώνει χρόνο εις βάρος της παρατήρησης και αφαιρεί από την πολυπόθητη ηρεμία και που εγώ τουλάχιστον επιζητώ σε αυτήν. Εκτός βέβαια, αν κάποιος έχει αυτοματοποιήσει την όλη διαδικασία της αστροφωτογράφησης και έχει την ευκαιρία να ασχολείται παράλληλα με οτιδήποτε άλλο, αλλά σε αυτή την περίπτωση το κόστος απόκτησης ενός τέτοιου συνόλου είναι σημαντικά αυξημένο. Όταν λοιπόν πρόκειται να βγω για αστροφωτογράφηση, εξοπλίζομαι ανάλογα και αφήνω πίσω μου τις όποιες σκέψεις για σοβαρή παρατήρηση. Όταν είναι να βγω για παρατήρηση, παίρνω το dob μου, το στήνω σε χρόνο dt και αφήνομαι στο μεγαλείο του ουρανού και στην ηρεμία που μου παρέχουν η απλότητα της αθόρυβης κίνησης του τηλεσκοπίου μου και η ησυχία της φύσης. Φιλικά PapGeo
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2007 Θα ήθελα έτσι κι εγώ να καταθέσω τη δική μου εμπειρία όσο αφορά το θέμα ΕΠΑΦΟ. Από 12 χρονών ασχολούμαι με την αστρονομία. Είχα πάρει μια διόπτρα Ρώσικη χωρίς τρίποδο και κοίταγα κάθε βράδυ τα άστρα. Μέρα με τη μέρα ο ενθουσιασμός μου γινόταν όλο και μεγαλύτερος. Έφτασα σε σημείο να γνωρίζω όλους τους αστερισμούς και αστέρια με το όνομά τους. Αργότερα λοιπόν αποφάσισα να πάρω το πρώτο μου σοβαρό τηλεσκόπιο, αλλά επειδή ο ενθουσιασμός μου ήταν μεγάλος, πήρα ένα 6 ιντσο με ισημερινή για να ασχοληθώ λέει αργότερα και με την αστροφωτογράφηση. Μεγάλο λάθος. γιατί; Για το λόγο οτι το τηλεσκόπιο ήταν πολύ πολύπλοκο για μένα και κάθε φορά έπρεπε να κάνω πολική ευθυγράμμιση πριν την παρατήρηση, να το ζυγίσω σωστά για να μη "μπαλατζάρει" κτλ. Περιτό να σας πω βέβαια οτι δεν τράβηξα ούτε μια φωτογραφία. Που θέλω να καταλήξω; Κάθε φορά που έλεγα να κάνω παρατήρηση έλεγα: δε βαριαίσε που να κάνω όλη αυτή τη διαδικασία. Έτσι λοιπόν αποθαρύνθηκα εντελώς και τα παράτησα για αρκετό καιρό. Η αγάπη μου όμως για την αστρονομία δεν έσβησε. Έτσι εδώ κι ένα μήνα έχω πάρει ένα dob και κάνω πλέον σοβαρές παρατηρήσεις χωρίς να ασχολούμαι και πολύ με το τηλεσκόπιο. Το δίδαγμα για μένα είναι: Ξεκίνημα με Dob και αργότερα και αν θέλουμε προχωράμε σε αστροφωτογράφηση. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2007 Συμφωνώ με όλους και με όλα. ΔΕΝ υπάρχει ΜΙΑ λύση ή ΜΙΑ πεπατημένη που ΠΡΕΠΕΙ κάποιος ντε και καλά να ακολουθήσει. Ο πειραματισμός και ο πλουραλισμός είναι ό,τι καλύτερο. Βέβαια ασπάζομαι περισσότερο την λύση του Dob (την οποία και ακολούθησα) παρόλο που από την αρχή με ενδιέφερε το θέμα της αστροφωτογράφησης. Απλώς είναι καθαρά θέμα οικονομικό ΚΑΙ τι θέλεις να βλέπεις...... Επίσης προτιμώ να ξεκινήσω με κάποιο μη ρομποτικό ώστε να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα και να έχω μία πρόκληση... γλυκειά..... Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Θέλω να επαναφέρω το παλιό αλλά πάντα επίκαιρο πιστεύω θέμα της αστροφωτογράφησης και να αναφέρω ένα παράδειγμα για να δείξω ότι αυτά που έλεγα τότε σχετικά με τον όρο ΕΠΑΦΟ Ερασιτέχνης Παρατηρητής Φωτογράφος του Ουρανού έχουν εφαρμογή και θα έλεγα με πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό που θέλω να δείξω είναι ότι πρέπει απο την αρχή να γίνεται γνωστό στον αρχάριο η δυνατότητα φωτογράφησης όχι όμως ως μια διαδικασία που θα κάνει στο μέλλον με έξτρα εξοπλισμό και πολύ κόπο αλλά μια διαδικασία που μπορεί να αρχίσει απο τα πρώτα του βήματα και σιγά σιγά να εξελίσσεται.. Πριν μια βδομάδα λοιπόν, το "αίσθημα" μου πήρε την απόφαση να πάρει τηλεσκόπιο, απο μικρή το ονειρευότανε και ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσει το όνειρο της. Αφού το συζητήσαμε λοιπόν, καταλήξαμε στο omniXLT 150 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1291 με την προοπτική της φωτογράφησης απο την αρχή...(διαβάστε το αρχικό άρθρο μου σχετικά). Επιπλέον στον εξοπλισμό έβαλα και έναν αντάπτορα για compact φωτογραφική μηχανή την οποία και ήδη είχε, μια απλή olympus. Μια φορά στήσαμε μαζί το τηλεσκόπιο για να δει τα βασικά.. Μετά απο λίγες μέρες πήγε εκδρομή στα Πορώγια και πήρε μαζί και το τηλεσκόπιο, της είπα να δοκιμάσει να φωτογραφίσει όπως μπορεί, η στήριξη δεν έχει καν μοτέρ. Χθες το βράδυ λοιπόν μου έφερε απο τα Πορωγια κάποιες καταπληκτικές φωτογραφίες για budget κάτω των 500 ευρώ, αστροφωτογραφίες που θα μπορούσαν να μπουν άνετα σε έκθεση αστροφωτογραφιών, όπως και θα γίνει, σε έκθεση του ΟΦΑ. Επιπλέον σκέφτηκα να κάνω μια καλλιτεχνική σύνθεση με αυτές τις φωτογραφίες ώστε να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο.. Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα παρακάτω. Δεν νομίζετε ότι το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από καλό για πρώτη φωτογράφηση; Ορίστε λοιπόν πως φωτογραφίζουν οι αρχάριοι!!!!! υ.γ.Καλή αρχή στο νέο σου χόμπυ, Θάλεια!!!!
dimkasta Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Να μαι και γω εδώ πέρα, να σας πω τη γνώμη του νέου που δεν έχει αγοράσει ακόμα τίποτα, αλλά έχει κάποια εμπειρία από άλλα hobby. Προσωπική μου άποψη, ότι ο νέος χομπύστας που είναι περιορισμένος τόσο οικονομικά, όσο και ενδεχομένως χρονικά, πρέπει να ξεκινάει συντηριτικά. Πχ όπως διαβάζω, με ένα dob είναι καλλυμένος ωστε και να μάθει, να παρατηρήσει αλλά και να βγάλει φωτογραφίες, αλλά το σημαντικότερο, να ανακαλύψει τα όρια μέσα στο οποία είναι διατεθημένος να αφιερώσει χρόνο, κόπο και χρήμα, αγοράζοντας εξοπλισμό που δεν θα χάσει σύντομα την αξία του. Στους 3 πρώτους μήνες θα έχει διαπιστώσει την αγάπη ή την αδιαφορία του για το hobby. Για μένα το παν για τον νέο χομπύστα είναι ρεαλισμός ώστε να ανακαλύψει πόσο πολύ του αρέσει το χόμπυ και πόσο βαθιά θέλει να πάει με κέντρο πάντα το κόστος και την προσπάθεια που χρειάζεται.Και ρεαλισμός έρχεται μόνο μέσα από την εμπειρία. Και προφανώς άλλο να ξεκινήσεις με ενα dob 8" και να το μετανιώσεις πουλώντας το και χάνοντας πχ 100 ευρό ή από την άλλη αγοράζοντας μια καλή στήριξη μετά εφ'όσον συνειδητά πλέον τη χρειάζεσαι.Και άλλο να πάρεις μια EQ6 pro και να το μετανιώσεις χάνοντας πολύ περισσότερα, καθώς και δυσκολότερο είναι να την πουλήσεις αλλά και περισσότερη αξία χάνει αφού στα λεφτά της, ο υποψήφιος αγοραστής θα προτιμήσει καινούρια αν η διαφορά προς τα κάτω δεν είναι σημαντική. Simple Photography
Alexander Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Ενδιαφέρον θέμα..αλλά πιστεύω ότι αν κάποιος το έχει μέσα του ,θα κάνει αστροφωτογραφία είτε ξεκινήσει με Dob. είτε με ισ. κ.τ.λ.Μια απορία : τι είναι η piggyback φωτογράφηση ? (είναι όταν βαστάς τη φωτογραφική πάνω από το προσοφθάλμιο για να βγάλεις ή κάτι άλλο ???) Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοίαπό εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.S.P. Langley
Blaze Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Piggyback φωτογράφιση είναι όταν τοποθετείς τη μηχανή με το δικό της φακό (ή τηλεφακό) και φωτογραφίζεις τον ουρανό απευθείας.Συνήθως τοποθετείται σε ισηερινή στήριξη, η οποία αντισταθμίζει την κίνηση της γής και έτσι επιτρέπει εκθέσεις μεγάλης διαρκείας.Έτσι φωτογραφίζεις αστερισμούς αλλα και τον γαλαξία μας Ελπίζω να σε κάλυψα... The Truth Is Out There...
Alexander Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Ελπίζω να σε κάλυψα...Με κάλυψες πλήρως Σχετικά με το θέμα οκ με ένα 6ιτσο σε ισημερινή στήριξη πιστεύω ότι μπορεί να υλοποιηθεί η μη αγορά dob ως πρώτου τηλεσκόπιου.Προσοπικά πάντος προτημώ να ψάξω κι να μάθω όσο πιο πολά αντικείμενα μπορώ με ένα 10'Dob., κι μετά άν αποφασίσω ότι το θέλω πραγματικά να πάρω ΚΑΛΟ εξοπλισμό για αστροφωτογράφηση. Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοίαπό εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.S.P. Langley
Blaze Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Κοίτα, (αν και λίγο off topic η συζήτηση) το 6ιντσο θα σου δείξει πολύ λιγότερα απο το 10 ιντσο σίγουρα, αλλα θα σε μυείσει στις ουρανογραφικές συντεταγμένες, τη διαδικασία της ευθυγράμμισης, της χρήσης των κύκλων συντεταγμένων και την φαινόμενη κίνηση των ουράνιων σωμάτων.Η απόφαση δικιά σου. Τώρα όσων αφορά την αστροφωτογραφία, συμφωνώ απόλυτα με τον φίλο Τηλέμαχο. Μετά απο λίγες νύχτες παρατήρησης και εοικίωσης, μπορεί κανείς να κάνει παρατήρηση και φωτογράφιση παράλληλα.Με τον πειραματισμό και τα λάθη και στην παρατήρηση και στη φωτογράφιση του ανοίγονται παράλληλοι δρόμοι εξερεύνισης και εξάσκησης The Truth Is Out There...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Ποια είναι τα δύο πράγματα που διώχνουν τον κόσμο από την αστρονομία; Τα τηλεσκόπια της "πεντάρας" σε φτηνές ακατάλληλες βάσεις και δεύτερον η αστροφωτογραφία! Ειδικά από άτομα που δεν έχουν κάν γνώσεις φωτογραφίας δεν έχουν καταλάβει πως πιθανότατα δεν είναι συμβατή με την καθημερινή ζωή του μέσου ανθρώπου και πως για να καταφέρεις τα αποτελέσματα που βλέπεις στα περιοδικά χρειάζεται πέρα από το χρήμα και άπειρος χρόνος και κόπος... Ειδικά αν δεν έχεις πιάσει καν φωτογραφική μηχανή στα χέρια σου...Για αυτό λέω λοιπόν σε κάποιον που τώρα ξεκινάει και δεν έχει και ιδέα από φωτογραφία γενικά: ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ! Ούτε αποτελεί ανάγκη ούτε είναι φυσική εξέλιξη του παρατηρητή!Παρατήρησε τον ουρανό και μην σπαταλάς χρόνο στο να βγάλεις το 1.000.000.001 νεφέλωμα του Ωρίωνα κουβαλώντας κάμερες μπαταρίες και καλώδια. Ειδικά αν νοιώσεις που θα νοιώσεις πως κάνεις αγγαρεία Αργότερα βλέπεις... Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2008 Εν μερει θα συμφωνησω και με τις δυο εκ διαμετρου αντιθετες αποψεις,λαμβανοντας ως παραδειγμα εμενα τον ιδιο(δν θα μπορουσα αλλωστε να μιλησω για καποιον αλλον καλυτερα??,απλα θα σας καταθεσω ορισμενες εμπειριες).Ως λατρης και εγω του ουρανου αποφασισα οτι θα ηθελα καποια στιγμη να ασχοληθω με την φωτογραφηση,το ''καποια στιγμη'' εφτασε πριν απο καμια 10αρια μηνες οπου με μια ψηφιακη της πλακας αρχισα να βγαζω φωτο το φεγγαρι...το τι χαρα πηρα μολις τις περασα στο pc δν λεγεται...τις εβαζα φοντο και καμαρωνα οτι τις ειχα τραβηξει εγω...δν ηταν κατι και τοσο αρτιο απο αποψη αποτελεσματος,αλλα για μενα ηταν σημαντικες,τις ειχα βγαλει ΕΓΩ! με τον καιρο εψαξα ,διαβασα πληροφορηθηκα και τα χριστουγεννα που μας περασαν απεκτησα μια DSLR,την οποια δν εχω προσαρμοσει ακομα πανω στο τηλε...το ενδιαφερον που απεκτησα προοδευτικα με εκανε λατρη και της επιγειας φωτογραφησης και με εκανε να διαβασω αρκετα ,να μαθω σχεδον το εγχειριδειο της CANON απεξω και να βγαζω φωτογραφιες που ειχαν το κατι το διαφορετικο απ αυτες που εβγαζα μεχρι τοτε,λογω πανελληνιων εχω σταματησει να μελεταω τα τις φωτογραφησης,αλλα συμπερασματικα θα ηθελα να καταληξω στο οτι επειδη ασχολουμαστε με ενα χομπι απο αγαπη ΔΕΝ σημαινει οτι εχει το δικαιωμα καποιος να μας υποδειξει πως θα αρχισουμε,αλλα αυτο ειναι κατι που θα αποφασισουμε οι ιδιοι,συμφωνα με την προσωπικη αποψη μας ,η οποια θα εχει διαμορφωθει κατοπιν διαβασματος,ερωτησεων κτλ Οποιος ενδιαφερεται θα πληροφορηθει,θα ρωτησει,θα διαβασει,θα βρει μονος του τον δρομο του αρκει αυτο που κανει να το κανει απο μερακι και αγαπη,και οχι για να κανει εντυπωση...αλλωστε ακομα και αν καποιος αγορασει φωτογραφικο εξοπλισμο και δει οτι δν του αρεσει να τραβαει φωτο τον πουλαει (μην μου πειτε οτι ειναι δυσκολο να γινει αυτο) και τελειωνει εκει το θεμα,το να καταφευγουμε σε απολυτες αποψεις και να τρομαζουμε οσους επειχηρουν ενα βημα στην αστροφωτογραφηση δν ειναι λυση.Προσωπικα μονο με φωτογραφηση θα ηθελα να σχοληθω,αλλα το θεμα ειναι οτι αν καπιος δν ρωτησει ,διαβασει,τραβηξει πολλες αποτυχημενες φωτο ,κανει λαθη,πολυ απλα δν θα μαθει ποτε!Οσο για το κοστος του ολου εγχειρηματος,πιστευω οτι στις εποχες μας κανεις δν παει να δωσει μερικες εκατονταδες ευρω χωρις να το εχει ψαξει εξαντλητικα το θεμα!Βεβαια αυτο ειναι κατι που γινεται σε βαθος χρονου ετσι δν μπορουμε να εχουμε αποτελεσματα σχετικα καλα αμεσως,ομως μετα απο αρκετους μηνες προσπαθειας θα εχουμε αποκομισει ΤΕΡΑΣΤΙΑ εμπειρια,το σημαντικοτερο απο ολα!!!Ελπιζω να μην σας κουρασα(αν και κουραστικα να το γραψω) stargazeshots.com
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2008 Δυστυχώς για εμένα, θα συμφωνήσω με τον Γιώργο. Η φωτογράφηση είναι μία ενασχόληση που για τον μέσο άνθρωπο είναι χώρος άγνωστος όσο και αν ακούγεται γοητευτικός. Κάνοντας μία απλή αναδρομή (κυρίως οικονομική) στο πώς μου βγήκε εμένα:Αγορά μηχανής 450Ε, Φίλτρο UV IR (Δεν θυμάμαι), Radial Guider + Φωτιζόμενο σταυρόνημα (300) Λαπτοπ (700). Μέχρι εδώ είμαι στα 1500Ε και ακόμα φωτό δεν είχα βγάλει μέχρι να:Αλλάξω την CG-5 που δεν σήκωνε το 9,25 σε EQ-6 (1400Ε). Αισίως είμαι στα 2900 και ακόμα φωτό δεν έχει, εκτός από κάτι μουτζούρες. Είναι προφανές ότι το τηλεσκόπιο χρειάζεται οδήγηση για καλές DSO. Οπότε:Αγορά οδηγητικού (ED80 400E ), οδηγητικής κάμερας (150Ε) Auto guide Commander (Δεν θα σας πώ, ας σας πεί ο Μαρίνος), φτάσαμε στα 3500. Και αν προσθέσουμε την μπάρα οδηγητικού και δαχτυλίδια, κοντεύουμε να πατήσουμε τα 4000. Και τελικά, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν θα μουρμούραγα για τα λεφτά αν μετά από αρκετές νύχτες, δεν συλλάμβανα τον εαυτό μου να βαριέται αφόρητα το στήνε-ξέστηνε-συνέδεε-αποσύνδεε- κάνε ράνε, να το αισθάνομαι σαν αγγαρεία πράγμα που δεν συνέβαινε πρίν. «ΕΠΡΕΠΕ» να βγώ για φωτογραφία…δεν «Ήθελα»Τολμώ να πώ ότι έκανα λάθος που προσπάθησα να ασχοληθώ. Η φωτογραφία ΔΕΝ είναι για όλους, ΔΕΝ αποτελεί φυσική συνέχεια της παρατηρησιακής δραστηριότητας, ΔΕΝ είναι μονόδρομος. Απαιτεί ενός είδους αφοσίωση που δεν είναι χαρακτηριστικό όλων, διάβασμα, ενασχόληση με προγράμματα επεξεργασίας, σκοτεινό ουρανό και διαθέσιμες ώρες που δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε!Νομίζω πλέον ότι για εμένα, η ανάγκη να χαθώ μέσα από ένα προσοφθάλμιο στον ουρανό, είναι η επιτακτική μου επιλογή! Ίσως μετά από 1-2-5 χρόνια να αλλάξω γνώμη και να το δώ διαφορετικά…….αλλά δεν νομίζω Δημήτρης
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2008 μα σε καμια περιπτωση δν λεμε οτι θα πρεπει ενας αρχαριος να ασχοληθει οπωσδηποτε με την φωτογραφια,αλλα εαν του αρεσει σαν ιδεα γιατι να μην δολιμασει???Αλλωστε κανεις δν ειπε οτι θα πρεπει να βγαζει απο την πρωτη στιγμη φωτογραφιες αξιωσεων ,μπορει με λιγα χρηματα να εξοπλιστει με τα τελλειως απαραιτητα(ντεκλασερ,τριποδα εναν ανταπτορα και μια dslr)νομιζω οτι αυτο ειναι το πιο σωστο ξεκινημα...αρχιζεις απο φωτογραφηση αστερισμων,σεληνης και σιγα σιγα και αν σου αρεσει προχωρας,οσον αναφορα το διαβασμα νομιζω οτι αν δν διαβασει καποιος δν θα μπορεσει να ασχοληθει καν με την φωτογραφηση ακομα και με την επιγεια...εγω σαν αρχαριος ετσι το βλεπω και κατοπιν πολυ διαβασματος σκοπευω να αποκτησω τον βασικο φωτογραφικο εξοπλισμο,τελικα μηπως ειναι περισσοτερη συναρτηση της επιμονης ,ενδιαφεροντος και διαβασματος που πρεπει να ριξει καποιος παρα αν ειναι αρχαριος ή οχι???? stargazeshots.com
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα