Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας. εφτασε η ωρα να αποκτησω (τι προτοτυπο) κι εγω τηλεσκοπιο. εχω ομως ενα προβλημα και θελω μια λυση. βασικα σκεφτομαι για το γνωστο Skywatcher Dobsonian 8''.

 

θελω να μαθω μεχρι που ''βλεπει'' το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο. δηλαδη εκτος απο σεληνη τι αλλο θα μπορεσω να δω ικανοποιητικα? με ενδιαφερουν πιο πολυ οι πλανητες και μετα νεφελωματα, αστερισμοι κτλ...

 

απο επιγεια παρατηρηση πως τα παει?

 

ελπιζω να μη σας κουρασα με το πρωτο μου post...........

Δημοσιεύτηκε
Όταν λες ικανοποιητικά είναι τελείως υποκειμενικό και δεν μπορεί κανείς να σου δώσει μια de facto απάντηση. Το ποιό σωστό είναι το πόσα αντικείμενα. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι μπορείς να δεις πάαααρα πολά αντικείμενα με αυτό πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορείς να ασχολήσαι χρόνια. Τώρα αντικειμενικά το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο όπως έχεις καταλάβει είναι μία άριστη επιλογή. Είναι ένα τηλεσκόπιο γενικής χρήσης που σημαίνει ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για πλανητική και για Deep Sky παρατήρηση. Επίγεια παρατήρηση δεν μπορείς να κάνεις μόνο αν πάρεις ένα διορθωτή ειδώλου. Έχεις κοιτάξει ποτέ μέσα από τηλεσκόπιο; Είναι πολύ σημαντικό αυτό που σε ρωτάω.
Δημοσιεύτηκε

Καλως ηλθες :D

 

Ειναι ωραιο τηλεσκοπιο .

Για επιγεια παρατηρηση να ξερεις οτι νθα τα βλεπεις ανεστραμμενα .

Ψαξε για το " φαινομενο μεγεθος " .Ετσι θα καταλαβεις τι σημαινει και ποσο αμυδρα αντικειμενα μπορεις να δεις με αυτο .Αν εχεις φωτορυπανση δε θα βλεπεις το αμυδροτερο αντικειμενο που μπορει να δει το τηλεσκοπιο γιατι θα σε τυφλωνουν τα φωτα .

 

Καλα να εισαι και μη ξεχνας να ψαχνεις παλιοτερες δημοσιευσεις που μαλλον ηδη θα εχεις κανει και να ρωτας ο,τι θες .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε
....με ενδιαφερουν πιο πολυ οι πλανητες και μετα νεφελωματα, αστερισμοι κτλ...

 

απο επιγεια παρατηρηση πως τα παει?

 

Αν θες ένα καθαρόαιμο πλανητικό τηλεσκόπιο, ένα Apo είναι μονόδρομος. Θα το χρυσοπληρώσεις, αλλά θα το ευχαριστηθείς στο έπαρκτο! Για επίγειες παρατηρήσεις κάνουν μια χαρά και τα απλά αχρωματικά. Αν πάλι δεν θες να "χάσεις τα μαλλιά σου", το κλασσικό 8" SW Dob του πλανηταρίου είναι άριστο για τα λεφτά του και είναι για γενικότερη χρήση.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου, με ένα 8ιντσo dobsonian μπορείς να δεις πάρα πολλά πράγματα. Αν θες δες εδώ για να πάρεις μια ιδέα τι είδαμε μέσα σε μία νύχτα.

 

Και για πλανητική είναι πάρα πολύ καλό. Το μόνο του μειονέκτημα είναι πως σε μεγάλες μεγεθύνσεις ο στόχος φεύγει γρήγορα από το πεδίο και πρέπει συνεχώς να ακολουθείς με το χέρι.

 

Για πλανητική, σχετικά με διοπτρικά που ακούγονται πως είναι καλύτερα, διαφωνώ διότι θέλεις πολλές ίντσες! Για να δεις λεπτομέρειες σε πλανήτες θέλεις μεγάλη μεγέθυνση άρα εκεί η μεγάλη διάμετρος μετράει. Νομίζω ότι είναι καλύτερο από οποιοδήποτε διοπτρικό μικρότερο από 5-6 ίντσες.

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστω για τις γρηρορες απαντησεις. εχω δει λιγες φορες με το meade etx70 ενος φιλου. δηλαδη θα μπορεσω να δω το κρονο π.χ το ποσειδωνα κτλ?????
Δημοσιεύτηκε
Ναι και πολύ καλύτερα απο ότι με το etx70. Το 8" dobsonian είναι μία πολύ καλή επιλογή. Βέβαια τον Ποσειδώνα δεν θα τον δείς καλά, μάλλον σαν άστρο διότι είναι πολύ μακρυά και μικρός, αλλά τον Κρόνο, τον Δία, τον Άρη, την Αφροδίτη, την Σελήνη κλπ θα τα βλέπεις καλά. Και τα αντικείμενα βαθέως ουρανού, γαλαξίες, νεφελώματα, σφαιρωτα σμήνη, ανοιχτά σμήνη. Απλά μήν περιμένεις να τα βλέπεις όπως στις φωτογραφίες, δηλαδή τους γαλαξίες με χρώματα κλπ. Χρώμα θα βλέπεις κυρίως στους πλανήτες και κάποια άστρα θα τα βλέπεις κίτρινα, πορτοκαλί, μπλέ κλπ. Οι φωτογραφίες πιάνουν το χρώμα λόγω μακράς έκθεσης, ενώ το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί απο τόσο μακρινά αντικείμενα.
starrynights.blog

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης