stemi Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2008 Λοιπόν μετά από πολύ καιρό από την αγορά του CPC 1100 βρήκα χρόνο να το δοκιμάσω! Βλέπετε έγινα τελικά πατέρας και ο χρόνος είναι ελάχιστος!! Λοιπόν, καταρχήν δυσκολεύομαι να βρω παρέα για παρατήρηση! Τελικά βρήκα κάποιον συνάδελφο διαθέσιμο από τις 9 έως τις 12 για μια μέρα προς το παρόν! Πήγαμε λοιπόν στις 31/7 (ασέληνη νύχτα) σε ένα λόφο. Το μεγάλο πρόβλημα νομίζω ήταν η φωτορύπανση! Ενώ η κοντινότερη περιοχή απείχε καμιά 10αριά χιλιόμετρα (τα φώτα της όμως ήταν ευδιάκριτα από το μέρος που ήμασταν) ήταν αρκετά φωτεινά ώστε να περπατάς σχετικά άνετα χωρίς φακό! Από τη μικρή άρκτο έβλεπα μόνον τον πολικό αστέρα με γυμνό μάτι ενώ για το γαλαξία ούτε συζήτηση.Χρησιμοποιώντας κυρίως 2 προσοφθάλμια (celestron 40mm, Nagler 13 mm) και ένα barlow 2x μόνο από τον Δία και το M13 έμεινα ευχαριστημένος. Γαλαξίες ούτε συζήτηση! Νεφελώματα μόνο πλανητικά και αυτά με δυσκολία όπως το M57 (ring nebula) και το Μ27 (dumbbell nebula). Ανοικτά σμήνη ικανοποιητικά αλλά με τα σφαιρικά εκτός του M13 δεν διάκρινα πολλά πράγματα! Δυστυχώς ο χρόνος ήταν λίγος και κάποιο δικό μου λάθος στη ρύθμιση του τηλεσκοπίου τον μείωσε ακόμα περισσότερο.Το τηλεσκόπιο λειτουργεί άψογα και το GOTO είναι άριστο με απίστευτες δυνατότητες και πληροφορίες για κάθε αντικείμενο! Τι πήγε λοιπόν στραβά; Η φωτορύπανση όπως την περιγράφω ήταν μεγάλη; Είναι η φωτορύπανση τόσο μεγάλο πρόβλημα για τέτοιο τηλεσκόπιο; Εκτός από πιο σκοτεινό μέρος τι μπορώ να περιμένω από φίλτρα μείωσης της φωτορύπανσης; Πως θα φαίνονται γαλαξίες σαν της Ανδρομέδας ή ο Μ51 από το τηλεσκόπιο μου;Δεν το κρύβω ότι έχω ψιλοαπογοητευτεί…
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Τι πήγε λοιπόν στραβά; Η φωτορύπανση όπως την περιγράφω ήταν μεγάλη; Είναι η φωτορύπανση τόσο μεγάλο πρόβλημα για τέτοιο τηλεσκόπιο; Απάντησες μόνος σου αγαπητέ φίλε, φυσικά και είναι έβλεπες άστρα μέχρι δεύτερο μέγεθος και περπάταγες μέσα στη νύχτα χωρίς φακό! Αν δεν βλέπεις τουλάχιστον 5ου μεγέθους αστέρες με γυμνό μάτι ξέχνα οποιαδήποτε σοβαρή παρατήρηση του βαθέως ουρανού. Ξέχνα και φίλτρα και ο,τιδήποτε! Δεν υπάρχει υποκατάστατο του σκοτεινού ουρανού! Υπομονή να χρησιμοποιήσεις το τηλεσκόπιό σου από σκοτεινό ουρανό. Εκεί θα αποζημιωθείς και με το παραπάνω! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
MARINOS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Ο Γιώργος έχει δίκιο για τον αναντικατάστατο σκοτεινό ουρανό.Ομως, όση φωτορύπανση και νάχει η Ρόδος, δεν δικαιολογείται η απογοήτευσή σου για στόχους όπως τα Μ57 και Μ27.Μήπως οι προσδοκίες σου είναι μεγάλες απο το οπτικό αποτέλεσμα,επηρεαζόμενος ίσως απο αστροφωτογραφίες που συνοδεύουν τις διαφημίσεις των προιόντων που αγόρασες; Χρήστος Μαρινός
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Θα απαντήσω κι εγώ και θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Όταν πας σε σκοτεινό ουρανό με καλό seeing και διαύγεια οι δυνατότητες του τηλεσκοπίου εκτινάσσονται στα ύψη και μερικές φορές και παραπάνω από το (θεωρητικό) όριο. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
stemi Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Ο Γιώργος έχει δίκιο για τον αναντικατάστατο σκοτεινό ουρανό.Ομως, όση φωτορύπανση και νάχει η Ρόδος, δεν δικαιολογείται η απογοήτευσή σου για στόχους όπως τα Μ57 και Μ27.Μήπως οι προσδοκίες σου είναι μεγάλες απο το οπτικό αποτέλεσμα,επηρεαζόμενος ίσως απο αστροφωτογραφίες που συνοδεύουν τις διαφημίσεις των προιόντων που αγόρασες; Ειλικρινά δεν ξέρω τι να περιμένω ακριβώς Το Μ27 το έβλεπα όντως σαν βαράκι!! Το Μ57 ίσα που διάκρινα ένα φωτεινό δακτύλιο! Ήδη ψάχνω για πιο σκοτεινό μέρος. Το πρόβλημα είναι ότι φοβάμαι λίγο τους μακρείς χωματόδρομους με τους κραδασμούς που θα προξενήσουν στο τηλεσκόπιο.Ελπίζω να βρω κάποιον να πάω πριν την επόμενη πανσέληνο! Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις
MARINOS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Ειλικρινά δεν ξέρω τι να περιμένω ακριβώς Το Μ27 το έβλεπα όντως σαν βαράκι!! Το Μ57 ίσα που διάκρινα ένα φωτεινό δακτύλιο! μια χαρά τα έβλεπες Χρήστος Μαρινός
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα