Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Βαρέθηκα το ίδιο τροπάριο πάρτε κυάλια και dob 8" που λένε όλοι στους αρχάριους γιατί συμφέρει οικονομικά.

Τα κυάλια εδώ που τα λέμε δεν είναι κακή αγορά μέχρι ένα 150 ευρω να "σπρώξει" κανείς για κυάλια μιας και έχουν και χρήσεις πέραν της αστρονομικής.

Όμως για το dob παρότι είμαι θιασώτης των συγκεκριμένων τηλεσκοπίων οφείλω να επισημάνω την πολύ καλή εναλλακτική λύση ισημερινού 6" f/8 νευτώνειου πάντα.

Κάποιος θα βρεί πιο δύσκολα τα αντικείμενα με το ισημερινό αλλά βάζοντας μοτέρ στην ορθή αναφορά (στην απόκλιση είναι πεταμένα λεφτά!) θα κάνει πολύ πιο άνετη παρατήρηση με το ισημερινό. Επίσης δεν νοείται ερασιτέχνης αστρονόμος που δεν ξέρει να στήσει και να χειριστεί μια ισημερινή στήριξη.

Κατά την γνώμη μου το 6" f/8 είναι πολύ καλή εναλλάκτική πρόταση απένατι στο δογματικό απόφθεγμα 8" dob skywatcher.

Και απλή αστροφωτογραφία κάνεις με την ισημερινή βάση (piggyback, πλανήτες-σελήνη-ήλιο, ακόμα και περιορισμένο βαθύ ουρανό).

Επίσης το f/8 δουλεύει μια χαρά και με απλούς-φτηνούς προσοφθάλμιους και είναι πολύ ευκολότερο στην οπτική ευθυγράμμιση.

Κοστίζει παραπάνω; Ε και; Βάλτε και λίγο πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη!!!

ΥΓ Άσχετο αλλά ΟΧΙ αχρωματικό ( το στερητικό α δεν ξέρω τι ρόλο παίζει εδώ! ) διοπτρικό 6" f/8 εκτός και θέλετε να δείτε τα επτά χρώματα της ίριδας. Αν μπορείτε 6" f/12 ή f/15 τότε πάσο :mrgreen:

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Και ποσο κοστιζει αυτο που αντιπροτεινεις??

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

Γιωργο εχεις...σχεδον δικιο!! Δηλαδη εχεις και δεν εχεις δικιο! Η αγορα ενος τηλεσκοπιου ειναι υποκείμενο πραγμα γιατο τι εχει και τι ζητα κανεις.

Εγω οταν ειμουν μικρος (12 και πανω) ηθελα παρα πολυ ενα τηλεσκοπιο...αλλα κανεις δεν μου το πειρε οταν το ηθελα!! Επρεπε να παω 20+ για να παρω ενα...και για αυτο γιατι ηταν ακριβα(!) Για εναν γονειο ειναι λιγο δυσκολο να δωσει 600ευρω για ενα "μαραφετι που κοιτα τα αστερια..." <δεν ειναι ολοι ετσι...αλλα οι δικοι μου... πριν δουν απο μεσα...τους ηταν κατι το αχρηστο και πεταμενα λεφτα>

Ενω ενα τηλεσκοπιο με 300ευρω ειναι πολυ πιο προσιτο για πρωτο τηλεσκοπιο!!

Ναι ειναι καλύτερο πανω στην ισημερινη και πολυ πιο βολικο στην παρατηρηση... μπορεις να δεις πολλα παραπανω πραγματα...

Εαν μπορεις να το παρεις...δεν λεω οχι... (νομιζω αν μπορεις να βαλεις το χερι λιγο πιο μεσα στην τσεπη ριναι να παρεις 8" πανω στην EQ5 650e εχει) αλλα δεν ειναι ευκολο σε ολους να βαλουν το χερι πιο βαθια στην τσεπη. Ουτε ειναι σωστο να παιρνεις δανειο ή να χρεώνεις την καρτα για να παρεις κατι που "δεν μπορεις"...ενω μπορεις να παρεις το πιο "φθηνο" οπου ειναι και "μεγαλύτερο".

Αυτα... γιανα Αντιπω την Αντιπροταση. :mrgreen:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Ο Γιώργος εννοεί μάλον ότι είναι καλό να υπάρχει και μία ισημερινή στήριξη που κάνει πιό άνετη την παρατήρηση και μπορείς να κάνεις και αστροφωτογράφηση. Πολλοί που παίρνουν τηλεσκόπιο μετά ανακαλύπτουν και την φωτογράφηση, εφόσον έχουν μια compact μηχανή, και οι dslrs είναι πιό προσιτές.

Ας μήν ξεχνάμε ότι άν έχεις μεράκι και DSO φωτογράφηση κάνεις με ένα τέτοιο τηλεσκόπιο με χειροκίνητη οδήγηση, όπως κάνανε παλιά.

Αυτοί που παίρνουν όμως το 8ιντσο dob μετά πρέπει να πάρουν heq5 για να το βάλουν πάνω που απο μόνη της πάει 700+ ευρώ. Οπότε αυτό που προτείνει ο Γιώργος είναι καλό.

Για διοπτρικά δεν ξέρω. Έχω δεί στο cloudynights άτομα που ξεκινάνε με 80άρια ed. Είναι τί του αρέσει του καθενός και τί έρευνα έχει κάνει πάνω στο θέμα. Το 80άρι ed είναι επίσης καλό εισαγωγικό τηλεσκόπιο, φορητό με μία vixen porta π.χ, δίνει ευρέα πεδία, σημειακά άστρα και καλή πλανητική. Μετά μπορείς να πάρεις και κάτι πιό μεγάλο.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε
Βγάζεις και τελείως το σωλήνα και βάζεις μόνη τη μηχανή στερεωμένη πάνω σε μια σπαστή κεφαλή πάνω στη βάση και κάνεις φωτογράφηση piggyback αν θέλεις. Είναι εύκολη και διασκεδαστική!
Δημοσιεύτηκε

Ενα Dob ειναι μεν φθηνο αλλα εξαιρετικα περιοριστικο ως προς τις δυνατοτητες του.

Νομιζω πως η χρηση μιας ισημερινης με οδηγηση,διευρυνει παρα πολυ τους οριζοντες ενος ερασιτεχνη αστρονομου,και τον βοηθα στην ευκολοτερη και αποδοτικοτερη παρατηρηση,ενω παραλληλα τον εισαγει ικανοποιητικα στην αστροφωτογραφια.Νομιζω πως η δαπανη για Νευτωνιο σε ισημερινη με οδηγηση,αξιζει και με το παραπανω,δεδομενου οτι ακομα και σε αυτη την περιπτωση,παραμενει σε χαμηλα επιπεδα(ειδικα αν κινηθει καποιος στο χωρο των μεταχειρισμενων ειδων).

Προσφατα απεκτησα μεταχειρισμενη μια ΜΟΝ-2,και αφου την αξιολογησα,εκρινα σκοπιμη την αναβαθμιση της με κινητηρες.

Ειναι οτι καλυτερο value/money εχω παρει,και μαζι με το αλλο best seller μου(ED80) κανουν μικρα θαυματα,και παρατηρησιακα,και φωτογραφικα.

Δημοσιεύτηκε
Ενα Dob ειναι μεν φθηνο αλλα εξαιρετικα περιοριστικο ως προς τις δυνατοτητες του.

Γιατί ρε Κώστα είναι περιοριστικό?Επειδή δεν φωτογραφίζει?Ε και?

Εγώ που δεν θέλω να φωτογραφίζω σε τι θα με περιορίσει?

Ακόμη κ αν μετά από την απόκτηση του DOB μου βγει η ανάγκη να φωτογραφίσω ποιο είναι το πρόβλημα?Τα 300 ευρώ που θα έχω δώσει?

Νομίζω πως είναι η καλύτερη πρόταση σε έναν νέο όταν:

Δεν τον ενδιαφέρει η φωτογράφιση

Δεν έχει πολλά χρήματα

Απλά είναι νέος μπερδεμένος κ δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει.

Τώρα άμα έρθει ο άλλος κ πει παιδιά εχω 2000 ευρώ κ μ ενδιαφέρει η φωτογράφιση τότε όλα αλλάζουν.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Εγω πάλι θα συμβούλευα όποιον φίλο ενδιαφέρεται να αγοράσει τηλεσκόπιο να ξεκινήσει με το dob 8.

Αν η αστρονομία είναι άγνωστη γι αυτόν και δεν ξέρει ακόμα αν το τηλεσκόπιο καταλήξει να φωτογραφίζει η σαν κρεμάστρα στο σαλόνι τα 300 ευρό είναι μια επιλογή που μπορεί τουλάχιστον να του δείξει το δρόμο.

Προσωπικά το dob δεν μου αρέσουν . Προτιμώ τα καταδιοπτρικά σε πιρούνι (ναι αυτά τα πλαστικά ρομποτικά !!!!!!! :)).

Σε αυτό όμως κατέληξα αφού επένδυσα το 300 ευρο και έχοντας το δικό μου τηλεσκόπιο έβλεπα και απο άλλων φίλων.

Hellooooooo, my name is Ηλίας. :-note

http://astrocom.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε

αλλο πραγμα το δεν εχω 'η δεν θελω να διαθεσω χρηματα,και αλλο πραγμα η ανετη παρατηρηση,και η δυνατοτητα φωτογραφησης.

Εγω θεωρω εξαιρετικα δυσκολο,να εισαι στο στοχο,να θες να αλλαξεις προσοφθαλμιο,ισως να βαλεις η να βγαλεις φιλτρο,και καθε φορα που θα γινεται αυτο,ο στοχος θα εχει "τρεξει"(και αν μιλαμε για νεφελωμα που ειναι ορατο οριακα...δραμα).Ειδικα σε πλανητες,που μια οριακη ταλαντωση επιτρεπει ή αποτρεπει την απολυτη εστιαση,τα πραγματα καθιστανται εως αδυνατα.Επισης δεν μπορω στη σκεψη "εχει πιαστει η μεση μου αλλα αν αφησω για λιγο το στοχο θα τον χασω".Επισης με προβληματιζε συνεχως η αναγκη για ευλαβικη συντηρηση της ευθυγραμμισης γαι οσο καιρο συμβιωσα με ενα δανεικο 8αρι.

Αυτη ειναι η αποψη μου φυσικα,και δεν διεκδικω αλαθητο.Δεν ξερω τι τηλεσκοπια θα εχω στο μελλον,αλλα ξερω πολυ καλα τι τυπο δεν θα εχω ποτε.

Αντιθετα,τα συνιστω ανεπιφυλακτα σε καποιον νεο στο χωρο που δεν εχει/δεν θελει να διαθεσει χρηματα,και μαλιστα προτεινω σε καποιον νεο να ξεκινησει με ενα Ντομπσον,(αντι για ακριβα κυαλια)ακριβως για το λογο που αναφερεις.Δεν αποτελει επενδυση απο πλευρας δαπανης,και ευκολα αλλαζει χερια σχετικα ανωδυνα.

Δεν μπορω φυσικα να πω οτι δεν ζηλευω την λιτη τους σχεδιαση, την μηδενικη πιθανοτητα βλαβης,και το ευκολο στησιμο(ποιο στησιμο??)αλλα παρ'ολα αυτα τα θεωρω δυσκολα οργανα.(τουλαχιστον σε εμενα,"δε μου καθονται")

Δημοσιεύτηκε

Γιατί ρε Κώστα είναι περιοριστικό?Επειδή δεν φωτογραφίζει?Ε και?

.

Δεν φωτογραφίζει το Dob??

Εγώ πάντως, νομίζω ότι για αρχή στη φωτογράφιση, είναι καλό..

Πρίν αγοράσω ισημερινή, είχα 8΄΄ Dob .

Παρακάτω μερικές φώτο. Ετσι για να μην αποθαρήνουμε κάποιους που σκέπτοντε την αγορά αυτή.

12264890_MOONS.jpg.7c1562efc2964e1fedb8e2d94485ccdc.jpg

selini.jpg.6a3602a54150f71450df5d479426292d.jpg

IMG_3276.JPG.e1d520ee2b2748d8941f272eaa586b7a.JPG

22-4-07.JPG.cf84ad51a976e6287333b7888f24f1ee.JPG

Δημοσιεύτηκε
Όλα είναι θέμα του τι προτεραιότητες έχει ο καθένας μας. Προσωπικά επειδή το ξεκίνημά μου ήταν με ένα 6'' σε ισημερινή, ανακάλυψα ότι δεν μου άρεσε και ότι ήθελα παραπάνω ίντσες. Προσανατολιζόμουν δηλαδή στην παρατήρηση και όχι στην αστροφωτογράφηση. Όσο θεωρώ περιοριστικό παράγοντα το ότι το Dob δεν κάνει για αστροφωτογράφιση, άλλο τόσο θεωρώ περιορισμό τις 12-14 ίντσες που είναι το μέγιστο που μπορείς να φορτώσεις πάνω σε μία ισημερινή (εκτός κι αν έχεις στήσει κανένα αστεροσκοπείο). Εγώ προσωπικά θα προτειμούσα ένα 18''-20'' Dob και να βλέπω το Μ51 όπως τη φωτογραφία μπροστά μου, παρά ένα 12''-14'' πάνω σε ισημερινή με tracking go-to και σου πα μου πες.
Δημοσιεύτηκε

Παιδιά, και οι δύο λύσεις / απόψεις είναι βάσιμες. Και τα 8άρια dobs είναι αξιολογότατα τηλεσκόπια, που διαθέτουν την χαμηλότερη τιμή απόκτησης ανά ίντσα διαμέτρου (κι εδώ μιλάμε για 8 ίντσες, που ουσιαστικά ανοίγουν διάπλατα το σύμπαν μπροστά σου), και η πρόταση του giorgos.gr είναι αξιολογότατη, για κάποιον που διαθέτει περισσότερα χρήματα.

Και οι δύο απόψεις έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Κι επειδή εδώ έχουν αναφερθεί κυρίως τα πλεονεκτήματα της άποψης του giorgos.gr και τα μειονεκτήματα των dobs, θα ήθελα, χάριν της ισορροπίας που καλό είναι να διακρίνει το λόγο μας, να αναφερθώ σε ορισμένα μειονεκτήματα, που έχω διαπιστώσει προσωπικά με το 8άρι νευτώνειο Sky-Watcher 200 HEQ5 που διαθέτω, σε σύγκριση με ένα τυπικό 8άρι dobsonian. Το νευτώνειο λοιπόν:

- διαθέτει περισσότερα κομμάτια και εξαρτήματα, και γιαυτό μεταφέρεται δυσκολότερα (περισσότερα δρομολόγια σπίτι – μπαλκόνι / ταράτσα / κήπος, ή σπίτι – αυτοκίνητο – χώρος παρατήρησης, και πάλι πίσω).

- παίρνει περισσότερο χρόνο για να στηθεί και να ετοιμαστεί για παρατήρηση (με το dob, αν θέλεις, σε 5’ είσαι έτοιμος), αλλά και για να μαζευτεί (η δυσκολότερη ώρα της βραδιάς!).

- η εξισορρόπηση των βαρών (σωλήνας και αντίβαρα) πρέπει να γίνεται (και να διατηρείται κατά τη χρήση) με μεγαλύτερη σχολαστικότητα από ένα dob.

- απαιτείται η εξασφάλιση παροχής ρεύματος (επιπλέον βάρος από μπαταρίες, φορτιστές, καλώδια κλπ).

- ο εστιαστής κατά την παρατήρηση έρχεται σε περίεργες θέσεις (απαιτείται να χαλαρώνεις και να σφίγγεις τις βίδες των δακτυλιδιών στήριξης για να τον επαναφέρεις σε καταλληλότερες θέσεις, κι αν κάνει κρύο, τα δάκτυλά σου από τα συνεχή στριψίματα μπορεί να γίνουν σαν τα δάκτυλα του υδραυλικού – no offence, δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους).

Ο καθένας λοιπόν συγκρίνει κι επιλέγει. Αν πάντως πρόκειται για αρχάριο, που δεν γνωρίζει πόσο τελικά θα εμβαθύνει στην ερασιτεχνική αστρονομία, μάλλον η λύση του dob – και δη ενός πάμφθηνου 8ιτσου, μου φαίνεται πιο απλή και προσιτή. Για τον ίδιο λόγο, μια λύση που συνδυάζει ισημερινή στήριξη με νευτώνειο σωλήνα τηλεσκοπίου, ίσως λειτουργήσει αρνητικά στην όλη εξέλιξη.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

για να βάλω, κατά την αμερικανική έκφραση, και τα δικά μου δύο σεντς στο θέμα θα ήθελα να πω ότι όσοι νέοι επιμένουν να αγοράσουν τηλεσκόπιο, παρόλο που σε πρώτη φάση τους αποθαρρύνουμε πριν αποφασίσουν ότι έχουν όντως ενδιαφέρον για το χόμπι, τους προτείνω ένα 8 dob για όλους τους παραπάνω λόγους που αναφέρθηκαν αλλά και επειδή με 300 μόλις ευρώ έχεις ένα αξιόπιστο και δυνατό τηλεσκόπιο. Αργότερα, αν θες, αναβαθμίζεις βάση και πάλι έχεις ένα καλό τηλεσκόπιο.

Άσε που μαθαίνουν πραγματικά τον ουρανό με ένα ντομπ γιατί όλα γίνονται με το χέρι.

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Δημοσιεύτηκε

Άσε που μαθαίνουν πραγματικά τον ουρανό με ένα ντομπ γιατί όλα γίνονται με το χέρι.

Σε όλα τα υπόλοιπα θα συμφωνήσω.. σε αυτο.. δν ειμαι τόσο σίγουρος..οτι χανεις κατι αν το κανεις με ισημερινή, μαλλον κερδίζεις..

Δημοσιεύτηκε

Και στην ισημερινή όλα με το χέρι τα βρίσκεις. Εκείνο που φυσικά και αποθαρρύνω να πάρει ένας που δεν έχει ιδέα είναι τηλεσκόπιο με "GOTO".

Και κοντό νευτώνιο f/5 επίσης είναι καλό για πρώτο τηλεσκόπιο σε ισημερινή στήριξη. Έχει το πλεονέκτημα πως στηρίζεται πιο αποτελεσματικά σε βάση όπως η EQ3-2. Το μακρύ f/8 έχει λίγες ταλαντώσεις και θα έκρινα τη βάση ως απλά επαρκή. Έχω γράψει και παλιότερα για το 6" f/8 που αγόρασα. Οι εντυπώσεις μου ήταν θετικότατες! Ακόμα και με τους φτηνούς προσοφθάλμιους που περιλαμβάνονταν τα είδωλα ήταν πολύ καλά.

Δημοσιεύτηκε
Εγώ θα διαφώνησω για το goto. Κάποιοι δεν έχουν τον χρόνο να μάθουν τον ουρανό με την μέθοδο starhopping κλπ και θέλουν goto για να έχουν χρόνο να παρατηρούν τα αντικείμενα. Και επίσης δεν είναι αναγκαστικό κάποιος να μάθει τον ουρανό καλά. Αυτό είναι κάτι που γίνεται και μέσω εμπειρίας όπως αλλάζουν τα αντικέιμενα θέση στις εποχές κλπ. Κάθε ένας δηλαδή που παίρνει τηλεσκόπιο δεν είναι ανάγκη να γίνει πραγματικός ερασιτέχνης αστρονόμος, άσχετα άν μετά γίνει όσο μαθαίνει. Το goto είναι ευκολία.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε
Οντωs το τηλεσκοπιο παιζει σημαντικο ρολο παιδια για το πωs θα μαθει εναs νεοs τον νυχτερινο ουρανο,Αλλα πιστευω ο πιο βασικοs ρολοs ειναι κατα ποσο το θελει και το ιδιο το ατομο,εγω ξεκινησα με ισημερινη,μετα πηγα σε alt/az,το παθοs ομωs που εχω για την αστρονομια και με dobson να ξεκιναγα το ιδιο θα ηταν.ειναι ολα καλα παραθυρα τα ατιμα.
Δημοσιεύτηκε
Κάθε ένας δηλαδή που παίρνει τηλεσκόπιο δεν είναι ανάγκη να γίνει πραγματικός ερασιτέχνης αστρονόμος, άσχετα άν μετά γίνει όσο μαθαίνει.

Το είπες μόνος σου τι δεν θα γίνει. Όχι ούτε μετά θα γίνει θα παίζει με το τηλεκοντρόλ. Η αστρονομική παρατήρηση δεν είναι ζάπινγκ!

Από αυτή την άποψη το dobsonian σε κάνει να γίνεις εραστιτέχνης αστρονόμος και το ισημερινό χωρίς "goto" φυσικά!

Δημοσιεύτηκε

Πολύ δογματικά όλα αυτά φίλε Γιώργο. Τωρα που έχω εμπειρία και από τις δύο (τρεις αν βάλεις και το goto) πλευρές, μπορώ να εκτιμήσω και τις συμβουλες που μου δώσανε στην αρχή.

Εκτιμώ ότι με το dobs ξεκίνησα να παρατηρώ από την πρώτη βραδια και ότι μου έχει χαρίσει μερικές πολύ όμορφες βραδιές.

Ναι, έχεις δίκιο για το 6'' σε ησημερινή, και αν είχα κάνει κάτι τετοιο ίσως να είμουν ποιό ευτηχής αργότερα, ιδίως όταν κατάλαβα ότι έχω και το σαράκι της φωτογράφησης.

Οχι, θα διαφωνήσω με όλους σας για το goto. Eμαθα τον ουρανό με τον σκληρό τρόπο (σπρώχνε ένα GSO σε μεγένθυση > Χ200), και αυτό με έβαλε στο τριπ να κάνω πατέντες και να βρίσκω λύσεις. Αλλά δεν πιστεύω ότι αν είχα goto από την αρχή θα μειωνότανε ο ενθουσιασμός μου, ή θα έφτανα στο σημείο να βολευτώ -

Ολα είναι θέμα χρόνου, πάθους, budjet και ισορροπίας.

Δημοσιεύτηκε
Κοστίζει παραπάνω; Ε και; Βάλτε και λίγο πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη!!!

Δυστυχως τα λεφτα δν ειναι καραμελες...

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης