Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ερωτημα στους εχοντες και κατεχοντες...

Το SkyWatcher 80, μεχρι ποια μεγενθυνση μπορει να εχει ποιοτικο ειδωλο?

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΣΤΑΝΤΑΡ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Τύπος : Διοπτρικό

Οπτικός σχεδιασμός : Διοπτρικό Αποχρωματικό

Διάμετρος : 80 mm ( 3,15″ )

Εστιακή Απόσταση : F 600 mm

Εστιακός Λόγος : f/ 7,5

Στήριξη : Δεν περιλαμβάνεται στήριξη ή τρίποδας

Μέγιστη Ωφέλιμη Μεγέθυνση : 165 x

Τα 165x δεν ειναι σχετικα λιγα για μεγιστο οριο οταν θελεις να φωτογραφησεις πλανητες????

Και για μικρα DSO????

Για πειτε ρε παιδια...

Μια σκεψη που μου περναει τελευται ειναι μια EQ5 Syntrek ρομποτικη (GOTO) και ενα SkyWatcher 80ED.

Συνολο 1500 ευρω για τα δυο.

Το θεμα αξιζουν και για παρατηρηση ή απλα μονο για την φωτογραφηση..?

Για να δουμε στο τελος τι θα παρουμε....! :mrgreen:

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Πήρα ένα μήνυμα για πώληση ενός 203SC της MEADE με LXD75 βάση & τους είπα ότι ψάχνεσαι για ΟΤΑ με autostar. Έχει συμφέρουσα τιμή, πιστεύω να σε ενημερώσουν.

Εγώ ήδη πριν ένα μήνα περίπου, πήρα το ίδιο χωρίς βάση.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε
Το συγκεκριμένο setup (80mm & HEQ5) είναι μόνο για αστροφωτογράφηση. Αλλά όταν λέμε αστροφωτογράφηση λέμε ότι κάνει αρκετά καλή. Το έχω δει στην πράξη, γι' αυτό στο λέω. Για παρατήρηση... δεν. [-X. Πολύ καλύτερο ένα 8'' Dob.
Δημοσιεύτηκε
Ως κάτοχος του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου, μπορώ να πω ό,τι έχει πάρα πολύ καλή απόδοση για το διαμέτρημά του. Τα αποχρωματικά διοπτρικά όπως και τα SC, μπορούν να φτάσουν πιο ψηλά απο την αναγραφόμενη μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση που τους δίνουν. Μάλιστα, το συγκεκριμένο όργανο σε εξαιρετικές συνθήκες μπορεί να δείχνει άνετα και πάνω απο 200Χ. Κάνει όντως για καλό φωτογραφικό τηλεσκόπιο σε DSO (ευρέους πεδίου ειδικότερα) καταστάσεις με ένα focal reducer (f/7.5 δεν είναι αρκετά γρήγορο) αλλά όχι για πλανητική. Εκεί θες ίντσες αναγκαστικά για να μπορείς να ανεβάζεις και μεγάλες μεγεθύνσεις που απαιτούνται στην φωτογράφηση τους. Πάντως τώρα πειραματίζομαι με το ED και τη Philips Toucam Pro 2, και μπορείς να δείς κάποια αποτελέσματα στο Photo Album.
Δημοσιεύτηκε

Το 80αρι,εκτος απο εξαιρετικο τηλεσκοπιο,ειναι και πολυ ελαφρυ.

Εγω δοκιμασα αστροφωτογραφηση με DSLR,με το πολυ βαρυτερο WO Zenithstar 80, και οδηγηση (χειροκινητως) με το 70αρι του Λιντλ,πανω σε μια ΜΟΝ-2,και εμεινα 110% ικανοποιημενος απο την ακριβεια και την ευκολια χειρισμου.

Γενικως,επειδη προκειται για τηλεσκοπιο ευρεως πεδιου,και τα μικρολαθακια συγχωρουνται, ισως καλυπτεσαι και με πολυ φθηνοτερη λυση(μια ελαφρα γερμανικη με 1 ή 2 μοτερ,χωρις go-to.Ειδικα αν βρεις καμια μεταχειρισμενη,με 300€ περιπου ελυσες το προβλημα σου).

Αν σκεφτεσαι μακροπροθεσμα,και βλεπεις την βαση σαν επενδυση,πηγαινε κατ'ευθειαν στην 6αρα(η 5αρα ισως καποια στιγμη δεν σε καλυψει ως προς το φορτιο).

Για πλανητες, οπως ειπαν οι παραπανω φιλοι,τα πραγματα ειναι μαλλον φτωχα.

Εκει η λυση ειναι μια....καταδιοπτρικο>8''.

8) 8)

Δημοσιεύτηκε
Επισης δουλευει ωραιοτατα με focal reducer 6,3 και ο εστιακος λογος κατεβαινει παρα πολυ(δοκιμασμενο και αυτο με εξαιρετικα αποτελεσματα).
Δημοσιεύτηκε

Παιδια ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας.

Σκεφτομαι οτι θελω ενα τηλεσκοπιο οχι μονο για αστροφωτογραφηση (αργοτερα) αλλα και για παρατηρηση και μαλιστα για ολα τα αντικειμενα του ουρανου οπως πλανητες (βλεπε μεγενθυνση, aperture) και για deep sky objects (επισης ανοιγμα σωληνα για φωτεινοτητα).

Το ED80 ετσι δεν με καλυπτει πληρως γιατι για παρατηρηση ειναι λιγο. Εχει μικη διαμετρο σωληνα οποτε το φως θα ειναι λιγο και η μεγενθυνση λιγη για πλανητες αλλα και για μικρα DSO που θελουν σχετικη μεγενθυνση πανω απο 200χ.

Ετσι προσανατολιζομαι περισσοτερο πλεον σε μια λυση τυπου SCT 8" το οποιο με ενα καταλληλο focal reducer θα ειναι υπεροχο. Ισως να μην βγαζει φωτογραφιες του τυπου των αποχρωματικων αλλα τουλαχιστον μεχρι τωρα δεν εχω βλεψεις για φωτογραφιες απαλαγμενες τοσο απο χρωματικη εκτροπη.

Ετσι μαλλον η σκεψη μου για αποχρωματικο+ΕQ5 GOTO ειναι πλεον απομακρυνσμενη.

Σας ευχαριστω παιδια.

ΥΓ: Για το LXD75 τι λετε? Ειναι τιμια λυση ή το LX90 ειναι καλυτερο. Kαι τα δυο εχουν GOTΟ, σωστα?

ΥΓ2:Στο http://www.astrotx.com/ ειναι καποιος που με ενα απλο LX90 8" κανει ομορφα θαυματα! Δειτε σας παρακαλω και πειτε μου αν δεν αξιζουν και αυτα λιγο. Εχει βγαλει τις φωτο του μονο με την fork type στηριξη του και με μια απλη DSI II.

Τα συμπερασματα δικα σας!

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Αν θες 8" γιατι δεν κοιτας και τα καταδιοπτρικα της Vixen το VMC200L (5.9 κιλα) και το VC200L (6 κιλα) που ειναι και κορυφη και με μια HEQ5 SKYSCAN PRO το συνολο θα σου φτασει γυρο στα 2200€

Δεν ξερω ποσο ειναι το μπατζετ σου αλλα αμα παιζεις κοντα αυτο το συνολο ειναι σουπερ

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Δημοσιεύτηκε

Lunar να τα ψαξω και αυτα οσο εχω ακομα καιρο.

Για τα Celestron τι λετε? Παντα για SCT με GOTO?

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Για το C 9.25 αλλα μου φαινεται οτι ειναι πιο βαρυ απο τα vixen αλλα ειναι και πιο μεγαλο αλλα τα vixen κρυωνουν γρηγοροτερα γιατι ειναι ανοιχτα μπροστα.

Φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε

Παντως πιστευω οτι και το 8" SCT ειναι καλη λυση .Η μεγαλυτερη κεντρικη παρεμποδιση θα δωσει πιο επιπεδα πεδια .Εναλλακτικα υπαρχει και το 7" maksutov Skywatcher το οποιο θα φυσαει σε πλανητες , αρκει να εχει κρυωσει .

Μαλλον αρχισαμε να σας μπερδευουμε :mrgreen: .

Σημαντικοτατο ρολο εχει η ψυξη .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε
Παντως πιστευω οτι και το 8" SCT ειναι καλη λυση .Η μεγαλυτερη κεντρικη παρεμποδιση θα δωσει πιο επιπεδα πεδια .Εναλλακτικα υπαρχει και το 7" maksutov Skywatcher το οποιο θα φυσαει σε πλανητες , αρκει να εχει κρυωσει .

Μαλλον αρχισαμε να σας μπερδευουμε :mrgreen: .

Σημαντικοτατο ρολο εχει η ψυξη .

Απ οτι διαβασα το skywatcher θελει κανα 2ωρο για να κρυωσει και αν.

Φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε

Βρε θα με τρελανετε!!!!

Lunar, ωραια ολα αυτα τα .... μεγαθηρια αλλα εγω θελω κατι που να μην παινει και παρα πολυ ογκο... Οποτε μεχρι 8" θα παω μαλλον.

Τωρα κοιτουσα στο site του ΠΛανηταριου και τιμη για το Celestron C9.25 δεν εχει. Ξερει κανενας ποσο περιπου παει να μην στελνω τσαμπα email?

Παντως οπως ειπα για αποχρωματικο δεν παω παιδια. Το ξανασκεφτηκα και ειπα οτι θελω και παρατηρηση (DSO+PLanetary), οποτε ενα καλο, καινουριο ή μεταχειρισμενο με goto ειναι οτι πρεπει. (Μεχρι λεω τα 1500 για μεταχειρισμενο και 1800 για καινουριο...

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε
Θα το ξαναπώ, το είπα σε κάποιο όλο thread, αν θες ένα για παρατ΄ρηση και φωτογράφιση η λύση είναι το R200SS στην HEQ5pro.Επείσης η στήριξη αυτή κρατάει κιλά, μην το σκέφτεσε, έχω βάλει το C11 πάνω της...
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

2000 πάει το 9.25 και 2200 με τον focal reducer 6.3.

Αλλά εγώ σου λέω, vixen VC200L visac και μία heq5 pro και είσαι κομπλέ. Πολύ καλό τηλεσκόπιο στις 8 ίντσες και για παρατήρηση και για φωτογράφηση. Απο κεί και πέρα και οι φίλοι έχουν πεί αξιόλογες προτάσεις. Μήν το ψιψειριάζεις το θέμα, αυτά που έχουν προταθεί είναι καλά τηλεσκόπια.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Ετσι προσανατολιζομαι περισσοτερο πλεον σε μια λυση τυπου SCT 8" το οποιο με ενα καταλληλο focal reducer θα ειναι υπεροχο.

Νομίζεις! :lol: Με το Focal Reducer θα έχεις πολύ βινιετάρισμα οπότε το επιπλέον πεδίο πάει στράφι.

Δημοσιεύτηκε

Στη θέση σου θα επέλεγα ένα 9.25", έχει αυτό το λίγο παραπάνω που νοιώθεις ότι σου λείπει στις 8" και σχετικά λογική τιμή. Να πω την αμαρτία μου, δεν μου αρέσουν να VC/VMC της Vixen. Μπορεί φωτογραφικά να είναι εξαιρετικά και να δίνουν ωραίο flat πεδίο, αλλά δεν νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερα στην οπτική παρατήρηση από ένα C8 και σίγουρα όχι από ένα C9.25 (λόγω διαμέτρου). Είναι μπελαλίδικα στην ευθυγράμμιση - καμία σχέση με καταδιοπτρικά - ενώ επειδή είναι ανοιχτά μπροστά κάποια στιγμή το καθάρισμα γίνεται πρόβλημα. Εκτός του ότι τίθεται θέμα αποσυναρμολόγησης του σωλήνα, είναι άλλο πράγμα να καθαρίζεις τον corrector στα SCT με τις σχετικά ανθεκτικές επιστρώσεις και άλλο το primary καταδιοπτρικού που είναι πολύ πιο ευπαθές. Κατά δεύτερο λόγο έχουν αράχνη (προσωπική παραξενιά, αλλά με ενοχλούν τα spikes :oops: ) και ειδικά αξεσουάρ που ταιριάζουν μόνο στο συγκεκριμένο σωλήνα, τα οποία θα πρέπει να πληρώσεις σε τσουχτερή τιμή.

To R200SS είναι πολύ καλή λύση, πανάλαφρο και πολύ μικρό σε όγκο - πρέπει να είναι ελάχιστα μακρύτερο από ένα C8. Αν το επιλέξεις, υπολόγισε στην τιμή και από την αρχή το κόστος του coma corrector.

Για το θέμα βινιεταρίσματος με χρήση F/R που έθεσε ο Νίκος: στις 8 και 9.25", το βινιετάρισμα - πάντα με large format CCD - είναι αμελητέο και διαχειρίζεται στην επεξεργασία, ενώ στην οπτική παρατήρηση δεν υπάρχει. Μονάχα στις 11" και 14" το βινιετάρισμα είναι πρόβλημα, ενώ και πάλι θέμα στην οπτική παρατήρηση πρακτικά δεν υφίσταται.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε
Βρε θα με τρελανετε!!!!

Lunar, ωραια ολα αυτα τα .... μεγαθηρια αλλα εγω θελω κατι που να μην παινει και παρα πολυ ογκο... Οποτε μεχρι 8" θα παω μαλλον.

Τωρα κοιτουσα στο site του ΠΛανηταριου και τιμη για το Celestron C9.25 δεν εχει. Ξερει κανενας ποσο περιπου παει να μην στελνω τσαμπα email?

Παντως οπως ειπα για αποχρωματικο δεν παω παιδια. Το ξανασκεφτηκα και ειπα οτι θελω και παρατηρηση (DSO+PLanetary), οποτε ενα καλο, καινουριο ή μεταχειρισμενο με goto ειναι οτι πρεπει. (Μεχρι λεω τα 1500 για μεταχειρισμενο και 1800 για καινουριο...

Χτυπα το Advanced Series, C8-SGT στα 1800€

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=709

και εισαι με 8" στα 1800€ και με CG-5 ρομποτικη

Φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε

Για δες και το OMC200 SP f/20

http://www.aktistar.com/OrionNewW/OMCRange.htm#OMC200SP

φοβερο εργαλειο αλλα ακριβοτερο απο ολα τα παραπανω.

Εγω αυτο θα χτυπουσα χωρις δευτερη σκεψη αν εφτανε το χρημα που ειχα μαζεμενο αλλα δυστυχος δεν εφταναν ουτε για τον σωληνα και ετσι πηρα το μικρο αδερφακι του το OMC 140 f/14

Φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε

Επειδη ειμαστε εντελως offtopic μηπως Altinaki να ανοιξεις ενα θεμα για καταδιοπτρικα 8" να πουνε και οι υπολοιποι την γνωμη τους. Γιατι αν καποιος καποια στιγμη (κανει αναζητηση)ψαχνει κατι παρομοιο με τετοιο τιτλο δεν θα το καταλαβει ποτε οτι μιλαμε και για καταδιοπτρικα. :wink:

Φιλικα Δημητρης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης