THEODOR81 Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 ναι αλλα και παλι εγω θελω να μου ακολουθει το αντικειμενο με μηχανισμο οχι να μου βρισκει το αντικειμενο γιατι οπως και να το κανεις οταν βρισκεις με κοπο και ωρα κατι θες και λιγο να το απολαυσεις,θες να κανεις ενα μπρεικκαι να γυρισεις μετα απο 30 λεπτα πχ και να σε περιμενει.δε το θεωρω τοσο μεγαλη πολυτελεια ξερεις πως λαχταρουσα να δω με λεπτομερια το κρονο?
Laskos Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 ναι αλλα ξερεις τι?με το μπαρλοου 2χ που πηρα ειμαι οριακα μου φευγει ηδη και δε προλαβαινω να δω λεπτομερειες και εχω την ιδια εντυπωση αν παρω και το επομενο προσοφθαλμιο. Ξερεις πιο λαθος κανεις,που το κανουν ολοι στην αρχη?Βαζεις υπερβολικα μεγαλη μεγεθυνση.Στο δικο μου 8αρι sc, με τον hyperion zoom, καταλαβα οτι η μεγιστη ωφελιμη μεγεθυνση ειναι στην θεση των 12-13mm.Δηλαδη στο δικο μου τηλε αυτο σημαινει 156x και τερμα.Παρακατω σε mm δεν δειχνει καλυτερα.Τωρα αν στο τηλε σου πχ βαζεις 250x, δεν θα δεις καλυτερα...Απλα θα τρεχεις να προλαβεις τα ειδωλα που φευγουν απο το οπτικο σου πεδιο σαν σφαιρες. Χαμηλωσε την μεγεθυνση σου.Ξερεις ποσο ειναι το θεωρητικο οριο στο δικο μου 8αρι?480x!!! Ειναι πραγματικα αστειο! Τοση μεγεθυνση μονο αν παρατηρεις απο την σεληνη που δεν εχει ατμοσφαιρα!
Efstathios Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Διαφωνώ φίλε Laskos. Είναι σωστό αυτό που λές, αλλά πιστέυω με ένα 8ιντσο σε καλές νύχτες τα 250Χ τα έχεις άνετα. Και τα 300Χ ακόμα. Με το 10άρι έχω δεί Δία στα 350Χ πολύ καλό. Το να ακολουθήσεις τον στόχο είναι κάτι που το συνηθίζεις με το dobsonian. Αλλά σίγουρα μία στήριξη με tracking είναι το καλύτερο. starrynights.blog
Laskos Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 σε καλές νύχτες τα 250Χ τα έχεις άνεταSorry, αλλα προσωπικα εχω να δω καλη νυχτα ουτε θυμαμαι πριν απο ποσο καιρο...Βαρεθηκα να περιμενω καλο seeing και πλεον το εχω διαγραψει απο τον εγκεφαλο μου...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Διαφωνώ φίλε Laskos. Είναι σωστό αυτό που λές, αλλά πιστέυω με ένα 8ιντσο σε καλές νύχτες τα 250Χ τα έχεις άνετα. Και τα 300Χ ακόμα. Με το 10άρι έχω δεί Δία στα 350Χ πολύ καλό. Θα συμφωνήσω με τον Στάθη. Με το 8SC έχω βγάλει πεντακάθαρες χ250 και μάλιστα με Hyperion, οχι δηλαδή και κανένα πανάκριβο. Και μη νομίζεις σε κανένα ουρανό της προκοπής κιόλας! Στην περιοχή του Ωρωπού που την έχει τη χοντρορύπανσή του. Μήπως δεν πάει καλά η ευθυγράμμισή σου φιλαράκο; Δημήτρης
planetman Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Ρε παιδιά, έχει μεγάλη σημασία και η περιοχή από την οποία παρατηρείς και δεν ξέρω αν το seeing έχει σχέση με τη φωτορύπανση. Κι εγώ από το σπίτι μου σπανιότατα έχω καλό seeing, αλλά στο στέκι μας έξω από την πόλη σε μεγάλη υψόμετρο συνήθως είναι αρκετά καλό. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Laskos Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Μήπως δεν πάει καλά η ευθυγράμμισή σου φιλαράκο;Nα σου πω, μια χαρα μου φαινεται, απο οσο μπορω να καταλαβω...Εχεις κανα link για ακριβη ευθυγραμιση σε sc?Παλι ομως δεν το νομιζω...Μια χαρα μου φαινεται οτι ειναι.Χθες στο βραδυ στον Δια, το οριο για καλυτερη εικονα ηταν τα 12mm στον zoom. Παρακατω δεν εβλεπες καλυτερα...
krisgym Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Χθεs βραδυ ειδα Κρονο με nagler 5 και αργοτερα και τον Δια, και ειμαι παιδια ακριβοs πανω απο την πολη μεs την φωτορυπανση, και εχω το 8i. Φιλικα Χρηστοs.
krisgym Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 α...και κατι ακομα, με f10 και οχι με f6.3. Φιλικα Χρηστοs.
Laskos Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Kαλα το να τον δεις με 5mm, και εγω τον εβλεπα, αλλα πως...Χωρις λεπτομερεια.Μολις πουλησα τον 5mm...Προσεξε το αυτο.Η επιπλεον μεγεθυνση, δεν δειχνει απο ενα σημειο και μετα, επιπλεον λεπτομερεια.
krisgym Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Δεν καταλαβεs, κρυσταλο κατσε καλα εβλεπα, για δεs λιγο την ευθυγραμμιση σου. Φιλικα Χρηστοs.
Laskos Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Ξερεις τι νομιζω οτι γινεται?Αν βαλουμε στο τηλε μου τον 5mm, εσυ θα λες: πω πω τι εικονα ειναι αυτη και εγω θα σου λεω: μα ετσι δεν βλεπεις καμια εξτρα λεπτομερεια...
Laskos Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Πριν καμιά δεκαριά χρόνια είχε πέσει στα χέρια μου ένα περιοδικό με ένα ένθετο κατάλογο τηλεσκοπίων. Επειδή τότε δεν υπήρχε internet το ένθετο αυτό ήταν κάτι το σωτήριο για μένα και ήταν η βασική πηγή πληροφορίας που είχα (και η μοναδική). Το μαγαζί ήταν του Νομικού και είχε τις γνωστές μάρκες των Meade & Celestron. Οι τιμές ήταν απλησίαστες ακόμη και στα 6'' Dob. Δεν συζητάω για go-to (μιλάμε για 4-5 εκατομμύρια δραχμές για ένα Celestron 8'' με go-to πάνω σε φουρκέτα). Επίσης εκείνη την εποχή ήταν διαδεδομένο το 6'' Dob όπως είναι τώρα το 8'' Dob. Τώρα πλέον αυτό έχει αλλάξει. Τι θέλω να πω με αυτό: Οτι ο κόσμος τείνει να παίρνει τηλεσκόπια μεγαλύτερων ιντσών όσο περνάει ο καιρός. Είναι σαν το νόμο του moore στους υπολογιστές. Σε λίγο καιρό θα λέμε πάρε ένα 16άρι που θα σε απασχολεί για χρόνια. Το θέμα μετά δεν θα είναι οικονομικό αλλά μεταφορικό καθώς θα είναι δύσκολο να μεταφέρεις ένα τέτοιο θηρίο. Επίσης μετά ίσως να αναζητάμε καλύτερης ποιότητας οπτικά κτλ. Δεν ξέρω αλλά εγώ προσωπικά νιώθω πολύ τυχερός που ζω αυτή την εξέλιξη και απολαμβάνω το χόμπι της αστρονομίας. Παλιότερα δεν μπορούσα να το κάνω αυτό. Kατι τετοιο εννοω και εγω με τα γραφομενα μου... Δεν συζητάω για go-to (μιλάμε για 4-5 εκατομμύρια δραχμές για ένα Celestron 8'' με go-to πάνω σε φουρκέτα). Ακομα και σημερα καποιες τιμες στην Ευρωπη μοιαζουν αστειες Αντε παιδια, συνεχιστε τον σχολιασμο!
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2008 ΟΚ, συνεχίζουμε! Χθεs βραδυ ειδα Κρονο με nagler 5 και αργοτερα και τον Δια, και ειμαι παιδια ακριβοs πανω απο την πολη μεs την φωτορυπανση, και εχω το 8i. Θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω ότι, η φωτορύπανση δυσκολεύει ή και αποκλείει την παρατήρηση των αμυδρών αντικειμένων. Δεν επηρεάζει την παρατήρηση πλανητών, όπως των Δια και Κρόνου, οι οποίοι είναι αρκετά φωτεινοί, και γιαυτό ορατοί. Προσωπικά, τις περισσότερες από τις καλύτερες εικόνες των παραπάνω πλανητών τις έχω λάβει μέσα από την Αθήνα. Κατά τα λοιπά, οι κινέζοι οδηγούν στην κατηφόρα των τιμών, βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα των προϊόντων τους και αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά, στριμώχνοντας προοδευτικά όλους τους άλλους κατασκευαστές. Σήμερα έχουμε γεμίσει φθηνά και ικανοποιητικά dobs, και το χαίρομαι πολύ! Αύριο έρχονται τα εξίσου οικονομικά και – εύχομαι - ικανοποιητικά μεγάλα truss dobs. Μακάρι μεθαύριο να δούμε κινέζικους naglers σε αντίστοιχα χαμηλή τιμή! Η αστρονομία είναι ακριβό σπορ και μάλλον θα παραμείνει τέτοιο, για όποιον θέλει την απόλυτη ποιότητα και την μέγιστη απόδοση. Ας είναι όμως καλά και οι φίλοι μας κινέζοι, που το κάνουν (για την ώρα?) πιο προσιτό στον πολύ κόσμο. Φιλικά PapGeo
Laskos Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2008 Α, και τα Meade Lightbridge, GSO ειναι.Το γνωριζατε?
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2008 Πάντως η αλήθεια είναι ότι στην πλανητική παρατήρηση δεν επηρεάζει πολύ η φωτορύπανση όσο το seeing στην συγκεκριμένη περιοχή και τη συγκεκριμένη ώρα. Εμένα προσωπικά μου έχει τύχει να έχω καλό seeing από το σπίτι μου και ενός φίλου που μένει στην άλλη άκρη της πόλης να είναι κακό. Και επειδή είδα παραπάνω ότι υπάρχει ανάγκη για tracking στην παρατήρηση σκεφτείτε λίγο τη λύση μιας πλατφόρμας για Dob. Δεν χρειάζεται να δώσεις τόσα λεφτά για να πάρεις ισημερινή αφού θες μόνο tracking. ΥΓ. Συγνώμη που είμαι off-topic. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα