Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Καταρχην καλησπερα.Για μονιμη εγκατασταση στην ταρατσα SC μεχρι 3000 ευρω.8''lx200.2895 euro ή 10''lx90 3280 euro.Για celestron τιμεs ακομα δεν γνωριζω. Ευχαριστω εκ των προτερων.Φιλοι μου για αγορα απο Ελλαδα παντα.Συγκρινω αυτα τα δυο ασχετα τηs ιντσεs,αλλα γι'αυτα που προσφερει το πιο μικρο.τη λετε υπερνηκουν η ιντσεs του μεγαλυτερου ή τα οπτικα και οχι μονο αυτα του πιο μικρου, και αυτο εχει να κανει με την εν λογο διαφημιση τηs meade παντα.
Δημοσιεύτηκε

:-k :-k :-k

Δυσκολη αποφαση......

Mirror lock και ηλεκτρικος εστιαστης ή σχεδον 50% παραπανω φως....

Εγω θα διαλεγα φως.

Αν και ο πρωτος παραγοντας που θα επρεπε να με δελεασει στο 8'' θα ηταν ο οπτικος σχεδιασμος,παρ ολα αυτα,επιμενω στις ιντσες(παντως πιο πολυ φασαρια εγινε κατα την παρουσιαση του "RC"(?) τηλεσκοπιου,παρα απο τα σχολια των αγοραστων.Το Marketing της Meade,οπως παντα ξαναχτυπησε).

Οσο για το συστημα "κλειδωμα καθρεπτη" ειναι παρα πολυ καλο,αλλα μπορεις και χωρις αυτο.

Επισης ο ηλεκτρικος εστιαστης ειναι κορυφαιο αξεσουαρ,ειδικα στις μεγαλες μεγενθυνσεις,(εχεις πλανητη στις Χ400+ και μικροεστιαζεις χωρις να....κρατας την αναπνοη σου) αλλα ειπαμε...μπορουμε και χωρις.(αν και μπορεις να τον προσθεσεις εκ των υστερων,καταβαλοντας φυσικα ενα σεβαστο ποσον).

Απο οτι λες,θα το εγκαταστησεις μονιμα στην ταρατσα,οποτε θεμα μεταφορας και βαρους δεν τιθεται.Επισης τα ηλεκτρονικα βοηθηματα δεν σε πολυαφορουν,μια που και τα 2 τηλεσκοπια θα σε καλυψουν.

Αν ασχοληθεις με φωτογραφια(πανω στην ισημερινη σφηνα φυσικα,η οποια οπως ξερεις,δεν ειναι και φθηνη),ισως η προφανης στιβαροτερη κατασκευη του 200αριου,να αποδoσει καλυτερα ,πραγμα που ισχυει και για την οπτικη παρατηρηση.

Εγω υπηρξα κατοχος 8'' LX 90,και ειμαι κατοχος 10'' LX 200GPS.

Δηλωνω πολυ ευχαριστημενος και απο τα δυο,και θεωρω το LX 200 πιο ολοκληρωμενη αγορα,ειναι πολυ καλυτερα στημενο, ασχετα με τα υπερβολικα (αχρηστα τα περισσοτερα),και για λογους εντυπωσιασμου ηλεκτρονικα.

Σκεψου καλα,πολυ καλα, πριν αποφασισεις την "επενδυση".

σχολιο 1. οσο για τα Celestron ,αυτα μαλλον δεν πηγαν και τοσο καλα....

σχολιο 2. Μακαρι η Meade να ξαναεβγαζε στην παραγωγη ενα φθηνο-καλο-ποιοτικο -απλο LX 200, και να υποστηριζε τα προιοντα της με ενα πιο ευελικτο συστημα συντηρησης-επισκευης.

Δημοσιεύτηκε

Τρείς παρατηρήσεις:

1. Ένα 10ιντσο LX90 αναβαθμίζεται κάποια στιγμή αργότερα με αξεσουάρ ενός LX 200. Ένα 8ιντσο LX 200 δε μπορεί να αναβαθμιστεί προς 10ιντσο.

2. Ξεχνιέται συχνά να ειπωθει πως, για αστροφωτογράφηση, η ισημερινή στήριξη είναι πιο σταθερή από τη χρήση σφήνας. Η Celestron κάτι ξέρει και παράγει τηλεσκόπια SC και σε ισημερινές στηρίξεις.

3.

σχολιο 2. Μακαρι η Meade να ξαναεβγαζε στην παραγωγη ενα φθηνο-καλο-ποιοτικο -απλο LX 200, και να υποστηριζε τα προιοντα της με ενα πιο ευελικτο συστημα συντηρησης-επισκευης.

Ένα σοβαρό θέμα με τη Meade είναι πως το μέλλον της είναι αβέβαιο. Μακάρι να έβγαζε όχι μόνο το "παλιό καλό" LX 200, αλλά και τη χρονιά...Η εταιρία έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αν χρεωκοπήσει, οι αστρονόμοι που αγόρασαν τηλεσκόπιά της θα μείνουν χωρίς υποστήριξη. Όντως, δύσκολη απόφαση.

Δημοσιεύτηκε

Να πώ και εγώ την άποψή μου ως υπερήφανος κάτοχος ενός Celestron 9,25 SC!

KAI ......πολύ πρώτο τηλεσκόπιο φιλαράκο. Καμμία σχέση με το 10" DOB που είχα, ούτε και με το 8"SC απο το οποίο παρέλαβε τα σκήπτρα. Εξαιρετικά οπτικά, καλή διάμετρος, αργό όμως (όπως όλα τα SC εξ άλλου) και με στενά πεδία (πάλι όπως όλα). Αγορά που κατα την άποψή μου άξιζε τα λεφτά του (κοντα στα 2000 χωρίς τη στήριξη) μέχρι την τελευταία δεκάρα.

ΟΧΙ όμως και η στήριξη του. H CG-5 που η Celestron δίνει ώς standard δεν τα βγάζει πέρα με το όγκο και το βάρος του τηλεσκοπίου και των λοιπών τζατζάλων που θα φορτώσεις. Η συμβουλή (αν τελικά το δείς προς τα εκεί) είναι να το φορτώσεις πάνω σε μία EQ-6 (είτε SkyScan είτε Syntrec) και καθάρισες και γοα παρατήρηση απαιτήσεων και για φωτογραφία.

Και ( για τους υπόλοιπους)....Σεμνά με τα Celestron μη σφαχτούμε.....Ναι;

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Μπα... να μεινει το αγοραστικο κοινο χωρις υποστηριξη το βρισκω μαλλον απιθανο.

Στην χειροτερη περιπτωση να αγοραστει η εταιρια απο Κινεζους "μεχρι τελευταιας βιδας".

Μαλλον γι αυτο εχουν πεσει τοοοοοσο οι τιμες.(Ειπα και εγω!!!!)

Επισης ειναι πλεον δημοσιευμενο σε φορουμ του εξωτερικου,οτι η γραμμη παραγωγης θα μεταφερθει στην Κινα,(σιγα την πρωτοτυπια) και οι εγκαταστασεις στο Irvine θα γινουν αποθηκες.Στο φορουμ λαμβανει μερος και εν ενεργεια μεγαλοστελεχος της εταιριας.

Παντως ασχετα με τα σημαντικα νεα,δεν νομιζω πως θα ανακοψουν μελλοντικους αγοραστες,οι οποιοι εχουν αποφασισει συνειδητα την αγορα ενος τετοιου τηλεσκοπιου.Ισως τα νεα αυτα ληφθουν υπ οψιν απο τους "μετεωρους"(αγοραζω-δεν αγοραζω),οι οποιοι συνηθως τελικα ΔΕΝ αγοραζουν ουτως η αλλως.

Δημοσιεύτηκε
Το θέμα με την προσφυγή της RC προς την MEADE για την χρήση του όρου Ritchey-Chretien ξέρει κανείς τι ακριβώς έγινε; Διαβάζω στο site της RC ότι έχει εκδοθεί απόφαση Αμερικανικού Ομοσπονδιακού δικαστηρίου που απαγορεύει στην MEADE να χρησιμοποιεί τον όρο από την στιγμή που τα τηλεσκόπιά της ΔΕΝ έχουν αυτή την διάταξη. Μήπως και αυτό είναι μέρος αυτού που αναφέρατε με τα προβλήματα που έχει η MEADE;

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Arthur C. Clarke

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε
Λοιπον δεν φανταζεστε ποσο με βοηθατε,ευχαριστω πολυ,οι συμβουλεs σαs μου ειναι απαρετητεs,παντωs ειναι λιγο δυσκολη η αποφαση, αν και απ'οτι καταλαβαινω νικητηs για μια ακομη φορα το μεγαλο κατοπτρο.
Δημοσιεύτηκε

Σορρυ να μπω και εγω στη συζητηση επι του οικονομικου θεματος...

Αν πας για την eq6 τοτε 1500 φευγουν για αυτη...

Οποτε μενει ο σωληνας... 1500 για τον σωληνα και μονο ειναι μια χαρα.

Αγοραζεις και ενα 12αρι SC απο αμερικη μεταχειρισμενο..

Δημοσιεύτηκε

:-k :-k :-k

δεν ξερω αν θα αγοραζα μεγαλο σωληνα απο εξωτερικο.

Ενταξει τα μικροπραγματα αλλα ο σωληνας???

1.Αξιοπιστια πωλητου

2.Ασφαλεια κατα τη μεταφορα

3.Δηλωμενη αξια για στοιχειωδη εξασφαλιση

4.Ασφαλισμενο ή ανασφαλιστο τελικα??

5.Σιγουρο τελωνειο

6.Υψηλα μεταφορικα

7. το γεγονος οτι και ολα καλα να πανε,θα εχω σιγουρη ταλαιπωρια και αρκετες μερες αγωνιας μεχρι να ανοιξω το κουτι(μαλλον να στησω το τηλεσκοπιο,και να κανω δοκιμη).

Οτι και να σκεφτω απο τα παραπανω,με κανει πολυ διστακτικο....

Μπααα...δεν νομιζω...

Δημοσιεύτηκε

Το ρωταs να μπειs,γιατι να μην μπειs,ολοι καλοδεχουμενοι ειναι.κοιτα για αγορα απο εξωτερικο το εχω αποκλειση.

για ολα αυτα που εγραψε ο καλοs φιλοs Κωσταs.

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά δεν με ενθουσιάζει η ιδέα του SC πάνω σε γερμανική ισημερινή στήριξη. Προτιμώ το κλασσικό "πηρούνι". Το τηλεσκόπιο στήνεται και ξεστήνεται πολύ πιο εύκολα με αυτό. Ο μπελάς της μεταφοράς και του στησίματος - ξεστησίματος της EQ6 είναι μεγάλος. Με το πηρουνάκι είσαι έτοιμος σε ελάχιστο χρόνο. Επίσης και η πολική ευθυγράμμιση (σιχαίνομαι να βλέπω SC στημένα σαν υψοαζιμουθιακά ασχέτως αν έχουν "goto") γίνεται εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια αν έχεις βάση πηρούνι. Τηλεσκόπιο σε 90 μοίρες στόχευση του βορείου πόλου του ουρανού με τον ερευνητή ρυθμίζοντας μόνο την ισημερινή σφήνα και είσαι μερικά λεπτά μακριά από τον βόρειο ουράνιο πόλο.

Στο παλιό μου C8 η σφήνα είναι πάνω στον τρίποδα μονίμως. Το στήσιμό του και η πολική ευθυγράμμιση παίρνει μόνο μερικά λεπτά.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Στο παλιό μου C8 η σφήνα είναι πάνω στον τρίποδα μονίμως. Το στήσιμό του και η πολική ευθυγράμμιση παίρνει μόνο μερικά λεπτά.

Μερικά λεπτά παίρνει και στην eq6 άν έχεις κάνει τη διαδικασία μερικές φορές. Και άν κάνεις διολίσθηση, τότε εκεί ο χρόνος πρέπει να είναι σχεδόν ίδιος.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε
Σίγουρα είναι προτιμότερη και ιδανική για ένα SC, απλώς πιστέυω ότι για κάποιον που γνωρίζει τη διαδικασία δεν είναι τίποτε και η γερμανική, κάποιες κινήσεις παραπάνω.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε
Η στήριξη μένει (ειδικά μια EQ6 των 1500 ευρώ) και μπορεί να χρησιμοποιείται και με άλλα τηλεσκόπια. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάρεις ένα μεγάλο dob και να θες να βάλεις πάνω το σωλήνα ή να κάνεις άλλες αλλαγές. Ψηφίζω γερμανική ισημερινή :cheesy:
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Θα συμφωνήσω με το Γιώργο. Το πιρούνι είναι πολύ καλύτερο και πολύ ποιο βολικό. Όσο καλή διάθεση να έχεις τα κομματάκια της eq6 θέλουν τον χρόνο τους. Ενω με το lx200 στήνεις και παρατηρείς κυριολεκτικά σε δευτερόλεπτα.(και φυσικά με οποιοδήποτε πάνω σε πιρούνι απλά εγώ αυτό έχω δοκιμάσει)

Hellooooooo, my name is Ηλίας. :-note

http://astrocom.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε

Αν η μεταφορα του εξοπλισμου δεν τιθεται σαν θεμα,τα πηρουνια ειναι απειρως πιο ευκολα, και πιο ακριβη ως προς τα go-to.

Εκει ομως που ειναι ασυγκριτα καλυτερα,ειναι η ανεση που προσφερουν κατα την παρατηρηση(στα πηρουνια η παρατηρηση ειναι παντα απολαυση,ενω στις ισημερινες,μερικες φορες ειναι .....δοκιμασια).

Στην φωτογραφηση ομως, δεν τιθεται θεμα,τρωνε ισημερινη σκονη.....

Δημοσιεύτηκε
=; :-note Λoιπoν επειδή εxω αποψη απo ισημερινή,o Aνδρεαs εxει δικαιο oτι μπoρειs vα την xρησιμoπoιησηs με πoλλα τηλεσκoπια,αλλα πιστευω oτι ειναι κoματακι πιo ξεκoυραστη η διxαλα.
Δημοσιεύτηκε
Στην φωτογραφηση ομως, δεν τιθεται θεμα,τρωνε ισημερινη σκονη.....

Και τα πηρούνια ισημερινή στήριξη είναι. Έξυπακούεται πως θα τα βάλεις σε ισημερινή σφήνα. Πολύ ομαλότερη οδήγηση και καλύτερα "goto" αν το SC είναι στημένο σαν ισημερινό και σωστά πολικά ευθυγραμμισμένο.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Και τα πηρούνια ισημερινή στήριξη είναι. Έξυπακούεται πως θα τα βάλεις σε ισημερινή σφήνα. Πολύ ομαλότερη οδήγηση και καλύτερα "goto" αν το SC είναι στημένο σαν ισημερινό και σωστά πολικά ευθυγραμμισμένο.
Είχα διαβάσει κάπου ότι η σφήνα στην φωτογράφηση υστερεί σε σχέση με την γερμανική.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Ναι και εγω νομιζω οτι στην φωτογραφηση με σφηνα μπερδευει το πραγμα....

Οι απαραιτητες μικρορυθμισεις που απαιτουνται για αστροφωτογραφηση,ειναι ευκολες σε μια γερμανικη,αλλα πολυ δυσκολες οταν εχεις ενα θηριο 30+ κιλων πανω σε μια σφηνα.

Δεν εχω ιδιαν αποψη(περι φωτογραφιας παντα) για καταδιοπτρικο σε πηρουνι και ολο το συστημα πανω σε σφηνα,αλλα νομιζω πως η απλοτητα της γερμανικης,κερδιζει στα σημεια(επαναλαμβανω,για φωτογραφηση αναφερομαι).

Οσο για την απλη παρατηρηση, το 10αρι μου εχει το ιδιο καλο εντοπισμο και παρακολουθηση ακομα και χωρις σφηνα(με απενεργοποιημενες τις ηλεκτρονικες ευκολιες,και ευθυγραμμιση σε πολικο,και χρηση αλφαδιου).

Ειχα μια σφηνα και την εδωσα,οταν συνειδητοποιησα οτι η φωτορυπανση δεν μου αφηνε πολλα περιθωρια....

Δημοσιεύτηκε

Εδώ ένα άρθρο σχετικά για αυτό το θέμα από τον Rod Mollise.

http://uncle-rods.blogspot.com/2007/06/how-do-you-mount-cat.html

(in English)

Για τους φίλους που δεν γνωρίζουν τον Rod, είναι ένας από τους κορυφαίους users (χρήστες) τον SCT ...

Για oποιεσδήποτε ερωτήσεις για (old + new) SCT's .... ο Rod Mollise εχει την Yahoo ομάδα: Sct Users Group -

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

"Imagination is more important than Knowledge"

Δημοσιεύτηκε

Βέβαια είναι ανάλογα και τον χρόνο που έχεις και πως την βλέπεις την ενασχόληση με την αστρονομία. Το βολικό είναι μερικές φορές καλύτερο απο το τέλειο.(έστω και στην περίπτωση που υστερεί κάπως στην φωτογραφία)

Σκέψου να έχεις χρόνο μια ώρα για ψάρεμα και να ετοιμάζεις παραγάδι!!

Hellooooooo, my name is Ηλίας. :-note

http://astrocom.wordpress.com/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης