Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Βασίλη, Καταλαβαίνω το άγχος για το ταξίδι ζωής που έρχεται αλλά αν προσπαθήσεις να κάνεις τα παραπάνω που γράφεις, είναι πιθανό να σου συμβούν τα εξής. Να βγάλεις φωτογραφίες που δεν θα βλέπονται και το σημαντικότερο, να μην ευχαριστηθείς το φαινόμενο! Τα φίλτρα, απο όλες τις κάμερες, φωτο και βίντεο, κιάλια αλλά και τα γυαλάκια που φοράμε, βγαίνουν κατά τη διάρκεια της ολικότητας. Αυτό είναι και το πιο συγκλονιστικό αφού είναι και η μοναδική φορά που μπορούμε να κοιτάξουμε τον Ήλιο με γυμνά μάτια και να δούμε το Στέμμα του. Η Σελήνη μας κάνει τη χάρη! Το μυστικό είναι η φωνή "βγάλτε φίλτρα" 5 – 8 δεύτερα πριν τη δεύτερη επαφή (α' διαμαντένιο δακτυλίδι). Αξέχαστη εμπειρία ο ήχος των κλείστρων από δέκα φωτογραφικές μηχανές γύρω -dslr τις λέτε; Σε στάση ανάπαυσης κοιτάζοντας τον Ήλιο, ακίνητοι πατάνε όλοι ένα... ντεκλανσέρ; Τι άσχετος που είμαι!!Πιστεύω η φωνή θα γράψει για να μας εξηγήσει για το μαγικό ξυπνητήρι Η τρίτη επαφή για τον παρατηρητή είναι εμφανές ότι πλησιάζει αλλά για τους φωτογράφους οι κτύποι του ρολογιού νομίζω ειναι απαραίτητοι. Να είσαι σίγουρος ότι θέλει οργάνωση και προετοιμασία όπως έγραψα πριν και να φανταστείς ότι εγώ έκανα τα λιγότερα από τους άλλους φίλους έχοντας μόνο μια βιντεοκάμερα! Μια συμβουλή. Όταν πάρεις το φίλτρο και αρχίζεις να φτιάχνεις τα δακτυλίδια από χαρτόνι-οι σελιδοδείκτες είναι το καλύτερο- μη κάνεις τα δακτυλίδια πολύ σφιχτά για το φακό της μηχανής αλλά και τα κιάλια. Την ώρα που θα τα βγάζεις αγχωμένος για να προλάβεις, "Βγάλτε φίλτρα",αν είναι σφιχτά, παίρνεις μαζί το τρίποδο, τη στήριξη, τα τούβλα που έχεις βάλει για αντίβαρα, χαλάς το κάδρο, ακούς τις φωνές, κάτι σε τυφλώνει, το κοιτάς, δεν βλέπεις τίποτα, φτού, φοράς ακόμα τα ειδικά γυαλιά, τα βγάζεις, χαζεύεις, "Προεξοχή! Ώρα μία!"ώχ μια προεξοχή, να τη δω με τα κιάλια, αμάν δεν έβγαλα τα φίλτρα, μα γιατί δεν βγαίνουν-έπρεπε να έχεις κάνει τρυπίτσες με καρφίτσα στις άκρες του χαρτονιού- "Κοιτάξτε γύρω σας",ώχ ο Ήλιος έχει φύγει από το κάδρο στην κάμερα, ξανά φωνές, τρίτη επαφή, Ουάου!, "Βάλτε φίλτρα" Ραντεβού στην Κίνα! Πώς πέρασαν έτσι δύο λεπτά; υγ. Φωτογραφικές οδηγίες θα γράψουν οι φωτογράφοι! Εγώ... just tourist! Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Γιάννη η περιγραφή σου για τις στιγμές εκείνες, ήταν όλα τα λεφτά!! Έφερες τον χρόνο μπροστά (ή πίσω)!! Ευχαριστούμε για το ταξίδι! Βασίλη, έχεις την 40D και τραβάς JPEG; Αδικείς πάρα πολύ το σώμα και τον φακό σου έτσι. Μη νομίζεις ότι εγώ γνωρίζω πολλά, αλλά JPEG μόνο στην αρχή τραβούσα. Όταν έμαθα γιατί υπερέχουν τα RAW, αλλά και όταν είδα τις φωτογραφίες RAW στον υπολογιστή, έπαθα πλάκα!! Είμαι βέβαιος ότι και εσύ θα βλέπεις αρχείο JPEG και θα κάνεις πέρα!!! Δοκίμασε και θα δεις!! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Γιαννη σε ευχαριστω και εγω για το ταξιδι στο Παρελθον...αλλα και στο μελλον (αν το πολλαπλασιασεις Χ3 ) Σε ευχαριστω για τις συμβουλες... Βασίλη, έχεις την 40D και τραβάς JPEG; Αδικείς πάρα πολύ το σώμα και τον φακό σου έτσι. Μη νομίζεις ότι εγώ γνωρίζω πολλά, αλλά JPEG μόνο στην αρχή τραβούσα. Όταν έμαθα γιατί υπερέχουν τα RAW, αλλά και όταν είδα τις φωτογραφίες RAW στον υπολογιστή, έπαθα πλάκα!! Είμαι βέβαιος ότι και εσύ θα βλέπεις αρχείο JPEG και θα κάνεις πέρα!!! Δοκίμασε και θα δεις!!Δυστυχως ναι, ακομη σε jpgΔεν εχω πολυ χρονο για παραιτερω εξεργασια (απο οτι νομιζω το RAW θελει και καποια επεργασια μετα )Μαλλον θα αρχισω να βγαζω σε raw... Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Σιδηρόπουλος Κώστας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Την ώρα που θα τα βγάζεις αγχωμένος για να προλάβεις, "Βγάλτε φίλτρα",αν είναι σφιχτά, παίρνεις μαζί το τρίποδο, τη στήριξη, τα τούβλα που έχεις βάλει για αντίβαρα, χαλάς το κάδρο............................................................................... Είσαι φοβερός, άψογη περιγραφή . Σαν να το ζούσα. Ευχομαι πάντως από τώρα να σας πάνε όλα "πρίμα". Φιλικά Κώστας Σιδηρόπουλος
vtsamis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2009 Το μυστικό είναι η φωνή "βγάλτε φίλτρα" 5 – 8 δεύτερα πριν τη δεύτερη επαφή (α' διαμαντένιο δακτυλίδι). Πιστεύω η φωνή θα γράψει για να μας εξηγήσει για το μαγικό ξυπνητήρι Γεια σας! Είμαι η ...φωνή.Το μαγικό ξυπνητήρι είναι ένα ξυπνητήρι ειδικού τύπου ρολογιού, με ενσωματωμένο ραδιοφωνικό δέκτη, που αποκωδικοποιεί σήματα πομπών από ατομικά ρολόγια, και το μεταφράζει σε ακριβή ώρα UT (radio controlled clocks).Χμ...Πρακτικά, με ένα τέτοιο ρολόι, αξίας 40-80 ευρώ, πχ αυτό, έχει κανείς τη δυνατότητα να ξέρει επακριβώς την ώρα, το λεπτό και το δευτερόλεπτο που θα εμφανιστούν τα diamond rings, με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου, εάν ξέρει βέβαια και τις ακριβείς συντεταγμένες του τόπου του. Εναλλακτικά βέβαια, υπάρχουν και οι συσκευές GPS. Για τις συντεταγμένες, υπάρχει αυτό το super link για Google Earth track από εδώ. Για το ρολόι, το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους όσους θέλουν τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια χρονομέτρησης, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη έκλειψη στην Κίνα, αλλά για όλα τα αστρονομικά φαινόμενα που η καταγραφή τους απαιτεί ακριβείς χρόνους (εκλείψεις, αποκρύψεις, διαβάσεις, μετέωρα, βροχές διατόντων, κλπ)Το ρολόι θα πρέπει να έχει δυνατότητα λήψης του ιαπωνικού πομπού JJY που εδράζεται -ευτυχώς- στο νοτιότερο μεγάλο ιαπωνικό νησί, το Kyushu, έχει εμβέλεια 1.500 χλμ και απέχει το πολύ ~900 χλμ από τη Σαγκάη!Όπως αποδείχτηκε στο Novosibirsk, είχε μεγάλη σημασία να ξέρουμε όλοι μας όσοι φωτογραφίζαμε, το πότε ΑΚΡΙΒΩΣ θα έχουμε τα diamond rings, εξ ου και η ... φωνή: "Φίλτρα τώρα!" ή "diamond ring σε 10,9,8,..."κλπ. Για να πάρετε μια ιδέα του ήχου του μαγικού ξυπνητηριού, ακούστε . Για πληροφορίες για λήψεις πομπών σε Ελλάδα και Ευρώπη, δέστε κι αυτό (σελ 189): http://www.astrosynedrio2007.gr/praktika/chapters/Tsamis.pdf Πάντως είναι καλό σε κάθε ομάδα αστροφωτογράφησης έκλειψης να υπάρχει κάποιος με το ρόλο του συντονισμού όλων ως προς τους χρόνους και τα φίλτρα.Καλή Επιτυχία! Wo jiao Vagelis Tsamis https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
PapGeo Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2009 Καλό μήνα!Εδώ θα βρείτε Live εικόνα από τη Σαγκάη μέσω Web Cam: http://www.onedir.com/ Οι καλύτερες ώρες θέασης (για εμάς) ξεκινούν από τις 1:00 το πρωί και μετά, γιατί λ.χ. τώρα εκεί έχει ήδη βραδιάσει και δεν φαίνονται πολλά. PapGeo
alepohori Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4, 2009 Σήμερα όλο το μεσημέρι έκανα δοκιμές με τη μηχανή. Κατά την γνώμη μου, ο μόνος τρόπος να πάρουμε καλές ευρυγώνιες λήψεις (μόνο με μηχανή και τρίποδο) κατά την μερική και ολική έκλειψη είναι οι πολλές λήψεις σε τρεις (και σε μερικά προχωρημένα μοντέλα μηχανών, 4 ή 5) τιμές έκθεσης. Δηλαδή το bracketing. Πώς όμως μπορούμε να πάρουμε περισσότερες λήψεις από 3;;; Μπορεί η 450D να τραβήξει πολλές ομάδες λήψεων (ανά bracketing), ώστε να έχουμε πολλές τριάδες λήψεων που αντιστοιχούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές; Αυτό έψαχνα σήμερα. Καταρχήν ξεχνάμε τον τηλεχειρισμό. Η διαδικασία που περιγράφω απαιτεί χειροκίνητο πάτημα του κλείστρου. Τι είναι bracketing; Είναι γνωστό ότι η μηχανή στο Manual Mode, αποφασίζει εκείνη για την τιμή έκθεσης, ανάλογα με τις τιμές του χρόνου και του διαφράγματος που θα της πούμε. Εμείς όμως δεν γνωρίζουμε ποια τιμή είναι η κατάλληλη. Της λέμε λοιπόν μετά από κάθε λήψη μας, και για τις επόμενες 2 λήψεις, να επιλέξει τιμή έκθεσης που να βρίσκεται εκατέρωθεν της αρχικής τιμής. Το εύρος των 2 ακραίων τιμών ως προς την αρχική, καθορίζεται με το bracketing. Δείτε την πρώτη φωτό και θα καταλάβετε. Αμέσως μετά τον ορισμό του εύρους του bracketing γύρω από μια τιμή, πατάμε το κουμπί που δείχνω, για να ορίσουμε το πόσες λήψεις θέλουμε ανα τριάδα εκθέσεων. Από εδώ λοιπόν ορίζουμε το πόσες τριάδες λήψεων, δηλαδή πόσες ομάδες bracketing, θα τραβήξει αυτόματα η μηχανή, μετά το πάτημα του κουμπιού του κλείστρου. Ο μέγιστος αριθμός είναι 10. Δηλαδή συνολικά30συνεχόμενες λήψεις! Επιλέγουμε Manual Mode, ώστε να μπορούμε να ορίσουμε ταχύτητα και διάφραγμα και η μηχανή να ορίσει την αρχική τιμή της έκθεσης γύρω από την οποία θα μετρήσει το bracketing. Το τελικό set up. Η ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα και το ISO, είναι στη δική μας ευχέρεια. Η πρώτη λήψη για κάθε τριάδα bracketing θα γίνει με την τιμή χρόνου που έχουμε ορίσει, ενώ οι άλλες 2 λήψεις θα γίνουν με χρόνο που θα ορίσει η μηχανή. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Bi2L Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5, 2009 Δημητρη αρκετα καλη η παρουσιαση...Θα αρχισω και εγω σιγα σιγα να κανω δοκιμαστικες φωτογραφισεις με αυτον τον τροπο... Να σας ενημερωσω οτι χθες εφτιαξα τα ηλιακα μου φιλτρα!!! Πηρα το ND5 για τα κυαλια και το φιλτρο ND3.8 (φωτογραφικο) για την Canon!! : Οποτε ειμαι ετοιμος για Ηλιακη φωτογραφιση <ακους Πετρο!!!>Αντε να φυγουν τα συννεφα...να βγουμε εξω να δουμε τι κανει το φιλτρακι!! (και βεβαια να μην εχω δουλεια οταν ειναι να γινει η δοκιμη...λιγο δυσκολο αυτο.. )Μου περισσεψε και αρκετο φιλτρο...οποτε μαλλον θα εχω και για τις επομενες Εκλειψεις Αυτο που με αποσχολει ειναι οτι το φωτογραφικο φιλτρο ελεγε οτι να μην χρεισιμοποιηθει χωρις να υπαρχει αλλο ενα φιλτρο (δεν θυμαμε πιο) εαν προκειτε να δουμε τον Ηλιο με τα ματια!!(ή κατι τετοιο τελος παντων)Εγω δεν προκειτε να δω τον ηλιο με τα ματια, με το συγκεκτιμενο φιλτρο... αλλα αφου θα ειναι στην φωτογραφικη μηχανη δεν θα πρεπει να δω που φωτογραφιζω;; Αρα δεν θα δω μεσα απο το φιλτρο (ND3.8 ) χωρις καμια αλλη προστασια... Καμια ιδεα;;; Υπαρχει προβλημα εδω;; Και βεβαια παρχει και αλλο ενα προβλημα... στο site της Nasaοπου αναφερει τους χρονους...δεν εχει για φιλτρο ND3.8και αυτο που με αποσχολει περισσοτερο ειναι οτι το 3.8 θα θελει ακομα μικροτερους χρονους...μα εδω καλα καλα με f/4.4-5.6 (τοσο ειναι ο φακος μου) δεν υπαρχει χρονος στους πινακες της Nasa (βεβαια δεν εχουν το 1/8000) αλλα αυτο θα ηταν για το ND4.0....για το Nd3.8 τι χρονους βαζω;;;Θα κανω δοκιμες... Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Bi2L Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2009 Παρακατω ειναι οι φωτογραφιες απο το πρωτο φως με το νεο Φιλτρο για την Canon!!! με τo ND3.8 !! Οι οποιες φωτογραφιες προμηνύουν το ΤΙ θα ακολουθισει στην Κινα!!! Βεβαια με τα κυαλια το οποια ειχαν πανω το ND5.0 μπορω να πω οτι εβλεπα την κοκκιαση...ενω στην φωτογραφια δεν αποτυπώθηκε Μηπως πρεπει να παρω "μεγαλυτερο" φιλτρο για την φωτογραφικη;;(πχ ND4.0 ή ND5.0)Μιας και οι χρονοι που εχω χρησιμοποιήσει δεν πανε παρακατω! Cropαρισμενη Canon Eos 40D400mm1/8000f/5.6NDF3.8 Χωρις crop, χωρις επεξεργασια.Canon Eos 40D400mm1/8000f/5.6NDF3.8 Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2009 Παρακατω ειναι οι φωτογραφιες απο το πρωτο φως με το νεο Φιλτρο για την Canon!!! με τo ND3.8 !! Οι οποιες φωτογραφιες προμηνύουν το ΤΙ θα ακολουθισει στην Κινα!!! Γιά να δούμε!! Όσο για το φίλτρο νομίζω ND5 θα ήταν καλύτερα για να μην είσαι στα όρια στη φάση της μερικής έκλειψης. Α τι είπες έβλεπες με τα κιάλια και με ND5; Κοκκίαση; Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
Bi2L Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2009 Nϊ Hao (hello) Xϊgqΐsan έrshί έr Qΐyuέ έr qiάn jiύ (Wednesday 22 July 2009) Y.Efremidis! Wo yijijng hui shuo Zhongwen le!! (Y.Efremidis! I already know how to speak Chinese) Dui le. Wo meige xingqi chi Zhongguo fan de shilou, yibian chifan, yibian gen fuwuyuan xuexi Zhongwen.Yijing hui shuo hen chengyu le. Yi ju liang de. (Ακριβος ετσι. Καθε εβδομαδα παω σε Κινεζικο εστιατοριο για φαγητο και με το ενα χερι τρωω και με το αλλο κανω μαθηματα κινεζικων με την σερβιτορα. Ιδη ξερω πολλα ιδεογραμματα Μ'ενα σμπαρω δυο τριγωνια)<βαριωμουν να βαλω τους τονους> Ηάο jίle. (Υπεροχα) Χίongmάο shί dόngwύ. (τα πάντα ειναι ζωα) Χίάο mάο huί zhuά lάοshύ.(οι γατες μπορουν να ποιασουν ποντικια) Wό yάο yί bέί kάfeί (θελω μια κουπα καφε) Dimitris, Wo ye meiyou qian, danshi meiyou guanxi. Wo zhidao yige hen hao, hen pianyi de Zhongguo fanguan. (Δημητρη, ουτε εγω εχω μαζι μου πολλα λεφτα, αλλα δεν πειραζει, Ξερω ενα πολυ καλο Κινεζικο εστιατοριο ) Αντε...τι να τον κανεις τον διερμηνεα,ξεναγο οταν εχεις Εμενα μαζι σου!!!Αφου το'χω!!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Bi2L Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2009 Α τι είπες έβλεπες με τα κιάλια και με ND5; Κοκκίαση; Suάn le. (ξεχνατο) Ηύ shuό bά dάο. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2009 Ni Hao λοιπόν! Επιμένω πάντως σε ελάχιστες και συγκεκριμένες κινήσεις! Στο Rapa Nui θα ξέρουμε περισσότερα! Αν όλα πάνε καλά, που θα πάνε έτσι κι'αλλιώς, εγώ σκοπεύω να κάνω λιγότερα από την προηγούμενη... Σχεδόν έξι λεπτά θα βλέπουμε στέμμα και προεξοχές Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
alepohori Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Δοκίμασα να τραβήξω 30 συνεχόμενες λήψεις σε Raw (10X3 bracketing). Είδα όμως ότι μπουκώνει το buffer. Μετά την 7η λήψη, αργεί πολύ για τις επόμενες. Μια γρήγορη κάρτα SD θα λύσει το πρόβλημα ή πρέπει να ρίξω την ανάλυση; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
vtsamis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Xie xie nie, Βασίλη!Nie Puh Dong Hua shuo da hen hao!Nie shu, Zhong Guo ren MA?(Wo, hoe shuo idiar) Dsai Gien! https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Bi2L Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Xie xie nie, Βασίλη!Nie Puh Dong Hua shuo da hen hao!Nie shu, Zhong Guo ren MA?(Wo, hoe shuo idiar) Dsai Gien! θα σου πω το βραδυ... Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Bi2L Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Ξαναδοκιμαζοντας σημερα την φωτογραφικη...με το ND3.8 Σημερα εβαλα και τον Extender X2 (800μμ) βεβαια ηθελα πολυ σταθερο χερι και μονο 1 φωτογραφια βγηκε καλη... Βεβαια εβγαλα και φωφογραφιες και χωρις τον Extender (400mm) αλλα με μικροτερο f/ ....αλλα και παλι δεν καταφερα να ποιασω το αποτελεσμα που μου εδιναν τα κυαλια.... Τελικα ποιος συνδιασμος εχει το καλυτερο αποτελεμα;;Συγνωμη για τις πολλες φωτογραφιες....αλλα στην Κινα θα πρεπει να πανετοιμος (οι φωτογραφιες ειναι απλα cropαρισμενες, τιποτε αλλο) 400mmf131/8000iso 100 με τον Extender X2800mmf111/8000iso 400 με τον Extender X2800mmf111/8000iso 200 με τον Extender X2800mmf111/4000iso 100 400mmf111/8000iso 100 400mmf101/8000iso 100 400mmf91/8000iso 100 400mmf81/8000iso 100 400mmf7.11/8000iso 100 400mmf5.61/8000iso 100 Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Bi2L Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Δοκίμασα να τραβήξω 30 συνεχόμενες λήψεις σε Raw (10X3 bracketing). Είδα όμως ότι μπουκώνει το buffer. Μετά την 7η λήψη, αργεί πολύ για τις επόμενες. Μια γρήγορη κάρτα SD θα λύσει το πρόβλημα ή πρέπει να ρίξω την ανάλυση;Δημητρη μου ειναι πολυ λογικο να μπουκωσει η φωτογραφικη...αφου μεσα σε πολυ λιγο χρονικο διαστημα εβγαλε 30 φωτογραφιες, οπου σημενει οτι θα πρεπει να διαχειριστει 30 Χ 5MB-10MB (δεν γνωριζω το μεγεθος απο τα raw, αλλα ειναι σιγουρα μεγαλα, ισως και παραπανω απο αυτα που γραφω) Δεν νομιζω οτι παιζει ρολο η μνημη, ειναι τι γενικο συνολο....η πιο γρηγορη μνημη το πολυ πολυ να σου δωσει τους μισους χρονους εγγραφεις και αναγνωσεις, αλλα το CPU της φωτογραφικης μηχανης θα παραμηνει το ιδιο οποτε πολυ αυτο θα πρεπει να κανει ολη την δουλεια δηλαδη να επεξεργαστει 300ΜΒ μεσα σε ενα πολυ συντομο διαστημα. Και βεβαια το αλλο προβλημα που υπαρχει ειναι οτι απο τις πολλες λυψεις ζεστενετε και το chip και η μηχανη μπουκωνει...Αυτο θα πρεπει να το προσεξουμε κατα την διαρκεια της μερικης εκλειψης μιας και οταν θα γινει ολικοτητα και θα αρχισουμε να βγαζουμε παραπολλες φωτογραφιες να μην μας μπουκωσει η φωτογραφικη. Δοκιμασε να κανεις λιγοτερες ληψης...Θα δοκιμασω και εγω με την δικια μου (οπου εχω και γρηγορη μνημη να σου πω διαφορες) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Βασίλη, Αν και άσχετος από φωτογραφία (με συμφέρει αυτό...)βλέποντας τις δοκιμές σου αλλά και τις απορίες σου, έχω να σου πω τα εξής και αν θές τα κρατάς. 1. Θα τραβήξεις έχοντας τη μηχανή σε κάποια στήριξη; Γιατί αν δεν θα έχεις τράκινγκ, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για τους χρόνους έκθεσης. 2. Χωρίς τράκινγκ, δεν μπορείς να έχεις αυτό το κάδρο γιατί θα τον χάσεις (τον Ήλιο εννοώ) πολύ γρήγορα! Θα διορθώνεις, θα κοιτάς τη μηχανή, θα κοιτάς τον Ήλιο, την Αφροδίτη, α να και ο Ερμής...πάει ο Ήλιος από το κάδρο. 3. Ο Ήλιος θα πρέπει να είναι το 1/5 του κάδρου, για να έχεις ευχέρεια να διορθώσεις & να κεντράρεις, στην περίπτωση απλού φωτογραφικού τρίποδα. 4. Ακόμα και με τράκινγκ όμως μη ξεχνάς ότι για να βγάλεις το Στέμμα σε διαφορετικούς χρόνους έκθεσης θα πρέπει να υπολογίσεις κάδρο με ηλιακές διαμέτρους τουλάχιστον έξι, αν όχι οκτώ! 5. Τριάντα φωτογραφίες μέχρι να "μπουκώσει" αυτό που λέτε bracketing, σας φτάνουν μια χαρά αφού θα χρειαστείτε το bracketing μόνο κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τρίτης επαφής (διαμαντένια δακτυλίδια) περίπου 20 δευτερόλεπτα για την κάθε επαφή. Είναι τα σημεία που λέμε ότι χρειάζεται το ρολόι! 6. Στη μέση της ολικότητας θα τραβήξεις φωτογραφίες με διαφορετικούς χρόνους έκθεσης για να αποτυπώσεις το Στέμμα σε διαφορετικές διαμέτρους αν θέλεις να κάνεις stacking μετά. Το ίδιο γίνεται και με το βίντεο για να έχουμε μεγαλύτερο Στέμμα καίγοντας το εσωτερικό. 7. Το ND5 είναι μια χαρά για τη μερική φάση, ο Ήλιος θα είναι πολύ δυνατός, και παίρνεις λήψεις ανά δέκα λεπτά αν θέλεις μετά να φτιάξεις ένα animated gif. Το ίδιο και μετά το τέλος της ολικότητας μέχρι την τέταρτη επαφή. Για μένα, η καλύτερες της μερικής είναι αυτές της πρώτης επαφής, 2-3 λεπτά μετά. Είναι και από τις καλύτερες στιγμές του ταξιδιού! 8. Σημαντικότερο όλων, η εστίαση. Αφού θα φτάσεις στο μέρος παρατήρησης θα εστιάσεις χειροκίνητα στον ορίζοντα, στα πέντε χιλιόμετρα και μετά εστιάζεις στο άπειρο, ελέγχεις στο preview ότι είσαι οκ και κολλάς το φακό με μια χαρτοταινία. Καί δεν την ξαναπειράζεις!Εγώ έβαλα logo 9. Τέλος, επειδή θα κάνετε ρυθμίσεις στη μηχανή κατά τη διάρκεια της ολικότητας, ένας λευκός φακός στην τσέπη είναι απαραίτητος στη περίπτωση που σκοτεινιάσει αρκετά. Θυμάμαι ότι με προσπάθεια έβλεπα το μενού της κάμερας. ...Και, τα χαρτονάκια με το φίλτρο να είναι πιο μεγάλα σε διάμετρο, για χιλιοστά μιλάμε, όπου μπορείς να βάλεις ένα μικρό κομάτι αφρολέξ, για εύκολη αφαίρεση χωρίς να χαλάσεις το κάδρο, αλλά και για ασφάλεια, σε περίπτωση αέρα (τέλειο το αφρολεξάκι). Μακάρι να μπορούσα να σε βοηθήσω και για το setup σε σχέση με το f του φακού που θα χρησιμοποιήσεις, αλλά αυτό θα το κάνουν οι καταξιωμένοι αστροφωτογράφοι μας Φιλικά, Γιάννης Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
Bi2L Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Xie xie nie, Βασίλη!Nie Puh Dong Hua shuo da hen hao!Nie shu, Zhong Guo ren MA?(Wo, hoe shuo idiar) Dsai Gien! Ni hao Vangelis?Xie Xie Wo, shwaw Zhongwen cong shu. wo boo shwaw Zhongwen, woo kan shu. wo boo shenme hui ni Zaijian Vanelis, yihuir jianxianzai wo qu shuijiao Γιαννη σε ευχαριστω για ολες τις πληροφοριες μου εχεις δωσει (και οσες θαμας δωσει ακομα ) Αν και εχω καποιες αποριες σε αυτα που μας ειπες...αλλα ειναι λιγο αργα τωρα οπως εγραψα παραπανω...πρεπει να παω να ξεκουραστω...Σε Ευχαριστω Zaijian Γιαννης, jian mingtian (αντιο Γιαννη, τα λεμε αυριο) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
alepohori Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Μόλις έκανα δοκιμή 30 λήψεων. Χρησιμοποίησα κάρτα Sandisk Ultra II class4, high speed. Το μέγεθος κάθε αρχείου RAW ήταν περίπου 15MB και δε μπούκωσε στιγμή. Ήταν εντυπωσιακή η απόδοση! Και το καλύτερο ήταν ότι μετά τη λήψη των 30, η προσπέλαση στην κάρτα διήρκησε μόλις 2-3 δευτερόλεπτα και η μηχανή ήταν ήδη έτοιμη για την επόμενη λήψη. Πολύ καλά! Σύμφωνα με αυτά που θέλω να κάνω, 3 πράγματα πρέπει να έχω κάνει από πριν: 1)Εστίαση, 2)καδράρισμα, 3)καπάκι στο σκόπευτρο (σημαντικότατο για μένα!) Μετά από αυτά, έχοντας δώσει τις ρυθμίσεις στη μηχανή, αναμένουμε το σύνθημα με το χέρι στο ηλεκτρονικό ντεκλασέρ! Με το σύνθημα, πάτημα του ντεκλασέρ και αφήνω την μηχανή να τραβάει όπως θέλει, και ας τραβάει λάθος.. Από το σημείο αυτό και μετά, αδιαφορώ για την μηχανή και απολαμβάνω το φαινόμενο. Δε με ενδιαφέρει αν δε βγει καμία καλή φωτογραφία. Το λέω απλώς για να μη χάνουμε την ουσία, παιδιά! Πρώτα εμείς πρέπει να χαρούμε το φαινόμενο σε όλο του το μεγαλείο και μετά οι υπόλοιποι που θα δούνε τις φωτογραφίες μας. Έτσι πιστεύω. ΥΓ.Γιατί έχω την εντύπωση ότι φεύγουμε αύριο; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
PapGeo Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2009 ...ΥΓ.Γιατί έχω την εντύπωση ότι φεύγουμε αύριο; 您错误我的朋友。 我們已經是那裡! (You are wrong my friend. We are already there!)
gkoutep Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2009 Παιδιά γεια χαρά, Παρακολουθούσα τη συζήτηση από την αρχή της, μια και από το Καστελόριζο "κολλησα" το μικρόβιο των εκλείψεων. Για εφέτος κανονίζω (καθυστερημένα!) να είμαι στη Σαγκάη στις 22 Ιουλίου. Πριν κουνήσετε το κεφάλι με συγκατάβαση για την καθυστερημένη προσπάθεια να αναφέρω ότι αν και αγαπώ να παρατηρώ τον ουρανό δεν κυνηγάω να φωτογραφίσω την έκλειψη αλλά περισσότερο να *νιώσω* τη στιγμή, κάτι που πραγματικά άξιζε τον κόπο στο Καστελόριζο. Έτσι τουλάχιστον θα είμαι ελεύθερος από κουβαλήματα (άντε, θα πάρω μαζί τα πιστά μου κυάλια και την απλή compact φωτογραφική μηχανή για τα σκοτεινιασμένα τοπία - ξενέρωμα έ Δυστυχώς δε μπορώ να καταλάβω όλα τα πολύ προχωρημένα τεχνικά που ανάφερετε αλλά θα κάνω ένα πιο απλό ερώτημα. Όλοι θα είστε αποκλειστικά με την ομάδα του Ο.Φ.Α. στο "Dipu"; Υπάρχουν άλλα σημεία συγκέντρωσης ή που να ξέρετε κοντά στη Σαγκάη; Προσπαθώ να βρω πως θα ήταν δυνατόν να αποφύγω το γνωστό νέφος της πόλης, μετακινούμενος όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κεντρική γραμμή της έκλειψης. Καμιά συμβουλή; Με ενδιαφέρουν απόσταση από τη Σαγκάη που θα μένω, ευκολία μετακίνησης, καταλληλότητα για την παρατήρηση της έκλειψης (διάρκεια ολικής φάσης) και (φυσικά) η ασφάλεια. Επίσης αν συναντήσω και κάποια ομάδα από την Ελλάδα θα χαρώ πολύ να ακούσω (γνωστά) επιφωνήματα. Κάθε ιδέα ευπρόσδεκτη! Ευχαριστώ, Γιώργος
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Γεια σου κι εσένα gkoutep H μία μεγάλη ομάδα αποτελείται από μέλη του Ο.Φ.Α αλλά και άλλων ερασιτεχνών αστρονόμων που δεν ανήκουν στο σύλλογο.Η δεύτερη μεγάλη ομάδα αποτελείται από ερασιτέχνες αστρονόμους των Πατρών και των Αθηνών.Και οι 2 παραπάνω ομάδες θα κάνουν το ταξίδι οργανωμένα, με δύο διαφορετικά γραφεία. Επειδή κι εγώ τελικά θα καταφέρω να φύγω για Κίνα -μεμονωμένα όμως γιατί μετά τη Σαγκάη θα ταξιδέψω στο Tibetan Plateau-, έχω ψάξει αρκετά για το που θα μπορούσα να δω την έκλειψη -κοίταζα και περιοχές στην Κεντρική Κίνα-.Υπάρχουν εκδρομές από πρακτορεία της Σαγκάης, με αρκετά τσουχτερές τιμές για μεμονωμένους ταξιδιώτες, όπως και εκδρομές για να ενσωματωθείς σε γκρουπ, αλλά σου προσφέρουν 3 ήμερο πρόγραμμα ή πακέτο περισσότερων ημερών για να δεις και κάποια αξιοθέατα.Σε κανενα τουριστικό πρακτορείο όμως, δεν αναφέρει την ακριβή τοποθεσία κι αυτό είναι ευνόητο γιατί σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες της ημέρας, θα προσαρμόσουν και τον ακριβή τόπο. Νομίζω πως αν βρίσκεσαι 2 μέρες νωρίτερα στη Σαγκάη, όλα τα τουριστικά πρακτορεία θα κάνουν μονοήμερες εκδρομές και θα μπορέσεις να κανονίσεις κάτι επιτόπου.Εγώ θα προσπαθήσω να βρω τρόπο, να δω την έκλειψη στο μέρος που θα πάνε τα παιδιά της Αθήνας και των Πατρών μιας και γνωριζόμαστε χρόνια και θα ήθελα διακαώς να μοιραστώ και αυτή την εμπειρία μαζί τους
Bi2L Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Γιωργο καλωσορισες...στον δρομο για το Ονειρο, το ιδιο και εσυ Κατερινα <τελικα με τα λιγα και και πολλα θα ερθεις και εσυ > Αντε Δημητρη ακομα...Μαϊος, Ιουνιος....Ιουλιος 2+κατι δλδ... Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα