tsaousis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2008 Μόλις σήμερα το πρωί παρέλαβα το 10'' dobsonian τηλεσκοπιάκι μου της orion optics και αμέσως έπιασα δουλειά.Η χαρά μου τεράστια!!!! Έπρεπε όμως να το συναρμολογίσω να ευθηγραμμίσω ερευνητή-οπτικά για να είναι έτοιμο το βράδι, φυσικά τα χέρια μου έτρεμαν μην κάνω κανα λάθος καθότι αρχάριος.Όταν λοιπόν επιτέλους κατάφερα να το συναρμολογίσω μετά απο μεγάλο αγώνα!!!!! μου ήρθε η φαϊνη ιδέα να ευθηγραμμισω τα οπτικά, οχι οτι χρειαζότανε αλλα αμα με πιανει η περιέργεια <αυτή η βιδούλα τη να κάνει άραγε> δεν μπορω να κρατηθω παρολο που ξέρω το αποτέλεσμα. Ασχετο (έχω πάρει και laser τρομάρα μου).Ότι και να πώ είναι λίγο γιαυτό που ακολούθησε, το εμφραγμα και το εγκεφαλικό στο τσακ τα γλίτωσα.Από το μυαλό μου περάσανε διάφορα . Τελικά λογικεύτικα και αρχισα τη μετάφραση και το διάβασμα ,μετά απο καμιά ώρα τα είχα καταφέρει. .τώρα που τα λέμε το έχω στραμένο προς το Δία αν και δεν φαινετε καλά (δεν ξέρω γιατι) εχω είμαι ενθουσιασμένος πάντος. Περιμένω τις συμβουλές σας για πιο καλές παρατηρήσης.
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2008 Xαρουμενε φιλε μας καλωσορισες.Να ξερεις οτι υπαρχουν ανθρωποι ακομη που χαιρονται με την χαρα των αλλων...Η συμβουλη μου: εκεινες τις βιδουλες που ελεγες, βγαλτες βαλτες και ξανα και ξανα.Οτι πειραζεται πειραξτο.Μην εχεις μπροστα σου ενα οργανο μυστηριο...Αλλα ενα οργανο που θα ξερεις καθε μια του λεπτομερεια και πτυχη.Ετσι ωστε οταν ερχεται η ωρα που κατι στραβωνει να ξερεις τι ακριβως ειναι και τι θα πρεπει να κανεις αμεσως.Οσο πιο πολυ το σκαλισεις τοσο πιο ανετα θα παρατηρεις και τοσο πιο ανετα θα το απολαμβανεις.Οχι στα οργανα μυστηριο !Η πρωτη δουλεια μου οταν πηρα την ΗΕQ5 PRO ηταν να την διαλυσω !!!Καλες παρατηρησεις και σου ευχομαι παντα να εισαι ευτυχισμενος με τα τηλεσκοπια σου και οχι μονο. "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2008 Καλορίζικο!Αν δεν το κάνεις βίδες δεν θα ξέρεις καν πότε είναι ευθυγραμισμένο και πότε όχι. Αυτό δεν θα σου το πει το lazer collimator (δυστυχώς) αλλά η κατανόηση της γεωμετρίας των οπτικών και η ακριβής τους τοποθέτηση από σένα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος κι αν σου πούνε "μη το πειράζεις" να θυμάσαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νευτώνιων τηλεσκοπίων στις ομαδικές παρατηρήσεις είναι με μέτρια ευθυγράμμιση και μέτριες εικόνες. Ψάξε, μάθε, ευθυγράμμισε και το τηλεσκόπιό σου θα γίνει όχημα για υπέροχα ταξίδια! "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Ιωάννης Γογωνάς Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2008 Άντε TSAOUSO - παιδο καλορίζικο το 10 '' !Σου εύχομαι καλές παρατηρήσεις και καθαρούς ουρανούς !!!!!!!Και άλλος Dobsonas !!!!!!!!!!!!!ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΗΜΕΡΙΝΑΔΕΣ !!!!!!!!! << Το θάρρος μας ενώνει, το θάρρος μας πάει μπροστά >> Σ.Ε.Α.Α. ( Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας ) << Αφιερωμένο σε αυτούς που θυσιάστηκαν για να φτάσουμε στα Άστρα >>
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2008 Σου εύχομαι καλορίζικο και καλοτάξιδο. Όπως είπαν και οι προλαλήσαντες πρέπει να το πειράζεις και να μην φοβάσαι αν θα χαλάσεις κάτι. Ότι χαλάει ξαναφτιάχνεται. Το laser collimator είναι ένα χρήσιμο κατά τη γνώμη μου εργαλείο αρκεί να το χρησιμοποιήσεις σωστά (πρέπει να είναι κι αυτό ευθυγραμμισμένο). Καλό σου ταξίδι στα βάθη του διαστήματος Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
ASTRONOMOS1 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2008 ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΗΜΕΡΙΝΑΔΕΣ !!!!!!!!! εμείς οι ισημερινάδες ότι κ να πείτε δεν φοβόμαστε τπτ
tsaousis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2008 Έυχαριστω πολυ παιδιά. Εχθες το βραδι δεν έκλεισα ματι παρατηρούσα τη σεληνη και το Δία με τους δορυφόρους του παρολο που είχε φοβερό αέρα και πολυ θολή ατμόσφαιρα. τη Σελήνη λιγο την ειδα γιατι κουράστηκαν τα μάτια μου απο το δυνατό φως σκεφτομαι να πάρω ενα φίλτρο το contrast booster 31,8 το έχει δοκιμάσει κανεις να μου πεί εντυπώσεις; ή ξέρει να μου προτεινει κάποιο άλλο;
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2008 Όταν το πρόβλημα είναι η έντονη φωτεινότητα της Σελήνης που κουράζει τα μάτια, η λύση είναι μία: Ένα φίλτρο neutral density ή αλλιώς ND (σκούρο γκρί χρώμα). Τα φίλτρα αυτά αφήνουν να περνά συνήθως μιά ποσότητα 10-25% του φωτός, κάνουν την παρατήρηση πιό άνετη και διασώζουν το κοντράστ της εικόνας. Τα φίλτρα τύπου Contrast Booster ή Moon and skyglow κλπ. δεν είναι κατάληλα γι αυτή τη δουλειά γιατί κόβουν ελάχιστο φως. Η δουλειά τους είναι να βελτιώνουν κάπως την ποιότητα του Σεληνιακού ή πλανητικού ειδώλου που υποβαθμίζεται από ένα αχρωματικό διοπτρικό ή από τη φωτεινότητα του ουρανού.Για τη μείωση της φωτεινότητας μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς και μια μάσκα που μειώνει το άνοιγμα του τηλεσκοπίου ή ένα ζεύγος περιστρεφόμενων πολωτικών φίλτρων. Καμιά από τις δύο λύσεις όμως δεν προσφέρει την οπτική ποιότητα του φίλτρου ND. Στην πρώτη περίπτωση μειώνεται η διακριτική ικανότητα (resolution) του τηλεσκοπίου και γι αυτό συστήνεται κυρίως για μεγάλα τηλεσκόπια. Στη δεύτερη θα υπάρξει μιά μικρή ως πολύ μικρή μείωση του κοντράστ.Τα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας (ND) υπάρχουν με διάφορες τιμές διαπερατότητας. Τα πιό σκούρα συστήνονται για μεγάλα τηλεσκόπια και αντίστροφα.Όταν όμως παρατηρούμε με πολύ μεγάλη μεγέθυνση (>200Χ) η χρήση φίλτρων είναι περιττή αφού η εικόνα σκοτεινιάζει έτσι κι αλλιώς πολύ λόγω της μεγέθυνσης. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
PapGeo Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2008 Tsaousis, welcome to the club! Πράγματι, αν δεν «πειράξεις» το τηλεσκόπιό σου, δεν πρόκειται να αποκομίσεις το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με γνώση των όποιων χειρισμών, γιαυτό διάβασε στο internet σε πρώτη φάση για collimation και μετά για star test. Το γεγονός ότι δεν έβλεπες καλά τον Δία, μάλλον θα πρέπει να οφείλεται στις κακές ατμοσφαιρικές συνθήκες που κι ο ίδιος περιγράφεις (ιδίως για την πλανητική παρατήρηση). Έχε υπόψη σου ότι άσχημα είδωλα μπορεί να έχεις και από θερμικές εκπομπές που προκαλούνται από το τηλεσκόπιό σου, ή και από το έδαφος που παρατηρείς. Ως προς τις εκπομπές αυτές, φρόντιζε να αφήνεις το τηλεσκόπιο σου να κρυώσει (ο πρωτεύων καθρέπτης του) τουλάχιστον ½ ώρα πριν ξεκινήσεις την παρατήρηση (ιδίως την πλανητική), αν το τηλεσκόπιο βρίσκεται αποθηκευμένο σε χώρο με διαφορετική θερμοκρασία από αυτή του χώρου παρατήρησης, ενώ απόφευγε - όσο γίνεται - να παρατηρείς από δάπεδα που μαζεύουν αρκετή ζέστη κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιατί την αποβάλλουν κατά την διάρκεια της νύκτας, και όλα αυτά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που παίρνεις από το προσοφθάλμιο. Φιλικά PapGeo
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα